tag:gazetebirlik.com,2015:cid-85 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-28T16:00:56+03:00 Bilgehanelerin hafızlık öğrencileri iftar programında buluştu https://gazetebirlik.com/haber/bilgehanelerin-hafizlik-ogrencileri-iftar-programinda-bulustu-8999/

“Bir hafız yetişir, bir nesil değişir” mottosuyla eğitimlerini sürdüren Hafızlık Hazırlık Programı öğrencileri, ramazan etkinlikleri kapsamında Selçuklu ilçesindeki Hacıveyiszade Camii’nde hep birlikte iftar yapmanın sevincini yaşadı.

Bilgehanelerde bu yıl da ramazan ayında Değerlerle Ramazan Bilgi ve Kültür Yarışması ile Satırdan Sadra: Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması gibi etkinliklerin yanı sıra Bilge Şefler Mutfak Atölyesi öğrencilerinden ramazan pidesi başta olmak üzere ramazan ayına özgü lezzetlerin reçeteleri hazırlanıyor.

PDR Birimlerinin her haftaya özel belirlediği “Bilgelerle Ramazan” söyleşilerinde ise arkadaşlık, empati gibi kavramlar konuşulmaya devam ediyor. Bilgehanelerin yalnızca çocuklara değil, velilere de hizmet sunduğu mukabele okumalarına ek olarak da anne-kız, baba-oğul teravih buluşmaları düzenleniyor.

Bilgehanelerdeki ramazan ayı etkinlikleri; çeşitli atölyeler, branş dersler ve tüm eğitim birimleriyle bu kutlu ay boyunca sürecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimi gerçekleştirildi https://gazetebirlik.com/haber/osmangazide-ramazan-pidesi-denetimi-gerceklestirildi-6763/

Bursa Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki fırınlara yönelik pide gramaj denetimi gerçekleştirdi.

Zabıta ekipleri, yapılan denetimlerde vatandaşların Ramazan ayında sofralarından eksik etmediği pidelerin sağlıklı koşullarda üretilip üretilmediğini titizlikle inceledi. Gramaj kontrolü de yapan ekipler, işyerlerinin temizliği, kullanılan malzemelerin sağlığa uygun ortamlarda tutulması ve işlenmesinin yanı sıra çalışanların kılık kıyafet ve kişisel temizlikleri de kontrol etti.

Tespit edilen noksanlıklara istinaden ihtarname verilirken, bu işletmelerin belirlenen süre içerisinde eksiklerini yerine getirmeleri için zabıta ekiplerince tekrar denetleneceği bildirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Afyonkarahisar'da 'Geçmişten Günümüze Vefa İftarı' düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/afyonkarahisarda-gecmisten-gunumuze-vefa-iftari-duzenlendi-8669/

AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığı tarafından ‘Geçmişten Günümüze Vefa İftarı’ düzenlendi. Programa AK Parti İl Başkanı Hüseyin Menteş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, önceki dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, AK Parti Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ile Dr. Hasan Arslan. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban ve AK Parti teşkilat mensupları geniş katılım sağladı.

Burada bir konuşma yapan AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Menteş, “Kıymetli dava arkadaşlarım toplumumuzun en önemli değerlerinden birisi olan vefa duygusu teşkilatımızın bugünlere gelmesinde en önemli noktadır. Bizler atalarımızın bize miras bıraktığı ve bugüne kadar başarıyla taşıdığımız mirası gelecek nesillerimize aktarmayı bir nevi borç biliyor, bu borcu ödemek içinde azimle çalışıyoruz. AK davanın her bir neferinin gücü, birbirimizden aldığımız kardeşlik duygusu ve birlik, beraberlik içerisinde çalışıyor olmamızdan gelmektedir. İçerisinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı da bize bu birlik ve beraberliğin önemini hatırlatıyor." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız ve AK Parti Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu kutlu davanın her bir neferi  olarak el ele gönül gönüle vererek çok güzel hizmetlere imza attık. Son 22 yıla damga vuran eserlerle Türkiye'yi nakış nakış işledik. Cumhuriyet tarihinin en büyük hizmetlerini milletimiz için seferber ettik. Milletimizin iradesiyle göreve geldiğimiz günden bugüne türlü türlü engellemeler, baskılar ve saldırlar karşısında yılmadık, dimdik ayakta durduk. Toplumumuzun tüm kesimlerine dokunan bir yönetim anlayışıyla Türkiye’nin dört bir yanında hakim kıldık. Elde edilen her başarıda AK Parti teşkilatının büyük emeği bulunuyor. Kıymetli dava arkadaşlarım Türkiye Yüzyılı'nın ilk seçimine, 31 Mart'a sayılı günler kaldı. Bu seçim yeni bir başlangıcın, dönemecin eşiğidir. Afyonkarahisar'da AK Parti teşkilatımız yağmur çamur, gece gündüz demeden çalışıyor. Mahallelerde, köylerde çalmadık kapı bırakmıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
On bir ayın sultanını ayrıcalıklarla karşılıyor https://gazetebirlik.com/haber/on-bir-ayin-sultanini-ayricaliklarla-karsiliyor-9973/

İzmir’e yeni ve eşsiz bir soluk getiren Hyatt Regency İzmir İstinyePark Ramazan ruhuna yakışır ayrıcalıklarla şehrin buluşma merkezi olmaya devam ediyor. Ramazan ayı boyunca gün ışığı alan ferah salonlarında 10 kişi ve üzeri gruplara, kişi başı 1.500 TL’den başlayan iftar menüleri ile Hyatt Regency İzmir İstinyePark misafirlerini bekliyor. 

 

Ramazan ayına özel 5-14 Nisan tarihleri arasındaki konaklamalarda özel indirim kampanyasıyla kapılarını açmaya hazırlanan Hyatt Regency İzmir İstinyePark, pazartesiden perşembe gününe olan tüm rezervasyonlar için % 15 indirim uyguluyor. Haftanın kalan günlerinde Hyatt Regency İzmir İstinyePark’da konaklama seçen misafirler  % 20 indirimden faydalanabiliyor.  

 

Ramazan’da da Hyatt Bir Başka Güzel!

Hyatt Regency İzmir İstinyePark ayrıcalıklarla dolu hizmet anlayışını Ramazan ayında da sürdürüyor ve konuklarına Ramazan’a özel sürpriz ayrıcalıklar sunuyor. En az 3 gecelik konaklamalarda geçerli %20’ye varan indirimler ve The Bay Restaurant’ta zengin açık büfe kahvaltı, yiyecek ve içecek harcamalarında %10 indirim Hyatt Regency İzmir İstinyePark misafirlerini bekliyor. İstinyePark Alışveriş Merkezi’ne özel geçiş alanı kullanımı, İstinyePark Alışveriş Merkezi’nde yer alan seçkin ve seçili mağazalardan indirimler, Spa Soul’da yer alan, hamam, sauna ve fitness merkezi kullanımı ve masaj hizmetlerinden %20 indirim ile Hyatt Regency İzmir İstinyePark’ın sunduğu ayrıcalıklar arasında yer alıyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni menüsüyle baharı karşılıyor https://gazetebirlik.com/haber/yeni-menusuyle-bahari-karsiliyor-6073/

Terrazza Italia’da ev konforunda, sıcak ve samimi bir ortamda sunulan bu yeni menüde, ferah başlangıçlar dikkat çekiyor. Manda yoğurdu ve naneyle sunulan siyah kabak tempura, siyah trüf köpüğü ile servis edilen kıtır “Afyon” patatesinden terin, taze maydonozla süslenmiş “Giudia” çıtır enginar, kıtır grisini eşliğinde sunulan 24 aylık Parma Prosciutto’su, yıllanmış parmesan ve siyah trüfle servis edilen Arancini dana incik hafif başlangıç menüsünü oluşturuyor.

Tamamı deniz mahsülleriyle ve glutensiz ürünlerle hazırlanan “Crudi” bölümünde karabuğday pancake ile servis edilen Imperial havyar ile somon havyar, avokado ve çarkıfelek meyvesiyle sunulan somon tartar dikkat çekiyor. Menüdeki istiridye, patlıcan ve şili biberle hareketlendirilen kaya levreği carpaccio, “Mersin” kırmızı karides ayrı seçeneklerin yanında Terrazza Crudi seçeneği ile paylaşımlı sofraların zengin seçeneklerinden biri oluyor. 

Antipasti menüde ise mascarpone peyniri, limon ve kamu ile sıra dışı bir doku kazanan kuşkonmaz çorba, Antep fıstıklı humus ve narenciye ile farklı bir deneyim vadeden enginar salata ve acı domatesle zenginleştirilmiş ahtapot yer alıyor. 

Terrazza Italia’nın ana yemek menüsü ise tanıdık tatları, yeni tekniklerle sıra dışı deneyimlere dönüştürüyor. Kök kereviz ve bezelye eşliğinde sunulan kuzu terin, adaçayı kefirle eşsiz bir aroma sunan Tortellini Ricotta Siyah Trüf ile lezzet sınırlanında dolaşmak mümkün. Ayrıca tuzda levrek, limonlu tavuk, bernaise soslu dana bonfile gibi klasik tatların da yer aldığı menüde, 36 ay dinlendirilmiş parmesanla hazırlanan Risotto “Acquerello” Dana Yanak, jumbo karides ve arrabiatta soslu taze linguine ve sote enginarla servis edilen kalkan balığı da mevcut. 

Yeni menünün tatlı seçenekleri ise muazzam bir İtalyan sofrasının tamamlayıcısı oluyor. Bilindik Terrazza Italia tatlılarının yanında yeni menüye eklenen manda yoğurdu panna cotta fine dining konseptini samimi paylaşımlarla harmanlayan bir sofra deneyimine çağırıyor. 

İtalyan ve Türk üzümlerinden alternatiflerle şekillenen seçkin şarap kavı ve köpüklü şarap menüsü ise, damaklardan silinmeyecek bir lezzeti deneyimi için Terrazza Italia misafirlerini bekliyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İmamoğlu, İBB yurtlarında kalan öğrencilerle iftarda buluştu https://gazetebirlik.com/haber/imamoglu-ibb-yurtlarinda-kalan-ogrencilerle-iftarda-bulustu-3810/

İmamoğlu konuşmasında “Önümüzdeki dönem daha fazlasını yapacağız. 14 olan yurt sayımız artacak. 5000 olan yatak sayımız, 15 bine çıkacak. 100 bin öğrenciye, karşılıksız, 15 bin lira destek vereceğiz. Bundan yararlanamayan 100 bin gencimize ise ücretsiz ulaşım desteği sağlayacağız. Ayrıca bir 100 bin gencimizi de kültür-sanat etkinliklerinden ücretsiz faydalandıracak sistemi kuracağız. 70 olan kütüphane sayısına, 40 yeni kütüphaneyi ekleyeceğiz. Genç müzisyenlere, destek bursu vereceğiz” bilgilerini paylaştı.

Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen iftar öncesinde bir konuşma yapan İmamoğlu, “Geçen bir iftar soframızda daha çok gururlandığını hissetmiştim. O iftar da İstanbul'daki kreşlerimizdeki çocuklarımızın bulunduğu çok cıvıl cıvıl bir iftar sofrasıydı. Kreşteki çocuklar vardı hem de anneler, babalar vardı. Çok keyifli bir iftarımız olmuştu. ‘Bu 5 yılın en önemli gurur fotoğraflarından birisiydi’ demiştim. Bu akşam da burada, yurtlarımızın bir bölümünde kalan, şu anda burada olup, iftarımıza katılan siz çok değerli gençlerimizi, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin iftar sofrasında ağırlamak beni hem çok mutlu etti hem de İkinci en değerli gurur tablosu olarak önümde duruyorsunuz. Ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

“İBB yurtlarının yatak sayısı önümüzdeki dönemde 15 bine çıkacak”

İmamoğlu, şu an itibariyle İBB yurtlarında 5000 yatak sayısını aştıklarını hatırlatarak önümüzdeki dönemde bu rakamı 15 bine çıkartacakları bilgisini paylaştı. Bu anlamda, tüm ülkeye örnek bir modeli hayata geçirme amacında olduklarının altını çizen İmamoğlu, yurtların yapımında emeği geçen kişi, kurum, kuruluş ve yardımseverlere teşekkür etti.

Çocukların ve gençlerin, bir ülkenin gelecekleri olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, “Gerçekten hedefimiz büyük olmalı. Ve inşallah ilerleyen yıllarda, sizlerin çok değerli yöneticiler, çok değerli iş insanları, bilim insanları, akademisyenler ya da siyasiler olduğunuzda, eminim bu yurt sisteminin birer hamisi olacaksınız, birer abisi, ablası olacaksınız ve bu sistem, çok kalıcı bir sistem olacak. Buna inanıyorum. Kalitesi hiç aşağı düşmeyecek, tam aksine kalitesi yukarıya doğru tırmanacak bir sistemi kuracağız. Sizlerle de bunu geliştireceğiz” dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan sofralarında prebiyotik içeren besinlere daha fazla yer verilmeli https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-sofralarinda-prebiyotik-iceren-besinlere-daha-fazla-yer-verilmeli-5317/

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, oruç tutan kişilerin hem sindirim hem de bağışıklık sistemini güçlendiren prebiyotik besinlere sofralarında yer vermeleri gerektiğini belirtti.

Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan ayında sık yaşanan tansiyon, mide-bağırsak hastalıkları, kilo alımı, kabızlık gibi sorunlardan uzak durabilmek için normal zamanda 4-5 öğünde tüketilen besinlerin Ramazan’da aşırıya kaçmadan iftar, iftar sonrası ve sahur olmak üzere 3 öğünde dengelenerek tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan boyunca çeşitliliği bol, glisemik indeksi düşük besinler yanında, bağırsakları olumlu yönde yapılandıran ve bu yolla bağışıklığı güçlendiren, prebiyotik ve probiyotik besinlere de yer verilmesinin vücut sağlığı için yararlı olduğunu ifade etti. Sofralarda yer verebileceğimiz D vitaminiyle zenginleştirilmiş, prebiyotik ve whey (serum) protein içeren Muratbey Plus Kaymaklı peynir, vücut sağlığı için yararlı besinlerin başında geliyor.

Ramazan’da prebiyotik besinlerin tüketilmesi önemli

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç olduğunu, bunun için vücutta görevleri farklı olan çeşitli türden besinlerin günlük beslenmede yer alması gerektiğini, bu besinler arasında probiyotikler ve prebiyotiklerin de bulunduğunu vurgulayan Muratbey Beslenme Danışmanı Garipağaoğlu, probiyotiklerin bağırsak mikrobiyotasını/florasını olumlu yönde yapılandıran, bağışıklığı güçlendiren canlı mikroorganizmalar olduklarını belirtti. Garipağaoğlu, probiyotiklerin bu özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirdiklerini, sindirim sistemi hastalıklarını önledikleri, kolesterol, egzama-alerji riskini düşürdüklerini belirtti. Probiyotikler tarafından seçici olarak kullanılan bileşikler olan prebiyotiklerin ise bağırsaklarda yararlı bakterilerin (probiyotiklerin) çoğalmaları için ortam hazırladıklarını ilave etti.

Yetişkinler için günlük önerilen ya da tüketilmesi gereken prebiyotik miktarının 2-20 gram olduğunu belirten Prof. Garipağaoğlu, “Prebiyotikler sayesinde hem bağırsak mikrobiyotası hem de bağışıklık sistemi korunur, güçlenir. Bağırsakların düzenli çalışması, vücut ve mental sağlık üzerinde çok etkilidir. Ramazan ayında sebzeler, meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ile yoğurt-ayran ve kefir gibi prebiyotiklerden zengin olan besinlerin iftar ve sahurda tüketilmesi, bağırsak mikrobiyotası ve bağışıklık sistemini güçlendirecek enfeksiyon hastalıkları dahil birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olacaktır” dedi.

Prebiyotiklerin faydaları saymakla bitmiyor

Prof. Garipağaoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

“Vücudun yararlı mikroorganizmaları tarafından seçici olarak kullanılan prebiyotiklerin sağlığı olumlu yönde etkiledikleri tespit edilmiştir. Prebiyotiklerin kalsiyum emilimini artırarak kemik sağlığını korudukları, dışkı ağırlığını artırarak kabızlığı önledikleri, kan lipid düzeylerini düşürerek, kalp-damar hastalıklarını kontrol ettikleri, yeme isteğini, enerji dengesini ve glikoz metabolizmasını düzenledikleri, insülin direncini normalleştirerek obezite ve Tip 2 diyabet riskini düşürdükleri, bilişsel bozuklukları önledikleri, bağışıklık sistemini destekledikleri ve bu yolla atopik dermatit ve egzama gelişimini, besin alerjilerini ve birçok enfeksiyonu önledikleri ya da ciddiyetini azalttıkları, karaciğer yağlanması ve iltihaplanmayı azalttıklarını söyleyebiliriz.”

Prebiyotik Muratbey Plus Kaymaklı sofraların vazgeçilmezi olacak

Halk sağlığını koruma ve bağışıklığı güçlendirme hedefli inovasyon çalışmaları ile halkımızı “Zenginleştirilmiş Peynirler”le buluşturan Muratbey, ürettiği D vitaminiyle zenginleştirilmiş, prebiyotik ve whey (serum) protein içeren ilk sürülebilir peynir Muratbey Plus Kaymaklı ile iftar ve sahur sofralarının baş tacı olmaya aday. Whey proteinler, kas geliştirme amaçlı yoğun bileşene sahip önemli bir yapıdır. Sağlıklı beslenmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir lezzet olan Kaymaklı, içerdiği D vitamini ile de bağışıklığı destekler. Ayrıca içeriğindeki doğal prebiyotik (inülin-hindiba) ile ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Vücutta savunma kalkanı oluşmasına yardımcı olan Muratbey Plus Kaymaklı; benzersiz, hafif, kaymaksı lezzeti ve yumuşacık kıvamı ile yemesi çok keyifli bir peynir olarak sahur sofralarının sağlıklı eşlikçisi olacak.

Muratbey sosyal medya hesaplarından bilgilendirici içeriklere ve birbirinden lezzetli tariflere ulaşabilirsiniz:

https://www.instagram.com/muratbeypeynir/

https://www.youtube.com/muratbeypeynir/

https://twitter.com/MuratbeyPeynir

https://www.facebook.com/MuratbeyPeynir

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da Ramazan etkinlikleri sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-ramazan-etkinlikleri-suruyor-7106/

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘2024 Ali Emiri Kültür-Sanat Sezonu’ Ramazan ayı etkinlikleriyle devam ediyor.

 “Bereketin İzinde Diyarbakır’da Ramazan” mottosuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Yazar Sıtkı Aslanhan söyleşi gerçekleştirirken Alper Kış ise sevilen ezgilerini seslendirdi.

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Aslanhan ‘Aile ve Çocuk Eğitimi’ üzerine önemli bilgiler verdi.

Günümüzde gençlerin yaşadığı sıkıntılar ve anne-babaların yaşadığı zorluklara değinen Aslanhan, “Evlatlarımız bize Allah’ın emaneti. Kim çocuklarınız ile sohbet ediyorsa çocuklarınızın sahibi onlardır. Sohbet ve sahip kelimesi aynı kökten geliyor” dedi.

Program plaket takdimi ile sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan döneminde gıda lojistiği ön plana çıkıyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-doneminde-gida-lojistigi-on-plana-cikiyor-1105/

Ramazan dolayısıyla lojistik alanında hareketlilik yaşandığını ifade eden Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, “Özellikle soğuk zincir ile taşınması gereken gıdalar tarafında titiz çalışmak çok önemli. Gıda ve tarım ürünlerinin soğuk zincirle taşınması, sürecin doğru yönetilmesi açısından kritik rol oynuyor. Soğuk zincirle yönetilen bir gıda ürününde zincirin kırıldığı durumlarda gıda ürünün formu bozulur ve tamamen kullanılamaz hale gelir. Bu, ülke ekonomisi adına da büyük bir israf anlamına geliyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2023 yılı israf raporuna göre, gıda israfının yüzde 61’ini evsel atıklar, yüzde 26’sını hizmet sektörü yüzde 13’ünü ise perakende sektörü oluşturuyor" şeklinde konuştu.

İş ortaklarına yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunan Akca Lojistik; Ramazan ayında belirgin bir şekilde artan gıda taşımacılığında israfın önlenmesine yönelik çalışmalara dikkat çekti.

2023 yılı israf raporuna göre, dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf edildiğinin altını çizen Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, " Ramazan ayı dolayısıyla gıda sektöründe perakende ve ev dışı tüketime hizmet veren müşterilerimizin işlerindeki hareketlilik, lojistik tarafında sektörümüze de yansıyor. Bizim tarafta bu dönemde belirgin bir artış olduğunu söylemek mümkün. Gıda üreticileri, üretim sürecini bitirdikten sonra son kullanıcıya ulaşana kadar ürünlerini bize emanet ediyorlar. Bizim görevimiz, ürünlerin zamanında, taze ve formu bozulmadan son tüketicinin kullanımına sunulmasını sağlamak. Bizler gıdanın tüketiciye ulaşana kadar doğru şartlarda ve gerekli standartlarda muhafazasını sağlıyoruz.  Gıda ve tarım ürünlerinin soğuk zincirle taşınması, bu sürecin doğru yönetilmesi çok önemli” dedi.

Lojistik süreçlerin titizlikle yönetilmesinin önemini vurgulayan Akça, “Gıda lojistiğinde kaybın önüne geçebilmeniz için öncelikle soğuk zincirin kırılmamasına ve kontaminasyon (bulaşı) riskinin önlenmesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu süreçlerin doğru yönetilmemesi durumunda gıda ve tarım ürünlerinin depolanması ve taşınması sırasında ciddi kayıplarla karşılaşılabilirsiniz. Bu durum, ülke ekonomisi adına da büyük bir israf anlamına geliyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2023 yılı israf raporuna göre, gıda israfının yüzde 61’ini evsel atıklar, yüzde 26’sını hizmet sektörü yüzde 13’ünü ise perakende sektörü oluşturuyor. " şeklinde konuştu.

Akca Lojistik teknolojik altyapısıyla güven sağlıyor

Akca Lojistik'in depolama tarafında yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğini ve bu alanın yaklaşık dörtte biri kadarında oluşturulan özel iklimlendirilmiş bölgelerde gıda ve gıdayla ilişkili ürünleri depoladıklarını belirten Enes Akça, "Nakliye ve mikro dağıtım tarafında günlük 500’ün üzerinde araç hareketimiz var ve bunların yarısında gıda taşıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizi de sistem altyapısı üzerinde canlı bir şekilde takip ediyoruz. Gıda lojistiğinde olmazsa olmaz olan izlenilebilirliği teknolojik altyapımızla yönetiyoruz. Gıda ürünlerinin taşınması sırasında uygun sıcaklık koşullarının korunması, depolama ve nakliye aşamalarında izlenebilirlik sisteminin etkin bir şekilde kullanılması gibi unsurlar, ürün kayıplarını minimize etmek ve gıda güvenliğini sağlamak adına vazgeçilmezdir. Lojistik süreci son derece iyi yöneterek hem müşterilerimizin hem de ülke ekonomimizin kayıplarını önlüyoruz.” açıklamasını yaptı.

İş ortaklarına sağladıkları memnuniyette, kurdukları güçlü sistem altyapısının büyük payı olduğunu ifade eden Akça, "İş süreçlerimizde geçirilen zamanı kayıt altında tutarak bunu anlık olarak müşterilerimizle paylaşabilen bir IT altyapımız mevcut. Bu da müşterilerimizin gıda ürünlerini bize emanet ettiklerinde içlerinin daha rahat etmesini sağlıyor. Operasyonel verimliliği artırmaya yönelik teknolojik yatırımlarımız devam edecek." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tuzla'da geleneksel yetimler iftarı gönülleri ısıttı https://gazetebirlik.com/haber/tuzlada-geleneksel-yetimler-iftari-gonulleri-isitti-9069/

Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı’nın 14 komisyonunda görev alan gönüllüler, yılın her günü yetim çocukların yanında olmaya devam ediyor. Yetimler Komisyonu da bu anlamda özverili bir çalışma sergiliyor.

Bir sofrada birleşen yürekler

Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, eşi ve Gönül Elleri Çarşısı Kurucu Gönüllüsü Dr. Fatma Yazıcı ile birlikte iftar sofrasında yetim çocuklarla bir araya geldi. Başkan Yazıcı, gönüllü hanımefendilere teşekkürlerini sunarken, "Bugün, özel bir sebeple bir arada olsak da biz aslında 365 gün birlikteyiz" dedi.

“Her gün, her an yanınızdayız”

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, iftar programında yaptığı konuşmada, Gönül Elleri Çarşısı’nın yıl boyunca kesintisiz bir şekilde çalıştığını vurguladı. “Gönül Elleri Çarşımız, 14 komisyonumuzla ve Yetimler Komisyonumuzun fedakâr gönüllüleriyle, yılın her günü, her an sizlerle birlikte. Özel günlerde bir araya gelsek de aslında biz her daim bir aileyiz. Belediye Başkanı olarak görev yaptığım süre boyunca bu birlikteliğin tanığı oldum ve bu dayanışmayı sürdüren tüm gönüllülerimize kalpten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Unutulmamak güzel bir şey”

15 yıldan beri Tuzla’da yaşayan Yasemin Karaca ise “2 çocuğumla beraber 6-7 yıldır yetim bir aile olarak devam ediyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de iftarda bir araya geldik. Ufaklıklara güzel hediyeler de veriyorlar, elimizi hiçbir zaman bırakmıyorlar, unutulmamak güzel bir şey. Bu yüzden teşekkür ediyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayında proteinleri doğru tüketin https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayinda-proteinleri-dogru-tuketin-9676/

Ramazan ayında dengeli ve yeterli miktarda protein almak önemli

Ramazan ayı boyunca sahurdan sonra başlayan ve iftar saatine dek süren, uzun süreli açlık ve susuzluk, gün içinde enerji kaybına neden olarak halsizlik yaratabilir. İftar ve sahur sofralarında tercih edilen besinler, gün içinde tok kalma süresinin uzamasını sağlarken, enerji kaybı yüzünden yaşanan halsizliklerin giderilmesini olumlu yönde etkiler. Bu nedenle Ramazan ayında dengeli ve yeterli miktarda protein almak, gün içinde gelişebilecek halsizliğin, yorgunluğun önüne geçmenin yanında, proteinlerin görev aldığı tüm fonksiyonların düzenli biçimde devam ettirilmesini sağlamak için önem taşımaktadır.

Proteinlerin görevleri

  • Bağışıklık sistemindeki antikor ve antitoksinlerin yapısında yer alıp bağışıklık sisteminde rol oynar.
  • Hormonların yapısına katılarak kan şekerinin düzenlenmesi, büyüme ve gelişmenin sağlanması gibi hormonların etkili olduğu her aşamada etkindir.
  • Kas yapısında yer alan aktin ve myozinin yapısında yer alarak, kasların kasılma ve gevşemesinde görev alır.
  • Hücre yenilenmesi ve iyileşmesinde önemli fonksiyonları vardır.
  • Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar.
  • Kollajenin yapısında bulunarak cilt sağlığında ve yaşlanma karşıtı süreçlerde görev alır.
  • Sinir sistemi fonksiyonlarında önemlidir.

Özellikle erişkin çağdaki insanlarda günlük enerji ihtiyacının yaklaşık %15 kadarı çeşitli kaynaklardan alınabilecek proteinler ile karşılanmalıdır. Diğer bir deyişle, normal fiziksel aktiviteye sahip, sağlıklı, 70 kg ağırlığındaki bir yetişkinin günde yaklaşık 60 g protein alması gerekmektedir. Spor yapan kişilerde, büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emziren annelerde, hastalıkların, sakatlıkların iyileşme sürecindeki kişilerde bu ihtiyaç çok daha fazladır.

Protein kaynakları nelerdir?
Proteinler temel olarak bitkisel kaynaklı ve hayvansal kaynaklı olmak üzere iki sınıfta incelenmektedir. Hayvansal proteinler, vücudun ihtiyacı olan tüm aminoasitleri içermektedirler. Buna karşın bitkisel kaynaklı proteinler, ihtiyacımız olan aminoasitlerin tamamını içermezler ki bu nedenle sağlıklı bir beslenmede diğer besinlerle birlikte tüketildikleri zaman, tamamlayıcı etkileri ile ön plana çıkarlar. Bununla birlikte hayvansal gıdalar protein açısından zengin olmasına rağmen içerdiği doymuş yağlar açısından dikkatli tüketilmeleri gerekmektedir. Hayvansal proteinlerin vücutta sindirilip işlenerek kullanılır hale getirilmesi, bitkisel kaynaklı proteinlere oranla daha kuvvetli ve hızlı gerçekleştiği bilinmelidir. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda; dengeli ve düzgün bir diyet programı için hem hayvansal hem de bitkisel protein kaynaklarının gerekli miktarlarda tüketildiği bir beslenme biçiminin benimsenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Hayvansal protein kaynakları
Hayvansal proteinlerden en sağlıklı olanı yumurtadır. Çok pişirildiğinde protein değeri kaybolan yumurta içerdiği D vitamini açısından da önemli kaynaktır. Protein açısından yumurtadan sonra gelen kırmızı etlerin tüketimine içeriklerindeki doymuş yağlardan dolayı dikkat etmek gerekmektedir. Bununla birlikte balık, özellikle içeriğindeki Omega-3 içeriğinden dolayı beyin fonksiyonlarına sağladığı olumlu katkılar ile dengeli ve faydalı protein kaynaklarındandır. Bunlar dışında süt ve süt ürünleri, hayvansal protein kaynakları arasında sayılabilir.

Bitkisel protein kaynakları
Bitkisel protein kaynakları dendiğinde akla ilk sırada kuru baklagiller gelmektedir. Miktar olarak hemen hemen hayvansal besinlerle eşdeğer proteine sahip olan baklagiller lif ve mineral içerikleri açısından da önemlidirler. Yulaf ezmesi, karabuğday gibi besinler de kuru baklagiller gibi, protein içeriklerinin yanı sıra lif ve mineral içerikleriyle ön plana çıkarlar. Bununla birlikte uzun süre tokluk hissi oluşturmaları da gereksiz ve fazla yeme alışkanlığının önüne geçebilmek açısından önemlidir. Fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişler de kalp damar hastalıklarına karşı koruyan, zihinsel etkinlikleri destekleyen yüksek protein içerikli gıdalardır. Son yıllarda adı duyulan chia tohumu ve kinoa da bitkisel protein kaynakları arasında sayılabilirler.

Proteinler dengeli tüketilmeli
Beslenmede önemli bir yer tutan proteinlerin az miktarda tüketilmesinin getireceği olumsuzluklar kadar fazla tüketimin getireceği dezavantajlar da akılda tutulmalıdır. Bunun yanı sıra her tür gıdadan farklı özelliklerde aminoasit içeriğinin alınabileceği unutulmamalıdır. Hayvansal protein kaynaklarının içeriğindeki doymuş yağların fazlasının getirebileceği olumsuz etkiler ve bitkisel protein kaynaklarının içeriğindeki lif, mineral gibi diğer maddeler göz önünde bulundurulmalı ve her besin ögesinde olduğu gibi protein tüketiminde de dengeli dağılımlı bir beslenme düzeni kerteriz alınmalıdır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kosova'daki Türkler iftarda buluştu https://gazetebirlik.com/haber/kosovadaki-turkler-iftarda-bulustu-8350/

Kosova'nın Prizren kentinde Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) geleneksel iftar programı gerçekleştirildi. İftara Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, KDTP milletvekilleri Fidan Brina Jılta ile Enis Kervan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

 

İftar programının ardından YTB Başkanı Eren bir konuşma yaptı. YTB olarak Kosova'da onlarca proje hayata geçirdiklerine dikkat çeken Eren, Türkiye'de Kosovalı Türk öğrencilerin de eğitim aldığını aktardı.

 

Kosova'daki Türk toplumunun, Türkün merhamet ve şefkat yüreğini taşımaya devam ettirdiğini aktaran Eren, "Kosova bizim tarihimiz, kültürümüz, vatanımızdır. Ecdadımızın kanlarıyla sulanıp yurt edinilen, ezanlarıyla İslam'ın mührü vurulan, her haliyle bizden olan vatanın adıdır Kosova. Sadece Kosova'da değil, Balkanlar'ın dört bir tarafında Türklük meşalesini devam ettiren soydaşlarımız, kendi kültür ve kimliklerini bin bir zorlukla ayakta tutmaya gayret ediyor." dedi.

 

Balkanlarda ve dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Kosova’daki soydaşların da yanlarında olmaya her zaman gayret ettiklerini vurgulayan YTB Başkanı Eren, Kosova'da 5 Nisan-17 Mayıs tarihlerinde yapılacak nüfus sayımına da katılım çağrısında bulundu. Kosova’daki yüzyıllara sari Türk varlığının korunması ve geleceğe en doğru ve güçlü şekilde aktarılmasının önemini belirtti.

 

KDTP Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka da konuşmasına Kosova'da yeniden Türkçe eğitim hakkının kazanılmasının 73. yıl dönümünü kutlayarak başladı.

 

20 Mart'ın Kosova'daki Türk toplumunun yeniden dirilişini ve doğuşunu temsil ettiğini belirten Damka, "20 Mart 1951, Kosova'da yeniden Türkçe eğitim hakkı kazandığımız gün. O günden bugüne Kosova'da Türk toplumu kendi kimliğini, kendi eğitimini, kendi kültürünü dimdik ayakta tutuyor. Tabii bu sadece bizim değil, sizin sayenizde, ana vatanımızın sayesinde. Bugün çok daha güçlüyüz, bugün ana vatanımız her daim yanımızda" dedi.

 

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da yapılacak nüfus sayımının altını çizerek şunları kaydetti: "Bu nüfus sayımını Türkiye Cumhuriyeti olarak biz aynı zamanda bir fırsat gibi değerlendiriyoruz. Sizlerin, sizden önceki nesillerden devraldığınız ve geleceğe taşıdığınız bayrakta Türklerin Kosova'daki gerçek sayısının ortaya çıkması önemli bir dönüm noktası, önemli bir kilometre taşı oluyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Banvit'ten Ramazan'da kazandıran Qumpara kampanyası https://gazetebirlik.com/haber/banvitten-ramazanda-kazandiran-qumpara-kampanyasi--6231/

Beyaz et kategorisinde Türkiye’nin en çok tercih edilen markası* olan Banvit, Ramazan ayında Qumpara Uygulaması iş birliğinde bir kampanya başlattı. 10 Mart – 9 Nisan tarihleri arasında geçerli olan kampanyada tek seferde 400 TL’lik Banvit ürünü alanlar 130 TL değerinde puan kazanacaklar. Kazanılan Qumpuanlar istenilen hediye çekine dönüştürülebilecek veya nakit olarak kullanılabilecek. 

 

Kampanya, Banvit’in Ramazan ayına özel yeni ürünü iftarlık bütün iri piliç, hazır ürün ve şarküteri ürünlerinde Türkiye genelindeki tüm satış kanalları ve online alışveriş siteleri üzerinden tek seferde 400 TL ve üzeri yapılan alışverişlerde geçerli olacak.

 

Kampanyaya katılım için Qumpara mobil uygulamasının indirilmesi ve uygulama içerisinden alışveriş fişinin kamera aracılığı ile yüklenmesi yeterli olacak. Tüketicilerin, kazandıkları 130 TL değerinde QumPuanları, Qumpara hesaplarındaki “Cüzdan” alanında bulunan QumPuan bakiye kısmına eklenecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da Ramazan etkinlikleri sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-ramazan-etkinlikleri-suruyor-4307/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘2024 Ali Emiri Kültür-Sanat Sezonu’ ramazan ayı etkinlikleriyle devam ediyor.

 “Bereketin İzinde Diyarbakır’da Ramazan” mottosuyla düzenlenen etkinlikler kapsamında Yazar Vehbi Vakkasoğlu söyleşi gerçekleştirirken Aykut Kuşkaya sevilen ezgilerini seslendirdi.

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Vakkasoğlu 18 Mart Çanakkale Savaşı ve Gazze’de yaşananlara değindi. 

Program Kültür Şube Müdürü Ahmet Akrep’in konuklara plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hatay ve Kahramanmaraş'ta vatandaşlara iftar ve sahurda yemek dağıtımı sürdürülüyor https://gazetebirlik.com/haber/hatay-ve-kahramanmarasta-vatandaslara-iftar-ve-sahurda-yemek-dagitimi-surduruluyor-1829/

Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Jandarma Lojistik Komutanlığı envanterinde bulunan Mobil Mutfağın, Hatay ve Kahramanmaraş'taki deprem bölgelerdeki vatandaşlar için iftar ve sahurda sıcak yemek ile ekmek dağıtımını sürdürdüğü belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TikTok Türkiye'den Kızılay Pendik Aş Evi'nde bin kişilik iftar yemeği https://gazetebirlik.com/haber/tiktok-turkiyeden-kizilay-pendik-as-evinde-bin-kisilik-iftar-yemegi-7958/

 

TikTok’ta canlı yayınlanan bu özel organizasyon için sosyal medyada 1 milyonun üzerinde takipçisi olan içerik üreticisi ve şef Emir Elidemir Kızılay Pendik Aş Evi’ne geldi; mercimek çorbası, haşlama et, bulgur pilavı ve peynir tatlısından oluşan bir iftar menüsü hazırladı. 

 

Elidemir’e TikTok’un sevilen içerik üreticileri Gökçe Özgül, ‘mamitravolta’ ismiyle tanıdığımız Muhammet Bettaş ve ‘nohutege’ ismiyle tanıdığımız Egemen Doğan da eşlik etti. Hazırlanan bin kişilik yemek, hem Aş Evi’nde ihtiyaç sahiplerine sunuldu hem de Kızılay dağıtım araçları ile Aş Evi’ne gelemeyen yaşlı ve hasta kişilerin evlerine ulaştırıldı. 

 

Kızılay Pendik Aş Evi’nde yemekler gönüllülerin yaptığı bağışlarla hazırlanıyor. Aş Evi’nin sorumlusu Elif Güçlü “Ramazan’da haftanın 7 günü, üç çeşit yemek ve bir tatlıdan oluşan menümüz 16.00’da ihtiyaç sahipleriyle buluşuyor. Kızılay’ın ruhunda yardımlaşma var. TikTok aracılığıyla yardımlaşmaya ve yemeği bölüşmeye bir çağrı daha yapmış olduk” diyor. 

 

Bu yıl TikTok’ta ramazan yayınları şimdiye dek 18 milyon izlenmeye ulaştı. Ramazan ayı boyunca, TikTok kullanıcılarını daha pek çok etkinlik ve sürprizler bekliyor. İyilik yapmanın ve paylaşmanın önemini vurgulayan TikTok Türkiye, sosyal medyanın gücünü pozitif etkiler yaratmak için kullanmanın mümkün olduğunu göstermek istiyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Diyarbakır'da yaşlı ve özel gereksinimli bireyler için iftar programı düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/diyarbakirda-yasli-ve-ozel-gereksinimli-bireyler-icin-iftar-programi-duzenlendi-8623/

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından “21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü” ve “18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında iftar etkinliği yapıldı.

Engelli ve Yaşlı Şube Müdürlüğü’nden hizmet alan özel gereksinimli bireyler, aileleri ve yaşlıların katıldığı programda mevlit okutuldu, dualar edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi down sendromlular ve yaşlılarla sohbet etti.

Mübarek ramazan ayının hayırlı olması temennisinde bulunan Çiftçi, şunları ifade etti:

“Bugün çok özel bir gün. Ramazanın üçte birini devirdiğimiz, beraberinde baharın müjdeleyicisi Nevruz, yine hem yaşlılar haftası hem de down sendromlu kardeşlerimiz için ilan edilmiş bir gün. Dolayısıyla bu kadar anlamlı günün bir araya geldiği çok özel bir akşamı beraber paylaşıyoruz. Ramazan’ınız mübarek olsun, Nevruzunuz ,down sendromlu kardeşlerimizin günü ve yaşlılar haftası kutlu olsun.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Büyükkılıç, iftar programına katıldı https://gazetebirlik.com/haber/baskan-buyukkilic-iftar-programina-katildi-7431/

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Kayseri’de ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, “Ülkemizin ve dünya insanlığının lideri olarak tanımlanacak ismi, Kayseri’mizde ağırlamaktan onur duyduk. Kayseri’ye yakışan bir miting oldu, böyle bir Kayseri sevilmez mi diyerek, bizlere olan muhabbetini bir bakıma paylaşmış oldu.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ise ekonominin en önemli unsurlarının iş insanları olduğunu belirterek, burada yapılan işlerin tüm ülkeyi ilgilendirdiğini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İftar ya da Sahura Kadar Film ve Müzik Deneyimi İçin Benzersiz Ürünler https://gazetebirlik.com/haber/iftar-ya-da-sahura-kadar-film-ve-muzik-deneyimi-icin-benzersiz-urunler-3298/

Ramazan ayında kimilerimiz sahura kadar olan zamanı film ya da dizi izleyerek geçiriyor. İftar ve sahur sofralarına yakışan yemekleri hazırlarken ya da iftar sonrası yürüyüşlerinde müzik dinliyor. Yaşamı kolaylaştıran teknolojilere öncülük eden Anker, birbirinden özel ürünleriyle Ramazan’da da size benzersiz bir film ve müzik deneyimi yaşatıyor. Bu ürünlerden biri olan Anker Nebula Mars 3 Akıllı Taşınabilir WiFi Kablosuz Projeksiyon Cihazı ve Hoparlör, beyaz perdeyi siz neredeyseniz oraya getiriyor. 1000 ANSI Lümen parlaklığa, 200 inç büyük boyuta ve doğal 1080p çözünürlüğe sahip cihaz, yapay zeka sayesinde en iyi görüntüleme deneyimi için ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlıyor.  Dolby Digital Plus özellikli dahili 40W hoparlör, tüm sesleri net ve berrak bir şekilde duyabilmeyi sağlıyor. Cihaz, Akıllı Çevre Uyumu sayesinde, dahili akıllı sensör ile otomatik odaklama, dikey düzeltme ve ekrana sığdırma işlemlerini sadece 3 saniyede tamamlayarak kolayca kuruluyor. Cihaz, ayrıca özel RoamPower™ teknolojisi sayesinde akıllı cihazları şarj etmek, 5 saate kadar film izlemek ve en sevdiğiniz şarkıları 15 saat dinlemek için bir güç bankası olarak kullanmanızı imkan veriyor.

 

Mükemmel bir ses deneyimi yaşayın

Mutfakta yemek hazırlarken müzik dinlemeyi sevenlerdenseniz dünyanın ilk taşınabilir Sky Channel uzamsal sesli Hi-Fi kablosuz hoparlörü Soundcore Motion X600, tam size göre! Cihaz, tiyatro akustiğinden esinlenerek, sesi etrafa dağıtmak için yerleştirilmiş 5 sürücü ve 3 amplifikatöre sahip. Yani zengin ve kaliteli bir ses sunuyor. Üstelik çok hafif. Böylece mutfaktan salona, yatak odasından banyoya her yere taşınabiliyor.  IPX7 Su Geçirmezlik özelliğiyle banyoda bile kullanılabiliyor. 50W ses gücüyle dikkat çeken Soundcore Motion X600, tek bir şarj ile 12 saat kesintisiz müziğin keyfini sürmenizi sağlıyor..

 

10 dakikalık hızlı şarjla 4 saat müzik dinleyin

Uzmanlar, ramazan ayını sağlıklı geçirmek isteyenlere iftar sonrası yürüyüş yapmayı öneriyor. Yürüyüş yaparken müzik dinlemek hem motivasyonu artırıyor hem de yürüyüşe keyif katıyor. Anker Soundcore Liberty 4 NC Bluetooth Kulaklık, gürültü engelleme özelliğiyle sayesinde çevrenizdeki tüm sesleri %98,5'e kadar azaltarak sizi müzikle baş başa bırakıyor. 6 mikrofonu ve yapay zeka algoritması ile sesinizi yükseltirken arka plan gürültüsünü azalttığı için telefon görüşmelerinizde de karşı tarafın sesini daha net duymanızı sağlıyor. Tek saatlik şarjla 10, şarj kılıfıyla şarj edildiğinde 50 saatlik çalma süresine sahip kulaklık, 10 dakikalık hızlı şarj ile 4 saatlik dinleme süresi sunuyor.

 

Müzikle aranıza hiçbir ses girmesin!

Yürüyüş sırasında çevredeki seslerden, gürültülerden uzak kalmak, sadece müziğe odaklanmak bazen mümkün olmuyor. Ergonomik bir kulak üstü bluetooth kulaklık olan Anker Soundcore Space Q45, sizi gürültüden uzak tutuyor. Kulaklık, aktif hibrit ses engelleme sistemi sayesinde uçak motorlarından ağlayan bebeklere kadar geniş çeşitlilikteki gürültüleri algılayarak, özel hazırlanmış farklı modları otomatik olarak ayarlanıyor. Bu sayede sesleri tertemiz duyabilmenizi sağlıyor. Space Q45, yoğun baslar ile temiz tizlere sahip sesler üretmek için ipek ve seramik malzemelerden yapılmış öncü bir çift katmanlı diyaframla donatılan 40 mm sürücülere sahip. Normal modda 65 saate, ses engelleme modunda ise 50 saate varan kullanım süresine sahip Space Q45, 5 dakika şarj edildiğinde 4 saat boyunca kullanılabiliyor. Space Q45’in esnek ve yumuşak yastıkları saatlerce süren kullanımlarda bile sizi rahat ettiriyor.

 

Yürüyüşte enerjiniz hiç bitmesin

Yürüyüş yaparken müzik keyfiniz yarıda bölünmesin istiyorsanız Anker’in taşınabilir şarj cihazları tam size göre! Anker 325 Taşınabilir Şarj Cihazı, kompakt ve hafif tasarımıyla rahatlıkla taşınabiliyor. 20.000mAh güçle iPhone 14'ü 4.3 kez şarj edebilen cihaz, 15W hızlı şarj, aynı anda iki cihazı şarj edebilme gibi özelliklere de sahip. 3.7×2.5×0.59 inç boyutuyla cebe bile sığabilen Anker 321 MagGo Powerbank (PowerCore Manyetik 5K) ise güçlü 5,000mAh bataryası sayesinde, iPhone 14 Pro Max'iniz için 19 saate kadar uzatılmış video oynatma süresi sağlıyor. iPhone 15’lerle de uyumlu cihaz, şarj olurken iPhone'unuzu da sorunsuzca şarj edebilmenize imkan sunuyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koruncuk Dostları iftar davetinde buluştu https://gazetebirlik.com/haber/koruncuk-dostlari-iftar-davetinde-bulustu-2767/

Koruncuk Vakfı, Ramazan ayının birlik beraberlik atmosferini yaşamak ve dayanışma ruhunu pekiştirmek amacıyla 17 Mart Pazar akşamı Wyndham Grand Kalamış Marina Otel’de destekçileriyle bir araya geldi.  

Bu anlamlı akşamda, Koruncuk Vakfı kız çocuklarına ve topluma yönelik sosyal sorumluluk projelerine destek veren iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden Arçelikliler Derneği Başkanı Mehmet Ali Neyzi ve Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Tekbaş da vardı.  

Koruncuk Vakfı'nın Yönetim kurulu başkanı Av. Dr. Figen Z. Samuray, iftar davetinde yaptığı konuşmada, “1979 yılından bugüne yarınlarımızın en büyük teminatı olan çocuklarımızı; ayakları yere basan, üreten, bilime inanan, sanatın değerini bilen bireyler olabilmeleri için gelişimlerine destek olmaktan hiç yorulmadık. Vakfımızın çalışmalarıyla da kızlarımızın özgüvenli, cesur ve kendi ayakları üzerinde durabilen genç kadınlar olması için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

İftar davetinden toplanan gelir ile Koruncukköylerde yaşayan kız çocuklarının eğitim hayatı ve temel ihtiyaçlarına yönelik projeler desteklenecek. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uzmanlar öneriyor: Ramazanda bulguru eksik etmeyin https://gazetebirlik.com/haber/uzmanlar-oneriyor-ramazanda-bulguru-eksik-etmeyin-7825/

Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, tüm besin gruplarını içeren sağlıklı bir beslenme şeklinin benimsenmesinin yaşam kalitesini yükselteceğini belirterek “Ramazan ayında uzun süreli açlık periyotlarını dengeli ve besleyici gıdalar tüketerek hem daha kolay hem de daha sağlıklı şekilde geçirebiliriz. Geleneksel lezzetlerimiz arasında yer alan bulgur, bu yararlı gıdaların başında geliyor. Yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi sayesinde bulgur, uzun süreli olarak tokluk hissi sağlar. Sebzeler, protein kaynakları, meyveler ve süt ürünleri gibi diğer besinlerle büyük uyum sağlayan bu sağlıklı karbonhidrat kaynağından olabildiğince faydalanmalıyız.” dedi.

 

Emine Uluçay, bulgurun faydaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Bulgur, sindirim ve bağırsak sağlığı için önemli olan yüksek lif içerir. Lifler ayrıca tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcıdır. Bulgur aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip bir besin olduğundan kan şekerinin ani yükselip düşmesini engelleyerek enerji seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur. Öte yandan bulgur, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonları için önemli olan B grubu vitaminlerden niyasin (B3), tiamin (B1), riboflavin (B2), B6 vitamini ve folat (B9) içerir. Ayrıca demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.”

 

Her yemeğin yanına yakışıyor

 

Bulgurun hemen her yemeğin yanına eşlik edebildiğini ve bu bakımdan diyetler için de oldukça zengin bir kullanım alanı olduğunu belirten Emine Uluçay, “Bulgur, salatalarda, çorbalarda, dolmalarda veya pilav şeklinde tüketilebilir. Tencere yemeklerinin, et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynakları veya kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarının yanında tüketilen bulgur, kan şekeri dengesini sağlarken uzun süreli tokluk hissi de verir. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da su tüketimidir. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için yeterli su tüketimi unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Duru, dünyanın en büyük bulgur üretim hattına sahip

89 yıldır bulgur başta olmak üzere Türkiye’nin en iyi bakliyatlarını en doğal ve lezzetli sonuçlarla tüketicisine sunmak için çalışan Duru Gıda, sahip olduğu dünyanın en büyük bulgur üretim hattında ürettiği 12 çeşit bulgurla (Başbaşı, Sefer Kitel, Midyat, İri Pilavlık, Çiğ Köftelik, Esmer Çiğ Köftelik, Köftelik, Kepekli Köftelik, Pilavlık, Esmer Pilavlık, Kepekli Pilavlık, Tel Şehriyeli Pilavlık) sofralara bereketi taşıyor. Geleneksel lezzetin korunması için doğal taşlardan çıkarılan ve taş ustalarının sihirli elleriyle işlediği taş değirmenleri kullanan Duru Gıda sektörde ve dünyada doğal taş değirmen kullanan tek firma olma özelliğine de sahip.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan Bayramı tatili 9 gün oldu https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-bayrami-tatili-9-gun-oldu-2424/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayram tatilinin 9 gün olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu çalışanlarımız 1,5 günlük idari izinli sayılacak" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Together Food Hall'den ramazana özel üç menü seçeneği https://gazetebirlik.com/haber/together-food-hallden-ramazana-ozel-uc-menu-secenegi-3971/

 

13 farklı markayı tek çatı altında toplayarak yeme-içme sektörüne yeni bir konsept kazandıran Together Food Hall, “11 ayın sultanı” ramazan boyunca sevdikleriyle bir masa etrafında toplanmak isteyenleri iftar menüleriyle ağırlıyor. Ramazan için hazırlanan üç menüyle, her misafirin isteğine uygun lezzetli bir iftar sofrası kurma şansı sunuyor. Modern mimarisi ve şık tasarımıyla Together, huzurlu iftar sofralarında sevdikleriyle bir araya gelmek isteyenleri bekliyor. 

İsteyene hünkâr beğendi isteyene tavuk

Together Food Hall’ün iftar menülerinde çorba, salata ve ana yemek için her misafirin zevkine uygun alternatifler sunuluyor. Buna göre, ilk menü seçeneğinde ana yemek olarak hünkâr beğendi ve tereyağlı pirinç pilavının yanı sıra ezogelin çorbası, ara sıcak olarak süzme yoğurt yatağında etli yaprak sarması, Erzincan tulum peynirli çoban salatası ikram ediliyor. İkinci menüde Lübnan usulü mercimek çorbası, süzme yoğurt yatağında Antep usulü içli köfte, Erzincan tulum peynirli mevsim salatası ve ana yemek olarak da ızgara domates, biber, soğan ve tereyağlı pirinç pilavı ve sıcak lavaş eşliğinde kafta kebabı yer alıyor. Bir diğer alternatifte ise, Ege usulü tel şehriyeli tavuk suyu çorbası, süzme yoğurt yatağında Antep usulü içli köfte, gavurdağı salatasının yanı sıra ana yemek olarak tereyağlı pirinç pilavı, patates kızartması ve ızgara sebze eşliğinde ızgara köfte veya piliç pirzola sunuluyor.

Havuz şovu eşliğinde yemek keyfi

Üç menüde de hurma, pastırma, Ezine peyniri, Erzincan tulum peyniri, kaşar peyniri, bal, kaymak, kuru incir, kuru kayısı, domates, salatalık, siyah ve yeşil zeytinden oluşan İftar Tabağı yer alırken, tatlı olarak güllaç veya Hamsiköy sütlacı seçenekleri ve içecek olarak da demirhindi şerbeti, meşrubat ve demleme çay yer alıyor. Lübnan mutfağından burger’a, noodle’dan kruvasana 13 farklı markayı tek çatı altında toplayan Together’de, iftar menüleri dışında birçok alternatif lezzet bulmak da mümkün. Üstelik AVM’nin havuz katında hizmet veren Together’da iftar yemeğinizi, Watergarden’ın muhteşem havuz şovlarını izleyerek yiyebilirsiniz. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Atölye Ramazan Menüsü ile Geleneksel Lezzetlere Yolculuk https://gazetebirlik.com/haber/atolye-ramazan-menusu-ile-geleneksel-lezzetlere-yolculuk-6673/

The Ritz-Carlton, Istanbul’un deneyimli mutfak ekibi tarafından yönetilen Türkiye’nin seçkin mutfak zenginliğini yansıtan Atölye, Ramazan ayına özel hazırladığı menüsünü İstanbul Boğazı’nın en güzel manzarasında misafirlerine sunuyor. Michelin Rehberi ve Gault & Millau Türkiye Rehberi’nde yer alan Atölye, üç farklı açık büfe iftar menüsü, üç farklı set iftar menüsü ve canlı fasıl dinletisi ile unutulmaz anlara ev sahipliği yapıyor. 

             

Atölye’nin menüsü; peynir, zeytinyağlı dolma ve turşu çeşitlerinin yanı sıra çılbır, çerkez tavuğu, kuzu arnavut ciğeri ve daha birçok yöresel başlangıç ile misafirlerini karşılıyor. Sofra deneyiminin olmazsa olmazlarından çorba çeşitleri, iç pilavı, biryani pilavı, enginarlı tavuk, istim kebabı, mantarlı tavuk yahnisi, 6 saat fırınlanmış dana incik, saç kavurma ve daha pek çok lezzetiyle menü Türkiye’nin dört bir yanına kadar uzanıyor. Ramazan’ın gözde tatlarından fındıklı güllaç, fırın sütlaç, samsa, safranlı zerde, traliçe, cevizli baklava ve Türkiye mutfağının akıllara gelen birçok özel tatlısı gastronomi keşfine eşlik ediyor. 

 

Dünün izlerini bugünün modernizmiyle harmanlayan lezzetleriyle fark yaratan Atölye, seçkin iftar ve sahur lezzetleriyle misafirlerine ayrıcalıklı bir hizmet sunuyor.  Restoran, Türkiye’nin eşsiz lezzetlerini tek bir menüde toplayan gastronomi seçkisi ile aileleriyle unutulmaz anılar biriktirmek isteyenlerin yanı sıra büyük gruplara da ev sahipliği yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Uzmanlar öneriyor: Ramazanda bulguru eksik etmeyin https://gazetebirlik.com/haber/uzmanlar-oneriyor-ramazanda-bulguru-eksik-etmeyin-2810/

Ramazan ayında dengeli ve besleyici gıdalar tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi sayesinde gün boyu açlık hissini azaltan aynı zamanda sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olan bulgurun yararlarına dikkat çekiyor.

Duru Gıda Beslenme Danışmanı Diyetisyen Emine Uluçay, tüm besin gruplarını içeren sağlıklı bir beslenme şeklinin benimsenmesinin yaşam kalitesini yükselteceğini belirterek “Ramazan ayında uzun süreli açlık periyotlarını dengeli ve besleyici gıdalar tüketerek hem daha kolay hem de daha sağlıklı şekilde geçirebiliriz. Geleneksel lezzetlerimiz arasında yer alan bulgur, bu yararlı gıdaların başında geliyor. Yüksek lif içeriği ve düşük glisemik indeksi sayesinde bulgur, uzun süreli olarak tokluk hissi sağlar. Sebzeler, protein kaynakları, meyveler ve süt ürünleri gibi diğer besinlerle büyük uyum sağlayan bu sağlıklı karbonhidrat kaynağından olabildiğince faydalanmalıyız.” dedi.

Emine Uluçay, bulgurun faydaları hakkında şu bilgileri verdi:

“Bulgur, sindirim ve bağırsak sağlığı için önemli olan yüksek lif içerir. Lifler ayrıca tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcıdır. Bulgur aynı zamanda düşük glisemik indekse sahip bir besin olduğundan kan şekerinin ani yükselip düşmesini engelleyerek enerji seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olur. Öte yandan bulgur, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonları için önemli olan B grubu vitaminlerden niyasin (B3), tiamin (B1), riboflavin (B2), B6 vitamini ve folat (B9) içerir. Ayrıca demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir.”

Her yemeğin yanına yakışıyor

Bulgurun hemen her yemeğin yanına eşlik edebildiğini ve bu bakımdan diyetler için de oldukça zengin bir kullanım alanı olduğunu belirten Emine Uluçay, “Bulgur, salatalarda, çorbalarda, dolmalarda veya pilav şeklinde tüketilebilir. Tencere yemeklerinin, et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynakları veya kuru baklagiller gibi bitkisel protein kaynaklarının yanında tüketilen bulgur, kan şekeri dengesini sağlarken uzun süreli tokluk hissi de verir. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da su tüketimidir. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için yeterli su tüketimi unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Duru, dünyanın en büyük bulgur üretim hattına sahip

89 yıldır bulgur başta olmak üzere Türkiye’nin en iyi bakliyatlarını en doğal ve lezzetli sonuçlarla tüketicisine sunmak için çalışan Duru Gıda, sahip olduğu dünyanın en büyük bulgur üretim hattında ürettiği 12 çeşit bulgurla (Başbaşı, Sefer Kitel, Midyat, İri Pilavlık, Çiğ Köftelik, Esmer Çiğ Köftelik, Köftelik, Kepekli Köftelik, Pilavlık, Esmer Pilavlık, Kepekli Pilavlık, Tel Şehriyeli Pilavlık) sofralara bereketi taşıyor. Geleneksel lezzetin korunması için doğal taşlardan çıkarılan ve taş ustalarının sihirli elleriyle işlediği taş değirmenleri kullanan Duru Gıda sektörde ve dünyada doğal taş değirmen kullanan tek firma olma özelliğine de sahip.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Büyükkılıç, ramazan etkinliklerinde https://gazetebirlik.com/haber/baskan-buyukkilic-ramazan-etkinliklerinde-5976/

Başkan Büyükkılıç, bir milyon 260 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen ramazan etkinliklerine katıldı.

Başkan Büyükkkılıç, Mehmet Bağdaş’ın Türk Sanat Müziği konserine de katıldı. Birbirinden güzel müziklere eşlik eden Büyükkılıç, burada yaptığı konuşmada vatandaşların Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde ramazan ruhuna uygun keyifli bir ortamda vakit geçirdiklerini ifade ederek, “Sizleri seviyoruz. Bu güzel millet bahçemizde Ramazan’ımızın ruhuna uygun hem eğlenelim, hem keyifli bir ortamda vakit geçirelim.” dedi.

Çocuklar başta olmak üzere Kayserililere güzel bir ortam hazırladıklarını ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Çocuklarımız ve sizler için gelip, bu güzel ortamı hazırladık. Teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah huzur içerisinde ramazan ayını tamamlayıp, Kadir Gecesi’ni idrak etmemizi ve bayramına da erişmemizi temenni ediyorum.” diye konuştu. 

Büyükkılıç, konserde Mehmet Bağdaş'a Halk Ozanı Aşık Veysel’in ''uzun ince bir yoldayım'' parçasını seslendirmesi ricasında bulundu ve Bağdaş’a sahnede eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda Nasıl Sağlıklı Besleniriz? İşte Uzmanından Öneriler! https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-nasil-saglikli-besleniriz-iste-uzmanindan-oneriler-4374/

  1. Dengeli Beslenme: 

İftar ve sahurda dengeli bir şekilde beslenmeye özen göstermek önemlidir. Protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekleri içeren bir menü oluşturmak ve porsiyon kontrolü yapmak kilo kontrolüne yardımcı olur.

 

  1. Hafif ve Az Yağlı Yemekler: 

İftarda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmak yerine, hafif ve az yağlı yemekler tercih etmek daha sağlıklı olabilir. Izgara, buğulama veya fırında pişirme gibi az yağlı pişirme yöntemlerini tercih etmek de kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

 

  1. Su Tüketimi:

 Gün boyunca su tüketmek tokluk hissi verir ve metabolizmayı hızlandırır. İftar ve sahur arasında bol su içmek kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

 

  1. Hareketli Kalma: 

Oruç tutarken bile hafif egzersizler yapmak metabolizmayı canlandırır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Yürüyüş, hafif aerobik egzersizler veya yoga gibi aktiviteler Ramazan ayında da yapılabilecek egzersizlerdir.

 

  1. Porsiyon Kontrolü:

İftar ve sahurda porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Fazla yemek yerine yavaş yavaş ve küçük porsiyonlarla yemek kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

 

  1. Sağlıklı Atıştırmalıklar: 

Ara öğünlerde abur cubur yerine taze meyveler, yoğurt, fındık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmek kan şekerini dengeler ve tokluk hissi verir.

 

Dengeli ve ölçülü olunmalı!

 

İftar ve sahurda aşağıdaki önerilere dikkat etmek faydalı olabilir:

 

İftarda dikkat edilmesi gerekenler;

 

  • İftarda hızlıca çok fazla yemek yemek yerine, hafif bir çorba veya su ile başlayarak mideyi rahatlatmak iyi olabilir.
  • Protein kaynaklarından zengin olan, ızgara tavuk, balık, et gibi besinleri tercih etmek tokluk hissini artırabilir.
  • Sebzeleri, salataları ve lifli gıdaları öğünlerinize eklemek sindirimi kolaylaştırır.
  • Tatlı olarak aşırı şeker içeren yiyeceklerden ziyade, taze meyveleri veya şekersiz tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olabilir.

 

Sahurda dikkat edilmesi gerekenler;

 

  • Sahurda sindirimi kolay ve uzun süre tok tutan yiyecekler tercih etmek önemlidir. Yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar ve yumurta gibi protein kaynakları iyi bir seçenektir.
  • Bol su içmeyi unutmayın, su vücudu nemli tutar ve gün boyu susuzluğu önler.
  • Kahvaltıda süt ve yoğurt gibi kalsiyum kaynaklarına da yer vermek kemik sağlığı için önemlidir.

 

Ayrıca, iftar ve sahur arasında ara öğünlerde de hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilebilir.

Örneğin, taze meyveler, yoğurt, fındık gibi atıştırmalıklar beslenmeyi dengelemek için faydalı olabilir.

 

Bu önerilere dikkat ederek Ramazan ayında kilo kontrolü sağlanabilir. Ancak herkesin vücut yapısı ve ihtiyaçları farklı olduğundan, kişisel sağlık durumu ve beslenme alışkanlıklarına uygun bir plan yapmak önemlidir. Eğer kilo kontrolü konusunda endişeleriniz varsa bir beslenme uzmanından veya diyetisyenden destek almak faydalı olabilir.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayının bereketi ve neşesi, Hakkasan'da buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayinin-bereketi-ve-nesesi-hakkasanda-bulusuyor-9715/

Hakkasan, ramazan ayı boyunca her gün iftar saatlerinde misafirlerini ağırlayacak. Özenle seçilmiş menüde, ustaca hazırlanmış başlangıçlarla birlikte enfes ana yemekler ve tatlılar yer alıyor. Geleneksel lezzetlerin modern yorumuyla zenginleşen menü, ramazan ayının ruhunu ve bereketini sofralara taşıyor.

Medine hurması, tütsülenmiş peynir, bal ve polenle zenginleştirilmiş tuzlu yoğurt ve kuru meyve salatası gibi iftariyelikler ile başlayan bu yolculuk, supreme balık çorbası, Kkasik dim sum ve gizli bahçe salatası gibi başlangıçlarla devam ediyor.

Ana yemekte, en taze ve kaliteli malzemelerle hazırlanmış özel lezzetler öne çıkıyor. Wok'ta sotelenmiş Karabiberli dana bonfile, kızarmış tavuk, Fransız fasülyesi ve üçlü organik pirinç pilavı ile ramazan sofraları ziyafete dönüşüyor.

Şefin özel seçimiyle sunulan bu lezzetler iftar sofralarını tatlandırdıktan sonra, menüde yer alan "Sultan on a Parade" adını taşıyan özel bir alkolsüz kokteyl ile iftar keyfi tamamlanıyor.

Hakkasan, ramazan ayı boyunca bu muhteşem deneyim için misafirlerini ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyor. Unutulmaz bir lezzet macerasına katılmak için lütfen rezervasyon yaptırmak üzere https://hakkasan.com/istanbul/reservations/ adresini ziyaret edin.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda aile boyu eğlence fırsatını kaçırma https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-aile-boyu-eglence-firsatini-kacirma-4474/

Çocuklar, gençler ve ailelerin gözle eğlence mekanları arasında yer alan SEA LIFE, Madame Tussauds ve LEGOLAND® Discovery Centre Ramazan ayında avantajlarıyla öne çıkıyor. Eğlenceye ve keşif dolu maceralara Ramazan ayı boyunca yüzde 20 indirim avantajı ve kombine bilet seçenekleriyle ulaşabilirsiniz.

Merlin Entertainments bünyesinde yer alan eğlence merkezlerinden LEGOLAND® Discovery Centre İstanbul, SEA LIFE İstanbul ve Madame Tussauds İstanbul, Ramazan ayı boyunca kaçırılmayacak fırsatlar sunmaya devam ediyor.  Ramazan süresince online bilet alımlarında yüzde 20 indirim, kombine bilet alımlarında ise üç merkezi daha avantajlı fiyatlarla ziyaret etme imkanı sunan harika seçenekleriyle, çocuklar, gençler ve aileler unutulmaz bir eğlence deneyimi yaşayacak.

Okyanusun gizemli dünyasını keşfedebiliyorsunuz

SEA LIFE İstanbul su altı dünyası hakkında bilgi sahibi olmayı amaçlayan ziyaretçilerini, okyanus yaşamının gizemli dünyasında eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Devasa cam tanklarda sergilenen denizanası, denizatı, rengarenk balıklar ve birçok deniz canlısını yakından gözlemleme fırsatı yaratan merkez, deniz biyolojisi ve deniz ekosistemleri hakkında bilgilere erişim sağlayan sergi panoları ile de büyük ilgi çekiyor.SEA Scan uygulaması ile de bu türler hakkında daha detaylı bilgilere erişmeye olanak sağlıyor.

Madame Tussaudsda dünyaca ünlü isimleri ağırlıyor…

Dünyaca ünlü isimlerin balmumu figürlerini ağırlayan 250 yıllık tarihe sahip Madame Tussauds, İstanbuldaki merkezinde her geçen gün zenginleşen yeni figürleri ile ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Ziyaretçiler tarih, kültür sanat, spor ve eğlence dünyasından önemli isimlerin özenle tasarlanmış figürlerini yakından incelerken, onlarla fotoğraf ve video çekme imkanına sahip oluyor. Mustafa Kemal Atatürk, Mevlana, Barış Manço, Angelina Jolie, Ryan Gossling, Brad Pitt, Beren Saat, Tuba Büyüküstün, Edis, Murat Boz, ve Ronaldo gibi isimleri bir arada görebileceğiniz merkez, güzel bir gün geçirmek isteyenlere harika deneyim yaşatıyor.

LEGO® tutkunları eğlenceye doyuyor

Çocuklar ve yetişkinler için eğlenceli ve eğitici bir deneyim sunan LEGOLAND® Discovery Centre, İstanbuldaki merkezinde LEGO® tutkunlarını bekliyor. Ziyaretçiler, binlerce LEGO®  parçasıyla yapılmış büyüleyici minyatür şehirleri keşfederken,  yaratıcı LEGO® atölyelerinde el becerilerini geliştiriyor. Hız, beceri ve yaratıcılığı bir araya getirerek katılımcılara heyecan dolu anlar yaşatan merkezde ziyaretçiler, LEGOLAND® Discovery Center'ın benzersiz alanlarıyla eğlencenin tadını çıkartıyor.

 

Detaylı bilgi ve biletler için:

https://www.visitsealife.com/istanbul/

https://www.madametussauds.com/istanbul/

https://www.legolanddiscoverycentre.com/istanbul/en/

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ŞEHRİN MEYDANLARI VE MÜZELERİ RAMAZAN'DA İSTANBULLULARLA BULUŞUYOR https://gazetebirlik.com/haber/sehrin-meydanlari-ve-muzeleri-ramazanda-istanbullularla-bulusuyor-3192/

MÜZELER İFTARDAN SAHURA ÜCRETSİZ

İBB Kültür AŞ, şehrin kültür ve sanat hazinelerini görmeye teşvik etmek amacıyla yerli ziyaretçilere yönelik ücretsiz bir müze deneyimi sunuyor. Ramazan ayına özel uygulanan bu etkinlikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Miniatürk ve Dijital Deneyim Müzesi'ni ücretsiz ziyaret edebilecek.

Müzeler ayrıca bir dizi etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Çocukların vazgeçilmez mekânları arasında yer alan Miniatürk, Ramazan ayı boyunca her yaşa ve kitleye uygun etkinlikleri İstanbullularla buluşturmaya devam edecek. Çeşitli atölyelerden masal dinletilerine, yarışmalardan mehter gösterisine bir dizi ücretsiz etkinlik haftanın her günü ziyaretçilerini bekliyor. İftardan sonra yerli ziyaretçilerin ücretsiz gezebileceği Yerebatan Sarnıcı ve Şerefiye Sarnıcı, Ramazan ayı boyunca belirli günlerde semazen gösterisi, tasavvuf müziği ve masal dinletilerine ev sahipliği yapacak. 

RAMAZAN COŞKUSU FESTİVAL PARK KADIKÖY VE MEYDANLARDA

Kadıköy’ün kalbinde yer alan Festival Park Kadıköy ve meydanlar, Ramazan ruhunu yaşatan geleneksel oyunlardan masal dinletilerine, Karagöz ve Hacivat müzikalinden kukla gösterilerine bir dizi ücretsiz etkinliğe ev sahipliği yapacak. Pendik, Kartal ve Festival Park Kadıköy’de gerçekleşecek olan Ramazan’a özel konserler, müzikseverlerle buluşacak.   

Güncel etkinlikleri www.kultur.istanbul adresinden takip edebilirsiniz. Ücretsiz girişler, Radar İstanbul mobil uygulaması üzerinden alınacak QR kod okutularak sağlanacak. 

Pendik Meydanı

14 Mart 2024 Perşembe ÜÇ HİSAR

15 Mart 2024 Cuma ORHAN HAKALMAZ

16 Mart 2024 Cumartesi        

17 Mart 2024 Pazar KOLİVA

 

Kartal Meydanı

14 Mart 2024 Perşembe MURAT GÖKŞEN

15 Mart 2024 Cuma ÜÇ HİSAR

16 Mart 2024 Cumartesi HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ

17 Mart 2024 Pazar BURCU KARADAĞ

 

Festival Park Kadıköy

14 Mart 2024 Perşembe MİRKELAM

15 Mart 2024 Cuma ŞEVVAL SAM

16 Mart 2024 Cumartesi DİLEK TÜRKAN

17 Mart 2024 Pazar YENİ TÜRKÜ

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sürdürülebilirlikte Fark Yaratan Hilton Girişimi "Yeşil Ramazan" Türkiye'de https://gazetebirlik.com/haber/surdurulebilirlikte-fark-yaratan-hilton-girisimi-yesil-ramazan-turkiyede-3478/

Hilton, Türkiye’deki altı otelinde Yeşil Ramazan girişimini hayata geçirdiğini duyurdu. UNEP Batı Asya Ofisinin Değişim Reçetesi Sürdürülebilir Ramazan projesi kapsamında, Winnow ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) iş birliğinde hayata geçirilen yenilikçi program, Ramazan ayı boyunca gıda israfını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Yeşil Ramazan girişimi, Hilton’un israf edilen gıda atıklarını yarı yarıya azaltma hedefini de içeren kapsamlı sürdürülebilirlik programı Bilinçli Seyahat (Travel with Purpose) 2030 gündeminde bulunan uzun vadeli sürdürülebilirlik hedefleriyle de örtüşüyor.

Türkiye’deki altı otelde hayata geçirilen Yeşil Ramazan girişimi kapsamında gıda israfını en aza indirmek ve sürdürülebilirliği teşvik etmek için çeşitli stratejiler uygulanıyor. Bu girişimin uygulamaya girdiği oteller arasında Conrad İstanbul Bosphorus, Hilton İstanbul Bosphorus, Hilton İstanbul Bomonti, Ankara HiltonSA, Adana HiltonSA ve Mersin HiltonSA yer alıyor. Yürütülen çalışmalar, artan gıdaların kompost olarak değerlendirilmesi ve kullanılan malzemelerin 80 kilometrelik bölge içerisinde yerel olarak tedarik edilmesini kapsıyor. Ayrıca, bitkisel ürünlerin kullanımı teşvik edilerek tek kullanımlık plastikler azaltılıyor. Bu doğrultuda hayata geçirilen uygulamalar arasında Winnow'un yapay zekâ teknolojisi ile gıda atıklarının etkin bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi de çalışmalar arasında yer alıyor. Girişim kapsamında menülerde UNEP Değişim Reçetesi’nin israf konusunda farkındalık yaratma ve atık yönetimi önerilerini içeren mesajları yer alırken, konuklar çevre ve iklim açısından daha bilinçli seçimler yapmaya teşvik ediliyor.

UNEP tarafından hazırlanan raporlar, Batı Asya bölgesinde dinî bayramlar ve kutlamalar sırasında gıda israfının %25 ila %50 oranında arttığını gösteriyor. Raporlarda Yeşil Ramazan gibi girişimlere duyulan önemli ihtiyacın altı çiziliyor. Hilton, gıda israfının azaltılması hedefine yönelik tedbirler uygulayarak yalnızca Ramazan ayındaki israf artışını ele almayı değil, aynı zamanda konaklama sektöründe sürdürülebilir uygulamalar için örnek teşkil etmeyi de amaçlıyor.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Hilton Türkiye Üst Sınıf ve Lüks Oteller Ülke Müdürü Armin Zerunyan, şunları söylüyor: “Küresel sera gazı emisyonlarının %8 ila 10’u gıda atıklarından kaynaklanıyor. Bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz Yeşil Ramazan girişimiyle, şirketimizin çevresel etkilerini kayda değer oranda azaltacak bir adım attık. Yeşil Ramazan kapsamında gıda hazırlama ve servis etme yöntemlerimizde değişiklikler yapıyoruz. Misafirlerimizde ve çalışanlarımıza farkındalık yaratarak gıda tüketimi ve gıda atığı yönetimi gibi konularda önemli değişikliklere gitmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli bir adım olan UNEP Değişim Reçetesi Sürdürülebilir Ramazan projesinin, Türkiye'deki ayağında ön saflarda yer almaktan gurur duyuyoruz.”

Altı Hilton Oteli Gıda İsrafını Azaltma Hedefiyle Yeşil Ramazana Katkı Sağlıyor

Winnow’un yapay zeka teknolojisinin tüm katılımcı otellere entegrasyonu, Ramazan boyunca gıda atıklarının hassas ve dijital olarak izlenmesini sağlayacak. Bu teknoloji, aynı zamanda atıkların en aza indirilmesi için veri odaklı bir yaklaşım sunacak. Türkiye’de Yeşil Ramazan girişimine destek veren altı Hilton oteli, yenilikçi ve öncü sürdürülebilirlik uygulamalarını benimsiyor.

Conrad İstanbul Bosphorus, yerel kaynak kullanımını %30’a çıkararak bulunduğu bölgedeki üreticileri destekliyor ve karbon ayak izini azaltıyor. Set menü şeklinde yeniden tasarlanan Ramazan sofraları ile bilinçli beslenmeyi teşvik ederek israfın azaltılması amaçlanıyor. Yiyeceklerden salamura yapılması ve toz haline dönüştürülmesi gibi farklı muhafaza teknikleriyle hem raf ömrü hem de menü çeşitliliği artırılıyor. Otel, ayrıca grup iftarları için sıfır atıkla hazırlanan menüler sunarak sürdürülebilirliği her alanda benimsiyor.

 

Hilton İstanbul Bosphorus, Sıfır Atık Mutfak anlayışı ile meyve ve sebze artıklarının farklı  ürünlerin yapımında yaratıcı bir şekilde kullanılmasını teşvik ediyor. Atık miktarını azaltan, yenilikçi ve sürdürülebilir reçetelerle hem yemek deneyimini hem de mutfak ürünlerini geliştiriyor. Ramazan süresince, Bosphorus Terrace Restaurant’ta sunulan özel Ramazan büfesi ile, otelin çevresel duyarlılığını yansıtan çeşitli ürünler misafirlere sunulacak. Gıda atığını en aza indirmek için Yeşil Ramazan Standartlarına uygun olarak hazırlanan 10 veya daha fazla kişilik grup iftarları, misafirlere keyifli bir deneyim sunarken çevreye duyarlılığı da gözetiyor.

 

Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center, geleneksel tatları modern mutfak teknikleriyle harmanlayarak sürdürülebilirliği vurgulayan eşsiz bir iftar deneyimine ev sahipliği yapıyor. Otelin restoranı, yerel ve mevsimlik malzemelerle hazırlanan birbirinden lezzetli ana yemeklerden oluşan geniş bir menü sunuyor. The Globe Restaurant, lezzetli ve sürdürülebilir yemeklerle geleneksel iftar lezzetlerine de yer veriyor. Kalabalık arkadaş gruplarına yönelik zengin menü seçeneklerinin yanı sıra şirketlere özel iftar organizasyonları için de alternatif set menüler sunulıyor. Çeşitli büyüklükteki salonlarda farklı sayıda gruplara hitap eden özel iftar yemekleri düzenleniyor. Otel, yemek hazırlığı ve servisinde benimsenen “sıfır plastik” ve “80 km” (50 mil) gibi yaklaşımlarıyla karbon emisyonu oranlarını en aza indirmeyi amaçlıyor.

 

Ankara HiltonSA, Greenhouse Restoranında Ramazan boyunca iftarlar için sürdürülebilirlik anlayışıyla hazırlanan bir açık büfe seçeneği sunuyor. Restoranın farklı damak tatlarına hitap eden menüsü, gıda atıklarını en aza indirgeyecek şekilde tasarlandı. Ramazan ayı boyunca sunulan bu özel programla, misafirlerin yemek artıklarını azaltma konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Hafta sonları 18 yaş altı misafirler için ücretsiz olan açık büfeyle genç nesillerde sürdürülebilir yemek uygulamaları konusunda farkındalık yaratılması hedefleniyor.

 

Mersin HiltonSA, Ramazan boyunca Yenişehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile sürdüreceği iş birliğiyle gıda atıklarını kompost haline getiriyor ve gıda artıklarını organik gübreye dönüştürüyor. Ramazan menüsünü sürdürülebilir seçeneklerle zenginleştiren otel, misafirlerin tüketim talebine göre menü düzenlemeleri yaparak israfı azaltıyor. Yerel tedarikçilerle yapılan iş birlikleriyle temiz ve güvenilir ürün tedariğine önem veriliyor. Otel, yerel ekonomiye ve sürdürülebilir uygulamalara destek veriyor.

 

Adana HiltonSA, yerel üreticileri desteklemenin ve karbon ayak izini azaltmanın öneminin altını çizmek amacıyla hazırlanan menülerle yerel kaynak kullanımına önem veriyor. Otelin Ramazan menüsünde, bölgenin mutfak mirası ve sürdürülebilirlikle olan güçlü bağını ortaya koyan yerel lezzetler sunuluyor. Gıda hazırlığı sürecinde oluşan atıklar, Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle kompost haline getirilerek çevresel sorumluluğa bütüncül bir yaklaşım sergiliyor. 

 

Türkiye’deki altı otelin başlattığı Yeşil Ramazan programı, şirketin sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımları teşvik etme hedefine katkı sağlıyor. Aynı zamanda yerel kaynak kullanımı, atıkların azaltılması ve mutfakta mükemmelliğe odaklanıyor.

 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Hakkında

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), tüm dünyada çevre gündemini belirleyen, önde gelen kuruluşlardan biridir. UNEP’in amacı ülkelere ve topluluklara ilham vererek, onları bilgilendirmektir. Gelecek nesillerin yaşam kalitesini tehlikeye atmadan toplumun yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için çalışır. UNEP, çevre bilincinin geliştirilmesi konusunda topluluklara liderlik eder ve ortak çalışmayı teşvik eder.

 

Winnow Hakkında

Winnow, gıda israfını yarı yarıya azaltarak şeflerin daha kârlı ve sürdürülebilir mutfaklar işletmelerine yardımcı olmak için yapay zekâ uygulamaları geliştiriyor. 2013'te tek bir personel restoranında başlatılan Winnow, şu anda Chicago, Londra, Dubai, Singapur ve Cluj-Napoca'daki ofisleriyle 75'ten fazla ülkede faaliyet gösteren küresel çapta 2.000'den fazla tesis tarafından kullanılıyor. Winnow kullanıcıları toplu olarak yılda 45 milyon öğünü israf edilmekten kurtarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayinda-mutlaka-ziyaret-edilmesi-gereken-sehirler-5946/

Ramazan ayında oruç ibadetinin yanı sıra, camilerin ve inanç merkezlerinin ziyareti uzun yıllardır süregelen bir adettir. ENUYGUN, ramazanın manevi atmosferini yaşayabileceğiniz şehirleri keşfetmeniz için bir rehber hazırladı.

Konya

Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada tanınan, Mevlana ile özdeşleşen Konya, ramazan ayında en çok ziyaret edilen şehirler listesinde ilk sırada yer alıyor.

Konya’da, Mevlâna Türbesi ve Müzesi’nin yanı sıra Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camisi, Şeyh Sadrettin Konevi Türbesi, Alaeddin Keykubad Camii, Aziziye Camii, Eşrefoğlu Camii, Kapu Camii Ramazanda sıklıkla ziyaret edilen inanç merkezleridir. Ramazan ayında yolunuz şehre düşerse müze olarak ziyaret edilebilen Karatay, Sırçalı ve Minareli medreseleri de ziyaret edebilirsiniz.

Konya’daki tüm inanç merkezlerini konforlu şekilde keşfetmek için araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Ankara

ENUYGUN’un sıradaki önerisi başkent Ankara. Şehirde Ramazan ayında sıklıkla ziyaret edilen yerler Hacı Bayram Camii ve Türbesi etrafında konumlanıyor. Ankara'nın sembol yapılarından olan cami, Hacı Bayram Veli tarafından 1427 yılında buradaki Augustus Tapınağı'na bitişik olarak inşa ettirilmiş.

Ankara’da Kocatepe Camii, Ahmet Hamdi Akseki Camii gibi modern ve büyük camilerin yanında çok sayıda tarihi cami bulunuyor. 13. Yüzyıla uzanan, Anadolu’nun ahşap direkli ve kirişli camilerinden Aslanhane ya da Ahi Şerafettin Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri adına yapılan Cenabi Ahmet Paşa Camii, 15. yüzyıldan bugüne kullanılan Abdülkadir İsfahani Mescidi gibi camiler de hem ziyaret hem ibadet amaçlı kullanılabiliyor.

Bursa

Osmanlı Devleti’nin ilk büyük başkenti olduğu için Osmanlı İslam eserlerinin ilk örneklerini içeren Bursa, ENUYGUN’un bir diğer önerisi. İlk başkent İznik’teki Ayasofya Camii, 15.yüzyıl başında Yıldırım Beyazıt döneminde külliye olarak inşa edilen Ulu Cami ve Emir Sultan Külliyesi şehrin Ramazan aylarında en sık ziyaret edilen noktaları olarak öne çıkıyor.

Gazi Orhan Bey Cami, Muradiye Cami ve Muradiye Külliyesi şehirde sıklıkla ziyaret edilen diğer inanç noktaları.  

Urfa

Çok sayıda manevi ziyaret noktası ile Şanlıurfa, ENUYGUN’un listesindeki diğer bir şehir. Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen Balıklıgöl, kutsal sayılan ve ramazanda sıklıkla ziyaret edilen bir nokta.

Peygamberler şehri olarak bilinen Urfa’da Ramazan ayında en çok ziyaret edilen yerlerin bir diğeri de Harran'a bağlı Özkent köyü sınırlarındaki tarihi Şuayb şehri harabeleri. Halk arasında Şuayb Peygamber’in bu kentte yaşadığına inanılıyor.

Selahaddin Eyyübi Camisi, Hasan Padişah Camisi, Mevlevihane Camisi, Yusuf Paşa Camisi ve Rizvaniye Camisi şehrin ramazanda en çok ziyaret edilen ibadethaneleri olarak öne çıkıyor.

Urfa’ya manevi ziyaret programınıza Harran Evleri, antik Harran Üniversitesi kalıntıları, Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Şanlıurfa Müzesi, Kızlar Sarayı’nı da ekleyerek dolu dolu bir kültür gezisi yapabilirsiniz.

Ayrıca inanç tarihine daha derin bir yolculuk planlıyorsanız 10 bin yıl öncesinin inanç dünyasının kapısını Göbeklitepe’de aralayabilirsiniz.

Edirne

İstanbul’a yakın konumu ve sınırları içerisindeki dini yapılarla öne çıkan Edirne, ENUYGUN’un listesindeki son şehir. Şehirde ramazan ayında en çok ziyaret edilen yer Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri Selimiye Cami. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan yapının yanı sıra Muradiye Cami, şehrin en eski camisi olma ayrıcalığına sahip Eski Cami de ramazan ayının en sık ziyaret edilen yerlerinden.15. Yüzyıl başında inşa edilen Gazimihal Camii, Üç Şerefeli Cami ve Has Yunus Türbesi de şehirdeki önemli ibadet ve ziyaret noktaları.

 

Edirne’de yapılacak bir gezi aynı zamanda Mimar Sinan’ı tanımak anlamına geliyor. Sinan’ın eserleri arasında Rüstem Paşa Kervansarayı, Sokullu Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman ve Yalnızgöz köprüleri ile Defterdar Mustafa Paşa Camii gibi önemli yerler bulunuyor.

Edirne’ye gelmişken açık hava müzesi görünümündeki Karaağaç ilçesine kısa bir gezi de planlayabilirsiniz. Bu ilçe; Lozan Anıtı, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Karaağaç Tren İstasyonu gibi yakın tarihe ilişkin mekanların yanı sıra yeşilliği ile de dikkat çekiyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yemeksepeti ve Kızılay, Ramazan Ayında "Birlikten Lezzet Doğar" Hareketini Başlattı https://gazetebirlik.com/haber/yemeksepeti-ve-kizilay-ramazan-ayinda-birlikten-lezzet-dogar-hareketini-baslatti-4874/

Türkiye’de hızlı ticaretin öncü markası Yemeksepeti, geçen yıl Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin ardından başlattığı yardım kampanyasını, Ramazan ayının manevi atmosferini ve yemeğin birleştirici gücünü yansıtan “Birlikten Lezzet Doğar” adı altında yeniden hayata geçiriyor. Bu özel projeyle Yemeksepeti, kullanıcılarına Ramazan boyunca depremzedelere öğün yardımı yapma imkanı sunuyor.

Birden fazla öğün yardımı yapılabilecek

Türkiye genelindeki tüm Yemeksepeti kullanıcılarının katılımına açık olan bu anlamlı girişime katkıda bulunmak isteyenler, platformda yer alan birden fazla iftar seçeneği ile depremzedelere destek olabilecekler. 

Kızılay, bu öğün bağışlarını Ramazan ayı boyunca düzenli olarak deprem bölgelerindeki aşevlerinden ihtiyaç sahiplerine dağıtacak. Yemek dağıtımı, Kızılay'ın deneyimli yemek sorumluları aracılığıyla, aşevleri, konteyner kentler ve çadırlara kadar geniş bir alanda gerçekleştirilecek. Böylece depremden etkilenen vatandaşların Ramazan ayında ücretsiz iftar yemeğine erişimleri sağlanacak.

Tüm Türkiyeye yayılan bir yardımlaşma ağı

Yemeksepeti de kendi adına projeye 5.500 öğün bağışlayarak önemli bir destekte bulunuyor. Yemeksepeti’nin iftar yardımları, Elbistan’daki konteyner kentte 11 gün boyunca sürdürülecek iftar servisi için kullanılacak. 11 Mart’ta başlayan ve 7 Nisan’a kadar sürecek olan bu yardım kampanyası ile Yemeksepeti, teknoloji ve dayanışmanın gücünü birleştirerek, depremzedeler için umut olmayı hedefliyor. 

Yemeksepeti ve Kızılay işbirliğiyle hayata geçirilen Birlikten Lezzet Doğar hareketi, Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde, yardımlaşma ve paylaşma duygularını ön plana çıkarıyor. Bu zor zamanlarda bir araya gelerek destek olmanın önemi bir kez daha hatırlatılıyor ve tüm Türkiye’ye yayılan bir yardımlaşma ağı kuruluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
RAMAZAN AYINDA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖNERİLER https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayinda-guclu-bir-bagisiklik-icin-oneriler-2720/

Oruç günlerinde iftar ve sahur ile yeterli ve dengeli bir beslenme sağlanamazsa kan şekerinde düşmeler, halsizlik, yorgunluk ve su kaybına bağlı olarak baş dönmesi, baş ağrısı, dengesizlik gibi sorunlar yaşanabilir. Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, ramazanda beslenme alışkanlıkları tamamen değiştiği için bağırsak hareketleri yavaşladığını ve hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik gibi bağırsak problemlerinin de gelişebileceğini söyledi. Nevçehan, “Öğün sayısının iftar ve sahur şeklinde ikiye düşmesi, yeterli sıvı tüketilmemesi ve oruca bağlı beslenme alışkanlıklarının değişmesi uyku problemlerine de yol açabilir. Özellikle sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve yüksek karbonhidrat içeriğine sahip besinlerin tüketimi uykuya geri dalmayı zorlaştırır ve ertesi gün oruç tutmayı daha güç hale getirebilir. Ramazan’da sağlıklı beslenme ile oruç sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu tüm enerji ve besin öğeleri ile vitamin, mineral, posa gibi bileşenler sağlanabilir” dedi. 

Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, Ramazan ayı süresince dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

 

Yeterli Sıvı Aldığınızdan Emin Olun: Gün boyu susuz kalan hücrelere ihtiyaç duyduğu sıvıyı karşılamak için en iyi seçenek sudur. Ancak dikkatli olun ve bir seferde çok fazla sıvı tüketerek aşırıya kaçmayın. Bu durum vücut elektrolitlerini seyreltebilir ve su zehirlenmesine neden olabilir. İftar sonrası belirli aralıklarla sıvı tüketerek yeterli sıvı almaya dikkat edin. Aynı şekilde sahurda da suya ek olarak ayran, soda, bitki çayları, süt gibi sıvı besinler tüketmeye çalışın.

 

İftar Ve Sahur Öğünlerinde Çeşitliliğe Önem Verin: Ramazan ayında beslenme programındaki ana öğün sayısı iftar ve sahur öğünü olmak üzere ikiye düşer.  İftar ve sahurda menülerinizi çeşitlendirerek bağışıklık sistemini destekleyen folik asit, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, E vitamini, D vitamini ve çinko, selenyum, demir, bakır gibi mineraller ile probiyotikleri alabilirsiniz. Tam tahıllı besinler, taze sebze ve meyveler, et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagil gibi protein kaynaklarını mutlaka diyetinize ekleyin. Ayrıca zeytinyağı, avokado, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağ içeren besinlerle beslenme programını zenginleştirin.

 

Porsiyonlara Dikkat Edin: Ramazan’da beslenme programında en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de porsiyon kontrolüdür. Gün boyu aç kalmak kan şekerini düşürerek karbonhidratlara yönelimi artırabilir. Özellikle ramazan ayının gözdesi şerbetli tatlılar ve hamur işlerinden uzak durmaya gayret edin. 

Öğünlerimizde uzun süren açlığın sebep olduğu insülin dalgalanmalarının önüne geçmek için tükettiğiniz besinlerin öncelik sıralamasına dikkat çekmek istiyorum. Karbonhidrat ile öğüne başlamayı tercih ederseniz öğün sonrasında çok kısa bir sürede açlık hissi yaşayabilirsiniz. Böyle bir başlangıç yerine bol zeytinyağlı bir salata ile öğüne başlamak hele içine bir de avokado koyarak bu başlangıcı taçlandırmak en doğru tercih olacaktır. Salata ile başlamıyorsak bile salatayı sofranızdan lütfen eksik etmeyin. Ve sadece doğru besin grubu ile başlamak ya da porsiyonlara dikkat etmek yetmez, iyi çiğnemenin ve yavaş yemenin de bir o kadar önemli olduğunu unutmayın.

Ve tabi ki tatlı tüketimine de dikkat çekmek istiyorum. Tatlınızın üzerine tarçın dökmek ya da öğün sonrasında tüketeceğiniz çayınızı tarçın ile aromalandırmak kan şekerinizin dalgalanmasını engelleyecektir.

 

Fiziksel Aktivite Yapmaya Devam Edin: Oruç tutmak vücudu fiziksel anlamda yorar, ancak tamamen hareketsiz kalmaktan kaçının. Susuz kalmayı tetikleyen yorucu egzersizler yerine orta tempolu yürüyüşler, esneme egzersizleri, hafif yoga ve pilates antrenmanları ile ramazanda beslenme programını destekleyebilirsiniz. İftardan 2-3 saat sonra yürüyüş yaparak besinlerin sindirimine yardımcı olabilirsiniz.

Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan son olarak; “Ramazan ayı asla sadece bedensel bir arınma süreci değildir, aksine bedensel-duygusal-ruhsal ve zihinsel olarak tam bir arınma dönemidir.  Mevlana’nın da dediği gibi; Açlığa sabredersen adının ‘oruç’ İnsanlara sabredersin adının ‘hoşgörü’ dileğe sabredersen adının ‘dua’ olduğu herkesin kendince arınma sürecini tamamlayabileceği, hayırlı bir ramazan diliyorum” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sahur sofraları Porland şıklığıyla buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/sahur-sofralari-porland-sikligiyla-bulusuyor--184/

Manevi duyguların en yüksek seviyede yaşandığı Ramazan ayının mutluluğunu birbirinden özgün tasarıma sahip ürünleriyle paylaşan Porland’ın zarif ve göz alıcı renkler ile tasarlanmış kahvaltı takımları, sahur sofralarını şıklığa kavuşturuyor. Kültürel motiflere sahip tabaklar, ahşap saplı çatal, kaşık, bıçak takımları, zarif ekmeklikler, renkli döküm tavalar, porselen demlikler ve çelik çaydanlıklardan oluşan kahvaltı takımları, sağlıklı sahur sofralarını zarif takımlarla sofralara taşımak isteyenlere zengin seçenekler sunuyor. Sır altı tekniğiyle üretilen ve ömür boyu desen çıkmama garantisine sahip ürünler zamansız çizgileriyle güncelliğini her daim korurken sahur sofralarını da Porland kalitesiyle tanıştırıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan coşkusunu Wild Rift'e taşıyan Ramazan'da Bir Arada" etkinliği başladı https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-coskusunu-wild-rifte-tasiyan-ramazanda-bir-arada-etkinligi-basladi--4073/

Wild Rift, Riot Games’in öncülüğünde MOBA dünyasındaki dördüncü yılını Ramazan ayına özel bir etkinlikle kutluyor. 8 Mart - 10 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek ve dünya genelindeki tüm oyuncuların erişebileceği “Ramazan’da Bir Arada”etkinliği ile Wild Rift tutkunları, oyun içerisinde yer alan; ‘Fener Alayı’, ‘Uyan Poro!’, ‘Mutluluğu Paylaş’ ve ‘Poro Hediyeleri’ ile birçok eğlenceli aksiyonu bir arada yaşayacak.

 

Türkiye merkezli bu etkinlik kapsamında, Ramazan kültürü ve Türkiye’ye özgü birbirinden farklı detaylar Wild Rift oyuncularını bekliyor. Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Erdinç İyikul, “Ramazan’da Bir Arada” etkinliğini değerlendirirken şunları söyledi: “Ramazan ayının ruhunu ve toplulukla birlikteliğin gücünü Wild Rift dünyasına taşıyarak, oyuncularımıza sadece oyun içinde eğlence değil, aynı zamanda kültürel bir deneyim sunmayı amaçladık. “Ramazan’da Bir Arada” etkinliğiyle, Türkiye’nin zengin kültürel mirasından ilham alarak hazırladığımız etkinlikler ve tasarımlar aracılığıyla oyuncularımıza özgün ve unutulmaz anlar yaşatmayı hedefliyoruz. Bu etkinlik, Riot Games olarak yerel kültürlere verdiğimiz önemi ve oyuncu topluluğumuzla kurduğumuz bağı pekiştiriyor. Her bir oyuncumuzun, Ramazan ayının bu özel atmosferini Wild Rift'te yaşarken, aynı zamanda eğlenceli vakit geçirmesini umuyoruz.”

 

“Ramazan’da Bir Arada” çerçevesinde birçok yeni etkinlik ve görsel materyal de Wild Rift oyuncularıyla buluşuyor; 

 

Fener Alayı

Wild Rift, “Ramazan’da Bir Arada” etkinliği boyunca “Fener Alayı” oyunculara birçok farklı görevi yerine getirirken önemli ödüller kazanma şansı da yakalıyor. Görevleri tamamladıkça fenerlerin yakıldığı bu oyun modu kapsamında, günlük olarak yenilenen görevlerin tamamlanması ile, Ramazan temalı ifadeler, profil simgeleri ve yeni aksesuarların kilidi açılıyor. 

 

Uyan Poro! 

Etkinliğin en heyecan verici detaylarından biri de Wild Rift içine entegre edilen mini oyun, ‘Uyan Poro!’ Bu eğlenceli oyuna,  eşleştirmeli oyunların ardından elde edilen Poro Davulu biletleri ile giriş yapılabilecek. Poro Davulu’nu aldıktan sonra mini oyuna girmeye hak kazanan oyuncular, 20 saniye içinde bu davul ile olabildiğince çok Poro’yu  uyandırarak etkinliğe özel ödüller almaya hak kazanacak. Oyuncular, aynı zamanda Uyan Poro!’yu oynadıkça global arenadaki sıralamalarını yükseltme şansı yakalayacak.

 

Wild Rift: Bir Başka Ramazan etkinliği, Ramazan Ayı’nın başlamasıyla birlikte 8 Mart – 10 Nisan arasında dünyanın dört bir yanındaki oyuncular için erişilebilir olacak. Oyun içi etkinlikler ve sürprizler, Wild Rift sosyal medya kanallarından takip edilebilir. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÜSKÜDAR ÇOCUK KÖYÜ'NDE İLK İFTAR! https://gazetebirlik.com/haber/uskudar-cocuk-koyunde-ilk-iftar-3464/

 İftar öncesi Üsküdar Çocuk Köyü’nde gönüllerince eğlenen çocuklar, gerçek bir köy atmosferinde ilk iftarlarını açmanın mutluluğunu yaşadılar. Çocuk Köyü’ndeki ilk iftara Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yanı sıra İstanbul Valisi Davut Gül ve Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı da katıldı. 

Çocuklar İftardan Önce Köyü Doyasıya Gezdiler

Üsküdar’ın çeşitli semtlerinden aileleriyle birlikte Üsküdar Çocuk Köyü’ne gelen minikler önce dünyada başka bir örneği olmayan köyün her yerini gezerek tanıma imkanı buldular. Çocuklar ücretsiz olarak at binme deneyimi yaşadı. Ata binmek isteyen çocuklar kuyruklar oluşturdu. Çocuklar, inekler, koyunlar ve kuzularla birlikte ramazanın ilk gününü neşe içinde geçirdi. Yüzlerce çocuk ilk iftarları öncesinde eğlenerek öğrendiler, doğayı ve çevreyi deneyimleyerek daha yakından tanıma imkanı yakaladılar.

İftarda Çocuk Köyü’nde Pişen Doğal Yiyecekler Sunuldu

Akşamüzeri ise tıpkı bir Anadolu köyünde olduğu Üsküdar Çocuk Köyü Meydanına iftar için masalar kuruldu. Üsküdar Belediyesi hazırlanan birbirinden lezzetli sıcak yemekler iftar saati geldiğinde çocuklara servis edildi. Ezanın okunmasıyla birlikte yüzlerce çocuk ilk iftarlarını çok özel bir mekân olan Çocuk Köyü’nde açmanın mutluluğunu yaşadılar. Çocukların iftar sofralarına ayrıca Üsküdar Çocuk Köyü’nde pişirilen organik ekmekler, gözlemeler ve börekler servis edildi. İçecek olarak da yine köy meydanında yayıkla yapılan ayranlar sunuldu. 

Hilmi Türkmen: ‘’Çocuklarımız Kendi Geleneklerini Görüp Yaşasınlar İstiyoruz’

Ramazanın ilk iftarını çocuklarla birlikte açmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Üsküdar Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz projelerimizin neredeyse çoğunda çocuklarımıza öncelik veriyoruz. Çocuklarımız bizler için çok değerli. Onlar bizlerin ve ülkemizin geleceği. İstiyoruz ki şehir hayatının yoğunluğundan birçok değerimizden uzak kalabilen çocuklarımız bunları bizzat yaşasınlar ve görsünler.. Önce dünyada başka bir benzeri olmayan Üsküdar Çocuk Köyümüzü buraya inşa ettik. Onlar için Anadolu’daki gerçek köy hayatını birebir buraya taşıdık. Görüyoruz ki inanılmaz bir teveccüh var. Çocuk Köyü’ne sadece Üsküdar’dan İstanbul’dan değil çevre illerden de çocuklar aileleriyle birlikte geliyorlar. Buradaki imkânları tanıyıp deneyimlemek istiyorlar. Çocuklarımız burada, değirmende un öğütmenin, ata binmenin, inekler, koyun ve kuzularla birlikte gerçek bir köy hayatını İstanbul’un göbeğinde yaşama imkanı buluyorlar. İşte çocuklarımızın ilk iftarlarını da böylesine doğal ve özel bir ortamda açmalarını istedik. Onların köyde dedeleriyle, nineleriyle yapamadıkları köy iftarı mutluluğunu burada yaşasınlar istedik. Gelenek ve göreneklerimizin yanında Anadolu insanımızın maneviyata bakışını en doğal bir şekilde görsünler yaşasınlar istedik. Böylesine farklı bir ortamda gerçekleşen iftarımız çocuklarımıza da unutamayacakları güzel birer anı olacak.’’

Çocuk Köyü’nde Neler Var?

Üsküdar Çocuk Köyü’nde çocuklara; şehir hayatı içerisinde kendileri için özel olarak hazırlanmış açık bir alanda gerçek bir köy ortamı hissiyatını yaşatmak ve aileleri ile birlikte köy hayatını deneyimleyebilecekleri daha kaliteli zaman geçirmeleri amaçlandı.  Çocukların takım çalışmasına ve birlikte eğlenme becerilerine destek olup; onlara paylaşmayı ve birlikte başarmayı da kazandırması amaçlanıyor. Üsküdar Çocuk Köyü ailelere de, çocuklarını eğlenirken öğrendikleri eğitici bir ortamda gözlemleme olanağı sağlıyor. 

Köy restoranında köy yemeklerinin ve taze pişmiş köy ekmeğinin ikram edildiği, köy çarşısında dükkânların bulunduğu, köy kahvehanesinde çay kahve eşliğinde söyleşilerin olduğu bir köy meydanı yer alıyor. Çocuklar atölyelerde ayrıca çanak çömlek yapımından ekmek yapımına birçok faaliyete katılma imkânı bulabiliyorlar. Su değirmeni de çocukların en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri. Üsküdar Çocuk Köyü’nde özel olarak inşa edilen su değirmeninde çocuklar buğdayın una dönüşümünü gözlemleme fırsatı yakalıyorlar.  Çocuklar gölet etrafında etkinliklerin yapıldığı çayırlıklarda da gün boyu oynamanın keyfini çıkarıyorlar.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ÜSKÜDAR'DA DEV KAZANLAR RAMAZANDA İFTAR İÇİN KAYNIYOR https://gazetebirlik.com/haber/uskudarda-dev-kazanlar-ramazanda-iftar-icin-kayniyor-7190/

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan aşevi çalışanları, yaşlı, kimsesiz ve evinde yemek pişiremeyen ihtiyaç sahibi binlerce vatandaş için dev kazanlarda tonlarca bakliyat, yağ, et ve sebzeden oluşan özel menüler için yemek pişiriyor. Ekipler, pişirilen 30 bin kişilik yemeği ihtiyaç sahiplerine 10 ayrı noktadan ulaştırıyor. İş dönüşü iftarını açmaya vakit bulamayanlar meydanlarda kurulan özel noktalarda iftarını açma imkanı buluyor.

Hilmi Türkmen: ‘’30 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyoruz’’

Aşevinde yürütülen çalışmaları denetleyen ve hazırlıklar hakkında konuşan Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen, “Üsküdar'da ramazan ayında toplamda 30 bin kişiye yemek hazırlıyoruz. Bizim yemeklerimiz zaten çok leziz, çok lezzetli ve tatlı. Sebebine gelince bir defa pilavımızda biliyorsunuz her zaman olduğu gibi meşhur Trabzon'un yaylalarından gelen tereyağı var. Aşağı yukarı 600 kilo yağ kullanıyoruz. 3 ton pirinç, 3 ton kırmızı et, 1 ton mercimek kullanıyoruz. 500 kilo nohut kullanıyoruz. Ramazan boyunca 2 ton hurma ikram ediyoruz hemşehrilerimize. Muazzam bir iftar menüsüyle sevgili hemşehrilerimizin huzuruna çıkıyoruz. Üsküdar bir maneviyat şehri.. Tüm hemşehrilerimizin Ramazanlarını en iyi şekilde geçirmelerini istiyoruz. Bunun için de Üsküdar Belediyesi olarak üzerimize düşen ne ise yapmaya çalışıyoruz“ şeklinde konuştu.

Hilmi Türkmen: ‘’Öğrencilerimizi sahurda da unutmuyoruz’’

‘’İftar yemeğinin yanı sıra öğrencilerimize sahurda da yine yemek desteği veriyoruz. Biliyorsunuz Üsküdar’da 5 tane nevmekanımız var. Birçok kütüphanemiz var. Burada özellikle üniversite gençliğimiz gece yarılarına kadar ders çalışıyorlar. Onları da unutmuyoruz. Gece sahurlarını rahatça yapabilmeleri için sıcak yemeklerini eksik etmiyoruz. Çorbasıyla etli yemeği ile tatlısıyla ve ayranı suyu ile sahurlarını yapmalarını sağlıyoruz. ’’ 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Trendyol "Ramazanda Birlik Vakti" Hareketi ile Dayanışma İkiye Katlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/trendyol-ramazanda-birlik-vakti-hareketi-ile-dayanisma-ikiye-katlaniyor-4537/

Türkiye’nin lider e-ticaret platformu Trendyol, Kızılay iş birliğinde başlattığı “Ramazanda Birlik Vakti” kampanyası ile Ramazan ayı boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi vatandaşlara binlerce gıda paketi ulaştırmak üzere harekete geçti. Kampanya kapsamında Trendyol müşterileri, “Ramazanda Birlik Vakti” sayfası üzerinden diledikleri sayıda Ramazan kolisi satın alarak ihtiyaç sahiplerine destek olabilecek, buna karşılık Trendyol da aynı sayıda koliyle katkı sunacak.

“Bir Ramazan kolisi sizden, bir Ramazan kolisi Trendyol’dan” sloganıyla duyurulan kampanya kapsamında, ihtiyaç sahiplerinin Ramazan sofralarına katkıda bulunmak isteyen herkes, Trendyol’un “Ramazan’da Birlik Vakti” sayfasından dayanışma hareketine katılabiliyor. Trendyol’un deprem bölgesine verdiği destek kapsamında bu bölgeden belirlenen tedarikçi firma (Başhan Gıda) tarafından hazırlanan Ramazan kolisi, 450 TL fiyatla satışa sunuluyor.  Zengin içeriğiyle undan salçaya, bakliyattan yağa 16 temel gıda maddesini içeren Ramazan kolisi, platformdan herhangi bir satın alma işleminde olduğu gibi sepete ekleniyor ve işlemler kargo bedeli ödenmeden tamamlanıyor. 

 

İhtiyaç sahibini Kızılay belirliyor

Ramazanda Birlik Vakti kampanya sayfasında, satın alma işlemleri sırasında müşteriler kendi adreslerini seçerek ilerleyebiliyor. Ancak satın alınan Ramazan kolileri, alıcı adresine gönderilmeden, Kızılay koordinasyonunda, doğrudan ihtiyaç sahibi vatandaşların adresine ulaştırılıyor. Belirli bir kişiye gönderilmek üzere gıda paketi satın almak isteyen kullanıcılar ise, platformda yer alan diğer Ramazan gıda paketi seçeneklerini değerlendirerek istedikleri teslimat adresini seçebiliyorlar.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Aktaş, ilk teravih namazını Kestel'de kıldı https://gazetebirlik.com/haber/baskan-aktas-ilk-teravih-namazini-kestelde-kildi-3244/

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, ramazan’ın ilk teravih namazını Kestel ilçesi Ahmet Vefik Paşa Mahallesi’ndeki Çınar Cami’nde kıldı. Namazın ardından Bursa Milletvekili Mustafa Varank, siyasi parti temsilcileri ve meclis üyelerinin katıldığı ortamda vatandaşlarla sohbet eden Başkan Aktaş, bu dönem yapılan çalışmalar ve yeni dönemde Kestel ve Bursa özelinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

‘Bizleri aynı sofranın etrafında buluşturan Allah’a hamd olsun’ diyen Başkan Aktaş, “Bu mübarek aydı yaptığımız ibadetlerin, ettiğimiz duaların, tuttuğumuz oruçların kabul olması dileğiyle herkese hayırlı ramazanlar diliyorum. İlk teravih namazını Çınar Cami’nde kıldık, ilk sahuru da Babasultan hazretlerinin huzurunda yaptık. Programı düzenleyen muhtarımıza, kadın kooperatifimize teşekkür ediyorum. Seçimlerden önce vatandaşlarımızla buluşup derdimizi ve heyecanımızı paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İGA İstanbul Havalimanı'nda Ramazan Heyecanı Başlıyor https://gazetebirlik.com/haber/iga-istanbul-havalimaninda-ramazan-heyecani-basliyor-8745/

Her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca yolcuyu ağırlayan İGA İstanbul Havalimanı, düzenlediği etkinliklerle Ramazan kültürünü, dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere tanıtmayı amaçlıyor. Dış Hatlar bölgesinde yolcuların ziyaretine açılan Ramazan Köyü, başta çocuklar olmak üzere misafirlere Ramazan coşkusunu yaşatmak için tasarlandı. Geleneksel kostümlerle yolcuları karşılayan Ramazan Köyü karakterleri, uçuşlarını bekleyen yolculara keyifli bir seyahat deneyimi sunuyor. Çocuklu aileler aynı zamanda giden yolcu katına kurulan lunaparkta, atlı karınca, dönme dolap, gondol ve trambolinde vakit geçirebiliyor.

 Dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma ayı olan Ramazan ayında deprem bölgesindeki afetzedeler de unutulmuyor. Türkiye'nin en önemli şeflerinden Ebru Baybara Demir’in özenle hazırladığı iftar kumanyaları her gün iftarda yolculara sunuluyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özel tatları içeren menüdeki malzemeler, deprem bölgesindeki üreticilerden temin ediliyor. İGA İstanbul Havalimanı’nın Lounge yeme içme alanlarının işletmesini yürüten TRU Ağırlama Hizmetleri ve Perakende Grup iştirakının iş birliğiyle hazırlanarak paketlenen iftar kumanyalarla, Ramazan ayı boyunca oruçlarını terminalde açacak yolculara özenle hazırlanmış bir öğün sunuluyor.

Havalimanından seyahat eden yolcular, müzik dinletileri, ebru, ahşap boyama ve hat sanatı gibi atölyelerden yararlanma fırsatı buluyor. Ramazan ayı kapsamında havalimanının çeşitli yerlerinde kurulan sahneler, atölyeler ve oyun alanları ile Ramazan’ın birlik, beraberlik ve dayanışma değerleri hem yerli hem yabancı misafirlerle paylaşılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Altay, ramazanın ilk teravih namazında Seydişehirlilerle buluştu https://gazetebirlik.com/haber/baskan-altay-ramazanin-ilk-teravih-namazinda-seydisehirlilerle-bulustu-6035/

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, Seydişehir’de ilk teravih namazını vatandaşlarla beraber kıldı.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Cumhur İttifakı Seydişehir Belediye Başkan Adayı Abdulmuttalip Demirel, AK Parti Seydişehir İlçe Başkanı Kemalettin Atalay ve MHP Seydişehir İlçe Başkanı Kadir Kocabaş ile birlikte teravih namazı sonrası Seyyid Harun Veli Camii avlusunda Seydişehirlilerle selamlaşan Başkan Altay, vatandaşların mübarek Ramazan-ı Şerifi’ni tebrik etti.

Başta Filistin ve Doğu Türkistan olmak üzere, tüm mazlum coğrafya halkları için dua isteyen Başkan Altay, R-ramazanın şehre, ülkeye ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanın ilk iftarı bugün yapılacak https://gazetebirlik.com/haber/ramazanin-ilk-iftari-bugun-yapilacak-6996/

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazanın ilk teravih namazı ülke genelindeki camilerde kılındı.

Ramazanın ilk orucu için bu gece sahura kalkıldı. İlk iftar Iğdır'da 18.13'te yapılacak.

Ramazanın ilk günü son iftar Çanakkale'de 19.24'te yapılacak.

En uzun oruç 13 saat 23 dakika

Artvin, Kastamonu, Kırklareli, Samsun, Zonguldak ve Sinop'ta 13 saat 23 dakika ile en uzun, Adana, Antalya, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İzmir, Kilis, Mardin, Muğla, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da ise 13 saat 20 dakika ile en kısa oruç tutulacak.

Öte yandan, bu yılın ramazan temasını "Ramazan ve Ahiret Bilinci" olarak belirleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, fitre miktarını ise 130 lira olarak kararlaştırdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan'da midenizi ve kilonuzu korumanın yolları https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-midenizi-ve-kilonuzu-korumanin-yollari-5029/

Ramazan aynının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişiler için beslenme alışkanlıklarını da düzenlemenin zamanı geldi. Sahur ve iftar arasındaki süre 17 saati bulurken, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Sahura kalkılması, iftarın hızlı yapılmaması ve bu öğünlerde tok tutacak hafif besinlerin tercih edilmesi kilo alımını önlüyor, mide bağırsak sağlığına da iyi geliyor.

Sahurda hamur işleri ve ağır yemeklerden uzak durulmalı

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde 2 ana öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu göz ardı edilmemelidir. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Sahurun sabaha karşı yapılması özellikle kilo vermek isteyen danışanların gece yemek kilo aldırır şeklinde düşünerek sahur yapmaktan vazgeçmesine neden olabilir. Ancak zaten sınırlı yeme süresine sahip olunan Ramazan ayında gün içerisinde ihtiyaç duyulan enerji hem sahur hem de iftarda yapılan beslenme ile sağlanır. Eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır.

İftarda hızlı yemek yemenin önüne geçilmeli

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da iftar sofraları için hazırlanan yiyecekler ve bunların tüketim miktarlarıdır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında fazla miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilir ve bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Ayrıca midede rahatsızlık oluşturmaması adına yemeğe daha sıvı sayılan çorba ile başladıktan 15 dakika sonra az yağlı ızgara, haşlama, fırında ya da buğulama olarak hazırlanmış yemekler ile devam edilmelidir. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine, birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmeniz önerilir. Ağır, şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Komposto ve kuruyemişler ile bağırsaklarınızı hareketlendirin

Ramazan’da hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına hatta kabızlığa neden olabilir. İftardan 1-2 saat sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak, yemeklerde lif oranı yüksek yiyecekler (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih etmek sindirime yardımcı olacaktır.

Su ve tuz tüketimine dikkat

Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye ve susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su içmeye özen gösterilmelidir. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Yemekle fazla tuz tüketmek susuzluğun daha fazla hissedilmesine neden olur. Bu nedenle özellikle sahurda olmak üzere oruç boyunca tuzlu yiyeceklerden uzak durarak tuz tüketimine dikkat etmenizde fayda vardır.

Ek olarak; kronik rahatsızlığı olup sürekli ilaç kullanması gereken kişiler oruç tutmak için mutlaka hekimine danışmalı ve bir diyetisyen takibinde oruç tutmalıdır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan sofraları için en çok şarküteri ürünlerinin fiyatı karşılaştırıldı https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-sofralari-icin-en-cok-sarkuteri-urunlerinin-fiyati-karsilastirildi-3740/

Türkiye’nin online alışveriş rehberi Cimri’nin ‘Cimri Markette platformunda Ramazan ayı yaklaşırken en çok kıyaslanan ürünler sıralandı. Listede şarküteri ürünlerine olan ilgi ön plana çıktı. 

Fiyat karşılaştırmalarında ilk sırayı şarküteri ürünleri aldı. Şubat ayının ilk haftasına göre şarküteri ürünlerinde fiyat karşılaştırması yüzde 100 arttı.  

Şarküteri ürünlerini yüzde 69 ile zeytin, yüzde 64 ile beyaz et, yüzde 56 ile de yoğurt izledi. Limonata, meyve sularının fiyat karşılaştırması yüzde 42 artarken peynir ve maden suyu da yüzde 23’ün üzerinde artış gösterdi.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan'ın değişmeyen adresi: Hilton Istanbul Maslak https://gazetebirlik.com/haber/ramazanin-degismeyen-adresi-hilton-istanbul-maslak-9851/

Şehrin merkezindeki ideal konumu ve misafir memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıyla İstanbul’un en çok tercih edilen otelleri arasında yer alan Hilton Istanbul Maslak, on bir ayın sultanını birbirinden özel lezzetlerle karşılıyor. Şirket ve gruplara özel 5 farklı alternatifle oluşturduğu menüleri ile Ramazan’a eksiksiz bir şekilde hazır olan otel, iftar bereketini sevdikleriyle paylaşmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.

Sektörde otuz yılı aşkın deneyimiyle yenilikçi ve özgün tatlara imza atan Executive Chef Ceyhan Aşcıoğlu ve ekibinin elinden çıkan set menüler, birbirinden lezzetli iftariyeliklerle başlıyor. Osmanlı, yuvalama, tarhana, ezogelin ve mercimek çorbası gibi içinizi ısıtacak beş farklı çorba çeşidi ile devam eden menülerde ara sıcak olarak börek, mantı ve dolma gibi lezzetli ve doyurucu alternatifler sunuluyor. Ana yemekte avcı usulü piliç biftek, geleneksel hünkâr beğendi, ağır ateşte pişirilmiş dana incik, dana tandır ve taze baharatlar ile pişirilmiş kuzu tandırın yer aldığı menüler kaymaklı ekmek kadayıfı, şöbiyet, baklava, kadayıftan oluşan Türk tatlı tabağı, Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç, kabak tatlısı, kazandibi ve dondurmadan oluşan sütlü tatlı tabağı seçenekleri ile son buluyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi çay ve meşrubat ise limitsiz olarak set menüye dâhil ediliyor.

Hilton Istanbul Maslak, panoramik şehir ve Boğaz manzaralı The Roof etkinlik katında da özel iftar davetlerine ev sahipliği yapabiliyor.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ayasofya Camii, On bir ayın sultanına hazırlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/ayasofya-camii-on-bir-ayin-sultanina-hazirlaniyor-4202/

Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmada, caminin içi ve çevresi temizlendi.

Halılar elektrik süpürgeleriyle süpürüldü, tozu alınan ayakkabılıklara ve caminin içine dezenfektan sıkıldı. Şadırvan, cami avlusu ve Ayasofya meydanı sıcak su ve dezenfektanla yıkandı. Temizlik işlemi sonrası caminin içine ve dışına gül suyu sıkıldı.

Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Yardımcısı Fatih Yıldız, caminin 20 kişilik bir ekiple temizlendiğini belirterek, "Çalışmalar ramazan boyunca devam edecek. Ramazanda her akşam camiye gül suyu sıkılacak. Amacımız ramazanda Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne gelen vatandaşlarımız için daha temiz bir ibadet ortamı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BREITLING, RAMAZAN AYINDA İNSANLARI ZAMAN ARACILIĞIYLA BİRLEŞTİRİYOR https://gazetebirlik.com/haber/-breitling-ramazan-ayinda-insanlari-zaman-araciligiyla-birlestiriyor--9721/

Sevdiklerimizle vakit geçirdiğimiz özel bir zaman dilimini temsil eden Ramazan ayı, her anın kıymetini hepimize bir kez daha hatırlatıyor. Zamana verdiği değeri köklü tarihinin derinliklerine işleyen Breitling; bu yılki Ramazan kampanyasıyla hayatın, yaşamımıza anlam katan özel anların toplamı olduğunu anımsatıyor. Bu özel anlar, diğer bir deyişle zaman kavramı, bizi birbirimize bağlıyor. Kampanya ise markanın KaraDeniz ve Hava evrenleri arasında dolaşıp, ikonik B logosuna dönüşen parlak bir ışık yolunu öne çıkarıyor.

Breitling Orta Doğu, Hindistan ve Afrika Müdürü Aed Adwan, kampanyayı şöyle yorumluyor: "Bu yıl Ramazan kampanyamız, kutsal ay boyunca zamanın öneminin derin ve anlamlı bir mesajını iletiyor. Bizi yakınlaştıran bu özel anları kutlarken, bölge genelindeki tüm müşterilerimizle buluşmak için sabırsızlanıyoruz."

KARA

Breitling'in Ramazan kampanyası, yolculuğuna Kara evreninden başlıyor. Stil sahibi ve dinamik kişiler için tasarlanmış Top Time BO1, 1960'ların ruhunu yakalayan ve muadili klasik otomobilin renkleri ve amblemini içeren sıra dışı bir kronograf. Delikli deri yarış kayışı, takimetresi ve vintage gösterge panellerini andıran kontrast "köşeli yuvarlak" alt kadranları bulunan saat ayrıca, kasasının içinde muhteşem Breitling Manufacture Kalibre 01 mekanizmasını da bulunduruyor.

Modern-retro tarzından ilham alan zarif ve stil sahibi Chronomat Automatic 36, spor şık görünümüyle her türlü okazyona uyum sağlıyor. Işıltıdan hoşlanan kadınlar, pırlantalı bezeller, indeksler ve renkli kadranlar gibi göz alıcı detayları çok sevecek! Breitling'in kelebek tokalı ikonik ve konforlu "Rouleaux" bileziğiyle taçlandırılan Chronomat Otomatik 36, COSC sertifikalı kronometre Breitling Caliber 10 ile destekleniyor.

DENİZ

Breitling'in Deniz evreninde sörf yaparken, Superocean koleksiyonunu keşfedeceksiniz. 1950'lerin orijinal Superocean'ından esinlenen Superocean Heritage Chronograph 44,
spor-şık görünümüyle deniz tarzını en iyi şekilde simgeliyor. İkonik üçgen formlu ibreleri ve cilalanmış seramik halkalı tek yönlü bir bezeli bulunan şık dalgıç saati Superocean Heritage, birbirine uyumlu örgü bilezik veya katlanabilir tokasına uygun “örgü stili” kauçuk kayışıyla sunuluyor ve COSC sertifikalı kronometre Breitling Kalibre 13 tarafından destekleniyor.

Performansı ve stili simgeleyen bir başka dalgıç saati Superocean Automatic 36; seramik iç bezel ve parlak renkli kadranlar gibi modern özellikler barındırırken, bir yandan da tekrar Slow Motion’ın ünlü tasarım kodlarının izini sürüyor. Saatin geniş ibreleri ve parlak
Super-LumiNova® indeksleri, su altında okunaklılığı beraberinde getiriyor. 300 metreye kadar suya, çarpmaya, kuma ve tuzlu suya dayanıklılığa sahip saatin çizilmez seramik iç bezeli, asla aşınma ve solma görülmemesini sağlıyor. 


HAVA

Yolculuk, yeniden tasarlanmış Avenger BO1 Kronograf 44 ile Hava evreninde sona eriyor. Jet pilotları için yaratılan Avenger, en zorlu kokpit maceraları ve daha fazlası için geri geliyor. Ancak modelin cesur tasarımı, olağanüstü dayanıklılığı ve üst düzey işlevselliğini takdir etmek, uçuş yetkinliği gerektirmiyor. Performansı sofistike modern havacılık tarzı ile eşleştiren koleksiyonun malzemeleri -klasik modellerde paslanmaz çelik, Night Mission’da seramik ve titanyum- havacılık tasarımının özünü oluştururken, ibre renkleri de askeri üniforma tonlarına bürünüyor. İkonik Navitimer Automatic 36, tarzı, etkisi ve amacı olan kadınlar için tasarlandı. Gelmiş geçmiş en bilinen saatlerden Navitimer, tüm zamanların en önemli saatlerinin koleksiyoncularının listelerinde yer alıyor. Pastel renkler, sedef ve sertifikalı değerli malzemeler; kadınlara mücevheri çağrıştıran bir görünüm kazandırmak üzere eşsiz bir zarafetle birleşerek, efsanevi navigasyon saatine yolculuğunuz boyunca size eşlik edecek çok yönlü bir şıklık katıyor. 

Breitling'in üç evreni; KaraDeniz ve Hava, markanın onu herkese uygun ürünler sunan kapsayıcı bir saat markası haline getirmiş istisnai lüks saat üretimi konusundaki zengin mirasına bir saygı duruşunda bulunuyor.

 

BREITLING 

İsviçreli lider saat üreticisi Breitling, 1884 yılında kuruldu. Yenilikçi şirket, modern kronografı icat etti ve navigasyon görevi gören saati geliştirmenin öncülüğünü üstlendi. Dünyanın dört bir yanında endüstriyel-loft tarzında 240’ı aşkın perakende lokasyonu bulunan Breitling, günlük stile uygun, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir lüks marka olarak hala çığır açıyor. Hava, kara ve deniz üçlüsüne odaklanan tüm koleksiyonları, Breitling’in kendine özgü modern-retro tarzını destekliyor. Her saat mekanizmasının olağanüstü kalitesi COSC sertifikalı kronometre statüsü ile onaylanan marka, kendi mekanizmalarını üreten birkaç bağımsız saat tasarımcısı arasında yer alıyor. Bugün Breitling; daha iyi malzemeler, daha iyi üretim, daha iyi ambalaj ve baştan sona sertifika sahibi olma ilkesiyle harika ürün ve deneyimler yaratıp daha iyisini başarma misyonunu benimsiyor. Klasik saat yapımını en son ve en sürdürülebilir inovasyonlarla birleştiren Breitling; köklü tarihine sahip çıkarken, bir yandan da bakış açısını zamanının çok ötesine taşıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
RAMAZAN'IN BEREKETLİ SOFRALARI IZAKA TERRACE'DA https://gazetebirlik.com/haber/ramazanin-bereketli-sofralari-izaka-terraceda-2218/

Şehrin kalbi Gümüşsuyu’nda CVK Park Bosphorus Hotel’in teras katında yer alan Izaka Terrace, on bir ayın sultanı Ramazan ayını eşsiz boğaz manzarası eşliğinde, bereketli iftar sofraları ile karşılıyor. Geleneksel lezzetleri şık sunumlarla buluşturan Izaka Terrace, 4 hafta sürecek ramazan ayı boyunca misafirlerine 4 farklı iftar menüsü sunuyor.

Tarihi yarımada manzarasının yanı sıra, misafirlerine fasıl müziği eşliğinde unutulmaz bir iftar yemeği hazırlayan Izaka Terrace’ın menüsünde; iftariyeliklerden çorbalara, zeytinyağlılardan hamur işlerine kadar pek çok başlangıç yer alıyor. Her haftaya özel yenilenen menüsünde; ciğerli pilavdan yoğurtlu ali nazik kebabına, nohutlu mantı çorbasından kuzu etli böreğine, Ege otları kavurmasından, kuzu incik mutacana ve vişne soslu dana kaburga gibi geleneksel Türk mutfağının eşsiz yemekleri bulunuyor. Ana yemeğin ardından cevizli ve narlı güllaç, tahin soslu balkabağı ve Maraş dondurması ile servis edilen fıstıklı baklava gibi birbirinden çeşitli tatlı servisi yapılıyor. Ramazan boyunca tüm menülerde limitsiz meşrubat, meyve suyu, ayran, çay, kahve, demirhindi ve kızılcık şerbeti de menüye dahil olarak sunuluyor.    

Siz de büyüleyici bir atmosferde, aileniz ve dostlarınızla,  profesyonel bir mutfak ekibi tarafından hazırlanan unutulmaz iftar ziyafeti için şimdiden Izaka Terrace’da yerinizi ayırtın. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan'ın değişmeyen adresi: Hilton Istanbul Maslak https://gazetebirlik.com/haber/ramazanin-degismeyen-adresi-hilton-istanbul-maslak-1096/

Şehrin merkezindeki ideal konumu ve misafir memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıyla İstanbul’un en çok tercih edilen otelleri arasında yer alan Hilton Istanbul Maslak, on bir ayın sultanını birbirinden özel lezzetlerle karşılıyor. Şirket ve gruplara özel 5 farklı alternatifle oluşturduğu menüleri ile Ramazan’a eksiksiz bir şekilde hazır olan otel, iftar bereketini sevdikleriyle paylaşmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.

Sektörde otuz yılı aşkın deneyimiyle yenilikçi ve özgün tatlara imza atan Executive Chef Ceyhan Aşcıoğlu ve ekibinin elinden çıkan set menüler, birbirinden lezzetli iftariyeliklerle başlıyor. Osmanlı, yuvalama, tarhana, ezogelin ve mercimek çorbası gibi içinizi ısıtacak beş farklı çorba çeşidi ile devam eden menülerde ara sıcak olarak börek, mantı ve dolma gibi lezzetli ve doyurucu alternatifler sunuluyor. Ana yemekte avcı usulü piliç biftek, geleneksel hünkâr beğendi, ağır ateşte pişirilmiş dana incik, dana tandır ve taze baharatlar ile pişirilmiş kuzu tandırın yer aldığı menüler kaymaklı ekmek kadayıfı, şöbiyet, baklava, kadayıftan oluşan Türk tatlı tabağı, Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç, kabak tatlısı, kazandibi ve dondurmadan oluşan sütlü tatlı tabağı seçenekleri ile son buluyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi çay ve meşrubat ise limitsiz olarak set menüye dâhil ediliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan'ın değişmeyen adresi: Hilton Istanbul Maslak https://gazetebirlik.com/haber/ramazanin-degismeyen-adresi-hilton-istanbul-maslak-1888/

Şehrin merkezindeki ideal konumu ve misafir memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıyla İstanbul’un en çok tercih edilen otelleri arasında yer alan Hilton Istanbul Maslak, on bir ayın sultanını birbirinden özel lezzetlerle karşılıyor. Şirket ve gruplara özel 5 farklı alternatifle oluşturduğu menüleri ile Ramazan’a eksiksiz bir şekilde hazır olan otel, iftar bereketini sevdikleriyle paylaşmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.

Sektörde otuz yılı aşkın deneyimiyle yenilikçi ve özgün tatlara imza atan Executive Chef Ceyhan Aşcıoğlu ve ekibinin elinden çıkan set menüler, birbirinden lezzetli iftariyeliklerle başlıyor. Osmanlı, yuvalama, tarhana, ezogelin ve mercimek çorbası gibi içinizi ısıtacak beş farklı çorba çeşidi ile devam eden menülerde ara sıcak olarak börek, mantı ve dolma gibi lezzetli ve doyurucu alternatifler sunuluyor. Ana yemekte avcı usulü piliç biftek, geleneksel hünkâr beğendi, ağır ateşte pişirilmiş dana incik, dana tandır ve taze baharatlar ile pişirilmiş kuzu tandırın yer aldığı menüler kaymaklı ekmek kadayıfı, şöbiyet, baklava, kadayıftan oluşan Türk tatlı tabağı, Ramazan’ın vazgeçilmezi güllaç, kabak tatlısı, kazandibi ve dondurmadan oluşan sütlü tatlı tabağı seçenekleri ile son buluyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi çay ve meşrubat ise limitsiz olarak set menüye dâhil ediliyor.

Hilton Istanbul Maslak, panoramik şehir ve Boğaz manzaralı The Roof etkinlik katında da özel iftar davetlerine ev sahipliği yapabiliyor.  

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mersin'de terör örgütleri PKK/KCK ve FETÖ'ye yönelik eş zamanlı operasyon https://gazetebirlik.com/haber/mersinde-teror-orgutleri-pkkkck-ve-fetoye-yonelik-es-zamanli-operasyon-2214/

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, PKK/KCK ve FETÖ'nün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalarını sürdürdü.

Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yaklaşık iki ay süren çalışmada 12 şüphelinin kimliği tespit edildi.

Gözaltı kararı verilen zanlıların yakalanması için dron destekli operasyon başlatıldı.

Şafak vakti eş zamanlı gerçekleştirilen operasyona özel harekat polislerinin de aralarında olduğu 150 kişilik ekip katılıyor.

Ekiplerin şüphelileri yakalamaya yönelik çalışması ve adreslerdeki aramaları devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tüm Afrika'nın Dostları Derneği kıtadaki yardımlarını bu ramazanda da sürdürdü https://gazetebirlik.com/haber/tum-afrikanin-dostlari-dernegi-kitadaki-yardimlarini-bu-ramazanda-da-surdurdu-3691/

Dernekten yapılan açıklamaya göre, ramazan çalışmalarını "Biz hem size hem de bize yeteriz” sloganıyla başlatan dernek, Türkiye'den hayırseverlerin bağışlarını Uganda, Sudan ve Somali'de 25 bin kişiye ulaştırdı, ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gıda yardımı yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TADD Başkanı Bilgehan Güntekin, bağış sahiplerinin emanetlerine titizlikle sahip çıktıklarını belirtti.

Afrika'da 9 yıldır gönüllü sağlık çalışmalarının yanı sıra her ramazan ve bayramlarda ayni ve nakdi desteklere devam ettiklerini bildiren Güntekin, Afrika'nın çeşitli bölgelerinde ailelere gıda kolisi ve iftarlık dağıttıklarını kaydetti.

Güntekin, "Türkiye'deki kardeşlerinin kendilerine sahip çıktığını gören Afrikalı kardeşlerimiz her organizasyonda bizlere dua ediyor. Hayırseverler sayesinde Afrika kıtasındaki yetim ve dullar başta olmak üzere muhtaçlara sahip çıkılıyor. Ramazan çerçevesinde, Uganda, Sudan ve Somali'de zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi veren kardeşlerimizi bir nebze olsun ferahlatmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Camilerde ramazanın son cuması kılındı https://gazetebirlik.com/haber/camilerde-ramazanin-son-cumasi-kilindi-4836/

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan "Kadir Gecesi: Bir Ömre Bedel Gece" konulu hutbe, cuma vakti, Türkiye genelindeki camilerde okundu.

İstanbul

Fatih, Taksim, Ayasofya, Çamlıca, Eyüpsultan başta olmak üzere kentteki tüm camiler, ramazan ayının son cumasını kılmak için gelen vatandaşlarla dolup taştı.

Taksim Camisi'nde de cemaat cuma namazında tamamen doldururken bazı vatandaşlar bahçede namaz kıldı.

Cami İmamı Yakup Aktaş hutbesinde, Ramazan-ı Şerif'in son günlerinde olduklarını ve bayramın esenliğine ulaşmaya sayılı günlerin kaldığını belirterek, bu günlerin cehennem azabından kurtuluş günleri olduğunu aktardı.

Aktaş, bu günlerin, Allah'ın bin aydan daha hayırlı kıldığı kadir gecesini içinde barındıran fırsat günleri olduğunu ifade ederek, hutbesinde şunları söyledi:

"Önümüzdeki pazartesiyi salıya bağlayan gece, Kadir gecesini idrak edeceğiz inşallah. Kadir gecesi, Cenabıhakk'ın 'Oku' emriyle başlayan ilahi fermanının insanlıkla buluştuğu vuslat gecesidir. Cehaletin karanlığıyla daralan gönüllerin İslam'ın nuruyla aydınlandığı rahmet gecesidir. Mağfiret kapılarının ardına kadar açılıp günahların affedildiği arınma gecesidir." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Diyarbakır'da cuma hutbesi irat etti

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de hutbe irat etti, ardından cuma namazı kıldırdı.

Ramazan-ı şerifin son günlerinde olduklarını söyleyen Erbaş, bayramın esenliğine ulaşmaya sayılı günler kaldığını belirtti.

Bu günlerin, cehennem azabından kurtuluş, dünyevi meşgalelerden sıyrılıp bütün vakitlerini ibadet ve taate ayırdıkları itikaf, ihtiyaç sahiplerini bayram sevincine ortak eden sadaka-i fıtır günleri olduğunu kaydeden Erbaş, bu günlerin, Rabbin bin aydan daha hayırlı kıldığı Kadir Gecesi'ni içinde barındıran fırsat günleri olduğunu aktardı.

Önümüzdeki pazartesiyi salıya bağlayan gecede Kadir Gecesi'ni idrak edeceklerini bildiren Erbaş, Kadir Gecesi'nin, Cenabıhakkın 'Oku' emriyle başlayan ilahi fermanının insanlıkla buluştuğu vuslat gecesi olduğunu dile getirdi.

"Günahların affedildiği arınma gecesidir"

Kadir Gecesi'nin cehaletin karanlığıyla daralan gönüllerin İslam'ın nuruyla aydınlandığı rahmet gecesi olduğunu ifade eden Erbaş, şöyle devam etti:

"Mağfiret kapılarının ardına kadar açılıp günahların affedildiği arınma gecesidir. Yüce Rabbimiz, Kadir Suresi'nde bu gecenin kıymetini bizlere şöyle haber vermektedir: 'Biz Kur'an'ı, Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.'. Ramazanı on bir ayın sultanı, Kadir Gecesi'ni bir ömre bedel kılan, Kur'an-ı Kerim'dir. O Kuran ki; Rabbimizin kullarına en büyük nimeti ve rahmetidir. Sözlerin en doğrusu ve en güzelidir. Müminlere şifadır, hakkın ve hakikatin kaynağıdır. O Kuran ki; ilim ve irfanı, edep ve hayayı, helal ve haramı, adalet ve merhameti öğreten bir hidayet rehberidir. Ruhlara huzur veren, yeryüzünü yaşanılır kılan Rabbani bir nurdur. İnsana, kendini, Rabbini, kainatı ve varoluşun gayesini hatırlatan son ilahi mesajdır."

"Rabbimizin bizlere emaneti olan yetim ve öksüzleri unutmayalım"

Erbaş, "Allah Resulü, bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor, 'İnanarak ve sevabını Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affedilir.' Öyleyse bu geceyi kendimize milat kılalım. Bu geceyi anlamlı kılan Kur'an-ı Kerim'in rahmet yüklü mesajlarını gönlümüze, zihnimize ve hayatımıza aktaralım. Allah'ım, Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet duasıyla Rabbimizin engin rahmetine sığınalım. Günahlarımıza tövbe edelim, bağışlanmamız için istiğfarda bulunalım. İşte o zaman, bölük bölük inen meleklerin varlığıyla sıkıntılarımız hafifleyecek, inşiraha erecek gönüllerimiz ve sekinet bulacak ruhlarımız." ifadelerini kullandı.

Ramazanın bu son günlerinde eda etmeleri gereken ibadetlerden birinin de sadaka-i fıtır olduğunu anlatan Erbaş, hutbeyi şöyle sürdürdü:

"Toplumumuzda fitre olarak bilinen fıtır sadakası, ramazana kavuşmanın, bayrama erişmenin şükrüdür. Fıtır sadakası, dayanışma ve paylaşma bilincinin toplumun tamamına yayılmasına vesiledir. O halde, fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmanın gayretinde olalım. Rabbimizin bizlere emaneti olan yetim ve öksüzleri unutmayalım. Onların da neşe içinde bayrama kavuşmalarına katkı sunalım. Unutmayalım ki, hayır ve hasenat olarak ne harcarsak, Allah onun yerine daha iyisini verecektir. Bu vesileyle Kadir Gecemizi tebrik ediyor, birlik ve beraberlik, sıhhat ve afiyet, huzur ve mutluluk içinde, bağışlanmamış tek bir günahı bırakmaksızın bizleri bayram sabahına ulaştırmasını Cenabıhaktan niyaz ediyorum."

Sakarya

Sakarya'da kent genelindeki camiler dolarken, cemaatin bir kısmı dışarıya serilen kilimlerin üzerinde namaz kıldı.

Serdivan ilçesindeki Karşıyaka Camisi'nde cemaat, "Kadir Gecesi: Bir Ömre Bedel Gece" konulu hutbeyi dinledikten sonra cuma namazı için saf tuttu.

Karabük

Karabük'teki camilerde, ramazan ayının son cuma namazı yoğun katılımla kılındı.

Yenişehir Mahallesi'ndeki Çamlık Camisi'ne gelenler, namaz öncesi verilen vaazı dinledi.

Daha sonra namaz kılan cemaat, dua etti.

Bartın

Bartın'da ramazan ayının son cuma namazında camiler doldu.

Kent merkezindeki Orta Camisi'nde, Kadir Gece’sinin önemi hakkında vaaz verildi ve dua edildi.

Ezanın okunmasıyla cami avlusu ve kaldırımlara serilen kilim üzerinde de saf tutan cemaat, cuma namazını kıldı.

Kocaeli

Kocaeli’de, ramazan ayının son cuma namazı dolayısıyla Müslümanlar camilere akın etti.

Gebze ilçesinde bulunan tarihi çoban Mustafa Paşa Camisi'nde cuma namazını kılmak üzere camiye gelenler, camiye sığmayınca avluda saf tuttu.

Namaz öncesinde verilen vaazı dinleyen cemaat, daha sonra namaz kılıp dua etti.

Bolu

Bolu'da, ramazan ayının son cuma namazında Müslümanlar camileri doldurdu.

Yıldırım Beyazıt Cami ile Kadı Cami'ye gelenler, verilen vaazı dinledi.

Cemaat daha sonra cuma namazını eda etti.

Depremlerden etkilenen Malatya ve Kilis'te cuma namazı kılındı

"Asrın felaketi" diye adlandırılan 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Yakınca Mahallesinde Rahmi Akıncı Camii'nde, cuma namazı öncesi vaaz dinleyen vatandaşlar daha sonra Kadir Gecesi'nin faziletlerine değinilen hutbeyi dinleyip cuma namazını kıldı.

Kilis'te de Ömer Faruk Kayabaş Camisi cuma namazı için gelenler vatandaşlarla dolup taştı.

Hatay

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin etkilediği Hatay'da ramazan ayının son cuması çok sayıda vatandaşın katılımıyla kılındı.

İskenderun ilçesinde depremlerde minaresi yıkılan, bazı bölümlerinde de hafif hasarlar olan Meydan Mahallesi Camisi'ne gelenler, aynı safta bir araya geldi.

Camide yer kalmaması üzerine bazı vatandaşlar, dışarıya serdikleri sedirlerde cuma namazını kıldı.

İmam namaz öncesi, caminin onarımı için inşaat işlerinden anlayan cemaatten yardım istedi.

Antakya ilçesinde de vatandaşlar cuma namazını çadır mescitlerde kıldı.

Büyükdalyan Geçici Konaklama Merkezi'nde kurulan çadır mescide gelenler birlikte saf tuttu.

Mescitte yer bulamayan cemaat dışarıda serilen hasırlar ve yanlarında getirdikleri seccadelerde namazı kılarak, dua etti.

Trakya

Trakya'da başta Selimiye Camisi olmak üzere camilerde on bir ayın sultanı ramazan ayının son cuma namazı kılındı.

Cuma hutbesinde pazartesiyi salıya bağlayan gecede Kadir Gecesi'nin idrak edileceği anımsatılarak faziletleri anlatıldı.

Ayrıca fıtır sadakası ibadetinin de bayrama erişmenin şükrü niteliğinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan hutbede, fitre olarak da bilinen bu dayanışma ve paylaşma bilincinin topluma yayılmasında önemli olduğunun altı çizildi.

Tekirdağ'da ramazan ayının son cuma namazı için vatandaşlar başta tarihi Rüstempaşa Cami'si olmak üzere tüm camileri doldurdu.

Cuma vakti saf tutan vatandaşlardan bazıları cami içerisinde yer bulamayınca namazlarını avluda kıldı.

Hutbenin ardından vatandaşlar ramazan ayının son cuma namazını kıldı ve dua etti.

Kırklareli'nde de başta Hızırbey Camisi olmak üzere pek çok camide ramazanın son cuma namazı eda edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hollanda'da 800 üniversiteli genç, sokak iftarında buluştu https://gazetebirlik.com/haber/hollandada-800-universiteli-genc-sokak-iftarinda-bulustu-9726/

Rotterdam'da sokak iftarı, yaklaşık 800 üniversitelinin katılımıyla şehrin en işlek merkezinde, bir tarafı kütüphane, bir tarafı kültürel yemeklerin sunulduğu Markthal ve diğer tarafı da tren, metro ve tramvay istasyonu olan Blaak Meydanı'nda üçüncü kez düzenlendi.

İftar programının açılışında Avrupa Kur’an-ı Kerim Okuma Yarışması birincisi Furkan Vural tarafından Kur'an okundu. IGMG İrşad Başkanı Uğur Demirci ramazanla ilgili konuştu.

IGMG Studenten Başkanı Şevket Kılıç, AA muhabirine, sokak iftarı programını üç yıldır aynı meydanda düzenlediklerini söyledi.

Geçen sene yaklaşık 450 öğrencinin sokak iftarına katıldığını aktaran Kılıç, sonrasında oluşan yoğun talep nedeniyle bu yıl konuk sayısını iki katına çıkardıklarını ve iftara yaklaşık 800 öğrencinin katıldığını ifade etti.

Bu sene iftarın yanı sıra farklı bir konsept uyguladıklarını belirten Kılıç, “IGMG’nin çıkardığı Hollandaca Kur’an-ı Kerim'lerden buraya 300 tane getirdik. 'Dava' standı kurduk. Camilerimizden katılan gençler Hollandalılarla, Almanlarla, İngilizlerle diyalog kurup İslam'ı anlattılar ve Hollandaca Kur’an-ı Kerim hediye ettiler. İftara davet edince şaşırıyorlar ve sadece Müslümanlara olduğunu zannediyorlar.” dedi.

Müslüman gençlerle beraber bir gün oruç tutan ve sokak iftarına katılan Rotterdam Belediyesi Encümen Üyesi Tim Versnel ise, sokak iftarının çok sayıda gencin bir arada olduğu güzel bir buluşma olduğunu ve büyük bir misafirperverlik ile karşılandığını kaydetti.

Versnel, “Geçen yıl ilk defa bir gün oruç tuttum, o kadar özeldi ki bu yıl tekrar tutmaya karar verdim. İslam kültürüne giderek daha fazla ilgi duymaya başladım. İş arkadaşım olan Rotterdam Belediyesi Encümen Üyesi Enes Yiğit'in daveti üzerine geçen sene oruç tuttum. Bunun için pişman değilim.” ifadesini kullandı.

Soyadını vermek istemeyen Job ise, sokak iftarının çok güzel bir ortam olduğunu ifade ederek, “Bunu böyle bir ortamda hiç yaşamadım. Meslektaşlarımdan ve arkadaşlarımdan ramazanda oruç tuttuklarını duyuyorum ama bu şekilde toplu bir ortamda bir araya geldiklerini henüz görmemiştim. Herkesin bu şekilde iftarlarda bir araya geldiğini öğrendim. Bence bu gerçekten güzel.” diye konuştu.

Üniversiteliler ve katılımcılar, iftar sonrası meydanda sokağa serdikleri halı üzerinde akşam namazı kıldı.

İftara katılan bazı Müslüman gençler oradan geçen gayrimüslimlere İslam’ı anlatarak Hollandaca Kur’an-ı Kerim dağıttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Osmaniye'de geleneksel bayram lezzeti kömbe, depremzedeler için pişiriliyorx https://gazetebirlik.com/haber/osmaniyede-geleneksel-bayram-lezzeti-kombe-depremzedeler-icin-pisiriliyorx-8877/

Halk Eğitimi Merkezi'nde aşçılık ve hamur işi kursuna katılan depremzede ev hanımları, imece usulü, bayramların vazgeçilmez tatlısı kömbe hazırlıyor.

Un, şeker, yağ, tahin ve çeşitli baharatları karıştırarak hazırlanan kömbe hamurunu pişiren kadınlar, tatlıları geçici barınma merkezi ve konteyner kentte kalanlara ücretsiz dağıtıyor.

Usta öğretici Ayşe Özbay, AA muhabirine ramazan olması münasebetiyle depremzede vatandaşlara yardım etmek istediklerini ve akıllarına bayram kömbesi yapma fikrinin geldiğini söyledi.

Tüm malzemenin Halk Eğitimi Merkezince karşılandığını aktaran Özbay, şöyle devam etti:

"Halk Eğitimi Merkezi çalışanları olarak depremzedelere destek vermek için çalışıyoruz. Kursumuzda 16 kursiyerimiz var ve günlük 150-200 kişilik kömbe çıkarabiliyoruz. Yapım aşamasından pişirme aşamasına kadar kursiyerlerimizle hep beraber yapıp paketleme aşamasına geçiyoruz. Paketleyip, ambalajlayıp çadır kentlere dağıtımını yapıyoruz."

Özbay, yaşadıkları acıları birbirlerine destek olup dayanışmayla atlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Kömbe götürdükleri depremzedelerin çok mutlu olduğunu anlatan Özbay, "İnsanlar ister istemez duygulanıyor. Herkes yakınlarını kaybetti. Ben de yakınlarımı kaybettim. Kız kardeşimi, eşini, 21 yaşında genç bir kızımızı kaybettik. Onların acısını paylaşarak biz de acımızı hafifletmeye çalışıyoruz. Kursumuz iki hafta sürecek ve bu sürede etkinliği yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"İnsanlar mutlu oluyor, seviniyorlar"

Kursiyerlerden Zeynep Yavaş Sakallı da kurstaki kadınlarla depremden etkilenenlere bir nebzede olsa yardım etmek için uğraştıklarını söyledi.

Kendisinin de depremzede olduğunu ve ailesiyle konteynerde yaşadığını belirten Sakallı, "En azından çocuklar sevinsin istiyoruz. Çocuklar daha mağdur oldu. Bizlerin de çocukları var. O yüzden elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Şu an kömbe yapıp dağıtıyoruz ve yardımcı olabildiğimiz için çok mutluyuz. İnsanlar mutlu oluyor, seviniyorlar. Biz de bir şeyler yapabildiğimiz için mutluyuz." dedi.

Kursiyer Ebru Türkmen ise depremden etkilenenler için kömbe yapıp dağıttıklarını ve insanların sevincini görmenin kendilerine farklı bir mutluluk yaşattığını kaydetti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tunus'ta iftar sofralarının renkli hamur tatlısı "zlabiye" https://gazetebirlik.com/haber/tunusta-iftar-sofralarinin-renkli-hamur-tatlisi-zlabiye-5895/

Hem ucuz hem de hafif olmasından dolayı hemen her Tunuslunun iftar sofrasında yer edinen zlabiye, ramazan ayında ülke genelinde en çok tüketilen tatlılardan.

Özellikle batı kesiminde yer alan Beca, güney sahilindeki Nabel ve çöl bölgesindeki Tuzer, Tunus'ta zlabiyenin en iyi yapıldığı şehirler olarak biliniyor.

Türkiye’de "zülbiye" adıyla İzmir’in Bergama ilçesinde de yapılan zlabiye tatlısı, ince ve iç içe yuvarlak şekilde yağda kızartılan renkli hamura şerbet verilmesiyle hazırlanıyor.

Tunus’taki tarihi yüzyıllar öncesine dayanan zlabiye tatlısını en iyi yapan ailelerden Nabel kentinde yerleşik Neccar ailesinin son kuşak temsilcilerinden Enver en-Neccar, AA muhabirine zlabiye tatlısının yapılışını, emekli tarih profesörü Yahya el-Gul ise bu tatlının tarihini anlattı.

Tunus’un otantik miraslarından

Tarihçi Gul, zlabiye tatlısının Tunus’un otantik miraslarından biri olduğunu ve ramazan ayına özel bu tatlının en iyi yapıldığı kentler arasında Nabel’in öne çıktığını söyledi.

Bu geleneksel lezzetin yüzyıllar öncesine dayanan bir tarihi olduğunu belirten Gul, "Zlabiye tatlısının Tunus’a Abbasiler ya da Osmanlılar döneminde geldiği tahmin ediliyor. Zlabiye ülkenin dört bir yanında yapıldığı için eskiden beri Tunus’un hamur işleriyle meşhur kentleri arasında rekabete de neden olmuş bir tatlı." ifadelerini kullandı.

Neccar ailesinin hazırladığı zlabiye tatlısını kendisinin de severek tükettiğini vurgulayan Gul, şöyle devam etti:

"Hamur işi tatlılar eskiden İtalya’nın Napoli kentinden gelen İtalyanların tekelindeydi. Tunuslu ailelerin de bu zanaatı öğrenmesinin ardından ülkenin her tarafına yayıldı. Neccar ailesi tatlı zanaatıyla uzun yıllardır içli dışlı bir aile. Hazırladıkları zlabiye tatlısı aradan onlarca yıl geçmesine rağmen aynı lezzeti ve tadı sunuyor. Bu ustalık isteyen işin kendine göre sırları var, Neccar ailesi bu sırrı iyi muhafaza eden ve yüzyıllık tariflerini iyi uygulayan bir aile."

Nabel’de yapılan zlabiye tatlısı Tunus sarayında

Neccar ailesinin yaptığı zlabiye tatlısının başkent Tunus’taki Bey saraylarının ramazan sofralarında da yer aldığına dikkati çeken Gul, "Tunus’un Beyler tarafından yönetildiği dönemde, Tunus beyleri zlabiye tatlısını Neccar ailesinden temin ederdi. Özellikle 17’nci yüzyılda Tunus’ta hüküm süren Hüseyin Bey zamanında Bardo Sarayı’na deve kervanıyla zlabiye tatlıları gönderildiği rivayet edilir. Napoli çömleklerinden yapılan kaplarda korunan zlabiye tatlısı, bu şekilde çömlekte korunduğu takdirde yaklaşık bir hafta boyunca tazeliğini koruyor." dedi.

Hüseyin Bey'in Neccar ailesinin gönderdiği zlabiye tatlısını memnuniyetle kabul ettiğini belirten Gul, "Bey tarafından Neccar ailesine, yaptıkları tatlının sağlıklı ortamda hazırlandığına dair yeterlilik belgesi verildi. Bu şekilde Neccar ailesinin ünü başkent Tunus’a da ulaştı. Nabel kentinin sembol tatlılarından olan zlabiye tatlısını aynı gelenek ve görenekler içinde devam ettiren Neccar ailesine ve temsilcilerine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Halk tatlısı"

Nabel kentinin ünlü tatlıcı ailesinden Enver en-Neccar ise her kesimden insanın sofrasında yer aldığı için zlabiyeyi "halk tatlısı" olarak isimlendirdiklerini belirtti.

Neccar, "Zlabiye tatlısını diğer Tunus tatlılarından ayıran en önemli özelliği ucuz olması; kilogramı 10-15 dinar (3-5 Dolar) civarında satılıyor. Bu tatlının diğer önemli özelliği ise sadece ramazan ayında yapılması. Tatlı yenmese dahi, sofrayı süslemek için hanımlar birkaç parça da olsa zlabiye tatlısından alıp sofrasına koyar. Ayrıca ramazan ayında özellikle nişanlı gençler kızın ailesine hediye olarak zlabiye tatlısı götürür, bu da eski adetlerimizden." dedi.

Mesleği dedelerinden öğrendiğinin altını çizen Neccar, şunları söyledi:

"Ailemiz hep bu işi yaptı. Ramazan ayında zlabiye tatlısı, diğer aylarda ise bambaloni (büyük yuvarlak şekilli hamur kızartması), firikase (küçük sandviç) ve farklı hamur tatlıları yaparak yıl boyunca dükkanımızı işletiyoruz. Zlabiye tatlısından dolayı birçok ülkede Tunus’u temsil ettim. Fransa, ABD, İtalya ve Belçika’da düzenlenen yemek fuarlarında ülkemi temsilen katıldım ve zlabiye tatlısını sunma şansına eriştim."

Tazeliğini koruması için toprak küplerde saklanıyor

Zlabiye tatlısının yapımının çok kolay olduğunu dile getiren Neccar, un, su ve mayanın yanı sıra renk vermesi için zerdeçal eklenerek hamurun hazırlandığını ve 3 gün boyunca iyice mayalanması için bekletildiğini belirtti.

Tunuslu tatlıcı, yapım sürecinin sonrasını da şöyle anlattı:

"Hamuru ara sıra kontrol ederek ve tekrar yoğurarak bu bekleme süresini tamamlıyoruz. Elde ettiğimiz yumuşak hamurun gazı alındıktan sonra bir alet yardımıyla ince bir şekilde kızartma tavasında iç içe yuvarlak bir şekilde bırakarak kızarmasını sağlarız. İki tarafını da kızarttığımız tatlıyı daha sonra içinde bal da olan şerbet kazanının içine atarız. Şerbet kazanında 5-10 saniye beklettikten sonra tatlımız ikram edilmeye hazır hale geliyor."

Zlabiye tatlısının aynı tazelikle Tunus’un her tarafına gönderilebilmesi için kırmızı topraktan yapılmış küplere doldurulduğunu aktaran Neccar, "Tatlı, bayatlamaması ve hafta boyunca tüketilebilmesi için toprak küplerde saklanıyor. Hediye olarak alan müşterilerimiz de genelde küpte almayı tercih ediyor. Zlabi tatlısı için yapılan özel küplerimiz var, tatlıyı küpe koyduktan sonra kapağını da kapatıp sonra alçı ile hava almayacak şekilde küpümüzü kapatıyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pakistan'daki Müslümanlar iftarda Faysal Camisi'nde buluşma geleneğini sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/pakistandaki-muslumanlar-iftarda-faysal-camisinde-bulusma-gelenegini-surduruyor-7211/

Pakistanlı Müslümanlar iftar coşkularını Margalla Tepelerinin eteklerinde kurulu Faysal Camisi'nde yaşıyor.

Ülkenin birçok şehrinden gerek İslamabad'ın gerekse Pakistan'ın sembolleri arasında gösterilen Faysal Camisi'ne yüzlerce Müslüman iftar yapmak için adeta akın ediyor.

Akşam ezanına yakın saatlerde Faysal Camisi'nin avlusunu ve çevresindeki yeşil alanları dolduran Müslümanlar, ezanın okunmasıyla birlikte iftarlarını yapıyor.

Aileleriyle, arkadaş ve dostlarıyla geldikleri caminin avlusunda Müslümanların hep birlikte iftar yapması, güzel görüntülere sahne oluyor.

Türk mimar Vedat Dalokay tarafından projesi çizilen, dünyanın en büyük camileri arasında yer alan Faysal Camisi'nin iç alanı ve avlusu, 74 bin kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak tanıyor. Çevredeki alanlarla birlikte bu sayı yüz binleri aşıyor.

Sofralar geleneksel yemeklerle donatılıyor

Burada kurulan iftar sofralarını samosa böreği, pakora, ruh afza (gül suyu) içeceği ve buna benzer geleneksel sokak atıştırmalıkları süslüyor.

Pakistan'da Müslümanlar, iftar sırasında genellikle atıştırmalıkları tercih ediyor. Akşam veya teravih namazının kılınmasının ardından ise ana yemekler tüketiliyor.

"Bir arada yapılan iftarlar çok kıymetli"

İftar için akrabalarıyla Faysal Camisi'ne gelen Rizvan Ahmed, "Ramazan Müslümanlar için mukaddes bir ay. Heyecan ve aşk ile buraya geliyoruz." dedi.

Ahmed, çok uzak şehirlerden dahi insanların iftar için Faysal Camisi'ne geldiğine işaret ederek, bir arada yapılan iftarların çok kıymetli olduğunu belirtti.

İbrahim Han ise camideki ortamın çok güzel olduğuna dikkati çekerek, bundan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hollanda'da "Cami Meydanı"nda 1500 kişilik sokak iftarı düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/hollandada-cami-meydaninda-1500-kisilik-sokak-iftari-duzenlendi-9865/

Utrecht kentindeki "Cami Meydanı" olarak adlandırılan meydanda düzenlenen sokak iftarında Müslüman aileler ve Hollandalı semt sakinleri bir araya geldi.

Yaklaşık 1500 kişinin katıldığı iftar programında, farklı dini kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

Okunan ezanla oruçlarını açan katılımcılar, iftar sonrası camide akşam namazı kıldı.

Yoğun ilgi gören sokak iftarı yarın tekrar düzenlenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda aralıklı beslenme vücuda gençlik kazandırıyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-aralikli-beslenme-vucuda-genclik-kazandiriyor-5311/

Dernekten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gültekin, orucun sağlığa yararlı etkilerinin "aralıklı oruç" diyetiyle ilgili çalışmalardan sonra oldukça netleştiğini aktardı.

Yemeğe 14-16 saat ara verildiğinde antioksidan savunma mekanizmalarının devreye girdiğini anlatan Gültekin, uzun süre aç kalmayla birlikte hücrelerde DNA onarımının başlayıp yeni ve daha sağlıklı hücreler edinmek için vücudun hasarlı hücreleri temizleme yolu olan otofajinin gerçekleştiğini ifade etti.

Gültekin, yemeğe verilen bu aranın, yanlış katlanmış veya kümelenmiş proteinlerin yıkımında, hasarlı organellerin temizlenmesinde ve hücre içi patojenlerin ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, "Uzun süre aç kalmak, beyin fonksiyonlarında düzelme, öğrenme ve hafıza kapasitesinde artış meydana gelir. Uzun açlık sonrası yağ hücrelerinin parçalanması sonucu ortaya çıkan keton cisimcikleri beyin ve gövdemizin yaşlanmasını geciktirir ve metabolizmanın aktif işleyişinde önemli rol oynar." değerlendirmesinde bulundu.

"Vücudumuzun yıllık bakımı gerçekleştiriliyor"

Uzun süre aç kalmanın Alzheimer ve parkinson hastalarının yakınmalarında da kısmi olarak iyileşmeye yol açtığını dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Bu durum ayrıca obezite, romatolojik hastalıklar ve kanser riskini de azaltıyor. Kemoterapi alan hastalarda bu şekilde beslenmenin tedaviye daha iyi cevap verdiği gösterildi. Ramazanın getirdiği aralıklı beslenme ritüeli, yemenin serbest olduğu saatlerde yeterli sıvı almak şartı ile hücreleri onararak, vücuda gençlik ve sağlık kazandırıyor. En önemlisi de bağışıklık sistemimiz bunu fırsat bilip vücudumuzun yıllık bakımını gerçekleştiriyor."

Gültekin, oruç sırasında uzun süre aç kalındığı için yağ yakımının arttığını ve kan şekerinin düzenlenmesi, strese karşı direnç ve inflamasyonun baskılanmasının da bu açlık süresince gerçekleşerek sağlığa büyük katkı sağladığını belirtti.

Açlık esnasında metabolik hasarlı moleküllerin tamir edildiğini ya da ortadan kaldırıldığını aktaran Gültekin, "Bağışıklık sistemimiz bu elverişli ortamda 'vakit tamir zamanı' diyerek işe koyulur, beslenme sonrası vücudumuzda oluşan serbest radikallerin zararını gidermeye başlar. Üç öğün yemek ve arada atıştırmalıklar şeklinde beslenmede bağışıklık sistemimiz bu tamir süreci için zaman bulamaz ve gerçekleşemez." ifadelerini kullandı.

Gültekin, kanda yüksek şekerin varlığının doğal bağışıklık hücrelerinin hareketini yavaşlattığına dikkati çekerek, orucun kan şekerinin düzenlenmesinde, tansiyonun kontrolünde, karın bölgesindeki yağlanmanın azaltılmasında da olumlu etkilerinin bulunduğunu anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda aralıklı beslenme vücuda gençlik kazandırıyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-aralikli-beslenme-vucuda-genclik-kazandiriyor-9821/

Dernekten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gültekin, orucun sağlığa yararlı etkilerinin "aralıklı oruç" diyetiyle ilgili çalışmalardan sonra oldukça netleştiğini aktardı.

Yemeğe 14-16 saat ara verildiğinde antioksidan savunma mekanizmalarının devreye girdiğini anlatan Gültekin, uzun süre aç kalmayla birlikte hücrelerde DNA onarımının başlayıp yeni ve daha sağlıklı hücreler edinmek için vücudun hasarlı hücreleri temizleme yolu olan otofajinin gerçekleştiğini ifade etti.

Gültekin, yemeğe verilen bu aranın, yanlış katlanmış veya kümelenmiş proteinlerin yıkımında, hasarlı organellerin temizlenmesinde ve hücre içi patojenlerin ortadan kaldırılmasında önemli bir rol oynadığını belirterek, "Uzun süre aç kalmak, beyin fonksiyonlarında düzelme, öğrenme ve hafıza kapasitesinde artış meydana gelir. Uzun açlık sonrası yağ hücrelerinin parçalanması sonucu ortaya çıkan keton cisimcikleri beyin ve gövdemizin yaşlanmasını geciktirir ve metabolizmanın aktif işleyişinde önemli rol oynar." değerlendirmesinde bulundu.

"Vücudumuzun yıllık bakımı gerçekleştiriliyor"

Uzun süre aç kalmanın Alzheimer ve parkinson hastalarının yakınmalarında da kısmi olarak iyileşmeye yol açtığını dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Bu durum ayrıca obezite, romatolojik hastalıklar ve kanser riskini de azaltıyor. Kemoterapi alan hastalarda bu şekilde beslenmenin tedaviye daha iyi cevap verdiği gösterildi. Ramazanın getirdiği aralıklı beslenme ritüeli, yemenin serbest olduğu saatlerde yeterli sıvı almak şartı ile hücreleri onararak, vücuda gençlik ve sağlık kazandırıyor. En önemlisi de bağışıklık sistemimiz bunu fırsat bilip vücudumuzun yıllık bakımını gerçekleştiriyor."

Gültekin, oruç sırasında uzun süre aç kalındığı için yağ yakımının arttığını ve kan şekerinin düzenlenmesi, strese karşı direnç ve inflamasyonun baskılanmasının da bu açlık süresince gerçekleşerek sağlığa büyük katkı sağladığını belirtti.

Açlık esnasında metabolik hasarlı moleküllerin tamir edildiğini ya da ortadan kaldırıldığını aktaran Gültekin, "Bağışıklık sistemimiz bu elverişli ortamda 'vakit tamir zamanı' diyerek işe koyulur, beslenme sonrası vücudumuzda oluşan serbest radikallerin zararını gidermeye başlar. Üç öğün yemek ve arada atıştırmalıklar şeklinde beslenmede bağışıklık sistemimiz bu tamir süreci için zaman bulamaz ve gerçekleşemez." ifadelerini kullandı.

Gültekin, kanda yüksek şekerin varlığının doğal bağışıklık hücrelerinin hareketini yavaşlattığına dikkati çekerek, orucun kan şekerinin düzenlenmesinde, tansiyonun kontrolünde, karın bölgesindeki yağlanmanın azaltılmasında da olumlu etkilerinin bulunduğunu anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cezayirliler 4 yıl aradan sonra toplu iftarlarda buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/cezayirliler-4-yil-aradan-sonra-toplu-iftarlarda-bulusuyor-5206/

Başkent Cezayir’in tarihi Kasaba (Casbah) bölgesi başta olmak üzere, ülkenin dört bir yanında toplu iftar programları halkın yoğun ilgisi altında yeniden yapılıyor.

Başkentin Cezayir Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programı, kadın, erkek, genç, yaşlı binlerce Cezayirlinin buluşma adresi oldu.

Geleneksel Cezayir mutfağından yemeklerin sunulduğu iftar sofrasına oturan Cezayirliler, özlemle bekledikleri toplu ramazan sofralarının mutluluğunu yaşıyor.

Toplu iftar açma mutluluğu

İftar öncesi başkentin göbeğindeki bir bulvarda kurulan masalar etrafında buluşan Cezayirliler, geleneksel müzikler eşliğinde iftar vaktini bekledi. Ezanın okunmasıyla iftarlarını açan Cezayirliler, uzun bir aradan sonra toplu iftar yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Cezayir’in geleneksel mutfağından lezzetlerin sunulduğu iftar sofrasında, binlerce Cezayirli hep birlikte oruçlarını açtı.

AA ekibi, başkent Cezayir’deki toplu iftar öncesi halka mikrofon uzattı, toplu iftar atmosferinin çekimini yaptı.

Cezayirli Delile Masabih, Kovid-19’un insanları evlerine sıkıştırdığına dikkati çekerek, “Bu virüs, hepimizi ailelerimizden, dostlarımızdan, arkadaşlarımızdan alıkoymuştu.” dedi.

Masabih, komşularıyla ve aile fertleriyle yeniden toplu iftarda buluşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Şimdi hep birlikte aynı sofra etrafında buluştuk. Çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Cezayir Yıldızları Gençliği Derneği Başkanı Halid Ammara ise, toplu iftarların Cezayir’in önemli adetlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, “Bu toplu iftarlar en çok ailelerin birlikteliğine fayda sağlıyor.” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında yeniden bu adetlerin ihya edilmesinden dolayı mutlu olduklarına vurgu yapan Ammara, şöyle devam etti:

“Biz Allah’ın izniyle, gelenek ve göreneklerimizi ihya etmeye devam edeceğiz.”

"Ramazanın kutsal iklimini yaşadık"

Toplu fftar sofrasının aşçılarından Hayat Alalu da, Cezayir mutfağının batıdan doğuya doğru farklılaşarak zenginlik kazandığını söyledi.

Alalu, Cezayir’in batı bölgelerinde özellikle etli harira çorbası, zeytinli etli tajin gibi yemeklerin olduğuna dikkati çekerek, bugünkü iftar sofrasında harira çorbası, börek, sarımsaklı etli köfte (musevveme) ve tatlı tuzlu bir çeşit tatlının halka ikram edildiğini kaydetti.

Öte yandan Cezayir Gençlik Yüksek Konsey Üyesi Lindar Kuvaydiri de, Cezayir’de toplu iftarların yeniden düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kuvaydiri, Cezayirliler olarak hep birlikte meydanlara indiklerini ve ramazan atmosferini yaşadıklarına dikkati çekerek, “Bugün dostluklarımızı tazeledik, ramazanın kutsal iklimini yaşadık. Bu çok güzel bir şey.” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayı boyunca, zemzem suyunda günlük yaklaşık 300 test yapılıyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayi-boyunca-zemzem-suyunda-gunluk-yaklasik-300-test-yapiliyor-883/

Ülkenin resmi ajansı SPA'da yer alan haberde, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Harameyn) İşleri Başkanlığının ramazan ayında zemzem suyunun laboratuvar testlerini yoğunlaştığı belirtildi.

Testlerin Mescid-i Haram'ın özel laboratuvarında gerçekleştirildiği aktarılan haberde, Kabe ziyaretçilerine ikram edilen suların kalitesinden emin olmak için testlerin itinayla yapıldığına vurgu yapıldı.

Test için zemzem suyunun farklı kaynaklarından her gün 250-300 numune alındığı bilgisinin paylaşıldığı haberde, ayrıca iftarlarda ikram edilmek üzere Kabe'ye getirilen hurmalardan numuneler alınarak laboratuvarda test edildiği de kaydedildi.

Haremeyn İşleri Başkanlığından daha önce yapılan açıklamada, Mescid-i Haram'da ramazan ayının ilk 10 gününde, 9 milyon 357 bin 853 Müslüman'ın umre yaptığı ve namaz kıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anadolu'nun eşsiz lezzetleri Azerbaycan'da da iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor https://gazetebirlik.com/haber/anadolunun-essiz-lezzetleri-azerbaycanda-da-iftar-sofralarinin-vazgecilmezi-oluyor-5611/

Bakü'de, ramazan ayında iftar için tercih edilen işletmeler arasında Anadolu'nun zengin mutfağından lezzetler sunan kafe ve restoranlar ön plana çıkıyor.

Başkentteki Türk lokantalarında, hem burada yaşayan Türk vatandaşları hem de Azerbaycanlılar birlikte iftar yapıyor.

Bakü'de 1998'den beri lokantacılık alanında hizmet veren Tarık Olmac'ın işlettiği restoran da ramazan ayında iftar davetleri için en fazla rağbet gören mekanlardan biri olarak gösteriliyor.

Anadolu yemekleri, özellikle de Gaziantep mutfağından çeşitli tatların ön plana çıkartıldığı mekanı işleten Olmac, hem Azerbaycanlılara hem burada yaşayan Türk vatandaşlarına en iyi lezzetleri tattırmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Azerbaycanlıların damak zevkine uygun lezzetli kebap ve yemekler yaptıklarını belirten Olmac, menülerinde Gaziantep mutfağına özgü analı kızlı, kurutulmuş patlıcan ve biber dolması, içli köfte, çiğ köfte, lahmacun çeşitleri, Kilis tava, ciğer kavurması, islim kebabı gibi çok çeşitli yemeklerin bulunduğunu anlattı.

Günlük yaklaşık 35 çeşit yemek yaptıklarını dile getiren Olmac, "Azerbaycan ve Türkiye için söylenilen 'iki devlet, bir millet' sözleri tabiri caizse iftarda burada gerçekleşiyor. Gelen herkesin damak zevkine uygun iftar yemekleri hazırlıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimiz en çok bizim yöresel yemekleri tercih ediyor." diye konuştu.

Öğretmen arkadaşlarıyla iftar için lokantaya gelen Azerbaycanlı Güler Abdullayeva da "Anadolu mutfağı bizim kendi mutfağımız gibi. Biz ara sıra buraya geliyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Bakü'de öğretmenlik yapan Türk vatandaşı Sermin Mutlukan ise mübarek ramazanda Azerbaycanlı kardeşleriyle güzel bir ortamda bulunmak istediklerini kaydetti. Mutlukan, "Her zaman söylediğimiz gibi 'iki devlet, tek millet' şiarıyla davranıyoruz. Yemeklerimiz bile öyle, iftarlarımız bile öyle. Onun için bugün biz de hem Türkiye'den hem de Azerbaycan'dan arkadaşlarımızla burada güzel bir iftar yemeği yemek istedik. Bu da bizi mutlu etti. Ramazanın ruhuna yakışır şey birlikte olmaktır." ifadelerini kullandı.

Lokantanın Azerbaycanlı misafirlerinden Şamhal Arifli, "Türk mutfağından farklı lezzetleri tadıyoruz. Bu yemekler bizim mutfağımıza da yakın. Türk kardeşlerimizle iftar yapmaktan memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Hataylı olan Türk vatandaşı Rüzgar Havalı da, "Bakü'de Gaziantep ve Hatay mutfağını tanıtan bir yerin olması bizim için çok değerli. Yemekler lezzetli. Elimizden geldiğince biz de Azerbaycanlı misafirlerimizi bu sofraya getirip Türk yemeklerini tanıtıyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Moskova'da "Türkiye Akşamı" iftar programı yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/moskovada-turkiye-aksami-iftar-programi-yapildi-2991/

Zafer Parkı’ndaki Anıt Camisi önünde her yıl geleneksel olarak kurulan iftar çadırındaki programa, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Başkan Yardımcısı Ruşen Abbasov, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran, çok sayıda Rus ve Türk vatandaşı katıldı.

Büyükelçilik himayesinde Din Hizmetleri Müşavirliği koordinasyonunda hazırlanan iftar programı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Türkiye’de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dünyadaki ve Rusya’daki destek ve yardımları konu alan videonun gösterildiği programda, Rusya’daki Müslüman çocuklar Türkiye’deki depremzedeler için dua etti. Ayrıca Türkiye ve İslam dini hakkında mini bilgi yarışması yapıldı.

Büyükelçi Samsar, programda yaptığı konuşmada, Türkiye’de her yıl ramazan ayı için bir konu belirlendiğini, bu yılki konunun “ramazan ve dayanışma” olduğunu söyledi.

Bu yüzden Moskova’da kendilerinin de aynı konuda iftar düzenlemeyi uygun bulduklarını aktaran Samsar, Türkiye’de 6 Şubat’ta çok trajik bir depremlerin meydana geldiğini hatırlattı.

Ramazan ayının bu yüzden hayatını depremde kaybedenlerin anılarıyla beraber biraz daha farklı geçtiğine dikkati çeken Samsar, “Bu yıl yaşanan hüznümüzün yanında aslında sevindirici bir taraf da, ülkemize dünyanın dört bir yanından gelen yardımlarla gösterilen dayanışma oldu. Özellikle Rusya Federasyonu ülkemize yardıma koşan ülkelerin en başında gelmektedir. İyi dost kötü günde belli olur, derler. Rusya Federasyonu da böyle bir kötü günde yanımızda olarak dost olduğunu gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere tüm Rus kurumları, Rus vatandaşları ve Rus Müslümanlarının bu kötü günde Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Samsar, depremde büyük bir yardım ve dayanışma gösterdiği için Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresine de ayrıca teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erbil'de ramazan sofralarının vazgeçilmezleri hurma, şerbet ve tatlılara rağbet arttı https://gazetebirlik.com/haber/erbilde-ramazan-sofralarinin-vazgecilmezleri-hurma-serbet-ve-tatlilara-ragbet-artti-8445/

Ramazan ayının gelmesiyle tezgahları süsleyen ürünler arasında hurma ve tatlıların yanı sıra şerbetler de yerini aldı.

İftar vaktine doğru bu ürünleri satan dükkanların önünde kuyruk oluşuyor.

"Ramazanda iki kat hurma ithalatı gerçekleşiyor"

Kent merkezindeki dükkanında hurma satan Heriş Sabah, bu yıl önceki yıllara göre hurma ithalatının azaldığını söyledi.

AA muhabirine konuşan Sabah, "Fiyatlar geçen seneye göre biraz daha pahalı. Mesela bizde bir kilogram Filistin hurması 15 bin Ddnar (yaklaşık 200 TL) iken bu pazarda 33 bin dinara çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Bir diğer esnaf Salar Mecid de Irak genelinde yaklaşık 350 çeşit hurma bulunduğunu ancak Erbil'deki pazarda birkaç çeşit yer aldığını dile getirdi.

Bunun halkın tercihinden kaynaklandığını belirten Mecid, şunları söyledi:

"Filistin, Arabistan ve İran'dan da çeşitler bulunuyor. Ramazan ayında diğer aylara göre iki kat hurma ithalatı gerçekleşiyor. Her ne kadar fiyatlardan dolayı satışlar diğer yıllara göre azalmışsa da, hurma pazarının ramazanın ortasında daha da hareketleneceğini düşünüyorum."

Kuru üzüm şerbeti tercih ediliyor

Kentte şerbet ve tatlı dükkanı işleten Hacı İdris Melazade de her sene olduğu gibi bu ramazan da çeşitli şerbet ve tatlılar ürettiklerini aktardı.

Melazade, "Baklava ve tatlı çeşitlerimize ilgi fazla. Şerbetlerden ise daha çok kuru üzümden elde ettiğimiz şerbetler tercih ediliyor. Sonbaharda hasadı yapılan kuru üzümden 50 ton satın aldık." diye konuştu.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği şerbetler için birkaç ton da Halepçe narı satın aldıklarını vurgulayan Melazade, şerbetlerde genel olarak şeker kullandıklarını ancak bazılarında ise şeker bulunmadığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırgızistan'da yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla sokak iftarı düzenledi https://gazetebirlik.com/haber/kirgizistanda-yaklasik-3-bin-kisinin-katilimiyla-sokak-iftari-duzenledi-2890/

KTMÜ Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde fakülteler ile yurt binaları arasındaki sokakta onlarca masa kuruldu, Kırgız ve Türk bayrakları ile "Sokak iftarına hoş geldiniz" yazılı afişler asıldı ve bazı ağaçlar ramazan fenerleri ile süslendi.

İftara KTMÜ yönetiminin yanı sıra Kırgızistan Bakanalar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Acil Durumlar Bakanı Boobek Acikeyev, Eğitim ve Bilim Bakanı Kanıbek İmanaliyev, Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, Devlet Radyo Televizyon Kurumu (UTRK) Başkan Yardımcısı Ulan Satiyev, bürokratlar, diplomatlar, iş insanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İslam'da paylaşma duygusu var. Bu duyguyu yerine getirmek istiyoruz. Türkiye'de veren el alan elden üstündür duygusuyla sokak iftarları yapılır. Biz de bu güzel kültürümüzü yaşatmak için bu etkinliği burada başlattık. Çok ilgi gördü. Çok mutluyuz. Rabbime çok şükürler olsun ki bize bugünleri yaşattı." diye konuştu.

Ceylan, üniversitenin geçen yıl ilki düzenlenen sokak iftar programına 1800 kişinin katıldığını bu yıl bu rakamın 3 bine çıktığı bilgisini paylaştı.

İkramların ardından katılımcılara semaverlerle çay ikram edilirken, üniversitenin orkestrası tarafından ilahi dinletisi sunuldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kabe'de ramazanın ilk 10 günü 9 milyonun üzerinde Müslüman ibadet etti https://gazetebirlik.com/haber/kabede-ramazanin-ilk-10-gunu-9-milyonun-uzerinde-musluman-ibadet-etti-1677/

Suudi Arabistan Haremeyn İşleri Başkanlığı konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada, Mescid-i Haram'da ramazan ayının ilk 10 gününde 9 milyon 357 bin 853 Müslüman'ın umre yaptığı ve namaz kıldığı kaydedildi.

Mescid-i Nebevi Başkanlığından yapılan açıklamada da, ramazanın ilk on gününde 10,3 milyon Müslüman'ın Mescid-i Nebevi'yi ziyaret ederek ibadet ettiği belirtildi.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, 26 Mart'taki açıklamasında, "daha fazla kişiye ibadet fırsatı vermek için" ramazan ayında herkesin sadece bir kez umre yapabileceğini duyurmuştu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden "ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenme" değerlendirmesi https://gazetebirlik.com/haber/istanbul-bilgi-universitesinden-ramazanda-saglikli-ve-dengeli-beslenme-degerlendirmesi-9020/

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirel, ramazanda hafif iftar, akşam yemeği, sahur ve ara öğün olacak şekilde 3- 4 öğün olarak beslenmenin önem taşıdığını açıkladı.

Demirel, lif oranı yüksek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini kaydederek, ramazan ayı ile birlikte, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değiştiğini belirtti.

Uzun açlık süresi nedeni ile oruç tutan kişilerin beslenmelerine daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Demirel, şunları kaydetti:

"Oruç esnasında gündüz su ve besin tüketimi olmaması nedeni ile metabolizma hızı yavaşlayabilir. Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Uzun süren açlıktan sonra boş mideyi birden doldurmak, ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle iftar saatinden itibaren gece boyunca ihtiyaç duyulan besinleri aralıklı olarak yemek önem taşıyor. Öğünlerin hafif iftar, akşam yemeği, sahur ve ara öğün olacak şekilde 3- 4 öğün olarak düzenlenmesine özen gösterilmeli.

Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek, gün içerisinde açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Yavaşlayan metabolizma da kilo artışına sebep olabilir."

Demirel şöyle devam etti:

" İftarda yemeklerin hızlı yenmesi hazımsızlık ve reflü riskini artırıyor. Yiyeceklerin yavaş yavaş tüketilmesi ve iyice çiğnenmesi gerekiyor. Bunu önlemek için iftara çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı, 15-20 dakika sonra ise az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salata, yoğurt ile devam edilmeli. Ana yemek olarak ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli. Kan şekerini çabuk yükselten ve ardından çabuk düşüren beyaz ekmek, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, tam buğday unu ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmeli."

"İftar ve sahur arasında bol su içmek önemli"
İftar ve sahur arasında bol su içmenin önemine değinen Demirel, vücudun su dengesini koruyabilmesi için en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtti.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlıların veya meyve tatlılarının tercih edilmesini öneren Demirel, "Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yenilen miktar, yenilen saat ve yeme sıklığı. Tatlının yemekten iki saat sonra yenmesi daha iyi olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Sahurda ağır yemekler tercih edilmemesi gerektiğini belirten Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahur ağır yemeklerden oluşursa gece saatlerinde hormonal olarak metabolizma hızı düştüğü için tüketilen besinler daha hızlı yağa dönüşür. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi bol proteinli besinlerden oluşan bir kahvaltı ya da çorba, az yağlı sebze ve kurubaklagil yemekleri ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Sahurda aşırı baharatlı ve yağlı yemek seçimleri tekrar uykuya dönmeyi zorlaştırabilir."

Demirel, beslenme düzenindeki değişikliğe bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek içinse yemeklerde kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeler gibi lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerin tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmanın sindirime yardımcı olacağını belirten Demirel, kronik hastalığı olan kişilerin de oruç tutmadan önce oluşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi açısından bir hekime danışmalarını tavsiye etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
42 Maslak'taki Ramazan Sohbetine Ünlü Akını https://gazetebirlik.com/haber/42-maslaktaki-ramazan-sohbetine-unlu-akini--3602/

Büyük ilgi gören sohbete aralarında Erol Özmandıracı, Haldun Kilit, Prof. Dr. Mehmet Sungur, Prof.Dr. Arzu Kunt, Volkan Karataş ve Kubilay Tunçer’in de bulunduğu sanat ve cemiyet dünyasından pek çok isim katıldı.

Hatay’da depremzedelere yemek pişiren Kostas Martakis yönetimindeki O Allos Anthropos (Bir Başka İnsan) Aşçılar Grubu da gecede ‘Musakka Kardeşliği’ konseptiyle hazırladıkları sunumlarıyla davetlilerden tam not aldı.

Ahmet Güneştekin, sohbette 2024 Sonbaharı’ndan itibaren Milano Çağdaş Sanat Müzesi Museo Maga ile çalışacağını açıkladı. Güneştekin, küratörlüğünü Maurizio Bortolotti’nin üstleneceği kişisel sergi sonrası, Museo Maga ile uluslararası başka sergiler de açmayı planlıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ABD'nin tarihi kasabasında ramazanda camiden ezan sesi yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/abdnin-tarihi-kasabasinda-ramazanda-camiden-ezan-sesi-yukseldi-8291/

Bağımsızlıktan iç savaşa iki asırdan fazla geçmişe sahip bulunan Occoquan kasabası, tarihi ana tanıklık etti.

Amerikalı Müslümanların 2021 yılında satın aldığı ABD’nin ilk Afro-Amerikan Ebezener Baptist Kilisesi'nden camiye dönüştürülen Mescid El Hüseyin’in bahçesinde cuma namazından önce ezan sesi hoparlörden dışarıya verildi.

Ramazana özel uygulamada yüzlerce Müslüman'ın yanı sıra kasaba sakinleri de camiden yükselen ezanı dinledi.

Ezandan önce Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı, Hazreti Muhammed için salavat getirildi.

Caminin mütevelli heyetinden Dr. Muhammed İkbal Noori, AA muhabirine, camilerinden yükselen ezan sesinin tüm kasabaya ulaşmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Dr. Noori, "Ezan sadece namaza çağrı değil aynı zamanda insanlara yaratıcıları olan Allah’ı hatırlatan ve onları Allah’ın huzuruna davet eden manevi bir çağrıdır." dedi.

Pakistan asıllı alim, inancı ne olursa olsun herkesin ezandan feyz alabileceğini kaydetti.

"Fikir benimdi"

Occoquan Belediye Başkan Ernie Porta da Orta Doğu hakkında çok okuma yaptığını, bölgede bulunduğunu ve kültürel değerleriyle ilgili bilgi sahibi olduğunu anlattı.

Porta, “Dr. Noori’ye ramazanda ezanın sesini dışarıya vermek konusunda istekli olup olmadıklarını sordum. Bunun Occoquan kasabasında ve çevrede yaşayan insanlar için güzel bir deneyim olabileceğini düşündüm çünkü Batı toplumlarında ezan sesine çok aşinalık yok. Bölgeyi ziyaret ettiğimden biliyorum, insanların ezanı dinleyerek faydalanabileceğini düşündüm.” dedi.

“Fikir sizin miydi o zaman?” sorusuna Porta, “Elbette herhangi bir baskı veya bir ısrar yoktu. Aslında bunu yaparak bize, özellikle bana bir iyilik yapıyorlar çünkü ben bu toplumun bu deneyimi yaşamasını istedim.” yanıtını verdi.

Kilisenin Müslümanlarca satın alınarak camiye çevrilmesine de çok sevindiğini anlatan Porta, kilisenin ABD’ye köle olarak getirilen bir Afrikalı tarafından kurulduğunu ve kasabanın yaşayan ender değerlerinden olduğunu ifade etti.

Porta, “Kilisenin mahiyetine saygılı bir şekilde kullanılacağından emin olduğum için çok mutlu oldum.” dedi.

Camide 14 Nisan'da da ses dışarıya verilerek ezan okunacak
Ezan okunmadan önce halka hitap eden Porta, günün birinde camiye minare inşa edilmesini ve ezanın oradan okunmasını dilediğini belirtti.

Kilisenin camiye dönüştürülmesine aracılık eden Muhammed Sıddık da “Üç yıl önce buraya taşındım. Bir gün posta kutusunda kilisenin satılık olduğuna ilişkin bir ilan gördüm. Hemen Dr. İkbal Noori ile konuştum. Ödemenin bir şekilde halledilebileceğini söyledim ve bunun alınıp camiye dönüştürülmesi için insanları bir araya getirdim.” dedi.

Camiye gelen bölge sakinlerinden Muhammed İştiyak, “Belediye başkanının ezan okunmasına izin verdiği için çok mutluyuz ve gururluyuz. Bölge halkı da bizim son derece barışçıl olduğumuzu görmekten mutlular.” diye konuştu.

Camide 14 Nisan'da da ses dışarıya verilerek ezan okunacak.

ABD’de ezan, camilerden dışarıya ses iletecek şekilde okunmuyor ancak belediye veya yerel yönetimlerin izniyle yapılabiliyor.

Virginia’dakine benzer bir uygulama da New York eyaletinde gerçekleştirildi. Arap, Boşnak ve Arnavut kökenli Müslümanların yoğun yaşadığı Queens'in Astoria semtinde bulunan üç camide ilk defa ezan hoparlörden dışarıya verilerek okunmaya başlandı.

Daha önce de New Jersey’de benzer uygulama yapılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oruç tutanlar dikkat! Bu hatalardan kaçının! https://gazetebirlik.com/haber/oruc-tutanlar-dikkat-bu-hatalardan-kacinin-2916/

Ramazan ayında oruç tutanlar için beslenme sıklığı, öğün saatleri, tüketilen besin miktarları ve ilaçların kullanım saatleri değiştiğinden dolayı bazı konularda çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Günlük yaşam alışkanlıklarımızdaki değişikliklere hatalı beslenme de eklenince, kilo alımının yanı sıra metabolik hızda yavaşlama, kan şekerinde ani iniş çıkışlar, sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, dikkatsizlik, konsantrasyon kaybı, hazımsızlık, şişkinlik, mide bulantısı ve kalp rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorunları gelişebiliyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, Ramazanı sağlıklı geçirmek ve oruç tutarken herhangi bir sorunla karşılaşmamak için kaçınılması gereken 10 hatayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Tek seferde büyük porsiyonlar yemek

İftarda yapılan en büyük hata, uzun süre aç kalmanın verdiği hissiyatla büyük porsiyon yemekler tüketmek oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Oysa iftarda tüketilecek besinlerin normal bir akşam yemeğinden daha fazla ve farklı içerikte olmaması gerekiyor. Boş mideyi bir anda aşırı doldurmak reflü, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olabiliyor. Bunun yerine orucu hurma veya kahvaltılık gibi hafif ürünlerle açtıktan sonra çorba içmek, sonrasında küçük porsiyon ana yemeğe geçiş yapıp yanında salata veya yoğurt ile kapanışı yapmak sağlıklı olacaktır” diyor. 

Pideyi ve çorbayı çok sıcak tüketmek 

Bir iftar geleneği olan pideyi ve çorbaları çok sıcak tüketmekten mutlaka kaçınmak gerekiyor. Çok sıcak tüketilen yiyecekler yemek borusunun yanı sıra ağız içinde tahriş oluşturup ağız yaralarını tetikleyebiliyor. Bu riskin azalması için yemeğinizi soğutarak tüketmeye özen gösterin.

Az su tüketmek 

Oruç tutarken susuzluk sebebiyle ağız ve boğaz kuruyor. Suyun vücutta yüzde 1 azalmasıyla  susama hissi başlarken, susuzlukta vücutta su ve mineral kaybı oluyor. Kaybedilen mineral ve suyun geri alımının vücut dengesi için son derece önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz şöyle konuşuyor: “Dolayısıyla bu süre zarfında az su içmek yapılan diğer büyük hatalardan biridir. Sahurla iftar arasında her bir kilonuz için 30 ml su içmeye özen gösterin. Ancak su ve sıvı miktarı birbirlerine karıştırılmamalıdır. İftardan sonra içilen çay, kahve ve komposto sıvı miktarına girmektedir. Suyun yerini tutmadıkları gibi aksine çay ve kahve vücuttan su atılımına neden olurlar. Bu nedenle çay ve kahvede aşırıya kaçmamak, sıvı alımını çoğunlukla su tüketerek yapmak gerekir.”  

Hızlı yemek yemek 

Gerek iftarda gerek sahurda hızlı yemek yemek sağlığı son derece olumsuz etkiliyor. İftar sofrasında  uzun süren açlığın sonunda bir an önce yemek yeme, sahurda ise uyku bölündüğü için bir an önce yemek yiyip yatma isteği oluyor. Fakat hızlı yemek yemek, reflüyü tetiklediği gibi midede şişkinlik ve hazımsızlık hissine yol açıyor. Ayrıca tokluk hissi gerçekleşmeden çok besin tüketildiği için de gereksiz kalori almanıza sebep oluyor. 

İftarı tek öğün şeklinde yapmak

İftarda uzun süre boş kalan mideye birden yüklenmemek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Eğer iftar sonrası hazımsızlık ve reflü sorunu yaşamak istemiyorsanız iftarı 2’ye bölün. Orucu su ile açıp, ardından kuru kayısı veya hurma ile devam edebilirsiniz. İftar yemeğine çorba ile başlayıp 15-20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemekte yağlı ağır yemekler yerine sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlanmış ızgara, haşlanmış veya fırınlanmış yemekler veya baklagiller ve zeytinyağlı sebze yemeklerini tüketebilirsiniz. Aksi taktirde yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ile kalp hastalıkları riski artabiliyor” diye konuşuyor. 

Sahura kalkmamak

Sahuru kahvaltı saatiniz olarak belirleyebilirsiniz. Sahur artık 2 ana öğününüzden biri. O nedenle “sahura kalkmama gerek yok” diyorsanız, gün içerisinde yorgun ve halsiz hissedebilir, kan şekerinizde düşüş yaşayıp konsantrasyon problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha uzun süre tok kalabilmek için sahurda yumurta, peynir, süt gibi protein içeriği yüksek besinleri tercih edin. Daha zinde ve enerjik olabilmek, olası kabızlığı önlemek ve kan glikoz kontrolü için; posalı gıdalardan tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratlı besinleri tüketmeye özen gösterin. Söğüş, salata ve meyve tüketmeyi de ihmal etmeyin. 

Şerbetli tatlılara yönelmek

İftardan hemen sonra tatlı tüketmek uzun dönemde hazımsızlık, mide yanması, reflü ve kilo problemi olarak geri dönüyor. Özellikle şerbetli tatlı tercih edenler bu sorunlarla daha fazla karşılaşıyor. Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine Ramazanla özdeşleşen güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları, şeker ilavesi olmadan hazırlanmış kompostoyu veya meyve tatlılarını haftada bir- iki kez tercih edebilirsiniz. Yine de bu tarz tatlılar hemen iftarın üzerine değil, iftardan bir- iki saat sonra tüketilmelidir.

Aşırı tuz, yağ ve baharat tüketmek 

Yapılan hatalardan biri de, çok tuzlu ve yağlı besinleri tercih etmek. “Maalesef tükettiğimiz tuz miktarı olması gerekenin 4 katı!” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, fazla tuz tüketiminin vücutta su tutup, ödem oluşmasına ve yüksek tansiyona sebep olabildiğini söylüyor. Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler ayrıca susama hissini de artırarak gün içerisinde zor anlar yaşatabiliyor.

 Fast food ve gazlı içecekler tüketmek 

İftarda fast-food, kızartma, baharatlı gıdalar, aşırı karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmek reflüyü tetiklerken, mide yanması ve hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca kilo alımına da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu yiyecekler yerine  protein içerikli ve sebze ağırlıklı yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. Gazlı içecek tüketmek içerdikleri şeker oranından dolayı, kan şekerini olumsuz etkiliyor ve hazımsızlık yapıyor. İlk seçeneğiniz her zaman su tüketmek olsun. Bunun yanında sahurda süt, iftarda ayran tercih edebilirsiniz.

Yemekten sonra yatmak 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, iftardan hemen sonra uzanmanın veya sahur yemeğinden sonra hemen yatmanın Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu belirterek “Eğer reflünüz yoksa bile bu durum reflü olmanıza sebep olabilir. İftardan hemen sonra uzanmamalı ve uyumadan 2-3  saat önce yemek yemeyi bitirmelisiniz. Sahurda, hafif besinler tercih edip evde bir bir süre  dolaşmak, yatağın baş kısmını yükseltmek mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını önler ve reflüyü engeller” diyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan "sigarayı bırakmak için" bir fırsat olabilir https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-sigarayi-birakmak-icin-bir-firsat-olabilir-8438/

Prof. Dr. Ekuklu, yaptığı açıklamada, sigara, elektronik sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin sağlık açısından zararlı olduğunu vurguladı.

Ramazanda bazı sigara tiryakilerinin ezan okunduğu gibi sigara yaktığını belirten Ekuklu, "İftarı sigarayla açmak oldukça zararlıdır. Sigarayla iftar yapıldığında midedeki asit salgısı ciddi bir şekilde artarak mide rahatsızlıklarına neden olur. Dumanla birlikte akciğerler de bundan çok olumsuz etkileniyor." dedi.

Ramazan ayının sigarayı bırakmak için bir fırsat olduğunu vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti:

"Ramazanda sigara tiryakileri günün uzunca bir süresini sigarasız geçiriyor. Nikotin bağımlılığı, psikolojik bağımlılık gibi sigaranın çeşitli bağımlılık türleri var. Sigara tüketen insanları en çok psikolojik bağımlılık etkiliyor. Ramazanda tiryakiler oruç tutarak sigaradan kurtulmuş oluyor. Özellikle bırakmak isteyenler için nikotin bağımlılığı da ciddi bir sorun. Sigarayı bırakmak için bir niyet varsa ramazan ayı onlar için bir fırsat olabilir."

"Kararlılıkla hareket edilmeli"

Ekuklu, sigarayı bırakmak isteyenlerin kesin bir kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Tiryakilerin tüm gün "iftar olsun" diye beklediğini, sigarayı aklından çıkaramadığını anlatan Ekuklu, şunları kaydetti:

"Ramazanda sigarayı bırakma niyetindeyseler kararlı olmak, zaman belirlemek çok önemlidir. 'Ramazanda sigarayı bırakacağım' gibi zaman belirleme, bırakmayı kolaylaştıran yardımcı bir yöntemdir. 'Ramazanla birlikte sigarayı bırakacağım' diye bir motivasyon varsa nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmak için nikotin bantları kullanılabilir. Tütün ürünlerini bırakmakta kararlılık, tarih belirleme, başarıyı artıran faktörlerdir.

'Ramazanda sigarayı bırakacağım' dendiğinde ekstra motivasyona neden olur. Burada yardıma ihtiyaç duyanlar için zaten devlet hastanelerinin sigara bıraktırma üniteleri var. Sağlık Bakanlığınca ilaç desteği, nikotin bandı desteği de yapılıyor. Oralardan da destek alınarak ramazan sigarayı bırakmak için bir fırsat olabilir."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TBMM Başkanı Şentop, İstanbul'a gelen depremzedelerle iftar yaptı https://gazetebirlik.com/haber/tbmm-baskani-sentop-istanbula-gelen-depremzedelerle-iftar-yapti-4209/

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Üsküdar'da vatandaşlara yemek dağıtıp İstanbul'da misafir edilen depremzedelerle iftar yaptı.

İlçede iftar için oluşturulan alanda vatandaşlarla bir araya gelen Şentop, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından İstanbul'da misafir edilen depremzedeler ile iftarda buluştu.

TBMM Başkanı Şentop, burada yaptığı konuşmada, "Yaşamış olduğumuz büyük bir deprem sebebiyle bölgedeki kardeşlerimizin acısı, ıstırabı bütün milletimizin acısı ve ıstırabıdır. Bu sebeple bu ramazan biraz buruk geçiyor." dedi.

Çok büyük bir afetle karşı karşıya kalındığına dikkati çeken Şentop, şunları kaydetti:

"İlk andan itibaren milletimiz, devletimiz seferber oldu. İnsanımızın kalbindeki, iyilik ve yardımseverlik ortaya çıktı. Milletimizin bütün fertleri bölgeye elinden gelen ne varsa o imkanları göndermeye çalıştılar. Vefat eden bütün kardeşlerimize Cenabıhak'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza şifalar diliyorum. Millet olarak hep beraber bu büyük acıların, büyük yıkımın üstesinden geleceğiz inşallah."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Chelsea, stadında iftar vererek bir ilke imza attı https://gazetebirlik.com/haber/-chelsea-stadinda-iftar-vererek-bir-ilke-imza-atti-6618/

"Ramazan Çadırı Projesi" tarafından ülkede geleneksel hale getirilen "Açık İftar" etkinlikleri kapsamında, Chelsea'nin başkent Londra'daki stadında ilk kez toplu iftar verildi.

Ramazan ayında insanları bir araya getirmeyi amaçlayan ve ödüllü bir hayır kurumu olan "Ramazan Çadırı Projesi" iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlik, yüzlerce kişiyi iftar programında buluşturdu.

Chelsea'nin stadında yapılan bu organizasyonla, ilk kez bir İngiltere Premier Lig takımının stadında iftar verilmiş oldu.

Etkinliğe Chelsea Vakfı Başkanı Simon Taylor, Chelsea'nin ilk siyahi oyuncusu Paul Canoville ve Chelsea Yönetim Kurulundan Lord Daniel Finkelstein da katıldı.

"Futbol insanları birleştirir ama aynı zamanda ramazan da insanları birleştirir"

Ramazan Çadırı Projesi'nin kurucusu Omar Salha, iftar programında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu akşam Chelsea Futbol Kulübü Vakfı ile iş birliği içerisinde bir Premier Lig stadyumu olan Stamford Bridge'de ilk kez açık iftar etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Omar Salha, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yerel toplumdan her yaştan, farklı inançlardan ve herhangi bir inanca mensup olmayanları, farklı toplulukları bir araya getirerek ramazan hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Futbol insanları birleştirir ama aynı zamanda ramazan da insanları birleştirir ve Açık İftar organizasyonu yabancıları dostlara dönüştürür."

Ramazan Çadırı Projesi'nin Danışma Kurulu üyelerinden Dowshan Humzah da açık iftar organizasyonun tüm inançlardan veya herhangi bir inanca mensup olmayan herkesi bir araya getirdiğini ve toplulukları birbirine yakınlaştırdığını anlattı.

"Ramazan ayını ve Müslüman topluluğumuzu tanımak, çalışmalarımızın önemli bir yönü"

Chelsea Kulübü, 14 Mart'ta yaptığı açıklamada, Stamford Bridge Stadı'nda ilk kez iftar programı düzenleyeceğini duyurmuştu.

Chelsea Vakfı Başkanı Simon Taylor da bu organizasyonu yapan ilk Premier Lig kulübü olmaktan son derece gurur duyduklarını belirtmişti.

Taylor, "Ramazan ayını ve Müslüman topluluğumuzu tanımak, dini hoşgörüyü teşvik etme çalışmalarımızın çok önemli bir yönüdür ve herkesi 26 Mart Pazar günü karşılamayı dört gözle bekliyorum." ifadesini kullanmıştı.

Chelsea'de forma giyen Kalidou Koulibaly ve Wesley Fofana de kulübün iftar programına desteğini açıklamıştı.

İngiltere'nin en büyük futbol kulüplerinden Chelsea'nin bu girişimi, sosyal medyada büyük destek görmüştü.

- Ramazan ayının ruhunu yaymayı amaçlıyor

İngiltere'de 2013'te kurulan ve bu sene 10. yılını kutlayan Ramazan Çadırı Projesi kapsamında yürütülen açık iftar programları aracılığıyla, ramazan ayı boyunca halka ücretsiz iftar veriliyor.

Toplulukları bir araya getirerek ramazan ayının ruhunu yaymayı amaçlayan iftar organizasyonunun ana sporları arasında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) da bulunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekirdağ'da ramazan çöreği geleneği yaşatılıyor https://gazetebirlik.com/haber/tekirdagda-ramazan-coregi-gelenegi-yasatiliyor-2558/

Kentteki bazı fırınlarda özellikle ramazan ayında üretilen çörek, kendine has tadı ve kokusuyla talep görüyor.

Yaklaşık 25 yıldır ramazan ayında çörek yapan fırıncı Ekrem Ökten, AA muhabirine, lezzetli bir çörek üretmenin zahmetli olduğunu ve ustalık gerektirdiğini anlattı.

Ramazan çöreğinin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmadığını belirten Ökten, şunları kaydetti:

"Bu çöreği ustalarımdan öğrenmek için çok emek vermiştim. Çıkaramadığım zamanlar da oldu. Nohut mayasının kıvamını tutturmak çok önemli. Maya sıcak ve soğuk sevmez. Bebek gibi bakmalı. Gecede 4-5 defa yerlerini değiştirmek lazım. Ramazan çöreği sarı rengi almalı. Bu rengi almadığında içerisinde katkı maddesi var demektir. Mayayı tutturmakla da iş bitmiyor. Gece gelip iki kez yoğuruyorum. Kabartmasından şekil almasına kadar yapılan işlemlerin hepsi zincirleme. Çok incelik ve ustalık isteyen bir iş."

Ökten, ramazan çöreği üretimini çocuğuna ve torunlarına miras bırakmak istediğini dile getirdi. Kent sakinlerinden Gürkan Demir de her ramazanda fırından çörek aldıklarını, tadının çok lezzetli olduğunu ifade etti.

Ramazan çöreğine coğrafi işaret alınması için çalışmalar başladı

Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da ramazan çöreğinin Osmanlı döneminden gelen bir gelenek olduğunu vurguladı.

Hacıoğlu, ramazan çöreğine coğrafi işaret almak için çalışmalara başladıklarını belirterek, "Ramazan çöreği Tekirdağ yöresine aittir. Osmanlı döneminden bu yana gelen bir gelenektir. Ramazanın ilk gününden itibaren her köşede ramazan çöreği mutlaka satılır. Uzun süre dayanabilir ve tokluk hissi verir. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, amacımız çöreği coğrafi işarete kavuşturmak." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bayırbucak Türkmenleri, Hataylı depremzedelere iftar ve sahur veriyor https://gazetebirlik.com/haber/bayirbucak-turkmenleri-hatayli-depremzedelere-iftar-ve-sahur-veriyor-5423/

Yıllar önce Suriye'deki Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Yayladağı'na sığınan Bayırbucak Türkmenleri, kendilerine bu zor günlerinde kapısını açan Türkiye'ye vefa örneği gösteriyor.

Türkmenler, depremlerin en az hasar verdiği Yayladağı'na çevre ilçelerden gelen depremzedeler için her gün 1000'er kişilik iftar ve sahur hazırlıyor.

"Ramazan gelince katkımız olsun istedik"

Suriye Türkleri Derneği Başkanı Ayhan Urlu, AA muhabirine, Yayladağı'nda yıkım olmadığını, bu nedenle çok sayıda deprem mağdurunun ilçeye geldiğini söyledi.

Depremzede nüfusu çok yoğun olduğundan burada bu sene ramazanda iftar ve sahur vermeyi kararlaştırdıklarını dile getiren Urlu, Türkmen çocukların eğitim gördüğü geçici barınma merkezindeki konteyner okula depremden sonra ailelerin yerleştiğini belirtti.

Urlu, "İlk konteyner kent burası oldu diyebiliriz. Depremin ilk gününden beri bu ailelere 3 öğün sıcak yemek çıkarıyorduk. Ramazan gelince dışarıdaki ailelere de katkımız olsun istedik. Bu faaliyette bize yardımcı olan birçok sivil toplum kuruluşu var, onlara da teşekkür ediyoruz." dedi.

Türkiye'ye geldiklerinde Yayladağı ve Türk halkından büyük destek gördüklerini ifade eden Urlu, depremzedelerin yaralarının sarılması için yürütülen çalışmalara katkı sunmak istediklerini kaydetti.

Urlu, "Türkiye'ye geldiğimizde Yayladağı ve Türk halkı bize evlerini, kucaklarını açtı, her türlü yardımda bulundular. Hepsinden Allah razı olsun. Biz de bu zor dönemde çorbada tuzumuz olsun misali yardımcı olmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yemeklerin hazırlanmasına katkı sunan Bayırbucak Türkmenlerinden aşçı Havva Çemrek de depremin ilk gününden beri yemek yapımını sürdürdüklerini söyledi.

Çemrek, "Depremzedelere yemek yaptığım için mutluyum. Yemekleri beğeniyorlar. Türkiye'ye geldiğimizde bize yardım etmişlerdi. Şimdi de biz onlara yardım ediyoruz." şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
RAMAZAN AYINDA BESLENME https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayinda-beslenme-3367/

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden, Dyt. Benan Koç sizler için ‘Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenleri’ anlattı.

Sahur öğünü atlanmamalı

Sahur olmazsa olmazımız,  yeterli ve dengeli beslenmek için ramazan ayında sahur öğünü çok önemlidir. Sahurda sadece su içerek niyet etmek sizi gün içinde yorgun, bitkin ve halsiz yapabilir, bunun yanında çok uzun süren açlık nedeniyle kan şekeriniz erken saatlerde düşecektir. Ramazan öğünlerinizi genel olarak sahur, iftar ve ara öğün şeklinde ayarlamak besin öğelerini dengeli bir şekilde almanızı sağlayacaktır.

Sahurda neler tercih edelim? 

Sahurda protein ve lifli beslenmek,  gün boyu sürecek açlık hissiniz azaltacaktır. 
Kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşüren yüksek glisemik indeksli besinler yerine düşük glisemik indeksli besinleri tercih edin. 
Gün içindeki susuzluğunuzu artıracağı için sahurda aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı.
Yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
Sahur sonrası uyumak için 20-30 dakika bekleyin.
Sahur örnekleri:

2 ince dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği + 2 ince dilim beyaz peynir  + domates +salatalık + 5 adet zeytin
Yulaflı omlet + 3 yemek kaşığı lor peyniri + domates + salatalık
Yulaf lapası + 1 adet haşlanmış yumurta
8-10 yemek kaşığı sebze yemeği + 4 yemek kaşığı yoğurt + 1-2 ince dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
Menemen + 1 ince dilim beyaz peynir + 5 adet zeytin + 1 avuç içi kadar pide

İftarda neler tercih edelim?

İftar sofralarında yapılan hatalardan biri bütün bir günün açlığın ardından hızlı bir şekilde kalori değeri yüksek besinleri yemektir. İftar öğününü hurma, kuru kayısı, zeytin, ceviz gibi besinlerle açmak ardından hafif bir çorba içtikten sonra yemeye ara vermek midemizi rahatsız etmemek adına iyi bir seçenek olacaktır. Midemizi yormamak adına molalar vererek yemek tokluk hormonu uyarımına ve kan şekerimizin kontrollü yükselmesini sağlayacaktır.

İftar menüsü:

1 hurma veya 2 kuru kayısı + 2-3 parça ceviz veya 10 adet fındık

1 kepçe çorba

Et / tavuk /balık veya 1 porsiyon kuru baklagil yemeği veya 1 porsiyon etli sebze yemeği

4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya makarna 

1 avuç içi kadar pide

Su tüketimine dikkat!

Havaların ısınmasıyla artan terleme sonucu sıvı ve mineral kaybı yaşanmaktadır. Sıvı tüketimi ramazan ayında çok çok önemlidir. İftarla sahur arasında yavaş yavaş kg´30 ml su tüketimi önerilir.

İftardan 1,5-2 saat sonra yürüyüş yapmak iftarda yediğiniz besinlerin sindirimini kolaylaştıracaktır.

İftar sonrası gelen tatlı krizlerine dikkat!

İftar sonrası televizyon karşısında çayla birlikte yenilen tatlılar Türk kültürünün olmazsa olmazı fakat tatlı seçimini iftardan 1-2 saat sonra tercih etmekte ve ağır, şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 kez sütlü tatlılar seçmekte yarar var. İftar sonrası ara öğün alternatifleri olarak;

½ dilim güllaç + şekersiz çay 
1 su bardağı kefir + 1 porsiyon meyve
Az şekerli komposto
2 top sade dondurma
1 küçük kase sütlaç
1 su bardağı süt + kuru meyve + 1-2 adet ceviz

 Karışık komposto tarifi

½ kase kuru erik
½ kase çilek
5-6 bardak su
1çay bardağı esmer şeker veya 3 yemek kaşığı tatlandırıcı
1 adet çubuk tarçın 
½ çay kaşığı karanfil 
1 adet vanilya çubuğu
Sizlerde 1 kase kadar istediğiniz herhangi bir taze, dondurulmuş veya kuru meyveyle kompostonuzu renklendirebilirsiniz. Kaynamış suya temizlenmiş ve doğranmış meyvelerimizi ekliyoruz. 10 dakika kaynattıktan sonra çubuk tarçın, karanfil , vanilya çubuğu , esmer şeker veya tatlandırıcıyı ekleyip çok az daha kaynatıyoruz. Kaynamış olan kompostonuzu buzdolabında soğutup iftar ve sahurlarda tüketmeniz mümkün.

 Tatlı topçuklar

10 adet çekirdekleri çıkartılmış, kaynar suda bekletilmiş hurma veya 4 yemek kaşığı hurma püresi
3 avuç karışık kuruyemiş (badem, fındık, kaju, ceviz
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
3 yemek kaşığı toz hindistancevizi rendesi
1 çay bardağı yulaf ezmesi

Yapılışı

Tüm malzemeleri rondoya alıp homojen bir hale gelinceye kadar çekiyoruz. Karışımda küçük parçalar halinde alıp yuvarlıyoruz. Topçukları dilerseniz Hindistan cevizi veya kakaoya bulayabilirsiniz. İftar sonrası kahve yanına 2 küçük topçuk şeklinde tüketebilirsiniz.

Sokaklardan mis gibi pide kokuları geldiğine göre iftar az kaldı demek! bu ayda kilo korumak veya kilo vermek beslenmenizde yapacağınız porsiyon kontrolleriyle mümkün bu manevi ayda sadece bedenlerinizi değil ruhları da doyurmayı unutmayalım. Bütün sevdiklerimizle şahane sofralarda buluşmak dileğiyle.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Londra'nın ünlü Victoria ve Albert Müzesi'nde toplu iftar programı düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/londranin-unlu-victoria-ve-albert-muzesinde-toplu-iftar-programi-duzenlendi-6254/

"Ramazan Çadırı Projesi" tarafından ülkede geleneksel hale getirilen "Açık İftar" etkinlikleri kapsamındaki programa, 400'ün üzerinde kişi katıldı.

Ramazan Çadırı Projesi'nin kurucusu Omar Salha, bu sene projenin 10'uncu yılı olduğunu söyledi.

Bu kapsamda İngiltere'deki 10 farklı şehirde ramazan boyunca iftar etkinlikleri düzenleyeceklerini belirten Salha, bu kentler arasında Londra, Birmingham, Manchester ve Cambridge'in de bulunduğunu ifade etti.

Salha, bu yıl ilk kez ünlü Shakespeare's Globe tiyatrosu, Chelsea futbol takımının Stamford Bridge Stadı ve Brighton and Hove Albion futbol kulübünün American Express Community Stadı'nda yapılacak iftarın en büyüğünün ise Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'nda düzenleneceğini kaydetti.

Yardım kuruluşu Islamic Relief ile Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere gıda desteğinde bulunmak için yardım topladıklarını da anlatan Salha, "Tüm Ramazan Çadırı Projesi olarak geçmiş olsun Türkiye ve hayırlı ramazanlar demek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ramazan Çadırı Projesi'nin yöneticilerinden Dowshan Humzah da "Yabancıları arkadaşa çeviriyoruz ve topluluk hissinin oluşmasını sağlıyoruz." diye konuştu.

İkonik ve tarihi mekanlarda iftar programları düzenleneceğini anlatan Humzah, "Bu yıl futbol kulüplerinden önemli bir katılım var. Pazar günü Chelsea Vakfı ve futbol kulübüyle işbirliğimiz sonucunda bir Premier Lig takımının stadında yapılan ilk iftar etkinliğini düzenleyeceğiz." dedi.

Humzah, Chelsea ve Brighton kulüplerinin stadyumları dışında Aston Villa ve Queen's Park Rangers kulüplerinin statları ile Wembley Stadyumu'nda iftar programları yapılacağını sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tarım Kredi Kooperatif marketleri, ramazanda temel gıda ve temizlik ürünlerini sabit fiyattan satacak https://gazetebirlik.com/haber/tarim-kredi-kooperatif-marketleri-ramazanda-temel-gida-ve-temizlik-urunlerini-sabit-fiyattan-satacak-4265/

Tarım Kredi Kooperatif Market'ten yapılan açıklamaya göre, düzenlenecek kampanyayla marketlerde satışı devam eden pirinç, nohut, fasulye, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, zeytin, çay, şeker, Et ve Süt Kurumuna ait et gibi temel gıda ürünleri ile deterjan, sabun çeşitleri, peçete, kağıt havlu gibi temizlik ürünlerini içeren yaklaşık 900 ürün çeşidinde ramazan ayı boyunca fiyat artırımı yapılmayacak.

Açıklamada, Tarım Kredi grubunun geçmişte olduğu gibi bundan sonra da güçlü bir şekilde çiftçilerin ve tüketicilerin yanında yer almaya devam edeceği de kaydedildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Emine Erdoğan'dan ramazan ayı mesajı https://gazetebirlik.com/haber/emine-erdogandan-ramazan-ayi-mesaji-5311/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından ramazanın başlaması dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

"Mübarek Ramazan-ı Şerif'in huzur ikliminde dostluk ve kardeşlik sofralarında buluşacak, dertlerimize ortak, sabrımıza destek, birbirimize dayanak olacağız. Sevmenin, sevilmenin, paylaşmanın maneviyatına birlikte erişeceğiz. Rahmet ve bereket ayı ramazanın ülkemize esenlik getirmesini diliyorum. Rabb'im, ibadetlerimizi ve dualarımızı kabul eylesin."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deprem bölgesindeki illerde ilk sahur yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/deprem-bolgesindeki-illerde-ilk-sahur-yapildi-4841/

"Asrın felaketi" olarak nitelenen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ta depremzedeler ramazan ayının ilk sahurunu çadırlarda ve konteyner kentlerde yaptı.

Kahramanmaraş Atatürk Parkı'nda kurulan 804 çadırda kalan depremzedelere sahurluk ve çorba ikram edildi.

AA ekibi, 33 yaşındaki Kemal Çalı'nın eşi ve 3 çocuğuyla birlikte kaldığı 109 numaralı çadırdaki sahur sofrasına misafir oldu.

Hazırladıkları sahurlukları çocuklarıyla yaptıkları duaların ardından yiyen Çalı ailesi, ramazan ayının ilk orucuna niyetlendi.

Kemal Çalı, AA muhabirine, deprem anını hala unutamadığını, o anlarda evlerinden kendilerini dışarıya zor attıklarını söyledi.

Depremde evlerinin zarar gördüğünü anlatan Çalı, "Evimizin içinden dışarılar gözüküyor. Apartmanımızın iç merdiveni zarar gördüğü için daireye giremiyoruz. Girsek de zaten mahallede hiç kimse yok. Mecburiyetten çadırda yaşıyoruz. Elhamdülillah bugün Ramazanın ilk sahuru. Buna da şükür, canımız sağ diye rabbime şükrediyoruz. Çocuklarımızla ve eşimle beraberiz. Bunun verdiği sevinç zaten yeter elhamdülillah." dedi.

Müberra Çalı da büyük bir heyecanla sahur masasını hazırladığını, ailecek ramazan ayının ilk sahurunu yapmanın mutluluğunu yaşadığını aktardı.

Her şeye rağmen birlikte olmanın çok güzel olduğunu anlatan Çalı, "Çok şükür sağlıklı bir şekilde çocuklarımızla bir aradayız. Buna daha fazla şükretmek istiyoruz. Çocuklarımıza daha fazla sarılmak istiyoruz." diye konuştu.

Ali Tarakçı ve ailesinin yaşadığı 112 numaralı çadırda da sahur heyecanı yaşandı.

Depremde yakınları kaybettiğini anlatan 2 çocuk babası Tarakçı, "Bir ramazan ayına daha ulaşmanın sevinci ve heyecanını yaşıyoruz. Mutluyuz, bugünleri de gördük. Şu an çadırdayız. Bugünümüze de şükür. Bir eksiğimiz yok Allah'a şükür." dedi. 

Adıyaman

Adıyaman'da, Sincan Belediyesi Adıyaman Aşevi'ne gelen depremzede vatandaşlar ilk sahurunu yaptı.

Vatandaşlardan Recep Delice, depremin şokunu halen atlatamadıklarını belirterek bu tür acıları bir daha yaşamamayı temenni etti.

Ramazan'ın rahmet ve bereket ayı olduğunu ifade eden Delice, "Allah'a çok şükür Sincan Belediyesi tüm imkanlarımızı karşılıyor. Birlik, beraberlik ve kardeşlik günü bugündür. Milletimize ramazan ayının hayırlar getirmesini diliyorum." dedi.

Hacel Delice ise hüzünlü bir sahur yaptıklarını dile getirerek, "Herkesin acıları var ama yine de bu acılara derman oluyorlar. Allah devletimize zeval vermesin, çok şükür yanımızdalar. Ramazan bereket ayı. Çok şükür bize mescit de yaptılar teravihleri kılıyoruz, bize sahur da hazırlamışlar ne kadar güzel, mutluyuz, bazı acıları unutuyoruz." diye konuştu.

Depremzede çocuklardan Zeynep Tuana Doğaner de geçen Ramazan ayına göre daha değişik sahur yaptığını kaydederek, "Daha farklı ama herkes burada, dayılarım, kuzenlerim, teyzelerim. Geçen sene evdeydik ama bu sene burada çadırın altındayız. İlk sahurum, güzel geçti inşallah diğerleri de daha güzel ve daha kolay geçer." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden ve geçen hafta yaşanan sel felaketinden etkilenen vatandaşlar ilk sahurunu yaptı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentteki 14 mahallede vatandaşlar için sahur kumanyası dağıttı.

Şanlıurfa Valiliği tarafından da deprem nedeniyle evlerine giremedikleri için farklı mekanlarda sahur yapan vatandaşlara gıda desteği yapıldı.

Kahramanmaraş, Malatya ve Kilis'te de vatandaşlar çadır ve konteyner kentlerde ramazan ayının ilk sahurunu yaptı.

Hatay'daki gemi, çadır ve konteyner kentlerde ilk sahur 

Antakya ilçesinde yaklaşık 1500 kişinin barındığı Katar Türkiye Kardeşlik Konteyner Kenti'nde sahura kalkan vatandaşlar, ramazana ulaşmanın mutluluğu ile evlerini ve yakınlarını kaybetmenin hüznünü birlikte yaşadı.

Aşevinde dağıtılan çorba, peynir, zeytin ve balı yiyen depremzedeler, ezan vaktinin gelmesiyle oruca niyetlenerek dua etti.

Depremzede Fatma Abbasoğulları (66), AA muhabirine, depremden kurtulup buraya geldiklerini, kaldıkları yerin güzel olduğunu söyledi.

Devletin kendilerine sahip çıktığını dile getiren Abbasoğulları, "Çok şükür sahur da veriyorlar bize. Bayram da inşallah hayırlısıyla gelir. Allah bir daha yaşatmasın." diye konuştu.

Ahmet Furkan Güçlü (22), ailesinin şehir dışında olduğunu, kendisinin Antakya'daki konteyner kentte akrabalarıyla kaldığını kaydetti.

Herkesin kendilerine yardımcı olduğunu, bunun bir nebze de olsa acılarını hafiflettiğini ifade eden Güçlü, "Allah herkesin yardımcısı olsun. Evimiz ağır hasarlı. Allah kimseye yaşatmasın. Çocukluğumun geçtiği, büyüdüğüm yer. Her yerde farklı bir anısı var. İnsanın zoruna gidiyor. Belki bir daha eskisi gibi olmayacak, belki daha güzeli olacak ama insanların içinde hep bir burukluk olacak." ifadelerini kullandı.

Hatay Stadyumu çevresinde oluşturulan çadır kentteki vatandaşlar ilk sahurunu çadırda yaptı.

Depremzede Mehmet Sarp, AA muhabirine, sahurun manevi duygusunu çadırda da hissettiklerini söyledi.

Allah'tan gelen her şeye razı olduklarını belirten Sarp, "Bu yıl ramazan ayı buruk geçiyor. Neticede büyük bir olay var ortada." dedi.

İskenderun Limanı'nda demirli bulunan MSC AURELIA gemisinde ağırlanan depremzedeler de ilk sahuru bu gemide yaptı.

Kızılay tarafından dağıtılan yiyeceklerle sahurlarını yapan vatandaşlar dua ederek oruca niyetlendi.

Gemide kalan depremzedelerden Nezahat Koyuncu, gemide kendilerine yer buldukları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Her ihtiyaçlarının karşılandığını anlatan Koyuncu, "Allah herkesten razı olsun. Buruk ama mutluyuz." dedi.

Koordinatör vali olarak görevlendirilen Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara da Yunus Emre Mahallesi'nde kurulan konteyner kentin yemekhanesinde depremzedelerle sahurunu yaptı.

Depremden etkilenen Osmaniye'de vatandaşlar ilk sahuru yaptı 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye'de, çadır kentte kalan bazı vatandaşlar ramazan ayının ilk sahuru yaptı.

Adnan Menderes Mahallesi'ndeki çadır kentte kalan Arslan ailesi, çadırlarında ramazan ayının ilk sahurunu gerçekleştirdi.

Mehmet Arslan, AA muhabirine, yaşanan depremde evlerinin ağır hasar aldığını söyledi.

Huzurlu bir ramazan ayı geçirme temennisinde bulunan Arslan, "Bu sene biraz üzgün oldu ama inşallah bir daha olmaz. Kendi evimizde huzurlu şekilde sahuru geçiririz. Burada sıkıntımız yok. Ekipler, sürekli bizle ilgileniyor." dedi.

Hanım Arslan da bu süreçte kendilerine yardım eden yetkililere teşekkür ederek, "Buna da şükür. Deprem anında baya korku yaşadık. Umarım bir daha yaşanmaz. Rabbim inşallah bir daha yaşatmaz. Rabbim herkesten razı olsun burada sıkıntıya konulmadık." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BM Genel Sekreteri Guterres'ten ramazan mesajı https://gazetebirlik.com/haber/bm-genel-sekreteri-guterresten-ramazan-mesaji-9560/

Guterres, ramazan ayı vesilesiyle bir video mesaj yayımladı.

Tüm dünyadaki Müslümanlara en içten dileklerini ileten Guterres, ramazanın tefekkür ve öğrenme ayı olduğunu kaydetti.

İnsanlığın bu ayda hoşgörü ve merhametle bir araya geldiğini belirten Guterres, BM'nin de misyonunun diyalog, birlik ve barışı yaymak olduğunu anımsattı.

Guterres, bu zor zamanlarda düşüncelerinin çatışma bölgesinde olanlar, yerlerinden edilenler ve acı çekenlerle olduğunu dile getirdi.

Ramazan ayında barış, karşılıklı saygı ve dayanışma çağrısında bulunduğunu belirten Guterres, "Kutsal ay ramazandan feyz alarak herkes için daha adil ve eşit bir dünya inşa edelim. Hayırlı ramazanlar." mesajını paylaştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Biden, Müslümanların ramazan ayını kutladı https://gazetebirlik.com/haber/biden-muslumanlarin-ramazan-ayini-kutladi-775/

Biden, ramazan ayına özel yazılı açıklama yayımladı.

ABD ve dünyadaki Müslümanların ramazan ayını kutlayan Biden, "Bu kutsal tefekkür döneminde ABD olarak, zorluk ve yıkıma maruz kalan Müslüman topluluklara desteğimizi de yineliyoruz. Son yıkıcı depremlerde çok sayıda yakınını kaybeden Türkiye ve Suriye halkları ile geçen yaz yaşanan sel felaketinden sonra hayatlarını yeniden inşa eden Pakistan halkının yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesine yer verdi.

Biden, dini inanç özgürlüğüne de vurgu yaparak, "Ortaklarımızla birlikte ABD olarak, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Uygurlar, Burma'daki Rohingyalılar ve dünyanın dört bir yanında zulüm gören diğer Müslüman topluluklar dahil olmak üzere, baskıya maruz kalan Müslümanlarla dayanışma içindeyiz." mesajını paylaştı.

Bilim ve teknolojiden sanat ve akademiye, hukuk ve tıptan, ticaret ve bürokrasiye Müslüman Amerikalıların ülkeye katkılarını vurgulayan Biden, bu kapsamda daha eşit, adil ve hoşgörülü bir ulus inşa etmeye olan taahhüdünü yineledi.

Biden, ABD ve dünyadaki tüm Müslümanlara seslenerek, mübarek ve huzurlu bir ramazan geçirmelerini diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Londra'nın ünlü caddesi ilk kez ramazan dolayısıyla özel olarak aydınlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/londranin-unlu-caddesi-ilk-kez-ramazan-dolayisiyla-ozel-olarak-aydinlatildi-2359/

Başkentin merkezinde yer alan ünlü Leicester Meydanı yakınlarındaki Coventry Caddesi, 30 bin ampulden oluşan ramazan ışıkları konseptiyle aydınlatıldı.

Şehrin önemli turistik mekanlarından olan caddeye, ışıklarla "Mutlu Ramazanlar" yazıldı.

Işıkların açılışı ise Londra Belediye Başkanı Sadık Khan'ın katıldığı törenle yapıldı.

Işıklandırma konsepti, ramazan ayına ilişkin farkındalığı yaymayı amaçlayan ve kar amacı gütmeyen "Ramadan Lights UK" adlı kuruluş tarafından hazırlandı.

Müslüman kuruluşlar ve halkın bağışlarıyla yapılan ramazan ışıkları konsepti, Noel ışıklarından ilham alan Ayşe Desai tarafından hazırlandı.

Caddedeki ışıklandırmalara Londralıların yanı sıra yabancı turistler de yoğun ilgi gösterdi.

Işıklar, bugünden itibaren 23 Nisan'a kadar her gün yerel saatle 17.00'den 01.00'e kadar caddeyi aydınlatacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda dünya genelinde oruç süreleri 13 ila 15 saat olacak https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-dunya-genelinde-oruc-sureleri-13-ila-15-saat-olacak-6929/

Ramazanda dünya genelinde oruç tutma süreleri 13 ile 15 saat arasında değişecek.

Kutsal ramazanda, dünyanın farklı bölgelerindeki Müslümanlar, kendi coğrafyalarında ibadetlerini yerine getirmeye devam ederken, oruç tutma süreleri de yarımküre ve enlemlere göre farklılık gösteriyor.

Dünya'da Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar, Güney Yarım Küre'de sonbahar mevsiminin yaşandığı günlere denk gelen bu ramazanda oruç tutma süreleri, kuzeyden güneye azalan gün ışığı sürelerine bağlı olarak güneydeki yerleşimlerden kuzeydeki yerleşimlere gidildikçe uzuyor.

Türkiye'de ilk imsak yarın saat 04.33'te Iğdır'da, ilk iftar da 18.25'te Iğdır'da yapılacak. Ramazanın ilk günü son imsak saati 05.43'te Çanakkale'de, son iftar ise 19.35'te Çanakkale ve Edirne'de yapılacak.

İlk gün Sinop'ta 13 saat 56 dakikayla en uzun, Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa'da ise 13 saat 47'şer dakikayla en kısa oruç tutulacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29. günü akşamı görüleceği için bu yıl ramazan 29 gün sürecek.

Müslüman ülkelerin çoğunluğu ramazana 23 Mart'ta başlayacak
Suudi Arabistan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Suriye, Yemen, Mısır, Lübnan, Sudan, Libya, Tunus ve İran, ramazanın perşembe günü başlayacağını duyururken; Ürdün, Umman, Cezayir, Moritanya ve Fas ise bugün hilali gözlemledikten sonra açıklama yapacak.

Suudi Arabistan'daki Hilal Gözetleme Kurumu, çarşamba akşamı hilalin görülmediğini, dolayısıyla ramazanın ilk gününün perşembe olduğunu bildirdi.

Katar Vakıflar Bakanlığına bağlı Hilal Gözetleme Komitesinden yapılan açıklamada da hilalin görülememesi dolayısıyla hicri takvime göre, şaban ayının 30. gününün tamamladığı ve ramazanın perşembe başlayacağı kaydedildi.

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Filistin Televizyonunda yayımlanan açıklamasında, çarşamba günü Filistin topraklarında ramazanın hilalinin görülemediğini duyurdu. Hüseyin, perşembe gününün ramazanın 1. günü olduğunu belirtti.

Kuveyt'teki El-Kabes gazetesinin haberine göre, ülkedeki Hilal Gözetleme Kurumu, ramazan hilalinin görülememesi dolayısıyla çarşamba gününün şaban ayını tamamlayan son gün olacağını ve ramazanın perşembe başlayacağını açıkladı.

Mısır Müftüsü Şevki Allam, Sudan İslam Fıkhı Kompleksi, Suriye rejimine bağlı Vakıflar Bakanlığı, Lübnan ve Libya Müftülüğü de ramazanın perşembe günü başlayacağını duyurdu.

Irak'taki Sünni Vakfı, BAE, Bahreyn, Yemen ve Tunus da perşembenin ramazanın 1. günü olduğunu ilan etti.

İran Hilali Gözetleme Kurulu da ramazanın perşembe günü başlayacağını bildirdi.

Kuzey Amerika, Afrika, Avustralya ve Avrupa bölgelerinde de ramazana 23 Mart'ta başlanacak.

Ramazan Orta Asya ve Kafkasya'da perşembe günü başlayacak
Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Rusya ramazanın yarın başlayacağını duyurdu.

Azerbaycan'ın dini konulardaki yetkili kurumu Kafkas Müslümanları İdaresinin yayımladığı fetva gereği ülkede ramazan 23 Mart Perşembe günü başlayacak. Kafkas Müslümanları İdaresinin fetvası gereği Ramazan Bayramı, 21 Nisan'da kutlanacak.

Kazakistan’da Müslümanlar mübarek ramazanın ilk teravih namazını bugün kılacak. Başmüftü Naurızbay Taganuly, teravih namazı için Astana’daki Orta Asya’nın en büyük camisinde saf tutacak ve tebrik mesajını okuyacak. Ülkede ramazan boyunca çok sayıda hayır etkinlikleri düzenlenecek.

Özbekistan Müslümanlar Dini İdaresinden yapılan açıklamada, Astronomi Enstitüsü uzmanlarıyla dün yaptıkları hilal gözetleme sürecinde, hilalin görülememesi dolayısıyla hicri takvime göre şaban ayının 30. gününü bugün tamamladığı ve perşembenin ramazanın ilk günü olduğu belirtildi.

Kırgızistan’da da dini yetkililer, ramazanın 23 Mart’ta başlayacağını açıkladı. Ülkedeki Müslümanlar, 22 Mart’ta ilk teravih namazını kılacak. Ülke genelindeki camilerdeki teravih namazları hatimle kılınacak.

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresinden yapılan açıklamada, ramazanın bugün gün batımıyla başlayacağı, 23 Mart’ta Müslümanların oruç tutacağı bildirildi.

Ramazan Bayramı'nın 21 Nisan’da kutlanacağı kaydedilen açıklamada, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Ulema Konseyinin bu kararı, 2016’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Hicri Takvimde Vahdet Konferansı’nın sonuçlarına, bilimsel ve dini gerçeklerden elde edilen verilere göre aldığı ifade edildi.

Bazı ülkeler, hilalin bugünkü durumuna göre ramazanı başlatacak
Ürdün, Umman, Cezayir, Moritanya ve Fas'taki ilgili kurumlardan yapılan açıklamalarda, hilalin bugün gözlemleneceği kaydedildi.

Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Endonezya ve Malezya'da da hilalin görülmesine bağlı olarak ramazanın ilk oruç gününün 23 Mart olması bekleniyor.

Ramazanın ilk günü en uzun oruç Grönland'da
Diyanet İşleri Başkanlığının "ramazan.diyanet.gov.tr" internet sitesindeki verilerine göre, ramazanın ilk günü en uzun oruç tutma süresi 15 saat 21 dakika ile Grönland'ın Nuuk ve 15 saat 16 dakika İzlanda'nın Reykjavik kentinde olacak. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki Müslümanlar, 15 saat 1 dakika oruçlu olacak.

İsveç'in Stockholm kentinde 14 saat 56 dakika ve İskoçya'nın Glasgow kentinde de 14 saat 38 dakika oruç tutulacak.

Kuzey ülkelerinden İsveç'te toplam oruç süresi 13 saat civarında olacak.

Ramazanın en uzun gününde oruç süreleri diğer kentlerde ortalama şu şekilde olacak:

Hollanda'nın Amsterdam, Polonya'nın Varşova, İngiltere'nin Londra, Kazakistan'ın Astana ve Belçika’nın Brüksel, Fransa'nın Paris, İsviçre'nin Zürih, Romanya'nın Bükreş, Kanada'nın Ottowa, Bulgaristan'ın Sofya, İtalya'nın Roma, İspanya'nın Madrid, Bosna-Hersek'in Saraybosna şehirlerinde yaklaşık 14 saat dolayında oruç tutulacak.

ABD'de 13 saat 54 dakika, Yunanistan'da 13 saat 53 dakika, Çin'de 13 saat 52 dakika, Portekiz'de Müslümanlar 13 saat 50 dakika, İran'da 13 saat 46 dakika, Japonya'da 13 saat 45 dakika, Afganistan'da 13 saat 44 dakika, Fas, Lübnan, Suriye ve Pakistan'da 13 saat 43 dakika, Irak'ta 13 saat 42 dakika, İsrail ve Filistin'de 13 saat 41 dakika, Mısır'da 13 saat 40 dakika oruç tutulacak.

Oruç, Kuveyt'te 13 saat 38 dakika, Hindistan'da 13 saat 37 dakika, Umman ve Suudi Arabistan'da 13 saat 33 dakika, Bangladeş'te 13 saat 32 dakika sürecek.

En kısa oruç tutacak ülkeler
Ramazanda diğer ülkelere nazaran daha az oruç tutacak ülke ve şehirler, 13 saat 43 dakika ile Şili’nin Puerto Montt şehri, 13 saat 46 dakika ile Yeni Zelanda'nın Christchurch kenti, 13 saat 25 dakika ile Etiyopya'nın Addis Ababa kenti, 13 saat 24 dakika ile Nijerya'nın Abuwa kenti ve Sri Lanka'nın başkenti Kolombo ve 13 saat 23 dakika ile Malezya'nın Kuala Lumpur kenti olacak.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
DAYANIŞMA RUHU RAMAZAN'DA PERÇİNLENECEK https://gazetebirlik.com/haber/dayanisma-ruhu-ramazanda-percinlenecek-9554/

Beylikdüzü Belediyesi birlik ve beraberlik ayı olan Ramazan ayı öncesi tüm hazırlıklarını tamamladı. İlçenin on mahallesinde Ramazan etkinlikleri düzenleyecek olan Belediye, bir yandan da ihtiyaç sahibi ailelere gıda çeki, erzak kolisi ve sıcak yemek yardımı ulaştıracak. Ayrıca, Belediye tarafından Hatay İskenderun’da kurulan çadır kentte de iftar ve sahur yemekleri verilecek. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da çadır kente giderek ilk iftarını depremzedelerle birlikte yapacak.

Ramazan ayı öncesi tüm hazırlıklarını tamamlayan Beylikdüzü Belediyesi, Ramazan’da düzenleyeceği etkinliklerin yanı sıra sosyal yardımlarla da birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu güçlendirecek. İlçenin 10 mahallesini gezecek olan Gezici Ramazan Kumpanyası, Ramazan’ın simgelerinden olan meddah, orta oyunu, Hacivat ve Karagöz oyununun yanı sıra tiyatro oyunları, sihirbazlık, kukla ve pandomim gösterilerinde vatandaşları bir araya getirecek. Kumpanya ile birlikte Yaşam Vadisi’nde de Ramazan boyunca çeşitli programlar düzenlenecek. Vadi’deki programların açılışı, 23 Mart günü “Neyler ve Defler” isimli tasavvuf konseriyle yapılacak. Gezici Ramazan Kumpanyası, 18.30’dan iftar saatine kadar her gün farklı bir mahallede olurken Yaşam Vadisi etkinlikleri 20.30’da başlayacak.

Hayırlı İftar Sofrası’nın 8.’si düzenlenecek

Ramazan etkinlikleri kapsamında ayrıca, Beylikdüzü Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Hayırlı İftar Sofrası’nın bu yıl 8.’si düzenlenecek. 17 Nisan Pazartesi günü Pazar İstanbul’da gerçekleşecek iftarda, binlerce kişi dualar ederek oruçlarını açacak. Kadir Gecesi’nin maneviyatının yoğun bir şekilde hissedildiği programda, Serkan Kamacı “Sufi Meşk” konseriyle tasavvuf müziğinin en güzel örneklerini sergileyecek.

Sosyal yardımlar Ramazan boyunca devam edecek

Beylikdüzü Belediyesi, etkinliklerin yanı sıra sosyal yardımlarını da Ramazan boyunca sürdürecek. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ihtiyaç sahibi ailelere gıda çeki, erzak kolisi ve sıcak yemek desteği sağlanacak. Ayrıca, Beylikdüzü Belediyesi yönetimi ve personelleri önceki yıllarda olduğu gibi vatandaşların iftar sofralarına konuk olacak. Belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri ve personeller bu yıl deprem bölgesinden ilçeye gelen depremzede ailelerle birlikte iftar yapacak.

Başkan Çalık ilk iftarını Hatay’da yapacak

Öte yandan Beylikdüzü Belediyesi’nin Hatay İskenderun’da kurduğu ve 3 binden fazla depremzedenin yaşamını sürdürdüğü çadır kentte kurulan yemekhanede de iftar ve sahur yemekleri verilecek. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da çadır kente giderek ilk iftarını depremzedelerle birlikte yapacak.

Ramazan etkinlikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlar www.beylikduzu.istanbul adresini ziyaret edebilir.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayı, Orta Asya ve Kafkasya'da yarın başlayacak https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayi-orta-asya-ve-kafkasyada-yarin-baslayacak-6740/

Azerbaycan'ın dini konulardaki yetkili kurumu Kafkas Müslümanları İdaresinin yayımladığı fetva gereği ülkede ramazan ayı, 23 Mart Perşembe günü başlayacak.

Kafkas Müslümanları İdaresinin fetvası gereği Ramazan Bayramı 21 Nisan'da kutlanacak.

Kazakistan’da Müslümanlar, ilk teravih namazını bugün kılacak. Başmüftü Naurızbay Taganuly, teravih namazı için Astana’daki Orta Asya’nın en büyük camisinde saf tutacak ve tebrik mesajını okuyacak.

Ülkede ramazan ayı boyunca hayır etkinlikleri de düzenlenecek.

Özbekistan Müslümanlar Dini İdaresinden yapılan açıklamada, Astronomi Enstitüsü uzmanlarıyla dün yapılan hilal gözetleme sürecinde hilalin görülememesi dolayısıyla Hicri Takvime göre, şaban ayının 30. gününü bugün tamamladığı ve perşembenin ramazanın ilk günü olduğu belirtildi.

Kırgızistan’da da dini yetkililer, ramazanın 23 Mart’ta başlayacağını açıkladı. Ülkedeki Müslümanlar, 22 Mart’ta ilk teravih namazını kılacak. Ülke genelindeki camilerdeki teravih namazları hatimle kılınacak.

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresinden yapılan açıklamada, ramazan ayının bugün gün batımıyla başlayacağı belirtilerek, 23 Mart’ta Müslümanların oruç tutacağı bildirildi.

Ramazan Bayramı'nın 21 Nisan’da kutlanacağı belirtilen açıklamada, Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi Ulema Konseyinin bu kararı, 2016’da İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Hicri Takvimde Vahdet Konferansı’nın sonuçlarına, bilimsel ve dini gerçeklerden elde edilen verilere göre aldığı kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Adıyaman'da depremzedeler "Sosyal Market Kart" ile alışveriş yapabilecek https://gazetebirlik.com/haber/adiyamanda-depremzedeler-sosyal-market-kart-ile-alisveris-yapabilecek-9054/

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Adıyaman'da depremzedelerin sosyal marketlerden "Sosyal Market Kart" ile ihtiyaçlarını daha hızlı ve rahat gidereceğini söyledi.

Demircan, AA muhabirine, Adıyaman'da kurulan sosyal marketlerin, bir çadırın içerisinde binlerce ürünün bulunduğu birer market havasında olduğunu ifade etti.

Marketlerdeki iş ile işlemlerin hızlı ve doğru şekilde yürütülebilmesi için arka planda çalışan bir yazılımın olduğunu belirten Demircan, "Bu yazılım bir yönüyle belediyenin datasına, nüfus idaresine bağlı. Diğer yönüyle AFAD'ın depremzede veri tabanına bağlı. Mekanla insanı bir arada tanımlayan ve tanıyan bir sistem." dedi.

Demircan, bu sistem sayesinde depremzedelerin internet üzerinden randevu alarak sosyal markete gelip sıra beklemeden alışverişini yaptığını bildirdi.

Afetzedelerin sosyal marketten daha hızlı yararlanabilmesi için Sosyal Market Kart uygulamasını geliştirdiklerini dile getiren Demircan, "Vatandaşımıza sosyal marketteki işlemleri tamamlandıktan sonra kart veriliyor. Bu kart onun bilgilerini yüklediğimiz, ikinci defa geldiğinde hızlı işlem yapabilmesinin önünü açan bir kart. Bugün yeni üretildi. Bugüne kadar sistem vardı ama somut bir kart haline dönmemişti. Bu kartla, daha fazla insana ulaşabilelim diye bir adım daha atmış olduk. Dolayısıyla sosyal marketin bir yönü marketin içerisindeki ürünler ama görülmeyen tarafı ise detaylı ve derin bir yazılım. Kolektif aklın çalıştığı bir mekanizma." diye konuştu.

Sosyal marketlerden 40 bin aile yararlandı

Depremzedelerin sosyal marketlerden temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini hatırlatan Demircan, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar Adıyaman'da yaklaşık 40 bin ailenin buradan alışveriş yaptığını biliyoruz. Bu 40 bin ailenin 4 kişiden oluştuğunu düşünecek olursak yaklaşık 160 bin kişi eder. 5 kişiden düşünürsek 200 bin kişi eder. Depremzede olup da ihtiyacı olan hemen hemen her aileye ulaşmış görünüyoruz. 1 milyon parçadan fazla malzemenin burada dağıtıldığını söyleyebiliriz."

Demircan, ramazanın rahmet ve bereket ayı olduğunu dile getirerek, Türkiye genelinden deprem bölgesine yardım gönderenlerden ramazanda da yardım beklediklerini vurguladı.

-10 bine yakın kart basıldı

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç da Adıyaman'da 5 sosyal market bulunduğunu, kentteki yaklaşık 80 bin ailenin yarısının sosyal marketlerden alışveriş yaptığını aktardı.

Sosyal marketlerden, zenginin de fakirin de adil şekilde yararlandığına işaret eden Kılınç, "İnsanlar bir dakika içinde varlıklı halden varlıksız hale geldi. Dolayısıyla burada kartlarını getirip, parasıyla alışveriş yapıyormuş gibi bir algı oluşacak. Bu çok onurlu bir duruştur. Vatandaşımız bu kartlarla gelip alışverişini yapıp çıkacak şekilde bir pozisyonlanma var. Şu ana kadar 10 bine yakın kart basıldı." bilgisini verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İskenderun'da ramazan ayı hazırlıkları tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/iskenderunda-ramazan-ayi-hazirliklari-tamamlandi-2638/

Türk Kızılay, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının aşevlerinde hazırlanan yemek ve kumanyalar, iftar ve sahur vakitlerinde depremzedelere dağıtılacak.

Koordinatör vali olarak görevlendirilen Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, İlçe Afet Yönetim Merkezi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının ülkeye bereketiyle gelmesi temennisinde bulundu.

 

İskenderun'da 27 bin depremzedenin geçici barınma noktalarında kaldığını belirten Buhara, şu bilgileri verdi:

"Ramazan ayında ilçede 30 farklı noktaya çadırlardan iftar alanları oluşturduk. Ayrıca çadır ve konteyner kentlerde de yemek dağıtımlarımız devam edecek. Bu anlamda başta Türk Kızılay olmak üzere bütün paydaş kurumlarımızla hazırlıklarımızı tamamladık. Türk Kızılay'ın yanı sıra burada Denizli Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve Türkiye'nin farklı noktalarından gelip destek olan belediyelerimiz ile sivil toplum kuruluşlarımız da var. Onlar da yemek işlerinde bizlere yardımcı oluyor."

Buhara, ilçede bugüne kadar afetzedelere yönelik yürütülen yemek dağıtımının ramazana özel ihtiyaçlar doğrultusunda devam edeceğini dile getirdi.

İskenderun'da iki gemide kalan yaklaşık 1500 depremzedenin ramazan için yemek planlamalarının yapıldığını aktaran Buhara, bölgede çok ciddi dayanışma sergilendiğini ifade etti.

Çocuklar da düşünüldü

Vali Buhara, depremden en çok etkilenenlerin başında çocukların geldiğini anlattı.

Çocuklar ve engelli bireylere özel hassasiyet gösterdiklerini, onlara ayrı bir itinayla yaklaştıklarını kaydeden Buhara, "Ramazan ayı boyunca Hacivat Karagöz oyunları, tiyatro gösterileri ve sosyal etkinliklerle onlarla birlikte olacağız. Çocuklar gülünce biz de gülüyoruz, onların ruh hali hepimizi olumlu etkiliyor. Çadır ve konteyner alanları ile gemilerde Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Türk Kızılay ve belediyelerin farklı illerden gelen ekipleriyle özel gayret sarf edeceğiz." diye konuştu.

Afetzedelerden Muzaffer Güven de İskenderun'da her yıl belediyenin iftar çadırı kurduğunu belirtti.

Güven, "Deprem nedeniyle bu yıl İskenderun çok farklı. Farklı illerin kardeş belediyeleri depremzedelerin yoğun olduğu alanlara iftar çadırları kuruyor. Çok güzel bir düşünce ve genelde de burada kalan insanlar faydalanacak. Allah, herkesten razı olsun." dedi.

Selahattin Gökalp ise İskenderun'da ramazan ayı boyunca iftar çadırından yemek dağıtacak ve farklı etkinlik düzenleyecek belediyeler ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TMO stokları ramazanda oluşabilecek spekülatif fiyat artışlarına karşı hazır https://gazetebirlik.com/haber/tmo-stoklari-ramazanda-olusabilecek-spekulatif-fiyat-artislarina-karsi-hazir-5874/

Güldal, yarın başlayacak ramazan öncesi deprem bölgesinde yürütülen faaliyetler ile hububat ve bakliyat piyasalarındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğunu belirten Güldal, TMO'nun da alım sınırı ve cins kotası koymadan alım yaptığını söyledi.

Güldal, deprem bölgesinde yaklaşık 160 bin tonluk tarımsal ürünün TMO'nun depolarına geldiği bilgisini vererek, bu kapsamda ilgili üreticilere 900 milyon liralık ödeme yapıldığını kaydetti. Bu ödemenin bölgedeki üreticilerin üretime devam etmesi çok önemli bir destek olduğunu vurgulayan Güldal, bölgedeki ofislerinin de ihtiyaç duyulan kurumlara tahsis edildiğini dile getirdi. Güldal, TMO'nun ayçiçeği yağı ve pirinç gibi görev alanındaki ürünlerden yaklaşık 6 bin ton ürünün deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için AFAD'a verildiğini aktardı.

Yaklaşık 12 bin ton unun depremden hemen sonra ekmek ihtiyacı için bölgeye yönlendirildiğini vurgulayan Güldal, sonrasında 10 bin ton unun da AFAD'ın yönlendirdiği yerlere gönderildiğini ifade etti.

Güldal, TMO'nun bölgede faaliyetlerine aktif olarak devam ettiğini belirterek, burada çalışan personelin barınma ihtiyacı için prefabrik ev yapım çalışmalarının bitmek üzerek olduğunu söyledi.

"TMO'nun fiyatları şu anda piyasadaki en uygun fiyatlar"
Güldal, TMO'nun gıda arz güvenliği için çok önemli bir kurum olduğuna dikkati çekerek, stoklara sürekli takviye yaptıklarını bildirdi.

Piyasayı regüle ettiklerini anlatan Güldal, "Un ve hayvan yemi regülasyonu yapıyoruz. Özellikle tarım ürünlerinde herhangi bir eksiklik olmaması için iç alımlara ilave olarak dış alımlarla da kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz. Stoklarımız güçlü ve yeterli. Özellikle bazı ürünlerde spekülatif fiyat artışlarını önleyecek stoklarımız da var, yetkilerimiz de var. Biz bunları kullanmaya hazırız, zaman zaman da kullanıyoruz." dedi.

Güldal, TMO'nun görev alanında başta bakliyat ve hububat ürünleri geldiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Ayçiçeği yağı (5 kilogram) geçen yıl hazirandan itibaren 135 liradan satılıyor. Piyasa da bizim fiyatlarımıza gelmiş durumda. Pirinç, mercimek, fındık ürünleri ve üzüm ürünlerini başta Tarım Kredi Marketlerin tamamında, TMO satış yerlerinde ve PttAVM üzerinden satıyoruz. Tüketicilerimiz bu ürünleri çok ucuz fiyata temin edebilirler. Özellikle ramazan dolayısıyla ürünlerimizin ambalajlanmasını, paketlenmesini ve sevkiyatını 2-3 misli artırdık. Herkes TMO ürünlerine ulaşabilsin diye ürünlerimizi sevk ediyoruz. TMO'nun fiyatları şu anda piyasadaki en uygun fiyatlar. Hazirandan bu yana ürünlere zam yapmadık. Şu anda da bir zam yapmayacağız."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Orta Doğu ülkelerinin çoğunda ramazan yarın başlıyor, bazılarında ise bugün hilal gözlenecek https://gazetebirlik.com/haber/orta-dogu-ulkelerinin-cogunda-ramazan-yarin-basliyor-bazilarinda-ise-bugun-hilal-gozlenecek-5848/

Suudi Arabistan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Bahreyn, Filistin, Suriye, Yemen, Mısır, Lübnan, Sudan, Libya, Tunus ve İran ramazan ayının perşembe günü başlayacağını duyururken; Ürdün, Umman, Cezayir, Moritanya ve Fas ise bugün hilali gözlemledikten sonra açıklama yapacak.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, ülkedeki Hilal Gözetleme Kurumu, çarşamba akşamı hilalin görülmediğini, dolayısıyla ramazanın ilk gününün perşembe olduğunu bildirdi.

Katar Vakıflar Bakanlığına bağlı Hilal Gözetleme Komitesinden yapılan açıklamada da hilâlin görülememesi dolayısıyla hicri takvime göre, şaban ayının otuzuncu gününün tamamladığı ve ramazan ayının perşembe başlayacağı kaydedildi.

Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin de Filistin Televizyonunda yayınlanan açıklamasında, çarşamba günü Filistin topraklarında ramazan ayının hilalinin görülemediğini duyurdu. Hüseyin, perşembe gününün ramazan ayının birinci günü olduğunu belirtti.

Kuveyt'teki El-Kabes gazetesinin haberine göre de ülkedeki Hilal Gözetleme Kurumu, ramazan hilalinin görülememesi dolayısıyla çarşamba gününün şaban ayını tamamlayan son gün olacağını ve ramazan ayının perşembe başlayacağını açıkladı.

Mısır Müftüsü Şevki Allam, Sudan İslam Fıkhı Kompleksi, Suriye rejimine bağlı Vakıflar Bakanlığı, Lübnan ve Libya Müftülüğü de ramazan ayının perşembe günü başlayacağını duyurdu.

Irak'taki Sünni Vakfı, BAE, Bahreyn, Yemen ve Tunus da perşembe gününün ramazan ayının birinci günü olduğunu ilan etti.

İran Hilali Gözetleme Kurulu da ramazan ayının perşembe günü başlayacağını bildirdi.

Öte yandan Ürdün, Umman, Cezayir, Moritanya ve Fas'taki ilgili kurumlardan yapılan açıklamalarda hilalin bugün gözlemleneceği kaydedildi.

Farklılık nereden kaynaklanıyor?

İslam hukukunda, esas alınan hicri takvim, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aylardan oluşuyor.

Ramazan ayı da ay takvimine göre her yıl değiştiğinden, oruca başlayabilmek için öncelikle ramazan ayının başladığını tespit etmek gerekiyor.

İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Ay başlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor.

İslam ülkelerinin bazılarının hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini değil kendi ülkelerinde görülebilirliğini esas alması nedeniyle ramazan ayının başlangıcında farklılıklar yaşanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı ise ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş hilalin yerel görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ailenizin her bireyi için damak çatlatan güllaç https://gazetebirlik.com/haber/ailenizin-her-bireyi-icin-damak-catlatan-gullac-457/

Ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç, Babazade dokunuşlarıyla damak çatlatan bir lezzet haline geliyor. Babazade’nin meşhur baklavasından esinlenerek ürettiği güllaç çeşitleri, tatta baklavayı aratmıyor. Güllaç yapraklarının arasında Bol fıstıklı, cevizli veya fındıklı olarak üretilen çeşitleri şef Eren Can Özsaygılı şöyle özetliyor: “Ailenizin her bireyi için damak çatlatan güllaç. “Özel tariflerinden damak tadına özen gösterenler için manda sütlü güllaç da farklı kuruyemiş çeşitleriyle tepsiyle sipariş verebiliyor.

İsmini Baba ve Oğul kelimelerinin gücünden alan Babazade baklavahatırlanacağı gibi Türkiye’nin ilk vegan baklavacısı olarak tescillenmiş ve bu oluşumuyla büyük takdir toplamıştı. Baklavada dünyada bir ilki başaran işletme, aynı dönemde vegan su böreği’nden vegan kadayıf’a kadar tüm çeşitlerini lezzet tutkunlarıyla buluşturmuştu.
Babazade Baklava, Eren Can Özsaygılı gibi çok genç ve dinamik bir yatırımcının ellerinde. Özsaygılı’nın işin mutfağını çok iyi bilmesi, Babazade’nin önümüzdeki yıllarda daha kolay yol alacağının bir göstergesi. 4.Levent ve Erenköy’de baklava tutkunlarının uğrak yeri olan Babazade’yi listenize alabilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda "Akdeniz tipi beslenme" önerisi https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-akdeniz-tipi-beslenme-onerisi-2893/

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyledi.

Oruç tutanların uzun saatler su ve yemek tüketmediğini dile getiren Üstündağ, "Burada en önemli nokta susuzluk. Vücut uzun süre besinsiz kalmaya dayanabiliyor ancak yeteri kadar su tüketilmesi çok önemli. Vücudumuzun yüzde 60'ı su. Hücre yapısından kemiğin içine kadar vücudun her noktasında su bulunuyor. O yüzden iftar ve sahur arasında sıvı tüketimine çok dikkat edilmeli. Mümkünse sıvı alımı şeker ve tuzdan uzak içeceklerle karşılanmalı." dedi.

Üstündağ, sağlıklı bir oruç için iftar ve sahur yemeklerinde tuz ve şeker içeriği yüksek besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Oruç tutanların metabolizmasının yavaşladığını belirten Üstündağ, iftar sofralarında karbonhidrattan zengin yiyeceklerin tüketilmesinin yoğun hormon salgılanmasına ve sağlık sorunlarına neden olabildiğine dikkati çekti.

Karbonhidrattan zengin besinlerde şeker oranının yüksek olduğunu anlatan Üstündağ, "Özellikle böyle durumlarda aşırı insülin hormonu salgılanıyor. Böyle olunca da damar duvarındaki tıkanmalardan ileride gelişebilecek şeker hastalığına kadar pek çok sağlık sorununu doğuruyor." ifadelerini kullandı.

"Beslenmeyi zaman içine yaymak gerekli"
Üstündağ, ramazanda, çok az işlenmiş gıdalara yer verilen, her türlü meyve ve sebze, tam tahıllı ürünler, kuru yemişler, zeytinyağı, zeytin, keten tohumu ve susam gibi yağlı tohumlar, otlar ve baharatların oluşturduğu Akdeniz tipi beslenme önerisinde bulundu.

Uzun süren açlığın ardından yavaş yemek yemenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Üstündağ, şunları kaydetti:

"İftarda hızlı bir şekilde yemek yenmemeli. Metabolizmayı zorlamayacak tarzda bir beslenme düzeni geliştirmek lazım. Sıvı gıdaların ve çorbaların iftar sofrasında tüketilmesi bu anlamda faydalı olacaktır. Bol yeşillikli salata sofralarda yerini almalı. Beslenmeyi zaman içine yaymak gerekli. İhtiyaç duyulan tüm besinleri bir defa da almak yerine aralıklı olarak yapmak ve bunu sıvıyla birlikte gerçekleştirmek çok önemli. Vücudun olumsuz tesirlerle karşılaşmasının önüne geçer.

Normal zamanlarda olduğu gibi ramazan ayında da Akdeniz tipi beslenme sağlıklı yaşam için çok önemli. Taze meyve sebzeler, lifli gıdalar, tahıllar ve doymamış yağlar tüketilmeli. Kırmızı et ve doymamış yağ içeren besinler çok seyrek tüketilmeli. En önemlisiyse işlenmemiş gıdalardan zengin beslenme, her zaman sağlığın sürdürülebilmesi açısından temel bir gereksinimdir."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'da 3 bin 400 davulcu vatandaşları sahura uyandıracak https://gazetebirlik.com/haber/istanbulda-3-bin-400-davulcu-vatandaslari-sahura-uyandiracak-7474/

Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Selami Aykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 11 ayın sultanı ramazan için davulcuların hazırlıklarını tamamladığını söyledi.

Davulculuğun Osmanlı geleneğinden geldiğini ve ramazan ayının güzelliklerinden olduğunu belirten Aykut, "İstanbul'da 963 muhtarımızla ve davulcularımızla bu geleneği yaşatma mücadelesi içindeyiz. Bu kapsamda muhtarlarımızla ilk önce ramazan davulcularımızı belirleyip, mahalle kültürüne uygun kıyafetleri için çalışma yaptık." diye konuştu.

Aykut, her ramazan olduğu gibi bu ramazan da davulcuların manileriyle, türküleriyle insanları sahura kaldıracağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Ramazan için bütün hazırlıklarımız tamam. Bu ramazanda da davulcularımız sahura vatandaşlarımızı kaldıracak. İstanbul'da ramazanda 963 mahallemizde 3 bin 400 davulcu görev alacak. Muhtarlarımızın kontrolünde, kaymakamlığımızın, valimizin de direktifleriyle mahallelerde ramazan davulcularımızın takipçisi olacağız. Mahallelerde yaşanan huzursuzlukları takip etme noktasında muhtarlarımız bunu kendinde bir görev addetmişler. İstanbul'umuzda 3 bin 400 davulcuyla birlikte manilerle halkımızı sahura uyandıracağız."

"Muhtarlar olarak davulcuları eğitime tabi tutuyoruz"

Her mahallede görev alacak davulcuların yıllardır aynı mahallede görev aldığını belirten Aykut, görevi, babalarından ya da dedelerinden devraldıklarını ifade etti.

Aykut, davulculuğun bir iş olduğunu her önüne gelenin bunu işi yapamayacağını vurgulayarak, "Bu nedenle muhtarlar olarak davulcuları eğitime tabi tutuyoruz. Eğitimden geçen davulculara mahallelerimizin 'ramazan davulcusu' diye görev kartı veriyoruz." dedi.

Vatandaşların, yakasında ramazan davulcusu kartı olmayanlara itibar etmemesi gerektiğini dile getiren Aykut, sözlerini şöyle tamamlandı:

"Korsan davulculara dikkat edelim. Davulcularımızın yakalarında kartlar olacak. Vatandaşlar lütfen bu kartalara baksınlar. Vatandaşlarımız olumsuz bir şeyle karşılaşırsa mahalle muhtarlıklarına bilgi vermelerini istiyoruz. Ramazan davulculuğu kültürümüzün yaşaması lazım. Çocuklarımıza ve gençlerimize ramazan kültürünü, ramazanın güzelliklerini anlatmamız gerekiyor. Bunlar bizim değerlerimiz, değerlerimize sahip çıkmamız lazım."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camilerinde haftada iki gün Enderun usulü teravih namazı kılınacak https://gazetebirlik.com/haber/selimiye-eski-ve-uc-serefeli-camilerinde-haftada-iki-gun-enderun-usulu-teravih-namazi-kilinacak-6083/

Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, bir restoranda düzenlediği basınla tanışma toplantısında medya mensuplarıyla bir araya geldi.

Edirne'de göreve başlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başoğlu, kentin tarihi camileriye, kültürel yapısıyla Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Kentte, ramazan ayı hazırlıklarına da değinen Başoğlu, "Çarşambayı perşembeye bağlayan akşam inşallah ilk teravih namazımızı kılacağız. Ramazan ayı hazırlıklarımızı tamamladık, camilerimizi temizledik. Her sene olduğu gibi bu yılda bütün camilerimizde mukabele okunacak." dedi.

Başoğlu, Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camilerinde haftada iki gün Enderun usulü teravih namazı kılınacağını dile getirdi.

Lari ve 2. Bayezid camilerinde ise hatimle teravih namazı kılınacağını belirten Başoğlu, Hasan Sezai ve Darül Hadis camilerinin bahçesinde de vatandaşların katkılarıyla iftarlar verileceğini sözlerine ekledi.

Başoğlu, ramazan ayında vatandaşların özellikle sofralarını ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşmalarını istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan pidesinin 300 gramı 10 liradan satışa sunulacak https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-pidesinin-300-grami-10-liradan-satisa-sunulacak-1652/

Balcı, Federasyonun Genel Merkezi'nde, Türkiye genelinde iller bazında uygulanması düşünülen ramazan pidesi ve ekmek fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl Türkiye’de uygulanan azami pide fiyatının 300 gramının 6 lira, kilogram fiyatının ise 20 lira olduğunu hatırlatan Balcı, "Bu yıl Türkiye'de azami uygulanacak pide fiyatı 300 gramı 10 lira olacak. Bunun da kilogram fiyatı 33 liraya denk geliyor. Yani geçen yıl ile bu yıl arasında yaklaşık yüzde 60-62'lik bir fiyat değişimi meydana geldi. Geçen sene pidelik un 265 lira iken bu yıl 550-600 lira civarında oldu. Geçen yıl susam 33 lirayken bu sene 60 lira oldu. Dolayısıyla genel farklara ve TÜİK enflasyon oranlarına baktığımızda, geçen yıla oranla pidenin her zaman en makul seviyede vatandaşa ulaşması konusunda bu yıl da gerekli fedakarlığı yaptık." diye konuştu.

İllere göre pidelerin gram ve fiyat bilgisine ilişkin olarak ise Balcı, farklılıklar görülebileceğini ancak hiçbir yerde kilogram fiyatının 33 liranın üzerinde olmayacağını söyledi.

Balcı, İstanbul, Ordu, Rize ve Sakarya'da 300 gram pidenin 10 liradan satılacağı bilgisini verdi.

Tekirdağ ve Kocaeli'nde ise pidenin 310 gramının 10 lira olduğunu vurgulayan Balcı, "Bursa'da 380 gram pide 12,5 lira, kilogramına baktığımızda 32,89'a denk geliyor. Totalde bakacak olursak pidenin kilogramı bu sene 31 ila 33 lira arasında değişiklik göstermiş oluyor. Her ildeki odalarımız kendi maliyet hesaplarını yaparak ilgili kurum olan esnaf ve sanatkarlar oda birliğine müracaat edip tarifesini almış oluyor, bu tarifenin dışında bir uygulama söz konusu olmamıştır, olması mümkün değildir." diye konuştu.

"Ekmekte fiyat değişikliği yok"
Ekmeğin ise geçen yıl 200 gramı 3 lirayken, bu sene 5 liradan satışa sunulduğunu aktaran Balcı, ekmekte de artış oranının yüzde 60-62 seviyelerinde yani yıllık enflasyonun altında bulunduğunu söyledi.

Balcı, şöyle devam etti:

"Ekmek fiyatında değişiklik yok, ülke genelinde ekmeğin satışına 5 liradan devam edilecek. Şu anda gündemimizde ekmek fiyatında bir değişiklik yer almıyor. Hem halkın alım gücünü göz önünde bulunduruyoruz hem esnafımızı düşünüyoruz. Esnafımızın da ayakta kalabilmesi için az da olsa ticaretini gerçekleştirmesi gerekiyor. Vatandaşımız pideyi alsın esnafımız da satabilsin diye ekmekle pide arasındaki makası çok fazla açmıyoruz. Dolayısıyla pide satışlarında geçen yıla oranla düşüş beklemiyorum."

"Deprem bölgesi ekmeksiz kalmadı"
Ayrıca, deprem sebebiyle 11 ilde sürdürülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Balcı, bölgede vatandaşların ekmeksiz kalmaması için ilgili bakanlıklarla koordineli çalışarak gerek kara yolu gerek tarifeli uçaklarla Türkiye’nin her yerinden ekmek ihtiyacını karşılamak için Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve TESK ile birlikte Ankara merkezli çalışmalar yaparak, bölgeyi ekmeksiz bırakmadıklarını anlattı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazanda sağlığın korunması için sahura önem vermek gerekiyor https://gazetebirlik.com/haber/ramazanda-sagligin-korunmasi-icin-sahura-onem-vermek-gerekiyor-2475/

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, vakıftan yapılan açıklamada, sahurun önemine değindi.

Aydın, ramazan ayında oruç tutanların iftara hafif yemeklerle başlaması gerektiğini, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin uygun olduğunu belirtti.

"Enerji veren ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmeli" önerisinde bulunan Aydın, "Oruç tutanların sahura kalkmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi en az 20 saati bulacaktır. Bu süre ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Açlık süresini aşağıya çekmek için sahura kalkmak sağlık açısından doğru olur." ifadelerini kullandı.

"Sahurun, muhakkak vaktinde ve atlanmadan yapılması gerekir"
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Hatice Kübra Ekti, oruç tutarken sahura kalkmamanın, sık yapılan bir hata olduğuna dikkati çekti.

Sahurun insanı oruca hazırlayan en önemli öğün olduğunun altını çizen Ekti, gece çeşitli sebeplerden dolayı sahura kalkmayıp belli bir saatten sonra bir şeyler yiyip yatan kişiler için şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazı insanlar kendilerince haklı sebeplerle sahura kalkmak yerine, biraz geç saatlerde sahur niyetine yiyip yatmayı tercih ediyorlar. Ancak bu hatalı bir eylem. Zira yiyip yatmakla sahuru atlamak arasında açlık süresi açısından pek bir fark yok. Her iki durumda da açlık süremizi uzatmış oluyoruz. Bu nedenle sahura muhakkak kalkılmalı. Sahurda tükettiğimiz besinler bizi gün boyunca tok tutmayı sağlayacak ve sıvı kaybından etkilenmemizi en aza indirecektir. Sahur atlanırsa, kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri bizi ciddi anlamda rahatsız edebilir. Çünkü yaklaşık 14-15 saat aç kalıyoruz ve tek öğün beslenen kişiler neredeyse tüm gün aç kalmış olacaklar. Bu nedenle sahurun muhakkak vaktinde ve atlanmadan yapılması gerekir."

Moodist Hastanesinden Uzman Diyetisyen Yeşim Nurdan Özkorucuklu, ramazan ayında beslenme planına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Oruç tutanların öğün sayısını günde 3 veya daha 2 öğüne düşürmesi tavsiyesinde bulunan Özkorucuklu, ayrıca şunları önerdi:

"Sahur öğünü gece uykusundan kalkılarak tüketilmesi gerektiği için çoğu kişi tarafından atlanmakta ve öğün sayısı daha da azalmaktadır. Yaklaşık 12-14 saati bulan uzun açlıklar yaşanmaktadır. Her iftar yemeği başlangıçlarla, ana yemeklerle süslenmektedir. İftardan sonra uzun süreli açlıklar bir de tatlılar ile taçlandırılmaktadır. Su tüketimi, zaman yok diyerek, ihmal edilmektedir.

Orucun bedenimize faydalı olması ve zinde kalabilmemiz için beslenme düzenimizde dengeyi kurmalıyız. Örneğin, sahur-iftar-ara öğün şeklinde öğün sayımızı düzenleyebiliriz. Günlük su gereksinimini iftar-sahur arasında karşılayabiliriz. Uzun süreli açlık ile birlikte kişide ortaya çıkabilecek kan şekeri düşmesi, açlık hissinin daha yoğun yaşanması, yorgunluk, işte performansın düşmesi, huzursuzluk, sinirlilik gibi bazı problemlerin önüne geçebilmek için sahurun atlanmaması gerekir."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ramazan ayı için çadır mescitler kuruluyor https://gazetebirlik.com/haber/depremlerin-merkez-ussu-kahramanmarasta-ramazan-ayi-icin-cadir-mescitler-kuruluyor-270/

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 55 caminin yıkıldığı, 468 caminin ise ağır hasar ve hasar gördüğü Kahramanmaraş'ta bu ibadethanelerin yerine çadır mescitler oluşturuluyor.

Az hasarlı camiler ise temizlenerek ibadete hazır hale getiriliyor.

Kahramanmaraş'ta koordinatör olarak görevlendirilen Sivas Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, AA muhabirine, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Kahramanmaraş'ta ramazan ayında ibadetlerin rahat şekilde yapılabilmesi için gayret sarf edildiğini anlatan Altunkaya, "İhtiyaç olan yerlerde çadır mescitlerin kurulması devam ediyor. Ağır hasarlı veya hiç hasarı olmayan yerlerde camilerimiz açık, orada ibadetler devam edecek." dedi.

İftar programlarıyla ilgili de çalışma yapıldığını dile getiren Altunkaya, "İki yerde iftar programı planlanmakta. Bir tanesi Ulu Cami'nin ön tarafında olacak, diğer yer ise planlanma aşamasında." diye konuştu.

"Türkiye Diyanet Vakfının mobil mutfağı 6 bin kardeşimize yemek çıkartıyor"
Altunkaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi yerleşkesindeki Avşar çadır kentinde depremzedelere sıcak yemek verildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Çadır kentte Türkiye Diyanet Vakfımızın mobil mutfağında günlük 6 bin kardeşimize yemek çıkmaktadır. Bu ramazan boyunca da devam edecek, hem iftarda hem de sahurda kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için devamlı yemek çıkacak. Afet sonrası toparlanma güzel şekilde devam etse de ihtiyaçlar artarak devam ediyor. Bunların karşılanması konusunda bu necip millet bize her zaman destek oldu, destek olmaya da devam edecek. Burada yapılan hizmetlerde bütün kardeşlerimizin katkıları söz konusu. Devlet ve milletin el birliği içerisinde yapmış olduğu faaliyetleri görüyoruz, bundan da büyük onur duyuyoruz. İnşallah bunlar artarak devam edecek. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin ihtiyaçları bu şekilde karşılanmış olacak."

Depremzedelerin ramazan ayını rahat şekilde geçirmeleri için her türlü tedbirin alındığını, alınmaya da devam edildiğini aktaran Altunkaya, bu tür afetlerin bir daha yaşanmamasını temenni etti.

Altunkaya, depremin ardından yaraların sarılması konusunda herkesin duyarlılık gösterdiğini vurgulayarak, "Birlik ve beraberliğimizin ne kadar güçlü olduğunu, kardeşlik duygularımızın hala hayatta olduğunu göstermesi açısından da bizlere ümit var şekilde ortaya koyan hadiselerle karşılaşıyoruz." ifadesini kullandı.

"43 çadır mescit kuruldu"
Vatandaşların ramazan ayında ibadetlerini rahat şekilde yapabilmeleri için hazırlıklar yaptıklarını belirten Altunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kahramanmaraş merkezinde 43 çadır mescit kuruldu, ihtiyaç olan köylerimizde de tespitler yapıldı ve ramazana kadar hepsi tamamlanacak. Kahramanmaraş'ta ibadet konusunda inşallah herhangi bir eksik bırakmadan kardeşlerimizin ramazan ayını, teravihlerini ve oruçlarını en iyi şekilde ifa edebilmeleri için bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Ramazan ayı gelmeden bunların hepsini inşallah tamamlamış olacağız."

"28 camimizde 1680 civarında kardeşimiz barınıyor"
Altunkaya, depremde hasar görmeyen camilerde vatandaşlara barınma imkanı da sağlandığını dile getirerek, "28 camimizde 1680 civarında kardeşimiz bu imkanlardan faydalanıyor. Onlar da peyderpey gün geçtikçe evlerine veya konteynerlere geçmeye devam ediyor. İnşallah ramazan ayından evvel bütün kardeşlerimizi huzurlu, daha müreffeh, daha insani şartlara haiz olan yerlerde barındırmış olacağız. Kardeşlerimiz istedikleri takdirde camilerde kalmaya devam edecektir." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kahramanmaraş'ta ramazanda 375'ten fazla noktada iftar sofrası kurulacak https://gazetebirlik.com/haber/kahramanmarasta-ramazanda-375ten-fazla-noktada-iftar-sofrasi-kurulacak-204/

İçişleri Bakanlığınca depremlerin ardından bölgede görevlendirilen Samsun Valisi Zülkif Dağlı, AA muhabirine, afetzedelerin üç öğün yemek ihtiyacını sağladıklarını söyledi.

Günlük 1 milyon kişilikten fazla yemek hizmeti sunduklarına işaret eden Dağlı, bugüne kadar yaklaşık 47 milyon kişilik yemek hizmeti verdiklerini vurguladı.

Ramazanda iftar çadırları oluşturmak için çalıştıklarını dile getiren Dağlı, "Şehrimizin ana arterlerinde iftar çadırları açılabilecek yerlerimizi belirledik. Bu manada planlamalarımızı yaptık. Ramazanda 375'ten fazla noktada iftar sofraları kurulacak. Bu sayıyı 400'e çıkarmak istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımız alanda, depremin ilk günlerinden itibaren Kızılay'ın koordinasyonunda yemek hizmetini devam ettirmekte." dedi.

İftar çadırı kurmak isteyen ve kendileriyle irtibata geçen belediyelere gereken kolaylığı sağladıklarını anlatan Dağlı, "İsteyen vatandaşlarımız iftar çadırlarında masa sandalyelere oturmak suretiyle iftarlarını açabilecek. Ramazanın maneviyatı, bereketi ayrı bir husus. Bu manada milletimizin çok fazla teveccüh gösterdiğini biliyoruz. Ramazanda manevi programlar da yine yapılacak." diye konuştu.

Oruç tutamayanlar için yemek hizmetlerinin kahvaltı ve öğlen yemeği olmak üzere devam edeceğini kaydeden Dağlı, "Bunun haricinde çölyak hastalarımız var. Glütensiz yiyecekleri tüketmeleri gerekiyor. Onlara dönük de ekmek ve diğer unlu mamullerin dağıtımını yapıyoruz. Onları da unutmadık, unutmamamız gerekiyor. Tabii engelliler, yaşlılar, hastalar var, onlara yemeklerini götürüyoruz, ramazanda da götürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dağlı, ramazanda çocuklara yönelik de etkinlikler düzenleneceğini belirterek, "Okulların kapalı olması nedeniyle çocukların daha iyi vakit geçirmeleri için onları oyun ortamlarıyla buluşturduk. Ramazanda bunlar daha da artacak. Akşamları çocuklarımıza dönük ramazan programları, eğlence programları artmış olacak. Çocuklarımızı unutmuyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com