Güncel - Yaşam

Muğla'da yerel tohum dağıtımı için hazırlıklar başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, 2025 yılı için ata tohum çalışmalarına başladı.

Abone Ol

Muğla Büyükşehir Belediyesi yerel tohum çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda 29 Ekim 2016 tarihinde kurulan Türkiye’nin en kapsamlı Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi ata tohumlarını üretmeye, envanterine almayı sürdürüyor.

Yerel Tohum Merkezi’nin envanterinde 980 çeşit ata tohumu bulunuyor. Bu çeşitler içerisinde sebze tohumlarının dışında; orman, kaba yem ve tıbbi aromatik tohumları da yer alıyor.

Büyükşehir Belediyesi Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, dağıtılacak tohumların hazırlanma aşamalarına ilişkin, şunları söyledi:

“2025 yılı tohum dağıtımı çalışmalarımız kapsamında, nisan ayında dikmiş olduğumuz fidelerden; tohum çıkarma, yıkama ve kurutma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların ardından laboratuvarlarımızda çimlenme testi, tohumla taşınabilir hastalık ve zararlı analizleri yapıldıktan sonra sağlıklı tohumlarımızı 1 Şubat’ta Türkiye’nin 81 iline dağıtıma başlayacağız.”