tag:gazetebirlik.com,2015:cid-67 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-28T15:46:52+03:00 Prime Video, Oscar Ödüllü Oppenheimer Filmini 29 Mart'ta Yayınlayacağını Duyurdu https://gazetebirlik.com/haber/prime-video-oscar-odullu-oppenheimer-filmini-29-martta-yayinlayacagini-duyurdu-7979/

Amerikalı bilim insanı J. Robert Oppenheimer’ın hayat hikayesini konu alan 7 Oscar ödüllü Oppenheimer, 29 Mart 2024 tarihinde Prime Video’da yayınlanacak. Prime üyeleri, ayda sadece 39 TL'ye tek bir üyelikte tasarruf, kolaylık ve eğlencenin tadını çıkarıyor.

 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda nükleer bir silah geliştiren Amerikalı bilim adamı J. Robert Oppenheimer’ın hayat hikayesini konu alan film, atom bombasının geliştirilme süreci ve Oppenheimer'ın içsel mücadelesi anlatıyor. Bu ölümcül icadın Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılması planlanırken, bir bilim insanının etik değerlerle ve vicdanıyla başa çıkma hikayesi ele alınıyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
National Geographic WILD Ekranlarında! https://gazetebirlik.com/haber/national-geographic-wild-ekranlarinda-9325/

Dr. Pol ve oğlu Charles'ın öncülüğünde Pol ailesinin üç nesli, hayvan sever imparatorluğunu büyütmek ve iddialı yeni bir projeyi üstlenmek için güçlerini birleştirerek 350 dönümlük gelişmemiş araziyi tamamen işlevsel bir aile çiftliğine dönüştürüyorlar.

“Yetenekli Dr. Pol’ün Çiftliği”, 1 Nisan Pazartesi 20.00’de iki bölüm art arda National Geographic WILD’da başlıyor.

Ödüllü yönetmenlerden nefes kesen belgeselleri, vahşi yaşamın gözler önüne serildiği kaliteli yapımları Türk izleyicisi ile buluşturan National Geographic WILD kanalını 

D-Smart, Digiturk ve TOD, KabloTV, Tivibu ve TV+ platformlarından izleyebilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Etkileyici romanlarıyla "Zeynep Taşdelen Tenteoğlu" https://gazetebirlik.com/haber/etkileyici-romanlariyla-zeynep-tasdelen-tenteoglu-4787/

Zeynep Taşdelen Tenteoğlu’nun etkileyici kalemi ile hayat bulan Levanten, birbirinden farklı kültür ve yaşayışlara sahip karakterlerin tutkularını, hırslarını, nefretlerini ve sevgilerini konu ediniyor. İnkılâp Kitabevi imzası taşıyan eser, raflardaki yerini aldı. 

Bağ ve Levanten eserleriyle karşımıza çıkan Zeynep Taşdelen Tenteoğlu Kimdir?

Zeynep Taşdelen Tenteoğlu, 10 Kasım 1977 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Tenteoğlu,   Çankaya İlkokulu ve Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Tenteoğlu, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda çalıştıktan sonra Price Waterhouse Coopers’da vergi denetmenliği görevinde bulundu. 2004 yılında Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik unvanını aldı. Aynı yıl özel sektörden istifa ederek eşiyle birlikte kendi inşaat firmasını kurdu. 2021 yılında aynı sektördeki çalışmalarını İngiltere’ye taşıyan Zeynep Taşdelen Tenteoğlu, evli ve iki çocuk annesi olup, ailesiyle birlikte İngiltere’de yaşamaktadır. Tenteoğlu aynı zamanda Bağ ve Levanten eserlerini kaleme aldı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
30 Mart Cumartesi Günü 20.00'de National Geographic WILD Ekranlarında! https://gazetebirlik.com/haber/30-mart-cumartesi-gunu-2000de-national-geographic-wild-ekranlarinda-9508/

Ortaya çıkan hikayelerle bilim adamları ve uzmanlardan bu sürüngenlerin doğası ve masum kurbanları neden ısırabilecekleri hakkında bilgi edinilirken, izleyicilerin bu hayvanların davranışlarını anlamalarına yardımcı olmak için hikayelerin arkasındaki gerçekler ortaya dökülecek. “Bir Şey Beni Isırdı: Zehirli Karşılaşmalar Özel” 30 Mart Cumartesi 20.00’de National Geographic WILD’da izleyicilerle buluşuyor.

Ödüllü yönetmenlerden nefes kesen belgeselleri, vahşi yaşamın gözler önüne serildiği kaliteli yapımları Türk izleyicisi ile buluşturan National Geographic WILD kanalını 

D-Smart, Digiturk ve TOD, KabloTV, Tivibu ve TV+ platformlarından izleyebilirsiniz.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
CSO Ada Ankara birbirinden özel konserler https://gazetebirlik.com/haber/cso-ada-ankara-birbirinden-ozel-konserler-5585/

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI İLE PAZARTESİ KONSERLERİ ‘BİR ASKERİN ÖYKÜSÜ’

1 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON 

 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Pazartesi Konserleri’nde bu hafta, Rus besteci Igor Stravinsky'nin ‘Bir Askerin Öyküsü’ eseri seslendirilecek. Rus halk hikayeleri yazarı Aleksander Afanasiev'in derlediği eski Rus öykülerinden esinlenen, İsviçreli yazar, şair Charles-Ferdinand Ramuz'un I. Dünya Savaşı sonrasında yazdığı eser, firari bir asker ile eninde sonunda onun ruhuna sahip olacak şeytanın anlatıldığı bir hikaye. 1 Nisan Pazartesi saat 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon'da, şef Cemi'i Can Deliorman yönetiminde sahnelenecek olan müzikli dramatik yapıt, müzisyen ve oyuncu Ali Seçkiner Alıcı anlatımıyla seyirci karşısına çıkacak. 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 80 TL

2.Kategori: 60 TL

 

MEVLANA VE SİMYACI SENFONİK ŞİİR 

2 NİSAN-21:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON 

 

Sabri Tuluğ Tırpan, Mevlana ile Paulo Coelho’nun ‘Simyacı’sından esinlenerek bestelediği ‘Mevlana-Simyacı Senfonik Şiiri’ni piyano ile seslendirirken; anlatıcı Okan Yalabık, neyzen Burcu Karadağ, soprano Seran Bilgi ve dansta Su Güneş Mıhladız-sanatseverlere 2 Nisan Salı saat 21:00’de CSO Ada Ankara-Ziraat Bankası Ana Salon’da mistik bir gece yaşatacak.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 550 TL

2.Kategori: 500 TL

3.Kategori: 450 TL

4.Kategori: 350 TL

 

SUFLE

2 NİSAN-21:00-BANKKART MAVİ SALON

 

2012 yılında Göksu Taşçeviren ve Mustafa Atik tarafından kurulan Sufle, 2 Nisan Salı saat 21:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da sevenleriyle buluşacak. Kuruldukları dönem, akustik cover'larıyla tanınan grup birkaç yıl sonra, Brit Pop ve Dark Pop gibi türlerden ilham alarak 2017 yılında ilk EP'leri 'Pus'u yayınladı. Birçok festivalde, performans salonunda çalıp, birçok müzik ödülü alan grup her zaman olduğu gibi derinden hissettikleri ve dinlemekten keyif aldıkları müzikler üretmeye devam ediyor.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 475 TL

2.Kategori: 400 TL

 

BATTLE VIVALDI

3 NİSAN-21:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON

 

Fransa ve yurt dışında, 65 ülkede 4 binden fazla performansta 2 milyondan fazla seyirci tarafından izlenen dünyaca ünlü koreograf Mourad Merzouki'nin olağanüstü performansı, CSO Ada Ankara’da sahnelenecek. 3 Nisan Çarşamba saat 21:00’de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’da gerçekleşecek bu özel konserde izleyiciler, hip-hop dansının tüm stillerini keşfeden Merzouki'nin, sirk, dövüş sanatları, görsel sanatlar, video ve canlı müzikle harmanlanmış eserlerine tanık olacak.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 700 TL

2.Kategori: 625 TL

3.Kategori: 500 TL

4.Kategori: 350 TL

 

ANADOLU’NUN EZGİ HAZİNESİ  

3 NİSAN-21:00-BANKKART MAVİ SALON

 

2022 yılında müzik çalışmalarına başlayan Sinan Ayyıldız ve Salih Gündoğdu ikilisi, türkülerin nahif ruhuna uygun minimalist düzenleme anlayışıyla halk ezgilerini 3 Nisan Çarşamba saat 21:00’de  CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da seyircileriyle buluşturacak. ‘Anadolu'nun Ezgi Hazinesinden Alıştırmalar’ isimli kitap çalışmasını 2021 yılında yayınlayan ikili, bu akademik birlikteliği atölyeler ve konser etkinlikleri sahneye taşıyor. 


Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 250 TL

2.Kategori: 200 TL


NIGEL KENNEDY - HEART AND SOUL 

4 NİSAN-21:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON

 

Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’ini çaldığı albümünün 2 milyonluk satışıyla Guiness Rekorlar Kitabı’na, dünyanın en çok satan klasik müzik allbümü ile adını yazdıran Nigel Kennedy, besteci, keman virtüözü, orkestra şefi ve festival küratörü olarak değişik stilleri birbirleri ile harmanlayan sıra dışı bir müzisyen olarak tüm dünyada ses getiren konserler veriyor. Usta tekniği, eşsiz yeteneği ve dinleyicilerle sahnede kurduğu samimi ilişkisi ile hem klasik hem de çağdaş repertuara yeni bakış açıları getiren Kennedy, sınırları zorlayarak yeni seslere ve yeni performans yöntemlerine öncülük ediyor. Klasik, caz, klezmer, rock ve çok daha fazlasını kapsayan geniş repertuarı ile sınırlar ötesi müzikal yolculuğun öncülerinden olan Kennedy, 4 Nisan Perşembe saat 21:00’de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’da müzikseverler ile buluşacak. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 850 TL

2.Kategori: 750 TL

3.Kategori: 600 TL

4.Kategori: 480 TL

 

‘TÜRK DÜNYASINDA HİKMET’ RAMAZAN ÖZEL KONSERİ

4 NİSAN-21:00-BANKKART MAVİ SALON 

 

Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, sanat yönetmeni ve şef Cem Gürdal yönetiminde Ramazan ayı vesilesi ile Türk Dünyası coğrafyasındaki mistik müziklerin ve dansların bir seçkisinini 4 Nisan Perşembe saat 21:00’de CSO Ada Ankara Mavi Salon’da dinleyicilerin beğenisine sunacak. 

 

 Bilet Fiyatları:

 1.Kategori: 80 TL

 2.Kategori: 60 TL


 

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI - ARABELLA STEINBACHER 

5 NİSAN-20:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON

 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, duayen şef Rengim Gökmen yönetiminde Alman besteci Felix Mendelssohn Bartholdy'nin Mi minör tonundaki ‘Keman Konçertosu’ ile programa başlayacak. Bach'ı yeniden hayata döndüren besteci ve Mozart'ın 19. yüzyıldaki eşdeğeri olarak değerlendirilen Mendelssohn'un ünlü konçertosunu, dünya çapında önde gelen solistlerden biri olarak kabul edilen sıradışı kemancı Arabella Steinbacher yorumlayacak. Konserin ikinci bölümünde çoksesli, evrensel müzik tarihimizin temellerini atan Türk Beşleri'nden, Devlet Sanatçısı ünvanını alan ilk sanatçımız Ahmed Adnan Saygun'un 1960 yılında bestelediği ‘3 Numaralı Senfonisi’, Saygun'un öğrencisi Rengim Gökmen yönetiminde 5 Nisan Cuma saat 20:00’de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’da dinleyiciyle buluşacak.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 200 TL

2.Kategori: 150 TL

3.Kategori: 90 TL

4.Kategori: 70 TL

 

 

‘BU NE BİÇİM MOZART’ ANLATIMLI ÇOCUK KONSERİ

6 NİSAN-15:00-BANKKART MAVİ SALON


 
Gülümden Alev Karaman’ın yazdığı ve Selver Kınık ile anlatıcı olarak yer aldığı ‘Bu Ne Biçim Mozart’ anlatımlı konserinde çocuklar Mozart’ın renkli dünyasında bol kahkahayla yol alırken, akıllarına kazınacak güzel müzikleri ve klasik müzik konserlerinin olmazsa olmazlarını yaşayarak öğrenecekler. Konser, 6 Nisan tarihinde saat 15:00’te CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da minik sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 160 TL

2.Kategori: 130 TL

 

ÇOCUKLAR İÇİN GELENEKSEL DOKUMA TEKNİKLERİNDEN KİLİM ATÖLYESİ

7 NİSAN-13:00-15:00-FUAYE ALANI

 

Somut Olmayan Kültürel Miras örneklerinden biri olan ‘Kilim Dokuma Atölyesi’ 8-10 yaş arası çocuklar için 13:00, 11-12 yaş arası çocuklar için 15:00’de CSO Ada Ankara fuaye alanında minik sanatseverleri bekliyor. Eğitmen Bilgen Turan eşliğinde düzenlenecek; yaratıcılık, motor ve iletişim kurma becerisi gibi birçok kazanım elde edilebilecek atölyede 20 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

ÇOCUKLAR İÇİN ORFF VE RİTİM ATÖLYESİ

8 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI

‘Orff ve Ritim Atölyesi’, çocuklara orff schulwerk eğitimi ile müziği deneyimleme ve bedenlerini bir enstrüman olarak kullanmayı sağlarken, orff aletleri, ritim çubuğu, marakas ve diğer enstrümanlarla koordineli olarak takım çalışması imkânı verecek. 5-7 yaş arası çocuklar için 8 Nisan’da CSO Ada Ankara fuaye alanında düzenlenecek atölyede müzik öğretmeni Serhat Er çocukların ritim, koordinasyon ve grup çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak. Etkinlik için 16 kişilik kontenjan mevcut. 

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

ÇOCUKLAR İÇİN RESİM ATÖLYESİ

8 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI

 

Görsel Sanatlar Öğretmeni Sebahat Ürün rehberliğinde, ‘Çocuklar İçin Resim Atölyesi’ 8-10 yaş grubu çocuklar için 8 Nisan tarihinde CSO Ada Ankara fuaye alanında saat 15:00’te gerçekleştirilecek. Etkinlik için 15 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL. 


CSO SANATÇILARI İLE PAZARTESİ KONSERLERİ - ‘TRIO ANKA ODA MÜZİĞİ KONSERİ

8 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON

 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Pazartesi Konserleri kapsamında kemanda Elif Ece Kaya, klarinette Umay Şafak ve piyanoda Ilgın Uysal’ın seslendireceği ‘Trio Anka Oda Müziği’ Konseri, 8 Nisan Pazartesi saat 20.00 CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da Ankaral müzikseverlerin beğenisine sunulacak.   

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 80 TL

2.Kategori: 60 TL

 

 

ÇOCUKLAR İÇİN ORFF VE RİTİM ATÖLYESİ

11 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI 


‘Orff ve Ritim Atölyesi’, çocuklara orff schulwerk eğitimi ile müziği deneyimleme ve bedenlerini bir enstrüman olarak kullanmayı sağlarken, orff aletleri, ritim çubuğu, marakas ve diğer enstrümanlarla koordineli olarak takım çalışması imkânı verecek. 8-10 yaş için 11 Nisan’da CSO Ada Ankara fuaye alanında düzenlenecek atölyede müzik öğretmeni Serhat Er çocukların ritim, koordinasyon ve grup çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak. Etkinlik için 16 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

ÇOCUKLAR İÇİN RESİM ATÖLYESİ

11 NİSAN-15:00-FUAYE ALANI 

 

Görsel Sanatlar Öğretmeni Sebahat Ürün rehberliğinde,‘Çocuklar İçin Resim Atölyesi’ 11-12 yaş grubu çocuklar için 11 Nisan tarihinde CSO Ada Ankara fuaye alanında saat 15.00’da gerçekleştirilecek. Etkinlik için 15 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL.

  

MELODİLER EŞLİĞİNDE OKUYARAK KEŞFEDİYORUM ‘KÜÇÜK PRENS’

12 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI

 

Melodiler Eşliğinde Okuyarak Keşfediyorum ‘Küçük Prens’ atölyesinde, 5-7 yaş aralığındaki minik sanatseverler 12 Nisan saat 13:00’te, CSO Ada Ankara fuaye alanında buluşacaklar. Aklındaki soruların yanıtlarını alana kadar asla vazgeçmeyen Küçük Prens'in maceralarını, hikâye anlatıcısı Didem Yaran ve renkli melodileri ile yazar Selma Tekin; müzik ve dans ile zenginleştirilmiş bir deneyim ile çocuklarla buluşturacak. Etkinlik için 15 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

ÇOCUKLAR İÇİN ‘ÇOCUKÇA HAKLAR’ YARATICI DRAMA ATÖLYESİ

12 NİSAN-15:00-FUAYE ALANI

 

‘Çocukça Haklar’ Yaratıcı Drama Atölyesi, drama eğitmeni Evrim Özden Açıkgöz rehberliğinde 12 Nisan’da 8-10 yaş arası çocuklar ile 15:00’da CSO Ada Ankara fuaye alanında buluşacak. Çocukların sahip oldukları hakları anlamalarına ve bu hakların nasıl korunması gerektiğine dair bilinci artırmak için tasarlanan atölyede 15 kişilik kontenjan mevcut. 

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

MELODİLER EŞLİĞİNDE OKUYARAK KEŞFEDİYORUM ‘KÜÇÜK PRENS’

13 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI

 

Melodiler Eşliğinde Okuyarak Keşfediyorum ‘Küçük Prens’ atölyesinde, 8-10 yaş arası çocuklarımız ise 13 Nisan 13:00’te CSO Ada Ankara fuaye alanında buluşacaklar. Aklındaki soruların yanıtlarını alana kadar asla vazgeçmeyen Küçük Prens'in maceralarını, hikâye anlatıcısı Didem Yaran ve renkli melodileri ile yazar Selma Tekin; müzik ve dans ile zenginleştirilmiş bir deneyim ile çocuklarla buluşturacak. Etkinlik için 15 kişilik kontenjan mevcut.

Bilet Fiyatı: 150 TL.

UKULELEMDEN MASALLAR

13 NİSAN-15:00 FUAYE ALANI


Masal ve hikâye anlatıcısı Esra Sazak ve ritim sanatçısı Emre Sazak tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte masal, müzik ve ritim iç içe olacak. 5-6 yaş arası çocukların interaktif olarak katılacağı anlatıda bir Anadolu tekerlemesi çeşitli drama teknikleri ile çalışılacak, ardından ritim saz eşliğinde pekiştirilerek masala giriş yapılacak ve masal şarkısını ukulele ile çalıp söylenecek. Etkinliğin temel amacı çocuk edebiyatı dünyasını müzik ile harmanlamak ve çeşitli enstrümanlar ile temel müzik bilgilerini çocuklara vermek. 

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

ÇOCUKLAR İÇİN ‘ÇOCUKÇA HAKLAR’ YARATICI DRAMA ATÖLYESİ

14 NİSAN-15:00-FUAYE ALANI

 

‘Çocukça Haklar’ Yaratıcı Drama Atölyesi, drama eğitmeni Evrim Özden Açıkgöz rehberliğinde 14 Nisan’da 11-14 yaş arası çocuklar ile 15:00’da CSO Ada Ankara fuaye alanında buluşacak. Çocukların sahip oldukları hakları anlamalarına ve bu hakların nasıl korunması gerektiğine dair bilinci artırmak için tasarlanan atölyede 15 kişilik kontenjan mevcut. 

Bilet Fiyatı: 150 TL.

 

 

UKULELEMDEN MASALLAR

14 NİSAN-13:00-FUAYE ALANI


Masal ve hikâye anlatıcısı Esra Sazak ve ritim sanatçısı Emre Sazak tarafından gerçekleştirilecek etkinlikte masal, müzik ve ritim iç içe olacak. 7-8 yaş arası çocukların interaktif olarak katılacağı anlatıda bir Anadolu tekerlemesi çeşitli drama teknikleri ile çalışılacak, ardından ritim saz eşliğinde pekiştirilerek masala giriş yapılacak ve masal şarkısını ukulele ile çalıp söylenecek. Etkinliğin temel amacı çocuk edebiyatı dünyasını müzik ile harmanlamak ve çeşitli enstrümanlar ile temel müzik bilgilerini çocuklara vermek. 

Bilet Fiyatı: 150 TL.


CSO SANATÇILARI İLE PAZARTESİ KONSERLERİ ‘CHOPIN’İN GECE MÜZİĞİ VİYOLONSEL – PİYANO RESİTALİ

15 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON

 

Viyolonselde Onur Şenler, piyanoda Evrim Turan’ın gerçekleştireceği ‘Chopin’in Gece Müziği Viyolonsel-Piyano Resitali’ 15 Nisan Pazartesi saat 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da gerçekleştirilecek. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 80 TL

2.Kategori: 60 TL

 

 

‘CUBAN CLASSICS’ BY EMiR ERSOY 

16 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON 

 

Piyanist Emir Ersoy ‘Cuban Classics’ projesini Volkan Öktem, Eylem Pelit, Aleiksi Riveracontreras ve Sercan Kerpiççiler ile birlikte  sahneleyecek. Küba ve Latin Amerika'nın eşsiz melodilerini, Michel Camilo, Chick Corea, Cucho Valdes gibi isimlerin bestelerini kendi stilleriyle harmanlayıp izleyiciyle buluşturacak olan grup 16 Nisan Salı saat 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da seyirci karşısına çıkacak. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 475 TL

2.Kategori: 400 TL

 

 

38. ULUSLARARASI ANKARA MÜZİK FESTİVALİ - ZAGREP QUARTET

16 NİSAN-20:00-TARİHİ SALON 

 

Temelleri 1919 yılına uzanan, Hırvatistan klasik müzik hayatında çok önemli bir yere sahip, dünyanın en saygın yaylı topluluklarından olan Zagreb Quartet, 16 Nisan'da saat 20:00'de CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da unutulmaz bir konser verecek. Özellikle Beethoven, Haydn, Mozart ve Schubert gibi bestecilerin eserlerini üstün yorumlamaları ile tanınan dörtlü, zarif ve duygusal performansı müzikseverleri büyüleyecek.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 250 TL

2.Kategori: 200 TL

3.Kategori: 175 TL

 

 

ÖNDER BALOĞLU VE LES ESSENCES ‘KAHVENİN AVRUPA YOLCULUĞU’ 

17 NİSAN-20:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON

 

Keman sanatçısı Önder Baloğlu ve kurucusu olduğu Les Esences Oda Orkestrası 17 Nisan Çarşamba saat 20:00’de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon’da sahne alacak. Baloğlu'nun Türkçe'de 'Esans' anlamına gelen oda orkestrası Les Essences ile birlikte vereceği konserde, Viyana kuşatmasından itibaren Avrupa kültüründe büyük bir iz bırakan Osmanlı kültürünü, W.A.Mozart, H.I.F.Biber, J.J.Fux ve A.Schmelzer gibi barok ve klasik dönem bestecilerinin eserleri ile ele alan 'Kahvenin Avrupa Yolculuğu’ sanat severlerin beğenisine sunulacak.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 450 TL

2.Kategori: 350 TL

3.Kategori: 300 TL

4.Kategori: 200 TL


38. ULUSLARARASI ANKARA MÜZİK FESTİVALİ - ANIMA MUSICAE ODA ORKESTRASI

18 NİSAN-20:00-TARİHİ SALON 

 

Anima Musicae Oda Orkestrası, keman virtüözü Gwendolyn Masin'in eşliğinde 18 Nisan Perşembe saat 20:00'de CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da muhteşem bir konserle sahne alacak. Franz Lizst Akademisi’nin seçkin müzisyenlerinden kurulan Anima Musicae Oda Orkestrası, Hollanda-İrlanda kökenli ünlü keman sanatçısı Gwendolyn Masin ile birlikte Türk-Macar Dostluk Anlaşması'nın 100. yıl dönümü çerçevesinde Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin konukları oluyor. Anima Musicae Oda Orkestrası'nın muhteşem performansı ve Gwendolyn Masin'in etkileyici keman sololarıyla dolu bir gece Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 250 TL

2.Kategori: 200 TL

3.Kategori: 175 TL

 

ANKARA DEVLET KLÂSiK TÜRK MÜZİĞİ KOROSU - VURGUN ‘CEMAL SAFİ ANISINA’ 

18 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON

 

Eserleriyle gönüllerde taht kurmuş olan Şair Cemal Safi’nin ölüm yıldönümünde, şiirlerinin ve şiirlerinden bestelenmiş olan şarkıların icra edileceği çok özel bir konser Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. Cemal Safi’nin şiirlerini  Haluk Derinöz seslendirirken, birbirinden özel şarkıları da Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şefi ve ses sanatçısı Suat Kılıç icra edecek. 18 Nisan Perşembe saat 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da gerçekleştirilecek olan bu özel konserde sanatçılara Ankara Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu saz sanatçıları eşlik edecek. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 80 TL

2.Kategori: 60 TL

 

 

38. ULUSLARARASI ANKARA MÜZİK FESTİVALİ - ORKESTRA AKADEMİK BAŞKENT

19 NİSAN-20:00-TARİHİ SALON

 

Birçok uluslararası yarışmada birincilik ve ödül sahibi Mersin doğumlu Gürcü- Türk keman sanatçısı Veriko Tchumburidze ile halen çalışmalarını Almanya’da sürdüren Ankara doğumlu ödüllü Azeri vurmalı sanatçısı Elman Mecid, Orkestra Akademik Başkent’in Uluslararası Ankara Müzik festivali için özel hazırladığı programda solist olarak yer alacaklar. 19 Nisan Cuma saat 20:00’de CSO Ada Ankara Tarihi Salon’da gerçekleşecek Konseri, Türkiye’nin 10 kadın şefinden biri olan yeni nesil kadın şeflerimizden Sibil Arsenyan yönetecek.

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 250 TL

2.Kategori: 200 TL

3.Kategori: 175 TL

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASI - FİLM MÜZİKLERİ

19 NİSAN-20:00-ZİRAAT BANKASI ANA SALON

 

Cemi’i Can Deliormanlı yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, sinemanın büyülü dünyasını müzikle buluşturmak için unutulmaz bir konserle 19 Nisan Cuma saat 20:00’de CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon'da sahne alacak. ‘Star Wars’, ‘Gladyatör’, ‘Harry Potter’, ‘Mission Impossible’ ve ‘Pirates of the Caribbean’ gibi birçok filmin müziklerinin icra edileceği konser Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 200 TL

2.Kategori: 150 TL

3.Kategori: 90 TL

4.Kategori: 70 TL

 

BİR GARİP ORHAN V

 

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 300 TL

2.Kategori: 250 TL

 

 

CAN SARAÇ SOLO PİYANO RESiTALİ

21 NİSAN-20:00-BANKKART MAVİ SALON

 

Yurt dışı ve yurt içinde birçok prestijli yarışma ve konserde başarılara imza atan, son olarak İtalya'da düzenlenen Piano Academy Eppan yarışmasında Michelangeli Ödülü'nün sahibi olan 16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, 21 Nisan Pazar saat 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da müzikseverler ile buluşacak. ELİ MÜZİKALİ – REHA ÖZCAN

20 NİSAN-15:00 / 20:00-BANKKART MAVİ SALON 

 

Orhan Veli’nin kaleminden İstanbul’u, aşkı ve tüm insanlık hâllerini ayrım gözetmeksizin kucaklayan, yurtiçinde ve dışında şimdiden 30 bin seyirciye ulaşan ‘Bir Garip Orhan Veli Müzikali’ 20 Nisan Cumartesi saat 15:00 ve 20:00’de CSO Ada Ankara Bankkart Mavi Salon’da Ankaralılarla tekrar buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
MUBI Nisan Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri https://gazetebirlik.com/haber/mubi-nisan-seckisinin-one-cikan-filmleri-7657/

KIZIL GÖKYÜZÜ / ROTER HIMMEL

(Christian Petzold, 2023)

Ülkemizde de geniş bir hayran kitlesi edinen, çağdaş Alman sinemasının en önemli isimlerinden Christian Petzold’un yeni filmi KIZIL GÖKYÜZÜ, 2023 Berlin Film Festivali Jüri Büyük Ödülü’nün sahibi oldu. Petzold’un vazgeçemediği oyuncularından Paula Beer’in başrolünde yer aldığı film, yazlık bir evde insan ilişkilerinin inceliklerine dair mizahi bir anlatı sunuyor. Baltık Denizi’nin yakınlarında tenha bir tatil evinde buluşan dört kişi, sıcaktan kavrulan ormanlar gibi duygularıyla, sevgileriyle, özlemleriyle patlamaya hazır barut gibiler.

 

YANNICK

(Quentin Dupieux, 2023)

Absürt mizahı ve sürreal hikayeleriyle Fransız sinemasının son yıllarına damga vuran yönetmeni Quentin Dupieux'nün yeni komedisi, ilk kez ve sadece MUBI'de seyirciyle buluşuyor. Başrollerini Raphaël Quenard ve Pio Marmaï'nin paylaştığı film, beklenmedik, komik ve alaycı bir üslupla, tek bir mekanda, bir tiyatro sahnesinde geçiyor. Kötü bir bulvar komedisi olan ‘The Cuckold’ın tam ortasında, canı sıkılan park görevlisi Yannick, gösteriyi yarıda keserek tiyatroyu rehin alıyor ve kendisi bir oyun yazarına dönüşüyor. 

 

INGEBORG BACHMANN - ÇÖLÜN KALBİNE YOLCULUK / INGEBORG BACHMANN - REISE IN DIE WÜSTE

(Margarethe von Trotta, 2023)

Yeni Alman sinemasının usta yönetmenlerinden Margarethe von Trotta'nın imzasını taşıyan filmde Vicky Krieps, Avusturyalı ünlü şair ve yazar Ingeborg Bachmann'ı canlandırıyor. Bachmann'ın İsviçreli ünlü yazar Max Frisch'le tutkulu ilişkisine odaklanan biyografik öykü, 2023 Berlin Film Festivali'nde ana yarışma bölümünde yer aldı. Margarethe von Trotta filmlerinde sıklıkla rastlanan ataerkil normlara boyun eğmeyi reddeden irade sahibi kadınların hikâyesini konu edinen film, Ingeborg’un Berlin ve Zürih’ten Mısır’a uzanan zorlu yolculuğunu beyazperdeye taşıyor. 

 

BERLİN ÜZERİNDEKİ GÖKYÜZÜ / DER HIMMEL ÜBER BERLIN

(Wim Wenders, 1987)

MÜKEMMEL GÜNLER gösteriminin ardından sinemanın yaşayan en büyük yönetmenlerinden Wim Wenders'in beş filmlik bir seçkisi MUBI'de olacak. Beş filmlik seçkideki en dikkat çekici filmlerden biri olan BERLİN ÜZERİNDEKİ GÖKYÜZÜ, bir utanç duvarı ile ikiye ayrılmış Berlin’i gezmeye gelen iki meleğin romantik serüvenlerinden yola çıkarak, Berlin’in bilinen ve bilinmeyen yönlerini masalsı bir havada anlatır. Berlin şehrinin üzerinde dolaşan iki melek olan Damiel (Bruno Ganz) ve Cassiel (Otto Sander) insanları ve çevreyi inceleyip notlar alırlar. Damiel bir gün aşık olur ve insan olmaya karar verir; siyah beyaz dünyası bir anda renklenir ve dünyadaki tüm hisleri tatmak ister.

 

APOCALYPSE NOW FINAL CUT

(Francis Ford Coppola, 1979)

Bir Francis Ford Coppola başyapıtı olan KIYAMET (APOCALYPSE NOW), savaşın vahşetini ve anlamsızlığını gözler önüne seriyor. Joseph Conrad klasiği “Karanlığın Yüreği’nden ilham alınan hikaye, Vietnam Savaşı’na dair epik bir anlatıyı izleyicilerle buluşturuyor. Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall, Laurence Fishburn, Harrison Ford ve Dennis Hopper gibi büyük isimlerin oyuncu kadrosunda yer aldığı film, Vietnam’da görev yapan bir Amerikan askerinin, kendini tanrı ilan etmiş kaçak bir özel tim albayını öldürmekle görevlendirmesi ile başlıyor. Coppola’nın bu unutulmaz filmin 40. yılı vesilesiyle 2019'da 180 dakikalık özel bir versiyon olarak kurguladığı APOCALYPSE NOW FINAL CUT, 7 Nisan’da MUBI'de seyirciyle buluşacak. 

 

DİNAMO MESKEN 

(Ahmet Karanfil ve Yusuf Anavatan, 2022 )

İstanbul Film Festivali’nde prömiyerini yapan belgeselin yönetmenliğini Ahmet Karanfil ve Yusuf Anavatan üstleniyorlar. Bursa’daki Mesken Mahallesi üzerinden bir dönemin politik hareketleriyle futbolun iç içe geçtiği bu kısa belgeselin anlatıcılığını Erkan Can yapıyor. Kendisi de Dinamo Mesken isimli bu istisnai futbol kulübünün taraftarı olan Erkan Can’ın bir dönem kulübün amigoluğunu da yapmış olması filme farklı bir hava katıyor.

AYNI İPTE ASILI

(Barış Demirdelen, 2023)

Barış Demirdelen’in yönetmenliğini üstlendiği AYNI İPTE ASILI, beklenmedik bir misafir, kopmuş aile bağları ve sona ermek üzere olan dostluklara dair 114 dakikalık bir dramı izleyicilerle buluşturuyor. Ali Kurum, Büşra Nur Albayrak, Efe Akercan, Güray Doğru, Ayşe Mutlusen, Sinan Arslan ve Eray Karadeniz’in oyuncu kadrosunda yer aldığı filmde karakterler birbirlerinden tamamen uzaklaşmadan önce kendilerini kişisel hayatlarının çökme noktasına geldikleri bir yalnızlık sarmalının içinde bulurlar.                                                                                                                  

OYUN VAKTİ / PLAYTIME

(Jacques Tati, 1967)

Hiç diyaloğa başvurmadan kendine has bir mizah anlayışı yaratan Fransız usta Jacques Tati, bizzat kendi canlandırdığı Bay Hulot karakteri aracılığıyla, modern çağın açmazlarını hicvediyor. Tati, OYUN VAKTİ filmiyle sadece Paris’in içine düştüğü çıkmazı değil tüm dünyanın tektipleşmesini ve yabancılaşmasını gözler önüne seriyor. Görsel diliyle çığır açmış bu komedi ustasının "Tativille" adı verilen sette geçen başyapıtı OYUN VAKTİ dahil dört filmini içeren özel seçki 1 Nisan'dan itibaren MUBI'de.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
43. İstanbul Film Festivali'nde https://gazetebirlik.com/haber/43-istanbul-film-festivalinde--7473/

Film seyircisini, kuruluşundan bu yana paylaşarak üretimin devamlılığını önemseyen ve kendi dilini oluşturmayı odağına alan Çıplak Ayaklar Kumpanyası’nın kurucularından, dansçı ve koreograf Mihran Tomasyan’ı takip ederek hem Tomasyan’ı hem de İstanbul’u keşfetmeye davet ediyor. Performatif bir belgesel olan “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”, Tomasyan'ın Ermeni aile tarihi ve kimliği üzerinden paylaştığı arşivler, kolektif bir doğaçlama koreografi ve günümüz İstanbulunun hengâmesiyle örülü bir anlatıyı takip ediyor.

 

Yaratım ve dans performanslarında Mihran Tomasyan’ın yanı sıra Beste DemirEkin Önce, Leyla Postalcıoğlu, Nazlı Durak, Nazlı Tecimer ve Ufuk Fakıoğlu’nun yer aldığı “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL”un görüntü yönetmenliğini Petros Nousias üstlenirken kurgusu Eytan İpeker tarafından gerçekleştirildi. Filmin müziklerinde ise Berke Can Özcan ile Elena Margarita Kakaliagou’nun imzası bulunuyor.

 

Evrensel bir iyimserlik ve toplulukçuluk hikâyesi sunan “BAZEN HEP BİRLİKTE / OTHERWISE IN ISTANBUL” 43. İstanbul Film Festivali kapsamında 23 Nisan Salı saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda ve 26 Nisan Cuma saat 21.30’da Sinematek / Sinema Evi’nde gerçekleşecek gösterimleriyle festival seyircisiyle buluşacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
URBAN Care'den Dünya Tiyatrolar Günü'nde Özel Kutlama https://gazetebirlik.com/haber/urban-careden-dunya-tiyatrolar-gununde-ozel-kutlama-1540/

Toplumsal sorumluluk bilinciyle sanatı destekleyen URBAN Care’in Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlama etkinliğinde davetliler, etkinlik öncesinde URBAN Care’in özel standında ürünleri deneyimledi.

Yıl boyunca Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment’ın iş birliğinde hayata geçen oyunların sponsorluğunu üstlenen URBAN Care, kültürel girişimlerin toplumsal refah için hayati olduğuna inanıyor. URBAN Care, her sezon kapalı gişe oynanan “Amadeus” ve Meghan Tyler tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini Mehmet Ergen’in üstlendiği “Timsah Ateşi” oyunlarının ana sponsoru; Küheylan ve Aşık Shakespeare oyunlarının ise yan sponsoru olarak tiyatroyu güçlü bağlarla destekliyor. 

 

Aynı zamanda Zorlu PSM, Craft, ve Freestage ortak prodüksiyonuyla İbrahim Çiçek’in yönetmenliğindeki “Balina” oyunu sponsorluğu da devam eden URBAN Care 7 oyun sponsorluğu ile tiyatronun kalbinde vazgeçilmez bir yer ediniyor. 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kral Şakir gösterisi ara tatilde Trump AVM'de https://gazetebirlik.com/haber/kral-sakir-gosterisi-ara-tatilde-trump-avmde-7595/

Ramazan Bayramı, okulların ara tatili ile de birleşerek uzun bir dinlenme zamanı sunuyor. Çocuklar, hem tatil hem bayram sevincini Türkiye’nin ilk çizgi dizisi Kral Şakir’in eğlenceli şovuyla Trump AVM’de yaşayacak. Bir aslan ailesinin başından geçen komik ve neşeli hikayeleri anlatan Kral Şakir, 6-14 Nisan tarihleri arasında Trump AVM’de olacak ve çocuklara keyifli saatler yaşatacak. 

Trump AVM B3 katındaki özel sahnede komik ve eğlenceli gösterilerini sergileyecek olan Kral Şakir, ayrıca çocuklarla sohbet edecek. 

Katılımın ücretsiz olduğu Kral Şakir gösterisi, 6-14 Nisan tarihleri arasında 12:00/14:00/16:00/18:00 saatlerinde dört seans, bayramın birinci günü olan 10 Nisan’da ise 14:00/16:00/18:00 saatlerinde üç seans olarak yapılacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda sahnelerde! https://gazetebirlik.com/haber/-23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-cocuk-bayraminda-sahnelerde-9417/

 

“Bir Hayal Bir Oyun” yarışmasının kazananı Elif Sude Dobra’nın ‘Acayip Teknolojik Masallar” hikayesinden Özlem Saraç Özcan’ın oyunlaştırdığı ve Gaye Cankaya’nın yönettiği “Kusursuz Dünya Müzikali” seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Pınar Altuğ Atacan, Yağmur Topçu ve Yarkın Ünsal ile paylaştığı “Kusursuz Dünya Müzikali” 30 Mart’ta ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Zorlu PSM’de izleyicilerini bekliyor. 

 

Kusursuz Dünya Müzikali’nde Pinokyo, Hansel ile Gratel, Kırmızı Başlıklı Kız ile benzersiz bir macera!

 

Kusursuz Dünya Müzikali’nde Kiraz, kendini “Kusursuz Dünya” bilgisayar oyununa kaptırmış bir çocuktur. Tek isteği tüm bölümleri geçip yenilmez komutan Torumar’ın baş askeri olmaktır. Annesi; Nejla ile babası; Cemal çözüm olarak bilgisayarı, tableti ve telefonu yasaklar. Ancak Kusursuz Dünya, Kiraz’ı bırakmaz. Kusursuz Dünya’nın Yenilmez Komutanı Torumar, Kiraz’a hayır diyemeyeceği bir teklif sunar. Onu sanal dünyanın sonsuzluğuna davet eder ve Pinokyo eşliğinde bir maceraya çıkarır. Hansel ile Gratel, Kırmızı Başlıklı Kız, gibi birçok masalın içine dahil olan Kiraz, sonunda Torumar’ın baş askeri olabilecek midir? Kusursuz Dünya Müzikali sizi gerçek, sanal ve masal arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Memeli Canlıların İlham Verici Hikayeleri BBC Earth'te https://gazetebirlik.com/haber/memeli-canlilarin-ilham-verici-hikayeleri-bbc-earthte-5375/

Planet Earth, Frozen Planet gibi dünya çapında beğeni toplayan belgeselleriyle tanınan BBC Earth’ün yeni yapımı “Memeli Canlılar” (Mammals) başlıyor. İngiliz yayıncı ve doğa tarihçisi Sir David Attenborough’un anlatımıyla ekranlara gelecek olan seride memeli canlıların dünyayı nasıl fethettiği müthiş görsellerle anlatılıyor. Bu seride memeli canlıların fiziki özellikleri, üstün uyum yetenekleri, rakipsiz zekaları ve eşsiz sosyallikleriyle doğada başarılı bir şekilde hayatta kalmalarının sırları gözler önüne seriliyor. 

 

66 milyon yıl önce dinozorların saltanatı sona ererken ortaya çıkan memeliler, dünyanın denizler, ormanlar gibi çeşitli alanlarında hakimiyet kurdu. Bu hakimiyetin ardındaki stratejiyi, davranışları ve özellikleri inceleyen seri, her şeyden önce memeli canlıların üstün ve şaşırtıcı zekalarını büyük bir hayranlıkla kutluyor. Dünyadaki tüm yeniliklerin neredeyse hepsine uyum sağlamayı başaran memeli canlıların anlatıldığı seri, insanlara ilham oluyor. 

 

Altı bölümden oluşan seri, her okyanusta, kıtada, vahşi doğada, kavurucu çöllerde ve diğer çeşitli habitatlarda bulunan memelilerin dünyadaki ortamlardan nasıl faydalandıkları izleyicilerle paylaşıyor. Hem farklı habitatlarda hem de çeşitli türleriyle modern dünyayı güzelleştiren memeli canlıların mercek altında incelendiği altı bölümlük ilk serisiyle “Memeli Canlılar” (Mammals), 14 Nisan Pazar günü saat 19.00’da BBC Earth ekranlarında başlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kütüphaneler yapay zeka ile entegre oluyor https://gazetebirlik.com/haber/kultur-ve-turizm-bakanligina-bagli-kutuphaneler-yapay-zeka-ile-entegre-oluyor-4027/

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali” 23-27 Mart tarihlerinde İstanbul’daki Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Ana teması "Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler" olan beş günlük festivalde kütüphanecilik alanında teknoloji ve yapay zekâ temelli hizmet üretenler, ürün geliştiriciler, girişimciler, kütüphaneciler, kütüphanecilik hizmeti veren kurum ve kuruluşlar ve her yaştan kütüphane kullanıcısı bir araya geldi. 

 

Uygulama ilk kez kütüphanecilerle buluştu

 

Yapay zeka, web3 ve oyun alanlarında faaliyet gösteren yerli teknoloji şirketi Cerebrum Tech festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde yürüttükleri “Yapay Zekalı Dijital Katalog ve Semantik Arama Projesi”ni tanıttı. Proje ile Genel Müdürlüğe bağlı kütüphanelerin büyük ve karmaşık veri setinin, kullanıcının kolayca erişip kullanabileceği bir platforma taşınması amaçlanıyor. Geliştirilen uygulama festival süresince kurulan Cerebrum Tech standında ilk kez kütüphanecilerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da standın ziyaretçileri arasında yer alarak uygulamayı inceledi. 

 

Geleceğin kütüphaneleri yapay zeka ile şekillenecek

 

Mayıs ayında birçok kütüphanede entegrasyonu tamamlanarak kullanıcılara sunulması hedeflenen uygulamanın geliştiricisi Cerebrum Tech’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Ben de sık sık kitap okuyan ve çevreme kitap okuma alışkanlığını aşılamaya çalışan biri olarak, kütüphane kültürünün ve kütüphanecilik mesleğinin korunmasını çok önemsiyorum. Bu noktada bu kültüre sahip çıkarken çağa ve hızla gelişen teknolojiye de uyum sağlamak büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız bu çalışma, kütüphaneciliği yapay zeka teknolojisi ile harmanlayarak geleceğin kütüphanelerini bugünden deneyimlememizi sağlayacak” diye konuştu.

 

Hedef 2024’te 100 akıllı kütüphane

 

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2024 yılında yapay zekâ temelli 100 akıllı kütüphanenin vatandaşların hizmetine sunulmasının hedeflendiği belirtiliyor.

 

Uygulamanın detaylarını paylaşan Dr. Erkul, “Büyük dil modellemelerini (LLM) temel alarak geliştirdiğimiz yapay zeka ürünlerimiz Cere ve Cere Insight’ın altyapısını kütüphanelerimizin ihtiyaç ve beklentilerine uygun şekilde yeniden yapılandırdık. Bu uygulama sayesinde kütüphane ziyaretçileri, tüm Türkiye’yi kapsayan geniş veri tabanı üzerinden, kitap adı, yazar, kitap konusu, kitabın bulunduğu kütüphane ve kütüphane içerisindeki lokasyonu hakkında yapay zeka destekli anlamsal (semantik) aramalar yapabilecek ve kitap önerilerine ulaşabilecek. Gençlerimiz yeni teknolojilere karşı oldukça meraklı ve heyecanlı. Yapay zeka, hem kaynak arama süreçlerini hem de uygunluk durumu öğrenme süreçlerini oldukça hızlandıracak” ifadelerini kullandı.

 

 

Üç yapay zeka uygulamasıyla panel

 

Üç farklı yapay zeka uygulamasının katılımıyla düzenlenen “Yapay Zekaların Penceresinden Kütüphanecilik ve Enformasyon Bilimi” isimli panel 5 günlük festivalin en dikkat çeken etkinliklerinden biri oldu. Cerebrum Tech tarafından geliştirilen yapay zekalı asistan Cere, Microsoft uygulaması Azure ve Akın Robotics’in geliştirdiği Ada uygulamaları, panelde sunumlar yaparak ziyaretçilerin sorularını yanıtladı. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Can Yayınları nisan programını açıkladı https://gazetebirlik.com/haber/can-yayinlari-nisan-programini-acikladi-975/

Can Yayınları’nın nisan programı belli oldu. Yayınevi nisanda çağdaş edebiyattan sosyolojiye, klasiklerden modern dünya edebiyatına kadar geniş yelpazedeki kitaplarıyla okurların karşısında olacak. İşte Can Yayınları’nın 13 kitabından tadımlık bir sunum:

 

Édouard Louis / Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri (çev. Ayberk Erkay)

 

Günümüzün dikkat çeken genç yazarlarından Édouard Louis, Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’nde 45 yaşında isyan bayrağını çeken, arzuladığı gibi yaşamayı seçerek yavaş yavaş özgürleşen, sonunda kendini keşfeden bir kadının, kendi annesinin hikâyesini anlatıyor. Böylece Fransız toplumundaki bir kadının sosyal statü değiştirirken göğüs germesi gerekenleri, anılar üzerinden aktarırken, okuru da bu dönüşüme tanık olmaya davet ediyor.

 

Shahrnush Parsipur / Erkeksiz Kadınlar (çev. Yıldız Uysal)

 

İranlı yazar Shahrnush Parsipur, Erkeksiz Kadınlar’da Tahran’ın eteklerindeki bir bahçede birlikte yaşamak için farklı hayatlardan gelen; aralarında varlıklı bir ev kadını, bir fahişe ve bir öğretmenin de bulunduğu beş kadını ve iç içe geçen hikâyelerini anlatırken, toplumsal cinsiyet, bekâret, ahlak, şiddet ve ilişkiler gibi kavramları da mercek altına alıyor. Çağdaş İran edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan yazarın bu kitabı, kadın özgürlüğünü tasvir ettiği için yayımlandıktan kısa süre sonra İran’da yasaklansa da farklı dillerde okuyucuyla buluşmaya devam ediyor.

 

Kate Millett / Cinsel Politika (çev. Seçkin Selvi) 

 

İlk yayımlandığında büyük tartışma yaratan Kate Millett’ın Cinsel Politika kitabı, ataerkil sistemin edebiyata, sanata ve kültüre nasıl yer ettiğini gösteren başucu kitaplarından biri. Millett kitabında, D. H. Lawrence, Henry Miller, Norman Mailer ve Jean Genet’nin eserleri üzerinden edebiyatın ataerkil mitlerini irdelerken, edebiyat ve sanatta kadınların boyunduruk altına alınmasını belgeliyor.

 

Necib Mahfuz / Mumyanın Uyanışı (çev. Mehmet Hakkı Suçin)

 

Arap edebiyatının saygın isimlerinden, 1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Necib Mahfuz’un Mumyanın Uyanışı kitabında, Antik Mısır ve firavunlar hakkında beş etkileyici öykü bulunuyor. Kitap, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyıla öfke içinde uyanışını konu alırken, ihanete, sürgüne, açgözlülük ve hırsa odaklanıyor. 

 

Philip Roth / Meme (çev. Seçkin Selvi)

 

Birçok sanatçıya ilham olan Kafka’nın dönüşümünü, Philip Roth Meme kitabında bambaşka bir boyuta taşıyor. Amerika'nın en büyük romancılarından biri olarak anılan ve toplumsal konuları ayrıksı ve ironik bir dille irdelemesi sebebiyle pek çok eleştirmen tarafından “bela yaratan” yazar olarak tanımlanan Roth’un, bir tür üçleme olan kitabının ilki Meme. Üniversitede edebiyat dersleri veren David Kepesh’in, Gregor Samsa misali, kocaman bir memeye dönüşmesini ve başına gelenleri anlatan kitap, bedensel arzularla kıvranıp zihinsel kuruntuların içinde kaybolmanın bir anlatısı.

 

Elif Batuman / Ecinniler (çev. Sabri Gürses)

 

Elif Batuman, Amerika’da “2010’un En İyi Kitapları” listelerinde yer alan ilk kitabı Ecinniler’de, özyaşamöyküsü, gezi günlüğü, deneme, eleştiri ve inceleme formlarını iç içe geçirerek, Türkiye, Amerika, Rusya ve Özbekistan’da “Rusça kitaplar ve onları okuyanlar”la yaşadığı maceralarını paylaşıyor. Tolstoy’un atalarının malikânesindeki olası bir cinayeti araştırması da var bu anlatılar içerisinde, Puşkin’in Kafkasya’daki gezintileri de.

 

Alan Burns / Yağmurdan Sonra Avrupa (çev. Feride Evren Sezer)

 

İsmini Max Ernst’in yıkımı betimleyen sürrealist eserinden alan Yağmurdan Sonra Avrupa’da, Alan Burns savaş sonrası harap olmuş Avrupa topraklarında isimsiz bir anlatıcının yolculuğunu anlatıyor. Umutsuzluğa, tanık olunan korkunçluklara rağmen mesafesini koruyan bu anlatıcıyla yolculuğa çıkan okur, adı olmayan ve hiç bitmeyen bir savaşta bir türlü tam anlamıyla başlamayan bir yeniden inşa sürecinin karmaşasını yaşarken, ruhun dayanma gücüyle zulme karşı gelişine tanıklık ediyor.

 

Ryunosuke Akutagava / Raşomon ve Diğer Öyküler (çev. H. Can Erkin)

 

Hırsız olmak veya açlıktan ölmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalan yoksul bir adam, yağmurdan korunmak için toplu mezara dönüşmüş bir harabeye, Raşomon Kapısı’na sığınır. Orada, alacakaranlıkta, cesetlerin saçlarını yolan ihtiyar bir kadınla karşılaşır… 1927 yılında henüz 35 yaşındayken yaşamına son veren Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından Ryunosuke Akutagava’nın Raşomon ve Diğer Öyküler kitabı, Japonya'nın kültürel çalkantılarını işleyen rahatsız edici öykülerden oluşuyor. Kitaptaki “Raşomon” ve “Koruda” öyküleri aynı zamanda Kurosawa’nın muhteşem filminin de esin kaynağı. 

 

Ahmet Mithat Efendi / Felatun Bey ile Rakım Efendi

 

İlk kez 1875’te okurlarla buluşan, Tanzimat Dönemi’nin akıllarda yer eden yazarlarından, gazeteci ve yayıncı Ahmet Mithat Efendi’nin en çok bilinen eseri Felatun Bey ile Rakım Efendi, yanlış Batılılaşmayı anlatıyor. Modern edebiyatımızın güzergâhını çizen temel metinlerden biri olan kitap, açıklamalı notların yer aldığı orijinal metin ve günümüz Türkçesi olmak üzere iki versiyonda basıldı. 

 

Bu ay klasiklerde

 

Alexandr Sergeyeviç Puşkin / Yevgeni Onegin (çev. Hazal Yalın) 

 

Rus edebiyatının önemli ismi Puşkin’in sekiz yılda tamamladığı Yevgeni Onegin, erken 19. yüzyıl Rusya’sının toplumsal ve entelektüel yaşamı üzerine gerçekçi bir açılım sunuyor. Şiir-roman tarzındaki kitap, masumiyetin, aşkın ve dostluğun trajik hikâyesini konu alıyor. Genç Petersburg’lu Onegin’in hayat ve aşkla olan ilişkisini, birçok alanda edebî ve felsefi saptamalar sunarak akıcı bir dille anlatan manzum roman, Puşkin’in temel eserlerinden ve en önemli Rus romanlarından biri.

 

Nathaniel Hawthorne / Doğum Lekesi (çev. Elif Dinçer)

 

Amerikalı yazar Nathaniel Hawthorne’un gizemli, karanlık, gotik temalı öykülerinden oluşan Doğum Lekesi, ismini içerisinde yer alan aynı adlı eserden alıyor. Bu öyküye göre, tanınmış bilim insanı Aylmer, güzeller güzeli eşi Georgiana’nın tek “kusuru” olan yanağındaki el şeklinde doğum lekesini takıntı haline getirerek, onu çıkarmayı kafaya koyuyor. Georgiana, eşinin bu takıntılı halini görse de ona güvenmeyi seçerek, kendisine verdiği iksiri içiyor ve genç kadının doğum lekesi zamanla çıkarken, kendisi de yavaş yavaş solmaya başlıyor. Derin ve rahatsız edici psikolojik temalarıyla ünlü, karanlık romantizmin ustalarından Hawthorne’un en tekinsiz öykülerinin yer aldığı kitap, bir solukta okunuyor. 

 

Walter Scott / Margaret Teyzemin Aynası (çev. Burcu Yılmaz)

 

İskoç kültürü ve edebiyatının en değerli temsilcilerinden Sir Walter Scott’tan bir nefeste okunan, uğursuz öyküler: Margaret Teyzemin Aynası. Hayalet, gerilim, gizem temalarının baskın şekilde işlendiği kitap, Scott’ın 1828 Noel’i için hazırlanan The Keepsake Stories’deki bazı öykülerinden derleme.

 

Charles Baudelaire / Gülmenin Cevheri Üzerine (çev. Berna Günen)

 

19. yüzyılın en önemli Fransız şair ve sanat eleştirmenlerinden Charles Baudelaire, Gülmenin Cevheri Üzerine’de, gülmeyi masum bir kahkahadan şeytani bir kıkırtıya dönüştürüyor. “Bir gülme teorisi” ya da “bir sanat olarak komedinin felsefesi” üzerine bir deneme olan kitap, insanın gülümsemesinin ardındaki duygulara odaklanıyor. Baudelaire, kitabı tam da hastalıklar ve yoksullukla başa çıkmaya çalıştığı zorlu yıllarında kaleme alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu defa hayatı çıplak elle tutabilenler kazanacak! https://gazetebirlik.com/haber/bu-defa-hayati-ciplak-elle-tutabilenler-kazanacak-400/

Beklenmedik kararlar ve sürprizlerle dolu yeni sezonda X ve Y kuşağı, son kez karşı karşıya geliyor. Lale (Birce Akalay) ve Kenan (İbrahim Çelikkol) hem kariyerlerinde hem de ilişkilerinde farklı bir sınavla karşılaşırken; Aslı (Miray Daner) ve Yusuf (Demircan Kaçel), medya dünyasının zorlu şartlarında var olabilmek ve kendilerine bir yer edinmek için verdikleri mücadeleye devam ediyor. Üçüncü ve final sezonda tüm karakterler kendi savaşlarını kazanmak için son güçlerini kullanıyor ve orman nihayet nihai düzenine kavuşuyor. 

 

Kuş Uçuşu, merakla beklenen üçüncü sezonuyla 11 Nisan’da Netflix’te!

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hakan Esmer "Her bir renk eserimin dili ve ruhunu oluşturur" https://gazetebirlik.com/haber/hakan-esmer-her-bir-renk-eserimin-dili-ve-ruhunu-olusturur-9087/

“Renk seçimlerim paletimdeki yerini alırken, içsel duygularımı ve sanatsal ifademi yansıtma amacını taşır” açıklamasında bulunan Hakan Esmer sözlerine şöyle devam etti: “Her bir renk, eserimin dili ve ruhunu oluşturur. Tonlar derinlik ve karmaşıklığı belirlerken, anlatmak istediğim hikâye, renklerin coşkusuyla muhteşem bir uyum içinde buluşur. Kullandığım renkler sadece teknik ve estetik kaygılarla sınırlı değildir; aynı zamanda izleyiciye aktardığı duygu ve hislerin sanatsal amacını taşır. Paletimde canlı renklerin ev sahipliği yapması doğaldır, çünkü yaşamın ritmi renkte atar, adeta tabiatın kendisi gibi. Bu ritim, renk seçimlerimin temel faktörüdür ve sanatsal gözle de bakıldığında, eserlerimin izleyiciye iletmeyi amaçladığı duygu ve düşüncelerin köprüsüdür.”

Eserlerinde soyutlama sürecinde neleri hayal ettiğini de aktaran Esmer “Eserlerimdeki soyutlama sürecinde, yaratıcılığımın temel kaynağı olan bir yolculuğa çıkma halini ön planda tutuyorum. Bu içsel yolculuk, bakış açımı genişletmek ve derinliklerdeki anlamları keşfetmek için gereken ilhamı sağlıyor. Coğrafyanın sunduğu renklerin ve doğal fenomenlerin benzersiz döngüsü, eserlerimin enerjisini ve canlılığını besleyen temel unsurlardan biridir. Doğanın doğal ışığıyla oynayan, zamana bağlı olarak değişen manzaralar, eserlerimin ruhunu oluşturan unsurlardır. Hareket halinin dinamizmi; eserlerimdeki canlılık ve enerjiyi artırırken dingin ve sade mevsimsel geçişler ise renklerin üzerinde huzur ve denge hissiyatı yaratır. Bu şekilde; soyutlama sürecim, içsel bir keşif yolculuğu olarak adlandırılabilir ve bu yolculuk, çevremdeki doğal ve manevi etkenlerden aldığım ilhamla güçlenir” açıklamasında bulundu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
17 Nisan'dan itibaren sadece Disney+'ta https://gazetebirlik.com/haber/17-nisandan-itibaren-sadece-disneyta-9156/

‘American Horror Story’den ‘9-1-1’a, ‘Nip/Tuck’tan ‘Glee’ye televizyon tarihine adını altın harflerle yazdırdığı ve yazdırmaya da devam ettiği sayısız projeye imza atan, Emmy ve Altın Küre başta olmak üzere sayısız ödül kazanan Ryan Murphy’nin arkasında olduğu ‘Feud: Capote vs. the Swans’ adlı dizi Disney+’a geliyor. Disney+, bu yapımıyla baharı karşılarken asıl yeniliği ise yeni logosu ile yaşıyor. Akademi Ödüllü® besteci Ludwig Göransson tarafından yaratılan ses efekti de dahil olmak üzere, geliştirilmiş logosu ve renk paleti ile Disney+’ın görsel ve işitsel dünyası yenilendi.

 

Yenilenen dünyasıyla izleyicilerle buluşmaya devam eden Disney+’ta izlenebilecek olan ‘Feud: Capote vs. the Swans’ta Tom Hollander, Capote’ye hayat verirken dizinin başrollerini Naomi Watts, Diane Lane, Chloë Sevigny, Calista Flockhart, Demi Moore, Molly Ringwald, Treat Williams, Joe Mantello ve Russell Tovey paylaşıyor. 

 

Dizi, Laurence Learner’ın ‘Capote’s Women: A True Story of Love, Betrayal and a Swan Song for an Era’ adlı çok satan kitabından uyarlandı. 8 bölümlük dizide yazar Capote, kendini cemiyetin en elit kadınlarıyla çevrili buluyor. New York’u New York yapan ve bu şehrin atan kalbini oluşturan bu kadınlar, en yakın arkadaşları Capote’ye tüm gizli kapılarını sonuna kadar açıyor. Yazarın “Kuğular” adını verdiği bu kadın grubunun dünyasına girdikçe Capote kayıtsız kalamıyor ve tüm sırları ifşa edecek şekilde kaleminin gücüne tutunuyor. Bir anda “en yakın dost”, “en ezeli düşman”a dönüşüyor. 

 

Kadınlarla ilgili ilk yazdıklarının Esquire dergisine çıkmasıyla New York’u sallayan Capote ile “Kuğular” arasında yaşananlar, en kanlı savaştan çok daha çetin bir kedi-fare oyununa dönüyor. 

 

‘Feud: Capote vs. the Swans’, 17 Nisan’dan itibaren tüm zehrini izleyicilere gündelik hayatları içinde panzehir olarak sunacak ve sadece Disney+’ta seyir zevki yüksek bir keyif yaşatacak. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yazar Selcen Gür'ün 'Plaza Sufisi' adlı kitabı çıktı https://gazetebirlik.com/haber/yazar-selcen-gurun-plaza-sufisi-adli-kitabi-cikti-9724/

Kitapta karakterize edilen ‘Plaza Sufisi’, metropolde yaşayan, büyükşehir keşmekeşinde hayat süren, gündelik haz bombardımanına maruz kalan ve hiçbir şeye yetişemeden evine dönen insanlar, yani hepimiziz.

Önceki nesillere göre yaşam koşullarımızda artan konfora kıyasla hayattan duyduğumuz tatminin aynı oranda artmadığı, hatta aksine azaldığına dikkat çeken yazar Selcen Gür, hayat standartlarımızdaki bunca gelişmeye karşın psikolojik sağlığımızın onlardan daha kötü durumda olduğunu belirtiyor. Plaza Sufisi’nin tasavvuf ve psikoloji eksenindeki yolculuğu böylece başlıyor.

Hayatın; anı yaşa, kendini şımart, mutlu ol gibi komutlarla güzelleşmediğini, bu kalıpların kalbimize ve ruhumuza dokunmadığını, sosyal mecralardaki kalabalığa rağmen yaşanan yalnızlığı ve yalnızlığın hayatımızdaki büyüyen etkisini hatırlatan Plaza Sufisi’nde, kadim öğretilerin yol göstericiliğinde ruhuna iyi gelecek aşkı ve hakikati arayanlara Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi büyük sufiler ve V.E.Frankl, Csikszentmihalyi, M.Seligman gibi çağımızın yazarları ışık tutuyor.

Yazar Selcen Gür, “Anlamlı bir hayat yaşamak isteyenler okusun” diyerek Plaza Sufisi’nin üzerimizde yaratacağı etkiyi tanımlıyor.

Plaza Sufisi, Selcen Gür’ün kurucusu olduğu, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin geliştirildiği bir sosyal girişim olan Tara Kitap’tan çıktı.

Bireysel olarak ‘kadınlar’ ve ‘engelliler’ konularında da çalışmalar yapan Selcen Gür’ün sözlerini yazıp bestelediği ‘Mor Gözyaşları’ adlı şarkının dijital platformlardan elde edilen geliri, ‘Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na bağışlanıyor.  

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ramazan ayı boyunca evlerimize konuk olacak https://gazetebirlik.com/haber/ramazan-ayi-boyunca-evlerimize-konuk-olacak-6629/

 İçimizi ısıtan kışın son demlerinde, ''Nihan Akın''ın etkileyici yorumuyla hayat bulan sevilen şarkıların akustik versiyonları, her hafta dinleyicileriyle buluşacak.


Bu özel serinin ilk durağı; Mert Demir Ateşe Düştüm & Tan O'na Söyle'nin akustik versiyonu olacak. ''Nihan Akın''; hemen ardından, Ebru Gündeş Gönlümün Efendisi , İlyas Yalçıntaş İçimdeki Duman ve  Yıldız Tilbe Aşk Laftan Anlamaz ki şarkılarının da akustik versiyonlarını videolarıyla birlikte her hafta paylaşacak.

Her Salı saat 18.00'de, yeni bir akustik şarkıyla evlerimize konuk olacak olan ''Nihan Akın'', sadece müziğiyle değil, ses rengiyle de dinleyicisine huzur vererek Ramazan ayı boyunca adeta müzik ziyafeti sunacak. 


''Nihan Akın''ın tek enstrüman eşliğinde güçlü performansıyla rakiplerine meydan okuduğu birbirinden güzel akustik serisi her hafta Nihan Akın YouTube kanalında yayında!
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bad Boys: Ya Hep Ya Hiç'in ilk fragmanı yayınlandı! https://gazetebirlik.com/haber/bad-boys-ya-hep-ya-hicin-ilk-fragmani-yayinlandi-4522/

Bad Boys bu yaz dördüncü kez seyirciyle buluşuyor. İlk filmi 1995'te gösterime giren ve dünya çapında gişe rekorları kıran Bad Boys serisi, heyecan verici aksiyon sahneleri ve aşırı komedinin ikonik karışımıyla geri dönüyor. Ancak bu sefer ufak bir değişikle: Miami'nin en iyileri artık kaçak durumda…

 

Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği, “Bad Boys: Ya Hep Ya Hiç”, 7 Haziran’da vizyonda olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Zorlu PSM'de Bu Hafta; 1-7 Nisan https://gazetebirlik.com/haber/zorlu-psmde-bu-hafta-1-7-nisan-251/

ATA DEMİRER GAZİNOSU // 1 NİSAN // TURKCELL SAHNESİ // 21.00

Gazino konseptini komedi ile birleştirip, bir komedi gazinosu formatı yaratan, mizahın yıldız ismi Ata Demirer, yeni şarkılar, yeni şakalar ve unutulmayan klasikleri ile “ATA DEMİRER GAZİNOSU”nun perdelerini 3 yıl aradan sonra tekrar açıyor. Ata Demirer, Türk sanat müziğinden operaya, türkülerden pop müziğine, tavernadan arabeske kadar geniş bir repertuvar ve kahkaha dolu hikayeleriyle sahnelere geri dönüyor. Ata Demirer’e sahnede yine usta müzisyen Taşkın Sabah yönetimindeki orkestra eşlik ediyor.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları; 

VIP : 6.000,00₺

1. Kategori : 4.000,00 ₺

2. Kategori : 3.000,00₺ 

3. Kategori : 2.300,00₺ 

4. Kategori : 1.850,00₺ 

5. Kategori : 1.000,00₺

MİRAY AKOVALIGİL STAND UP // 1 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00

Komedyen Miray Akovalıgil, kariyer, aşk, sağlık dahil her alanda başarı kavramını sorgulatan tek kişilik stand up gösterisiyle Zorlu PSM touché by N Kolay’da seyircileriyle buluşuyor.

 

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları:

Ön Satış: 330,00 

AŞIK SHAKESPEARE // 2-3 NİSAN // TURKCELL SAHNESİ // 20.30

En İyi Film dahil 7 dalda Oscar kazanan kült film Aşık Shakespeare (Shakespeare in Love) Türkiye’de ilk defa tiyatro sahnesine uyarlandığı aynı ismi taşıyan oyunu, yüksek enerjisi, komedisi ve romantizmiyle dikkat çekiyor. Sahnelendiği tüm ülkelerde kapalı gişe oynanan Aşık Shakespeare, Serdar Biliş rejisi ve sahne üstünde 40, sahne arkasında 30 olmak üzere toplam 70 kişilik dev kadrosu ile Türkiye’de ilk defa tiyatro sahnesinde izleyicisiyle buluşuyor. Başrollerini Uraz Kaygılaroğlu (William Shakespeare) ve Nezaket Erden’in (Viola) üstlendiği; Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı Aşık Shakespeare, sıra dışı rejisi ile sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde izlenebilecek.

 

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 20.30

 

Bilet Fiyatları; 

1. Kategori : 1.195,00 

2. Kategori : 945,00 

3. Kategori : 725,00 

4. Kategori : 545,00 

5. Kategori : 445,00

 

BANA KİMSE NE OLDUĞUNU ANLATMADI // 2 NİSAN // TURKCELL PLATINUM SAHNESİ // 21.00

İbrahim Selim, 2016 yılında Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülünü kazandığı Dave rolüyle yeniden sahnede. İbrahim Selim, tek kişilik oyunu “BANA KİMSE NE OLDUĞUNU ANLATMADI” ile Nisan ayında da Zorlu PSM Turkcell Platınum Sahnesi’nde olacak.

 

Kapı Açılış: 20.30 

Etkinlik: 21.00

Bilet Fiyatları:

1. Kategori : 619,50

2. Kategori : 488,50 

Öğrenci : 333,00

KOPENHAG // 2 NİSAN // %100 STUDIO // 20.30

Yirminci yüzyılın en büyük atom fizikçilerinden Niels Bohr ve Werner Heisenberg 1941 yılında Kopenhag'da tarihin akışını değiştiren bir görüşme yaparlar. Hakkında Hitler için atom bombası yaptığı iddiaları dolaşan Heisenberg, Nazi işgali altındaki Danimarka'ya, yarı-Yahudi eski arkadaşı ve hocası Bohr'u ziyarete gider. Yanlış anlaşılmalar ve belirsizliklerle dolu bu görüşmenin sonucunda İkinci Dünya Savaşı'nın gidişatı ve milyonlarca insanın kaderi belirlenir. Heisenberg, Bohr ve Margrethe'ın huzura kavuşamayan ruhları, hayattayken yanıtlayamadıkları bir sorunun cevabını aramaktadır: Heisenberg Kopenhag'a neden geldi? Belirsizlik, bellek, nezaret ve perspektif temalarını konu eden Kopenhag; bilimin ve sosyal hayatın temeli olan "belirsizlik" labirentinde modern fizik, felsefe ve ilişkilere dair bir anlatı kuruyor. Hakimi, savcısı ve sanığı sürekli olarak değişen sürreal bir davanın etrafında şekillenen sahneleme fikri, politik söylemlerin git gide sertleştiği çağımızda alınan kararlar ve sorumluluklar üzerine etik bir tartışma açıyor.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 20.30

 

Bilet Fiyatları:

Genel Satış : 355,00 ₺

Öğrenci : 222,00₺

 

AKIN ASLAN STAND UP // 2 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00

Stand-Up sahnelerinden, Uykusuz Dergisi için yazdığı yazılardan veya youtube’da yayınladığı ‘İYİ HUYLU’ isimli tek kişilik gösterisinden tanıdığınız başarılı komedyen Akın Aslan, hazırladığı yeni tek kişilik gösterisi ile touché by N Kolay’da!

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

Bilet Fiyatları:

Genel Satış - 380,00₺

 

AİLE YALANLARI // 3-4 NİSAN // TURKCELL PLATINUM SAHNESİ // 20.30

Zorlu PSM, Toy İstanbul ve Melisa Sözen ortak yapımcılığı ile Nermin Yıldırım’ın “Bavula Sığmayan” novella’sının birbiriyle bağlı ilk üç kısa öyküsünden kendi uyarladığı, başrollerini Melisa Sözen, Ülkü Duru ve Müfit Kayacan'ın paylaştığı ve rejisörlüğünü Hakan Emre Ünal'ın üstlendiği “Aile Yalanları”, küçük bir aile trajedisini üç kahramanın da perspektifinden anlatarak, her birinin aynı olayı nasıl bambaşka şekillerde algılayıp yaşadığını gözler önüne serdiği hikayesiyle Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde temsillerini gerçekleştirmeye devam ediyor. 

 

Kapı Açılış: 19.30 

Etkinlik: 20.30

 

Bilet Fiyatları:

1. Kategori : 645,00₺ 

2. Kategori : 535,00₺ 

Öğrenci : 195,00₺

 

SELEN GÜLÜN "BLUE BAND" // 3 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00 

Selen Gülün, Blue Band projesi ile 10 kişilik, hepsi enstrümanlarında cazın önde gelen müzisyenleri olan 2 trompet, 3 saksofon, trombon, piyano, bas, davul ve vokalden oluşan az rastlanacak çapta bir orkestra ile 3 Nisan akşamı touché by N KOLAY’da sahne alıyor.

 

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları;

Ön Sıra - 430,00₺

Genel Satış - 350,00₺

Yemekli - 2.209,00₺

 

ARET VARTANYAN İLE BUYRUN PAYLAŞALIM // 4 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00

2008 yılında Türkiye’de ‘Kişisel Dönüşüm’ kavramını ve eğitimlerini geliştiren Aret Vartanyan, kendine özgü formatıyla touché by N Kolay’da devam ediyor.

 

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları:

Ön Satış : 440,00 

Genel Satış :550,00 

MELİKE ŞAHİN // 5 NİSAN // TURKCELL SAHNESİ // 21.00

Melike Şahin, kalbe işleyen şarkı sözleri ve göz dolduran sahne performansıyla 5 Nisan’da Turkcell Sahnesi’nde. Şarkıcı, söz yazarı ve besteci Melike Şahin, nâmıdiğer “Diva Bebe”, solo kariyerine 2017’de başladı. Hızla büyüyen ve kemikleşen bir dinleyici kitlesine sahip. İlk albümü “Merhem”i 2021 yılında yayınladı. Albümün Türkiye turnesinde 70 konser yaptı, 30 şehirde çaldı. Naif yorumculuğu, kalbe işleyen şarkı sözleri ve göz dolduran sahne performanslarıyla tanınan sanatçı, durmaksızın üretmeye ve dünyanın her yerinden müzisyenlerle iş birliği yapmaya devam ediyor. Melike Şahin 5 Nisan akşamı Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşuyor.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları; 

VIP : 2.250,00₺ 

1. Kategori : 1.500,00₺ 

2. Kategori : 1.300,00₺

3. Kategori : 1.100,00₺ 

4. Kategori : 900,00₺ 

5. Kategori : 700,00₺ 

6. Kategori : 500,00₺

BALİNA // 5-6 NİSAN // TURKCELL PLATINUM SAHNESİ // 20.30

Balina, bir baba-kızın çok geç kaldıkları küçük bir kavuşma hikayesini anlatıyor. 

Zorlu PSM, Craft ve Freestage ortak yapımcılığında, İbrahim Çiçek’in yönettiği oyun; Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen’in performanslarıyla “Balina”, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde temsillerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Kapı Açılış: 20.00 

Etkinlik: 20.30

Bilet Fiyatları:

1.Kategori: 645,00₺

2. Kategori: 535,00₺

3. Kategori: 425,00₺

Öğrenci: 195,00₺

SU İDİL // 5 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00 

15 yaşından beri Türkiye’de farklı farklı şehirlerde sahne alan Su İdil, touché by N Kolay’da da sıklıkla bir araya geldiğimiz İmer Demirer, Uraz Kıvaner, Ozan Musluoğlu, Ferit Odman, Engin Recepoğulları, aynı zamanda Dante Luciani, Bogdan Holownia, Mariusz Bogdanowicz, Sebastian Frankiewicz gibi önemli isimlerle sahne alma ve çalışma fırsatı buldu. Su İdil caz ağırlıklı üzere R&B, funk, soul tarzlarda şarkılarını 5 Nisan akşamı touché by N Kolay’da seslendirecek.

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları;

Ön Sıra - 430,00₺

Genel Satış - 350,00₺

Yemekli - 2.250,00₺

FLASHBACK 90'LAR TÜRKÇE POP GECESİ // 5 NİSAN // %100 STUDIO // 21.00

Perküsyon eşliğinde DJ performans ve muhteşem dans şovları izleyeceğiniz partinin etkisinden uzun süre çıkamayacaksınız. Flashback 90'lar Türkçe Pop Gecesi ile %100 Studio'da buluşalım.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları:

Ön Satış - 363,00₺

PARANOID LONDON // 6 NİSAN // %100 STUDIO // 21.00

Peninsulas Presents, butik müzik sitesi ‘’zattirizat’’ın onuncu senesine özel olarak hazırlanan ve yıl boyunca sürecek etkinliklerin ikincisini sunar. Uzun zamandır hayranı olduğumuz, Acid, Tekno ve Electronun harika bir birleşimden oluşan, efsanevi canlı performansları ile Londra’lı duo Paranoid London, yeni albümleri ARSEHOLES, LIARS AND ELECTRONIC PIONEERS’ın ardından hibrit live performansları ile 6 Nisan Cumartesi günü %100 Studio’da dinleyicilerle buluşuyor.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları; 

Genel Satış: 300,00₺

 

UNSEEN EXTREME TOUR // 6 NİSAN // ZORLU PSM // 12.00

Zorlu PSM’nin sahne arkasında merak edilen büyük ve büyülü dünyasını misafirlerinin ilgisine sunduğu UNSEEN Tour, şimdi macera ve adrenalin dolu genişletilmiş konsepti UNSEEN Extreme Tour ile ziyaretçilerini bekliyor. Bugüne kadar Zorlu PSM’de sahnelenen dev yapımların sahne arkasını tüm detayları ve anılarıyla sergileyen, her adımı keşif dolu UNSEEN Tour, “Vinç Katı”, “Grid Katı” ve “Ana Sahne Kedi Yolu” gibi daha yüksek ve dar alanların eklendiği yeni rotalarıyla UNSEEN Extreme konseptinde misafirlerini 6 Nisan tarihinde heyecan dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Kapı Açılış: 13.00

Etkinlik: 13.00

 

Bilet Fiyatları:

Genel Satış: 670,00 

 

SELEN BEYTEKİN PROJECT // 6 NİSAN // touché by N KOLAY // 21.00 

8 yaşında piyano eğitimine başlayan Selen Beytekin, Ergican Saydam’ın özel öğrencisi olarak çalışmalarını sürdürdü. A Cappella korolarda deneyim kazanıp, koro yönetip daha sonra kendi korosunu kuran sanatçı 2007 yılında piyano çalıp şarkı söylemeye başladı. Kendi programını yapmaya başladıktan sonra Aşkın Arsunan, Ricci Benson, Spyro Gyra, Atilla Şereftuğ, Fatih Erkoç, Kerem Görsev ve Tony Jones gibi birçok kıymetli caz müzisyeniyle sahne aldı.  Caz müzisyeni Selen beytekin eşsiz ekibiyle touché by N Kolay sahnesine konuk oluyor.

 

Kapı Açılış: 19.30

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları:

Ön Satış : 650,00₺ 

Yemekli : 2.526,00₺

CMXXIV // 6-7 NİSAN // TURKCELL SAHNESİ // 21.00

Dünyanın dört bir yanında binlerce kez sahne alan Cem Yılmaz, "CMXXIV" adını taşıyan yepyeni stand-up gösterisiyle Zorlu PSM’de kahkaha dolu anlar yaşatmaya devam ediyor. Sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleştirilen bu özel gösteri serisi tüm izleyicilere eğlenceli saatler yaşatıyor.

 

Kapı Açılış: 20.00

Etkinlik: 21.00

 

Bilet Fiyatları; 

TÜKENDİ

BABYCONCERTS İLE MEVSİMLER – İLKBAHAR // 7 NİSAN// %100 STUDIO // 11.00-14.00

Dört müzisyenin canlı performansıyla olacak klasik müzik konserinde küçük sanatseverler W.A.Mozart, G.Bizet, J.Strauss gibi dünyaca ünlü bestecilerin eserlerini bir ilkbahar masalı eşliğinde dinleyecek. Vivaldi’nin ünlü Dört Mevsim konçertolarından parçalar çalınacak programda minikler gerçek bir balerinle de yakından tanışma şansı bulacak. BabyConcerts, Mevsimler serisinin İlkbahar programıyla 7 Nisan’da sizi Zorlu PSM’de baharı karşılamaya ve ara tatili kutlamaya davet ediyor!

 

Kapı Açılış: 10.30-13.30 

Etkinlik: 11.00-14.00

 

Bilet Fiyatları:

Genel Satış: 499,50 ₺ 


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'de büyüleyici performansını sergiledi https://gazetebirlik.com/haber/turkiyede-buyuleyici-performansini-sergiledi-7899/

Dünyaca ünlü barok orkestrası Accademia Bizantina, Barok müzik geleneğine bağlı kalarak eski enstrümanların orijinal seslerine vurgu yaparak İstanbul ve Ankara'da iki özel konser gerçekleştirdi. 25 Mart'ta Ankara CSO Ada ve 26 Mart'ta İstanbul AKM'de sahne alan efsane grup, Türkiye'deki performanslarıyla sanatseverleri büyüledi.

 

ACCADEMİA BİZANTİNA, ANKAR’DA İLK KEZ SAHNE ALDI

 Accademia Bizantina, 40 yıllık müzik tarihinde ilk kez Ankara'da sahne aldı. 25 Mart'ta CSO Ada'da Ankaralı sanatseverlerle buluşan grup, barok müziğin popüler ismi A. Vivaldi'nin eserlerini seslendirdi.26 Mart Salı günü ise İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde Accademia Bizantina, 40. yılını Antonio Vivaldi'nin etkileyici eserleriyle kutladı. Dünyanın sayılı barok orkestraları arasında yer alan grup, Atatürk Kültür Merkezi Opera Salonu'nda unutulmaz bir geceye imza attı.

 

ACCADEMİA BİZANTİNA, İSTANBUL'LU SANATSEVERLERİ BÜYÜLEDİ

Accademia Bizantina, İstanbullu sanatseverlere Vivaldi'nin eserlerini icra ederek eşsiz bir müzik ziyafeti sundu. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin atmosferinde barok müziğin büyüsüne kapılmak isteyen sanatseverler konsere yoğun ilgi gösterdi. Accademia Bizantina'nın inovatif bakış açısı ve geniş izleyici kitlesiyle en güncel projeleri sosyal platformlarda 20 milyondan fazla kişiye ulaşıyor. Her konserde yeni hayranlar kazanan grup, Türkiye'deki iki ayrı konserle müzikseverlere özel performanslarıyla unutulmaz bir deneyim yaşattı. Konserde ayrıca, Barok müziğin yıldızlarından Alessandro Tampieri de yer aldı. Accademia Bizantina, sanat yönetmeni Ottavio Dantone ile birlikte çalışarak, barok müziğin zengin ve etkileyici dünyasını İstanbullu müzikseverlere sundu. Ayrıca, grup Ankara ve İstanbul konserlerinde A. Vivaldi'nin eserlerinden oluşan repertuvarları dinleyicilerle buluşturdu.

 

EDİTÖRE NOT: 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Panaroma 1453 Tarih Müzesi https://gazetebirlik.com/haber/panaroma-1453-tarih-muzesi-2241/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, işletmesinde bulunan müzelerinde farklı deneyimlere kapılarını açmaya devam ediyor. İBB Kültür AŞ’nin müzelerinden Panorama 1453 Tarih Müzesi, “Sultan Mehmed’in Rüyası” adlı mapping gösterisiyle tarih ve teknolojiyi buluşturarak ziyaretçilerine İstanbul’un fetih anını yaşatırken, Ramazan ayına özel olarak çok anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonundan seçilmiş kutsal emanetlerin bir araya getirildiği Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi 27 Mart Çarşamba günü itibarıyla müzenin fuaye alanında kapılarını ziyaretçilere açtı.

 

Kutsal Emanetler ve İslam Kültürüne Dair Önemli Parçalar Sergide

Hz. Muhammed (S.A.V)’in saç ve sakalından günümüze ulaşan teller, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü arşivinde “lihye-i saâdet, lihye-i şerif, sakal-ı şerif” adı altında muhafaza edilmektedir. Her ne kadar bunlara genelde sakal (lihye) deniliyorsa da büyük bölümü saç telidir. Hz. Peygamber’in tıraşı sırasında kesilen saç ve sakal tellerini bazı sahâbîler alarak saklamıştır. Günümüze kadar ulaşan Sakal-ı şerifler dünyanın her bir tarafına yayılmış ve bulundukları mekânlar ziyaretçi akınına uğramıştır.

Sergide Sakal-ı Şerif ve Kabe-i Şerif iç örtüsü gibi önemli kutsal emanetlerle birlikte, İsmail Hakkı Efendi Hilye-i Şerifesi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi Hilye-i Şerifesi, Mehmed Vefa Efendi Hilye-i Şerifesi gibi eserler de yer alacak. Ayrıca, hac yolculuğunun izlerini taşıyan orijinal kartpostallar ve gravürler de serginin dikkat çeken unsurları arasında bulunacak.

 

Hac Yolculuğunun İzleri Keşfedilecek

Geçmişte Rıhle-i Kebir, Sefer-i Saadet ya da Seyahatü’l-Kübra gibi isimlerle de adlandırılan hac yolculuğu ilk dönemlerinden 19. yüzyıl sonlarına kadar genellikle kervanlarla yapılmıştır. İslam inancı etrafında toplanmış değişik dilden ve ırktan yaya, at veya deve sırtında hayatlarının en büyük manevi arzusunu gerçekleştirme gayesiyle Mekke’ye doğru ilerleyen onbinlerin oluşturduğu bu kervanın en önemli kolu Osmanlı topraklarından, İstanbul’da hazırlanır ve yola koyulurdu. Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi’nde de İstanbul’dan ve farklı İslam beldelerinden başlayan bu yolculuğun izleri görülecek.

 

Ramazan ayı boyunca iftardan sahura T.C. vatandaşlarına ücretsiz olan Panorama 1453 Tarih Müzesi haftanın her günü ziyaret edilebilir. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
20. Akbank Kısa Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan söyleşisine yoğun ilgi https://gazetebirlik.com/haber/20-akbank-kisa-film-festivalinde-nuri-bilge-ceylan-soylesisine-yogun-ilgi-2876/

Sinemaseverlerin ve sinema sektörünün buluşma noktası olan Akbank Kısa Film Festivali, sinema sanatı için kısa filmin öncü rolünün bilinciyle, bu alanda etkin bir platform oluşturmak üzere yoğun programıyla devam ediyor.  

Akbank Sanat binasında sinemaseverler Nuri Bilge Ceylan’ın ilk kısa filmi ‘Koza’yı izledi. Film seyri sonrası Nuri Bilge Ceylan, Festival Direktörü Selim Evci yönetiminde kariyerine dair deneyimlerini aktardığı bir söyleşi gerçekleştirildi. Ceylan konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı, filmlerine dair önemli anekdotlar paylaştı.

Yönetmen, genç meslektaşlarına “Kendinizi fırlatacaksınız, korka korka yapacaksınız. Öğrenmenin en iyi yolu hata yapmak. Biz nasıl yaşamamız gerektiğini hep sinemadan öğrendik” diyerek cesaret verdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nigel Kennedy AKM'de https://gazetebirlik.com/haber/nigel-kennedy-akmde-9353/

Besteci, keman virtüözü, orkestra şefi ve festival küratörü Nigel Kennedy, farklı müzik türlerini bir araya getirerek verdiği konserlerle geniş bir hayran kitlesine sahip. Vivaldi’nin ‘Dört Mevsim’ini çaldığı albümünün 2 milyonluk satışıyla Guiness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en çok satan klasik müzik albümü ile adını yazdıran ünlü müzisyen, klasik, caz, klezmer, rock ve çok daha fazlasını kapsayan geniş repertuarı ile sınırlar ötesi müzikal yolculuğun öncülerinden. Kennedy, Almanya'da BRIT Ödülleri, ECHO ve Bambi ödüllerinin yanı sıra çok sayıda Grammy adaylığı ve farklı ödüller kazandı. Barok dönemden günümüze uzanan geniş bir çeşitlilikte müzik yapıyor.

Albümlerinin çoğu Platin ve Altın Plak ödüllerine layık görülen, en son albümü ‘My World’ ile Birleşik Krallık'ta klasik listelerin zirvesine çıkan Kennedy, rock dünyasının önemli yıldızları Sir Paul McCartney, Kate Bush, The Who, Led Zeppelin şarkıcısı Robert Plant, Donovan, John Lord, Talk Talk, Jeff Beck, Ian Dury gibi pek çok müzisyenle ortak işler yaptı.

Nigel Kennedy, AKM Opera Salonunun büyüleyici atmosferinde vereceği konserde, Bach'ın eserlerinin yanı sıra Krzysztof Komeda ve Ryuichi Sakamoto'nun keman ve çello için sevilen parçalarını ve kendi orijinal bestelerini sunacak. Sahnede Kennedy'e çellist ortağı Beata Urbanek-Kalinowska eşlik edecek. Krakow Müzik Akademisi’nden onur derecesi ile mezun olan çellist  Kalinowska, 2014'ten bu yana, kendi kuşağının en ilginç yaylı çalgılar dörtlülerinden biri olarak kabul edilen Mesajlar Dörtlüsü'nün çellistliğini yapıyor. Nigel Kennedy’nin pek çok albüm kaydında da çellist olarak yer alan   Kalinowska, uzun süredir Keneddy ile birlikte konserler veriyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" videoları, işaret dili ile EBA'da https://gazetebirlik.com/haber/yuz-yuze-100-cocuk-oyunu-videolari-isaret-dili-ile-ebada-7282/

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; milli ve kültürel değerler yönünden farkındalık oluşturmak, bütüncül bir bakışla sosyal ve duygusal gelişim sağlamak, topluma ve kişiye yararlı olacak temel değerleri gündeme getirerek öğrencileri hayata hazırlamak amacıyla geleneksel çocuk oyunlarının okul ortamlarında canlandırılmasına yönelik uygulamalara devam ediliyor.

Söz konusu oyunların biçimsel açıdan verimli gerçekleşmesi adına özellikle okul bahçeleri olmak üzere okulun tüm elverişli alanlarında çocuk oyunlarına yönelik fiziki düzenlemelere gidildi.

Bu kapsamdaki uygulamalardan biri olan Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu kitabı ve Öğretmen Uygulama Kılavuzu, karekodlu olarak hazırlandı. Son olarak ise kitaplarda yer alan oyunlara ait videolara işaret dili eklendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fallout dizisinin fragmanını yayınladı https://gazetebirlik.com/haber/fallout-dizisinin-fragmanini-yayinladi-905/

Prime Video, popüler video oyunundan uyarlanan ve merakla beklenen yeni dizisi Fallout’un fragmanını yayınladı. Oyunun geniş dünyasını ve kendine özgü kara mizahını koruyan fragmanda; sığınak sakini Lucy'nin (Ella Purnell) radyasyon dolu arazinin çarpık ve tehlikeli dünyasına uyum sağlama mücadelesini gösterirken Moldaver (Sarita Choudhury) ve Ma June (Dale Dickey) karakterleri ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Fragmanda dizinin sekiz bölümünün tamamının 11 Nisan'da Prime Video’da yayınlanacağı da duyuruldu. Prime Video, ayda sadece 39 TL’ye özel indirimleri, geniş seçenekleri, kullanım kolaylığını ve kaliteli dijital eğlenceyi üyeleriyle buluşturuyor.

 

Kilter Films imzalı dizinin ilk üç bölümünü Jonathan Nolan yönetirken, Geneva Robertson-Dworet ve Graham Wagner, yönetici prodüktör, yazar ve ortak yapımcı olarak görev alıyor. Dizinin yapımcılığını, Kilter Films, Jonathan Nolan ve Lisa Joy üstleniyor. Kilter Films’den Athena Wickham, Bethesda Game Studios’dan Todd Howard ve Bethesda Softworks’den James Altman dizinin yönetici yapımcısı olarak görev alıyor. Dizinin başrollerini Ella Purnell (Yellowjackets), Aaron Moten (Emancipation) ve Walton Goggins (The Hateful Eight) paylaşıyor. 

 

Amazon MGM Studios, Kilter Films, Bethesda Game Studios ve Bethesda Softworks dizinin yapımını birlikte üstleniyor. Dizinin oyuncu kadrosunda Moisés Arias (The King of Staten Island), Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Sarita Choudhury (Homeland), Michael Emerson (Person of Interest), Leslie Uggams (Deadpool), Frances Turner (The Boys), Dave Register (Heightened), Zach Cherry (Severance), Johnny Pemberton (Ant-Man), Rodrigo Luzzi (Dead Ringers), Annabel O'Hagan (Law & Order: SVU) ve Xelia Mendes-Jones (The Wheel of Time) gibi isimler de bulunuyor. Dizi, dünya genelinde 240'tan fazla ülkede ve bölgede sadece Prime Video'da yayınlanacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Konuşan o tuhaf kutu"ya adadığı yazıları okurlarla buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/-konusan-o-tuhaf-kutuya-adadigi-yazilari-okurlarla-bulusuyor-2472/

Televizyona Dair Umberto Eco’nun, 20. yüzyılın kitle iletişim evrenine damgasını vuran, “konuşan o tuhaf kutu”ya ve üretimlerine adadığı yazılarını okurla buluşturuyor. Araştırmacı, yazar, filozof, köşe yazarı, göstergebilimci, yayıncılık dünyasının önemli aktörü olmanın yanı sıra İtalyan radyo televizyonu RAI’nin kamu hizmeti yayıncılığında da görev almış Eco’nun televizyona, televizyon diline, televizyonun devreye soktuğu iletişim biçimlerine ve bu iletişim biçimlerini destekleyen teknolojilere, televizyonun ürettiği hayal gücüne, bunun sonucunda ortaya çıkan kültürel, estetik, etik, eğitsel ve özellikle de politik neticelere yönelik yazıları yaklaşık 60 yıl gibi geniş bir zaman aralığında kaleme alındı: İtalya’da ilk televizyon yayınlarının başladığı 1956 yılından televizyonun toplumsal kültür üretiminde ve dönüşümünde baskın denemeyeceği bir döneme, ekranın internet ve sosyal ağlarla birleştiği 2015 yılına uzanan yazıları kapsayan bu kitap, Umberto Eco külliyatının önemli bir halkasını oluşturuyor.

 

“Eco, kendisini inanılmaz derecede kızdırmasına rağmen yine de bu olağanüstü iletişim aracına tutkundur. Öyle ki röportajların pek çoğunda, günün son saatlerini geçmişin hangi deviyle geçirdiği, akşamları ne yaptığı sorulduğunda neredeyse hep aynı yanıtı vermiştir: Ailece Komiser Columbo ya da Don Matteo izleyerek.”

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu Cuma Vizyonda Yer Alacak Filmler Belli Oldu https://gazetebirlik.com/haber/bu-cuma-vizyonda-yer-alacak-filmler-belli-oldu--9101/

Pek çok filmi dünyayla birlikte vizyona getiren Paribu Cineverse, bu Cuma da birbirinden farklı türde yerli ve yabancı filmleri vizyona getiriyor. Aksiyondan korkuya, dramdan gerilime ve animasyona önemli yapımların vizyonda olacağı Cuma günü, sinemaseverlere farklı dünyaların kapılarını aralayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Prime Video Nine Perfect Strangers Dizisinin İkinci Sezon Oyuncu Kadrosunu Duyurdu https://gazetebirlik.com/haber/prime-video-nine-perfect-strangers-dizisinin-ikinci-sezon-oyuncu-kadrosunu-duyurdu-199/

Prime Video, Nicole Kidman’ın başrolünde olduğu Nine Perfect Strangers dizisinin ikinci sezon oyuncu kadrosunu açıkladı. İkinci sezonu merakla beklenen dizinin oyuncu kadrosuna Henry Golding, Mark Strong ve Lena Olin dahil oluyor. Prime Video, ayda sadece 39 TL’ye özel indirimleri, geniş seçenekleri, kullanım kolaylığını ve kaliteli dijital eğlenceyi üyeleriyle buluşturuyor.

 

Nicole Kidman’ın (Expats, Big Little Lies) Masha rolüyle geri döndüğü dizinin ikinci sezonunda Henry Golding (Ministry of Urgentlemanly Warfare, Old Guards 2) Peter karakterini, Mark Strong (1917, Cruella) David karakterini, Lena Olin (One Life, Darkness) ise Helana karakterini canlandırıyor.

 

Nicole Kidman’ın bu sezon da yapımcılığını üstlendiği Nine Perfect Strangers’ın yaratıcı ve yapımcıları arasında Made Up Stories’den Bruna Papandrea, David E. Kelley, FIFTH SEASON ve Nicole Kidman’ın sahibi olduğu Blossom Films yer alıyor. Filmin dağıtımını ise FIFTH SEASON üstleniyor. Nine Perfect Strangers’ın 2. sezonu dünya çapında Prime Video’da, ABD’de ise Hulu’da yayınlanacak. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Canan Anderson yorumuyla yeniden hayat buldu https://gazetebirlik.com/haber/canan-anderson-yorumuyla-yeniden-hayat-buldu-842/

Geçtiğimiz yıllarda Balat’ta sokak müzisyeni çocuklara yaptığı şakayla çok konuşulan Anderson, klip için yine İstanbul sokaklarını seçti. Farklı kültürlerden gelmiş olsa da İstanbul’un kalbindeki yerinin çok özel olduğunu söyleyen Canan Anderson; "Klibi de bu yüzden bu güzel şehrin sokaklarında çektik. Herkese güzel bir enerji getirmesini diliyorum, dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
24. TAD Çocuk Resim Yarışması için başvurular 5 Nisan'da sona erecek https://gazetebirlik.com/haber/24-tad-cocuk-resim-yarismasi-icin-basvurular-5-nisanda-sona-erecek-2604/

Türk-Amerikan Derneği tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenecek resim yarışmasının bu yılki teması “Bir Yudum Su” olarak belirlendi.

Bir jüri tarafından değerlendirilecek olan resimler arasından seçilecek toplam 50 resim 24-28 Nisan 2024 tarihleri arasında Türk-Amerikan Derneği Emin Hekimgil Sanat Galerisi’nde sergilenecek. Yarışma için son başvuru tarihi 5 Nisan olarak açıklandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Ersoy, Dünya Tiyatro Günü'nü kutladı https://gazetebirlik.com/haber/bakan-ersoy-dunya-tiyatro-gununu-kutladi-1601/
Ersoy, sahne üzerindeki performansların izleyicilere unutulmaz deneyimler sunduğunu belirterek, "Tiyatro, duygularımızı, düşüncelerimizi ve hayallerimizi paylaştığımız, insanlığın en eski sanatlarından biridir. Sahne üzerindeki performanslar, izleyicilere unutulmaz deneyimler sunar ve bir araya geldiğimizde ortak duyguları, hikâyeleri ve deneyimleri paylaşmamızı sağlar." dedi.
 
Bakan Ersoy bakanlık olarak  tiyatronun önemini ve değerini vurgulamak için çalışmaların sürdüğüne dikkat çekti. Ersoy, "Bu duygu ve düşüncelerle 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor, tiyatro sanatçılarına, sahne arkasındaki emekçilere ve bu sanatın gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
 
 
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Stüdyo kalitesinde Star Işığı portresi yeni vivo V30 ile Türkiye'ye geliyor https://gazetebirlik.com/haber/studyo-kalitesinde-star-isigi-portresi-yeni-vivo-v30-ile-turkiyeye-geliyor-9195/

Yaratıcılığı ön plana alarak kullanıcılara her geçen gün daha kullanışlı bir mobil ve dijital yaşam sunan vivo, fotoğraf ve video çekmeyi seven kullanıcıları mutlu edecek daha büyük Star Işığı özelliğine sahip yeni vivo V30 akıllı telefonunu 20 Mart tarihi itibarıyla Türkiye'de ön satışa sunuyor. vivo, V30 ile üst düzey akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefonu orta segmentte daha ulaşılabilir fiyattan tüketiciler ile buluşturuyor.

 
V30'u Tüketiciler Heyecanla Bekliyor
V29'un sahadaki başarısı, V30'un lansmanını daha da heyecan verici hale getiriyor. V29'daki Star Işığı özelliği, kullanıcılar tarafından büyük beğeni topladı ve sektörde yeni bir standart yarattı. V30, bu özelliği daha da geliştirerek, daha geniş bir alana daha yumuşak ışık yayarak stüdyo kalitesinde portreler çekmeyi mümkün kılıyor. V29'un başarısına dayanarak, V30'un da büyük ilgi görmesi ve portre fotoğrafçılığı alanında yeni bir çığır açması bekleniyor.
 
Normal bir flaşa göre 19 kat daha geniş alana 50 kat daha yumuşak ışık yayan stüdyo kalitesinde Star Işığı portresi, fotoğraflarda gerçeğe en yakın renkler sunan geliştirilmiş kamera ile stüdyo kalitesinde portreler çekmenize olanak sağlıyor. Star Işığı yüze yansıyan kötü ortam ışığının yarattığı negatif etkileri gideriyor. Ayrıca yüzdeki karanlık bölgeleri doğal bir ışıkla aydınlatarak yüzün daha aydınlık görünmesini sağlıyor. Optimum sonuçlar elde etmek için ortam parlaklığı ve insanların kameraya olan uzaklığına göre parlaklığı akıllı bir şekilde ayarlayan bu özellik sayesinde çekimlerde nesne yakınken ışık yumuşak ve eşit, nesne uzaktayken ışık parlak ve net oluyor. Bu özellik hem yakından hem de uzaktan olağanüstü fotoğraf efektleri sağlarken sıcak veya soğuk ışıkta renk sıcaklığını akıllı bir şekilde ayarlayarak portrelerde doğal ve profesyonel bir hava oluşturuyor.
 
vivo, yedi yıllık kapsamlı bir çalışmanın ardından stüdyo portre fotoğrafçılığında yeni bir çağ başlatıyor
Kendini portreler için en iyi cep telefonunu yaratmaya adayan vivo, yedi yıl önce, Aura Light'ın (Star Işığı) ilk tanıtımıyla birlikte, stüdyo portre fotoğrafçılığında uzmanlaşmaya odaklandı. Ancak profesyonel stüdyolarla aynı seviyede sonuçlar elde etmek kolay değildi ve sektörde emsali görülmedi.
 
Stüdyo fotoğrafçılığı profesyonel fotoğrafçılar tarafından yapılan bir fotoğrafçılık türü ve çekimlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan birçok temel stüdyo ekipmanları bulunuyor. Işığın kontrolünün doğru bir şekilde yapılmasının en önemli nokta olduğu stüdyo fotoğrafçılığında aydınlatma ve ışık kullanımını kritik önem taşıyor. Aydınlatmayı bu kadar önemli yapan şey fotoğrafta elde edilmek istenen etkiyi ortaya çıkarabilmek için ışık kullanımı olarak görünüyor. Kelvinmetre, pozometre, sürekli aydınlatma, flaş aydınlatma gibi birçok ekipmanın kullanılması gerekiyor.
 
vivo stüdyo kalitesinde Star Işığı Portresi ile tüm bunları akıllı telefona taşıyarak nihayet vivo V30 ile 7 yıllık çalışmalarını yeni bir seviyeye çıkararak, bir akıllı telefonda stüdyo düzeyindeki efektlere en yakın noktaya ulaştı. Akıllı telefonda stüdyo düzeyindeki ışık ve gölge efektleri, görüntü netliği ve atmosferik işlemeyi yeniden oluşturmaya çalışarak, portre fotoğraflarınızın her zaman, her ışık koşulunda stüdyo kalitesinde olmasına olanak sağlıyor.
 
Daha geniş görüş alanı, daha fazla kişi
İster yakın ister uzak olun, V30'un sektör lideri 50 MP Otomatik Odaklamalı Grup Selfie Kamerası net çekimler yapıyor. 92° geniş açılı kamera, daha geniş bir görüş alanı sunarak ve fotoğraf karesine daha fazla kişiyi sığdırarak olağanüstü grup selfie'leri çekilmesini mümkün kılıyor. 119° görüş alanına sahip 50 MP Otomatik Odaklamalı Ultra Geniş Açılı Arka Kamera ise piksel sayısı açısından sınıfının en yüksek kamerası. Yapay Zekâ Grup Portresi algoritmasıyla bir araya gelen kamera, aynı fotoğraf karesinde 30 kişiye kadar yüksek kaliteli grup fotoğrafları çekilmesine olanak tanıyor.
 
Göz alıcı görünüm, harika çekimler
Yeni vivo V30, teknolojileri ile olduğu kadar tasarımı ile de göz kamaştırıyor. Daha yumuşak kenar geçişi için 2,5D cam kullanılan Buz Beyazı renkli modeli, eşsiz 3D desene de sahip. Arktik Siyah renginde ise Florit Yansıma Engelleyici Cam kapak bulunuyor. Üstelik cihazda, mücevher oyma tekniklerinden ilham alarak kamera modülünün etrafında yalnızca 0,35 mm kalınlığındaki metal tarafı parlatmak için elmas kesim tekniği kullanıldı. Böylelikle Star Işığı, kamera modülüyle kusursuz bir şekilde birleşerek son dokunuşu yapıyor. İşlevsel olarak Kamera Modülü, sahneleri yakalayan çerçeveyi temsil ediyor.
 
vivo, Türkiye'de bir ilke daha imza atacak, tüketiciyi koruyacak bir yenilik daha geliyor!
Aldıkları telefonları uzun yıllar kullanmak isteyen kullanıcıları düşünen vivo, yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. vivo, yakın zamanda duyuracağı yenilikle Türkiye'de bir ilke imza atarak kullanıcıların pil sorunlarına da çözüm getirmeyi amaçlıyor. Ürünün öne çıkan diğer özellikleri ise 20 Mart'ta ön satış ile birlikte duyurulacak.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sesli tiyatroyla hayal gücünün sınırı yok https://gazetebirlik.com/haber/sesli-tiyatroyla-hayal-gucunun-siniri-yok-1889/

Her yıl 27 Mart tarihi Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanıyor. İnsanlığın en eski ve en etkili sanat formlarından biri olan tiyatro, hayal gücünün ve yaratıcılığın sınırsız evreni olarak yüzyıllardır insanlara ilham kaynağı oluyor.

 
Bu özel gün dolayısıyla açıklamalar yapan çocuklar için sesli tiyatro platformu Tikutu'nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, “Çağımızda teknoloji hızla hayatımızı kuşatmış durumda. Çocukların hayal dünyalarını çalan, onları görsel bir dünyanın kolaycılığına iten cep telefonları ve tabletler çocuklarımızı büyük bir sarmalın içine aldılar. Çocuklarımızı bu sarmaldan çekip kurtarmanın yolu edebiyatın eşsiz lezzetinde. Tikutu'nun tiyatronun büyüsünü ve sesli deneyimin keyfini birleştiren sesli tiyatroları çocukların zihinlerinde sınırsız dünyalar yaratmalarını ve hayal güçlerini geliştirmelerini sağlıyor. Aynı zamanda çocukların dil becerilerini, dikkatlerini ve konsantrasyonlarını, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmelerine de yardımcı oluyor” diyor.
 
İnsan yaşamının en erken dönemlerinden biri olan çocukluk evresi kişinin hayal gücünün sınırlarının çok geniş olduğu bir dönem olduğunu söyleyen Kemal Kocatürk, “Görsel imgelerin sınırlamasına girmeden, sadece ses ve müzik aracılığıyla hikayelerin canlanması, çocukların yaratıcı düşünme becerilerini ve problem çözme yeteneklerini geliştiriyor. Çoğu materyalin görsel olduğu ve hayal dünyasını sınırladığı dijital dünyada Tikutu ile çocukların hayal güçlerine alan tanımaya çalışıyoruz. Çocuklar hazır bir görsel materyali sindirmektense bir hikayeyi her dinlediklerinde hayallerinde yeni bir dünya oluşturabiliyorlar. Tikutu'nun sesli tiyatro eserleri, onlara hazır bir içerik sunmaktansa kendi hayal dünyalarında yapacakları yolculuklarda eşlik ediyor, empati, eşitlik gibi önemli değerleri öğrenmelerinde destek oluyor. Böylece çocuklar güvenli bir şekilde kendi hayal güçlerini kullanarak hem eğlenebiliyorlar hem de ihtiyaç duyacakları becerileri geliştirebiliyorlar” ifadelerini kullanıyor.
 
Birçok değerli tiyatro sanatçısı ses veriyor
İnsanlık tarihinin en eski ve kadim sanat formlarından tiyatroyu, çocuklar için sesli bir deneyime dönüştüren Tikutu'da, pedagog tarafından onaylı dünya edebiyatı eserlerinden uyarlamalar ve yazılan yeni hikayeler iki ila sekiz ve üstü yaş grubundaki çocuklarla buluşuyor, çocukların duygusal, zihinsel, dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyor.
 
Tikutu'da Alper Kul, Aslı Omağ, Ayşe Köksal, Bennu Yıldırımlar, Berna Laçin, Bora Seçkin, Ceyda Düvenci, Demet Akbağ, Deniz Çakır, Hakan Gerçek, Hazal Kalfa, İrem Arslan, İsmail Yıldız, Kumsal Gizem, Kutay Şahin, Levent Üzümcü, Meltem Cumbul, Nihan Omuz, Nilgün Atılgan, Oktay Kaynarca, Oya Başar, Oya Küçümen, Oya Prosçiler, Ozan Demir, Ozan Sevin, Özlem Abacı, Özlem Zeynep Dinsel, Pelin Budak, Sevinç Erbulak, Sumru Yavrucuk, Şebnem Ünaldı, Tilbe Saran, Uğur Taşdemir ve Yasemin Yalçın birçok değerli tiyatro sanatçısının sesleriyle zenginleştirdiği öyküler yer alıyor.
 ]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Tiyatro Kooperatifi sistem değişikliğinin şart olduğunu yineledi https://gazetebirlik.com/haber/27-mart-dunya-tiyatro-gununde-tiyatro-kooperatifi-sistem-degisikliginin-sart-oldugunu-yineledi-6041/

Özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için çalışan Tiyatro Kooperatifi, kurulduğu günden bu yana hak savunuculuğu yapmaya devam ediyor. 25 Mart tarihinde özel tiyatroların talepleri ve ihtiyaçları için ortağı olan tiyatrolarla değerlendirme yapan kooperatif; 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde, özel tiyatroların temel sorunlarının çözümü için yasal statü değişikliği ve özel tiyatroların projelerine yapılacak devlet desteklerinin artırılması gerektiğinin altını tekrar çizdi. Yerel yönetimlerin kültür-sanat politikalarındaki önemine de dikkat çeken kooperatif, yerel seçimler öncesinde talep ve çözüm önerilerini bir kez daha dile getirdi.

 
Temel sorun, özel tiyatroların ''tacir'' sayılması. 
Tiyatro Kooperatifi, kurulduğu günden bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı toplam 17 toplantıda tiyatro alanının ihtiyaçlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi; hukuk müşavirleriyle birlikte hazırladığı kanun ve yönetmelik referanslı mevzuat değişikliği önerilerini başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumlarına raporladı. Kooperatif, özel tiyatroların sorunlarının çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyeleri birlikte adım atmaya çağırıyor.
 
Kooperatif, bu yöndeki talep ve çözüm önerilerini şu şekilde tekrar vurguladı:

  • Özel tiyatroların ihtiyaçlarına ve çalışma koşullarına özgü bir model oluşturulması ve kâr amacı gütmeyen işletme olarak tanımlanması ile bu statüdeki kurumların ilgili kanun ve yönetmeliklerde tanınmış hak, istisna ve teşviklerden doğrudan yararlanması. Bu kapsamda öncelikle özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükünün kaldırılması, SGK teşvikinin sağlanması, KDV oranının %1'e indirilmesi
  • Sadece oyun bazlı kısıtlı destekler yerine, oyun bütçelerinin gerçekçi ve kapsayıcı şekilde ele alınması, tiyatroların özel projeler bazında da desteklenmesi, elektrik, su doğalgaz gibi ihtiyaçlar için indirim yapılması, SGK teşviki KOSGEB ve benzeri alternatif aynî ve nakdi farklı destek modellerinin geliştirilmesi
  • Kültür-Sanat sponsorluğu konusunda vergi teşviklerinin artırılması, özel tiyatroların sponsorluk anlaşmaları yapabilmelerinin kolaylaştırılması, sponsorluk üstlenen firmalara maddi kolaylıklar sağlanması
  • Uluslararası alanda da örnekleri olduğu gibi, kamusal bir faaliyet yürüten özel tiyatroların bağış toplama yetkisine sahip olması
 
Yerel seçimler yaklaşırken, özel tiyatro alanı için yerel yönetimlerin rolü
2019 yılından bu yana özel tiyatroların ayakta kalma mücadelelerini vurgulayan ve bu alanda iyileşme için çalışan Tiyatro Kooperatifi 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken, yerel yönetimlerden beklentilerini ve çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:
  • Belediyeler, kâr odaklı ve etkinlik bazlı kültür yönetimi yaklaşımına son vermeli, haksız rekabet ve kayırmacılığın önüne geçmeli, kararlarını “sosyal belediyecilik anlayışı” ile almalı. Bu doğrultuda özel tiyatrolarla omuz omuza vererek, şehrin kültür sanat haritasını oluşturmalı ve yaygınlaştırmalı.
  • Belediyeler, varlıklarını kendi öz kaynaklarıyla sürdürmeye çalışan özel tiyatroları ticari yapı olarak görmekten vazgeçmeli.
  • Kamuya ait belediye sahnelerinin fahiş fiyatlarla özel tiyatrolara kiralanması uygulamasına son verilmeli.
  • Belediyeler sahne tahsislerinde, özel tiyatrolara ayrılan gün sayısını adil şekilde düzenlemeli.
  • Kültür sanat ekosisteminde olan özel tiyatroların içinde, “sahnesi olan tiyatro” sayısı oldukça azdır. Bu nedenle belediyelere ait kültür merkezleri ve Şehir Tiyatroları, özel tiyatroların kullanımına ücretsiz olarak açılmalı.
  • Belediyeler, kendilerine ait olan açık hava sahnelerinin tüm özel tiyatrolarca eşit ve adil bir şekilde kullanılmasını sağlamalı.
  • Belediyeler kendilerine ait materyallerin envanterini yapmalı ve ihtiyaç duyan özel tiyatroların kullanımına imkân tanıyan bir paylaşım modeli oluşturmalı.
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yepyeni bir komedi: Evlilik Müessesesi https://gazetebirlik.com/haber/yepyeni-bir-komedi-evlilik-muessesesi-6403/

"Evlilik Müessesesi", Aslı (Aylin Altunkaya) ve Tayfun'un (Eren Pekgöz) tesadüflerle dolu hayatını konu alıyor. İzleyicilere aşkın ve ilişkilerin ne kadar beklenmedik ve komik olabileceğini gösterirken, karakterlerin içsel yolculuklarına ve ilişkilerindeki dönüşümlere odaklanıyor. Dizi, gerçekçi bir bakış açısıyla insanların ilişkilerdeki güzellikleri ve zorlukları görmesini sağlıyor, herkesin içindeki potansiyeli keşfetmesine ilham veriyor.

Tan Medya'nın başkanı Yapımcı Taner Adıgüzel, projenin büyük bir heyecanla karşılandığını belirtti: "Evlilik Müessesesi, Tan Medya olarak bizim için önemli bir adım. Bu dizi, güçlü senaryosu ve yetenekli oyuncu kadrosuyla izleyicilere sıcak ve eğlenceli bir dünya sunacak. İlişkilerin karmaşık ve eğlenceli dünyasını keşfetmek isteyen herkesi bu maceraya davet ediyoruz."

Dizinin oyuncu kadrosunda Aylin Altunkaya ve Eren Pekgöz'ün yanı sıra Ziya Çiçek, Şehnaz Dilan, Ferdi Altuner, Erol Taşçı, Ceren Bayır ve Simge Çakır gibi tanınmış isimler yer alıyor.

"Evlilik Müessesesi", 29 Mart 2024 Cuma günü "Evlilik Müessesesi" YouTube kanalında yayına girecek. Türkiye'de YouTube'da yayınlanacak nadir dizilerden biri olan "Evlilik Müessesesi", izleyicilere benzersiz bir deneyim sunacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Ayyaş' Berlin Müzik Video Ödülleri'nde https://gazetebirlik.com/haber/ayyas-berlin-muzik-video-odullerinde-3786/

Edis ve Baran Mengüç’ün düet yaptığı, haftalardır en çok dinlenen şarkılar arasında yer alan ‘Ayyaş’ klibiyle bir kez daha adından söz ettiriyor. Etnik melodileri ve modern aranjeleri ile Türkçe Pop’a yeni bir bakış açısı sunan ‘Ayyaş’ın klibi uluslararası arenada başarısını tescilledi. Müzik dünyasının en prestijli törenlerinden biri olan Berlin Music Video Awards (BMVA) ‘Silver Selection’ kapsamında klibin gösterimi yapılacak. 2013 yılından bu yana düzenlenen Berlin Müzik Video Ödülleri, Silver Selection kategorisinde gösterilen eserlerin, tüm dünyada bilinmeyi hak eden yaratıcı sanat eserleri olduğunu düşünüyor ve bu eserlere gösterilen sıkı çalışma ve yaratıcılığı bu gösterimle takdir ediyor. ‘Ayyaş’ klibiyle 12-14 Haziran tarihlerinde düzenlenecek BMVA kapsamında gösterilecek.

 

Türk Pop Müziği’nin özlediği ritm ve heyecanı sunan ‘Ayyaş’ sözlerinde Baran Mengüç, Kaan Hacısüleymanoğlu müziğinde Baran Mengüç ve düzenlemesinde Zeki Arkun, Onur Sevigen imzasını taşıyor. Klibin yönetmenliğini ise Utku Kemal üstleniyor. Şarkının müzikal tarzıyla aynı öğeleri yansıtan klibi de 150 kişilik bir ekiple 24 saatte çekilmişti. Kısa sürede büyük beğeni toplayan klip, dünyada da aynı ilgiyi gördü. Klip 7 milyona yakın kişi tarafından izlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Borusan Sanat'ta bu hafta https://gazetebirlik.com/haber/borusan-sanatta-bu-hafta-7979/

Burak Malçok, Borusan Müzik Evi’nde

2016 yılının Mayıs ayında ilk albümü “Saklı Nefes” ve 2020’de yayınladığı “Rebirth” teklisiyle kendi müziğini farklı kitlelerden ulusal ve uluslararası dinleyicilerin beğenisine sunan Burak Malçok, ney yolculuğunda kendini her daim öğrenmeye ve yeniliğe açık bir sanatçı olarak tanımlıyor. 2016 yılında çıkan bu albümü, aynı yıl World Music Charts Europe listesinde yüksek seviyelerde yer aldı. Ney icraları ile elektronik müziği sentezleyen Malçok, her birinin hikâyesi olan “Saklı Nefes” albümündeki parçaları çok değerli müzisyen dostlarıyla birlikte 29 Mart Cuma günü saat 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde, müzikseverler ile paylaşacak.

 

Bahar temalı bir konser 

4 Nisan Perşembe günü saat 20.00’de, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek “Baharın İlk Ezgileri” başlıklı konserde BİFO’nun konuk şefi, 2019 yılından beri Liège Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğü görevini yürüten Gergely Madaras olacak. Konserin ve gecenin solisti ise Deutsche Grammophon etiketinin yeni yıldızlarından kemancı Bomsori Kim. Geçtiğimiz sezonda New York Filarmoni, Rotterdam Filarmoni, Kraliyet Filarmoni ve BBC Orkestralarıyla konser ve turne programları yapmış olan Bomsori, Los Angeles Filarmoni Orkestrası ile Hollywood Bowl’da verdiği konserle dikkat çekmişti. Nisan ayının bu ilk konserinde ise Madaras yönetimindeki BİFO ile birlikte Max Bruch’un 1. Keman Konçertosu’nu seslendirecek. 

 

Konser öncesinde Aydın Büke ve Sungu Okan, Zorlu PSM’nin Meydan Fuaye alanında 19.00-19.30 saatleri arasında konser üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirecek. Bu sohbetin devamı ve canlı konser yayını 19.45’ten itibaren radyo Borusan Klasik’te.   

 

borusansanat.tv ücretsiz konser yayınlarına tüm hızıyla devam ediyor 

Borusan Sanat, borusansanat.tv üzerinden yayınladığı konser kayıtlarıyla izleyicilerine bir müzik şöleni yaşatmaya devam ediyor. Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşen Emine Bostancı’nın “Dareyn” konseri, 23 Mart Cumartesi günü saat 20.00’de borusansanat.tv’de olacak.  Klasik, caz ve dünya müziğinin iç içe geçtiği, doğaçlama ve kompozisyonlarla dinleyicileri büyüleyen konserde, kemençe ve vokalde Emine Bostancı, viyolonsel ve vokalde Maya Fridman, piyanoda Franz von Chossy ve vurmalılarda Vinsent Planjer yer alıyor.  Saat 19.00-19.30 arasında Dadanizm’in Emine Bostancı ile gerçekleştirdiği konser öncesi söyleşi kaydı ekranlarda olacak. 

 

 

Konserler Borusan Klasik’te canlı yayında

Müzikseverler, BİFO’nun Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde ve Borusan Quartet’in Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda gerçekleştirdiği tüm konserleri Borusan Sanat’ın çevrimiçi radyosu Borusan Klasik’ten canlı olarak dinleyebilecek.

 

Karnaval.com üzerinden yayın yapan Borusan Klasik’e, internette karnaval.com/borusanklasikdinle adresinden; mobil ortamda iPhone (App Store) ve Android (Google Play Store) cihazlara indirilebilecek “Karnaval” uygulamasıyla, ayrıca iPad için yine App Store’dan indirilebilecek “Karnaval Radyo” uygulamasından erişilebilir.

 

Borusan Sanat’ın sezon boyu düzenlediği tüm konserlerin biletleri, passo.com.tr, Passo mobil uygulaması ve Passo perakende satış noktalarından temin ediliyor. Etkinliklerde, PDF bilet ve konser özelinde mobil cihazlardan belirlenen karekod gibi dijital bilet seçenekleri sunuluyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Oyuncular ayakta alkışlandı https://gazetebirlik.com/haber/oyuncular-ayakta-alkislandi-6188/

Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi Sinema Kino’da ‘Sırrını Biliyorum’ filminin oyunculu gösterimi gerçekleştirildi. Filmin oyuncularından Reha ÖZCAN, Beren GENÇALP, Alihan TÜRKDEMİR, Arzu SURİCİ,nin katıldığı gösterim gecesinde sinema severler, tebessüm ve gözyaşları arasında yoğun duygu geçişleriyle filmi izledi. Duygu ve düşüncelerini aktaran film oyuncuları, senaryodan çok fazla etkilendiğini belirtirken, Bursa'da çekilmesinin ayrı bir güzelliği olduğunu ifade etti. Oyuncular oynadıkları karakterlerle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşırken, filmin çocuk oyuncularının başarılı performansları büyük alkış aldı.

 

 

Yapımcılığını Trio Pictures / Ali Ertem, Veysel Dalgıç’ın üstlendiği, Battal Karslıoğlu’nun yönettiği Sırrını Biliyorum’un senaryosunda, Battal Karslıoğlu ile Ebru Erdemoğlu’nun imzası bulunuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
n11'de "Moda Günleri" başladı https://gazetebirlik.com/haber/n11de-moda-gunleri-basladi-2482/

Online alışverişin adresi n11, modaseverlerin alışveriş deneyimini daha da keyifli hale getirmek için sezonun en popüler ürünleri ile markalarını bir araya getiriyor. 26-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek “Moda Günleri”nde kullanıcılar, en sevdikleri markalarda sepet indirimlerden yararlanmanın yanı sıra belirli alışveriş tutarlarına özel olarak sunulan 350 TL’ye varan kuponlarla ekstra avantajlar elde edebiliyor.

Kadın ve erkek giyim ürünlerinden çanta ve ayakkabı gibi aksesuar ürünlerine, makyaj malzemesi, parfüm gibi kozmetik ürünlerinden çocuk kıyafetlerine kadar onlarca kategoride geçerli kampanyalar her ay farklı tarihlerde yapılacak Moda Günleri’yle kullanıcılarıyla buluşmaya devam edecek.

n11’de başlayan“Moda Günleri”nde bu ay indirime girecek markalar belli oldu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eşit Masallar oyunu, Dünya Tiyatro Günü'nde minik tiyatroseverlerle buluşuyor https://gazetebirlik.com/haber/esit-masallar-oyunu-dunya-tiyatro-gununde-minik-tiyatroseverlerle-bulusuyor--2526/

Odeabank’ın kadın-erkek eşitliği kavramına dikkat çekmek amacıyla dünya klasiği masalları eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumladığı Eşit Masallar projesi, minik tiyatro severler ve ebeveynleri ile buluşmayı sürdürüyor. Eşit Masallar oyunu, Dünya Tiyatro Günü olan 27 Mart’ta, Kadıköy Belediyesi Halis Kurtça Çocuk Merkezi’nde saat 11.00 ve 13.30’da seyirci ile buluşacak.

Oyunlar ücretsiz olarak izlenebiliyor

Aynı isimli kitap projesinden uyarlanan oyunda; Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens, yeni bir macerada bir araya geliyor. Beş masalın kahramanlarının aynı sahnede buluştuğu oyunda, yeniden yorumlanan hikâyelerle toplumsal cinsiyet eşitliği, doğa ve çevre konularına dikkat çekiliyor. Yazar Müge Mor Hercihan tarafından sahneye uyarlanan ve yönetmenliğini Deniz Yeşil Mavi’nin yaptığı Eşit Masallar oyununda Büşra Ayata, Zeynep İpek, Merve Kaytuka, Beril Korkmaz, Oktay Kılınç, İlteriş Bakırhan, Bedirhan Malçok ve Oben Onur rol alıyor.

Oyunlar ücretsiz olarak izlenebiliyor.

Odeabank Hakkında: 

Türkiye bankacılık sektöründe 15 yıl aradan sonra lisans alarak Bank Audi Group'un yatırımıyla 2012 yılında kurulan Odea Bank A.Ş., 2023 Aralık ayı itibarıyla, 16 ilde, 41 şubesi ve toplam 1284 çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Ağustos 2016 itibarıyla International Finance Corporation (IFC) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nın da hissedarları arasında bulunduğu Odea Bank A.Ş.'nin çoğunluk hissedarı Banka Audi SAL’dır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vahit Tuna ile Tasarım, Sanat ve Yapay Zekâ https://gazetebirlik.com/haber/vahit-tuna-ile-tasarim-sanat-ve-yapay-zeka-303/

Çağdaş sanatçı Vahit Tuna ile tasarlanan program, güncel teknolojilerin sanatçının üretimleri üzerindeki etkisine odaklanıyor. Sanatçının çalışmalarından örnekleri içeren kısa bir sunum ile başlayacak söyleşi, Tuna’nın çeşitli yapay zekâ ve mekanik düzenekleri hangi amaçlarla belirlediğini, düşünce ve kavramları sanatla nasıl somutlaştırdığını ve teknolojinin sanat ve tasarım arasındaki ilişkiyi nasıl dönüştürdüğünü işliyor. 

Sizin Perşembeniz  

İstanbul Modern, Paribu desteğiyle her perşembe 10.00-14.00 arası kapılarını tüm ziyaretçilere ücretsiz açıyor. Ziyaretçiler, İstanbul Modern’deki tüm sergileri ücretsiz olarak gezip ayda bir kez gerçekleştirilen sanatçı atölyeleri, etkinlik ve film gösterimlerine katılıyor.

“Sizin Perşembeniz” Sanatçı Buluşmaları, sanatçıların yaratım süreçlerini ve sanatsal deneyimlerini katılımcılarla paylaştıkları atölye çalışmaları ve kısa söyleşileri içeriyor. Bu etkinliklerle ziyaretçilerini müzeyi, sanat yapıtlarını ve sanatsal üretim süreçlerini keşfetmeye davet eden İstanbul Modern, aynı zamanda sanatçılarla birlikte üretmenin kazandıracağı zengin deneyime kapı aralıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'den bu okula giren ilk kemancı oldu https://gazetebirlik.com/haber/turkiyeden-bu-okula-giren-ilk-kemanci-oldu-560/

Müzikal anlamda sanatsal üstün yetenek arayışı için sınav açan ve her yıl açtığı sınavda çeşitli enstrümanlardan toplam 10 öğrenciyi kabul eden Curtis Institute of Music, 2024 – 2025 eğitim yılında keman bölümü için açtığı ve sadece 3 kişinin kabul edildiği, Shmuel Ashkenazi, Benjamin Beilman, Pamela Frank Herbert R., Midori, Ida Kavafian, Nina von Maltzahn ve Erin Keefe’nin   jüri olarak yer aldığı 3 aşamalı sınavda tüm jüriden tam not alan tek aday olan Bade Daştan, 1’inci seçilerek büyük başarı sağladı. Sınav sonunda adaylar için jüri kendi arasında değerlendirme yaparken, Midori’nin ilk sözünün “Kesinlikle Bade” olduğu bildirildi.

Sınavın ardından Bade Daştan’ı tebrik eden jüri üyeleri ve Shmuel Ashkenazi,
Bade için “Bade sadece büyük bir yetenek değil, o bambaşka, eşsiz bir yetenek!” diyerek açıklama yaptı.

Üstün yetenekli genç sanatçıları global dünyaya yetiştirmeyi amaçlamış ve tüm müzisyenlerin girmeyi hayal ettiği, ancak kabul edilmek için çok zorlu sınavlarla öğrenci kabul eden Curtis Institute of Music, 13 Ekim 1924’te açılmıştır. Curtis, yalnızca üstün yetenekli olmalarını dikkate alarak seçtiği öğrencilere tam burs sağlamakta ve eğitimleri süresince genç sanatçılara orkestra, opera, solo ve oda müziği sunumları ve programları aracılığıyla müzisyenlerin kendilerini geliştirmelerine fırsatlar sunar. Güçlü eğitim kadrosuyla, ayrıca dünyaca ünlü sanatçıları okullarında ağırlayarak, öğrencileriyle bire bir ders imkanı sunar ve  global dünyaya sanatçılar yetiştirir.

ÇEV Sanat’ın; QNB Finansbank’ın işbirliğiyle sürdürdüğü “Genç Yetenekler” projesi kapsamında 10 yaşından beri Bade Daştan’ın eğitimine tam destek verdiği üstün yetenekli genç kemancı dünyaca kabul görmüş otoritelerden aldığı övgü dolu yorumlar ve en üst düzey eğitimiyle, Türkiye’nin dünyaya tanıtımında önemli rol oynayacak bir yıldız sanatçı olarak parlıyor! 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'ne MUSE Awards'tan İki Ödül https://gazetebirlik.com/haber/turkiye-is-bankasi-resim-heykel-muzesine-muse-awardstan-iki-odul-6561/

Tasarım dünyasının standartlarını yükseltmek adına International Awards Associate (IAA) tarafından 2015 yılından bu yana verilen ve 2024 temasını “Mirasları Şekillendirmek” olarak belirleyen uluslararası yarışma Muse Awards’ta Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi için I Mean It Creative ve Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan projeler, “yaratıcılık ve inovasyon açısından her yönüyle olağanüstü” bulunarak iki farklı kategoride ödül kazandı.

KURUMSAL KİMLİK-MARKA KİMLİĞİ KATEGORİSİNDE ALTIN ÖDÜL

Sanatçıları, tasarımcıları ve yaratıcı profesyonelleri bir araya getiren Muse Yaratıcılık Ödülleri’nin (Muse Creative Awards) Kurumsal Kimlik-Marka Kimliği kategorisinde, Emrah Yücel liderliğindeki I Mean It Creative reklam ajansı ekibinin Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi için hazırladıkları çalışma Altın Ödüle layık görüldü. 

MİMARİ TASARIM-YENİDEN DOĞUŞ PROJESİ KATEGORİSİNDE GÜMÜŞ ÖDÜL

Mimarlık, iç mekân, ürün, peyzaj ve aydınlatmanın yıldızlarını ortaya çıkaran Muse Tasarım Ödülleri’nin (Muse Design Awards) Mimari Tasarım-Yeniden Doğuş Projesi kategorisinde ise Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olarak yeni yolculuğuna başlayan tarihi Boudouy (Bodvi) Apartmanı’nda, pandemi başta olmak üzere pek çok zorluğa rağmen hayata geçirilen restorasyonda birlikte çalıştığımız Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan proje Gümüş Ödül kazandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
TSKB'nin 100. Yıl Cumhuriyet Kütüphanesi Projesi'ne Anlamlı Ödül https://gazetebirlik.com/haber/tskbnin-100-yil-cumhuriyet-kutuphanesi-projesine-anlamli-odul-4153/

Türkiye’nin çok yönlü nitelikli kalkınması için 74 yıldır somut değer üreten TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), depremden etkilenen illerimizde eğitimin kesintiye uğramaması ve bölgedeki çocuklara kitapların iyileştirici gücünü taşıyabilmek için başlattığı özel projesiyle ödüle layık görüldü. Banka, depremin hemen ardından 2023 yılında başlattığı projesiyle, Okul Kütüphanecileri Derneği tarafından verilen Aydın İleri Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü’nü almaya hak kazandı. 

 

Banka, Cumhuriyetin 100. yılında başlattığı proje için ilk adımını 2023 yılının eylül ayında atarak, ilk okul kütüphanesi açılışını Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesindeki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda gerçekleştirdi. 2024 yılının ocak ayında, Gaziantep’in Nurdağı ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçelerinde iki ayrı kütüphaneyi daha hizmete sunan TSKB, diğer illerde gerçekleştireceği kütüphane açılışlarını da planlamaya aldı. 2025 yılına kadar 11 ilde 11 zenginleştirilmiş okul kütüphanesi açmayı taahhüt eden banka, diğer şehirlerdeki kütüphaneleri de tamamlayarak daha fazla öğrencinin geleceğine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla, zenginleştirilmiş kütüphane formatında hayata geçirilen kütüphanelerde, zengin bir kitap koleksiyonunun yanı sıra, çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacak çeşitli akıl oyunları ve eğitim destek araçları bulunuyor.

 

Okul Kütüphanecileri Derneği’nin öncülüğünde 2013 yılından bu yana gerçekleştirilen “Okuma Kültürüne Katkı Ödülü”, Derneğin Kurucu Başkanı Aydın İleri’nin 2022 yılında vefat etmesinin ardından “Aydın İleri Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülü” olarak değiştirildi. Ödül, kütüphanecilik ve kültür sanat alanında değerli bir ödül programı olma özelliği taşıyor. Bugüne kadar ödül sahibi olan kişi ve kuruluşlar arasında Türkiye’nin kültür sanat alanında önde gelen isim ve kurumları yer alıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beymen Zorlu Center'da https://gazetebirlik.com/haber/beymen-zorlu-centerda-7575/

Beymen, geride bıraktığı yarım asrını lüksün bu topraklardaki 500 yıllık tarihine ışık tutan küresel bir projeyle kutlarken, düzenlediği “Golden Opulence” sergisi ile lüksün ve zanaatın nesillere ve kültürlere ilham veren gücünü ortaya koymuştu. Modaya yön veren 50 dünya markasının Beymen için bu topraklardan aldıkları ilhamla tasarladıkları eserleri buluşturan “Golden Opulence” sergisi 6 Kasım – 15 Aralık 2023 tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 50 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştı. 

 

Beymen; Golden Opulence sergisinden çok özel bir seçkiyi Beymen mağazalarında ziyaretçileriyle buluşturmaya başladı. Sergi gezisinin ilk durağı olan Beymen Zorlu Center, 30 Nisan’a kadar Golden Opulence sergisinden özel bir seçkiye ev sahipliği yapıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Akbank Sanat'ta yeni sergi https://gazetebirlik.com/haber/akbank-sanatta-yeni-sergi-7192/

 

Akbank Sanat’ın yeni sergisi ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’, bilgisayar oyunlarının, bir eğlence aracı olmanın ötesine geçtiğini, eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu savunuyor. Böylece, bu oyunların sosyal etki ve farkındalık yaratma potansiyelini de ele alıyor. Sergi, aynı zamanda bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla alışverişini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri de keşfetmeyi amaçlıyor.

 

‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ sergisi, bilgisayar oyunlarının sanatla buluştuğu, yaratıcı bir platform oluşturarak sanatseverleri ve oyun tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Akbank Sanat, bu sergiyle çağdaş sanat ve bilgisayar oyun ilişkisine meraklı bir bakış atarak, disiplinlerarası bir kesit sergileyeceği ‘Oyun Odası’na sanatseverleri ve oyun tutkunlarını davet ediyor.

 

Gerçek dünya ile oyun dünyalarının birbirine geçmesi ve hatta birbirine taşmasını kendine ilham alan sergide dünya çapında tanınmış sanatçıların ve oyun tasarımcılarının eserleri yer alıyor. Avustralyalı ödüllü oyun tasarımcısı Ken Wong'un bizleri duygusal bir yolculuğa çıkaran oyunu ‘Florence’; Total Refusal'ın çok ödüllü eseri ‘Hardly Working’; kültürel miras, tarih ve sanatsal temalı oyunlarıyla We Are MuesliJon Haddock’un hepimizin hafızasına kazınmış hem tarihsel hem de kurgusal olayları video oyunu stilinde yeniden yorumladığı ‘İsometric Screenshots’ ve Ouchhh’un ilk oyunu ‘Ra Atlas’ sergilenen eserlerden birkaç tanesi.

 

Ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı (BUG Lab) tarafından düzenlenen atölyeler ve söyleyişiler de sergiye eşlik edecek. Bu etkinliklerle, oyun teknolojilerinden akademik çalışmalara kadar geniş bir yelpazede katılımcıların bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Yan etkinlikler kapsamında Değişim için Sanal Gerçeklik, Oyun için İllüstrasyon, Kutu Oyun Tasarımı gibi atölyeler düzenlenirken; Koray BirandMurat Palta, Murat Kalkavan, Can Oral, Diğdem Sezen ve Ouchhh – Ferdi Alıcı gibi konuşmacılar konuya derinlemesine bir bakış sunacaklar. Milano’dan gelen We Are Muesli (Claudia Molinari, Matteo Pozzi) ikilisi, İtalyan Kültür Merkezi İstanbul’un desteği ile ‘Benzersiz Oyunlar Yaratmak İçin Kimliğinizden Yararlanın’ atölyesini düzenleyecekler.  

 

Sergi adı: Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası / Now in Digital Art: Game Room 

Sergi tarihi: 26.03.2024 – 18.05.2024

Küratörler: Güven Çatak, Zeynep Arınç

Sergi Tasarımı: Zeynep Arınç

Katılımcılar: Amanita Design, BUG Lab, Eddo Stern, Emi Kusano, Jon Haddock, Ken Wong, Kristin Lucas, Murat Kalkavan, Ouchhh, Petra Szeman, Total Refusal, UCLA Game Lab, We Are Muesli

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bu fincan sanatı destekler" https://gazetebirlik.com/haber/bu-fincan-sanati-destekler-1981/

Türkiye’nin en sevilen kahvesi NESCAFÉ, NESCAFÉ Gold markasıyla genç sanatçıları destekliyor. NESCAFÉ Gold’un Migros iş birliğiyle başlatacağı yeni program ile genç sanatçıların dijital üretimlerinin İstanbul Modern çatısı altında geniş kitlelere ulaştırılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Migros mağazalarından ve uygulamasından ulaşılabilen NESCAFÉ Gold ürünlerinin satışı ile desteklenen proje kapsamında, İstanbul Modern küratörlerinin öncülüğünde 6 videoluk bir eğitim serisi de hazırlanacak. Migros’un Kadın Akademisi’nde yayınlanacak videoların, genç sanatçılara eğitici içeriklerle yol gösterilmesi planlanıyor.

 

Nestlé Türkiye İçecekler İş Birimi Genel Müdürü Hüseyin Necdet Kalkan, “Kahvenin; hayatla, ilhamla, üretimle ve sanatla her zaman iç içe olmasından yola çıkarak, NESCAFÉ Gold markamız ile geçtiğimiz ay İstanbul Modern’in genç sanatçıların dijital üretimlerine odaklanan ‘Zamansız Meraklar’ sergisine sponsor olduk. Teknolojinin sanata yansımalarını ve dijital sanat kültürünü destekleyerek, genç sanatçılarımızın eserlerini hep birlikte daha görünür kılmanın heyecanını yaşadık. Kahve ile sanatı bir platformda buluşturarak, kahve severlerin yanı sıra sanatçılara ve sanatseverlere mutlulukla eşlik ettik. Şimdi ‘Bu fincan fark yaratır’ sloganıyla ortaya koyduğumuz marka stratejimizi bir adım daha ileri taşıyor ve ‘Bu fincan sanatı destekler’ diyoruz. Bu anlamlı yolculukta, değerli iş ortağımız Migros ile desteğimizi güçlendiriyoruz. İstanbul Modern iş birliği ile yaratıcı, üretken, yetenekli genç sanatçılarımıza farklı açılardan katkı sağlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. 

 

İstanbul Modern küratörlerinden Nilay Dursun, “Yaşamlarımızda her geçen gün ağırlığını daha çok hissettiğimiz dijitalleşme, İstanbul Modern’in yeni binasına taşınma sürecinde odaklandığı başlıklardan biri oldu. Dijital kültürü mercek altına aldığımız araştırma sürecinde, yeni teknolojiler ve dijital araçların sanatçıların düşünce ve üretim yöntemlerini nasıl etkilediğini kavramaya odaklandık” derken Ümit Mesci, “Sanat üretiminin nasıl dönüştüğünü, genç sanatçıların yenilikçi bakış açılarıyla kayıt altına almak da temel önceliklerimiz arasındaydı. Önümüzdeki süreçte planladığımız çevrimiçi ve fiziksel programlarla, bu alanda öne çıkan kavramların ve başlıkların açılımlarını ele alacağız. Böylece, dijital üretimlerin ve genç sanatçıların çalışmalarının farklı kitlelerle buluşması hedefimizi somut bir zemine taşıyacağımızı düşünüyoruz” diye ekledi.

 

Migros Ticaret A.Ş. FMCG Gıda Pazarlama Direktörü Caner Yaman, genç sanatçıların dijital üretimlerini teşvik etmek ve onları daha geniş bir kitleyle buluşturmak amacıyla NESCAFÉ Gold ile güzel bir iş birliği hayata geçirdiklerini belirterek, “Migros mağazalarında satılan ürünlerle bu iş birliğine katkı sağlamaktan dolayı oldukça mutluyuz. Ayrıca genç sanatçılara verilecek eğitimler de Migros Kadın Akademisi’nde gerçekleşecek. Bu iş birliğiyle genç sanatçıları dijital sanat alanında cesaretlendirerek, onların yaratıcılıklarını ve yenilikçi fikirlerini desteklemeyi ve gelecek nesil sanatçıların yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pera Öğrenme, Çocukları Seramiklerin Renkli Dünyasına Davet Ediyor https://gazetebirlik.com/haber/pera-ogrenme-cocuklari-seramiklerin-renkli-dunyasina-davet-ediyor--895/

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Gelecek Hatıraları sergisine paralel “Sanatın Hafızası” programıyla farklı yaş gruplarına yönelik eğlenceli ve ilham dolu atölyeler düzenliyor.

4-6 yaş grubu motifleri keşfediyor

Tuz Seramiğinden Figürler atölyesinde, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları sergisini rehber eşliğinde gezen çocuklar, koleksiyondaki seramik motiflerinden ilham alan güncel eserleri inceliyor. Ardından, pişirmeye hazır seramik hamurlarına şekil vererek akrilik boyalarla renklendiriyor.

Rehberli sergi turunu takip eden Rengarenk Desen Havuzu atölyesine katılan çocuklar ise, önce tıraş köpüğü ve tempera boyalarla desen havuzları hazırlıyor. Daha sonra bu havuza batırıp renkli bir fon elde ettikleri kartonların üzerine motifler çizerek yaratıcı kartpostallar oluşturuyor.

7-12 yaş grubu mozaik eserler üretiyor 

Gelecek Hatıraları sergisini rehber eşliğinde gezen çocuklar, geçmişin geleneksel üretim süreçlerini gelecekle buluşturan çok renkli seramik eserleri inceledikten sonra, Kilden Rengarenk Tasarımlar atölyesinde sergiden ilhamla renkli kil figürler oluşturuyor.

Parçacıklar Yan Yana: Mozaik atölyesinde ise katılımcılar, rehberli sergi turunun ardından Zsófia Keresztes’in “Şimdiki Zaman” eserinden ilhamla, köpük, kâğıt, cam boncuk, düğme ve taş kullanarak rengarenk mozaikler tasarlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
United Payment'tan bir yapay zeka kitabı 'Dizginlenemeyen' https://gazetebirlik.com/haber/united-paymenttan-bir-yapay-zeka-kitabi-dizginlenemeyen--1694/

Finansal teknolojilerin lider şirketlerinden United Payment, yapay zekanın çok yakın bir gelecekte sunacağı fırsatlar ve oluşturacağı tehditleri gözler önüne sererken, sahiplendiği bu alanda her kesimi ilgilendiren bilgilendirici çalışmalar da sunmaya devam ediyor. United Payment, dünyada ses getiren ve Bloomberg tarafından 2023 yılının En İyi Kitabı seçilen ‘Unsupervised’ı Türkçe olarak okuyucularla buluşturuyor. 

Değişimin her alandaki boyutunu inceliyor

‘Dizginlenemeyen’ adıyla, United Payment sponsorluğunda ve Scala Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, görmezden gelemeyeceğimiz yapay zeka, kuantum teknolojileri, 5G, katmanlı üretim, tokenizasyon ve blokzincir gibi teknolojilerin insanlık ve insanlar üzerindeki etkilerini konu alıyor. Metaverse tabanlı yeni bir ekonomi platformu oluşturmak için Atari Token Projesi'ini kuran Daniel Doll-Steinberg ve Wall Street kökenli, yeni teknolojilere stratejik yatırımlar yapan Cadogan Management'ın kurucusu Stuart Leaf tarafından yazılan ‘Dizginlenemeyen’, öncü teknolojilerdeki gelişim sürecine ve verilere odaklanıyor. Kitap, teknolojinin tetiklediği değişimlerin eğitim, sağlık, ekonomi, iş dünyası, ordu ve hükûmetin her bir alanında, ne kadar köklü olacağını vurguluyor.
 

Herkes için yol gösterici bir rehber niteliğinde

United Payment CEO’su İlker Sözdinler, konu ile ilgili olarak, United Payment olarak hayatın akıcı ve daha az karmaşık olduğunda, daha güzel olduğuna inanıyoruz. Yapay zeka başta olmak üzere kuantum, blokzinciri, fotonik, bulut ile gelişmiş hızlı iletişim gibi birbirini tetikleyen öncü teknolojiler de bizim için hayatımızı hiç olmadığı kadar kolay getirecek ama aynı zamanda baş döndürücü bir hızla yepyeni iş yapış biçimleri ortaya çıkaracak. Bloomberg’in de yılın kitabı seçtiği Dizginlenemeyen’i, Türkiye’nin öncü fintek şirketlerinden biri olarak, okuyucularla buluşturmak bizim için bir görev haline geldi. Bu kitabı okuyan liderlerin, şirketlerinde yapay zeka başta olmak üzere tüm öncü -büyük bir kısmı da yarattığı etki itibari ile yıkıcı olacak inovasyonlara- ekiplerini, şirketlerini ve toplumu hazırlayacağını umuyor ve geleceği beraber şekillendirmeye davet ediyoruz. Hayatın düğümlerini çözen görünmez güç United Payment, tüm şirketleri bir fintek gücüne dönüştürerek, herkesin finansal araçlara erişebildiği bir dünya hayalinde eski moda sistemler yerine “insan”ı odağa alan teknolojiler geliştirmeye devam edecek. Bu hedefimize giden yolda bilgiye kolay erişim ve gelişim için teknolojik okuryazarlığa katkı sağlamayı bir borç biliyor, bilgiye olan inancımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dopdolu program sanatseverleri bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/dopdolu-program-sanatseverleri-bekliyor-2324/

HAYROLA KARYOLA- METİN ZAKOĞLU

2 NİSAN- 21.00- 17 NİSAN- 21.00 - AKM ÇOK AMAÇLI SALON 

Usta yazar Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı ve bir dönem Ortaoyuncular'da büyük ilgi gören ‘Hayrola Karyola’ oyunu, 22 sene sonra yeniden sahnelenmek üzere hazırlanıyor. Metin Zakoğlu'nun yönettiği ve başrollerinde Şebnem Köstem ile birlikte oynadığı oyun, AKM Çok Amaçlı Salonda 2 ve 17 Nisan’da seyirciyle buluşacak. Evli bir çift ile evlenmek üzere olan bir diğer çiftin komik maceralarını konu alan oyun, güncel ve ekonomik sorunları ele alıyor. 

 WINTERREISE- İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ- MDT İSTANBUL

2 NİSAN- 20.30- AKM TİYATRO SALONU

 

Avusturyalı besteci Franz Schubert'in şan ve piyano için bestelediği, Alman şair Wilhelm Müller'in kaleme aldığı 24 parçalık şiir dizisi ‘Winterreise’ (Kış Yolculuğu), Modern Dans Topluluğu İstanbul’un yorumuyla sahneye taşınıyor. Şairin sevgilisinin başka birine âşık olduğunu fark etmesi ile başlayan dramatik bir yolculuğun anlatıldığı eserde; Deniz Özaydın, Evrim Akyay, Emre Karaca, Huri Murphy, İsmet Köroğlu, Mert Öztekin ve Tuğçe Göncü koreograf olarak yer alıyor. Eserin librettosu ve yönetimi Mert Öztekin’e ait. 


CARMEN- İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ

3 NİSAN- 20.30- 6 NİSAN-16.00- 13 NİSAN- 16.00- 18 NİSAN- 20.00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahneleyeceği ‘Carmen’ operası, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu'nda 3-6-13-18 Nisan tarihlerinde seyirciyle buluşuyor. Dünyanın en ünlü operalarından biri olan Fransız besteci Georges Bizet'in eseri Carmen 1875'te Paris'te ilk kez sahnelendi. İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini tarafından yönetilen Carmen operasında, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı İbrahim Yazıcı ve Zdravko Lazarov dönüşümlü olarak yönetecek. Eserin dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu'na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev ve Gizem Betil'e, koreografisi Ayşem Sunal Savaşkurt'a, ışık tasarımı Giovanni Pirandello'ya ve dramaturjisi Ravivaddhana Monipong Sisowath'a ait. 1830'lu yıllarda Opera, İspanya'nın Sevilla şehrinde geçen hikayenin baş kahramanı olan çingene genç kız Carmen'in yaşamı etrafında şekilleniyor. 

GISELLE- İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ

4 NİSAN- 20.30 TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

 

AKM Türk Telekom Opera Salonunda sezon başından beri büyük ilgiyle izlenen ‘Giselle’ balesi, 4 Nisan’da sanatseverlerle tekrar bir araya gelecek. Konusu Alman şairi Heinrich Heine'nin ‘Almanya Üzerine’ adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi'nden alınan ‘Giselle’, Fransız besteci Adolphe Adam'ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle balenin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan, doğaüstü öğelerle dolu olan ‘Giselle’ balesi, dans etmeyi çok seven, genç ve güzel, bir o kadar da utangaç Giselle adında bir köylü kızı ile kendisini ona ‘Loys’ adlı bir çiftçi olarak tanıtan ve Giselle’e delicesine âşık olan Kont Albrecht’in trajik ve romantik hikayesini konu alıyor.

 

İSTANBUL TÜRKÜLERİ- İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU

4 NİSAN- 20.30- AKM ÇOK AMAÇLI SALON

 

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, Türk müziğinin zengin mirasından esinlenerek, İstanbul'un ruhunu yansıtan eşsiz türkülerle ‘İstanbul Türküleri’ konseri için sahnede olacak. Topluluk, sanat yönetmeni Selim Güler önderliğinde, 4 Nisan Perşembe günü saat 20.30'da, AKM çok amaçlı salonda İstanbul'un kültürel çeşitliliğini ve zengin müzikal dokusunu yansıtan özel bir repertuar seslendirecek. 


YÜZYILLIK DESTAN ‘ATEŞ’- ANKARA DEVLET TİYATROSU

5 NİSAN- 20.30- 6 NİSAN- 20.30- 7 NİSAN- 15.00- AKM TİYATRO SALONU

 

Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenecek Yüzyıllık Destan ‘Ateş’, Haluk Özenç'in kaleminden ve Barış Erdenk'in yönetiminde 5-6-7 Nisan tarihlerinde seyirciyle buluşacak. Oyun, Anadolu topraklarında açlık, yokluk ve tutsaklıkla mücadele eden bir halkın direnişini konu alıyor. Vatanı bölme niyetinde olanlara karşı milletin birlik ve beraberlik mesajını veren oyun Mustafa Kemal Paşa'dan Kazım Paşa'ya, İngiliz Amiral'den Rum Hemşire'ye kadar geniş bir karakter kadrosuyla sahneye taşınıyor. 


İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ- BAROK HAFTASI

5 NİSAN- 20.30- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU


İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Barok Haftası konserinde şef ve solist olarak dünyaca ünlü blok flüt virtüözü Maurice Steger’i ağırlayacak. 5 Nisan'da Cuma saat 20.30'da AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda müzikseverler ile buluşacak İstanbul Devlet Senfoni orkestrasının bu haftaki programında, Barok döneminin önde gelen bestecileri F.J. Haydn'den C.I. Monza'ya, G. Finger'dan J.S. Bach ve W.A. Mozart'a kadar geniş bir repertuar sunulacak. .  


SİHİRLİ LAMBA- AİLE VE ÇOCUK

6 NİSAN- 13.00 ve 15.00- 7 NİSAN- 13.00 ve 15.00- 20 NİSAN- 13.00 ve 15.00- 22 NİSAN- 13.00 ve 15.00- AKM ÇOK AMAÇLI SALON

 

Danimarkalı yazar Andersen’in ‘Parmak Kız’ adlı hikayesi ile ‘Alaeddin’in Sihirli Lambası’nı harmanlayarak uyarlanan ‘Sihirli Lamba’ isimli oyun, 6-7-20-22 Nisan’da AKM Çok Amaçlı Salonda minik izleyicisiyle buluşacak. Oyun, Hacivat’ın Karagöz’den sihirli olduğunu bilmediği bir lambayı temizlemesini istemesi ile başlayan serüveni konu alıyor. 

 

NİGEL KENNEDY- HEART AND SOUL

7 NİSAN- 21.00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU


Vivaldi'nin ‘Dört Mevsim’ albümü ile Guinness Rekorlar Kitabı'na giren dünyanın en çok satan klasik müzik albümünün sahibi olarak tanınan Nigel Kennedy, AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda 7 Nisan Pazar saat 21.00'de ‘Heart and Soul’ konseriyle sahne alacak. Aynı zamanda besteci, keman virtüözü, orkestra şefi ve festival küratörü olan Kennedy, farklı müzik türlerini bir araya getirerek ses getiren konserler veriyor. İstanbul programında Bach'ın eserlerinin yanı sıra Krzysztof Komeda ve Ryuichi Sakamoto'nun keman ve çello için sevilen parçalarını ve kendi orijinal bestelerini sunacak. Konserde, Kennedy'nin çellist ortağı Beata Urbanek-Kalinowska da sahnede olacak. Kalp ile ruhu temsil eden keman ve çello eşliğinde sadece iki müzisyenin katılımıyla gerçekleşecek konser, izleyicilere benzersiz bir müzikal deneyim sunacak.


ANADOLU ATEŞİ

8 NİSAN- 20:45- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

 

Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi, farklı yörelerden derlenmiş 3000 halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün prodüksiyonu ile AKM Türk Telekom Opera Salonunda sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor.


SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

11 NİSAN- 20.30-TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

Doğu ve Batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü bir oyunculuk şöleniyle ve Serdar Biliş’in yönetiminde sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak 11 Nisan’da Türk Telekom Opera Salonunda izleyiciler ile buluşacak. 


GELECEĞİN YILDIZLARI-İSTANBUL DEVLET OPERA VE BALESİ

12 NİSAN-20.00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

 

Türk Telekom Opera Salonu'nda 12 Nisan saat 20.00'de düzenlenecek olan ‘Geleceğin Yıldızları’, Türkiye'nin dört bir yanında konservatuvar eğitimi alan veya yeni mezun genç sanatçının performanslarına ev sahipliği yapacak. 73 genç arasından seçilen 10 yetenek, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde opera repertuarının seçkin eserlerini seslendirecek. Bu etkinlik, genç sanatçıların kariyerlerine destek olmak amacıyla her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

GÜNEŞLE BULUŞMAK İSTEYEN ADAM- İSTANBUL DEVLET TİYATROSU

12 NİSAN- 15.00- 13 NİSAN-15.00- AKM TİYATRO SALONU

İstanbul Devlet Tiyatrosu, 12-13 Nisan saat 15.00’de AKM Tiyatro Salonunda ‘Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam’ çocuk oyununu sahneleyecek. Cömertlik, sevgi, dostluk, paylaşım, umut ve samimiyeti konu alan Elif Erdal’ın yönettiği oyunda, sahnede Tolga Kortunay, Asena Hotamış, Berk Yaparel, Zeynep Kızıltan Şıkyıldız, Su Lara Aslan, Tuğba Ülgen, Cihan Akyürek, Pelin Köksal, Onur Camcı, Dinçer Simsar yer alacak. 

RICHARD

14 NİSAN- 20:00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

 

Okan Bayülgen’in yazıp yönettiği ‘Richard’ oyunu 14 Nisan saat 20.00’de AKM Türk Telekom Opera Salonunda sanatseverlerle buluşacak. Bayülgen, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor.  Yabancı olmayı, yalnızlaşmayı, vahşileşmeyi tartışırken hayali bir tiyatro kumpanyası Shakespeare’in III. Richard’ını tekrar oynuyor. 


ANADOLU ATEŞİ-KIVILCIM ÇOCUK MÜZİKALİ

14 NİSAN- 17.00- AKM TİYATRO SALONU

 

Çocukların, gençlerin, ailelerin bir arada keyifle izleyebileceği bu gösteride, çocukların küçük sanatla tanışmalarını, dünyaya bakış açılarını sanat ile harmanlamalarını sağlayacak. Gösteri, Anadolu topraklarının zenginliklerinden derlenen koreografisi, etnik, modern ve dünya dansları dans kurgusu ile izleyicilerle buluşuyor. Anadolu Ateşi ‘Kıvılcım’ çocuk grubu gösterisi, 14 Nisan 2024 Pazar günü saat 17.00’de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda sahnelecek. 

 

BU BİR EFSANE- SARAH BERNHARDT

15 NİSAN- 20.30- AKM TİYATRO SALONU

Sarah Bernhardt'ın unutulmaz eseri ‘Bu Bir Efsane’, 15 Nisan Pazartesi   saat 20.30'da AKM Tiyatro Salonunda seyircilerle buluşacak. Oyun, dünya tiyatrosunun en büyük efsanelerinden biri olan Sarah Bernhardt'ın yaşamından ilham alarak kurgulandı. Yazar John Murrell tarafından kaleme alınan ve yönetmenliğini Hakan Altıner'in üstlendiği oyun, başrollerinde Dilek Türker ve Tayfun Yılmaz'ın performanslarıyla izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunacak. ‘Bu Bir Efsane’, izleyicilere Sarah Bernhardt'ın hayatından çarpıcı kesitleri sunarken, aynı zamanda sanatın ve tutkunun gücünü keşfetmelerine olanak tanıyacak.

DİNLETİ- İSTANBUL DEVLET TÜRK MÜZİĞİ VE ARAŞTIRMA UYGULAMA TOPLULUĞU

16 NİSAN- 19.00- AKM ÇOK AMAÇLI SALON

 

İstanbul Devlet Türk Müziği ve Araştırma Uygulama Topluluğu, Türk müziğinin eşsiz eserlerini bir araya getiren ‘Dinleti’ konserini 16 Nisan Salı  saat 19.00'da AKM Çok Amaçlı Salonda seslendirecek. Topluluk, Türk Müziği'nin seçkin saz ve sözlü eserlerinden oluşan zengin bir repertuarı solist Gizem Nur Copcuoğlu'nun muhteşem sesiyle dinleyicilerle buluşturacak.

 

DESTANLARIN DANSI

17 NİSAN- 20:00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

 

‘Destanların Dansı’ Türk halklarının zengin kültürel mirasını müzik, dans ve tiyatro ile buluşturarak binlerce yıllık tarihi ve kültürü izleyicilere aktarıyor. Nuh Tufanı’ndan Dede Korkut’a, Sarı Gelin’den Tomris’e kadar birçok destanı ve kahramanı içeren performans, 17 Nisan Çarşamba saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonunda tarih akışında görsel ve duygusal bir yolculuk sunacak.  

  

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ- 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KONSERİ

19 NİSAN- 20.00- TÜRK TELEKOM OPERA SALONU

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, 19 Nisan Cuma saat 20.00'de Türk Telekom Opera Salonu'nda özel bir konserle ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayacak. Şef Howard Griffiths yönetimindeki orkestraya anlatıcı Eylem Yıldız ve perküsyon sanatçısı Burhan Öçal eşlik edecek. Programda, Howard Griffiths'in ‘Sihirli Karpuz’ adlı eseri öne çıkacak. Bu eser, bir karpuzun içinde hapsolmuş sihirli bir bir yaratığın özgürlüğüne kavuşmak için çalgılar arayışını konu ediniyor. 

THE BEATLES VE KÜLKEDİSİ MÜZİKALİ- KÜBA ÇOCUK TİYATROSU KUMPANYASI ‘KÜÇÜK ARI KOVANI’ ‘LA COLMENTIA’

21 NİSAN- 11.00-18.00- AKM TİYATRO SALONU

Carlos Alberto -Tin- Cremata Malberti tarafından yazılan ‘The Beatles ve Külkedisi Müzikali’ 21 Nisan Pazar AKM Tiyatro Salonunda sahnelecek. Hikâye, Cinderella'nın evinin bodrumunda yaşayan dört küçük fare tarafından anlatılıyor.   Fareler, ‘The Beatles’ adını verdikleri gruplarıyla çeşitli çocuk öykülerini kendi yöntemleriyle seslendiriyorlar. Hırçın kedi ‘Carrier’ tarafından saldırıya uğradıklarında ‘Help!’ şarkısını söylerken, saraydan Cinderella'ya davet getiren postacı Bay Jude ve Peri Nine Mary geldiğinde ise efsanevi şarkı ‘Let it Be’yi seslendiriyorlar. Bu eğlenceli müzikalde, Liverpool Dörtlüsü'nün şarkıları Kübalı çocukların yorumuyla canlandırılıyor. Oyuncu kadrosunda Sofía Alejandra Viñas Rodríguez, Abel Gutiérrez Febles, Valeria Savchenko Soto gibi isimler yer alıyor.


EAST BLACK SEA ANSAMBL ORDU’DAN ARTVİN’E TÜRKÜLERİMİZ-İSTANBUL DEVLET TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU

24 NİSAN-19.00-AKM ÇOK AMAÇLI SALON

 

İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, 24 Nisan saat 19.00'da AKM Çok Amaçlı Salonda ‘East Black Sea Ansamblı Ordu'dan Artvin'e Türkülerimiz’ adlı konseriyle seyirciyle buluşacak. Sanat yönetmenliğini ise Savaş Karaman üstlendiği konserde solistler Savaş Karaman, Mustafa Gökay Ferah ve Rıza Can Özel sahnede olacak. Kavalda Kenan Elmas, bass gitarda Alper Uğurlar, gitar da Şehmus Fidan ve ritm bölümünde Harun Koç yer alacak.

 

ROMEO VE JULIET

25 NİSAN- 20.00- 26 NİSAN- 20.00- 27 NİSAN- 20.00- 28 NİSAN- 20.00- AKM TİYATRO SALONU

Türkiye Devlet Tiyatroları ve Yunanistan Atina Konser Salonu Megaron'un işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Romeo ve Juliet’ oyunu, 25-26-27-28 Nisan tarihlerinde AKM Tiyatro Salonunda sahnelenecek. William Shakespeare'in, aşk, ihanet, dostluk ve trajedi ile harmanlanan klasik eseri Romeo ve Juliet, bu kez Türk ve Yunan sanatçılar tarafından sahnelenecek. Yönetmenliğini Lefteris Giovanidis'in üstlendiği uluslararası prodüksiyonda Devlet Tiyatroları'ndan dört sanatçı ve bir ışık direktörü ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan bir besteci rol alacak. ‘Romeo ve Juliet’in oyuncu kadrosunda Roula Pateraki, Calliope Chaska, Alp Ünsal, Eray Eserol, Nikos Karathanos, Maria Diakopanagiotou, Dimitris Charalampoboulos gibi isimler yer alıyor.


TÜRKÜLERLE GİRESUN- İSTANBUL DEVLET TÜRK HALK MÜZİĞİ KOROSU

30 NİSAN- 20.00- AKM TİYATRO SALONU

 

İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu’na, ‘Türkülerle Giresun’ konserinde Savaş Karaman, Elif Buse Doğan, İbrahim Can solist olarak eşlik edecek. Sunum ve anlatımını Haldun Domaç’ın yapacağı konser, 30 Nisan saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonunda müzikseverlerin beğenisine sunulacak. 

 

 ‘SÜS’ SERGİSİ- 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNE İTHAFEN

7 MART- 12 NİSAN  2024- AKM GALERİ

AKM Galeride 7 Mart- 12 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Süs’ başlıklı sergi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak hazırlandı. Kadınların toplum içindeki rolüne, kimliklerini oluşturma süreçlerine ve ataerkil normlara meydan okuyan emekçi kadınların mücadelesine odaklanarak, kadın çehresindeki anlam boyutunu ele alan, farklı sanat disiplinlerinden eserlerin yer aldığı sergi, kadın ve erkek arasındaki dengeye, kadının toplumdaki yerine ve kadın kavramının farklı açılardan ele alınmasına odaklanarak şaşırtıcı bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Şakşakçılar" ENKA Oditoryumu'nda! https://gazetebirlik.com/haber/saksakcilar-enka-oditoryumunda-9019/

ENKA Sanat tiyatro sezonunun son oyununda Fransız yazar Fred Radix'in kaleme aldığı, TiyatrOPS tarafından sahnelenen “Şakşakçılar”’ı ağırlıyor. Çağlar Çorumlu’nun hem yönetmenliğini hem de başrolünü üstlendiği oyunun diğer oyuncuları Erkan Baylav ve Albina Özden. “Şakşakçılar”’, Paris tiyatrolarının, seyirci arasına karışarak doğru zamanda onları alkışlatmakla görevli şakşakçılar sayesinde başarı kazandığı 1895 yılında geçiyor. Oyunda, ünlü şakşakçı şefinin büyük bir müzikalin prömiyerine saatler kala ekibi tarafından terkedilmesinin ardından, yardımcısı tarafından bulunan acemi şakşakçılarla içine düştükleri komik haller, seyircinin de katılımıyla daha da eğlenceli bir hal alıyor. 

 

Şakşakcılar”02 Nisan Salı akşamı saat 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda müzik ve mizah dolu bir serüvene tüm tiyatroseverleri davet ediyor.  

 

Biletler, Biletix ve ENKA Sanat Gişesi’nden temin edilebilir. 

Öğrenci biletleri 40 TL.’dir. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İlk 3 saatte 1000 bilet satıldı https://gazetebirlik.com/haber/ilk-3-saatte-1000-bilet-satildi-6922/

31 Mayıs 2024’taki konserin biletleri dün akşam saat 20.30’da satışa çıktığı andan itibaren büyük ilgi gördü. Yalın hayranları bilet satış sitelerini kilitlerken, ilk üç saatte 10.000 bilet satıldı.

2004 yılında çıkardığı "Ellerine Sağlık" albümünden günümüze kadar seslendirdiği ve bestelediği şarkılarla Türk pop müziğine unutulmaz eserler katan Yalın, 20. sanat yılında, 40 bin kişiye vereceği bu özel konserde yeni sürprizleriyle de hayranlarını şaşırtmaya hazırlanıyor.  

 Yalın, görkemli sahne tasarımı, etkileyici performansı ve en sevilen hitleri ile 31 Mayıs Cuma günü Beşiktaş Stadyumu'nda müzik tutkunlarına eşsiz bir konser deneyimi yaşatacak.

BWO Entertainment ve Dolmabahçe A.Ş. iş birliği ile düzenlenecek dev konserde Yalın, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir konsere imza atacak.

Beni mutluluktan havalara uçurdunuz”

Bu dev konserin biletleri dün akşam saat 20.30’da satışa açıldı. Konsere ilk dakikalardan itibaren büyük ilgi gösteren Yalın hayranları, bilet sitelerinin kilitledi. 3 saatte 10 bin bilet satışına ulaşılırken, Yalın da sosyal medya hesabından hayranlarına “Beni mutluluktan havalara uçurdunuz. 31 Mayıs gecesi ben de sizi havalara uçuracağım. Hazır olun” diye seslendi.

Merakla beklenen konserin biletlerinin çok kısa sürede tükenmesi  bekleniyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kültür Yolu Festivali 2024: 40 bin sanatçı 600 mekan 6 bin etkinlik https://gazetebirlik.com/haber/kultur-yolu-festivali-2024-40-bin-sanatci-600-mekan-6-bin-etkinlik-7565/

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 2024 yılı takvimini açıkladı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Ersoy, Kültür Yolu Festivali'nin Türkiye'nin en büyük ve en zengin marka projelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "2021 yılında 'olmazcıları, yapılamazcıları, ne gerek varcıları' aşıp, İstanbul'da o ilk adımı attığımız günün üzerinden geçen bu dört yılda, Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilmiş, Türkiye'nin 7 bölgesinde, 16 şehrimizde düzenlenecek yaygınlığa ulaşmış ve büyümeye devam eden bir Türkiye Kültür Yolu Festivali başarı hikayesi yazılmıştır." dedi.

Bakan Ersoy, yıllar içinde halkın festivallere büyük teveccüh gösterdiğinin altını çizerek, "Ne mutlu bize ki komşu şehirlerden sitemler duyuyoruz. 'Bizde de olsun' talepleri alıyoruz. Demek ki oluyormuş, yapılabiliyormuş ve gerekliymiş." ifadesini kullandı.

Turizmde ürün çeşitliliği ve markalaşmanın, Bakanlığın en ciddi hedeflerinden biri olduğuna vurgu yapan Ersoy, şunları kaydetti:

"Aslında söz konusu hedefe ulaşmamızı sağlayacak her şeyi, yaşadığımız bu muazzam coğrafya ve medeniyetimizin binlerce yıllık birikimini barındıran kültürel değerlerimiz bize sunuyor. Mesele bunları doğru şekilde kullanmayı bilmekte yatıyor. Türkiye Kültür Yolu Festivali bu doğrulardan biridir. Eğer öyle olmasaydı yaşayarak tecrübe ettiğimiz büyüme ve ilgi artışı kesinlikle mümkün olmazdı. Zira hiçbir başarı tesadüf değildir. Geldiğimiz bu nokta, 'Kültür ve sanatla bütünleşmiş turizm' vizyonuyla her adımını ince ince hesapladığımız kültür politikalarımızın sonucudur. Hep söylüyoruz; sürdürülebilirliği gözeterek, turizm ile kültür sanatın birbirini beslediği bir ekosistem bina ettik. Bunu sadece kültür sanat etkinliklerinin ve sebep oldukları turizm hareketinin birbirlerine karşılıklı fayda sağlaması ile sınırlandırmayın. Festival güzergahında restore edilen ve yeniden işlev kazanarak hayata dahil olan tarihi eserleri düşünün. Görünür ve bilinir hale gelen kültür sanat kurumlarını, parçası ve varisi olduğu kültür sanat mirasını yaşayarak öğrenen çocuklarımızı, hem milli hem evrensel değerlerin etrafında sağlanan sosyal birliktelik ve bütünleşmeyi düşünün."

Mehmet Ersoy, kültür ve sanat temelinde bireysel ve toplumsal fayda sunan bir etkinlik silsilesini, uluslararası bir markayı Türkiye'ye kazandırdıklarının altını çizdi.

2024'te 40 bin sanatçı, 600 mekan, 6 bin etkinlik

Festivalin kapsamını bu yıl daha da genişletmeyi planladıklarını aktaran Ersoy, "2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başladığımız festivalimize her geçen dönem Türkiye ve dünyadan farklı sanatçıları ve sanat kurumlarını dahil etmeyi sürdürdük. 2023'e geldiğimizde festivale katılan sanatçı sayımız 34 bin'e ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 40 bin sanatçı." diye konuştu.

Ersoy, festival mekanlarının da her yıl arttığını vurgulayarak, 2024'te mekan sayısını 600'ün üzerine çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Festival kapsamında geçen yıl 5 bin etkinlik düzenlendiğini kaydeden Ersoy, bu yıl etkinlik sayısını 6 bine çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

***

FESTİVAL ADANA'DA BAŞLAYACAK

Ersoy, bu yıl 8 aya yayılacak festival programının 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başlayacağını söyledi.

Festivalin 25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz Van, 3-11 Ağustos Nevşehir, 17-25 Ağustos Erzurum, 31 Ağustos-8 Eylül'de Çanakkale'de yapılacağını vurgulayan Ersoy, Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini (Gastroantep) de kapsayan Gaziantep Kültür Yolu Festivali'nin ise 14-22 Eylül'de gerçekleştirileceğini aktardı.

Mehmet Ersoy, 21 Eylül'de başlayacak Ankara ayağı ile programa dahil olan Konya Mistik Müzik Festivali'nin 29 Eylül'de sona ereceğini dile getirdi.

İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin 28 Eylül-6 Ekim'de yapılacağını sözlerine ekleyen Ersoy, 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da festivalin gerçekleşeceğini aktardı.

***

PİCASSO VE SALGADO'NUN ESERLERİ SERGİLENECEK

Pablo Picasso'nun ölümünün 50. yılı dolayısıyla, ünlü ressamın 80'den fazla orijinal eserinin yer aldığı serginin 3 ay boyunca farklı şehirlerde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını söyleyen Ersoy, bu kapsamda Sebastiao Salgado, Güvenç Özel, Refik Anadol ve Frida Kahlo gibi sanatçıların eserlerine de yer verileceğini ifade etti.

Ersoy, yapay zeka algoritması kullanarak üretilen "Atatürk Kültür Yolunda" dijital yerleştirmesiyle, "Atatürk bugün hayatta olsaydı, festivalin hangi duraklarından kareler verirdi?" sorusuna yanıt veren dijital bir sergi açılacağını da aktardı.

Festivale konuk olacak topluluklarla sanatçılara da değinen Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Uluslararası iş birliklerimiz ve büyükelçiliklerimizle yapılan görüşmeler neticesinde Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Afrika ülkeleriyle hem görsel sanatlar hem de sahne sanatları alanlarında iş birlikleri gerçekleştirmekteyiz. Deutsches Senfoni-Orkestra Berlin, Estonya Orkestrası ve Korosu, Çin Sahne Performansları ve daha birçok uluslararası sürpriz ekibi ve orkestrayı sahnelerimizde ağırlayacağız. Caz müziğinin en büyük isimlerinden, Grammy ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile sanatseverlere muazzam dinletiler sunacak. Başta CSO olmak üzere, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüze bağlı orkestralarımız ile koro ve topluluklarımız, sanatın evrensel dilini müzik ve dansla sahneye taşıyacak."

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, festivalin bu yıl yeni logoyla tanıtılacağını belirterek, "Kültür ve sanatın bunca zenginliğini bünyesinde buluşturan Türkiye Kültür Yolu Festivalinin yeni logosu 7 farklı renk içeriyor. Renk, sanatın varoluşsal bir parçasıdır. Tuvalde, seste, sözde, sahnede ya da nesnede renk sanatçının düşün dünyasından süzülüp eserine geçer. Sanatın kendisi zaten hayatın bir rengidir. Belki herkes için farklıdır ama biliyoruz ki kimin gözünden bakarsak bakalım sanat hep göz alıcıdır. O yüzden biz de renkleri kullandık." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İBB Şehir Tiyatroları'nda bu hafta 8 oyun ücretsiz olacak https://gazetebirlik.com/haber/ibb-sehir-tiyatrolarinda-bu-hafta-8-oyun-ucretsiz-olacak-5138/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu hafta (25 - 30 Mart) tiyatroseverleri Shakespeare’den Henrik Ibsen’e, Arthur Miller’dan Anton Çehov’a klasik yazarların eserlerinin ön planda olduğu zengin bir repertuvar bekliyor. 

İBB Şehir Tiyatrolarında bu hafta; Hamlet, Bir Halk Düşmanı, Cadı Kazanı, Gidiş Dönüş Moskova (Retro), Ay, Carmela!, Ben Medea Değilim, Yatak Odası Komedisi, Zehir, Kuğunun Şarkısı adlı oyunlar seyirciyle buluşacak.

Aynı zamanda 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda 8 oyun ücretsiz şekilde seyircinin karşısına çıkacak. 27 Mart Çarşamba günü için ücretsiz olan oyunlar ise şöyle:

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Hamlet,

Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde Bir Halk Düşmanı,

Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde Cadı Kazanı,

Ümraniye Sahnesi’nde Gidiş Dönüş Moskova (Retro),

Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde Ay, Carmela!,

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde Ben Medea Değilim,

Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi’nde Yatak Odası Komedisi,

Müze Gazhane Meydan Sahne’de Zehir 

Oyun biletleri ve ücretsiz davetiyeler hem gişelerden hem de İBB Şehir Tiyatroları’nın resmi web sistesinden temin edilebiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün sahibi Mücella Yapıcı oldu https://gazetebirlik.com/haber/emo-hasan-balikci-onur-odulunun-sahibi-mucella-yapici-oldu-4032/

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Üyesi Hasan Balıkçı’nın anısını yaşatmak için 2010 yılında kabul edilen yönerge doğrultusunda, EMO Onur Kurulu üyeleri, EMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Yazmanından oluşan Seçici Kurul’un aldığı kararla, 2 yılda bir Onur Ödülü veriliyor.

EMO 48. Dönem’de Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne “Meslek yaşamı boyunca bilim, teknik ve toplumsal yarar doğrultusunda demokratik hakların korunması mücadelesini ödünsüz sürdüren” Mimar Mücella Yapıcı’nın değer görüldüğü açıklandı.

Seçici Kurul’un ödül gerekçesinde şöyle denildi:

“Mücella Yapıcı, mesleğini uygularken çevresel değerler ve kent çıkarlarını gözetmiş, kültürel ve tarihi mirasın korunması için çaba göstermiş ve rant politikalarına karşı verilen mücadelelerde aktif rol almıştır. Gezi Parkı’nda Topçu Kışlası yapılmasına karşı yürütülen direnişin simge isimlerinden biri olmuş, yargılanmış ve haksız biçimde hapis cezasına çarptırılmıştır. Bir süre hapiste kalan Yapıcı, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine geçtiğimiz Eylül ayında tahliye edilmiştir.

Meslek yaşamı boyunca bilim, teknik ve toplumsal yarar doğrultusunda demokratik hakların korunması mücadelesini ödünsüz sürdüren Mücella Yapıcı, EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne değer görülmüştür.”

Mücella Yapıcı’ya Onur Plaketi, 26 Nisan 2024 tarihinde EMO 49. Olağan Genel Kurulu açılışında verilecek.

EMO, yaşamı boyunca yolsuzluklara, talana ve her türlü karanlık ilişkiye karşı kamunun yararı doğrultusunda mesleğini yapmaya çalışan Hasan Balıkçı’nın örnek kişiliğini yeni nesillere aktarmayı görevi olarak görmektedir. Bu kapsamda başlatılan Hasan Balıkçı Onur Ödülü’nün ilki 2012 yılında Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na verilmiş, son olarak da 2022 yılında Prof. Dr. Kayıhan Pala ödüle değer bulunmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ön gösterimine büyük ilgi https://gazetebirlik.com/haber/on-gosterimine-buyuk-ilgi-1412/

Emre Gül’ün aynı adlı çok satan gençlik romanı serisinden sinemaya uyarlanan ‘Güneşi Söndürmem Gerek’ filmi için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Romanın genç hayranlarının merakla beklediği film için bugün Paribu Cineverse Cevahir’de ön gösterim gerçekleştirildi. Biletleri günler öncesinde tükenen gösterime filmin oyuncularıyla beraber serinin yazarı Emre Gül de katıldı. Büyük ilgi gören gösterimin sonrasında Emre Gül’ün D&R’da gerçekleşen imza gününde uzun kuyruklar oluşurken yazar hayranlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi. 

 

Doğukan Cantimur’un kaleme aldığı, Hande Türkel’in yönetmen koltuğunda oturduğu genç oyuncular Serra Arıtürk, Samet Kaan Kuyucu, Gürberk Polat, Ezgi Gör, Lal Ensari, Bayram Bazarov, Derin Beşikçioğlu, Serdar Bileke ve Burak Can ile usta oyuncu Osman Alkaş’ın kadrosunda yer aldığı film, hayatındaki en değerli varlığı sevgilisi Anıl'ı kaybeden Umut’un, hayatına kaldığı yerden devam etmeye çabalarken hiç beklemediği bir gerçekle karşı karşıya kalıp yüzleşmesini konu alıyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hat sanatının en güzel örnekleri sergileniyor https://gazetebirlik.com/haber/hat-sanatinin-en-guzel-ornekleri-sergileniyor-8096/

Hattat Savaş Çevik'in son dönem eserlerinden oluşan "Çizgi Ötesi" adlı hüsnühat sergisi sanatseverlerle buluştu. Nevmekan Sahil Galeri'deki serginin açılışına sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Serginin açılışında konuşan Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer,   satın ve kültürün Üsküdar’da çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. 

" Üsküdar’ın sanatsal ve akademik birikimi, sınırlarımız dahilindeki sanat atölyeleri, merkezler, geleneğe önem veren sivil kurumlar bizim en büyük talihimiz. Her gayretimiz onların desteği, heyecanı ve katılımıyla somut hale geliyor. Şehrimizden aldığımız ilhamlarla bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Geleneksel kültürümüzün en önemli sanatlarından biri olan hat sanatı da bunlardan biridir. Üsküdar Belediyesi olarak bugüne kadar sanatseverlerimizi hat sanatının sayısız örnekleriyle buluşturma imkanına sahip olduk. Değerli sanatçımız Savaş Çevik beyefendinin çalışmaları da bu sanat alanının en güzel örneklerini oluşturuyor. Bu birbirinden değerli eserlerden oluşan serginin ramazan ayının bereketine katkı sunacağı düşüncesindeyiz. Bu birbirinden değerli eserlerimizin İzleyicisi bol olsun.”

Hat sanatçısı Savaş Çevik ise, hüsnühat sanatına 50 yıl önce başladığını belirterek, "24. kişisel hat sergimi açıyorum. Sergide 47 eserim var. Bu eserlerin içinde klasik olanlar da var." dedi.

Hüsnühat sanatında hem klasik hem de yenilikçi eserler veren Çevik, şunları kaydetti

"Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nde yazı ve tipografi hocalığı yaptım. Daha sonra Haliç Üniversitesi'nde Grafik Tasarım Bölümü'nü kurdum. Orada da 17 yıl çalıştım. Dolayısıyla benim geçmişimde grafik ve tasarım hocalığı var. Kaligrafi ve tipografiyle hat sanatı birleştiği zaman ortaya çok özgün şeyler çıkabiliyor. Hat sanatında farklı kompozisyon biçimlerini ilk defa ben ortaya koydum. Farklı yazı formları geliştirdim. Benim geliştirdiğim çapraz müsenna yazı formu, yerli ve yabancı hattatlar tarafından kullanılıyor."

Sergi, 11 Nisan'a kadar gezilebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmet Erdem Hayranlarını Büyüledi https://gazetebirlik.com/haber/mehmet-erdem-hayranlarini-buyuledi-1705/

Event Across Turkey organizasyonu ile gerçekleşen “Istanbul Night Flight” konser serisi, 10.sezonu ile müziğin yıldızlarını ağırlamaya devam ediyor. 24 Mart akşamı gerçekleşen An Epic Symphony&Mehmet Erdem konseri, 2000 yılında hayatını kaybeden usta sanatçı Ahmet Kaya’yı Ankara CSO sahnesinde verdiği konserle bir kez daha andı.

 

 

Mehmet Erdem sahne performansı ile hayran bıraktı!

 

Sahneye çıktığı andan itibaren seyirciyi etkisi altına alan Mehmet Erdem, geniş repertuarıyla herkesi kendine hayran bıraktı. Ahmet Kaya’nın unutulmaz eserlerini seslendiren Erdem, dinleyicilere anlamlı bir gece yaşattı.

 

Konserin sonunda, sahneye bıraktığı enerjiyle salonu dolduran dinleyiciler, Mehmet Erdem ve An Epic Symphony’nin sahne performansını ayakta alkışladılar.

 

Konser serisi; ORAN Açık Hava’da 6 Haziran An Epic Symphony § Ahmet KAYA | Mehmet Erdem, 7 Haziran An Epic Symphony & Pentagram, 9 Haziran An Epic Symphony & Hayko Cepkin ve Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda 10 Haziran Pazartesi akşamı Sibel Can & Hüsnü Şenlendirici ile devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Napoli Kraliçesi" Deborah de Luca 3 Mayıs'ta Zorlu PSM'de! https://gazetebirlik.com/haber/-napoli-kralicesi-deborah-de-luca-3-mayista-zorlu-psmde-5153/

Napoli'de müzik hayatına başlayan, sert teknoyu minimal ritimler ve melodik ses manzaralarıyla harmanlayarak sürükleyici bir etkiyle küresel çapta tanınan Deborah De Luca İstanbullu müzikseverler ile Zorlu PSM’de buluşuyor. Son 10 yılda uluslararası tekno sahnesinde kararlılığı ve tutkusuyla sevilen DJ, yapımcı ve plak şirketi sahibi Deborah de Luca, “PSMLoves2Dance” konser serisi kapsamında 3 Mayıs Cuma akşamı Turkcell Sahnesi’nde binlerce müziksever ile buluşacak. 

 

Deborah de Luca, 2013 yılında kendi prodüksiyon şirketi olan Solamente Records'u kurarak büyük başarı elde etti. 2018 yılında eleştirmenlerce beğenilen ilk albümü “Ten” ile sektörde onuncu yılına damgasını vurarak “Children”, “Gam Gam” ve “You’re Toxic” çalışmalarıyla milyonlarca dinlemeye ulaştı. Dünyanın en prestiji festivallerinde sahne alan “Napoli Kraliçesi” lakabıyla anılan Deborah De Luca, “PSMLoves2Dance” konser serisi kapsamında sert ve vurucu techno ritimlerini hayranlarıyla buluşturmak üzere 3 Mayıs Cuma akşamı saat 21:00’da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’ne geliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Panda Sahne 'de etkinlikler devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/panda-sahne-de-etkinlikler-devam-ediyor-9976/

27 Mart Çarşamba günü saat 20:30’da “Nereden Geldim Nereye Gidiyordum?” İnsan, toplum ve yaşam üzerine araştırmacı ve yazar Kaan Sebkektay'ın sahneye taşıdığı interaktif konuşma etkinliği seyircisi ile inşa edilen bir yeni nesil gösteri. Sanatçı iletmek istediği mesajları eğlenceli ve mizahi anlatımıyla aktararak izleyicisinde farklı etkiler bırakıyor. Gösteri, bilincimizi farkındalıklarla beslerken, aradığımız cevapların sorularını izleyicilere soruyor...

28 Mart Perşembe günü saat 20:30’da ‘Antalya Panda Sahne’de  “Tolstoy’dan İtiraflar” sahne alacak. Lev Nikolayeviç Tolstoy’un yanılgılarını anlattığı oyun, bütün dünyanın tanıdığı yazarın ruhuna açılan gizemli bir penceredir. “Gogol'dan ya da Puşkin'den ya da Shakespeare'den ya da Moliere'den ya da dünyadaki gelmiş geçmiş bütün yazarlardan daha ünlü olacaksın, ama ya daha sonrası?” Her şeyin yerli yerine oturduğunu düşünürken “Neden yaşıyorum?” sorusu… Çok basit ve çocukça görünen soruların peşinde dolanmaya başladığında, yanıtların varoluşun derinliklerinde gizlendiğini anlayan Tolstoy… Lev Nikolayeviç Tolstoy’un paralel evrenlerinde yaşamın anlamını bulmaya hazır mısınız?

29 Mart Cuma saat 20:30’da ‘Antalya Panda Sahne’de sahnelenecek Ayan Beyan Doğaçlama, bir impro tiyatrosu. Ayan Beyan Doğaçlama, seyircinin aktif katılımını sağlayarak interaktif bir akışta ilerler. Oyuncular, seyirciden aldıkları yönergelerle o anda rolü oynamaya, canlandırmaya başlar. Bu yönergeler, mekân, nesne, durum, ilişki biçimi ile gelişir. Oyuncular bu yönergelerle hareket edip, sahnede keyifli bir oyun sergilerler.

30 Mart Cumartesi günü saat 20:30’da Yersiz Yurtsuz Tiyatro “Taşlara Çarpa Çarpa” oyunu ile ‘Panda Sahne’de sahne alacak. Şerif, kardeşi Ahmet’in, her gün kafasına düşen taş nedeniyle hafızasını yavaş yavaş kaybetmesinden ötürü, çalıştığı işten ayrılmasını ister. İşi bırakmak Ahmet için kolay değildir; eşi Selin hamiledir, bebek geliyordur. Yaşamı taşlara çarpa çarpa sürdüren, sürdürme mücadelesi veren üç insan ‘kalan ve giden akıllarıyla’ akıllarına sahip olmanın, birbirlerine sahip çıkmanın peşine düşer.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Ersoy'dan Kütüphane Haftası mesajı https://gazetebirlik.com/haber/bakan-ersoydan-kutuphane-haftasi-mesaji-3460/

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, bebeklik çağından itibaren özellikle çocuklara ve gençlere kitap okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığını kazandırarak okuma kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlayan Kütüphane Haftası'nın 60'ıncısını kutladıklarını bildirdi.

Ülke genelinde kütüphaneler konusunda farkındalık yaratmaya yönelik programlar düzenlenecek haftanın bu yılki temasının "Dijital Geleceğin Anahtarı: Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler" olacağını belirten Bakan Ersoy, “2024 yılında "Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali" ile taçlandırdığımız 60. Kütüphane Haftası kutlu olsun.” ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Salt-Gösterim Programı:Kırık Kameralar https://gazetebirlik.com/haber/salt-gosterim-programikirik-kameralar--7347/

 Salt’ın yeni gösterim programı Kırık Kameralar, 4 Nisan-5 Mayıs tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da ve saltonline.org’da izleyiciyle buluşacak. İsmini Emad Burnat ve Guy Davidi’nin 5 Broken Cameras [Beş Kırık Kamera] filminden alan programda, Filistin’de geçmişten bugüne yaşanan kayıplara bakan on bir film yer alıyor. Kurgu ile belgeselin sınırlarını genişleten filmlerden oluşan seçki, sömürgecilik ve tahakküm pratiklerinin toplumsal, politik, ekolojik katmanlarını irdeliyor. 

 

Yerinden etme politikası yalnızca toprağın, yurdun veya evin kaybına değil, hafızanın silinmesine, arşivdeki boşluklara, ekolojik yıkıma, kadim bilginin yitimine de işaret ediyor: Basma Alsharif, Eric Baudelaire, CAMP, Inas Halabi, Jumana Manna, Carol Mansour ve Emad Burnat ile Guy Davidi’nin filmlerini bir araya getiren seçki, bu çok boyutlu kaybı gündeme getirirken çatışmalı bir coğrafyanın görsel kaydını tutuyor. Arşiv görüntüleri ve tanıklıklar kadar kurgusal anlatılar, tarihyazımının dışında kalan bireysel ve toplumsal hikâyeleri ortak belleğe yeniden çağırıyor. Programın ilk filmi Foragers [Toplayıcılar] (2022), zahter ve kenger gibi yerel bitkilerin toplanmasını yasaklayan İsrail doğa koruma kanunlarının Filistin’deki toplayıcılık kültürüne etkilerini odağına alıyor. Jumanna Manna’nın yönettiği film, 4 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da Açık Sinema’da yer alacak. 

 

Kırık Kameralar, Salt’tan Fatma Çolakoğlu, Eylül Şenses ve Gülce Özkara tarafından hazırlanmıştır. 4-27 Nisan tarihlerinde Açık Sinema’da gerçekleştirilecek ücretsiz gösterimlerin ardından 29 Nisan’dan 5 Mayıs’a dek tüm filmler saltonline.org üzerinden çevrimiçi olarak da izlenebilecek. Filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
36 yıl aradan sonra gelen devam filmiyle bekleyiş 6 Eylül'de sona eriyor! Beterböcek Beterböcek'in ilk fragmanı yayınlandı! https://gazetebirlik.com/haber/36-yil-aradan-sonra-gelen-devam-filmiyle-bekleyis-6-eylulde-sona-eriyor-beterbocek-beterbocekin-ilk-fragmani-yayinlandi-9563/

Kendine has, sıra dışı karakterler yaratan ünlü yönetmen Tim Burton’ın yönettiği 1988 yapımı Beterböcek, 36 yıl aradan sonra devam filmiyle geri döndü. 15 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen ve dünya çapında 75 milyon dolar hasılat elde eden sinema tarihinin en unutulmaz filmlerinden olan Beterböcek’in devam filmi “Beterböcek Beterböcek”in yönetmen koltuğunda yine Burton oturuyor. 

 

Orijinal kadroda Beterböcek karakteriyle hafızalara kazınan Michael Keaton rolüne geri dönerken; Winona Ryder Lydia Deetz’e ve Catherine O'Hara ise Delia Deetz rolüne yeniden döndü. Devam filminde kadroya Monica Bellucci, Jenna Ortega, Willem Dafoe ve Justin Theroux gibi yeni isimler eklendi.

 

Beterböcek Beterböcek’in konusu ne?

Beklenmedik bir aile trajedisinin ardından, Deetz ailesinin üç nesli Winter River'daki evlerine geri döner. Betertböcek'in hâlâ peşini bırakmadığı Lydia'nın hayatı, asi genç kızı Astrid'in tavan arasındaki gizemli kasaba maketini keşfetmesi ve Öbür Dünya'ya açılan kapının kazara açılmasıyla altüst olur. Her iki âlemde de sorunlar baş gösterirken, birinin Beterböcek'in adını üç kez söylemesi ve yaramaz iblisin kendi tarzı karmaşayı ortaya çıkarmak için geri dönmesi artık an meselesidir.

 

1989'da En İyi Makyaj Akademi Ödülünü alan Beterböcek, devam filminde de yine orijinaline sadık kalınarak tamamen makyaj, gerçekçi efektler ve kuklalar ile çekildi.

 

Başlı başına bir tür olan Burton filmi olan devam filmi Gough, Millar ve Seth Grahame-Smith'in hikâyesinden Alfred Gough ve Miles Millar tarafından senaryolaştırıldı. 

 

Filmin yapımcıları Marc Toberoff, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Tommy Harper ve Burton; başyapımcıları ise Sara Desmond, Katterli Frauenfelder, Gough, Millar, Brad Pitt, Larry Wilson, Laurence Senelick, Pete Chiappetta, Andrew Lary, Anthony Tittanegro, Grahame-Smith ve David Katzenberg.

 

Burton'ın sahne arkasındaki yaratıcı ekibi arasında görüntü yönetmeni Haris Zambarloukos, yapım tasarımcısı Mark Scruton, kurgucu Jay Prychidny, Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Colleen Atwood, Oscar ödüllü canavar efektleri ve özel makyaj FX yaratıcı sorumlusu Neal Scanlan, Oscar adayı besteci Danny Elfman ve Oscar ödüllü saç ve makyaj tasarımcısı Christine Blundell var.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Pinokyo'nun Müzikal Yolculuğu CRR'de Başladı https://gazetebirlik.com/haber/pinokyonun-muzikal-yolculugu-crrde-basladi-6878/

Oyuncu Akasya Asıltürkmen’in anlatımı, besteci ve orkestra şefi Bujor Hoinic’in yönetimindeki otuz kişilik orkestra eşliğinde gerçekleşen anlatımlı konserde, Pinokyo’nun hayallerinin peşinde giderken yaşadığı maceralar müzikle anlatıldı. CRR’de prömiyeri gerçekleşen “Pinokyo” 19 Mayıs ve 2 Haziran tarihlerinde yeniden çocuklarla buluşacak. 

 

Bujor Hoinic: “Beş Yaşımda Annemden Dinlediğim Haliyle Yazdım”

 

Pinokyo’nun bestesi ve librettosu Romanya'da doğup İstanbul'da yaşamını sürdüren Bujor Hoinic'e ait. Hoinic çocuklar için yazdığı eser hakkında şunları söyledi: “Çocuklar Pinokyo’yu kitaplardan biliyordu. Ben de bestecilik kariyerim boyunca çocuklar için bir eser yazmadığımı farkettim bu yüzden onlara Pinokyo’yu müzikle anlatmak istedim. Pinokyo’yu hem öğretici hem de eğlenceli olduğu için seçtim. Librettosunu beş yaşımdayken annemden dinlediğim haliyle, kendi dilimde Romence olarak yazdım. Daha sonra oğlum Türkçe deyimler de ekleyerek çocuklara hitap edecek şekilde Türkçe’ye çevirdi. İnsan çocukluğunu hiçbir zaman unutmaz. Bugün burada olan çocuklar mutlu ayrıldı, umarım bugünü hep hatırlarlar.”

 

Akasya Asıltürkmen: Oyuncu Olmanın Ötesinde Bir Deneyim

 

Pinokyo’da anlatıcı olarak sahnede yer alan Akasya Asıltürkmen ise Pinokyo’nun henüz sekiz yaşındayken okuduğu ilk uzun kitap olduğunu belirten Asıltürkmen: “Bugün benim bir oyuncu olarak hiç unutmayacağım bir deneyimdi. Oyunculuğun ötesinde, aslında orkestrayla aynı anda hareket eden bir konserin anlatıcısıydım. Bu konserde anlatıcı olmamı istediklerinde çok sevindim ve hiç düşünmeden kabul ettim. Zaten Bujor Hoinic gibi önemli bir maestronun bestesini yorumlayabilecek olmak büyük bir şanstı. Onunla ve profesyonel bir orkestrayla çalışmak çok güzel ve farklı bir deneyimdi. Diğer temsilleri de iple çekiyorum” dedi.

 

 

Pinokyo'nun hikâyesi, sadece çocukları değil, her yaştan insanı etkileyen dürüstlük, sadakat ve gerçek benliği bulma arayışı gibi evrensel temaları barındırıyor. Bu dramatik anlatımla, "Pinokyo", bu temaları güçlü bir şekilde vurgulayarak izleyicilere hem eğlenceli hem de düşündürücü bir deneyim sunuyor.

 

 

Pinokyo anlatımlı konseri dört yaş ve üzeri tüm sanatseverler için 19 Mayıs ve 2 Haziran’da yeniden CRR’de sahnelenecek.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Clove ile ölümsüzlüğü kucakla https://gazetebirlik.com/haber/clove-ile-olumsuzlugu-kucakla-5358/

İskoç ajan Clove muziplikleriyle hem çatışma sırasında hem de ölümden sonra sürekli ortalığı karıştırıyor. Ölüm nedir bilmeyen bu genç ajanın mezarından çıkıp gelerek düşmanlarının başına bela olması daima an meselesi. Clove'un yetenekleri şu şekilde:

 

Katakulli (E)

Savaş meydanını görmek için KUŞAN. Clove'un duman bulutlarının düşeceği konumları belirlemek için ATEŞ ET. Seçili alanlarda görüş engelleyen duman bulutları oluşturmak için ALT. ATIŞ ile onayla. Clove bu yeteneği öldükten sonra da kullanabilir.

İşgüzar (Q)

Bir ölümsüzlük özü parçası KUŞAN. Parçayı fırlatmak için ATEŞ ET. Fırlattığın parça kısa bir gecikmenin ardından patlayarak etki alanında kalan tüm hedeflere geçici Çürüme uygular.

Dinçleştirici Özüt (C)

Clove'un öldürdüğü veya hasar vererek asist aldığı düşmanın yaşam enerjisini ANINDA çekerek hız ve geçici can kazan.

Daha Ölmedik (X / Ulti)

Öldükten sonra hayata dönmek için ETKİNLEŞTİR. Clove hayata döndükten sonra belirli bir süre içerisinde bir skor veya hasar yoluyla asist almazsa ölür. 

 

Bölüm 08 Kısım 02 6 Mart'ta başladı ve lav ile kargaşaya hükmeden kadim varlıklardan esinlenilen Felaketin Kalbi Koleksiyonu'nu oyuncularla buluşturdu. Felaketin Kalbi Koleksiyonu; Vandal, Phantom, Spectre, Shorty ve yeni çifte kılıç Felaketin Bıçakları kaplamalarından oluşuyor. Aynı zamanda içinde Renk Deryası Sheriff, İğnekabuk Kılıç ve Sevgilerimle spreyi gibi içeriklerin bulunduğu yepyeni bir Savaş Bileti de oyuna eklendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kool Jane – "DAHA" 29 Mart'ta Yayında https://gazetebirlik.com/haber/kool-jane-daha-29-martta-yayinda-867/

“Palavra”, “Uyuşuyo Sadece” gibi başarılı teklilerinden ve Idyl ile düeti olan “Alev Alev” adlı şarkıdan sonra Kool Jane, yeni teklisi “DAHA” ile Türkiye’nin ses getiren kadın rapçilerinden olmaya devam edecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mart ayı keyifli etkinliklerle noktalanıyor https://gazetebirlik.com/haber/mart-ayi-keyifli-etkinliklerle-noktalaniyor-6111/

27 Mart Çarşamba “Dünya Tiyatrolar Günü’nde” saat 20:30’da “Mavi Müzikhol”, Endless Art Taksim Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak. Endless Art Taksim’in ilk prodüksiyonu Mavi Müzikhol’ün yazarlığını Elçin Gürler üstlenirken yönetmen koltuğunda Muharrem Uğurlu oturuyor. Müziklerin ritmi, dansların coşkusu, itirafların korkusuzluğu ve yüzleşmelerin özüyle örülü olan oyun, müziklerin arasında hala çocukluğunu koruyan kadınların gerçekçi hikayesini sahneye taşıyor. 

28 Mart Perşembe saat 21:00’de, "Betül Arım’la Yaşam Sanatı Sohbetleri ve Sürpriz Konuklar" da Endless Art Taksim Sahnesi’nde olacak. Betül Arım’la Yaşama Sanatı Seminerleri 13 farklı konu başlığından oluşuyor. Bunlar her ay sırasıyla sahneye taşınacaktır. Bu haftanın konusu: “Güne Nasıl Başladığımız Yaşamımızı Değiştirir mi?”

29 Mart Cuma saat 18:00’de, "Kahkaha Sanatı Patlat Bi’Kahkaha” ile Esra Alkan, sevenleriyle Endless Art Taksim Sahnesi’nde buluşacak.  

30 Mart Cumartesi saat 20:30’da “Var-Mış” oyunu Endless Art Taksim Sahnesi’nde izleyicilerle buluşacak. “Var-Mış”, küçüklüğünden kuleye kapatılmış bir prensesin tek gerçeği ’kurtulana’ kadar beyaz atlı prensi beklemesi gerektiğidir. Prensesin ‘aykırılığı’ ise tek bildiğini çürütme çabasıdır: İnsan kendi kendine yetebilmeli/yetebilir mi? Tek başına büyüyen prenses, farkında olmadan çocukluğu ve kadınlığının arasında kalmıştır. En büyük hayali ve merakı ise, hayatının tamamınını üst üste binmiş taşların üstünde geçirdikten sonra bir gün ayaklarının altında toprağı hissedebilmesidir. Toprağa basma arzusu onun tüm gerçekliğini, bekleyişini ve varlığını sorgulamasına sebep olmuştur. Oyunun şiirsel bütünlüğü ise: zamanın, yalnızlığın, arzuların, kararsızlığın, şüphenin, ve benliğin performatif motiflerden oluşmaktadır.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Engelli sanatçılar için açık çağrı: Europe Beyond Access https://gazetebirlik.com/haber/engelli-sanatcilar-icin-acik-cagri-europe-beyond-access--7894/

Sahne sanatlarında ve Avrupa genelinde engelli sanatçılar formun sınırlarını zorluyor ve izleyicilere, sanatçı dostlarına ve sanat profesyonellerine çağımızın yaratıcı fırsatlarını sunuyorlar. British Council’ın ortağı olduğu ve Avrupa Birliği’nin Yaratıcı Avrupa programı tarafından finanse edilen Europe Beyond Access programı, 2018 yılından bu yana engelli sanatçıları daha iddialı ve yenilikçi çalışmalar yapmaları için destekliyor.

Proje bu sene, Avrupa'nın önde gelen 10 dans ve sahne sanatları kuruluşundan oluşan bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor: Skånes Dansteater (İsveç), Holland Dance Festival (Hollanda), Onassis Stegi (Yunanistan), Oriente Occidente (İtalya), Kampnagel - Internationales Zentrum für schönere Künste (Almanya), CODA Oslo International Dance Festival (Norveç), Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu (Polonya), Project Arts Centre (İrlanda), Mercat de les Flors (İspanya) ve Culturgest - Fundação CGD (Portekiz). 

Engelli sanatçıların yenilikçi ortak yapımlara imza atabilmesi için her proje için 15 bin ile 40 bin Euro arasında finansman desteği sunan programda, dans pratiğine, koreografiye, harekete dayanan veya beden ve hareketi araştıran farklı disiplinleri kullanan projeler aranıyor. Başvurulan eserlerin, sahnede veya film, enstalasyon veya mekana özgü çalışma gibi farklı formatlarda olma şansı bulunuyor. Konsorsiyum ortaklarının mekan ve festivallerinin kullanımı ve halka açık sunum imkanı sunulan Europe Beyond Access’te, başvuruların birden farklı yerde gösterilebilmesi için esnek ve taşınabilir olması şartı aranıyor. Açık çağrıya yapılacak başvurular, yapımcı veya prodüksiyon desteği olan veya olmayan bağımsız sanatçılar ve kültür-sanat kurumunda çalışan sanatçılar tarafından yapılabiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ejderha Yılı'nda ejderha desenli nakış ürünleri https://gazetebirlik.com/haber/ejderha-yilinda-ejderha-desenli-nakis-urunleri-10/

Çin kültüründe ejderha, yalnızca şans ve bereket ile ilişkilendirilmiyor. Çin ejderhası son derece adil ve iyiliksever bir yaratık olarak da kabul ediliyor. Dolayısıyla Çin kültürünün en önemli öğelerinden biri olan ejderha, kendisinin kişisel onuru, imajı ve karakteriyle toplumsal hayata entegre olmuştur. Örneğin, yeni evlenen çifte mutluluk dilerken “Ejderha ve Anka Kuşu size uğur getirsin” ve “Altın Liste”ye (Çin tarihinde imparatorluk sınavlarını kazananların isimlerinin yer aldığı liste.) girenleri kutlarken “Balık Ejderha Kapısı’ndan atlamıştır” denir, çünkü Çin tarihinde ejderha ve anka kuşunun mutlu bir çift olduğu ve Ejderha Kapısından atlayan bir balığın da ejderha olacağına yani daha büyük başarılara imza atacağına inanılıyordu. Bu nedenle ejderha, Çinlilerin hayatında önemli bir yer tutuyor. Ejderha imajına her yerde rastlamak mümkündür.

Çin’in güneybatısında yer alan Guizhou eyaletindeki somut olmayan kültürel mirasların aktarıcıları kendi elleriyle zarif, dinamik, hayır ve uğuru simgeleyen ejderha motif parçaları işlemede ustadırlar. Sadece iğne ve iplikle kumaşlar üzerine işlenmiş motiflerde ejderha kültürü canlı bir şekilde gözler önüne serilir.

Guizhou eyaletinde yer alan 600 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan antik bir köy var. Guizhou’nun güneydoğusunda yaşayan Miao etnik grubundan vatandaşlar, ejderhaya özel bir sevgi beslerken, ejderhanın koruyucu tanrıları olduğuna inanıyorlar. Bu güzel Miaoların ejderhaya olan sevgisi, eski türkülerinin mısralarının yanı sıra, onların giysileri ve süs eşyaları üzerine kaplanan ejderha motiflerinde de ifade edilmiştir.

Bu zarif ejderha motifleri, genellikle gömlek manşetleri, omuz ve sırt bölgelerinin yanısıra kadınların başörtüleri üzerine farklı biçimlerde işlenir.

Gümüşten yapılmış bir kolyenin üzerine genellikle ejderha motifi kaplanır. Bu kolyenin küçüğü, beşik uğurluğu olarak da kullanılır ve bebeğe uğur ve şans getireceğine inanılır.

Guizhou eyaletine bağlı Qiandongnan Miao ve Dong Özerk İli’nde kurulu Etnik Müze, ejderhanın ayak izlerini keşfetmenin en iyi mekânıdır. Müzede bulunan ejderha figürleri rengârenk ve sanki canlı gibi görünümleriyle göz kamaştırır.

Müzede kıyafet ve aksesuarların sergilendiği salonda boynuzlu ejderha, çok ayaklı ejderha ve kanatlı ejderha… yani ejderhayla ilgili çeşitli kültürel unsurları görmek mümkündür. Bu kültürel eserler, ejderhanın her şeye entegre olabildiğini ve farklı anlamları taşıyabildiğini gösteriyor.

Bir elbisenin ön kısmında iki ejderha motifi bulunuyor. Biri büyük ve biri küçük iki ejderha, bir ailenin mutluluğu ve huzurunu simgeliyor.

Ejderhanın ruhu Miao halkının kıyafetleri üzerine nakış nakış işlenmiştir. 1990’lı ve 2000’li yıllarda doğan genç tasarımcılar da Miao nakış ürünlerine yansıyan ejderha sevdasını miras almışlar ve tasarımlarında cesur yenilikler yaparak, “ejderha unsurları” taşıyan ürünlere yer vermişler. Çin’in geleneksel Bahar Bayramı sırasında bu değerli ürünler büyük ilgi gördü ve sadece Çin’de değil dünyanın çeşitli bölgelerine de satıldı.

Bugün, Guizhou eyaletindeki Miao köylerinden yüksek gökdelenlerle dolu Shenzhen kentine kadar, ejderha modası çağdaş Çinliler tarafından yorumlanıyor ve aktarılıyor. 1700 yıllık geçmişe sahip Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil edilen ve Xiangyunsha adıyla bilinen ipek kumaş ile ejderha unsuru harmanlanarak, hem geleneksel hem modern, hem eski hem yeni unsurlar bir arada toplanıp Çin’e özgü kültürel moda trendi gözler önüne seriliyor.

Çin’in kuzeybatısında yer alan Shaanxi eyaletinin merkezi kentinde bulunan Shaanxi Müzesi’nde sergilenen bakırdan bir ejderha heykeli çok özel bir eserdir. Bu heykel, Tang Hanedanlığı’nın altın yaldızlı ve demir göbekli bakır ejderha heykelidir ve müzenin koleksiyonundandır. Kalın görünümüne rağmen hafif olan bu heykel, aynı zamanda çok zarif ve dinamiktir.

Söz konusu Xiangyunshalı giyimin tasarımcıları, Çin Ejderhası’nın ruhunu ve tarihini daha iyi şekilde anlayabilmek ve çağdaş trendi temsil edebilen ejderhayı yaratmak için çok sayıda tarihi kayıtlar üzerinde inceleme yapmışlar.

Xiangyunshalı kostümün tasarımcısı Wang Siying, “Batı Han Hanedanlığı’nda bile saçak kiremidi( eski Çin mimarisinde özellikle binaların saçaklarını süslemek ve korumak için kullanılan mimari aksesuar) üzerinde ejderha deseni işlenmiş, Tang Hanedanlığı dönemine gelindiğinde bu tür kiremit daha çok kullanılmış. Bu tür saçak kiremidi üzerindeki bu ejderha figürünü görür görmez çok heyecanlandım, çünkü bu figür gerçekten çok farklı, güçlü bir ülkenin gücünü gösteriyor. Ve içinde bulunduğumuz çağın gençleri de aslında çok dinamik ve güçlüdür.” dedi.

Tasarım ekibinin gözünde, çağdaş Çin’in trendi tarihe kök salmıştır. Xiangyunsha kumaşı, on yılı aşkın süredir gür ormanlarda yetişen bitkilerin suyundan hazırladıkları boyayla boyandıktan sonra, 3 kere buharda haşlanır, 9 kere suda pişirilir, 18 kere güneşte kurutulur. Bu işlemler tamamlandıktan sonra Guangdong eyaletinde yer alan Shunde kentinin özgün çamuruyla sıvanır, ardından birçok kez güneşte kurutulup işlemden geçirilir, bodrum katında bekletilir. Ciddi sıcaklık ve ortam kontrolü işlemleri sonunda pürüzsüz ve şeffaf Xiangyunsha kumaşı tüketicilerle buluşur.

Shenzhen kentinde bu yıl sahnelenen dans operası Yongchun gösterisinde, ulusal somut olmayan kültürel miraslar listesindeki “Yongchun Boksu” ve “Xiangyunsha” tasvir edildi. Geleneksel ile çağdaş güzelliğin ustaca harmanlanmasıyla, oyuncular Xiangyunsha kumaşıyla tasarlanan kıyafetler giyerek Çin Wushu sanatlarından Yongchun’un cazibesini gözler önüne serdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cerebral Palsy Türkiye'den yeni çocuk kitapları https://gazetebirlik.com/haber/cerebral-palsy-turkiyeden-yeni-cocuk-kitaplari-3360/

İstanbul’daki kampüsünde Cerebral Palsy’li bireylere, Hatay Antakya’daki hizmet birimleriyle ise deprem bölgesindeki engelli bireylere; teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye, çok yönlü hizmet modellerinin yanı sıra engelli bireylerin sosyal hayata katılımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda Cerebral Palsy’li ve engelli bireyler konusunda toplumsal bilinç oluşturmak hedefiyle çeşitli farkındalık çalışmalarına imza atıyor. 

Gönüllü bilim insanlarından oluşan Vakıf Akademik Kurulu; uzmanlara, ailelere ve çocuklara yönelik birçok yayın hazırlıyor. Engelli çocukların akranlarıyla eşit şartlar altında yaşamaları, engel durumlarının bilinirliğinin artırılması ve akran zorbalığına maruz kalmamaları amacıyla hazırlanan çocuk kitapları okuyucularıyla buluşturuyor. 

Boyut Yayın Grubu katkılarıyla hazırlanan, 6 kitaptan oluşan çocuk kitapları serisinin iki yeni kitabı; "Çiftlikte Doğum Günü" ve "Benim Renklerim ve Harflerim" küçük yaştaki okuyucuları eğlendirirken bilgilendiriyor.

Çiftlikte Doğum Günü

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye Akademik Kurul Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nihan Hande Akçakaya tarafından kaleme alınan ve Selin Çelikoyar tarafından resimlenen “Çiftlikte Doğum Günü” kitabı, Cerebral Palsy’li Müjde’nin arkadaşlarıyla çiftlikte geçirdiği keyifli bir doğum günü macerasını anlatıyor. Kitap, çocukların hayal güçlerini ve arkadaşlık bağlarını kuvvetlendirmeyi amaçlayan sıcak bir hikâye sunuyor. 

Benim Renklerim ve Harflerim

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı – Cerebral Palsy Türkiye  Akademik Kurul Üyesi Doç. Dr. Pelin Akmeşe'nin yazdığı,  Selin Çelikoyar'ın resimlediği “Benim Renklerim ve Harflerim” kitabı; anasınıfına başlamadan önce  endişe yaşayan Hemiplejik Cerebral Palsy'li Deniz'in anasınıfındaki öğretmenlerinin desteğiyle geliştirdiği öğrenme yöntemiyle renkleri ve harfleri eğlenceli bir şekilde keşfetme yolculuğunu anlatıyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bir Kitap da Sen Getir" Kampanyası, Sekizinci Yılında da Binlerce Çocuğu Kitaplarla Buluşturacak https://gazetebirlik.com/haber/bir-kitap-da-sen-getir-kampanyasi-sekizinci-yilinda-da-binlerce-cocugu-kitaplarla-bulusturacak--1351/

Anadolu Efes Spor Kulübü ile Anadolu Vakfı’nın 2014 yılından bu yana birlikte düzenlediği ve bugüne kadar on binlerce ihtiyaç sahibi öğrencinin eğitim hayatlarına katkı sağlamak ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen “Bir Kitap da Sen Getir” kampanyası, 2 Nisan 2024 Salı günü Sinan Erdem Spor Salonu’nda 18.00’de başlayacak Aliağa Petkimspor maçında hayata geçirilecek. 

Kitap bağışı yapan basketbolseverler Aliağa Petkimspor maçını ücretsiz izleyebilecek

Kampanyaya destek vermek isteyen gönüllüler, Aliağa Petkimspor maçı öncesi Sinan Erdem Spor Salonu’nda oluşturulacak kitap bağış noktalarına karalanmamış, boyanmamış ve iyi durumda olan ilk ve ortaokul seviyesindeki kitapları bırakabilecek. 

Taraftarlar, getirecekleri kitaplar karşılığında Aliağa Petkimspor maçı için ücretsiz bilet alabilecekler. Anadolu Vakfı’nın gönüllü bursiyerleri de “Bir Kitap da Sen Getir” projesinin kampanya gönüllüleri olarak projeye destek olacak. 

Toplanan kitaplar ihtiyaç sahibi okullara gönderilecek

Her yıl Kütüphaneler Haftası’nda başlayan “Bir Kitap da Sen Getir” kampanyası kapsamında eğitim destekçisi basketbolseverlerin bağışladığı kitaplar, tasnif sürecinin ardından Anadolu Vakfı’nın belirleyeceği ihtiyaç sahibi okullara gönderilecek. 

Bugüne kadar Adana’dan Ağrı’ya, Kastamonu’dan Ankara’ya, Manisa’dan Şanlıurfa’ya kadar farklı illerdeki okullara kitap bağışı yapılması sağlanan kampanya kapsamında 2023 yılında toplanan kitaplar da deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki okullara destek olunmasını için gönderilmişti.  

 

Anadolu Efes Spor Kulübü, ligde oynanacak Aliağa Petkimspor maçı öncesi tüm basketbolseverleri kitaplarını getirerek, bu anlamlı kampanyaya destek vermeye davet ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Madrigal şarkıları Hisar sahnesinde yükseliyor! https://gazetebirlik.com/haber/madrigal-sarkilari-hisar-sahnesinde-yukseliyor--4275/

2020 yılında çıkardıkları "Seni Dert Etmeler" adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayan ve gençlerin dilinden düşmeyen "Dip" ve "Senden Yoksun" gibi hit şarkılarını bu özel gecede seslendirecek olan Madrigal, dinleyicilerine unutulmaz bir müzik şöleni sunmaya hazırlanıyor.

Indie soundları, oryantal ezgilerle birleştirerek farklı bir ses yakalamayı hedefleyen “En İyi Müzik Grubu” ve “En İyi Grup ve En İyi Albüm” gibi ödülleri bulunan Madrigal, 4 Nisan’da Hisar Okulları Atatürk Salonu’nda sahne alacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İste Hayalet Avcıları: Ürperti'nin yaramaz hayaletleri! https://gazetebirlik.com/haber/iste-hayalet-avcilari-urpertinin-yaramaz-hayaletleri-7332/

 

1984 yılında vizyona girdiği gibi tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve kısa sürede kült haline gelen Hayalet Avcıları (Ghostbusters) filmi, hiç şüphesiz hem konusu hem oyunculuğuyla sinema tarihinin unutulmazları arasında yer alıyor. Tuhaf üç bilim adamının New York'taki bir üniversitede gizli çalışmalar yaptıkları için okuldan kovulmalarının ardından eski bir itfaiye binasında 'Hayalet Avcıları' adında bir dükkân açarak New York halkını rahatsız eden hayaletlerden kurtarmalarını konu alan ilk film, bugüne kadar çok az komedinin başarabildiğini yaptı. İkonik bir simge olan film sonrasında çok sayıda devam filmine ve uyarlamayla hayatımızda yer almaya devam etti.  Serinin son filmi Hayalet Avcıları:Ürperti’de  ekip yine çok sayıda hayaleti avlamaya çalışacak. İşte aralarında 1984 yılından bu yana yakalanmayan Slimer’dan, bir nesneden diğerine geçerek yakalanmamayı başaran Ele Geçirici Hayalet’e kadar yaramaz hayaletler ve hikayeleri…

 

Sewer Dragon / Lağım Ejderhası: Günümüz New York'unda Lağım Ejderhası bir belediye otobüsü büyüklüğündedir. Uzun bir kuyruğu ve ardında süzülen mavi bıyıkları olan parıldayan mavi bir hayalettir.

 

Slimer: 1984'te Hayalet Avcıları tarafından yakalanamayan Slimer hâlâ New York'ta yaşamaktadır, hatta itfaiye binasının tavan arasını kendine yuva yapmıştır.

 

The Library Ghost / Kütüphane Hayaleti: O geri döndü! Ve Ray, New York Şehir Kütüphanesi'nin koridorlarında bir kez daha Kütüphane Hayaleti'yle yüz yüze geliyor.

 

Mini-Pufts: Ray Stantz New York'a döndüğünde Mini-Puft'ları geride bırakamadı, o yüzden de birkaç tanesini yanında getirdi. Ancak yaramaz marşmelov yaratıkları çoğalıyor ve Ray'in kült Kitabevi'nin bodrum katının her köşesine dağılıyorlar.

 

Melody: Melody yıllar önce bir yangında ölmüş ve bu boyutta sıkışıp kalmıştır ancak Phoebe'yle arkadaş olduğunda, genç hayalet avcısı onun ne tür bir hortlak olduğunu tespit etmek zorunda kalacaktır.

 

Possessor Ghost / Ele Geçirici Hayalet: Bir nesneden diğerine geçerek bir sandalye yığınından bir çöp torbasına, bir süpürgeye ve hatta New York Şehir Kütüphanesi'nin merdivenlerini koruyan beton aslanlardan birine kadar her şeyi ele geçiren yaramaz bir hayalettir. Ray Stantz'a göre Ele Geçirici son derece tehlikeli ve yakalanması imkânsız bir hayalettir.

 

Pukey / Kusmuklu: Doğası kusmuklu olan bu sevimli ufaklık biraz patatese benziyor ancak alt çenesini açtığında dikkat edin.

 

Garraka: Garraka, yaşayan ölülerin lideri olan hayalet bir tanrıdır. Binlerce yıl önce, Garraka'nın Kusharit Umoti, diğer adıyla Ölüm Ürpertisi gücüyle insanlığın sonunu getireceğine dair bir kehanet ortaya çıkmıştır. Geniş boynuzları ve çukur yanaklarıyla grotesk, tehditkâr bir kara tanrı olan Garraka, hayaletlerden bir ordu kurmak için New York'a döndü ve onları nerede bulacağını çok iyi biliyor... 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden "Verdi & Wagner" https://gazetebirlik.com/haber/istanbul-devlet-opera-ve-balesinden-verdi-wagner-4707/

İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera

literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak

noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan tekniği açısından zorlayıcı ama

müzikal anlamda çarpıcı ve tüm dehalarını ortaya koydukları yapıtlarından seçkiler bir

araya gelmiştir.

Konserde; Nabucco, Macbeth, Rigoletto, Il Trovatore, La Forza del Destino, La

Traviata, Un Ballo in Maschera, Don Carlo, Aida, Otello, Falstaff gibi dünya opera

literatürünün en çok sahnelenen operalarından aryalar seslendiriliyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Şef İbrahim Yazıcı yönetiyor. Koro

Şefi ise Paolo Villa.

Konserde solistler; Caner Akgün, Göktuğ Alpaşar, Aylin Ateş, Sevim Ateş, Perihan

N. Artan, N.Işık Belen, Burak Dabakoğlu, Nesrin Gönüldağ, Önay Günay, Yoel Keşap,

Otilia İpek, Şebnem Ağrıdağ Kışlalı, Efe Kışlalı, Nurdan Küçükekmekçi, Anıl Önder,

Bahadır Özkoca, Ufuk Toker sahnede olacaklar.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye Kültür Yolu Festivali, 13-21 Nisan tarihleri arasında Adana'da başlayacak https://gazetebirlik.com/haber/-turkiye-kultur-yolu-festivali-13-21-nisan-tarihleri-arasinda-adanada-baslayacak-7369/

Bakan Ersoy, Bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13-21 Nisan tarihleri arasında Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı ile birlikte başlayacağını duyurdu.

Ersoy'un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Her fırsatta ifade ediyorum, Türkiye Kültür Yolu Festivali, şehirleri somut ve somut olmayan miraslarını herkesle buluşturmayı, şehirlerimizi marka şehirler haline getirmeyi hedefleyen kültür ve turizm atılımıdır.

Festival rotalarında yaklaşık 80 mekan yer alıyor. Artan şehir sayısıyla birlikte kapsamı büyüyen festivalimizde mekânların sayısı da artarak 2023 yılında 500’ün üstüne çıktı.

2024 yılında da yeni eklenen 5 şehrimizle birlikte etkinlik düzenlenecek mekan sayısını 600’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen kültür sanat etkinliği sayısı 380’i aşmıştı. İlk yıl ilk festival için bu rakam bizi son derece memnun etmişti.

Ama bugün kendi çıtamızı çok ciddi bir yüksekliğe taşımış durumdayız. Zira 2023’te 11 festival kapsamında gerçekleştirilen etkinlik sayısı 5 binin üzerine çıkmıştır. Bu yıl da etkinlik sayısını 6 bine çıkarmayı hedefliyoruz.

Bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni 13-21 Nisan tarihleri arasında Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı ile birlikte başlatacağız.

Sonra sırasıyla 25 Mayıs-2 Haziran arası Şanlıurfa, 1-9 Haziran arası Bursa, 8-16 Haziran arası Samsun, 22-30 Haziran arası Trabzon, 29 Haziran - 7 Temmuz arası Van, 3-11 Ağustos arası Nevşehir, 17-25 Ağustos arası Erzurum ve 31 Ağustos 8 Eylül ile Çanakkale ile devam edeceğiz.

Bu yılki festivalimizin önemli yıldızlarından biri de Pablo Picasso olacak. Picasso’nun 50. Yıl dönümü nedekiyle2023’te Avrupa ve Amerika’da  50 farklı sergi düzenlenmişti.

2024 Kültür Yolu Festivali kapsamında 80’den fazla orijinal eserin yer aldığı etkileyici bir Picasso sergisini baş misafir olarak ağırlayacak ve 3 ay boyunca farklı şehirlerimizde sanatseverlerle buluşturarak eşsiz bir deneyim yaşatacağız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''Beton Katkıları ve Güçlendirme Kimyasalları'' konulu seminer düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/beton-katkilari-ve-guclendirme-kimyasallari-konulu-seminer-duzenlendi-7139/

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın deprem felaketinden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla doğal afetlere karşı alınması gereken tedbirler ve yapılması gerekenlerle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyor.

Kayseri’nin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi yönünde çalışmalar yürüten büyükşehir belediyesi tarafından, eğitim seminerleri ve toplantılar da devam ediyor.

Bu kapsamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı ve İnşaat Mühendisleri Odası Kayseri Temsilciliği iş birliği ile Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda ''Beton Katkıları ve Güçlendirme Kimyasalları'' konulu eğitim semineri verildi.

Seminer kapsamında Beton Katkıları Ürün Yöneticisi Devrim Nazlıkol ve Yapı Güçlendirme Ürün Yöneticisi Yavuz Çavunt tarafından katılımcılara bu alanda önemli bilgilerin paylaşıldığı eğitim verildi.

Ücretsiz ve sertifikalı olan seminer programına, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ile Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da katıldı.

Program sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman, eğitim veren ürün yöneticilerine plaket takdim etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hat Eserleri Sergisi Zeytin Dalı Harekâtı'nın Yapıldığı Afrin'de https://gazetebirlik.com/haber/hat-eserleri-sergisi-zeytin-dali-harekatinin-yapildigi-afrinde-7144/

10. yılında geniş koleksiyonuyla sanatseverlerle buluşan Hat Eserleri Sergisi, Afrin’e misafir oldu. 21 Mart günü, Afrin Yunus Emre Enstitüsü’nde sanatseverlerle buluşan sergiye ilgi yoğundu. Albayrak Grubu’nun gerçekleştirdiği serginin, Afrin Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleşen açılışında; Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri, Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge Koordinatörü Fikret Çıtak, Hatay Vali Yardımcısı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi Genel Koordinatörü Mehmet Miraç Topaloğlu ve Ketebe yazarı, şef Ömür Akkor katılım gösterdiler.

Sergi açılışında bir konuşma gerçekleştiren Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri, “Bugün burada Hat Eserleri Sergimizi gerçekleştirirken kahraman Mehmetçik’e de şükranlarımı iletmek isterim. Zeytin Dalı Harekâtı ile terörden arındırılan Afrin’de kurulan Yunus Emre Enstitüsü Merkezi, burada hayatın normale döndüğünün büyük bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Suriye’nin Ortak Kültürel Dünyası

Afrin’e misafir olan Albayrak Grubu Hat Eserleri Koleksiyonu, Türkiye ve Suriye arasındaki kültürel bağlara da işaret etti. İki komşu ülkenin uzun yıllara dayanan kültürel alışverişlerinin altı çizildi.

Açılışa katılan Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge Koordinatörü Fikret Çıtak, bu meselenin altını çizerek, “Bu aziz millet, bin yıldır ortak geçmişi olan Suriyeli kardeşleriyle istikbale de birlikte yürüyor. İşte bu sergi, onun nişanesidir” ifadelerini kullandı.

Serginin açılışında yer alan Ketebe yazarı, şef Ömür Akkor da kültürel birlikteliğe vurgu yaparak, “Burada olmak benim için ayrı bir heyecan. Ben Kilis’te doğdum. O yüzden bu toprakların çocuğuyum diyebilirim. Buradaki zeytin ile buradaki peynir ile ekmek ile büyüdük” dedi.

Afrin’de Hayat Normale Dönüyor

Türkiye’nin Afrin’i terörden arındırdığı Zeytin Dalı Barış Harekâtı’nın ardından hayatın normale dönmesine yönelik bölgede çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda bölgenin en büyük kültür merkezi olan Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi’nde Albayrak Grubu, 10 yıllık serüvenin en güzide eserlerini sunduğu Hat Eserleri Sergisi’ni sanatseverlerle buluşturdu. 

Sanatseverlerin ilgisine sunulan Albayrak Hat Eserleri Sergisi, günümüz usta hattatlarının titiz çalışmalarıyla ortaya çıkan eserlerden oluşuyor. Hat Eserleri Sergisi, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverler tarafından ilgiyle incelenmişti. 10. yılını kutlayan Hat Eserleri Sergisi, yıl içinde farklı şehir ve ülkeleri gezecek. 

Sergi açılışında bir konuşma gerçekleştiren Hatay Vali Yardımcısı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi Genel Koordinatörü Mehmet Miraç Topaloğlu ise, “18 Mart 2018, Zeytin Dalı Barış Harekâtı’nın yıldönümüdür. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi anıyorum. Bu kıymetli etkinliğe vesile olarak Afrin’e gelmesinde emeği geçen tüm dostlara ve Albayrak Grubu’na sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Burada hayatın normale dönmesine katkı sunan her çalışmanın büyük bir kıymeti vardır” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
KURAN-I KERİM'i GÜZEL OKUMA YARIŞMASI SUNUCULUĞUNA GÜÇLÜ TRANSFER https://gazetebirlik.com/haber/kuran-i-kerimi-guzel-okuma-yarismasi-sunuculuguna-guclu-transfer-1768/

Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor.

FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KATILACAK

Yarışmanın jüri koltuğunda Osman Egin, Mehmet Ali Sarı ve Halil Necipoğlu oturacak. Finalin Külliye’de çekileceği özel programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. 30 gün sürecek yarışmada en iyi Kuran tilaveti sunan belirlenecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BOSTANCI DAYI VE DOÇEND'TEN YEPYENİ PROJE:''FERYAT'' https://gazetebirlik.com/haber/bostanci-dayi-ve-docendten-yepyeni-projeferyat-7215/

Müzik türleri arasında ustaca geçiş yapan Doçend, 2019 yılında kurulmuş olan Bostancı Dayı grubu ile “Feryat” isimli Türkçe Pop-Dans-Rap türündeki yeni düet çalışmasıyla, dinleyicilere keyifli bir proje sunuyor.

Feryat isimli yeni düet çalışmasının sözü Hazar Altın ve Mevlüt Can Karataş'a ait olurken müziği ile birlikte prodüktörlük koltuğunda ise Hazar Altın yer alıyor.

Bostancı Dayı ve Doçend'in birlikte seslendirdikleri yeni düet çalışması ''Feryat'', Warner Music Türkiye etiketiyle 22 Mart Cuma itibarıyla tüm dijital platformlarda yayımda!

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
LİL ZEY VE EZHEL'İ BİR ARAYA GETİREN ŞARKI: ''ÇEVİR TAVUKLARI'' YAYIMDA! https://gazetebirlik.com/haber/lil-zey-ve-ezheli-bir-araya-getiren-sarki-cevir-tavuklari-yayimda-9498/

Kendine özgü tarzıyla Türk Rap Müziği’nin dikkat çeken isimlerinden biri haline gelen Lil Zey, birkaç yıldır Almanya'da yaşayan Türkiye’nin kendi alanındaki en büyük isimlerinden biri olan  Ezhel ile ''Çevir Tavukları'' şarkısı için bir araya geldi. İkilinin henüz gerçek hayatta hiç yan yana gelmemiş olması ise bu şarkıyı çok daha ilginç kılıyor. 

Kolektif bir çalışmanın ürünü olan Çevir Tavukları şarkısının sözleri Görkem Yılmaz, Ezhel ve Lil Zey imzasını taşırken, bestesine ise bu üç ismin yanı sıra, aynı zamanda projenin prodüktörlüğünü yürüten EEI ve Muerte Beatz katkı sağlıyor.

Atlantic Records Germany etiketiyle 22 Mart'ta yayımlanan şarkı, modern zamanların ozanları olarak gösterilen iki sanatçının, günümüzdeki sosyal adaletsizliğe dair getirdikleri eleştirileri yansıtan bir taşlama niteliği taşıyor.

Lil Zey & Ezhel - Çevir Tavukları 22 Mart tarihi itibarıyla tüm dijital platformlarda yayımda!


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Prime Video, İngiliz Original Filmi How To Date Billy Walsh'ın Fragmanını Yayınladı https://gazetebirlik.com/haber/prime-video-ingiliz-original-filmi-how-to-date-billy-walshin-fragmanini-yayinladi-2780/

 Prime Video, 5 Nisan 2024’te yayınlanacak olan İngiliz yapımı liseli aşıkları konu alan romantik komedi filmi How To Date Billy Walsh’ın fragmanını yayınladı. Prime üyeleri, ayda sadece 39 TL'ye tek bir üyelikte tasarruf, kolaylık ve eğlencenin tadını çıkarıyor. 

 

Filmde, Archie karakterini Sebastian Croft (Heartstopper), Amelia karakterini Charithra Chandran (Bridgerton) Billy karakterini ise Tanner Buchanan (Cobra Kai) canlandırıyor. Kadronun geri kalanında ise Kunal Navyar (The Big Bang Theory), Nick Frost (Paul), Guz Khan (Army of Thieves), Lucy Punch (Motherland) ve Daisy Jeller (London Kills) yer alıyor.

 

Amelia (Charithra Chandran) ve Archie (Sebastian Croft) çocukluktan beri en yakın arkadaştır. Her zaman Amelia’ya destek olan Archie, şakalarına gülerken ve onun için kavgalara karışırken bir şeyi Amelia’dan saklamak zorunda kalmıştır: ona olan aşkını! Yıllar sonra aşkını ilan etme cesaretini toplayan Archie’nin planları, Amelia’nın Amerikalı yeni çocuk Billy Walsh’a (Tanner Buchanan) aşık olmasıyla alt üst olur. Kalbi kırık Archie, en yakın arkadaşını kaybetme pahasına, Amelia ve Billy’i birbirinden uzak tutmak için her şeyi yapar. Peki ayrı tutma uğraşları onları daha da yakınlaştırınca ne yapacaktır?

 

Yönetmenliğini Alex Sanjiv Pillai’nin (Bridgerton) üstlendiği filmin senaryosunu Alexander J. Farrell ve Greer Ellison (Making A Killing), yapımcılığını Future Artists Entertainment’tan Matt Williams (Save The Cinema) ve Neil Jones (The Colour Room) üstleniyor. Filmin yönetici yapımcıları arasında ise Piers Tempest (Military Wives), Merlin Merton ve Sebastian Street (Tomorrow) yer alırken, fotoğraf yönetmenliğini Hamish Doyne-Ditmas (Save The Cinema), yapım tasarımcılığını Julian Nagel (Been So Long), kostüm tasarımını Eleanor Baker (The Princess Switch 3), makyaj tasarımını Chloe Edwards (Breeders) ve editörlüğünü ise Matt Platts-Mills (Sanditon) üstleniyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Madrigal şarkıları Hisar sahnesinde yükseliyor! https://gazetebirlik.com/haber/madrigal-sarkilari-hisar-sahnesinde-yukseliyor-8314/

2020 yılında çıkardıkları "Seni Dert Etmeler" adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayan ve gençlerin dilinden düşmeyen "Dip" ve "Senden Yoksun" gibi hit şarkılarını bu özel gecede seslendirecek olan Madrigal, dinleyicilerine unutulmaz bir müzik şöleni sunmaya hazırlanıyor.

Indie soundları, oryantal ezgilerle birleştirerek farklı bir ses yakalamayı hedefleyen “En İyi Müzik Grubu” ve “En İyi Grup ve En İyi Albüm” gibi ödülleri bulunan Madrigal, 4 Nisan’da Hisar Okulları Atatürk Salonu’nda sahne alacak.

Madrigal Hakkında

Madrigal, ya da ilk adıyla Mavera, 2007 yılında Ceyhun Kaan Karakaş, Salim Kaan Alıcı ve Emre Zeytinci tarafından Kocaeli, Türkiye'de kurulmuş bir alternatif rock grubudur. Vokal ve gitarda Anıl Erdem Cevizci, bas gitarda Kaan Alıcı, bateri ve geri vokalde Sanlı Akgün, klavye ve geri vokalde Burak Emir Kamacı, elektro gitarda ise Ceyhun Kaan Karakaş'ın bulunuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ankara "Doğaya Açılan Pencerem" adlı sergi düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/ankara-dogaya-acilan-pencerem-adli-sergi-duzenlendi-3959/

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) iş birliğiyle “Doğaya Açılan Pencerem” konulu sergi açılışı düzenlendi.

Açılışa, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı İdarecileri, öğrenci velileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Çocuk Kulüpleri ve Çocuk Etkinlik Merkezlerindeki 90 minik üye, hayal güçleri ve el becerilerini kullanarak çöp poşetleri, piller, alüminyum folyo, kartonlar, pet şişeler, pet bardaklar, kapaklar, ağaç ve yapraklarla tasarlanan kostümleri defilede sergiledi.

Tüm merkezlerden hem bireysel hem de grupla birlikte el emeği göz nuru ile yaklaşık 700 çocuğun tasarladığı eserler, Çayyolu’nda bulunan MESA Plaza’da 29 Mart 2024 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cihangir Ceyhan'ın başrolünde olduğu "Dengeler: Biri Olmak" çok yakında GAİN'de https://gazetebirlik.com/haber/cihangir-ceyhanin-basrolunde-oldugu-dengeler-biri-olmak-cok-yakinda-gainde-4407/

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTFB) Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı değerlendirdi.

“Rusya bu tür eylemlere maruz kalma konusunda deneyimli bir ülke”

“Moskova saldırısı tüm dünya açısından şok edici olsa da aslında beklenmedik değil.” diyen Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Rusya’nın kent merkezli ve tahrip gücü yüksek eylemlere maruz kalma konusunda deneyimli bir ülke olduğunu hatırlattı.

“Eylemlerin arkası gelebilir…”

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Hem dışarıda hem içeride savaş halindeler. Eylem şu an göründüğünden daha komplike ve tahripkar gibi görünüyor. Zincirleme bir eylem planı da söz konusu olabilir. Yani arkası gelebilir.” dedi.

İhtimaller üzerinde analiz yapan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, bu analizlerini şöyle sıraladı:

“1-ABD ve Batı diplomatik misyonları aşırı uçlardaki örgütlerin terör eylemi planladığına yönelik yakın zamanda bir uyarı almışlar. Yani istihbarat servisleri eylem hazırlığını tespit etmiş. Bu eylemi yapanın kimler olduğunun bilindiğini de gösterir. 

“ABD yönetiminin Ukrayna’yı temize çıkarmaya çalışması durumun kritikliğini gösteriyor”

2-Arka planda Ukrayna’nın olması halinde Hamas saldırısına karşı İsrail’in verdiği tepki benzeri çok sert bir misilleme beklenebilir. Terör eylemleri tepkiyi meşrulaştırma işlevi görürler. İsrail’in meşru savunma hakkını tanıyan ABD, Rusya’nın meşruiyetini sorgulamakta zorlanacaktır. Henüz hiçbir kanıt olmadan ve henüz taziyede bile bulunmadan ABD yönetiminin Ukrayna’yı temize çıkarmaya çalışması durumun kritikliğini gösteriyor. 

“Wagner askerleri dahil ihtimal dahilinde…”

3- Putin’in zaferle çıktığı seçimlerden hemen sonra gerçekleşmesi iç politik durumla ilgili bir eylem olma ihtimalini de masaya sürer. Eylemciler çok eğitimli askerler gibi görünüyor; Wagner askerleri dahil ihtimal dahilindedir. 

İslamcı militanların taşeron olarak kullanılması…

4-İdlib’de hareketlenme olması halinde fail olarak DAEŞ’in uzantılarına işaret edileceğini söyleyebiliriz. İslamcı militanları taşeron olarak kullanmak adetten sayılır. 

“Savaş Ukrayna’nın batısına doğru genişleyebilir…”

5-NATO, Romanya üzerinden Karadeniz’e giriş arıyor. Avrupa’daki en büyük üssünü 2.5 milyar dolar yatırımla Karadeniz’e inşa ediyor. Eylem, Rusya’nın önleyici jeopolitik atağını tetikleyebilir ve savaş Ukrayna’nın batısına doğru genişleyebilir. 

6-Macron’un sert çıkışının ardından gelen saldırı Fransa’nın da zor durumda kalmasına yol açabilir. 

“İnce bir buz üstünde yürünen bir döneme girdik…”

7-Terör eylemleri etkiyi değil tepkinin oluşumunu hedefler. Büyük saldırılar da büyük tepki beklentisi yaratır. İnce bir buz üstünde yürünen bir döneme girdik.”

“Saldırı DAEŞ/IŞİD kaynaklı gibi görünüyor”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTFB) Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Moskova saldırısının son bilgilere göre DAEŞ/IŞİD kaynaklı gibi göründüğüne vurgu yaparak, ihtimaller analizindeki 1-4 ve 7. maddeyi toplu halde değerlendirdi.

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, şöyle devam etti:

1-DAEŞ’in Ortadoğu bölgesi dışında yaptığı uluslararası saldırılar taşeron olarak kullanıldığı/üstlendiği eylemlerdir. Arkasında istihbarat servisleri bulunur ve şimdilerde Soğuk Savaş modeline evrilen Doğu-Batı rekabetinde karşılıklı misillemelerin aracıdır. Kendi başına hareket edemez, lojistik destek sağlayamaz, varlığını sürdüremez. 

“DAEŞ saldırısı İsrail’e oksijen tüpü takabilir. İlginç bir denklem…” 

2- Saldırının amacı Putin’in Netanyahu benzeri şuursuz ve orantısız bir tepkiye yönelmesi ve Rusya’nın Ortadoğu cephesinin yeniden hareketlendirilmesi olabilir. Ukrayna cephesinde İsrail’in Gazze saldırısından bu yana görünmez hale gelen ve ilerleme yönüne giren Rusya etkisi İkinci Cephenin yeniden açılışıyla durdurulmak istenmiş olabilir. Suriye’deki görece durağanlaşan durum aktif hale getirilerek, İsrail’in yeniden Batı’nın ihtiyaç duyduğu bir müttefike dönüştürülmesi, Rus tehlikesinin hatırlatılması ve Gazze’nin Batı kamuoyunda ikinci plana düşmesi hedeflenmiş olabilir. Hamas saldırısı, ardından gelen tepkiyle Rusya’ya nefes alma fırsatı tanımıştı, şimdi de DAEŞ saldırısı İsrail’e oksijen tüpü takabilir. İlginç bir denklem. 

“Putin intikam alma konusunda ‘yemeği soğuk yiyen’ biri…”

3- Putin’in soğukkanlı bir siyasetçi olduğu düşünülürse, misillemenin bir vakitte yine DAEŞ üzerinden Batı başkentlerinde, kanımca öncelikli Fransa toprakları hedefli gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor. Macron, son açıklamasıyla ülkesini cephenin ön saflarına sürmüştü zaten. Suriye’nin yeniden hareketlenmesi Putin’in işine gelmeyebilir. Putin’in intikam alma konusunda “yemeği soğuk yiyen” biri olduğunu hatırlatalım. 

“İşin ucu yine bize (Türkiye’ye) dokunabilir”

4- “İslamcı terör” fikrinin kitlesel hafızada diri tutulması Batı kamuoyunun konsolidasyonu ve ABD liderliğinin kabulü için en değerli araçtır. Bu bilişsel yönelim İsrail açısından da elzemdir. DAEŞ deyince onu besleyen, büyüten ve diri tutan aklın Türkiye’ye yönelik terörü de yine DAEŞ üzerinden (hem İslamcı terörün kendisi hem de onun karşısına yerleştirdiği Batı için de mücadele eden Kürt savaşçılar antitezi) beslediğini de hatırlatalım. Yani Putin’in tepkisine bağlı olarak işin ucu yine bize dokunabilir.”


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
''ÇİZGİ ÖTESİ'' SAVAŞ ÇEVİK HAT SERGİSİ SANATSEVERLERLE BULUŞTU https://gazetebirlik.com/haber/cizgi-otesi-savas-cevik-hat-sergisi-sanatseverlerle-bulustu-4337/

Hattat Savaş Çevik'in son dönem eserlerinden oluşan "Çizgi Ötesi" adlı hüsnühat sergisi sanatseverlerle buluştu. Nevmekan Sahil Galeri'deki serginin açılışına sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Serginin açılışında konuşan Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer,   satın ve kültürün Üsküdar’da çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. 

" Üsküdar’ın sanatsal ve akademik birikimi, sınırlarımız dahilindeki sanat atölyeleri, merkezler, geleneğe önem veren sivil kurumlar bizim en büyük talihimiz. Her gayretimiz onların desteği, heyecanı ve katılımıyla somut hale geliyor. Şehrimizden aldığımız ilhamlarla bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Geleneksel kültürümüzün en önemli sanatlarından biri olan hat sanatı da bunlardan biridir. Üsküdar Belediyesi olarak bugüne kadar sanatseverlerimizi hat sanatının sayısız örnekleriyle buluşturma imkanına sahip olduk. Değerli sanatçımız Savaş Çevik beyefendinin çalışmaları da bu sanat alanının en güzel örneklerini oluşturuyor. Bu birbirinden değerli eserlerden oluşan serginin ramazan ayının bereketine katkı sunacağı düşüncesindeyiz. Bu birbirinden değerli eserlerimizin İzleyicisi bol olsun.”

Hat sanatçısı Savaş Çevik ise, hüsnühat sanatına 50 yıl önce başladığını belirterek, "24. kişisel hat sergimi açıyorum. Sergide 47 eserim var. Bu eserlerin içinde klasik olanlar da var." dedi.

Hüsnühat sanatında hem klasik hem de yenilikçi eserler veren Çevik, şunları kaydetti

"Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nde yazı ve tipografi hocalığı yaptım. Daha sonra Haliç Üniversitesi'nde Grafik Tasarım Bölümü'nü kurdum. Orada da 17 yıl çalıştım. Dolayısıyla benim geçmişimde grafik ve tasarım hocalığı var. Kaligrafi ve tipografiyle hat sanatı birleştiği zaman ortaya çok özgün şeyler çıkabiliyor. Hat sanatında farklı kompozisyon biçimlerini ilk defa ben ortaya koydum. Farklı yazı formları geliştirdim. Benim geliştirdiğim çapraz müsenna yazı formu, yerli ve yabancı hattatlar tarafından kullanılıyor."

Sergi, 11 Nisan'a kadar gezilebilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Yaşayan Kemeraltı Rehberi" kitabı yayımlandı https://gazetebirlik.com/haber/yasayan-kemeralti-rehberi-kitabi-yayimlandi-4485/

Prof. Dr. Melek Göregenli’nin hazırladığı ve bir çok yazarım makalelerinin yer aldığı “Kemeraltı’nın Yüzleri” kitabında tarihi çarşının ve kültürel çeşitliliğin izleri konu alınırken Doç Dr. Melda Yaman ve Dr. Erkin Başer’in hazırladığı “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” kitabında da Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınmasını amaçladı. 

Kemeraltı sokaklarının daima çok renkli, çok sesli, çok nefesli olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in 8 bin 500 yıllık engin kültürünün bir simgesi olan Kemeraltı Çarşısı’nı korumak ve tanınırlığını artırmak için büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. Yaptığımız altyapı yatırımlarıyla Kemeraltı’nı hak ettiği altyapıya ve estetiğe kavuşturduk. Kemeraltı Çarşısı’nın turizm potansiyelini arttırdık, rehberler eşliğinde ziyaretçilerimize açtık. Elinizdeki bu kitap, Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınması için hazırladığımız değerli bir çalışma. Kemeraltı’nın tarihsel, iktisadi ve kültürel mirasının yanı sıra tarihi çarşının dünü, bugünü ve gündelik yaşamına ilişkin izler kitabımızda yer alıyor. Kemeraltı’nı bugüne kadar belki de hiç görmediğiniz fotoğraflarla sunan kitabımızı, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayınladık.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Melek Göregenli’nin hazırladığı Erdem Ömüriş, Esra Dabağcı, Yağmur Alkın, Dilek Karabulut, Melda Yaman, Şakir Çakmak, Akın Ersoy’un makalelerinin yer aldığı “Kemeraltı’nın Yüzleri”nde tarihi çarşının ve kültürel çeşitliliğin izleri konu alındı. Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olarak tanımlanan Kemeraltı’ndaki geleneksel mesleklere ve tarihi yapısında geçirdiği dönüşümlere dair bilgilerin yer aldığı kitapta, yüze yakın esnaf, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve araştırmacılarla görüşmeler de yer aldı.

Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınması amacıyla hazırlanan çalışma, “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” adıyla yayımlandı. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli hazırlanan kitapta, Kemeraltı’nın kentin dünyaya açılan ve dünyadaki sayısız yeniliklerin İzmir’e ulaşma noktası olmasından bahsedildi. Melda Yaman ve Erkin Başer’in hazırladığı kitap; Ahmet Uhri, Erkan Serçe, Bozkurt Ersoy, Sultan Kavili Arap, Elif Yücebaş, İpek Özbek, Enriko Filipuçi, Akın Ersoy, Ertan Daş, Siren Bora, Melek Göregenli, İbrahim Alpaslan, Başak Ocak, Bülent Kıran’ın makalelerinden oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Siberosfer yeni sezona iki yeni bölümle başladı https://gazetebirlik.com/haber/siberosfer-yeni-sezona-iki-yeni-bolumle-basladi-3174/

HBR Türkiye stüdyolarında Gökçe Gülcüler'in moderatörlüğünde gerçekleşen YouTube programı Siberosfer'de siber girişimcilik, siber politika, siber bağımlılık ve siber alemin çocuklar ve bedenimiz üzerindeki etkileri gibi konular önemli konukların katılımıyla konuşulmaya devam ediyor.

 
Siber Üniversiteler: Geleceğin Eğitim Yolu
Siber üniversiteler, eğitimi demokratikleştirerek kapılarını herkese açıyor ve bireylere özel eğitim imkanları sunarak geleceğin eğitim dünyasını şekillendiriyor. Ancak bu yenilikçi yaklaşımın getirdiği bir risk var: artan siber zorbalık tehdidi. Yakın bir gelecekte tüm üniversitelerin siberleşeceği öngörülüyor. Ancak bu geçiş, üniversitelerin nasıl bir mücadele vereceğini belirsizleştiriyor. Üniversitelerin sadece akademik güçlerini değil, aynı zamanda bilgi işlem altyapılarını da güçlendirmeleri gerekecek. Gökçe Gülcüler'in moderatörlüğünde Siberosfer'in yeni sezon ilk bölümünde, Boğaziçi Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Oğuzhan Aygören bu konuyla ilgili soruları cevaplıyor. 

 
Ödeme Teknolojilerinde Siber Güvenlik: Riskleri ve Çözümleri
Dijitalleşen finansal işlemler, ödeme teknolojilerindeki hızlı gelişmelere paralel olarak siber riskleri de beraberinde getiriyor.  Siberosfer'in 13'üncü bölümünde, Ödüyo Finansal Teknoloji Kurucu CEO'su Erman Yapıcı, ödeme sistemleri kullanılarak yapılan siber saldırılardan pratik finansal operasyon davranışlarının yarattığı siber boşluklara ve hem küresel hem de lokal yaptırımlara kadar herkesi bir nebzede olsa ilgilendiren konuları paylaşıyor.]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Fotoğraf çekimlerinde flaş devri kapanıyor yerine Star Işığı geliyor! https://gazetebirlik.com/haber/fotograf-cekimlerinde-flas-devri-kapaniyor-yerine-star-isigi-geliyor-5612/

Yaratıcılığı ön plana alarak kullanıcılara her geçen gün daha kullanışlı bir mobil ve dijital yaşam sunan vivo, fotoğraf ve video çekmeyi seven kullanıcılara oldukça heyecanlandıracak teknolojik bir yeniliğe hazırlanıyor.

 
Flaş ışığı kullanılarak yapılan geleneksel çekimlerde doğal olmayan pozlar ortaya çıkabiliyor, çekilen görüntülerde yansımalar, keskin gölgeler ve renk dengesizlikleri gibi istenmeyen etkiler oluşabiliyor. Ayrıca, flaşın doğrudan kullanımı poz verenin dikkatini dağıtabildiği gibi portrelerde kırmızı göz etkisi gibi rahatsız edici durumlara da yol açabiliyor.
 
Bu nedenle vivo, #BayBayFlaş diyerek akıllı telefonlarında flaşı uğurluyor. vivo Star Işığı Portresi özelliği ile bundan böyle flaşın kötü etkilerini ortadan kaldıracak yepyeni bir teknoloji geliyor. Bu teknoloji sayesinde flaşın yüzdeki kötü etkilerinden kurtulacak, özellikle portre çekimlerinde daha doğal, daha canlı detayları yakalayabileceksiniz.  
 
vivo, uzun ve kapsamlı yedi yıllık bir çalışmanın ardından, stüdyo portre fotoğrafçılığında yeni bir çağ başlatıyor. Kendini portreler için en iyi akıllı telefonunu yaratmaya adayan vivo, yedi yıl önce, Star Işığı'nın (Aura Light) ilk tanıtımıyla birlikte, stüdyo portre fotoğrafçılığında uzmanlaşmaya odaklanıyor.
 
Stüdyo fotoğrafçılığı profesyonel fotoğrafçılar tarafından yapılan bir fotoğrafçılık türü ve çekimlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan birçok temel stüdyo ekipmanları bulunuyor. Stüdyo fotoğrafçılığında en önemli faktör ise ışığın kontrolünü doğru şekilde yapabilmek olduğundan  aydınlatma ve ışık kullanımı oldukça önem kazanıyor. Aydınlatmayı bu kadar önemli yapan da fotoğrafta elde edilmek istenen etkiyi ortaya çıkarabilmek için ışık kullanımı. Bu nedenle Kelvinmetre, pozometre, sürekli aydınlatma, flaş aydınlatma gibi birçok ekipmanın kullanılması gerekiyor.
 
vivo stüdyo kalitesinde Star Işığı Portresi ile tüm bunları akıllı telefona taşıyarak nihayet vivo V30 ile yedi yıllık çalışmalarını yeni bir seviyeye çıkardı. Bu, bir akıllı telefonda stüdyo düzeyindeki efektlere en yakın olduğumuz nokta. vivo bu akıllı telefonda, stüdyo düzeyindeki ışık ve gölge efektlerini, görüntü netliğini ve atmosferik işlemeyi yeniden oluşturmaya çalıştı, böylece portre fotoğraflarınız her zaman, her yerde stüdyo kalitesinde olabilecek. Özetle yeni vivo V30 ile taşınabilir fotoğraf stüdyonuz artık cebinizde olacak.
 ]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İKİ YENİ BELGESEL İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI https://gazetebirlik.com/haber/iki-yeni-belgesel-icin-yesil-isik-yakti-3794/

Lider eğlence servisi Netflix, sporun farklı dallarına odaklanan yapımlarla kütüphanesini genişletmeye devam ediyor. Londra’da gerçekleştirilen Next on Netflix UK etkinliğinde yapılan açıklamaya göre futbol dünyasının efsanevi isimlerinden José Mourinho’nun hikayesi, sıra dışı bir belgesel ile Netflix üyeleriyle buluşacak. İsmi henüz kesinleşmeyen Mourinho belgeseli, Portekizli teknik adamın Chelsea, Real Madrid, Inter Milan, Manchester United, Tottenham Hotspur ve Roma gibi takımlardaki gösterişli kariyerine ve bu kariyeri şekillendiren iniş çıkışlara odaklanacak.

 

Netflix, teniste yeni bir çağın kapısını açan genç yıldız Carlos Alcaraz’ın etkileyici hikayesini de üyeleriyle buluşturmaya hazırlanıyor. İsmi henüz kesinleşmeyen Alcaraz belgeseli, genç yıldızın yaşamına ve sıralamalardaki hızlı yükselişine odaklanacak. 

 

OLAYLI EURO 2020 FİNALİ TÜM YÖNLERİYLE ANLATILACAK  

Netflix, etkinlikte önceki sezonlarıyla üyelerinin beğenisini kazanan yapımların yeni sezonlarını da duyurdu. Bu yapımlardan Ragbi: Altı Ulus Şampiyonası’nın 2. sezonu gelecek yıl yayınlanacak. Eleştirmenlerin beğenisini kazanan antoloji belgesel dizisi PERDE ARKASI’nın bir sonraki durağı Birleşik Krallık olacak. Yeni sezonda futbol dünyasının önemli olayları ve isimleri hakkındaki efsaneler masaya yatırılacak. 

 

Merakla beklenen The Final: Attack on Wembley belgeseli ise Mayıs 2024’te yayına girecek. Olaylı Euro 2020 finaline odaklanacak belgesel, İngiliz futbol tarihinin bu önemli ve ürkütücü gününde yaşananları anlatacak. Belgeselde o güne şahitlik eden kişiler tarafından oluşturulan içeriklerden, arşiv görüntülerinden ve özel röportajlardan yararlanılacak.

 

Netflix Kurgu Dışı Spor İçeriklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gabe Spitzer konuyla ilgili şöyle konuştu: “Önemli yapımların yer aldığı spor odaklı içerik seçkimize eklenecek yeni yapımları duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yapımlar; spor dünyasında tarih yazan isimleri, efsanevi ligleri, maçları, yarışları ve unutulmayan anları üyelerimize ulaştırma tutkumuzu yansıtıyor. Başarılı sporcuların ve kurumların hikayelerini en özgün şekilde anlatmamız için bize güvenmeye devam etmesi de bizi ayrıca gururlandırıyor.” 

 

Etkinlikte açıklanan yapımlarla ilgili detaylı bilgiler ise şöyle:

  • Alcaraz (geçici isim) (2025): Belgesel dizisi, tenisin genç yıldızı Carlos Alcaraz’ın 2024 yılı içerisinde kortta ve kort dışındaki yaşadığı olaylara içeriden bir bakış sunacak. Yapımcılığını, LaLiga’nın da yapımcılığını yürüten Morena Films’in üstlendiği belgesel dizisi, tenis dünyasında devrim yapan dünyanın en iyi sporcularından birini daha yakından tanımamızı sağlayacak.
  • Mourinho (2025): FC Porto’yu Şampiyonlar Ligi’nde zafere ulaştırarak spor dünyasında şaşkınlık yaratmasından yirmi yıl sonra, bu belgesel dizisi; futbolun öncü isminin hayatına ve iz bıraktığı döneme derinlemesine bir bakış sunacak. Mourinho’nun Chelsea, Real Madrid, Inter Milan, Manchester United, Tottenham Hotspur ve Roma’daki kariyeri, unutulmaz zaferleri ve tartışmalı olayları dizinin değineceği konulardan yalnızca birkaçı. Yapımcı John Battsek (Beckham; The Deepest Breath; WHAM!) ve yönetmen Joe Pearlman’ın (Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now; Robbie Williams; Bros: After The Screaming Stops) imzasını taşıyan belgesel dizi, Mourinho’nun yanı sıra çeşitli futbolcular ve teknik direktörlerle yapılan röportajları içerecek ve kendini ‘özel biri’ olarak tanımlayan teknik adamın dünyasını Netflix üyeleriyle buluşturacak.
  • Ragbi: Altı Ulus Şampiyonası 2. Sezon (2025): Ragbi: Altı Ulus Şampiyonası, Formula 1: Drive to Survive’ın yapımcılarıyla birlikte hayranlarını 2024 Guinness Altı Ulus Şampiyonası’na her zamankinden daha fazla yaklaştırıyor. İzleyiciler, bir kez daha dünyanın en köklü ve en büyük uluslararası ragbi turnuvasının heyecan dolu dünyasına girme fırsatını yakalayacak. Avrupa’nın en iyi takımları kupayı evlerine götürmek için mücadele ederken, fanlar kamera arkasında yaşananlara da şahitlik edecek. Ragbi: Altı Ulus Şampiyonası’nın yönetici yapımcılığını Box to Box Films adına Akademi Ödüllü James Gay-Rees (Amy; Senna), Paul Martin (Diego Maradona) ve Martin Conway üstleniyor. 
  • The Final: Attack on Wembley (Mayıs 2024): Wembley Stadyumu 11, Temmuz 2021’de teknik direktör Gareth Southgate ve İngiltere için tarihi bir galibiyete sahne olmak üzereydi. Ekip, İngiltere’nin 1966’dan beri oynayacağı ilk büyük finale giden yolculuğunda ülkeye ilham vermişti ve artık Avrupa Şampiyonluğu çok yakındı. Fakat İngiliz taraftarların ülkenin her köşesinden Wembley’e gelmesiyle birlikte kutlama havası hızla bir kaosa dönüştü. İçkinin ve uyuşturucunun etkisiyle kavgalar çıkarken, biletsiz taraftarlar stadyuma girmeyi başardı. İlk elden etkileyici tanıklıkların da kullanıldığı filmde, coşkuyla başlayan ve ülkenin sarsılmasıyla sonuçlanan bir günün dramatik hikayesi anlatılıyor. The Final: Attack on Wembley filminin yönetici prodüktörlüğünü Aloke Devichand, James Rogan ve Soleta Rogan, yönetmenliği ise Rob Miller ve Kwabena Oppong üstleniyor.  
  • PERDE ARKASI BİRLEŞİK KRALLIK (geçici isim) (2025): Eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanan PERDE ARKASI belgesel dizisi, futbolun geniş (ve vahşi) dünyasındaki efsane hikayelerin perdesini aralıyor. Manşetlerin ötesine uzanan bu hikayeler, bildiğimizi sandığımız gerçeklerin farklı yanlarına ışık tutuyor. Her karakter odaklı hikaye, kahramanlarının ağzından içtenlikle anlatılıyor. Sonuçta ortaya azim, direnç, kalp kırıklığı, zafer, emek ve hatta mizahla dolu görüntüler çıkıyor. 

 

Daha önce gösterime giren ve duyurulan BeckhamBreak PointTour de FranceFull SwingQuarterbackCaptains Of The World; Sprint (mevcut isim); Sunderland ‘Til I DieLa LigaLast Chance UThe Last Dance, Cheer ve At Home With the Furys gibi yapımların ardından gelen bu yeni projeler Netflix’in global spor odaklı yapımlarının başarısını ileriye taşıyor.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gizli geçmişin gölgesinde, intikamın derin sırları açığa çıkıyor "Üç Harfliler: Nazar" filminin fragmanı yayınlandı! https://gazetebirlik.com/haber/gizli-gecmisin-golgesinde-intikamin-derin-sirlari-aciga-cikiyor-uc-harfliler-nazar-filminin-fragmani-yayinlandi-7571/

Ülkemizde 1 milyonu aşkın seyirci tarafından izlenen Üç Harfliler serisinin her anı soluk kesen son filmi “Üç Harfliler: Nazar” vizyon için gün sayarken, filmin ürpertici afişi ve korku dozu yüksek fragmanı yayınlandı.

 

TME Films ve Muhteşem Film’in ortak yapımcılığını üstlendiği Üç Harfliler: Nazar’ın yönetmen koltuğunda bu kez Melodi Tözüm oturuyor. Filmin senaryosunu da kaleme alan Tözüm’e görüntü yönetmeni olarak Eren Nayir eşlik ediyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Elçin Atamgüç, Hatice İrkin, Gülderen Güler, Elis Sezgin, Berfin Naz Uzar, Alperen Çavdar, Batuhan Gülcemal, Melike Balçık gibi isimler yer alıyor. Filmin müziklerindeyse Reşit Gözdamla’nın imzası var.  

 

Üç Harfliler: Nazar filminin özeti

 

Zeliha, torun sahibi olma umuduyla üç harflilerle anlaşma yapar. Ancak, torunu Nazar'ı, adet olup kadınlığa ilk adımını attığında onlara vermek zorundadır. Oğlu ve gelini zamanı geldiğinde anlaşmaya uymaz, bu sebeple Nazar’a karşılık üç harfliler tarafından kurban edilirler. Zorlu bir kaderle yüzleşen Zeliha, büyüye tövbe edip torununa adanmış bir yaşam sürmeye karar verir. Ta ki Nazar, 17 yaşında cinsel istismara maruz kalıp acımasızca öldürülene kadar. Torununun acı dolu ölümü Zeliha’da intikam arzusunu uyandırır, ancak bu sefer daha derin ve karanlık bir yolda.

 

Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği, “Üç Harfliler: Nazar”, 10 Nisan’da vizyonda olacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Beklenen fragman yayınlandı https://gazetebirlik.com/haber/beklenen-fragman-yayinlandi-7923/

X Yapım'ın yapımcılığını üstlendiği, Gani Rüzgar Şavata'nın yönetmen koltuğunda oturduğu “İki Gözüm Ahmet: Sürgün” filmi müzik dünyasının unutulmaz ismi Ahmet Kaya'nın Paris'te geçirdiği sürgün yıllarını konu alıyor.  Hem şarkılarıyla hem de sesiyle milyonları etkileyen sanatçı kendine has tarzıyla, yaşarken olduğu gibi ölümünden sonra da pek çok insanın hayatına dokunmaya devam ediyor. Filmden merakla beklenen fragman yayınlandı.

Yakın tarihin panoraması

“İki Gözüm Ahmet: Sürgün” fragmanı, Türkiye’nin yakın tarihini gözler önüne seriyor. Fragmanda dikkat çeken sahnelerden biri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, belediye başkanı olduğu dönemde şiir okuduğu için hapse girişi öncesi Yedikule’deki Cumhuriyet kutlamaları töreninde kendisini yalnız bırakmayan Ahmet Kaya ile yaşadığı an. Bu sahne, ilginç bir paralelliği de gözler önüne seriyor; biri şiir okuduğu için 1999 yılında hapse girerken, diğeri aynı tarihte söylediği sözler nedeniyle sürgüne gitmek zorunda kalıyor.

Filmde ayrıca, Ahmet Kaya'nın sürgüne gitmesine neden olan olayların yaşandığı Magazin Gazetecileri Derneği ödül gecesine de yer veriliyor. Bugün birçok kişinin perde arkasında yaşananları merak ettiği ödül gecesi tüm gerçekliğiyle canlandırılıyor.

Bu ve daha pek çok tarihi olayın yer aldığı, Türkiye panoramasını gözler önüne seren filmde Özgür Tüzer, Aleyna Solaker, Serdar Orçin, Ruhi Sarı, Metin Yıldız, Yelda Reynaud, Ekin Nakkaş gibi başarılı isimler yer alıyor. “İki Gözüm Ahmet: Sürgün” CGV Mars Dağıtım aracılığıyla tüm Türkiye’de 5 Nisan’da vizyona girecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İnkılap Kitabevi imzasıyla raflarda https://gazetebirlik.com/haber/inkilap-kitabevi-imzasiyla-raflarda-2377/

Cengis T. Asiltürk’ün tarafından yazılan ‘Karnavalın Ortasındaki Adam Ünsal Oskay’ romanı, Ünsal Oskay’ın ilham veren yaşamından satır başlarını incelikli bir roman kurgusuyla bir araya getiriyor. 

 

ROMAN BÜYÜLEYİCİ GERÇEKLİK İÇERİYOR

 

Akademik çalışmaları kadar sosyal hayata dair gözlemleriyle de unutulmaz bir iz bırakmış olan Ünsal Oskay, bu kez bir roman karakteri olarak Cengis T. Asiltürk’ün kalemi, İnkılap Kitabevi’nin imzasıyla raflardaki yerini aldı.  Karnavalın Ortasındaki Adam Ünsal Oskay başlıklı roman büyülü gerçeklik tarzının özgün örnekleri arasına adını yazdırmaya aday olarak görülüyor. Kurmacayla biyografik öğelerin iç içe geçtiği bu eserde, Ünsal Oskay’ın yaşamı kadar fikri yapısına ve hayata bakışına dair de pek çok ayrıntı dikkat çekiyor. 

 

ÖDÜLLÜ ROMANLARIN YAZARI CENGİS T. ASİLTÜRK’TEN BİR BAŞYAPIT DAHA

Ödüllü romanların yazarı Cengis T. Asiltürk, Karnavalın Ortasındaki Adam Ünsal Oskay ile okuru “aydın onuru”nun cisimleşmiş hali Ünsal Oskay’ın yaşamında, büyülü bir yolculuğa davet ediyor. Sadece biyografik bir roman olmayan Karnavalın Ortasındaki Adam Ünsal Oskay, büyülü gerçekçilik tarzındaki şiirsellik dolu bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor. Romanda, Oskay hayatının tüm renkli sekanslarıyla başkahraman olarak anlatılıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
5. Uluslararası Karikatür Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu https://gazetebirlik.com/haber/5-uluslararasi-karikatur-yarismasinin-odulleri-sahiplerini-buldu-5959/

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen 5.Uluslararası Karikatür yarışmasına Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Amerika, Japonya, Fransa, İtalya, Venezuela, Suudi Arabistan, Polonya, İran, Hırvatistan, Myanmar, Belçika gibi 51 ülkeden 409 eser sahibi 1128 karikatür ile katıldı.

Karikatür Yarışması ödül törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile birlikte birincilik ödülünü kazanan İran’dan Ali Rastroo, üçüncülük ödülünü kazanan Ali Şur, 18 yaş altı ödülünü kazanan İran’dan Niliya Sadat Mirrezaei, 18 yaş altı ödülünü kazanan Elif Bilge Sağlam, Raşit Yakalı Özel Ödülünü kazanan Cemalettin Güzeloğlu, Mansiyon Ödülünü kazanan Mohammadali Khalaji ve Hüseyin Tanyeri, değerli jüri üyeleri Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Raşit Yakalı, Abdülkadir Uslu, Mehmet Selçuk, Sarkis Paçacı ve Savaş Ünlü katılım sağladı.

Başkan Gürün, yerel yönetimlerin sadece yol, su, bina değil sanat ve kültürle ilgili de çalışmalar yapması gerektiğini söyledi ve sanatın bir toplumun geleceğe emin adımlarla yürümesini sağladığını belirtti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkan Aktaş: Bursa olarak Ediz ile gurur duyuyoruz https://gazetebirlik.com/haber/baskan-aktas-bursa-olarak-ediz-ile-gurur-duyuyoruz-770/

Anaokuluna giderken öğretmeninin yönlendirmesiyle satranç oynamaya başlayan, 15 yaşına kadar dünya çapında sayısız başarılar elde eden ve Türkiye'nin satrançta en genç büyük ustası olma başarısı gösteren Ediz Gürel, annesi Özlem Gürel ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.

Başkan Aktaş, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Bursa’nın özel çocuklarından biri olan Ediz Gürel’i ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Daha önceden Büyükşehir Belediyespor Kulübü’nün yetenekli bir satranç oyuncusu olan Ediz’i yakından tanıdığını ve başarılarıyla gurur duyduklarını belirten Başkan Aktaş, genç sporcunun Türkiye ve dünya çapında önemli başarılara imza attığını kaydetti.

Başkan Aktaş, ilk kez 8 yaşında Millî Takım’a seçilme başarısı gösteren Ediz’in satranç kariyerindeki başarılarının günden güne artarak devam ettiğini ifade ederek, “Bursa olarak Ediz ile gurur duyuyoruz. 2020 Prag Uluslararası Satranç Festivaline davet edilen Ediz, ‘genç yetenekler’ kategorisinde ikinci olarak tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. Prag’daki simultane maçta Dünya Şampiyonası finalisti büyük usta Boris Gelfand’ı yenmeyi başararak büyük ses getirdi.” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Başkan Aktaş tarafından genç sporcuya çeşitli hediyeler takdim edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
1000'i aşkın katılımcıyı bir araya getirdi https://gazetebirlik.com/haber/1000i-askin-katilimciyi-bir-araya-getirdi-7462/

Sanatın özgün bakış açıları kazandırma gücüne dayanarak kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren, kadın ve kız çocuklarını kutlayan, karşılaştıkları güçlükleri görünür kılan iş birliklerini teşvik etmeyi hedefleyen WOW-Dünya Kadınlar Festivali İstanbul, üçüncü edisyonu ile kentin kültür-sanat hayatına yön veren ve İstanbul’un en önemli endüstri mirası yapılarından olan Beykoz Kundura’da 1000’i aşkın katılımcıyı bir araya getirdi. 

 

İki güne yayılan ve ‘geleneksel’ sanat mekanlarının dışına çıkarak izleyicileri çeşitlendirmeye ve yaratıcı alanların kapsayıcılığını ve erişilebilirliğini destekleyerek yeni küratoryel sesleri geliştirmeye odaklanan festival boyunca; sohbet, atölye, performans, yemek, müzik ve mentorluk yoluyla sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısı üzerindeki olumlu etkisinden güç alan yaratıcı topluluklar ve yaratıcı sektörlerde çalışan profesyoneller, izleyici ile buluşma fırsatı yakaladı.

 

2 Mart Cumartesi günü Esra A. Aysun ve Beykoz Kundura Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın sunumu ve Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, British Council Türkiye Direktörü Gill Caldicott ve WOW Vakfı’nın Yetkili Müdürü Colette Bailey’nin açılış konuşmaları ile başlayan WOW İstanbul, Türkiye’de canlı olimpiyat anlatımı yapan ilk kadın spiker Nihan Cabbaroğlu’nun Women in Football yöneticisi Ebru Köksal ile ‘Sporda Kadın Deneyimi’ başlıklı açılış söyleşisi ile devam etti. 

 

Açılışı konuşmasında WOW İstanbul Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun “2019 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz tüm WOW Festivallerini Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun her yıl gittikçe artan rakamlarına rağmen büyük bir inanç, tutku ve kapsayıcılıkla katılımcılarımızın erişilebilirlik ihtiyaçlarını gözeterek hayata geçirdik. Dayanıklılıklarını dayanışmadaki başarıları toplumsal hareketlere ilham veren kadınların hikayelerini dinleyerek birbirimizden öğrendik. Bir kez daha bu ses ve görünürlüğe, WOW İstanbul Festivali’nin yaratıcı metodolojisi ile sizlerle açacağımız için gurur duyuyoruz.” ” ifadelerini kullanırken, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo da “Türkiye’deki oldukça güçlü ve yetenekli kadınların ve kız çocuklarının başarılarını dinlemekten büyük keyif aldım.”“ dedi.

 

Sporda Kadın Deneyimi’ başlıklı açılış söyleşisinde sporun kendi hayatlarındaki yerini, toplumsal ve kültürel olarak sporun kadın güçlenmesindeki rolünü ve toplumsal cinsiyet açısından spor dünyasının şu anki durumunu değerlendiren Women in Football yöneticisi Ebru Köksal; “O top peşinde koşarken belki de yoğunlukları ve başka sebeplerden dolayı hiçbir zaman bir araya gelemeyecek insanlar bir araya geldi. Ve bir şeyler başarmanın keyfi, oynama isteği ve hırsı da bambaşka bir birliktelik yaratıyor kadınlar arasında.” ifadelerini kullandı. 

 

Alanında fark yaratmış birbirinden farklı deneyimlere sahip kadın profesyonellerin günümüzün sosyo-politik meselelerine, kadın hareketi merceğinden kendi hikayelerini paylaştıkları tartışmalara ev sahipliği yapan WOW Büyük Fikirler bölümü kapsamında; Anadolu Kültür’ün Direktörü Asena Günal’ın WOW Rio’dan Renata Peppl ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllülerinden Eda Sevinin ile bir araya geldikleri ‘Kapitalizmin Kıskacında Feminizm ve Kesişimsel Mücadele: Rio’dan İstanbul’a Farklı Deneyimler’, gazeteci Duygu Demirdağ’ın, Gaziantep Kırkayak Kültür Dom Araştırmaları Merkezi Direktörü Zühal Gezicier, Defne Kadın Kooperatifi Başkanı Nesrin Deli ve AÇEV bünyesinde kadınların güçlenmesini hedefleyen çok sayıda projede aktif olarak yer alan Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk’ü bir araya getiren ‘Felaketler Çağında Kadın Dayanışması’ ve British Council Toplumsal Cinsiyet ve Kapsayıcılık Müdürü Gillian Cowell, Kenya ekibinden Alice Wekesa, Hindistan ekibinden Deepa Sundara Rajan ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan avukat İpek Bozkurt’un katılımıyla gerçekleştirilen ‘Yol Ayrımında Kadın Hakları’ oturumları katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirildi.

 

Kadın+lara hiyerarşiden uzak, mansplainingden arınmış, özgür bir sahne sağlamaya çalışan feminist bir kolektif olan Kadınlarla Jam sahnesi ile müzikle ilgilenen, şarkı yazan yarı profesyonel ve profesyonel tüm kadın+lara açık, kapsayıcı bir alan sunan WOW Açık Sahne, katılımcı kadınların kendi bestelerini ya da sevdikleri şarkıların uyarlamalarını çalabildikleri ve doğaçlama yapabildikleri her dilde ve türde müziğe, kendini kadın olarak tanımlayan her müzisyene açık olarak gerçekleştirildi.

 

Şehirdeki kadınların seslerini müzikle duyurmaya bu sene de devam eden WOW İstanbul Festivali, Kreşendo (eski adıyla Beats by Girlz Türkiye) tarafından British Council ile hayata geçirilen ve üçüncü edisyonunda sınırlarını daha da genişleten ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ programı ile Ankara’dan başlayarak Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’a uzanan coğrafyanın eşsiz seslerini 16 müzisyenle keşfetti. Kasım 2023’te başlayan programa katılan müzisyenler, dijital ortamda müzik prodüksiyonu ve şarkı yazımı üzerine dört aylık bir eğitim aldılar ve Birleşik Krallık’tan Brighter Sound desteği ve Holly Phelps ile Kate Lowes’un katılımıyla gerçekleştirilen bu programı takiben, festivalde sahnedeydiler. WOW İstanbul’un ilk gününün kapanışını yapan ve ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ orkestrası ile gerçekleşen projenin lansman performansında, önceki edisyonlarda yer alan; Sinitheia, Ali Beyim & Şu Dağlar Tepe Tepe, Kuma, Gazel o Mostaru, Lamento Velo, Fanus, Benim Artık, Dreamy Lament, Ice Closed, Kara Ayna, Diyarbekir, Benimleyim, Bêhedar, Kuzgun, Sığamam ve Caje Sukarije & Olanlar Oldu Bana parçaları seslendirildi.

 

Festivalin 3 Mart Pazar akşamı gerçekleştirilen ve British Council Momentum Delegasyonu Takip Hibesi tarafından desteklenen kapanış panelinde Umami Kitap Kurucu Ortağı ve Argonotlar’ın editörü, sanat eleştirmeni Seçil Epik’in moderasyonu ile 30 yılı aşkın süredir eşitlik, akademik araştırma, toplum temelli eğitim ve öğrenim ilkelerini benimseyen yaratıcı kültür projeleri ve merkezleri geliştiren Glasgow Kadın Kütüphanesi Direktörü ve Kurucusu Adele Patrick ve her sene düzenlenen ödüllü festivaller ve sanatçı gelişim programları yürüten Belfast merkezli Outburst Arts’ın Kurucusu ve Sanat Yönetmeni Ruth McCarthy’nin katılımıyla gerçekleştirildi. ‘Sanat Yoluyla Feminist Dayanıklılık’ başlığını taşıyan panelde konuşmacılar, feminist sanata dair çalışmalarının, kendi bölgelerinde feminist hareketin direniş ve dayanıklılığını nasıl etkilediği üzerine deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

 

WOW İstanbul Festivali’nin kapanış performansı için ise WOWsers İstanbul sahnedeydi. İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştirilen WOWsers İstanbul için açık çağrı ile seçilen ve Şubat ayı boyunca Başak Doğan’ın sanat direktörlüğünü yaptığı Vokal Akademi tarafından düzenlenen koro atölyesine katılan 18-23 yaş arasındaki katılımcılardan oluşan Genç Kadınların Sesi Çok Sesli Korosu, bu çalışmalarda hazırlanan repertuvar ile ilk kez WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul sahnesinde festival seyircileriyle buluşarak festivali sonlandırdı. Genç Kadınların Sesi Çok Sesli Korosu gerçekleştirdiği kapanış performansında; Kusimama, Bahçelerde Kestane, I’m Still Standing, A La Nanita, Vopa - Seidamadei, Kaval Sivri parçalarını seslendirdi.

 

Festival boyunca açık olan ve WOW İstanbul’un kapsayıcılığı ve çeşitliliğini yansıtan Sivil Alan bölümünde yer alan; Defne Kadın Kooperatifi, Erişilebilir Her Şey, Havle Kadın Derneği, Hayata Sarıl Lokantası, Kırkayak Kültür, Kızlar Sahada, Kundura Hafıza ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) hazırladıkları stantlarda çalışmalarını festival katılımcılarına anlatma ve paylaşma imkânı buldu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İAE'den Kütüphane Haftası'na Özel Etkinlik: "Kâğıttan Kitaba: Cilt Atölyesi" https://gazetebirlik.com/haber/iaeden-kutuphane-haftasina-ozel-etkinlik-kagittan-kitaba-cilt-atolyesi-9176/

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, 60. Kütüphane Haftası kapsamında kitapseverleri Kağıttan Kitaba: Cilt Atölyesi’ne davet ediyor. Kâğıdın ve kitap cildinin tarihsel serüveninin anlatılacağı atölye, bir kitabın ciltlenmesini ilk adımdan itibaren uygulamalı olarak görme ve deneyimleme imkânı sunuyor.

İsme özel el yapımı defter
Eğitmen Enes Çinğay, kitabı oluşturan sayfaların formalara dönüştürülmesini, bu formaların dikilmesini, dikildikten sonra cildin hazırlanmasını, isim ve bezeme programının yapılmasını ve yapıştırma işleminin ardından cildin preslenmesini gösterecek, ek olarak şiraze türleri hakkında bilgiler verip bir şiraze örecek.

Katılımcılar, atölye sonunda hediye edilen el yapımı ciltli defterlere yaldızlı isim baskısı da yapabilecek.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yeni remix'iyle yazı karşılayacak https://gazetebirlik.com/haber/yeni-remixiyle-yazi-karsilayacak-6243/

90’lı yıllarda çıkan ilk Türkçe slow parça remix’i olan Aşk Oyunu, Kenan Doğulu’nun farklı projelerde birlikte çalıştığı müzisyen ve prodüktör Atilla Ural’ın dokunuşuyla yepyeni haliyle sevenleriyle buluşuyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anma Pulu ve ilk gün zarfı https://gazetebirlik.com/haber/anma-pulu-ve-ilk-gun-zarfi-1835/

PTT AŞ, 22 Mart 2024 tarihinde "Sakin Şehirler-4" konulu 120 TL (26 x 41 mm boyutunda) bedelli anma pulu ile söz konusu pula ait 140 TL bedelli ilkgün zarfını abone sayısı kadar PTT iş yerlerinde ve PTT AŞ’ye ait www.filateli.gov.trweb adresinde satışa sundu.

 

Söz konusu filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte Ahlat PTT Müdürlüğü/BİTLİS adresinde "Sakin Şehirler-4 Konulu Sürekli Posta Pulu 22.03.2024 AHLAT" ibareli ilkgün damgası kullandırılmaya başlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hat sanatının en güzel örnekleri sergileniypr https://gazetebirlik.com/haber/hat-sanatinin-en-guzel-ornekleri-sergileniypr-2200/

 Günümüz hat sanatının önemli isimlerinden Savaş Çevik’in ‘’Çizgi Ötesi’’ hat sergisi 23 Mart Cumartesi günü saat 15.00’de Nevmekan Sahil Galeri’de açılacak.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla gerçekleşecek açılışa Üsküdar ve İstanbul’dan çok sayıda sanatseverin de katılması bekleniyor. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com