Geçtiğimiz hafta birkaç günlüğüne Barcelona'ya gittik. Barcelona denildiğinde ilk akla gelen muhteşem deniz ürünleri, geniş caddeler, şehri boydan boya saran kumsallar. Sadece bu kadar değil elbet! Barcelona, başta Gaudi olmak üzere ünlü mimarların şehre imza atan modern yapıları demek…

Geçtiğimiz hafta birkaç günlüğüne Barcelona’ya gittik. Barcelona denildiğinde ilk akla gelen muhteşem deniz ürünleri, geniş caddeler, şehri boydan boya saran kumsallar. Sadece bu kadar değil elbet! Barcelona, başta Gaudi olmak üzere ünlü mimarların şehre imza atan modern yapıları demek… Barcelona demek, futbol demek, Messi demek…

Arda Turan’ın da forma giydiği futbol devi Barcelona’nın muhteşem kadrosunu Nou Camp’ta izlemek üzere stadın yolunu tuttuk.

Nou Camp’ta dikkatimizi çeken şeylerden biri, stadda kimsenin sigara içmemesiydi. İspanya’daki restoran, bar ve kafe gibi kapalı alanların yanı sıra, stadlarda da sigara yasağına mükemmel bir uyum vardı. Maç sırasında, devre arasında ve karşılaşma sonrasında Nou Camp’ta kimse sigarası içmedi.

Bizim stadlarımızda ise hala fosur fosur sigara içiliyor. Tribün sisteminde aşağı koltuklarda oturan kişilerin içtiği sigaranın ve puronun zehirli dumanları doğrudan size geliyor. Futbol kulüpleri yönetim olarak stadyumlarda sigara içilmesini yasaklayan kanuna sahip çıkmadığı, sık sık anonslarla bu konuda seyircilerini uyarmadığı, stadlardaki güvenlikler sigara içenleri ikaz etmediği sürece, takımdaşlarımızın tüttürdüğü sigaranın dumanına maruz kalmaya ne yazık ki mahkumuz.

İSPANYA’DA TRİBÜNDE SİGARA YASAĞI GETİREN İLK KULÜP: BARCELONA

İspanya'da parlamentoda kabul edilen yasayla Ocak 2006'dan itibaren kamuya açık tüm yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştı. 2011 yılında yapılan yeni yasal düzenlemelerle spor yapılan alanlarda da sigara içilmesine yasak getirildi. Aynı yıl, Barcelona Kulubü’nün genel kurulunda, Nou Camp Stadının hiç bir yerinde sigara içilemeyeceği kararı alındı. Sigara içenler için stad girişinde küçük bir alan oluşturuldu. İşte, o tarihten bu yana Nou Camp’ta dumansız ortamda maç seyrediliyor.

İspanya'da tribünlere sigara yasağı getiren ilk kulüp Barcelona olurken, İngiltere’deki tüm statlarda sigara içilmesi 2007 yılında yasaklamıştı. Güney Afrika'da yapılan 2010 Dünya Kupası’nda da stadlarda sigara içilemeyeceği kararı çıkmıştı.

BARCELONA DÜNYA DEVİ ÇÜNKÜ…

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor başta olmak üzere ülkemizdeki profesyonel ya da amatör tüm futbol takımlarının yöneticileri; stadlarda sigara yasaklarına uyum konusunda bir Barcelona kadar olamadılar!

“Barcelona neden dünya devi?” sorusunun yanıtı da işte bu tür ayrıntılarda gizli. Sadece alt yapısıyla, ısıtma sistemleriyle, açılır kapanır tavanlarıyla, transfer edilen yıldız futbolcularla ve teknik direktörlerle dünya markası olmuyorsunuz. Dünya markası olmak hem alt yapınızdan futbolcu yetiştirmekten, hem de sağlık gibi konularda toplumun öncüsü olmaktan geçiyor.

Barcelona Kulüp Doktoru Jordi Mones, Nou Camp standında sigara yasağıyla ilgili görüşlerini medyaya "Tribünde maç seyreden herkesin sağlığını da düşünmek zorundayız. Biz sağlıkta da başı çeken kulüplerden biri olmak istiyoruz" şeklinde açıklamıştı.

Barcelona’nın o zamanki Başkan’ı Rosell ise "İnsanlar kendi bedenlerine istedikleri gibi davranabilir. Ama başkalarınınkine dikkat etmek zorundalar” demişti.

Ülkemizde ise futbol takımlarının çoğu yöneticisi, stadlarda sigara yasağına sahip çıkmadığı ve bunun önlemini almadığı gibi, bizzat kendileri bu yasağı ihlal ediyorlar. Onların tribünlerde içtiği sigara ve puro, taraftarların çoğunu oluşturan gençler arasında bu bağımlılığın gelişmesinde özendirici bir unsur oluyor. Üstelik yaktıkları her sigara, diğer içicilerin tribünlerde özgürce sigara kullanmaları için teşvik edici bir unsur oluyor. Acaba bilmem farkındalar mı?