Türkiye'de toplam inşaat sektörü üretiminin yarısından fazlasını oluşturan konut üretiminde ivme geçtiğimiz dönemde hızlandı.
Türkiye'de toplam inşaat sektörü üretiminin yarısından fazlasını oluşturan konut üretiminde ivme geçtiğimiz dönemde hızlandı. Hızlı kentleşme paralelinde yeni yerleşim alanlarının gelişmesi ve kentsel dönüşüm gibi etki alanı oldukça geniş projeler, konut segmentinde faaliyetin önemli oranda artmasına sebep oldu.
Geçtiğimiz dönemde, alınan tedbirlerin de etkisiyle toplam satışlar yılın ilk dokuz ay toplamında yıllık bazda yüzde 10.1 oranında arttı. Özellikle eylül ayında yıllık bazda yüzde 29 artışla sıçrama yapan ve 140 bine ulaşan satışlarda esas etmenin, mart ayında yürürlüğe giren ve 30 Eylül tarihinde sona eren tapu harcı indirimi olduğu ifade edilmektedir.
Herkesin rahatlıkla katılabileceği bu tespitler, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin ekim ayı analizinde yer alıyor. Aynı analizde mevcut ekonomik konjonktür, gayrimenkul stoku ve ekonomik beklentiler dikkate alındığında, yüzde 8 KDV oranı uygulamasına en azından altı ay devam edilmesinin konut stokunun eritilmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor.
Gayrimenkul sektörünün lokomotif görevini sürdürebilmesi için ilk beklenti KDV oranları. İkinci beklenti ise maliyetlere ilişkin...
Türkiye İstatistik Kurumu, üçer aylık dönemlerde inşaat maliyetlerindeki artış oranlarını açıklıyor. Bina inşaatı maliyet endeksi, temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan yılın üçüncü üç aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, (yıllık olarak) ortalama yüzde 17.1 oranında arttı. Üç aydan üç aya maliyet artışları demir çelik malzemede yüzde 58.1, kalorifer malzemesinde yüzde 26.6, elektrik malzemesinde yüzde 25.4, sıhhi tesisatta yüzde 23.9, ahşap malzemede yüzde 23.9 oranında, inşaat maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki değişim sonucu inşaat malzemesi fiyatlarındaki artıştan ve de özellikle inşaat demiri fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Malzeme fiyatlarındaki artışın yüksekliği yanında bir yılda işçilik maliyetinin yüzde 11.9 oranında artması da dikkati çekiyor.
İnşaat maliyetlerindeki artış sonunda yeni konut fiyatlarının yükselmesine yol açacak. Çok sayıda yeni konut inşaatı var. Fakat satılmayı bekleyen eski maliyetlerle üretilen çok sayıda da konut var. Konut yapımcıları, henüz maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığını, yıl başından sonra konut fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar. Yüksek gelen maliyetler ardından gayrimenkul fiyatlarında artışın 'kaçınılmaz' hale geldiğini belirten sektör temsilcileri, yılın son aylarını 'önemli fırsat' olarak niteliyor.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, ithal malzeme başta olmak üzere, işçilik fiyatlarıyla birlikte artışların sektör tarafında 'dayanılmaz' hale geldiğini satışlardaki durgunluk nedeniyle fiyatlarında zamların sürekli ertelendiğini söylüyor. İnşaat maliyetlerindeki artış öncelikle yeni konut fiyatlarında artışa yol açacak ama, sonunda artış genel fiyat çizgisini etkileyecek. Dolayısıyla sektör maliyetlerdeki artışın kontrol edilebileceği yeni önlemlerin arayışında.