tag:gazetebirlik.com,2015:cid-106 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-31T05:00:02+03:00 Van'da Vefa ekipleri kışın zor şartlarında da ihtiyaç sahiplerinin yanında https://gazetebirlik.com/haber/vanda-vefa-ekipleri-kisin-zor-sartlarinda-da-ihtiyac-sahiplerinin-yaninda-5415/

İlçede engelli, hasta ve yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanması için Kaymakamlık tarafından kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu ekipleri, zorlu kış şartlarına rağmen devletin yardımlarını vatandaşlara ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Karla kaplı yolları aşan, zaman zaman kilometrelerce yürüyen görevliler, sisteme kayıtlı 242 evi düzenli olarak ziyaret edip, hasta, yaşlı ve engellilerin evlerini temizliyor, çamaşırlarını yıkayıp diğer ihtiyaçlarını karşılıyor.

Hane ziyaretleri de yaparak ihtiyaç sahibi aileleri belirlemeye çalışan Vefa ekibi görevlileri, çalışmalarıyla vatandaşlara devletin sıcak yüzünü hissettiriyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Sağmalı Mahallesi'nde tandıra düşerek iki elini kaybeden Muhterem Özoğul, AA muhabirine, Vefa ekiplerinin kar kış demeden yılın her döneminde kendisine yardım ettiğini söyledi.

Ekiplerin 15 günde bir evine geldiğini anlatan Özoğul, "Allah onlardan razı olsun. Kar kış demeden yardımımıza koşuyorlar. 5 çocuğum var. Bakımlarını ve ev işlerini yapamıyorum. Sağ olsun arkadaşlar gelip evimi temizliyor, sobamı yakıyor, çocuklarımın bakımını yapıyor. Bütün ihtiyaçlarımızı giderip dönüyorlar. Tek isteğim protez ele kavuşmak. Az da olsa kendime ve aileme bakmak istiyorum." diye konuştu.

Özoğul'un eşi Ergül Özoğul ise "Arkadaşlar kışın bu karda bile bizi yalnız bırakmıyor. Gelip evdeki bütün ihtiyaçlarımızı gideriyorlar." dedi.

"Olumsuz hava koşulları bizi engelleyemiyor"

Özalp Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) personel şefi Yaver Akgül, kışın olumsuz hava koşullarında zorlanmalarına rağmen ziyaretleri sürdürmeye önem verdiklerini dile getirdi.

Ekiptekilerin haneleri 15 günde bir ziyaret ettiğini belirten Akgül, şunları kaydetti:

"Ziyaretlerde ev ve baca temizliği, sobanın yakılması, çamaşırların yıkanması, sağlık bakımı, çocuk bakımları ve yemek gibi birçok çalışma yapıyorlar. Kaymakamımız, devletimizin bütün imkanlarını bize sunuyor. Sosyal devlet anlayışı gereği kırsal alanda da elimizden geldiği, doğa şartlarının izin verdiği kadar vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları bizi engelleyemiyor. Araçların gidemediği yerlerde arkadaşlarımız yürüyerek vatandaşlarımıza ulaşıyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da PTT Kargo aracılığıyla 130 bini aşkın kitap öğrencilere ulaştırıldı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-ptt-kargo-araciligiyla-130-bini-askin-kitap-ogrencilere-ulastirildi-7668/

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen yıl başlatılan "Kitap Van Projesi" projesi kapsamında öğrencilere verilen kitap desteği bu yıl da devam ediyor.

Öğrencilerin okumak istedikleri kitaplara kolaylıkla ulaşmasını sağlamak amacıyla "www.kitapvan.gov.tr" sitesini açan Valilik, çocukların yaş ve eğitim seviyelerine uygun kitapların belirlenmesi için "Kitap Değerlendirme Kurulu" oluşturdu.

Yürütülen çalışmalar sonucu belirlenen kitapların tanımlandığı siteye üye olan öğrenciler, buradan okumak istedikleri kitapları seçerek adreslerine gönderilmesini istiyor.

İpekyolu ilçesindeki Kitap Van Projesi Ofisi'nde görevli 10 uzman öğretmen, öğrencilerin talep ettiği kitapları Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı'nın mesajıyla paketliyor.

Hediye paketleri, PTT Kargo görevlileri tarafından il ve ilçe merkezlerinin yanı sıra en ücra mahallelerdeki öğrencilere ulaştırılıyor. Okudukları kitabın özetini yazarak siteye yükleyen öğrenciler, yeniden kitap talebinde bulunma hakkı kazanıyor.

Tüm öğrencilerin kitapla buluşturulmasının hedeflendiği proje kapsamında şu ana kadar 130 bini aşkın kitap evlere teslim edildi.

"Kitap okuma faaliyetini destekliyoruz"

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, AA muhabirine, başarılı olmanın, hayalleri gerçekleştirmenin, geleceğe sağlam adımlar atmanın yolunun kitap okumaktan geçtiğini söyledi.

Kitap okuma alışkanlığının çocukken kazanılması gerektiğini belirten Balcı, şunları kaydetti:

"Çocuk okuyucusu olmayan toplumların yetişkin okuyucuları da olamaz. Devletimizin ve milletimizin imkanlarını eğitime, bilgiye, bilime, kültüre, sanata ve geleceğin teminatı çocuklarımıza sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayallerini gerçekleştirmek istiyoruz. İlimizde kitap çalışmalarıyla ilgili çok güzel işler yapılıyor. Bu işleri gönülden yapan öğretmenlerimize, kütüphanecilerimize teşekkür ederim. Şu ana kadar yaklaşık 300 okul kütüphanesi kurduk. 10 ilçemizde yapımına başlanan bebek ve çocuk kütüphaneleri tamamlanmak üzere. Bu, Türkiye'de bir ilk. Tüm ilçelerimizde bebek ve çocuk kütüphanelerinin kurulumunu sağlayacağız. Bölgenin en büyük halk kütüphanelerinden birinin temelini attık."

"Kitapları ödünç vermiyoruz, onların oluyor"

Okul kütüphanelerini zenginleştirmek, çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanmalarını sağlamak için yaklaşık 3 milyon kitap aldıklarını anlatan Balcı, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye örnek olabilecek projelerden birini hayata geçirdik. Sadece kitap almıyor, kütüphane kurmuyoruz. Aynı zamanda kitap okuma faaliyetini de destekliyoruz. Okullarda bir saat kitap okuma etkinliği yapılıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu çalışmayı yürütüyor. Ayrıca yılda 4 kez benim başkanlığımda kitap okuma yarışması ödül törenleri yapılıyor. Kitap okuma faaliyetini canlı tutmaya çalışıyoruz. 500 bin TÜBİTAK kitabı da aldık. Çocuklarımızın www.kitapvan.gov.tr adresinden seçtikleri kitaplar, PTT aracılığıyla evlerine götürülüyor. Şu ana kadar 130 bini aşkın kitap gönderdik. Kitapları ödünç vermiyoruz, onların oluyor. Çocuklar da bundan büyük mutluluk duyuyor. Çocuklarımızı çok seviyoruz. Eğitime, bilgiye, bilime kültüre ve sanata önem veriyoruz. Projenin yürütülmesinde emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim."

"Öğrencimize okuma alışkanlığı kazandırıyoruz"

Proje koordinatörü Gökhan Arslan ise öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanarak kendilerini daha iyi ifade etmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

www.kitapvan.gov.tr sayesinde binlerce öğrenciye ulaştıklarını bildiren Arslan, "Örgün eğitime kayıtlı öğrencilerimiz sitemize üye olduktan sonra stoktan seçtikleri kitapları PTT aracılığıyla adreslerine ücretsiz gönderiyoruz. Çocuklar okudukları kitabın özetini sisteme kaydettikten sonra ikinci kitabı isteyebiliyor. Böylece öğrencimize okuma alışkanlığı kazandırıyoruz, evlerinde kütüphanelerini kurmalarına yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

"Sipariş verdiğim kitap evime getirildi"

Sipariş ettiği kitabı teslim alan 5. sınıf öğrencisi Ecrin Şeker de kitap okumayı çok sevdiğini belirterek, "İnternetten sipariş verdiğim kitap evime getirildi. Çok mutluyum. Günde 40 sayfa kitap okuyorum. Valimize teşekkür ederim. Okumayı herkese tavsiye ediyorum." dedi.

Lise 12. sınıf öğrencisi Yasin Gürcü, "Kitap okumayı çok seviyorum. İnternetten siparişini verdiğim kitap PTT aracılığıyla getirildi. Çok sevindim. Aynı zamanda üniversiteye hazırlanıyorum. Kitap okumanın sınavlara katkı sağlayacağına inanıyorum. Valimizden Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van-Bahçesaray kara yolunda düşen çığlar temizleniyor https://gazetebirlik.com/haber/van-bahcesaray-kara-yolunda-dusen-ciglar-temizleniyor-852/

Van'da geçen hafta etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle Van-Bahçesaray kara yolu, geçişlere kapatıldı.

Yağışın durmasıyla Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı 111. Şube Şefliği ekipleri, iş makineleriyle yol açma çalışmalarına başladı.

Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’ne ulaşan ekipler, düşen çığlar nedeniyle yolda biriken kar kütlelerini temizledi.

Kar altında kalan araçlardan birini yol kenarında bularak çevresini temizleyen ekipler, diğer aracın uçurumdan yaklaşık 20 metre yuvarlandığını tespit etti.

Ekipler, zor şartlarda yolun kalan kısmını açmaya çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası ışıklandırıldı https://gazetebirlik.com/haber/van-golundeki-akdamar-adasi-isiklandirildi-1529/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, kentte tarihi yerlerde yapılan yenileme çalışmaları sürüyor.

Son olarak kentin önemli turizm noktalarından Akdamar Adası'nın çevresi ve adadaki tarihi kilise ışıklandırıldı.

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ada, Güneş Enerjisi Santrali kullanılarak yapılan ışıklandırmayla gece de insanları cezbeden görünüme kavuştu.

Çevre düzenlemesi yapılan, tahrip olan yürüyüş yolları yenilenen ada, yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da 650 kadın, Filistinliler için battaniye ve kışlık giyecek üretiyor https://gazetebirlik.com/haber/vanda-650-kadin-filistinliler-icin-battaniye-ve-kislik-giyecek-uretiyor-7202/

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, İsrail'in ablukası altında yaşam mücadelesi veren kadın ve çocuklara insani yardım ulaştırılması amacıyla "Filistin'de Anne ve Çocuklar Üşümesin" adıyla proje hazırladı.

Bu kapsamda ülke genelindeki 31 olgunlaşma enstitüsü ve yaklaşık 1000 halk eğitimi merkezinde eş zamanlı olarak Filistinliler için battaniye, polar içlik, iç çamaşırı, yeni doğan seti, eşofman takımı ve maske üretimine başlandı.

Erciş Halk Eğitimi Merkezi ile ADEM'lerde eğitim gören 650 kadın da Filistinlilere yardım amacıyla kışlık giysi, eşofman takımı, bebek kıyafeti, maske ve havlu üretimi için dikiş makinelerinin başına geçti.

Usta öğreticilerinin tasarımını yaptığı, kursiyerlerin dönüşümlü olarak diktiği ürünler, paketlenerek Gazze'ye gönderilmek üzere ilgili kurumlara teslim ediliyor.

"Tüm vatandaşlarımız Filistin'deki mazlumlara yardım etmeye çalışıyor"

Erciş Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Ata Yıldız, AA muhabirine, proje kapsamında Gazze'deki çocuklara ve kadınlara destek olabilmek, yanlarında olduklarını göstermek amacıyla üretime başladıklarını söyledi.

Kursiyerlerin projenin başlamasından bu yana özveriyle çalıştığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Kadın kursiyerlerimiz ve usta üreticilerimizin desteğiyle şu ana kadar binlerce ürün ürettik. Battaniye, eşofman takımı, iç çamaşırı, bebek kıyafeti, maske, havlu ve kışlık kıyafet üretimine devam ediyoruz. Dikilen ürünler, paketleme işlemlerinin ardından Mersin'e, oradan da saldırı altındaki Filistinlilere ulaştırılacak. Aynı zamanda Gazelli kardeşlerimiz için kermes düzenledik. Bazı kursiyerler çeyizlik minder ve yorganlarını, bir kursiyerimiz de çeyrek altın bağışladı. Tüm vatandaşlarımız Filistin'deki mazlumlara yardım etmeye çalışıyor. Hazırladığımız ürünler Gazze'deki çocuk ve kadınların ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayacak. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim."

"Kızlarımız çeyizlerini bağışlıyor"

Usta öğretici Mesude Bozkoç ise Gazze'de saldırıların bitmesi için dua ettiklerini belirterek, "Daha önce düzenlediğimiz kermese tüm vatandaşlarımız, öğretmenlerimiz, idarecilerimiz, genç kızlarımız ve kadınlarımız destek verdi. Çocuklarımız kumbaralarındaki parayı bağışladı. Kermesten elde ettiğimiz geliri de üretime dönüştürdük. Merkezimizde kışlık kıyafetler üretiyoruz. Gönüllü olarak bize destek veren kadınlarımız var. Filistinli kardeşlerimize bir nebze de olsa destek olmaya çalışıyoruz. Ay sonuna kadar her üründen bin tane üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Usta öğretici Çiğdem Taş Döken de ellerinden geldikçe Filistinlilere destek olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Proje kapsamında kursiyerlerimizle kadın ve çocuklar için battaniye, kışlık kıyafet ve bebek takımları dikiyoruz. Burada bulunmanın sevincini yaşıyorum. Herkes destek olmaya çalışıyor." dedi.

Kursiyerlerden Emine Aras, projede yer almanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, "Filistinliler için kışlık kıyafet dikiyoruz. Kardeşlerimize bu zor günlerde yardım etmeye çalışıyoruz. Komşularımız, çevremizdeki herkes destek oluyor. Kızlarımız çeyizlerini bağışlıyor. Saldırıların bir an önce sona ermesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yolu kardan kapanan mahalledeki kanser hastasının imdadına ekipler yetişti https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yolu-kardan-kapanan-mahalledeki-kanser-hastasinin-imdadina-ekipler-yetisti-6506/

İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Salahane Mahallesi'nde yaşayan 60 yaşındaki görme engelli kanser hastası Ayaz, rahatsızlandı.

Mahalle yolunun kapalı olması nedeniyle Ayaz'ı hastaneye götüremeyen yakınları, 112 Acil Sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Bunun üzerine, Çaldıran Belediyesi ekipleri kardan kapanan mahalle yolunun açılması için çalışma başlattı.

Tipi ve yoğun kara rağmen 2 saat süren çalışmayla yolu açan karla mücadele ekipleri, sağlık görevlilerinin hastaya ulaşmasını sağladı.

Evinde ilk müdahalesi yapılan Ayaz, sağlık ekiplerince kaldırıldığı Çaldıran Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Ayaz'ın, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Kedi Villası'nda bu yıl 80 yavru sahiplendirildi https://gazetebirlik.com/haber/van-kedi-villasinda-bu-yil-80-yavru-sahiplendirildi-4548/

Uzun ve kabarık kuyruğu ve farklı göz renkleriyle kentin en önemli değerleri arasında bulunan Van kedilerinin sayısı, merkez bünyesindeki Van Kedi Villası'nda yürütülen çalışmalarla artırıldı.

Anaç kedilerden faydalanılarak her yıl yeni yavruların yetiştirildiği merkezde, 7 yıl önce başlatılan "Her Eve Bir Van Kedisi Projesi" kapsamında sahiplendirme çalışmaları yürütüldü.

Bu yıl doğan 145 kedi yavrusundan 80'inin sahiplendirildiği merkezde, kalan 65 yavru da koruma altına alındı.

Adı, ırkı, cinsiyeti, göz rengi, doğum tarihi, kuyruk özelliği, rengi, işitme durumu, kimlik ve çip numarasının yazıldığı "uluslararası sağlık karnesi" çıkarılan kediler, aşıları yapıldıktan sonra belirlenen ücret karşılığında sahiplerine teslim edildi.

"Her yıl büyüyen bir aileyiz"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, Van kedisiyle ilgili saflaştırma ve orijinal form elde etme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Her sene bununla ilgili değerlendirmeler yapıldığını ve bir sonraki yılın programının planlandığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Anaç Van kedilerinden 145 yavru elde ettik. Bu yavruların sağlık taramasını, sağırlık testlerini, orijinal forma yakınlık değerlendirmelerini yaparak 80'ini yeni ailelerle buluşturduk. Yani 2023 yılında 80 aile edinmiş olduk. Geri kalanları da merkezimizde değerlendirmeye aldık. Onlar burada damızlık olarak kullanılacak. Tabii ki çok talep var. Biz burada bir tercih kullanıyoruz. İstiyoruz ki Van kedisi gidebileceği en iyi aileye gitsin, orada da neslini devam ettirebilsin ve bizimle de bağlantısı devam etsin. Bu şekliyle değerlendirmeler yapıyoruz."

Her evde bir Van kedisi olmasını arzu ettiklerini anlatan Kaya, "Sadece bizde olması yetmiyor, herkeste olmasını arzuladığımız için veriyoruz. Bu çalışmayı yapmasak merkezdeki sayımız binleri geçmişti ama halkın elinde bu hayvanın olmasını istediğimiz için mutlaka her sene 100'e yakın aileye Van kedisi yavrusu veriyoruz. 2,5 aylık yavru veriyoruz. Dolayısıyla da her sene büyüyen bir aileyiz." dedi.

"Her sene bir öncesinden daha güzel yavrularımız oluyor"

Amaçlarının fazla yavru elde etmek olmadığını vurgulayan Kaya, "Amacımız orijinal forma en yakın formu elde etmek. İstersek çok daha fazlasını üretebilir durumda oluruz ama bu, ıslah çalışmasından, orijinal form elde edilmesi amacından ödün vermemiz anlamına geliyor. Bunlar Van kedisinin aleyhine olacak işlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Bundan dolayı her yıl damızlık kedilerin tekrar tekrar değerlendirmeye alındığına dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

"Değerlendirmelerde bazıları damızlıktan çıkıyor, bazıları yeni damızlığa giriyor ve bu değerlendirmeler sürekli yapılıyor. Her sene bir sonraki seneden daha güzel yavrularımız, annelerimiz, damızlık erkeklerimiz oluyor. Van kedisi, ülke sınırları dışında da çok bilinen bir hayvan. Ülke içinde de duyarlılığın arttığını görüyoruz ve insanlar bu hayvanı görmeyi arzu ediyor. Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi bu açıdan çok değerli bir merkez. Ziyaretçi sayımız her geçen gün artıyor. Kendi bilimsel çalışmalarımızın yanında Van için bir turizm ikonu haline gelmek bizi mutlu ediyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da 16 kişilik teknik ekip bölgede çığ tehlikesi olan yerleri belirliyor https://gazetebirlik.com/haber/vanda-16-kisilik-teknik-ekip-bolgede-cig-tehlikesi-olan-yerleri-belirliyor-2502/

Engebeli coğrafyası ve yüksek rakımlı dağları nedeniyle kışın çığ riskinin fazla olduğu Van'ın kırsal bölgelerinde, önceki yıllarda yaşanan acı olayların tekrarlanmaması için sıkı önlemler alınıyor.

AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, dağların yoğun olduğu Bahçesaray, Çatak, Başkale, Gevaş ve Gürpınar ilçelerinde Afet Risk Azaltma Sistemi ile hazırladıkları çığ haritasını, yeni verilerle sürekli güncelliyor.

Şu ana kadar 4 bin çığ yatağı tespit eden, söz konusu bölgelerde karın birikme alanlarını ve çığ patikalarını içeren haritayı ilgili kurumlarla paylaşan AFAD İl Müdürlüğü, Van-Bahçesaray kara yolunda 4 ve 5 Şubat 2020'de meydana gelen ve 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketindeki acıların tekrar yaşanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı kapsamında, İl Müdürlüğü öncülüğünde oluşturulan ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Van Büyükşehir Belediyesi, Bahçesaray Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünden, aralarında jeoloji ve harita mühendislerinin yer aldığı 16 kişilik "Çığ Tehlikesini Belirleme ve İzleme Komisyonu", tüm teknolojik imkanları kullanarak riskli bölgelerdeki çığ tehlikesini belirliyor.

Çığ haritası çıkarılan güzergahlardaki kar tabakalarında ölçümler yaparak kristalleşme oranı, katmanlar arasındaki ısı farkı, karın sertlik derecesi ve katman büyüklüğü gibi parametreleri belirleyen komisyon üyeleri, risk olduğunu tespit ettikleri bölgelerle ilgili uyarılarda bulunarak önceden önlem alınmasını sağlıyor.

Risk olduğu tespit edilen bölgelerle ilgili kurumları bilgilendiren AFAD İl Müdürlüğü, ayrıca muhtarlara mesaj göndererek uyarılarda bulunuyor.

Bunun üzerine kurumlar, zaman zaman risk teşkil eden yolların kapatılmasına karar veriyor, muhtarlar da sorumluluk bölgelerindeki vatandaşları, öğrenci servisi, yolcu taşımacılığı yapan minibüs sürücülerini riskli yerleri kullanmamaları konusunda uyarıyor.

"Bahçesaray yolunda bütün çığ patikalarını belirledik"

AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş, daha önce oluşturdukları çığ haritasına göre her yıl kış mevsiminde birtakım önlemler aldıklarını söyledi.

Kurumları ve bölgede yaşayanları çığ haritası kapsamında bilgilendirdiklerini anlatan Ulutaş, "Bahçesaray yolunda bütün çığ patikalarını belirledik. Bunun yanında afete maruz kalmış bölgeleri tespit ettik. Muhtemel bir çığa maruz kalacak bütün yerleşim yeri ve ulaşım güzergahlarını artık biliyoruz. Bunları belirlerken de çığın kopma noktası, birikme noktasını haritaya işledik. Vatandaşlarımız ve devlet kurumlarında çalışanlarımız bu haritaya bakarak o bölgeden geçmeye çalışacak." dedi.

Ulutaş, bölgede kış mevsiminin sert ve yağışlı geçmesinin beraberinde birçok riski getirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Kış mevsiminde çığ tehlikesini belirlemek üzere bir komisyon oluşturduk. Sadece AFAD personeli değil birçok kurumun teknik personeli bu komisyonda yer alıyor. Bu teknik heyet, karın yağmasıyla belli aralıklarla bölgeye giderek, çığın gelme ihtimaline karşı teknik çalışma yapıyor. Karın ne kadar sürede yağdığını, kar kalınlığı, kar tabakaları arasındaki ısı farkı, kar tabakalarının birbirini tutup tutmadığı gibi testler yapıyor. Sonra çığ testlerine geçiyorlar. Kürek baskı, kürek çekme ve kayan blok testlerini yapıyorlar. Ortada bir çığ riski varsa jandarma komutanlıkları, Karayolları, emniyet müdürlükleri ve kaymakamlıklara iletiyorlar."

"Aldığımız tedbirler işe yarıyor"

Mahalle muhtarlarına da mesaj yoluyla bilgi gönderdiklerini dile getiren Ulutaş, "Böylece çığa karşı önceden tedbirler alınıyor. Bu ekibimiz yaklaşık 2 yıldır çalışma yürütüyor. Geçen yıl Bahçesaray ilçesinde irili, ufaklı olanları da hesaba kattığımızda yaklaşık 80 çığın meydana geldiğini gördük. Aldığımız tedbirler sayesinde bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Hem kurumlarımız hem de o bölgedeki vatandaşlarımızı çığ riskine karşı önceden bilgilendirdiğimiz için bir olumsuzluk yaşanmadı. Aldığımız bu tedbirler işe yarıyor. Bu çalışmayla karla mücadele ekiplerinin de güvenliğini sağlamış oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yaptıkları haritalandırmanın tamamını geliştirilen bir aplikasyona yüklemeyi amaçladıklarını aktaran Ulutaş, "Bu sayede insanların haritaları yanlarında taşımaktansa riskli bölgeleri bu sistem üzerinden görmelerini sağlamak istiyoruz. Hangi bölgeden geçeceklerse o bölgede aplikasyon sistemini açarak çığ tehlikesi var mı yok mu bilecek, yola çıkmadan önceki çalışmasını ona göre yapabilecek." ifadesini kullandı.

Çığ riski tespit çalışması yürüten AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Hasan Demirbilek de "Kar tabakaları arasında ölçümler yapıyoruz. Tabakaların kalınlığı ve özellikle karın kristalleşmesine yani bilye şeklini almasına bakıyoruz. Böylece çığ riski olup olmadığını tespit edebiliyoruz. Bunun için birçok teknik kullanıyoruz." diye konuştu.

Bahçesaray'daki çığda 42 kişi yaşamını yitirmişti

Van-Bahçesaray kara yolundaki 3 bin rakımlı Karabet Geçidi yakınlarında ilki 4 Şubat, ikincisi ise 5 Şubat 2020'de meydana gelen çığlarda 11'i jandarma, 9'u güvenlik korucusu, 2'si itfaiye eri olmak üzere 42 kişi yaşamını yitirmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'daki mağaralar doğaseverlerin ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor https://gazetebirlik.com/haber/vandaki-magaralar-dogaseverlerin-ve-arkeoloji-meraklilarinin-ilgisini-cekiyor-509/

Van'ın Çatak ilçesi ile Şırnak'ın Beytüşşebap ilçeleri arasındaki Kato Dağı eteklerinde bulunan Şeyh Curuh Mağarası, doğal oluşum sarkıt ve dikitleri ile dikkati çekiyor.

Çatak Çayı'na 2 kilometre mesafede yer alan 200 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 25 metre yüksekliğindeki mağara, nesli tükenme tehlikesi altındaki benekli semenderlere de ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık yarım saatlik tırmanışın ardından ulaşılan mağaraya gelen dağcılar ve doğaseverler, buradaki sarkıt ve dikitlerle benekli semenderleri görme fırsatı buluyor.

Her yıl çok sayıda doğasever, benekli semenderleri görmek için il merkezine 130 kilometre uzaklıktaki mağarayı ziyaret ediyor.

"Mağaranın en ilginç özelliği içindeki su"

Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, AA muhabirine, son zamanlarda bölgede dağcılık ve mağara keşif etkinliklerinin ilgi görmeye başladığını söyledi.

Yıllardır bölgede dağcılık alanında faaliyetler yaptığını anlatan Demez, şunları kaydetti:

"Burayı yıllar önce keşfettik. Mağarada birçok dikit ve sarkıt bulunuyor. Mağaranın en ilginç özelliği, içindeki su. Nesli tükenmekte olan benekli semenderler bu suda yaşıyor. Hep birlikte bu canlıları korumaya çalışıyoruz. Burası son zamanlarda dağcıların en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri. Nesli tükenmekle karşı karşıya olan benekli semenderleri görmeye geliyorlar. Çok az bulunan bir hayvan."

Dağcı Mahmut Çelik de "Yaklaşık 3,5 yıldır dağcılık yapıyorum. Bu mağaraya özellikle benekli semenderi görmek için geldim. Semenderlerin birçok türü var ama sarı benekli semenderler çok nadir bulunuyor. Nemli ve ıslak zeminde yaşamlarını sürdürüyorlar." dedi.

Dağcılık antrenörü Barış Turgut ise "Çatak Çayı'ndan yarım saatlik yürüyüşle buraya ulaştık. Mağaranın girişi çok büyüleyici. Büyük ve derin bir mağara. İçerisi bizi çok şaşırttı. Yarasa ve birçok kuş türü burada yaşıyor. Yaban keçilerinin uğrak yeri. Mağaranın derinliklerinde sarkıt ve dikitler var. Tüm doğaseverleri buraya bekliyoruz." diye konuştu.

Ana kayaya oyulmuş 3 katlı 8 odalı yaşam alanı arkeoloji meraklılarının dikkatini çekiyor

Gevaş ilçesinin Bağlama Mahallesi'ndeki 2 bin 150 rakımlı tepelik alanda yer alan ve "Üçpınar Kaya Kiliseleri" olarak tescillenen ana kayaya oyulmuş yaşam alanı da arkeoloji meraklılarını ve doğaseverleri ağırlıyor.

Dar girişiyle fark edilmesi güç olan yerleşim alanında, kayaların oyulmasıyla yapılan merdivenler, geniş ve yüksek odalar, tandır, kiler, niş (mimari yapılarda duvar içinde bırakılan oyuk) ve duvarlarda çivi yazıları bulunuyor.

Van Gölü'ne hakim noktada yer alan ve Orta Çağ'da da kullanıldığı değerlendirilen yaşam alanı, her yıl çok sayıda arkeoloji meraklısı ve doğasever tarafından ziyaret ediliyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, söz konusu alanın, ilginç tarihi kalıntılara sahip olduğunu söyledi.

Mağaranın Ortaçağ'da önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteren kalıntıların bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Üç katlı bir kaya yerleşmesinden söz ediyoruz. Kaya yerleşmesinin önünde teraslama sistemiyle bir yerleşim yeri var. En üst katının yönetici bir kişinin konakladığı yer olması gerekiyor. Aşağıda ise halkın yerleşmesine ait bir alan yer alıyor. Özellikle iki ve üçüncü katları birbirine bağlayan ana kayaya açılmış merdiven var. Burası 8 odadan oluşuyor. Erzakları depoladıkları kiler bölümü ve tandır yer alıyor. Çok sayıda niş bulunuyor. Tüm bunlar bu yerleşim yerinin düzenli olarak kullanıldığını gösteriyor."

Şu ana kadar yaptıkları yüzey araştırmalarında bu türden bir yere hiç rastlamadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kültür Varlıkları Envanteri'ne kayıtlı bir yer. Çıkılması çok zor olduğu için halen korunaklı. Turizme kazandırılması gereken en önemli yerlerden biri olduğunu düşünüyorum. Daha önceki yayınlarda Urartu kaya mezarı olarak söz ediliyor ama bununla ilgisi yok. Tek bir girişi var. Bir evde olabilecek bütün mimari mekanları görmek mümkün. Kapı ve pencerelerde rahat kapatılması için izler, düzenekler var. Dış kısmında da yerleşim alanında da çanak ve çömlekler var."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar kalınlığının yarım metreyi geçtiği Bahçesaray yolunda karla mücadele sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/kar-kalinliginin-yarim-metreyi-gectigi-bahcesaray-yolunda-karla-mucadele-suruyor-2096/

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 111. Şube Şefliği ekipleri, dün kar yağışı ve tipi sonrası kapanan 2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi'nde çalışma başlattı.

Kar kalınlığının yer yer yarım metreye ulaştığı bölgede 6 iş makinesiyle yürütülen çalışma sonucu yolun tek şeridi ulaşıma açıldı.

Görevlilerin yol genişletme ve tuzlama yaptığı bölgede, araçlarının tekerleklerine zincir takmadan yola çıkan bazı sürücüler ilerlemekte sıkıntı yaşadı.

Zaman zaman tipinin etkili olduğu kara yolunda ulaşımın aksamaması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'daki Celkan Şelalesi her mevsimde doğaseverlere ev sahipliği yapıyor https://gazetebirlik.com/haber/vandaki-celkan-selalesi-her-mevsimde-dogaseverlere-ev-sahipligi-yapiyor-5111/

Atlıhan Mahallesi sınırlarında bulunan şelale, el değmemiş doğası ve güzellikleriyle ziyaretçileri ağırlıyor.

Kentte faaliyet yürüten Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri şelalenin bulunduğu bölgede etkinlik düzenledi.

İlçede bir araya gelen kulüp üyesi 4 kişi, 3 bin 100 rakımlı dağa tırmanarak, yaklaşık 50 metre yüksekten akan şelaleye ulaştı.

Seyrine doyum olmayan bir manzara oluşturan şelaleyi görüntüleyen doğaseverler, bir süre dinlendikten sonra inişe geçti.

Kulüp başkanı Ömer Demez, şelalenin sonbahardaki renk cümbüşüyle insanları kendine hayran bıraktığını söyledi.

Şelalenin el değmemiş doğası ve güzellikleriyle ziyaretçilerine görsel şölen sunduğunu belirten Demez, şunları kaydetti:

"Dağların arasında saklı kalan doğa harikası şelalenin zor bir rotası var. İlimizin en büyük şelalelerinden biri. Üyelerimizle inceleme yaptık. Yaklaşık 50 metre yükseklikten akıyor. Gezi rotamızı belirledik. Şelaleyi doğaseverlerle buluşturmayı, turizme kazandırmayı hedefliyoruz."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'daki ızgara planlı antik kentte yeni kale burcu tespit edildi https://gazetebirlik.com/haber/vandaki-izgara-planli-antik-kentte-yeni-kale-burcu-tespit-edildi-5098/

İlçenin Yukarı Işıklı Mahallesi'ndeki Zernaki Tepe'de, yaklaşık 2,5 kilometre uzunluk ve 1,5 kilometre genişliğe sahip alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle başlatılan kazı çalışmaları 3 yıldır devam ediyor.

Van Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında yürütülen kazıların bu yılki bölümü başladı.

Önceki yıllarda yapılan kazı çalışmalarında Aramice yazılmış 5 kitabe, 4 metre 25 santimetre genişliğinde ve 6 metre uzunluğunda sur duvarları, seramiklerin ortaya çıkarıldığı antik kent kalıntısında, 10 metre çapında ve 3 metre yüksekliğinde oval şekilli kale burcu da bulundu.

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine, Zernaki Tepe'deki kazılarda üçüncü sezona başladıklarını söyledi.

Alanda arkeolojik anlamda önemli bulguların ortaya çıkarıldığını belirten Çavuşoğlu, "Bu yıl da 3 metre yüksekliğinde 10 metre çapında oval biçimli bir kale burcuyla karşılaştık. Burcun tamamının ortaya çıkarılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki alan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ızgara planıyla kurulan tek antik kent özelliğini taşıması açısından önemli." dedi.

"Kitabelerin tercüme çalışmaları devam ediyor"

Antik kentin önemli bir tarihi alan olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda 1,5 kilometre genişliğindeki alanda, geniş caddeler, arada dar sokaklardan oluşan Hippodamos planı (dikdörtgen planlı sokak sistemi) olarak da adlandırılan sistemin oluşturulduğunu biliyoruz. Bu sistem Doğu Anadolu Bölgesi'nde modern bir şehrin temellerinin atıldığını göstermesi açısından çok önemli. 2021 ve 2022'te burada yaptığımız kazılarda Aramice yazılmış 5 kitabe ortaya çıkarmıştık. Bu kitabelerin tercüme edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Zernaki Tepe'nin hangi dönemde kurulduğu noktasına bu kitabeler bize bilgi verecek. Böylece tonlarca bazalt ve doğal kireçtaşının ortaya çıkarılıp surlarda kullanılmasına vesile olan uygarlığı tam anlamıyla tespit etmiş olacağız."

Ön bilgilere göre Zernaki Tepe'deki ilk yerleşimin Urartu döneminde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Hem yüzeyde topladığımız seramiklerden hem de batı eteklerinde tespit ettiğimiz 2 kaya mezarından geçmişinin Urartu'ya kadar dayandığını biliyoruz. Ama özellikle Aramice yazıtlardan ve temel seviyesindeki buluntulardan net olarak belirlenecek. Duvarların 'kırlangıç sistemi' ile birbirine kenetlenme sistemini kullanan medeniyetin hangisi olduğunun cevabını arıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da bir asker şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/vanda-bir-asker-sehit-oldu-6757/

Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Van'ın Başkale ilçesinde 4 Kasım 2023 tarihinde ikmal faaliyeti ile görevlendirilen askeri aracın geçişi esnasında bölücü terör örgütü mensupları tarafından önceden yerleştirilen el yapımı patlayıcı maddenin patlaması sonucu, kahraman silah arkadaşımız Ulaştırma Sözleşmeli Er Samet Bektaş ağır yaralanmış, derhal hastaneye sevk edilmiş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şehit olan Ulaştırma Sözleşmeli Er Samet Bektaş için başsağlığı diledi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Van Başkale'de şehit olan Mehmetçiğimiz Ulaştırma Sözleşmeli Er Samet Bektaş'a Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm yakınlarına sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde çekilme sürdükçe eski yapıların kalıntıları ortaya çıkıyor https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-cekilme-surdukce-eski-yapilarin-kalintilari-ortaya-cikiyor-4115/

Beklenen yağışların gerçekleşmemesi ve aşırı buharlaşma nedeniyle Van Gölü kıyılarında yaşanan çekilme, Erciş bölgesinde dikkati çeken boyutlara ulaşıyor.

Tarihi kalıntıların daha önce mikrobiyalitlerinin (dikit) görünür hale geldiği kıyı bölgelerinde eski yerleşim alanlarına ait yapı kalıntıları da ortaya çıkıyor.

Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi'nde daha önce Van Gölü'nün çekilmesi sonucu kale kalıntılarının görüldüğü bölgede şimdi de asırlardır su altında olan ev ve diğer yapıların temel kalıntıları, tandırlar ve seramik parçaları tespit edildi.

Söz konusu bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine, Van Gölü'ndeki seviye değişiklikleri nedeniyle arkeolojik verilerin ortaya çıktığını söyledi.

Çelebibağı Selçuklu Mezarlığı'nın bulunduğu bölümün aslında bir höyük yerleşmesi olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu bölgenin eski bir yerleşim yeri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Hemen bunun önünde de eski Erciş yerleşmesi ve Erciş Kalesi yer alıyor. Bulunduğumuz mevkide de Van Gölü'nün sularının çekilmesiyle Erciş Kalesi'nin yerleşmesine ait olan mimari mekanlar ortaya çıkmış. Erciş Kalesi, göl kenarına kurulan bir kale. Geçmişte insanların yaşadığı, dükkanların, mimari mekanların bulunduğu alanların kalıntıları da Van Gölü'nün çekilmesi ile ortaya çıkmaya başladı. Eğer küresel ısınma devam ederse önümüzdeki yıllarda çok daha fazla mimari kalıntıyla karşı karşıya kalacağız."

Emekli öğretmen ve yazar Selahattin Koşar, Erciş Kalesi'nin "kale kent" özelliği taşıdığını ve çevresinde yüzlerce evin bulunduğunun tarihi kaynaklarda yer aldığını anlatarak, "Görüldüğü gibi evlerin temelleri, tandırlar ortaya çıktı. Göl biraz daha çekilince su altına kalan yapıların ne kadar fazla olduğu daha net ortaya çıkacaktır. Van Gölü, yüzyıllardır alçalıp yükseliyor. Bundan iki hafta önce yine Erciş sahilinde Urartular dönemine ait kalıntılar ortaya çıkmıştı." diye konuştu.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van depreminin 12. yılı https://gazetebirlik.com/haber/van-depreminin-12-yili-821/

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Balcı, mesajında, 23 Ekim 2011'de yaşanan 7,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından 9 Kasım 2011'deki 5,6 büyüklüğündeki depremle 644 kişinin yaşamını yitirdiğini, Van'ın, maddi ve manevi bir yıkıma uğradığını belirtti.

Kentte 23 Şubat 2020'de meydana gelen depremde de 10 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Balcı, şunları kaydetti:

"Şehrimizi ve aziz milletimizi derinden etkileyen bu acı felaketlerde kaybettiğimiz canlarımızı unutmadık. Devletimiz, yaşanan bu depremler sonrasında hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmamış ve yaraların sarılması için seferber olmuştur. Aynı şekilde ülkemizin dört bir yanından gelen yardımlarla Vanlı hemşehrilerimiz hiçbir zaman kendini yalnız hissetmemiştir. Van depreminin 12. yıl dönümü vesilesiyle 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum."

"En acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır"

Edremit Belediye Başkanı Say ise Türkiye'nin dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunduğunu aktardı.

Van'da 12 yıl önce meydana gelen depremde yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, binlerce kişinin yaralandığını belirten Say, "Van depremi, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmamızdır." değerlendirmesini yaptı.

Belediye bünyesinde gönüllü arama kurtarma ekibi oluşturduklarını belirten Say, şöyle devam etti:

"Son 12 yılda ülkemiz çok büyük afetler yaşadı. Son olarak Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşadık. Bu acılı günlerde halkımızın yanında olduk. Allah ülkemize bu tür acıları yaşatmasın ama bunlar da hayatın bir gerçeği ve hazırlıklı olmalıyız. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ilçemizde, ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde bir daha böylesi depremlerin yaşanmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.

Tuşba Belediye Başkanı Akman da 644 kişinin yaşamını yitirdiği Van depremlerinin tarifi mümkün olmayan acılar yaşattığını kaydederek, "Bu süreçte devletimiz, maddi kayıpları telafi etmiş, gerekli birçok yasal düzenlemeleri hayata geçirmiş, şehirlerimizin alt ve üst yapılarını yenilemiştir. Ancak, giden canları geri getirmek mümkün olmadığı için her zaman deprem gibi doğal afetlere karşı daha duyarlı ve bilinçli olmamız gerekir. Depremle yaşayabilmeyi öğrenmeli, evlerimizi ve işyerlerimizi depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojik imkanları kullanarak tedbirlerimizi almamız ve yaşanan bu büyük acılardan ders çıkarmamız gerekmektedir." ifadelerini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Askerlikte öğrendiği kalp masajıyla babasını hayata döndürdü https://gazetebirlik.com/haber/askerlikte-ogrendigi-kalp-masajiyla-babasini-hayata-dondurdu-608/

İlçeye 40 kilometre mesafedeki Çakmak Mahallesi'nde oturan 73 yaşındaki Musa Gündoğdu, 10 gün önce yakacak almaya gittiği odunluğun yıkılması sonucu enkaz altında kaldı.

Olayı duyan 39 yaşındaki oğlu Resul Gündoğdu ve komşuları, Gündoğdu'yu yaklaşık 15 dakika sonra enkazdan çıkardı.

Babasının nabzının atmadığını ve kalbinin durduğunu fark eden Gündoğdu, 2005'te askerlik yaparken aldığı ilk yardım eğitiminde öğrendiği yöntemle kalp masajına başladı. Gündoğdu, kalp masajıyla babasını hayata döndürmeyi başardı.

Daha sonra sağlık ekiplerince Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezine kaldırılan Gündoğdu'nun 9 kaburga kemiği ile göğüs kemiğinin kırıldığı ve vücudunda ezilmelerin olduğu tespit edildi.

Hayati tehlikeyi atlatan Gündoğdu'nun hastanedeki tedavisi sürüyor.

"Aldığım eğitimle babamın hayatını kurtaracağım aklımın ucundan geçmezdi"

Resul Gündoğdu, askerlikte aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde babasının hayatını kurtardığını söyledi.

Odunluk yıkıldığında evden biraz uzakta olduğunu anlatan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Annemin çığlıklarını duydum. Babamın üzerindeki odunları, taşları ve çadır brandayı kaldırdım. Yarı baygın yattığını gördüm. Yüzü morarmıştı. Enkazdan çıkardıktan sonra babamın nabzının atmadığını, nefes alamadığını ve kalbinin durduğunu fark ettim. Heyecan yapmadım. İki dakika boyunca kalp masajı yaptım. Kalbi tekrar çalışmaya başladı. Suni teneffüs yaparak nefes almasını sağladım. İlk yardım eğitimini askerlik yıllarımda almıştım. Bu eğitimle babamın hayatını kurtaracağım aklımın ucundan geçmezdi. Daha sonra ambulansla hastaneye getirdik. Tedavisi iyi gidiyor. Sağılığına kavuşarak aramıza dönmesini bekliyoruz."

Tedavisi devam eden Musa Gündoğdu ise "Her şey bir anda oldu. Odunluk yıkıldı. O esnada bağırdım. Buraya nasıl getirildiğimi hatırlamıyorum. Gözlerimi açtığımda hastanedeydim. Durumum iyi. Çocuklarımı, ailemi tekrar gördüğüm için mutluyum. Doktorlar, hemşireler çok ilgili. Tedavimle yakından ilgileniyorlar. Onlardan Allah razı olsun." dedi.

"Herkes ilk yardım konusunda bilinçlendirilmeli"

Van YYÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nureddin Yüzkat da ilk yardım eğitiminin hayat kurtardığını belirtti.

Herkesin bu eğitimi alması gerektiğini vurgulayan Yüzkat, "Bu vakada ilk yardım eğitiminin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. İlkokuldan başlayarak herkes ilk yardım konusunda bilinçlendirilmeli. Hasta yakınının yıllar önce aldığı eğitimin bu kadar faydalı olacağını kendisi de tahmin etmezdi. Topluma örnek olmasını diliyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde 4 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-4-buyuklugunde-deprem-8768/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Van Gölü'nde Tuşba ilçesine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta meydana gelen sarsıntının derinliği yaklaşık 13 kilometre olarak ölçüldü.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van-Bahçesaray yolunda kar ve tipi nedeniyle birçok araç yolda kaldı https://gazetebirlik.com/haber/van-bahcesaray-yolunda-kar-ve-tipi-nedeniyle-bircok-arac-yolda-kaldi-8699/

Kentte 2 gündür devam eden sağanak ve yüksek kesimlerde etkili olan kar, sürücülere zor anlar yaşattı.

Van-Hakkari kara yolundaki 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi'nde, sis nedeniyle görüş mesafesi düştü, sürücüler yolda kontrollü ilerledi.

Van-Bahçesaray kara yolundaki yaklaşık 3 bin rakımlı Karabet Geçidi de kar nedeniyle beyaza büründü.

Araçlarının tekerleklerine zincir takmadan yola çıkan birçok sürücü, kar ve tipinin etkili olduğu yolda mahsur kaldı.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü karla mücadele ekipleri, yolda trafiğin aksamaması için çalışma başlattı.

Bölgede sağanak ve kar etkisini sürdürüyor.

Kamyon sürücüsü Erdal Kuluf, AA muhabirine, kara hazırlıksız yakalandıklarını söyleyerek, "Kar yağışını beklemiyorduk. Aniden bastırdı. 4 saattir burada mahsur kaldık. Zincir takmamıza rağmen gidemedik. Ekmek, suyumuz yok. Perişan olduk." dedi.

Mahsur kalan minibüsteki yolculardan İslam Öğer de "Bahçesaray'dan Van'a dönüyorduk. Arabada 12 kişiyiz. Kar geçit vermedi. Uzun zamandır burada mahsur kaldık. Biraz tedbirsizdik. Yolun açılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yolcu minibüsünün devrilmesi sonucu 14 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yolcu-minibusunun-devrilmesi-sonucu-14-kisi-yaralandi-6902/

Sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 65 V 4605 plakalı minibüs, Van-Başkale kara yolunun 80. kilometresinde kontrolden çıkarak devrildi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık, Jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralanan 14 kişi, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Jandarma ekipleri kazanın ardından yolda güvenlik önlemi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yolcu minibüsünün devrilmesi sonucu 14 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yolcu-minibusunun-devrilmesi-sonucu-14-kisi-yaralandi-2333/

Sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 65 V 4605 plakalı minibüs, Van-Başkale kara yolunun 80. kilometresinde kontrolden çıkarak devrildi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık, Jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yaralanan 14 kişi, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Jandarma ekipleri kazanın ardından yolda güvenlik önlemi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da devrilen otomobildeki 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-devrilen-otomobildeki-2-kisi-oldu-1-kisi-yaralandi-7489/

Van'ın Muradiye ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu 2 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

H.Ç. (35) yönetimindeki 65 ABN 517 plakalı otomobil, Muradiye-Van kara yolu Ovapınar mevkisinde kontrolden çıkarak devrildi.

Haber verilmesi üzerine kaza yerine jandarma, 112 Acil Sağlık, itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada araçta sıkışan sürücü ile G.T. (58) ve Y.T. (32) itfaiye ekiplerince bulundukları yerden çıkarıldı.

Sağlık ekiplerince Muradiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan G.T. ve Y.T. müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Sürücünün durumunun iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van ve çevre illerde kuşların konakladığı 50'ye yakın alanın koruma planları hazırlandı https://gazetebirlik.com/haber/van-ve-cevre-illerde-kuslarin-konakladigi-50ye-yakin-alanin-koruma-planlari-hazirlandi-2050/

Aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olanların da bulunduğu yaklaşık 240 kuş türünün kayıt altına alındığı Van Gölü havzası, yılın her döneminde binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor.

Göçmen kuşların kilometrelerce süren göç yolculuğunda en önemli üreme ve konaklama merkezlerinden biri olan havzadaki sulak alanların korunmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Van YYÜ öncülüğünde 90'lı yıllardan bu yana yürütülen projelerle şu ana kadar Van ve çevre illerde 50'ye yakın alanın koruma ve yönetim planlarını hazırlayan akademisyenler, birçok yerin de resmi koruma statüsüne alınmasına öncülük etti.


Fotoğraf: Hakan Sarı/AA

Van YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine, dünyanın büyük bitki ve hayvan grupları bakımından yedi biyocoğrafik bölgeye ayrıldığını söyledi.

Adızel, bunlardan en önemlilerinden birinin Palearktik Bölge olduğunu belirterek, "Türkiye, Batı Palearktik Bölge'de ve dünyanın önemli iki kuş göç yolunun geçtiği noktada yer alıyor. Bunlardan biri Kuzey Afrika'dan ülkemize Hatay'dan girip İstanbul Boğazı üzerinden geçen, bir diğeri de yine Hatay'dan Çoruh Vadisi boyunca Karadeniz'in doğusuna giden göç yoludur. Van Gölü havzası bu göç yoluna bağlı tali bir güzergahtır. Hem ülkemiz hem de Van Gölü havzası önemli göç yolları üzerine bulunan alanlardır." diye konuştu.


Fotoğraf: Özkan Bilgin/AA

"Van Gölü Havzası'nda 240 kuş türü tespit edildi"

Van Gölü havzasının önemli türlerin de aralarında bulunduğu binlerce kuşa ev sahipliği yaptığını ifade eden Adızel, şunları kaydetti:

"Van Gölü havzasında bugüne kadar bizim tespit ettiğimiz, doğrudan gözlemlediğimiz 240 civarında kuş türü bulunmaktadır. Bunların içinde yerli olanlar gibi, nesli tehlike altında olan başta yırtıcılar ve av kuşları olmak üzere çok sayıda türümüz mevcuttur. Örnek verecek olursak, birçok kartal türü, yırtıcı kuşlar görülüyor. Ördeklerden dik kuyruk türü, dünyada nesli tehlike altında olan bir türdür. Yırtıcılardan küçük akbaba yine bu bölgede yaşayan dünyada nesli tehlike altında olan bir türdür. Bu kuşları bölgemizde görmemiz mümkün."

Adızel, üniversite olarak yıl boyunca bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla faaliyetler yürüttüklerini anlatarak, flamingo festivali ve kuş gözlem etkinliklerinin düzenlendiğini dile getirdi.

Lisans ve yüksek lisans, doktora öğrencilerini sürekli araziye götürdüklerini bildiren Adızel, şöyle devam etti:

"İhtiyaç duyulduğunda üniversite olarak, bölüm olarak rehberlik yapıyoruz. Her fırsatta Van Gölü Havzası'nın önemli bir kuş merkezi olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz. Önceki yıllarda reklam panolarına ya da Van ile ilgili tanıtım sitelerine baktığınızda flamingolar yer almazken artık birçok sitede, havaalanında, dergilerde, bölgede konaklayan flamingoların kullanıldığını görüyoruz. Bu da sevindirici ve önemli bir sonuçtur. Vatandaşlar artık Erçek Gölü'nde ve Van Gölü'nün çeşitli yerlerinde kuşların konakladığını ve bunların korunması gerektiğinin farkına varmış durumda. Bu da önemli bir çalışma."

"Birçok alan resmi koruma statüsüne kavuşmuş durumda"

Adzel, kuşlarla ilgili araştırmaların yanında korumaya yönelik faaliyetler de yürüttüklerini vurgulayarak, "Üniversitemiz kuruluncaya ve bu konuda bilim insanları bilimsel çalışmalar yapıncaya kadar resmi koruma statüsünde bulunan bir yerimiz yoktu. Bilim insanlarının, bizlerin ve üniversitenin katkılarıyla 50'ye yakın alanın koruma ve yönetim planları yapıldı. Bu alanları koruma altına aldırmak, resmi bir statüye kavuşturmak yıllarca çalışmayı gerektiren bir durumdur. Bu çalışmalar neticesinde artık birçok alan resmi koruma statüsüne ve yönetim planına kavuşmuş durumdadır." diye konuştu.

Kuraklığın tüm canlılar gibi kuşları da etkilediğini belirten Adızel, "Ülkemizde birçok yerde özellikle sığ birikintilerden oluşan alanlar maalesef büyük oranda kurudu. Yakın zamanda Manisa'daki Marmara Gölü'nde ve yine Konya'da Hotamış Sazlıkları'ndaydım. Gerçekten bir bardak bile su kalmamış. Benzer sonuçlar Van Gölü havzasında da var ve etkilidir. Kıyıların geriye doğru çekilmesi özellikle ilkbaharda kuluçkaya yatan, sazlıkları kullanan kuşların zor durumda kalmasına neden olmuştur." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayacak https://gazetebirlik.com/haber/van-golundeki-akdamar-adasi-yenilenen-yuzuyle-ziyaretcilerini-agirlayacak-2431/

İlkbaharda çiçek açan badem ağaçları, yazın gökyüzü ve Van Gölü'nün maviliği ve kışın bembeyaz kar örtüsüyle bütünleşen manzarasıyla ziyaretçilerini cezbeden Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası, kentte en çok ziyaret edilen ören yerlerinin başında geliyor.

Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yıllarında üzerine inşa edilen kiliseyle inanç turizminin de önemli merkezlerinden olan adada, ziyaretçilerin rahatça dolaşması ve güzel zaman geçirmelerinin sağlanması amacıyla Van Valiliği proje hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan proje kapsamında, çevre düzenlemesi ve yürüyüş yollarının yapılması, güneş panellerinin yenilenmesi, ışıklandırmanın yenilenmesi ve paket arıtma tesisinin güçlendirilmesi için çalışma başlatıldı.

Projenin tamamlanmasıyla Gevaş ve Edremit ilçelerindeki iskelelerden yaklaşık yarım saat süren tekne yolculuğunun ardından ulaşılan adanın daha güzel bir görünüme kavuşturulması hedefleniyor.

"Yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor"

Van Müze Müdürü Erdal Acar, AA muhabirine, bu yıl dokuz ayda 150 bine yakın yerli ve yabancı turistin adayı ziyaret ettiğini söyledi.

Turistlerin kentte en çok Akdamar Adası ve üzerindeki kiliseyi ziyaret ettiğini anlatan Acar, "Ada, ziyaretçilerin uğrak yerlerinin başında geliyor. 2015'te UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne dahil oldu. 2010'dan bu yana Bakanlığımızın izniyle her yıl eylül ayında ayin yapılıyor. Bu bağlamda hem bölge turizmi hem de arkeolojisi açısından çok önemli bir yer." dedi.

Adanın ihtişamının daha fazla öne çıkması için çalışma başlattıklarını belirten Acar, bu kadar yoğun ziyaretçi olan bir yerde çevre düzenlemesine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Çalışmaların, Van Valiliği öncülüğünde başlatıldığını ifade eden Acar, "2024 turizm sezonuna hazırlık amacıyla başlatılan çalışma kapsamında çevre aydınlatmaları, kilise ve sur civarındaki aydınlatmalar ve kamera sistemleri yenileniyor. Büyük bir ihtiyaç olan paket arıtma sistemi revize ediliyor ve güçlendiriliyor. Adanın elektrik ihtiyacının karşılandığı güneş enerji panellerinin kapasitesi de beş katına çıkartılacak. Yürüyüş yolları, ahşap korkuluklar, iki iskelenin tabanlarında düzenleme ve güçlendirme çalışmaları da yapılıyor. Ziyaretçilerin kullandığı kafeterya ve tuvaletlerde tadilat yapılacak. Bu çalışmaların tamamının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Projenin bitmesiyle Akdamar Adası, önümüzdeki turizm sezonuna hazır hale getirilmiş olacak." diye konuştu.

Mevsim şartlarına bağlı olarak birçok noktada eş zamanlı çalışmaların yapıldığını bildiren Acar, "Turizmde en önemli faktörlerden biri görünürlük ve farkındalığın artırılmasıdır. Bu çalışma adanın görünürlüğünü artıracak. Cazibe merkezi özelliğini daha da artıracak. Çalışmalar, adanın tarihi yapısına, dokusuna olumsuz etki etmeyecek şekilde yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Yeni yollar, duvarlar yapılıyor"

İstanbul'dan gelen Emrecan İpek de "İki gündür Van Gölü'nün etrafını geziyoruz. Bu kadar güzel olduğunu beklemiyordum. Adada zaman geçiriyoruz. Manzara çok güzel. Çevre düzenlemesi de yapılıyor. Burası daha da güzel olacak. Fırsat buldukça gelmeye devam edeceğim." dedi.

Yakup Kiyat ise "İlk defa Akdamar Adası'na geliyorum. Bu kadar güzel beklemiyordum. Çok şaşırdım. Çevresi düzenleniyor, yeni yollar, duvarlar yapılıyor. Terası yenileniyor. Çok güzel oluyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde 4,7 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-47-buyuklugunde-deprem-2208/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Van Gölü'nde Tuşba ilçesine 4 kilometre uzakta meydana gelen sarsıntının derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.

Van Valiliği ve AFAD İl Müdürlüğünün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamalarda, şu ana kadar depremle ilgili bir olumsuzluğun yaşanmadığı bildirildi.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Van Gölü merkezli 4,7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelerimize göre herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır. Ekiplerimiz taramalarını sürdürüyor. Geçmiş olsun, Allah beterinden korusun." ifadesine yer verildi.

AFAD İl Müdürlüğünün açıklamasında da "Depremin ardından saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." denildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nün çekilmesiyle tarihi iskele ve yapı kalıntıları ortaya çıktı https://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-cekilmesiyle-tarihi-iskele-ve-yapi-kalintilari-ortaya-cikti-9606/

Sıcaklıkların artmasına bağlı buharlaşma ve yağışların azalmasıyla seviyesi düşen Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde, asırlar önce su altında kalan yapılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Daha önce kale, iskele ve liman kalıntıları ile mezarların ve "su altı peribacaları" olarak adlandırılan mikrobiyalitlerin (dikitler) ortaya çıktığı Erciş ilçesinde, şimdi de Sahilkent Mahallesi'nde Urartular dönemine ait olduğu değerlendirilen bazı yapıların temel ve iskele kalıntıları görünür hale geldi.

Van İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdurrahman Şahin, Van Müze Müdürü Erol Acar ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bölgede inceleme yaptı, ortaya çıkan yapıları kayıt altına aldı.

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, AA muhabirine, Urartular döneminde özellikle Van Gölü Havzası'na birçok kalenin inşa edildiğini söyledi.

Erciş'teki Zernaki Tepe'de Urartular dönemine ait kalıntıların olduğunu belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

"Erciş'te daha önce suyun çekilmesi ile Madavank mevkisinde liman ve yerleşim yeri kalıntılarıyla karşılaşmıştık. Aynı durum Sahilkent Mahallesi'nde karşımıza çıktı. Van Gölü'nün çekilmesiyle Urartular dönemine ait olduğunu değerlendirdiğimiz mimari mekanların temel seviyesindeki kalıntılar ve bir iskele yapısı ortaya çıkmış oldu. Bunun yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde Urartu kralı 2. Sarduri tarafından yazılmış Karataş yazıtları var."

Yazıtlarda Erciş'te kurulan bahçelerde sebze ve meyvelerin üretildiğinden bahsedildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Tahıl ambarı olarak söyleyebileceğimiz Erciş Ovası'ndan elde edilen buğday, arpa başta olmak üzere birçok tahılın Deliçay Kalesi'nden, Madavank mevkisinden diğer Urartu kalelerine deniz yolu ile taşındığını söylemek mümkün. Buradaki arkeoloji kalıntıları bize, Urartular döneminde Van Gölü sularının çok daha geride olduğunu gösterdi. Bunu ortaya çıkan yapılardan anlamış olduk. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Van Müzesi yetkilileriyle alanda inceleme yaptık. Buranın tescillenmesi için gerekli belgeleme çalışmaları yapılarak kayıt altına alındı." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ortaya çıkan yapı kalıntılarının ev ve tahıl deposu olarak kullanıldığını değerlendirdiklerini ifade etti.

"Van Gölü, bünyesine nice sırları barındırıyor"

Bölgedeki kalıntıları inceleyen YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosistemlerinden biri olduğunu belirtti.

Gölün çekilmesiyle geçmiş uygarlıkların kalıntılarının ortaya çıktığını ifade eden Akkuş, "Erciş'te ortaya çıkan geçmiş yerleşimlere ait izler, aslında Van Gölü'nün barındırdığı sırlardan biri. Van Gölü, tarihinde birçok kez yükselip alçalmış. Bugün sular altında kalan yerler geçmişte aslında insanların yaşam alanlarını oluşturuyordu. Göl yükselince insanların geçmişte yaptıkları evler, yapılar su altında kalmış. Kim bilir Van Gölü içinde nice sırları barındırıyor. Ortaya çıkan bu yapılar bu gizemlerden sadece birini oluşturuyor. Bir dönem balıkların yüzdüğü, balıkçıların ağlarını attıkları alanlar bugün insanların hayvanlarını otlattığı, ürün ektiği yerler durumuna geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yöre sakinlerinden Mehmet Akif Çelebi de Van Gölü'nün çekilmesiyle ilçenin farklı yerlerinde tarihi yapıların gün yüzüne çıktığını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da doğaseverler doğal güzellikleriyle ilgi çeken Demirkazık köyünü gezdi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-dogaseverler-dogal-guzellikleriyle-ilgi-ceken-demirkazik-koyunu-gezdi-1084/

Vadi Doğa Spor Kulübü tarafından düzenlenen etkinliğe katılan 37 doğasever, kente 110 kilometre uzaklıktaki köyde doğa yürüyüşü yaptı.

Köyde bir bölümü sonbahar renklerine bürünen ağaçlar arasında yürüyüş yapan, yöre sakinleriyle sohbet eden doğaseverler, doğayla iç içe zaman geçirme fırsatı buldu.

Kulüp Başkanı Ömer Demez, köyün taş evleri ve doğal güzellikleriyle insanları cezbettiğini söyledi.

Demez, "Yan tarafta 3 bin 300 rakımlı Nazo Dağı bulunuyor. Köy eski taş evlerden oluşuyor. Sonbahar renklerine bürünen meyve ağaçları ve doğası görsel şölen sunuyor. Etkinliğimize 37 doğasever katıldı. Güzel bir etkinlik oldu." dedi.

Etkinliğe katılan Nejat Erdoğan da köyü çok beğendiklerini dile getirerek, "Herkesin bu doğa harikası köyü gezmesi, görmesi gerekiyor. Dolu, dolu bir gün geçirdik." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nün zemininden 1 milyon 365 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı https://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-zemininden-1-milyon-365-bin-metrekup-dip-camuru-ve-balcik-cikarildi-1233/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" kapsamında gölün kirlilikten kurtarılması ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla başlatılan proje devam ediyor.

Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi sahilinde başlatılan projenin birinci etabında dip çamuru ve balçık temizliğini tamamlayan ekipler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve 15 Temmuz Parkı arasındaki 2. etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3. etapta çalışmalarını sürdürüyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 1 milyon 365 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizlendi.

Proje kapsamında 14 kilometrelik sahil bandından 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarılması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkale'nin yüksek kesimleri beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/baskalenin-yuksek-kesimleri-beyaza-burundu-6206/

İlçede iki günden bu yana etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Yaylalarda koyun otlatan çobanlar, yağış sonrası sürüleri kırsal mahallelere indirmeye başladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da doktoru darbeden 2 şüpheli tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-doktoru-darbeden-2-supheli-tutuklandi-9705/

Hastanenin acil servisinde görev yapan ortopedi asistanı doktor Halil İbrahim Ulusal'a yönelik dünkü saldırıyla ilgili gözaltına alınan R.E. ve M.E, Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

Nöbetçi hakimlik, 2 şüpheliyi, "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı nitelikli kasten yaralama" suçundan tutukladı.

Saldırıda yaralanan ve bir omzunda kırık, diğer omzunda ise çıkık tespit edilen doktorun durumunun iyi olduğu ve normal servise alındığı öğrenildi.

Olay

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde görevli ortopedi asistanı doktor Halil İbrahim Ulusal, dün travma odasında müdahale ettiği hastanın yakınlarının saldırısına uğramıştı.

Hastanedeki güvenlik görevlilerinin araya girdiği saldırının ardından 2 kişi, polisler tarafından yakalanmıştı.

Aldığı darbelerle yaralanan ve kontrollerinde bir omzunun kırıldığı, diğer omzunda ise çıkık olduğu tespit edilen Ulusal, yoğun bakım servisinde tedavi altına alınmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yayla dönüşü susuzluktan bitkin düşen koyunlara tankerlerle su taşındı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yayla-donusu-susuzluktan-bitkin-dusen-koyunlara-tankerlerle-su-tasindi-4433/

Van'ın Gürpınar ilçesinde yayla dönüşü susuzluktan bitkin düşen koyun sürülerine belediye ekipleri tarafından tankerlerle su ulaştırıldı.

Son zamanlarda aşırı kuraklık nedeniyle bölgede baraj, akarsu ve su kaynaklarının bazıları kurudu, bazılarının da su seviyesi düştü.

Su kaynaklarının kuruması, yaz boyunca hayvanlarını yaylalarda otlatan göçerlerin dönüş yolculuğu sırasında sıkıntı yaşamasına neden oldu.

Norduz Yaylası'nda koyunlarını otlatan ve havaların soğumasıyla birlikte 350 koyunuyla dönüş yolculuğuna başlayan Suat Avci, hayvanlarına su bulamayınca, çareyi belediye ekiplerinden yardım istemekte buldu.

Bunun üzerine tankerlerle koyunların bekletildiği bölgeye giden ekipler, sıvatları (hayvan suvaracak yer) doldurarak koyunların susuzluktan kurtardı.

Avci, yolculuk sırasında daha önce hayvanlarına su verdiği bölgelerdeki kaynakların tamamen kuruduğunu söyledi.

Susuzluktan bitkin düşen hayvanları için Gürpınar Belediyesinden yardım istediğini belirten Avci, "Belediye ekipleri sayesinde koyunlar telef olmaktan kurtuldu. 3 gündür bir damla suya rastlamadık. Dün geceden bu yana içme suyumuz da bitmişti. Allah belediyemizden razı olsun. Aradık ve hemen yardıma yetiştiler. Hayvanlarımız bitkin düşüyor. Bazı hayvanlarımız hastalandı. Bir koyunumu eşeğin sırtında taşımak zorunda kaldım." dedi

Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, vatandaşların yaşadığı bu tür sıkıntılara kayıtsız kalmadıklarını ifade etti.

İlçede önemli ölçüde tarım ve hayvancılık faaliyetinin yürütüldüğünü belirten Başkan Tanış, şunları kaydetti:

"İlçemizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için her türlü imkanı seferber ediyoruz. Son yıllarda yaşanan kuraklık maalesef su kaynaklarımızı azalttı. Özellikle son 2 yıldır bu durum daha fazla yaşanıyor. Tankerler vasıtasıyla sürülerin bulunduğu bölgeye su gönderiyoruz. Vatandaşımızın her türlü ihtiyacına koşmakla görevliyiz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vanlı ziraat mühendisi, TKDK desteğiyle kurduğu çiftlikte günlük 500 litre süt üretiyor https://gazetebirlik.com/haber/vanli-ziraat-muhendisi-tkdk-destegiyle-kurdugu-ciftlikte-gunluk-500-litre-sut-uretiyor-8975/

Vanlı ziraat mühendisi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle kurduğu güneş paneli sistemine sahip süt sığırı çiftliğinde eşiyle çalışarak günlük 500 litre süt üretimi yapıyor.

TKDK desteğiyle kurdukları çiftlikte eşiyle çalıştıklarını belirten Öntürk, tesisin projesini birlikte hazırladıklarını ve sonrasında TKDK'den destek alarak projelerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Öntürk, tesiste şu an 65 büyükbaş hayvan olduğunu, bunların 35'inin süt sığırı, diğerlerinin ise genç kategorisinde bulunduğunu dile getirdi.

Çiftlikte şu an 3 kişi çalıştırdıklarını ifade eden Öntürk, "TKDK desteğiyle kurduğumuz çiftlikte günlük 500 litre çiğ süt üretimi yapıyoruz. Bu sütlerimizi Van'da süt işleyen firmalara veriyoruz. Bu imkanı bize verdikleri için TKDK çalışanlarına teşekkür ederiz." dedi.

Tesisin 70 dönümlük arazi üzerine kurulu olduğunu söyleyen Öntürk, çiftliğin Avrupa Birliği (AB) standartlarında olduğunu ve bunun kendilerine kolaylık sağladığını belirtti.

- "Hayvan sayımızı 100'e çıkarmayı hedefliyoruz"

Öntürk, hedeflerinin tesisi büyütmek olduğunu, ilk etapta çiftlikteki hayvan sayısını 100'e çıkarmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Çiftliğin enerji ihtiyacı için de güneş panelleri kurduklarına dikkati çeken Öntürk, "Güneş paneli projemizi de hazırlayıp TKDK'ye sunduk. Bunun için de destek aldık ve güneş panellerini kurduk. Şimdi tesisinin enerjisini bu sistemden karşılıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çavuştepe Kalesi'nde çenesinde bronz gem olan at iskeleti bulundu https://gazetebirlik.com/haber/cavustepe-kalesinde-cenesinde-bronz-gem-olan-at-iskeleti-bulundu-4398/

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından milattan önce 750 yılında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ile kuzey kısmındaki nekropol alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle kazı çalışması yürütülüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, metal uzmanı, arkeolog, şehir plancısı, sanat tarihçisi, mimar ve restoratörlerden oluşan 24 kişilik ekiple yapılan kazılarda, Urartular dönemine ilişkin önemli bulgulara ulaşılıyor.

Geçen yıl Urartu yönetici sınıfına ait olduğu değerlendirilen iskeletin ortaya çıkarıldığı noktada, bu sene de çenesinde bronz gem (binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal parça) olan at iskeleti bulundu.

"İlk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor"

Prof. Dr. Çavuşoğlu, AA muhabirine, kalede ve nekropol alanında bir yandan restorasyon bir yandan da kazı çalışması yürüttüklerini söyledi.

Nekropol alanında her yıl bilim dünyasını şaşırtan yeni bulgularla karşılaştıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaptığımız çalışmalarda her yıl olduğu gibi yeni bir buluntuyla karşılaştık. Bir atın çenesine bırakılmış vaziyette halka şeklinde gem bulduk. Bronzdan üretilmiş. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşmamız Urartu arkeolojisi için önem arz ediyor. Daha önce benzer halkaları, insan iskeleti üzerinde pazubent ve bilezik olarak bulmuştuk. Bu yeni bulgu onlardan daha büyük ebatta ve atın ağzının ortasına yerleştirilmiş durumda. Sahibinin hayvanı daha rahat kontrol etmek için kullandığını tahmin ediyoruz. Urartu tarihinde ilk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor. Atların Urartu toplumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu bize gösteriyor. Buluntular, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ortaya koyuyor."

"Bu buluntu, Türkiye'de bir ilk"

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz da "Atın kafatası ve alt çenesi sağlam. Yetişkin bir at olduğunu tespit ettik. Bu buluntu, Türkiye'de bir ilk. Laboratuvarda inceleyeceğiz. Bu buluntuyla, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ispatlıyoruz. Alan çok büyük, çok önemli buluntuların gelmesini bekliyoruz. Buluntular bizi heyecanlandırmaya devam ediyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çavuştepe Kalesi'nde çenesinde bronz gem olan at iskeleti bulundu https://gazetebirlik.com/haber/cavustepe-kalesinde-cenesinde-bronz-gem-olan-at-iskeleti-bulundu-2799/

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından milattan önce 750 yılında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ile kuzey kısmındaki nekropol alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle kazı çalışması yürütülüyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, metal uzmanı, arkeolog, şehir plancısı, sanat tarihçisi, mimar ve restoratörlerden oluşan 24 kişilik ekiple yapılan kazılarda, Urartular dönemine ilişkin önemli bulgulara ulaşılıyor.

Geçen yıl Urartu yönetici sınıfına ait olduğu değerlendirilen iskeletin ortaya çıkarıldığı noktada, bu sene de çenesinde bronz gem (binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal parça) olan at iskeleti bulundu.

"İlk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor"

Prof. Dr. Çavuşoğlu, AA muhabirine, kalede ve nekropol alanında bir yandan restorasyon bir yandan da kazı çalışması yürüttüklerini söyledi.

Nekropol alanında her yıl bilim dünyasını şaşırtan yeni bulgularla karşılaştıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaptığımız çalışmalarda her yıl olduğu gibi yeni bir buluntuyla karşılaştık. Bir atın çenesine bırakılmış vaziyette halka şeklinde gem bulduk. Bronzdan üretilmiş. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşmamız Urartu arkeolojisi için önem arz ediyor. Daha önce benzer halkaları, insan iskeleti üzerinde pazubent ve bilezik olarak bulmuştuk. Bu yeni bulgu onlardan daha büyük ebatta ve atın ağzının ortasına yerleştirilmiş durumda. Sahibinin hayvanı daha rahat kontrol etmek için kullandığını tahmin ediyoruz. Urartu tarihinde ilk kez halka şeklinde bir gem karşımıza çıkıyor. Atların Urartu toplumunda çok önemli bir yere sahip olduğunu bize gösteriyor. Buluntular, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ortaya koyuyor."

"Bu buluntu, Türkiye'de bir ilk"

Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz da "Atın kafatası ve alt çenesi sağlam. Yetişkin bir at olduğunu tespit ettik. Bu buluntu, Türkiye'de bir ilk. Laboratuvarda inceleyeceğiz. Bu buluntuyla, buranın bir yönetici sınıfına ait olduğunu ispatlıyoruz. Alan çok büyük, çok önemli buluntuların gelmesini bekliyoruz. Buluntular bizi heyecanlandırmaya devam ediyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erçek Gölü göç yolundaki kuşları ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ercek-golu-goc-yolundaki-kuslari-agirliyor-9834/

Gölün kıyısında ve sulak alanlardaki kuşları gözlemlemek isteyen doğaseverler ve fotoğraf tutkunları bölgeyi sıklıkla ziyaret ediyor.

Bölgede fotoğraf çeken Ergin Yıldırımçakar, Erçek Gölü ve çevresinde yılın belli dönemlerinde yüzlerce kuşun görülebildiğini söyledi.

Yaban hayatına karşı duyarlılığın her geçen gün arttığını belirten Yıldırımçakar, "Göç dönemlerinde, nadir görülen kuşlar buraya geliyor. Kuş popülasyonu artıyor. Kuşları fotoğraflamak için geldik. Kuraklık gölü etkiliyor, konaklama alanları daralıyor. Buranın korunması gerekiyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da düzenlenen Yamaç Paraşütü ve Paramotor Hedef Şampiyonası sona erdi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-duzenlenen-yamac-parasutu-ve-paramotor-hedef-sampiyonasi-sona-erdi-5758/

Van'ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin tanıtımını sağlamak, yamaç paraşütü sporunun yaygınlaşması amacıyla düzenlenen şampiyonaya, birçok ilden 67 yarışmacı katıldı.

Şampiyonanın son gününde, Tuşba ilçesindeki Ayanıs Dağı'ndan paraşütle havalanan sporcular, dağın eteğindeki Van Gölü sahilinde belirlenen alana inmeye çalıştı.

Süphan Dağı ve Van Gölü'nün eşsiz manzarası eşliğinde uçan sporcular, Van semalarını renklendirdi.

Yarışlar sonucunda yamaç paraşütü genel klasmanda Abdülmenav Nergis birinci, Kürşad Sarıbaş ikinci, Berkay Özel üçüncü, kadınlar klasmanında da Hande Günden birinci, Elif Gülşat Keskin ikinci, Elif Derya Çiçek üçüncü oldu.

Paramotor klasmanında ise Ali Aktaş birinci, Mehmet Baru ikinci ve Ali Kabaş üçüncülüğü elde etti.

Dereceye giren sporcular için düzenlenen ödül törenine katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AA muhabirine, spora ve sporculara çok önem verdiklerini söyledi.

Van'ın doğası, kültürü ve tarihiyle büyük bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Balcı, şunları kaydetti:

"Sağlık, eğitim, tarım, hayvancılık, altyapı, ulaşım, iletişim ve enerji gibi birçok alanda güzel çalışmalar yapıyoruz. Spor da bunun önemli ayaklarından biri. İlimizde huzur ve güvenlik hakim. Kadirşinas vatandaşlarımız da bu tür etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Güzel bir etkinlik oldu. Her zaman sporun, sporcunun yanındayız. Sporu desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Spor altyapısının gelişmesine büyük katkı sağlıyoruz. Yüzme havuzlarından kapalı spor salonlarına, voleybol ve basketbol sahalarından spor malzemesi dağıtımına kadar birçok alanda desteklerimiz oluyor. Böyle güzel bir şampiyonanın ilimizde gerçekleştirilmesine katkı sunan Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanlığına ve sporculara teşekkür ederim."

Van'da "Spor Van Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlatan Balcı, "Her çocuk ya bir spor dalıyla uğraşmalı ya da bir spor dalını sevmeli. Bu hedef doğrultusunda bir taraftan farklı etkinlikler gerçekleştiriyoruz bir taraftan da spor altyapısına büyük katkı sağlıyoruz. Van gençliğimizin ilerde sporda çok büyük başarılara imza atacağına inanıyorum." dedi.

Türkiye Hava Sporları Federasyonu Başkanı Ahmet Saim Yılmaz ise federasyon olarak ilk defa Paramotor Türkiye Şampiyonası'nı düzenlediklerini ile getirdi.

Kentte bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Yılmaz, "Van'da güzel bir doğayla karşılaştık. Meteorolojik veriler bizi çok mutlu etti. Paramotor yarışı 1700 rakımda biraz zor oldu ama başardık. Burada olmak bizim için önemliydi. Van kadim ve önemli bir şehir. Mavinin Van Gölü'ne bu kadar yakışacağı aklımdan geçmezdi. Buna hayran kalmamak mümkün değil."ifadelerini kullandı.

Daha sonra dereceye giren sporculara madalya ve kupaları verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da down sendromlu gencin askerlik hayali gerçek oldu https://gazetebirlik.com/haber/vanda-down-sendromlu-gencin-askerlik-hayali-gercek-oldu-4921/

Van'ın Erciş ilçesinde down sendromlu gencin asker olma hayali, İlçe Jandarma Komutanlığınca gerçekleştirildi.

Çelebibağı Mahallesi'nde yaşayan 25 yaşındaki down sendromlu Faruk Büyüktepe, asker olma hayalini ailesiyle paylaştı.

Büyüktepe'nin Çaldıran Komando Taburunda görevli ağabeyi Jandarma Uzman Çavuş Ömer Büyüktepe de kardeşinin hayalini gerçekleştirmek için İlçe Jandarma Komutanlığına talepte bulundu.

Talebin kabul edilmesi üzerine evinden alınarak İlçe Jandarma Komutanlığına götürülen Büyüktepe, burada üniforma giydi, yemin ederek kulede nöbet tuttu.

İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından hizmet anısı plaketi takdim edilen Büyüktepe, askerlik yaptığı için çok mutlu olduğunu belirterek, "Bana silah verdiler, nöbet tuttum. Komutanlarıma çok teşekkür ederim. Askerleri çok seviyorum." dedi.

Baba Mücahit Büyüktepe ise oğlunun hayalinin askerlik yapmak olduğunu ifade ederek, "Bize sürekli 'Bana asker gecesi yapın' derdi. Büyük oğlum uzman çavuş olduğu için onun gibi olmak isterdi. Biz de oğlumun hayalini gerçekleştirmek için İlçe Jandarma Komutanlığına talepte bulunduk. Talebimiz kabul edilince Faruk'u alıp komutanlığa getirdik. Burada üniformasını giyip yemin etti. Güzel bir gün geçirip mutlu olmasını sağlayan komutanlarımıza teşekkür ederiz. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da bitkin halde bulunan kızıl akbaba tedavi edilip doğaya salınacak https://gazetebirlik.com/haber/vanda-bitkin-halde-bulunan-kizil-akbaba-tedavi-edilip-dogaya-salinacak-7204/

Bahçesaray ilçesi kırsalında vatandaşlarca bulunan kızıl akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince teslim alınarak il merkezine getirildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alınan nesli tehlike altındaki akbabanın, açlığa bağlı olarak bitkin düştüğü tespit edildi.

Müdahalenin ardından merkezin bahçesine bırakılan ve bakımı yapılan kuş, iyileştikten sonra bulunduğu yerde doğaya salınacak.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasında yaralı bulunan tüm yaban hayvanların bakımını yaptıklarını söyledi.

Van Gölü Havzası'nın yaban hayatı konusunda zengin olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Burada tüm yaban hayvanlarını tedavi ediyoruz. Son olarak Bahçesaray ilçemizde bulunan kızıl akbaba merkezimize getirildi. İlk muayenesini yaptık. Açlığa bağlı yorgunluk ve uçamama sorunu tespit ettik. Bitkin halde teslim aldık. Beslenmesine başladık. İyileştikten sonra yeniden doğaya salacağız. Akbabalar doğanın çöpçüleridir. Doğadaki büyün leşleri temizlerler. Son yıllarda nesli tehlike altına girdi. Sayları gitgide azalmakta. Bu hayvanların neslini korumalıyız. Dört akbaba türünü de daha önce merkezimizde tedavi ettik. Amacımız bütün yaban hayvanlarını habitatına kazandırmak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da bitkin halde bulunan kızıl akbaba tedavi edilip doğaya salınacak https://gazetebirlik.com/haber/vanda-bitkin-halde-bulunan-kizil-akbaba-tedavi-edilip-dogaya-salinacak-5320/

Bahçesaray ilçesi kırsalında vatandaşlarca bulunan kızıl akbaba, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince teslim alınarak il merkezine getirildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alınan nesli tehlike altındaki akbabanın, açlığa bağlı olarak bitkin düştüğü tespit edildi.

Müdahalenin ardından merkezin bahçesine bırakılan ve bakımı yapılan kuş, iyileştikten sonra bulunduğu yerde doğaya salınacak.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine, Van Gölü havzasında yaralı bulunan tüm yaban hayvanların bakımını yaptıklarını söyledi.

Van Gölü Havzası'nın yaban hayatı konusunda zengin olduğunu belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Burada tüm yaban hayvanlarını tedavi ediyoruz. Son olarak Bahçesaray ilçemizde bulunan kızıl akbaba merkezimize getirildi. İlk muayenesini yaptık. Açlığa bağlı yorgunluk ve uçamama sorunu tespit ettik. Bitkin halde teslim aldık. Beslenmesine başladık. İyileştikten sonra yeniden doğaya salacağız. Akbabalar doğanın çöpçüleridir. Doğadaki büyün leşleri temizlerler. Son yıllarda nesli tehlike altına girdi. Sayları gitgide azalmakta. Bu hayvanların neslini korumalıyız. Dört akbaba türünü de daha önce merkezimizde tedavi ettik. Amacımız bütün yaban hayvanlarını habitatına kazandırmak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu yıl 200 yaban hayvanı Van'daki merkezde tedavi edildi https://gazetebirlik.com/haber/-bu-yil-200-yaban-hayvani-vandaki-merkezde-tedavi-edildi-501/

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde 11 yıl önce kurulan ve bugüne kadar yüzlerce hayvanın tedavi edildiği merkez, bölgede yaban hayatının devamlılığına önemli katkı sağlıyor.

Duyarlı vatandaşlar ya da güvenlik güçleri tarafından bulunan hayvanlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince merkeze getiriliyor.

Müdür Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibi tarafından ameliyathane, rehabilitasyon alanı, gözlem ve karantina odaları bulunan merkezde bakım ve tedavileri yapılan hayvanlar, bahçedeki rehabilitasyon sürecinin ardından doğaya salınıyor.

Kuşların göç noktası üzerinde yer alan sulak alanları ve engebeli coğrafyasıyla yaban hayatının önemli noktalarından Van Gölü havzasında bulunan keçi, ayı, kaya kartalı, kulaklı orman baykuşu, leylek gibi 200 yaban hayvanı, bu yıl merkezde tedavi edildi.

"Her türlü yaban hayvanı merkezimizde tedavi ediliyor"

Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine, Van, Siirt, Hakkari, Muş ve Bitlis'te yaban hayatını korumak için kapsamlı çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yaban hayvanlarını tedavi etmenin yanı sıra vatandaşları da bilinçlendirmeye çalıştıklarını anlatan Aslan, "Van Gölü havzası yaban hayatı konusunda zengin. Dolayısıyla merkezimize hem sayı hem de çeşitlilik bakımından daha fazla hayvan getiriliyor. Baharda yuvadan düşmüş ve bakıma muhtaç kuşları tedavi ettik. Karga, kulaklı orman baykuşu, kaya kartalı, şahin, kerkenez gibi yavrulara baktık." diye konuştu.

Yaz aylarında ise göç yolculuğunda yaşanan yaralanmalara bağlı olarak hayvanların merkeze getirildiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Ağırlıklı olarak balıkçıl, kerkenez ve balaban gibi kuşlar geldi. 200'e yakın hayvanı tedavi edip salınması için Doğa ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim ettik. Bunların içinde kaya kartalı, şahin, akbaba gibi nesli tükenmekte olan hayvanlar da vardı. Kısacası her türlü yaban hayvanı merkezimizde tedavi ediliyor. Merkezimizde bakımını yapığımız dağ keçisi yavrusu, doğaya döneceği günü bekliyor. Trafik kazasına bağlı olarak bir ayağı kırılan ayının tedavisi tamamlandı, şimdi doğaya bırakacağız. Leylek, baykuş, kulaklı orman baykuşu, doğan ve farklı türlerdeki 20 hayvanın tedavisi devam ediyor. Amacımız ekolojik dengeyi bozmadan emaneti gelecek nesillere aktarmak."

"Bu sene martılar kuraklıktan çok etkilendi"

İklimin yaban hayvanları üzerinde ciddi etkisinin olduğunu vurgulayan Aslan, "Hayvanların üremesi yüzde 90 etkileniyor. Ekolojik dengedeki bir bozukluk zincirin halkasını bozar. Bu sene kuraklıktan martılar çok etkilendi. Kuraklık, bölgede hayvan sayısının azalmasına yol açtı. Kuraklıktan etkilenen hayvanlar başka bölgelere göç ediyor. Özellikle göçmen kuşlar bu tehlikeyi erken seziyor. Bu nedenle doğanın korunması için mücadele edelim." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü kuraklık nedeniyle küçülmeye devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/van-golu-kuraklik-nedeniyle-kuculmeye-devam-ediyor-213/

Yağışların azalması ve aşırı buharlaşma dolayısıyla önemli miktarda su kaybının yaşandığı gölün sığ noktalarındaki çekilme yüzlerce metreyi buluyor.

Oluşumu asırlar süren mikrobiyalitler, geçmiş dönemlerde seviyenin yükselmesiyle su altında kalan tarihi yapılar ve yerleşim alanlarının, kuraklığın etkisiyle ortaya çıktığı gölün kıyılarındaki değişim uydu görüntülerine de yansıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş'un, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Landsat ve Avrupa Uzay Ajansına ait Sentinel-2 uydusunun 2 yıl önceki temmuz ayına ilişkin görüntüleri ile karşılaştırdığı bu yılın temmuz ayı uydu görüntülerinde, daha önce su altında olan birçok yerin kara parçasına dönüştüğü görülüyor.

Akkuş, AA muhabirine uydu görüntülerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, kuraklık nedeniyle yaşanan çekilmeden dolayı bazı bölgelerde Van Gölü'nün harita üzerindeki şeklinin değiştiğini söyledi.

Geçmiş yıllardaki uydu görüntüleri ile güncel uydu görüntülerinin karşılaştırılmasıyla değişimin bariz olarak görüldüğünü belirten Akkuş, "Gördüğümüz uydu görüntüsü Erciş şehir merkezi önündeki Gölağzı ve Çelebibağ mahallelerinin göl kıyı çizgisini gösteriyor. Geçmiş yıllarda göl tamamen içeride fakat temmuz ayındaki güncel görüntüyü incelediğimiz zaman maalesef göl geri çekildiği için 10-15 kilometrekarelik alan karaya çıkmış vaziyette." diye konuştu.

"Devasa bir alanın kara parçasına dönüştüğünü görebiliyoruz"

Söz konusu çekilmenin Van şehir kıyısında da büyük değişikliklere yol açtığına dikkati çeken Akkuş, "Gördüğümüz alan Van şehir merkezinden Van Gölü'ne karışan Karasu sulak alanını oluşturuyor. Geçmiş yıllarda göl kıyı çizgisi buradaki köylerin yanında yer alıyor fakat en güncel görüntüye baktığımız zaman devasa bir alanın gölün çekilmesi ile kara parçasına dönüştüğünü görebiliyoruz." dedi.

Akkuş, yağışların azalması ve sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden etkilenen gölün her geçen gün biraz daha su kaybettiğini anlattı.

Bu durumun yağışların artmasıyla düzelmesini umut ettiklerini dile getiren Akkuş, şunları kaydetti:

"Erciş Körfezi'nde 25 kilometrekarelik alan eskiden sularla kaplı iken günümüzde tamamen karaya dönmüş bir halde. Van Gölü'nün genelini düşündüğümüz zaman ise yaklaşık 100 kilometrekarelik alan geçmişte su altındayken kara parçasına dönüşmüş durumda. Erciş Gölağzı Mahallesi'nde bulunduğumuz noktada geçmişte 2 metre derinliğinde su mevcuttu. Balıkçılar burada ağlarını atıyordu fakat şu anda göle uzaklığımız 1,5-2 kilometre. Bu çekilmenin biraz daha devam edeceğini düşünüyoruz. Kara parçasına dönüşen bölgeler insanlar için yeni tarım alanları oluşturmaya başladı."

Yöre sakinlerinden Kılıç Koçak da bulundukları bölgenin daha önce su altında olduğunu aktararak, "Sular çekilince hayvanlarımızı burada otlatıyoruz. Gölün çekildiği yerlerde ekin yapanlar var. Bu bölgede daha önce balıkçılık yapılıyordu. Sular çekilince ortaya çıkan toprak yeşerdi. Biz de hayvanlarımızı otlatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Vanlı kadınlar kooperatif bünyesindeki kursta meslek öğreniyor https://gazetebirlik.com/haber/vanli-kadinlar-kooperatif-bunyesindeki-kursta-meslek-ogreniyor-4763/

Van'da geçen yıl faaliyete başlayan Tuşba Kadın Kooperatifi bünyesindeki dikiş nakış kursuna katılan 100 kadın, hem meslek öğreniyor hem de ürettiklerini satarak kazanç sağlıyor.

Kursa kayıt yaptırarak usta öğreticilerden haftanın 5 günü eğitim alan kadınlar, sağlanan imkanlarla kendilerini geliştiriyor.

Aldıkları eğitimle yöresel elbise, gelinlik, abiye gibi kıyafetler dikmeyi öğrenen kadınlar, bu ürünleri satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Tuşba Kadın Kooperatifi Başkanı Cemile Soysal, amaçlarının kadınların meslek sahibi olmasını sağlamak ve onlara ekonomik özgürlüklerini kazandırmak olduğunu söyledi.

Kooperatifin geçen yıl kurulduğunu belirten Soysal, "Kurslara 100 kadınımız geliyor. Buraya gelenler hem gelir elde ediyor hem de mesleği öğrenip aldıkları sertifikayla iş yeri açabiliyor. Avrupa Birliği projemiz var. Kadınların projelerle yurt dışına da çıkmaları için elimizden gelen desteği veriyoruz." dedi.

Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Mukadder Özgül de aldığı eğitimle meslek sahibi olduğunu dile getirerek, "Kendimi geliştirerek usta öğretici olmayı ve öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyorum. Haftanın 5 günü eğitim alıyoruz. Kendimi geliştiriyorum. Ayaklarımın üstünde durup sosyalleşmek istiyorum. Her gün bir şey öğrenmek çok güzel." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Tour of Van" uluslararası bisiklet yarışı sona erdi https://gazetebirlik.com/haber/tour-of-van-uluslararasi-bisiklet-yarisi-sona-erdi-8014/

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Van, Bitlis ve Muş Valilikleri, Van Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Bisiklet Birliği ve Türkiye Bisiklet Federasyonu iş birliği ile gerçekleştirilen "Tour of Van" uluslararası bisiklet yarışı sona erdi.

Van'da 7 Eylül'de startı verilen yarışın son gününe Erciş ilçesinde pedal çevirmeye başlayan 6 ülkeden 60'a yakın sporcu, 125 kilometre katederek Van Kalesi'ne ulaştı.

Kazakistan'dan katılan Daniil Marukhin birinci, Nicolas Vinokurov'un da ikinci olduğu bireysel yarışlarda üçüncü sırayı Özbekistan'dan Dmitriy Bocharov aldı. Takım sıralamasında ise Kazakistan birinci, Konya Büyükşehir Belediyesi ikinci ve Özbekistan üçüncü oldu.

Urartu Müzesi önünde düzenlenen ödül törenine katılan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, yarışın çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.

Yarışı düzenlenmesine katkısı olanlara teşekkür eden Balcı, "İlimiz adına güzel bir etkinlik oldu. Yarışmamızın sportif ve kültürel anlamda, ilimizin tanıtılmasına çok büyük katkısı oldu. İlimizde 'Spor Van' diye büyük ve güzel bir proje yürütüyoruz. Hedefimiz her çocuğumuzun ya bir spor dalıyla uğraşması ya da bir spor dalının iyi bir izleyicisi olmasıdır." diye konuştu.

Spor altyapısının gelişmesine çok büyük katkı sağladıklarını anlatan Balcı, şunları kaydetti:

"Şu anda Van'da 11 yüzme havuzu yapılıyor. Çocuklar için 18 kapalı spor salonu yapılıyor. 250'ye yakın okulun bahçesine basketbol, voleybol sahası kurduk. Bu sayıyı 300'e çıkaracağız. Geçen yıl yaklaşık 20 milyonluk liralık malzeme desteği vermiştik. Şimdi yine yaklaşık 30 milyon liralık malzeme desteği vereceğiz. Bu anlamda sporu seven sporculara kıymet veren bir idareci olarak bu bisiklet etkinliğine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumu tekrar ifade etmek istiyorum. Sporcularımız büyük çaba gösterdiler. Dereceye girenleri de bir kez daha kutluyorum."

Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ise yarışmaya katılan sporcuları tebrik ederek, desteklerinden dolayı Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Yarışmada mücadele eden sporculardan Timur Öztoprak, "Yarış gayet güzeldi. Rakımın yüksek olmasından dolayı ilk gün zorlu geçti. 4 gün boyunca Van Gölü etrafında pedal çevirdik. Organizasyon sayesinde Van'ın güzelliklerini tanımış ve tanıtmış olduk." dedi.

Yarışmaya İran'dan katılan milli sporcu Yashar Nemati, etapların güzel olduğu kadar zorlu geçtiğini ancak Van'ı çok beğendiğini ifade etti.

Tüm etaplarda toplamda 470 kilometre pedal çevirerek dereceye giren sporcular için düzenlenen ödül törenine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Rektörü Hamdullah Şevli, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, protokol üyeleri ve sporcular katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da 3 terörist yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-3-terorist-yakalandi-3154/

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde Van İl Emniyet Müdürlüğü TEM ve Özel Harekat Şube Müdürlüklerince düzenlenen operasyonda 3 teröristin gözaltına alındığını bildirdi.

Teröristlerin ikametinde 2 savunma tipi el bombası ile 2 tabanca ele geçirildiğini belirten Yerlikaya, "Operasyonu gerçekleştiren polislerimizi tebrik ediyorum. Masum insanların canlarına kastedenleri affetmeyeceğiz. Terör sona erene kadar mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erçek Gölü göç yolculuğundaki flamingoları ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/ercek-golu-goc-yolculugundaki-flamingolari-agirliyor-8262/

Yılın belli dönemlerinde Van Gölü havzasına gelerek Erçek Gölü ve çevresinde konaklayan flamingolar, Erciş ve Muradiye sahillerinde de görülüyor.

Bir süre havzadaki sulak alanlarda kalan, havanın soğumasıyla sıcak bölgelere göç eden flamingolar, yöre sakinlerinin yanı sıra fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Kuşların konakladığı bölgeye gelen fotoğraf tutkunları, flamingoları görüntülemeye çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da göletlere 900 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-goletlere-900-bin-sazan-baligi-yavrusu-birakildi-889/

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması" projesi kapsamında, Van'daki göletlere 900 bin sazan balığı yavrusu salındı.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, görevlilerle, Özalp ilçesine bağlı Emek Mahallesi'ndeki baraja 450 bin sazan balığı yavrusu bıraktı.

Görentaş, gazetecilere, göletlerde balıklandırma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Elazığ'dan 900 bin sazan balığı yavrusu getirdiklerini belirten Görentaş, "Özalp, Saray, Erciş ve Çaldıran'daki göletlerde balıklandırma çalışması yapacağız. DSİ veya belediyenin açtığı bütün göletlerde çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bakanlığımızın bu yıl tahsis ettiği 900 bin yavruya ilaveten 900 bin yavruyu daha önümüzdeki haftalarda getirip göletlere bırakmayı planlıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Başkale-İran sınırında güvenlik duvarı inşa çalışmaları sürüyor https://gazetebirlik.com/haber/baskale-iran-sinirinda-guvenlik-duvari-insa-calismalari-suruyor-99/

Başkale Kaymakamlığı sosyal medya hesabında yapılan paylaşıma göre, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Çelik, Başkale-İran sınırı Sultançayır ve Güllük Bölgesinde devam eden sınır duvarları çalışmalarını inceledi.

Sınır hattında alınan önlemler ve duvar inşaatına ilişkin ilgililerden bilgi alan Çelik, "Başta terör ve düzensiz göçle mücadele olmak üzere sınır güvenliğimizin her santiminden sorumlu olan kahramanlarımızla gurur duyuyoruz. Allah ayağınıza taş değdirmesin." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İsrail'den göç yolculuğuna başlayan gökdoğan kuşu Van'da tedavi edildi https://gazetebirlik.com/haber/israilden-goc-yolculuguna-baslayan-gokdogan-kusu-vanda-tedavi-edildi-7574/

İsrail'de yaban hayatı üzerine araştırma yapan merkez tarafından beslenme, üreme alanı, göç rotası ve kışlama alanlarının belirlenmesi için halkalanıp uydu vericisi takılan gökdoğan kuşu, kilometrelerce yol kat ederek Van'a ulaştı.

Uydudan takip ettikleri kuşun İran sınırındaki Özalp ilçesi kırsalında uzun süre hareketsiz kaldığını fark eden İsrailli yetkiler, konumunu belirledikleri kuşun durumunu Türkiye'deki görevlilere bildirdi.

DKMP Genel Müdürlüğüne iletilen konuyla ilgili, Van'daki DKMP 14. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler harekete geçti.

Uzun süren arama çalışmaları sonucu gökdoğan kuşuna ulaşan ekipler, kuşu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirdi.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ve ekibi tarafından tedavisine başlanan kuşa gıda takviyesi yapıldı.

Vericinin takıldığı merkez tarafından anlık izlenebilen kuşun her gün kilo ve diğer sağlık verileri kayıt altına alındı, ilgililere bildirildi.

Kuş, sağlığına kavuştuktan sonra DKMP Van 14. Bölge Müdürlüğü ekiplerince bulunduğu yerde yeniden doğaya salınacak.

"Göç yolculuğu İsrail'deki takip merkezince izleniyor"

Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine, kurumlarla koordineli olarak bölgedeki tüm yaban hayvanlarının sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini söyledi.

Hasta, yaralı ve bitkin yaban hayvanlarını iyileştirerek yeniden doğaya kazandırmaya çalıştıklarını anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"DKMP 14. Bölge Müdürlüğü ekipleri, İsrail'de halkalanmış gökdoğan kuşunun Özalp ilçesinde yakalandığı bilgisini aldı. Ekipler bölgeye giderek kuşu getirdi. Genel muayenesini yaptık. Üzerinde bir vericiyle takip altında olduğunu tespit ettik. Göç yolculuğu İsrail'deki takip merkezince izleniyor. DKMP Müdürlüğü görevlileri, İsrail'deki çalışanlarla iletişime geçti. Kuşun sağlık durumu hakkında bilgi verdik. Sağlık taramasında, kuşun biraz zayıfladığını, bakıma ihtiyacı olduğunu belirttiler. Belli bir süre burada baktıktan sonra yeniden göç yolculuğuna başlaması için doğaya salacağız. Göçmen bir kuş. Ekolojik sistemdeki yerini belirlemek, göç yollarını araştırmak amacıyla verici takılmış. Güneş enerjisiyle çalışan bir verici. Verileri de literatürde yayınlayacaklar."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kuraklık, Van Gölü Havzası'nda konaklayan flamingoların yaşam alanlarını değiştirdi https://gazetebirlik.com/haber/kuraklik-van-golu-havzasinda-konaklayan-flamingolarin-yasam-alanlarini-degistirdi-5409/

Son yıllarda yaşanan küresel ısınma ve kuraklık, Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan göç sırasında Van Gölü Havzası'ndaki sulak alanlarda konaklayan flamingoların yaşam alanlarının değişmesine neden oldu.

Aşırı sıcaklardan dolayı buharlaşmanın artması nedeniyle Van Gölü'nün kıyı şeridinde yaşanan çekilme ve sulak alanların daralması, göçmen kuşların beslenme ve üreme alanlarını da etkiledi.

Kuşların göç yolculuğundaki en önemli konaklama alanları arasında yer alan Van Gölü Havzası'nda, daha önce belli noktalarda kalabalık gruplar halinde görülebilen flamingolar, kuraklığın etkisiyle farklı bölgelerde konaklamaya başladı.

Önceden konaklayıp beslendikleri yerler çorak araziye dönüşen ve son yıllarda yaşam alanları daralan flamingolar, bu sene de daha küçük gruplar halinde gölün iç kısımlarında ve diğer sulak alanlarda görüntülendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, flamingoların her yıl ilkbaharda gelerek hava soğuyuncaya kadar bölgede konakladıklarını söyledi.

Son yıllarda daha fazla hissedilen küresel ısınmanın Van Gölü'nü de etkilediğini belirten Adızel, şunları kaydetti:

"Hızlı buharlaşma sonucu göl ve gölü besleyen kaynaklar daralıyor. Bu nedenle kuşların barındığı kıyılar ve delta bölgeleri hızla küçülüyor. Bu durum kuşları daha dar alanlarda yaşamaya zorluyor. Başta kirlilik olmak üzere gölün çok hassasiyetle korunması gerekiyor. Şu an Muradiye'nin Karahan bölgesi, Erciş'in Çelebibağı ve Gölağzı bölgelerinde çekilme, flamingoların besleme ve barınma alanlarında daralma ve değişme söz konusu."

"Kuraklık, birçok yaban hayvanı gibi flamingoları da etkiledi"

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ise göç eden yaban hayvanları için güvenlik ve gıdanın önemli olduğunu ifade etti.

Gıda konusunda bulundukları bölgenin ikliminin etkileyici rol oynadığını belirten Aslan, şöyle konuştu:

"Son zamanlardaki kuraklık, birçok yaban hayvanı gibi flamingoları da etkiledi. Flamingolar, Van Gölü Havzası'nı dinlenme amacıyla kullanıyor. Göldeki çekilme ve sulak yerlerin daralması kuşların beslenme alanlarını değiştirdi. Daha önce flamingoların çok görüldüğü yerlerde şimdi daha az sayıda kuş olabiliyor ya da daha önce konaklamadıkları alanlarda görüntülenebiliyorlar. Yaban hayvanları kendilerini iklim değişikliğine adapte ederler, yol haritası belirlerler. Biz sulak alanları koruyarak onlara yardımcı olabiliriz."

"Suyun çekilmesiyle daha az görebiliyoruz"

Doğa fotoğrafçısı Ömer Gün de Van Gölü Havzası'nın birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirtti.

Kuraklık nedeniyle kuş sayısında azalmanın olduğunu dile getiren Gün, "Önceden bulunduğumuz alan su altındaydı. O zaman flamingolar daha fazlaydı ve daha güzel fotoğraflar çekebiliyorduk. Suyun çekilmesiyle artık daha az flamingo görebiliyoruz. Bu da hem bizim hem de bölge için üzücü bir durum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yapımına başlanan yer altı barajıyla su kaybı önlenecek https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yapimina-baslanan-yer-alti-barajiyla-su-kaybi-onlenecek-7326/

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce 2019'da hayata geçirilen "Yer Altı Barajları ve Yer Altı Suyu Suni Besleme Projeleri" kapsamında yapılması planlanan Van'ın ilk yer altı barajının ihale süreci tamamlandı.

İpekyolu ilçesine 29 kilometre mesafede bulunan Irgat Mahallesi'ndeki dere yatağına inşa edilecek barajda çalışmalar, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü tarafından yüklenici firmaya yapılan yer teslimiyle başladı.

İş makinelerinin kazı yaptığı 6 metre yüksekliğinde ve 70 metre uzunluğundaki barajın, yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.

Küresel ısınmadan dolayı su kaybının önlenmesi ve kuraklığın etkilerinin azaltılması hedeflenen barajla, 800 dekarlık alan sulanacak.

- 100 civarında yer altı barajı işletmeye alındı

DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, Van'da ilk kez yapılacak yer altı barajının bu yıl tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulacağını söyledi.

Ülkede yer altı barajlarının yapımına kısa süre önce başlandığını ve şu ana kadar 100 civarında yer altı barajının işletmeye alındığını belirten Şahna, "Sorumluluk alanımızda ilk kez projeyi uygulayacağız. Önümüzdeki süreçte bunun faydalarını vatandaşımız gördüğü zaman bu taleplerin artacağını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Bu tür barajların yapımı ve avantajları hakkında bilgi veren Şahna, şunları kaydetti:

"Yer altı barajı, yer altı suyunun önüne dik olarak geçirimsiz bir perde oluşturularak burada hapsedilmiş suyun depolanması, sonrasında ise bunun vatandaşa fayda olarak dönüşmesini sağlamaktır. Yer altı barajının sayısız avantajları var. Barajlar yer altında yapıldığından dolayı kamulaştırmada çok ciddi avantajı sözü konusu. Yine bu barajlarımızda buharlaşma, kirlenme söz konusu olmadığından dolayı suyun sürekliliği ve kalitesinde de azalma ya da zayıflama yaşanmayacaktır. Bu barajlarımızın yapım maliyetlerinin son derece ekonomik ve yapım sürelerinin kısalığı da büyük bir avantaj oluşturuyor."

Şahna, projenin ihale sürecinin 25 Ocak'ta tamamlandığına işaret ederek, "Yüklenici firmamızla sözleşme imzalanarak işe başlandı. Projemizin toplam maliyeti 24 milyon lira. Sonucunda 800 dekarlık sahada sulama yapılacak. Bu sulamada kapalı basınçlı boru sistemi olacak. Barajın yüksekliği 6 metre, uzunluğu 70 metre olacak. Ortalama 12 bin 500 metreküplük su depolanacak ve suyun sürekliliği sağlanacak." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğasever kadınlar, Van Gölü'ne dikkat çekmek için kamp kurdu https://gazetebirlik.com/haber/dogasever-kadinlar-van-golune-dikkat-cekmek-icin-kamp-kurdu-5937/

Vangölü Aktivistleri Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen etkinlikte kadınlar, Yelkenli köyü sahilinde kamp kurarak, gölde yüzdü, şarkılar söyleyerek keyifli zaman geçirdi.

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Dilruba Ercan, çevre il ve ilçelerden 35 kadının çocukları ile etkinliğe katıldığını belirtti.

Bölgede ilk kez kadınlara yönelik kamp düzenlediklerini ifade eden Ercan, "Van Gölü'nü korumak, çevre temizliği ve doğanın önemine dikkat çekmek amacıyla bu farkındalık etkinliğini düzenledik. İki gün sürecek bu kamp kapsamında birbirinden farklı etkinlikler düzenleyeceğiz. Aynı zamanda Van Gölü kirliliğinin önlenmesi konusunda bilgilendirmeler yapacağız. Ayrıca bölgemizde kadınların kendi başlarına etkinlik yapabileceğini ve bölgenin güvenli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Van Gölü havzası oldukça güzel ve güvenlidir." dedi.

Van'dan gelen Leyla Torun da etkinliğin önemine değinerek, "Çok keyifli etkinlikler yapılıyor. Van Gölü çok güzel. Ancak çevre bilincinin daha çok oluşması gerekiyor. Çünkü çok iyi bir güzelliğe sahibiz ve ne yazık ki çevre bilincimiz yok. Bu aktivitenin nedeni de çevre bilincine dikkat çekmek ve umuyorum ki amacına ulaşır." diye konuştu.

Bejna Tutkal da etkinlikten memnun olduğunu dile getirerek, doğayı çok sevdiğini, kadınlarla birlikte kampta olmaktan keyif aldığını aktardı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da sağanak etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/-vanda-saganak-etkili-oldu-4027/

Kent merkezinde başlayan yağış, kısa sürede etkisini arttırdı.

Sağanağa hazırlıksız yakalananlar, iş yerlerine ve otobüs duraklarına sığınarak korunmaya çalıştı.

Valilik de sosyal medya hesabından yaptığı bilgilendirmede, ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü kıyısında "çevre temizliği şenliği" düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/van-golu-kiyisinda-cevre-temizligi-senligi-duzenlendi-9090/

Etkinlik kapsamında Lalapaşa sahilinde buluşan, aralarında çocuklar ve bisiklet tutkunlarının da bulunduğu çok sayıda kişi, Van Gölü çevresinde temizlik yaptı.

Dalgıçların su altında temizlik yaptığı etkinlikte, deniz süpürgesi ise su yüzeyinde temizlik çalışması yürüttü.

Program yerel sanatçıların verdiği konserle son buldu.

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, gazetecilere, çevre gönüllüleriyle Lalapaşa sahilinde başlattıkları etkinliğin Edremit Kent Meydanı'nda sona erdiğini söyledi.

Deniz süpürgesi ve dalgıçlarla Van Gölü çevresinin temizliği konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Say, şunları kaydetti:

"Çağrımıza icabet edip gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Bir doğa harikası, bize yüzbinlerce yıldır miras olarak kalan Van Gölü ve çevresini koruma anlamında farkındalık çalışmalarımız oluyor. Göreve geldikten sonra sıfır atık çalışmalarımıza ağırlık verdik. 2021 yılı haziran ayında Van'ı ziyaret ederek Van Gölü'nü himayelerine alan Sayın Emine Erdoğan hanımefendiye, Van adına Van Gölü adına teşekkürlerimizi arz ediyorum."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Deniz polisleri "Van Denizi"nde boğulmaları önlemek için devriye atıyor https://gazetebirlik.com/haber/deniz-polisleri-van-denizinde-bogulmalari-onlemek-icin-devriye-atiyor-184/

Van Gölü kıyısında konuşlu amirlikte görevli aralarında kurbağa adamların da bulunduğu 17 kişilik ekip, 2001'den bu yana Van ve çevre illerdeki su kaynaklarında arama kurtarma ve boğulma vakalarının önlenmesine yönelik faaliyetlere katılıyor, vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek veriyor.

Sorumluluk sahasında deniz araçlarının denetimini yapan, kaçakçılıkla mücadele, inci kefali balığının korunmasına yönelik çalışmalar da yürüten deniz polisleri, bu çalışmaları yürütürken teknolojini tüm imkanlarından yararlanıyor.

Yöre halkınca "Van Denizi" olarak da adlandırılan gölde 35 metreye kadar dalarak arama kurtarma yapabilen, daha derin bölgelerde ise su altı robotu (Rov cihazı) kullanan ekipler, uzaktan kumandalı can simidiyle kısa sürede boğulma tehlikesi yaşayan insanlara yardıma koşuyor.

Van Gölü'nde kıyıya yakın bölgelerde devriye gezerek vatandaşları uyaran ekipler, piknik yapanlara da broşürler dağıtarak uymaları gereken kuralları hatırlatıyor.

Kuruldukları yıldan bu yana yüzlerce vakaya müdahale eden, 144 kişiyi boğulmaktan kurtaran, mahsur kalan tekneleri kıyıya ulaştıran ekipler, bu yıl 8 bini aşkın vatandaşı da boğulma vakalarına karşı alınacak tedbirler konusunda bilgilendirdi.

3 yılda 1198 saat seyir yapıldı

Gemi Adamları ve Seyir Hizmetleri Büro Amiri Komiser Mustafa Ali Adak, AA muhabirine, deniz polisinin Van Gölü'nün yanı sıra Van, Hakkari, Iğdır ve Ağrı'da arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını söyledi.

Vatandaşların can güvenliğini sağlamak için gece gündüz görev başında olduklarını belirten Adak, şunları kaydetti:

"Van Gölü'nde gezinti ve balıkçı teknelerini ilgili mevzuat kapsamında denetliyoruz. Van'ın en önemli değerlerinden inci kefalinin üreme döneminde korunmasına yönelik çalışmalara destek veriyoruz. Aynı zamanda avlanma döneminde de denetimlerimizi sürdürüyoruz. Su üstünde ve su altında her türlü suç ve suçluyla mücadele ediyor, delilleri topluyoruz. Yaz döneminde artan boğulma vakalarına karşı önleyici tedbirler alıyoruz.'

Kurbağa adamlar tarafından yapılan eğitim ve görev dalışları sırasında karşılaştıkları hayalet ağ, evsel atık ve çöpleri imkanları ölçüsünde çıkararak su kaynaklarının temizlenmesine katkı sağladıklarını ifade eden Adak, şöyle konuştu:

"Botlarımızın haricinde daha etkin görev yapmamıza imkan sağlayan araçlar kullanıyoruz. 200 metre derinliğe kadar arama tarama yapabilmemize imkan sağlayan su altı görüntüleme robotu, deniz araçları ile yaklaşamadığımız sığlık, kayalık gibi alanlarda boğulma tehlikesi geçiren vatandaşlarımıza güvenli bir şekilde ulaşmamıza imkan tanıyan uzaktan kumandalı can simidi, dalgıç personelimizin su altında gerçekleştirdiği görevlerde uzun mesafeleri katederek daha verimli görev yapılabilmesine imkan sağlayan su altı intikal aracı gibi ekipmanlarımız envanterimizde yer alıyor."

Van Emniyet Müdürlüğü olarak 2001'den bu yana 144 kişiyi boğulmaktan kurtardıklarını, 84 kişinin cansız bedenini sudan çıkardıklarını anlatan Adak, 2020'den bu yana ise 1198 saat seyir yaptıkları bilgisini verdi.


İlgili konular
]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van 800 yataklı yeni hastaneyle bölgenin "sağlık üssü" olacak https://gazetebirlik.com/haber/van-800-yatakli-yeni-hastaneyle-bolgenin-saglik-ussu-olacak-8207/

Kamu, özel ve üniversite hastanelerinde 3 bin 100 yatak kapasitesinin bulunduğu Van, son zamanlarda yapılan sağlık yatırımlarıyla öne çıkıyor.

Yeni doktor atamalarının yapıldığı, daha önce olmayan bölümlerin açıldığı kentte, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi kampüsünün yanındaki 40 dönüm araziye 800 yataklı yeni hastane binasının inşası için çalışma yürütülüyor.

Yer tespiti yapılan ve projesinin çizimine başlanan 800 yataklı bina, depreme dayanıklı şekilde inşa edilecek. Bünyesinde 210 ek poliklinik, 157 yataklı erişkin yoğun bakım, 40 ameliyathane bulunacak yeni yatırımla, Van'ın yanı sıra çevre illerden de gelen binlerce kişiye daha iyi şartlarda sağlık hizmeti verilmesi hedefleniyor.

"İlimizi sağlık alanında önemli bir noktaya getirmek istiyoruz"

İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun, Van'a sağlık alanında önemli yatırımların yapıldığını söyledi.

Bu yatırımlardan en önemlisinin Van Şehir Hastanesi olduğunu vurgulayan Tosun, şunları kaydetti:

"Van Şehir Hastanesi projemizi Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ve Sağlık Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçiriyoruz. Çalışmalar başladı. Detaylı proje çizimleri yapılıyor. Ekim ya da kasımda tamamlanacak. Ardından ihalesi yapılacak. 800 yataklı hastane inşa edeceğiz. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni binayla birleştirilerek Van Şehir Hastanesine dönüştürülecek. Hastanemiz böylelikle 2 bin 250 yatak kapasitesine sahip olacak. Vatandaşlara daha ferah bir ortamda sağlık hizmet sunulacak."

Vatandaşların sağlık hizmetine erişim kolaylığını artırmaya gayret ettiklerini belirten Tosun, şöyle konuştu:

"Merkez ve ilçelerimizde hastanelerimizi büyütmek, yatak kapasitelerini artırmak için çalışma yürütüyoruz. İpekyolu ilçesine 150 yataklı B grubu bir hastane inşa ediyoruz. Muradiye ilçesinde 150 yataklı hastane projemiz var. Gerekli çalışmalar başlatıldı. Gevaş ilçesindeki hastanemizi 50 yatak kapasiteli hale dönüştürüyoruz. İnşaat çalışmaları başladı. Bahçesaray ilçemiz 25 yataklı hastaneye kavuşuyor. İnşaatının yüzde 85'i tamamlandı. Bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Başkale ilçemizde ise bu yıl inşa edilecek 75 yatalı hastanenin ihalesini yapacağız. Halkımızın kaliteli sağlık hizmet almasını hedefliyoruz."

Bölgede yaklaşık 4 milyon insana sağlık hizmeti verdiklerini dile getiren Tosun, "Çevremizdeki 10 ilden insanlar buraya geliyor. İlimizin jeopolitik konumundan dolayı sağlık turizmi çalışmalarına da devam ediyoruz. Gerekli birimlerimizi kuruyoruz. İran ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeden hastalar ilimize geliyor. Onları ağırlayarak en iyi şekilde tedavi olmalarını sağlıyoruz. İlimizi sağlık alanında önemli bir noktaya getirmek istiyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da deniz polisi boğulma vakalarının önlenmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/vanda-deniz-polisi-bogulma-vakalarinin-onlenmesine-yonelik-calismalarini-surduruyor-8291/

Van'da deniz polisi ekipleri, boğulma vakalarının önlenmesi amacıyla vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Van Gölü'nde asayişin sağlanması, acil müdahale, arama kurtarma çalışmaları ile balıkçı ve gezinti teknelerinin denetimine yönelik çalışma yürütülüyor.

Bu kapsamda, deniz polisi ekipleri, 12-18 Ağustos tarihleri arasında Çarpanak Adası güneyinde yakıtı biten teknede mahsur kalan iki kişiyi kurtardı.

Ekipler ayrıca, Edremit ve Tuşba sahil bandında 1130 kişiye boğulma vakalarına karşı alınacak tedbirleri anlattı, broşür dağıttı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da belediye ekipleri 3 bin 300 kişiye sıcak yemek ulaştırıyor https://gazetebirlik.com/haber/vanda-belediye-ekipleri-3-bin-300-kisiye-sicak-yemek-ulastiriyor-9623/

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım çalışmaları devam ediyor.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı'nın talimatı doğrultusunda sosyal hizmet çalışmalarına ağırlık veren belediye ekipleri, yaşlı, yardıma muhtaç ve kimsesizlerin yanında oluyor.

İpekyolu Caddesi'nde bulunan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı aşevinde günlük 3 bin 300 kişiye üç çeşit yemek hazırlanıyor.

Aşevinin 30 çalışanı tarafından titizlikle hazırlanan yemekler, gıda kontrol mühendislerince analiz edildikten sonra sefer taslarına konularak, sosyal hizmet uzmanları tarafından belirlenen adreslere teslim ediliyor.

Yemekleri kapılarına kadar getirilen ihtiyaç sahipleri, hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirerek belediye ekiplerine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nün zemininden 1 milyon 200 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı https://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-zemininden-1-milyon-200-bin-metrekup-dip-camuru-ve-balcik-cikarildi-7714/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" çerçevesinde gölün kirlilikten kurtarılması ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla başlatılan proje sürüyor.

Geçen yıl Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi sahilinde başlatılan projenin birinci etabında dip çamuru ve balçık temizliğini tamamlayan ekipler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2. etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3. etapta çalışmalara devam ediyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda şimdiye kadar 1 milyon 200 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı.

Çalışma kapsamında 14 kilometrelik sahil bandından 2 milyon 700 bin metreküp dip çamuru çıkarılması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da minibüs ile otomobil çarpıştı, 4 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-minibus-ile-otomobil-carpisti-4-kisi-yaralandi-8006/

Van'ın Edremit ilçesinde, minibüs ile otomobilin çarpışması sonucu 4 kişi yaralandı.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi kavşağındaki alt geçitte sürücülerinin kimliği henüz öğrenilemeyen 65 NU 294 plakalı minibüs, 38 F 0018 plakalı otomobille çarpışarak devrildi.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kaza yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kazada, sürücüler ile minibüsteki 2 kişi yaralandı.

Yaralılar, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde üzerinde çeşitli işaretler bulunan taş ve mezar taşları tespit edildi https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-uzerinde-cesitli-isaretler-bulunan-tas-ve-mezar-taslari-tespit-edildi-9065/

Doğu Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki dernekteki uzman dalgıçlarla Bitlis'in Ahlat ve Tatvan ilçeleri arasındaki bir mevkide dalış gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dalışta içinde mezarların bulunduğu büyük bir alanla karşılaştıklarını anlatan Birol, mezarlarda haç işaretinin olduğunu, ayrıca suyun yüzeyinde ise Kayı tamgalı (mühür, damga) bir taşa denk geldiklerini belirtti.

Birol, "Tespit ettiğimiz yerde dibekler, kurnalar ve taşlarla bezenmiş sokaklar da var. Bu yeni keşifle dalışseverlere güzel bir alan oluşturduk. Şnorkel dalışı için çok muazzam bir alan." dedi.

Van Gölü'nün bakir, temiz ve doğa harikası bir değer olduğunu ifade eden Birol, şunları kaydetti:

"Burada Mısır'da olmayan bir yapı var. Bu alanlar turizm noktasında farklı bir rota oluşturuyor. Mısır, dalışın en önemli yerlerinden biri kabul edilir ama Mısır'dan daha güzel mikrobiyalitler, inci kefali, Rus batığı, Adilcevaz Kalesi kalıntıları, Esenkıyı'da bulduğumuz köy ile bugünkü tespit ettiğimiz yerdeki yaşam izleri bizi çok farklı bir rotaya sevk ediyor. Biz de dalışseverleri Adilcevaz'a ve Van Gölü Havzası'na bekliyoruz."

Çektikleri görüntüleri akademisyenlere göndereceklerini dile getiren Birol, "Bunu araştırıp inceleyecekler. İrtibata geçen hocalarımızla dalış gerçekleştirebiliriz. Buluntuların hangi medeniyetlere ait olduğunu ve burada hangi medeniyetlerin yaşadığını halkımıza yansıtacağız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da çiftçiler buğday hasadına başladı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-ciftciler-bugday-hasadina-basladi-5681/

Bu yıl bahar aylarında beklenen yağışların gerçekleşmesiyle rekoltenin artması, tarlalarda hasat yapan çiftçileri sevindirdi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Feyzullah Tekiner, ilçede bu yıl 92 bin dekar alanda buğday ve arpa ekimi yapıldığını belirtti.

Buğday hasadının başladığını ifade eden Tekiner, "İlkbahar yağışları verimi büyük ölçüde artırdı. Çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyoruz." dedi.

Özalp Ziraat Odası Başkanı Şayettin Ceylancı ise, "Bu yıl son zamanların en verimli yıllı oldu. Bize tohum desteğinde bulunan Valiliğimize, Kaymakamlığımıza ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bu desteklerin gelecek yıl da devam etmesi bizim için çok faydalı olacaktır." diye konuştu.

Çiftçilerden Mehmet Baltacı, çok verimli bir yıl geçirdiklerini ifade etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dalgıç adayları Van Gölü'nde eğitim görüyor https://gazetebirlik.com/haber/dalgic-adaylari-van-golunde-egitim-goruyor-3624/

Kentte dalış turizmine katkı sağlamak amacıyla kurulan Van Diving Dalış Okulu'nda, dalgıç adaylarına yönelik eğitimler sürüyor.

Okula kayıt yaptıran dalış tutkunları, eğitimler kapsamında Akdamar Adası'nın çevresini, Adilcevaz'da Urartu Kalesi'nin su altındaki kalıntılarını, Reşadiye kıyılarındaki Rus batığını ve mikrobiyalitleri görme fırsatı buluyor, dipteki güzellikleri keşfediyor.

Dalış eğitmeni Serkan Ök, Van Gölü'nün su altındaki güzelliklerinin tanıtımını yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Edremit Belediyesiyle yürüttükleri proje kapsamında dalış eğitimleri verdiklerini belirten Ök, şunları kaydetti:

"Uzman ekiplerimizle her gün yaklaşık 15-20 kişiyi Van Gölü'yle buluşturuyoruz. Amacımız Van Gölü için çok önemli olan mikrobiyolitlerle vatandaşları bir araya getirmek ve bölgedeki dalgıç sayısını artırmak. Dünyanın en büyük mikrobiyolitleri Van Gölü'nde bulunuyor. Bu mikrobiyolitler çok kırılgan ve çok uzun sürede oluşuyor. Şu anda Edremit Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz çalışmada 300'e yakın kişi dalış eğitimi alıyor." diye konuştu.

İl dışından gelen gruplara da rehberlik yaptıklarını anlatan Ök, "Bu tür çalışmalarla bölgedeki su altı turizmini bir kademe daha üste çıkarmaya çalışıyoruz. Yurt dışı ve yurt içinden gelen profesyonel dalgıçları ilimizde ağırlayarak onlara rehberlik ediyoruz. Su altındaki zenginlikleri keşfediyoruz. Bu keşifler dalış turizmi açısından çok önemli." değerlendirmesini yaptı.

Dalış eğitimi alan Buse Aktürk de "Hocalarımızın eşliğinde Van Gölü'ndeki mikrobiyolitleri görme imkanı buldum. Çok güzeldi. Herkesin bu güzellikleri görmesini, bu deneyimi yaşamasını istiyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Kedi Villası'nda her sene 100 sevimli pati sahiplendiriliyor https://gazetebirlik.com/haber/van-kedi-villasinda-her-sene-100-sevimli-pati-sahiplendiriliyor-5366/

Kendine has özellikleri ve farklı göz renkleriyle öne kentin en önemli değerleri arasında bulunan Van kedileri, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Merkez bünyesinde bilimsel çalışmaların yürütüldüğü YYÜ yerleşkesindeki Van Kedi Villası'na gelen ziyaretçiler, hem kedileri seviyor hem de fotoğraf çekiyor.

Havalandırma alanları, havuzları, oyun salonu ve dinlenme odaları gibi bölümlerin bulunduğu Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, Van kedilerinin popülasyonunun artırılması, saf ırkların elde edilmesine yönelik çalışmalar da sürdürülüyor.

Anaç kedilerden faydalanılarak her yıl yeni yavruların yetiştirildiği merkezde, yılda iki dönem şeklinde dünyaya gelen yavru kedilerden 100'ü "Her Eve Bir Van Kedisi Projesi" kapsamında sahiplendiriliyor.

Adı, ırkı, cinsiyeti, göz rengi, doğum tarihi, kuyruk özelliği, rengi, işitme durumu, kimlik ve çip numarasının yazıldığı "uluslararası sağlık karnesi" çıkarılan kediler, aşıları yapıldıktan sonra belirlenen ücret karşılığında sahiplerine teslim ediliyor.

Yıllar önce nesli tükenme tehlikesi altında olan Van kedilerinin sayısı, merkezde yürütülen çalışmalar sayesinde artırılarak, nesli tükenmekten kurtarıldı.

"Küçülen değil, sürekli büyüyen bir aile olduk"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisinin tarih boyunca güzelliğini ve doğallığını koruduğunu söyledi.

Kedilerin neslinin devamı için çok ciddi çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Kaya, "Tarihin belli dönemlerinde nesliyle ilgili sıkıntılar oluştu. Merkezimiz bu amaçla kuruldu. Çalışmalara devam ediyoruz. Kedilerin nesli için sürekli dikkatli olmak gerekiyor. Şu an kedilerin birinci derecede neslinin yok olma tehlikesi yok. Durumumuz gayet iyi. Kedi sayısı artıyor ve her sene 100 yeni aileyi Van kedisiyle buluşturuyoruz. Dolayısıyla artık küçülen değil, sürekli büyüyen bir aile olduk. Hem ilde hem de Türkiye genelinde sayılarımız sürekli artıyor." diye konuştu.

Dünyaya gelen yavrularda Van kedisinin özelliklerini aradıklarını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Yavrularda 20 kritere göre değerlendirme yapıyoruz. Orijinallik açısından önemli mesafeler katettik. Şimdilik orijinalliği bozulmuş formların büyük çoğunluğunu ekarte ettik. Artık çoğalma dönemi ve sürekli de çoğalıyorlar. Bu yıl birinci parti doğumlar tamamlandı. İkinci parti doğumları sürüyor. Van kedileri diğer kedilere göre çok daha şanslı. Bu anlamda kedilerin geleceğinin parlak olmasını diliyoruz. Daha rahat ve refahı iyi olan ortamlarda yaşamalarını istiyoruz. 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü'nün buna vesile olmasını diliyoruz."

İnsanların Van kedilerine büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Kaya, "Van kedisi ilin sembolü haline geldi. Turizm ikonu oldu. Bunu hak ediyor. Buna paralel ziyaretçi sayımız her geçen gün artıyor. Pandemide uzun süre kapalı kaldık ama şu an pandemi dönemi öncesine dönüldü. Hafta içi 600, hafta sonu 1000'in üzerinde ziyaretçi kedileri görmek için merkezimize geliyor. Aşırı sıcaktan korumaya çalışıyoruz. Bunun için havuzlarımız var. İsterlerse havuzlarda yüzebiliyorlar. Bunun yanında klimalar var, ortamı serin tutuyoruz. İstedikleri zaman bahçede, istedikleri zaman içerde zaman geçiriyorlar. Kapalı bir ortam durumu yok. Havalandırmalar ısı ayarlı çalışıyor. Dolayısıyla ısıyla ilgili bir problemimiz yok." ifadelerini kullandı.

Van Kedi Villası'nı ziyaret eden Murat Halak da "Üniversitemiz kedileri çok iyi koruyor. Kedilerin neslinin devamı çok önemli. Misafirlerimiz geldikçe biz de burayı ziyaret ediyoruz. Van kedisi artık maskotumuz. Çok seviyoruz. Soyunun tükenmemesi sevindirici. Gerçekten özel kediler. Suyu seviyorlar, biz de bugün burada fotoğraflar çektik." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Amatör ve sportif havacılığa gönül verenler Eskişehir'de buluştu https://gazetebirlik.com/haber/amator-ve-sportif-havaciliga-gonul-verenler-eskisehirde-bulustu-3868/

Sivrihisar ilçesindeki Sivrihisar Havacılık Merkezi Necati Artan Tesisleri'nde düzenlenen etkinlikte, amatör ve sportif havacılık meraklıları bir araya geldi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Amatör ve Sportif Havacılık Sempozyumu"na Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı Başkanı Oben Oğultarhan, Türk Sivil Havacılığını Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği Genel Başkanı Orhan Ünsal ile derneğin Genel Sekreteri Hatice Nur Gündoğdu ve akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk konuşmacı olarak katıldı.

Sivil hava pilotları uçuşlar gerçekleştirdiği etkinlikte, Sivrihisar Havacılık Kulübü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı da yapıldı.

Sivrihisar Hava Gösterisi 16-17 Eylül'de yapılacak

Almanya'da 12-13 Ağustos'ta gerçekleştirilecek "Flugtage Bautzen"nde (Bautzen Hava Gösterisi) "Yeni Menekşe" adlı uçağıyla yer alacak akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener, etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, Sivrihisar Fly-Inn'de amatör ve sivil havacılık tutkunlarının bir araya geldiğini söyledi.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında Almanya'da Türk bayrağını dalgalandıracağını belirten Şener, "Ana sponsorum ACT Hava Yolları ile Bautzen Hava Gösterisi'nde ülkemi temsil etmekten gurur duyuyorum. 'Yeni Menekşe' uçağımızı parçalayıp, tıra yükleyerek Almanya'ya yolcu ettik. Pazartesi günü Bautzen'e varacaklar. Ben de salı günü gidip test ve prova uçuşu yapacağım. 12-13 Ağustos'ta Almanya semalarında yerimizi alacağız." diye konuştu.

Semin Öztürk Şener, 16-17 Eylül'de de Eskişehir'de gerçekleştirilecek Sivrihisar Hava Gösterisi'nde uçuş yapacağını kaydetti.

Sivrihisar Hava Gösterisi yerli ve yabancı pilotların yer alacağını aktaran Şener, "Geçen yıl ki gösteri de 65 bin kişiyi ağırladık. Dünya havacılığının Sivrihisar'da buluştuğu büyük bir organizasyon. Bu yıl da akrobasi pilotları yer alacak. Havacılık sevdalılarının ilgiyle takip ettiği 'Hawks of Romania' gösteri sunacak. M.S.Ö Hava Müzesi envanterinde yer alan uçaklar gösteri yapacak. Herkesi etkinliğe davet ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Görme engelli bisiklet tutkunları Van'daki festivale renk kattı https://gazetebirlik.com/haber/gorme-engelli-bisiklet-tutkunlari-vandaki-festivale-renk-katti-8408/

Festivale katılmak için 2 kişilik tandem bisikletleriyle Van'a gelen Eşpedal Derneği üyesi görme engelli 3 kişiyle onlara eşlik eden bisiklet tutkunları, diğer sporcularla pedal bastı.

Eşpedal Derneği üyesi Müslüm Olcay, derneklerini temsilen 6 kişilik grupla kente geldiklerini belirtti.

Ülke genelinde yapılan festivallere katılım sağladıklarını ifade eden Olcay, "Bisiklet festivalinde bir farkındalık oluşturmak istedik. Derneğimizin faaliyetlerini aktif olarak yürütüyoruz. Her yerde kendimizi göstermeye çalışıyoruz. Tandem bisikletlerle yolculuk yapıyoruz. Öndeki arkadaş fren, vites ve dümeni kontrol ediyor. Arkadaki arkadaş ise pedal ve tutacaklarla öndeki arkadaşa yardımcı oluyor. Geçtiğimiz güzergahları, sohbet ederek tanımaya çalışıyoruz." diye konuştu.

İstanbul'da müzik öğretmeni olan Özlem Erten ise tandem bisikletiyle ülkenin birçok yerini dolaştığını söyledi.

Bisiklet yolculuklarının çok keyifli geçtiğini dile getiren Erten, "2021'de tandem bisikletle Samsun'dan Artvin'e kadar gittik. Oradan Ardahan'a, Doğu Ekspresi ile de Erzurum'a geçtik. En son Uşak üzerinden Muğla'ya geçerek turumuzu bitirdik. Görmeyen ve gören insanların birlikte kurduğu bu dernekle engelleri aşıyoruz. Bisiklet doğanın içinde olduğu için görme engelli bireylerin vazgeçilmezi oluyor." dedi.

Engelleri bireylerin eşit şekilde hayatta var olabileceğine dikkati çeken Erten, şunları kaydetti:

"Görme engellilerin bir kamp alanında çadırını kurup, diğer insanlar gibi kendi ihtiyaçlarını giderebileceğini ve bisikletle rotaları katedebileceğini gösteriyoruz. Gittiğimiz yerleri görmüyoruz ama kokusu ve dokusunu hissedebiliyoruz. Aynı zamana bizimle bisiklet süren pilotlarımız, gittiğimiz yerleri betimliyorlar. Karşılıklı bir iletişim halinde oluyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/vanda-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-557/

İlçede yaklaşık 10 dakika yağan sağanak nedeniyle caddelerde su birikintileri oluştu.

Şemsettin Mahallesi'nde sağanak ve dolu, bazı kanalların taşmasına neden oldu.

Beyaza bürünen bahçe ve buğday tarlaları zarar gördü, meralarda hayvan otlatanlar zor anlar yaşadı.

Mahalle Muhtarı Ramazan Yıldırımçakar, yağışa hazırlıksız yakalandıklarını söyledi.

Yıldırımçakar, "Önce şiddetli bir sağanak, ardından dolu yağdı. Her taraf beyaza büründü. Dolunun ardından meydana gelen su baskınları buğday tarlalarına ve kış için biçilen otlara zarar verdi." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da aşırı sıcaklık ve kuraklık martı ölümlerini artırdı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-asiri-sicaklik-ve-kuraklik-marti-olumlerini-artirdi-7902/

Van Gölü'ndeki Adır, Akdamar, Kuzu ve Çarpanak adalarında yuvalayan martılar, 15 Nisan'da başlayan balık göçünün 15 Temmuz'da sona ermesiyle besin sıkıntısı yaşamaya başladı.

Göç sırasında akarsularda avladıkları balıkların göle dönmesiyle yiyecek bulamayan martıların bir kısmı, besin azlığı, aşırı sıcaklar ve kuraklığın etkisiyle öldü.

Bu yıl martı ölümlerinin geçen yıla oranla arttığını belirten uzmanlar, bunun doğal bir süreç olduğunu ve salgın riskinin bulunmadığını belirtti.

"Havanın serinlemesiyle ölümler duracak"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasının yaban hayvanları için zengin bir yer olduğunu söyledi.

İlkbaharda üremelerini gerçekleştiren martıların Van Gölü'ndeki adaları tercih ettiğini anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Martılar kuluçka döneminde güvenli olduğu için adalara geliyor. Bunlardan en önemlisi de Adır Adası. Diğer adalarda benzer durum var. Milyonlarca martı buralarda yavruluyor. İlkbaharda inci kefali derelere göç ettiğinde martılar için iyi bir beslenme imkanı doğuyor. Bu senede aşırı kuraklığın oluşması, derelerin erken kuruması ve inci kefalinin göçünü erken tamamlaması sonucu çok sayıdaki yavru martı sıkıntı ve strese bağlı ölmeye başladı. Her yıl yaşanan rutin ölümlerde herhangi bir salgın hastalık olmadığını tespit etmiştik. Bu yıl aşırı sıcaklık ve kuraklığın da etkisi var. Bundan kaynaklı ölümler daha fazla olmaya başladı. Belediyelerin buraları temizlemesi gerekiyor."

"Yavrular besin bulamıyor"

YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel de Van Gölü'ndeki adaların martı, gece ve sığır balıkçılların önemli üreme ve kuluçka merkezleri olduğunu ifade etti.

Her sene üreme döneminde martı yavrularının bir kısmının telef olduğunu belirten Adızel, "Ölen martıların yüzde 99'u yavru. İklim koşulları, kuş ölümleri üzerinde belirleyici bir faktördür. Özellikle aşırı sıcaklar ve kuraklıkla beraber yavrular besin bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla ölümler meydana geliyor. Bu sene aşırı sıcak hava ve kuraklık nedeniyle daha fazla martı ölümü görmek mümkün. Sıcaklık martıların derilerinde daha fazla buharlaşmaya neden oluyor. Bu doğal bir süreç. Salgın riski yok, dolayısıyla korkulacak bir durum söz konusu değil." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde suların çekilmesiyle karaya oturan teknelerin bulunduğu barınak derinleştiriliyor https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-sularin-cekilmesiyle-karaya-oturan-teknelerin-bulundugu-barinak-derinlestiriliyor-7430/

Yağışların azalması ve buharlaşma sonucu Van Gölü'nün seviyesinde yaşanan düşüş, bölgedeki balıkçıları da etkilemeye başladı.

Kıyıda yaşanan çekilme nedeniyle Erciş'deki balıkçı barınağında bazı tekneler karaya oturdu, bazılarının da kayalıklara sürtünme nedeniyle taban ve pervanelerinde hasar oluştu.

Balıkçıların talebi üzerine Erciş Belediyesi ekipleri söz konusu barınakta hem derinleştirme ve temizlik çalışması hem de kıyı derinliğinin daha fazla olduğu noktada yeni bir barınak yapımına başladı.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, AA muhabirine, tüm dünyada küresel ısınmanın etkilerinin hissedilmeye başlandığını söyledi.

Son zamanlarda Van Gölü'nün kuraklık nedeniyle alan kaybettiğini belirten Mehmetbeyoğlu, şöyle konuştu:

"Limanda balıkçılarımızın tekneleri karaya oturmuştu. Av mevsiminin başlamasıyla limanda mahsur kalan teknelerin tekrar balıkçılık faaliyetlerine başlayabilmeleri için sahada zemin temizliğine başladık. Balıkçılarımız bundan sonraki süreçte sıkıntı yaşamadan ağlarını gölümüzün sularına bırakabilecekler. Belediyemiz tarafından yeni bir marina ve balıkçı barınağı çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın riyasetinde, belediyemizin destekleri ile Sahilkent Mahallesi'ndeki balıkçı barınağımızı tamamlayıp en kısa sürede hizmete sunacağız. Bölgemizin turizm değerine, ekonomisine ve ticaretine katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Balıkçılık faaliyetlerinin daha sorunsuz yapılabilmesi amacıyla derinliğin daha fazla olduğu, teknelerin rahat yanaşabilecekleri bir barınak oluşturacaklarını anlatan Mehmetbeyoğlu, "Benzer bir projeyi inşallah Çelebibağı bölgemizde yapıyoruz. Bu projelerle turizm değerlerini canlandırmayı ve bölge ticaretine katkı sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

"Tekneler karaya oturduğu için balığa çıkamıyoruz"

Van Gölü'nde 30 yıldır balıkçılık yapan Nedim Arslan ise göl seviyesinin düşmesinden dolayı barınağın bulunduğu bölgede suyun çekildiğini dile getirdi.

Limana girip çıkarken teknelerin alt kısmında ve pervanelerinde hasar oluştuğunu kaydeden Arslan, "Bu konuda belediyemize müracaat ettik. Kaymakamımız konuyla ilgilendi. Buradaki çalışmalarla limanımızın içi derinleştiriliyor. En kısa zamanda limanımıza kavuşacağız. Yeni limanımıza da en kısa zamanda kavuşacağız." diye konuştu.

Balıkçı Atilla Dağdelen de gölün suyunun çekilmesi nedeniyle barınağa giremediklerini belirtti.

Su seviyesinin düşmesi yüzünden ortaya çıkan taşların temizlenmesi için belediyeye başvurduklarını anlatan Dağdelen, "Belediye iş makinesi göndererek barınağımızdaki taşları temizlemeye başladı. Karaya oturan bazı teknelerimizde hasar oluştuğu için balığa çıkamıyoruz. Birkaç güne kadar onlar da 'vira bismillah' diyerek denize açılacak. Yaklaşık 3 gün önce karaya oturan teknemin pervanesi parçalandı. Bu çalışmayla yaşadığımız sıkıntının giderileceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nde suların çekilmesiyle karaya oturan teknelerin bulunduğu barınak derinleştiriliyor https://gazetebirlik.com/haber/van-golunde-sularin-cekilmesiyle-karaya-oturan-teknelerin-bulundugu-barinak-derinlestiriliyor-5853/

Yağışların azalması ve buharlaşma sonucu Van Gölü'nün seviyesinde yaşanan düşüş, bölgedeki balıkçıları da etkilemeye başladı.

Kıyıda yaşanan çekilme nedeniyle Erciş'deki balıkçı barınağında bazı tekneler karaya oturdu, bazılarının da kayalıklara sürtünme nedeniyle taban ve pervanelerinde hasar oluştu.

Balıkçıların talebi üzerine Erciş Belediyesi ekipleri söz konusu barınakta hem derinleştirme ve temizlik çalışması hem de kıyı derinliğinin daha fazla olduğu noktada yeni bir barınak yapımına başladı.

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, AA muhabirine, tüm dünyada küresel ısınmanın etkilerinin hissedilmeye başlandığını söyledi.

Son zamanlarda Van Gölü'nün kuraklık nedeniyle alan kaybettiğini belirten Mehmetbeyoğlu, şöyle konuştu:

"Limanda balıkçılarımızın tekneleri karaya oturmuştu. Av mevsiminin başlamasıyla limanda mahsur kalan teknelerin tekrar balıkçılık faaliyetlerine başlayabilmeleri için sahada zemin temizliğine başladık. Balıkçılarımız bundan sonraki süreçte sıkıntı yaşamadan ağlarını gölümüzün sularına bırakabilecekler. Belediyemiz tarafından yeni bir marina ve balıkçı barınağı çalışmaları devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın riyasetinde, belediyemizin destekleri ile Sahilkent Mahallesi'ndeki balıkçı barınağımızı tamamlayıp en kısa sürede hizmete sunacağız. Bölgemizin turizm değerine, ekonomisine ve ticaretine katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Balıkçılık faaliyetlerinin daha sorunsuz yapılabilmesi amacıyla derinliğin daha fazla olduğu, teknelerin rahat yanaşabilecekleri bir barınak oluşturacaklarını anlatan Mehmetbeyoğlu, "Benzer bir projeyi inşallah Çelebibağı bölgemizde yapıyoruz. Bu projelerle turizm değerlerini canlandırmayı ve bölge ticaretine katkı sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

"Tekneler karaya oturduğu için balığa çıkamıyoruz"

Van Gölü'nde 30 yıldır balıkçılık yapan Nedim Arslan ise göl seviyesinin düşmesinden dolayı barınağın bulunduğu bölgede suyun çekildiğini dile getirdi.

Limana girip çıkarken teknelerin alt kısmında ve pervanelerinde hasar oluştuğunu kaydeden Arslan, "Bu konuda belediyemize müracaat ettik. Kaymakamımız konuyla ilgilendi. Buradaki çalışmalarla limanımızın içi derinleştiriliyor. En kısa zamanda limanımıza kavuşacağız. Yeni limanımıza da en kısa zamanda kavuşacağız." diye konuştu.

Balıkçı Atilla Dağdelen de gölün suyunun çekilmesi nedeniyle barınağa giremediklerini belirtti.

Su seviyesinin düşmesi yüzünden ortaya çıkan taşların temizlenmesi için belediyeye başvurduklarını anlatan Dağdelen, "Belediye iş makinesi göndererek barınağımızdaki taşları temizlemeye başladı. Karaya oturan bazı teknelerimizde hasar oluştuğu için balığa çıkamıyoruz. Birkaç güne kadar onlar da 'vira bismillah' diyerek denize açılacak. Yaklaşık 3 gün önce karaya oturan teknemin pervanesi parçalandı. Bu çalışmayla yaşadığımız sıkıntının giderileceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da gönüllüler "arabadan inin bisiklete binin" sloganıyla pedal çevirdi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-gonulluler-arabadan-inin-bisiklete-binin-sloganiyla-pedal-cevirdi-3157/

Valilik önünde bisikletleriyle bir araya gelen gönüllüler, buradan İskele Caddesi'ni kullanarak Van Gölü Feribot İskelesi'ne kadar bisiklet sürdü.

Trafikte sürücülerin kendilerini fark etmesi için slogan atarak ilerleyen gönüllüler, bitiş noktasında dikkatli bisiklet kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

Grup adına açıklama yapan Yeşilay Van Bölge Koordinatörü Hakan Durgun, bisikletin de bir ulaşım aracı olduğunu, kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Farkındalık oluşturmak için her ay bir etkinlik yapmaya çalıştıklarını belirten Durgun, şunları kaydetti:

"Kentteki trafik sorununun çözülmesi bizim için çok önemli. Sorunu çözmek için tüm gönüllüleri bisiklet sürmeye davet ediyorum. Unutmayalım ki bisiklet de bir ulaşım aracıdır. Trafikte bulunan tüm araçların bisikletlilerle aynı kurallara ve haklara sahip olması gerekiyor. Bu kapsamda yapılan tüm etkinlikleri önemsiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğaseverler Müküs Çayı'nın serin suyunda rafting yaptı https://gazetebirlik.com/haber/dogaseverler-mukus-cayinin-serin-suyunda-rafting-yapti-882/

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Bahçesaray; ormanlık alanları, ceviz ağaçları, Müküs Çayı ve el değmemiş doğasıyla birçok ilden ziyaretçi ağırlıyor.

Van Vadi Doğa Spor Kulübü'nün ilçede düzenlediği etkinliğe katılan 58 doğasever, bölgenin güzelliklerini keşfetme imkanı buldu, doğayla iç içe zaman geçirdi.

Doğaseverler, Müküs Çayı'na indirilen botlara binerek 4 kilometrelik parkurda rafting yaptı, eğlenceli anlar yaşadı.

Kulüp başkanı Ömer Demez, Bahçesaray'ın bozulmamış doğasıyla ilgi çektiğini belirterek, "Müküs Çayı'nda rafting yaptık. Su çok soğuktu. Havanın sıcak olmasından dolayı üşümedik. Herkesi Bahçesaray'a davet ediyoruz. Gelin, bu bakir doğayı görün ve bu güzel suda rafting heyecanını yaşayın." diye konuştu.

Sadi Akın ise ilçenin ilgi çekici bir doğaya sahip olduğunu dile getirerek, "Bu çayın rafting alanında değerlendirilmesi ilçeye ekonomik katkı sağlayacaktır. Buz gibi soğuk bir su. Harika bir atmosferi var buranın. Herkes gelip bu güzel deneyimi yaşamalıdır." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koruma altına alınan kırlangıç yuvaları, fotoğrafçıların uğrak yeri oldu https://gazetebirlik.com/haber/koruma-altina-alinan-kirlangic-yuvalari-fotografcilarin-ugrak-yeri-oldu-616/

İlçenin Haydarbey Mahallesi'nde, daha önce inşaat için kum çıkarılan tepenin yamacına yüzlerce kuş yuva yaptı.

Koruma altına alınan ve jandarma ekiplerince sürekli denetlenen bölge, fotoğrafseverler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

Fotoğrafçılar, yüzlerce kuşun yuva yaptığı yamaçta en iyi fotoğrafı çekmek için ter döküyor.

Doğa Fotoğrafçısı Ahmet Mesut Özlek, AA muhabirine, arkadaşlarıyla bu güzelliği yerinde görüp fotoğraflamak için bölgeye geldiğini anlattı.

Özlek, "Jandarma ekiplerinin burayı koruduğunu görmek bizi mutlu etti. Ortaya çok güzel ve doğal bir oluşum çıkmış. Biz de doğa fotoğrafçıları olarak bu anları ölümsüzleştirmeye geldik. Çok güzel fotoğraflar çektik. Kaymakam beye, vatandaşlara ve jandarma ekiplerine duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ederiz." dedi.

Gamze Tunç ise "Buraya geldiğimizde bu kadar kuşun yuvalarını nasıl karıştırmadan bulduklarını görünce çok şaşırdık. Çünkü hepsi yan yana. Harika bir görüntü. Fotoğraf açısından çok verimli bir gün geçirdik. İnşallah buranın korunması uzun yıllar sürer." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koruma altına alınan kırlangıç yuvaları, fotoğrafçıların uğrak yeri oldu https://gazetebirlik.com/haber/koruma-altina-alinan-kirlangic-yuvalari-fotografcilarin-ugrak-yeri-oldu-5909/

İlçenin Haydarbey Mahallesi'nde, daha önce inşaat için kum çıkarılan tepenin yamacına yüzlerce kuş yuva yaptı.

Koruma altına alınan ve jandarma ekiplerince sürekli denetlenen bölge, fotoğrafseverler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

Fotoğrafçılar, yüzlerce kuşun yuva yaptığı yamaçta en iyi fotoğrafı çekmek için ter döküyor.

Doğa Fotoğrafçısı Ahmet Mesut Özlek, AA muhabirine, arkadaşlarıyla bu güzelliği yerinde görüp fotoğraflamak için bölgeye geldiğini anlattı.

Özlek, "Jandarma ekiplerinin burayı koruduğunu görmek bizi mutlu etti. Ortaya çok güzel ve doğal bir oluşum çıkmış. Biz de doğa fotoğrafçıları olarak bu anları ölümsüzleştirmeye geldik. Çok güzel fotoğraflar çektik. Kaymakam beye, vatandaşlara ve jandarma ekiplerine duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ederiz." dedi.

Gamze Tunç ise "Buraya geldiğimizde bu kadar kuşun yuvalarını nasıl karıştırmadan bulduklarını görünce çok şaşırdık. Çünkü hepsi yan yana. Harika bir görüntü. Fotoğraf açısından çok verimli bir gün geçirdik. İnşallah buranın korunması uzun yıllar sürer." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Emniyeti yeni birimleriyle suçlularla mücadele ediyor https://gazetebirlik.com/haber/van-emniyeti-yeni-birimleriyle-suclularla-mucadele-ediyor-2013/

Suç odaklarına karşı etkin mücadele eden Van Emniyet Müdürlüğü, bünyesinde kurulan yeni birimlerle suç ve suçlularla havada, karada ve suda mücadele yürütüyor.

Ekipler, iki ayda 50'ye yakın kaçakçılık, uyuşturucu, hırsızlık, terör, istismar, göçmen kaçakçılığı ve asayiş olayına müdahale ederek 250'e aşkın şüpheliye işlem yaptı.

Yeni kurulan motorize ekip, deniz polisi, atlı birlik gibi birimleriyle faaliyetlerini sürdüren emniyet teşkilatı, iki aylık operasyonlarda onlarca tarihi eser, silah, para, litrelerce akaryakıt, sahte pasaportlar, kilolarca uyuşturucu, çeşitli muhtelif malzeme, kaçak ve bandrolsüz sigara ve çalıntı motosikletler ele geçirdi.

Düzensiz göçle de etkin mücadele eden ekipler, kentte metruk yapılara düzenlediği operasyonlarda yakaladığı göçmenleri İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi'ne teslim etti. Göçmenlerin kullandığı tespit edilen metruk yapıları yıkan ekipler, göçmen kaçakçılığında kullanılan bazı araçlara da el koydu.

Son iki ayda gerçekleştiren operasyonlarda düzensiz göçmenleri barındıran 65 şüpheli, ekiplerce yakalandı.

Sosyal sorumluluk faaliyetleri de yürüten ekipler, çocuklara yönelik bir çok etkinlik ve eğitim faaliyetleri düzenledi.

Van Gölü'nde boğulma tehlikesine karşı vatandaşları sürekli bilgilendiren ekipler, 7/24 kıyı kesiminin güvenliğini de sağlıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nün el değmemiş koyları doğaseverlerin yeni rotası oldu https://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-el-degmemis-koylari-dogaseverlerin-yeni-rotasi-oldu-6501/

Van Gölü koyları, son zamanlarda aşırı sıcaklıklardan bunalan doğaseverleri ağırlıyor.

Masmavi suyu, temiz kumsalı, serin havası ve yemyeşil doğasıyla ziyaretçilerin uğrak yeri olan koylar, kamp yapmak isteyenlerin de zaman geçirdiği noktalar arasında yer alıyor.

Vadi Doğa Spor Kulübü Derneğince düzenlenen gezi programı kapsamında Ağin koyuna gelen doğaseverler, üç gün boyunca çevrede gezerek vakit geçirdi.

Dernek Başkanı Ömer Demez, AA muhabirine, Van Gölü havzasında bulunan İnköyü ve Ağin bölgesinin Türkiye'nin önemli koyları arasında yer aldığını söyledi.

Koyların doğal güzelliğine doğaseverlerin hayran kaldığını belirten Demez, "3 gündür burada kamptayız. Dağ yolunda 3 saat yürüyerek geldik. Araç yolunun olmaması buranın bakir kalmasını sağlıyor. Üç kafile halinde geldik. Buranın eşsiz bir doğası var. Günbatımı ve sahilin temizliği insanı kendine hayran bırakıyor." dedi.

Muhammed Türken, "Herkesin gelip görmesi gereken çok güzel bir coğrafya. İnsanlar sıklıkla gelemediği için burada yabani meyvelerden tutun birçok yabani hayvan bulunmaktadır. Koylar temiz ve güzel. Çok güzel bir coğrafya. Buranın korunması ve turizme kazandırılması lazım." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü, arıtma tesisleriyle kirlilikten korunacak https://gazetebirlik.com/haber/van-golu-aritma-tesisleriyle-kirlilikten-korunacak-5990/

Gürpınar ilçesinde 58 bin metrekarelik alanda inşa edilen tesiste, ileri biyolojik arıtma teknolojileri kullanılıyor.

Yaklaşık 31 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek tesisle, ilçedeki atık su sorunu bu yıl itibarıyla sona erecek.

Tesisin birinci kademede 2035, ikinci kademede ise 2050'ye kadar ilçenin arıtma ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da 37 kilogram uyuşturucu ele geçirildi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-37-kilogram-uyusturucu-ele-gecirildi-8650/

Van'ın Muradiye ilçesinde bir araçta 37 kilogram uyuşturucu ele geçirildi, bir şüpheli gözaltına alındı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, uyuşturucu imal ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda, bir araçta narkotik dedektör köpeği "Yoga" ile arama yapan ekipler, 37 kilogram sentetik uyuşturucu buldu.

Araçtaki şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Besiciler sıcaktan bunalan hayvanlarını Van Gölü'nde serinletiyor https://gazetebirlik.com/haber/besiciler-sicaktan-bunalan-hayvanlarini-van-golunde-serinletiyor-8657/

Gölağzı Mahallesi'nde besicilik yapanlar, büyükbaş hayvanlarını göl kıyısındaki bölgelerde otlatıyor.

Gün boyu beslenen hayvanların, sıcaklığın arttığı saatlerde de serinlemeleri için Van Gölü'ne girmesi sağlanıyor.

Bir süre suda kaldıktan sonra gölden çıkarılan hayvanlar, tekrar otlatılıyor.

Besici Gökhan Kızıldere, AA muhabirine, gölde büyükbaş hayvanları yıkayarak serinletmeye çalıştıklarını söyledi.

Van Göl suyunun şifalı olduğunu anlatan Kızıldere, "Gölün sodalı suyu cilt hastalıklarına ve ayağında yara olan hayvanlara iyi geliyor. Havanın ısındığı saatlerde hayvanlarımızı göl kıyısına getiriyoruz. Suya girmelerini sağlıyoruz. Büyüklerimiz de hayvanlarını gölde yıkardı. Yaz aylarında hayvanlarımızı haftada birkaç defa getiriyoruz." diye konuştu.

Burhan Dinç ise hayvanlarının gölde yüzdükten sonra rahatladığını ifade ederek, "Havalar çok sıcak. Hayvanlar suya girerek serinliyor. Şifalı olan göl suyu hayvanlarımıza iyi geliyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da polisten boğulma vakalarına karşı bilgilendirme çalışması https://gazetebirlik.com/haber/vanda-polisten-bogulma-vakalarina-karsi-bilgilendirme-calismasi-7925/

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, deniz polisi ekipleri, Van Gölü'ndeki sorumluluk bölgesinde asayişin ve can güvenliğinin sağlanması, acil müdahale, arama ve kurtarma faaliyetleri yürütüyor.

Bu kapsamda, deniz polis ekipleri, Edremit Limanı'nda suya bir tabanca atıldığı ihbarı üzerine, bölgede su altı arama çalışması başlattı.

Suça konu tabancayı sudan çıkaran ekipler, "2. Van Denizi Yüzme Festivali" kapsamında dalış yapan dalgıçların sualtından ve su üstünden güvenliği de sağladı.

Van Gölü'nde faaliyet yürüten 4 tekneyi denetleyen ekipler, Edremit ve Tuşba sahil bandında 2 bin 127 vatandaşa boğulma vakalarına karşı alınacak tedbirler, boğulmaktan kurtulma yolları hakkında yüz yüze bilgi verdi.

Boğulma tehlikesine karşı vatandaşlara broşür dağıtan ekiplerin çalışmaları sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Muradiye Şelalesi'nin debisi sıcak hava ve buharlaşma nedeniyle düştü https://gazetebirlik.com/haber/muradiye-selalesinin-debisi-sicak-hava-ve-buharlasma-nedeniyle-dustu-6938/

Geçen yıllara oranla sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak buharlaşmanın giderek arttığı Van Gölü Havzası'nda birçok akarsu ve su kaynağı kuruma seviyesine geldi.

Yağışların istenilen düzeyde gerçeklemediği bölgede Tendürek Dağı'ndan beslenen Bendimahi Çayı üzerindeki Muradiye Şelalesi de olumsuz etkilendi.

Yılın her döneminde farklı güzelliklere bürünerek ziyaretçilerini ağırlayan şelalede su debisinin önceki yıllara oranla iyice düştüğü gözlemlendi.

Aşırı kuraklık nedeniyle şelalenin devamında inci kefali üreme alanı olan Bendimahi Çayı'nın bir kısmı tamamen kurudu.

"Karşılaştığımız manzara tek kelimeyle korkunç"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, AA muhabirine, küresel ısınmanın etkilerini hayatın her aşamasında hissetmeye başladıklarını söyledi.

Akarsuların kurumaya başlamasının üzücü olduğunu belirten Alaeddinoğlu, şöyle konuştu:

"Gerçekten Muradiye Şelalesi'nde karşılaştığımız manzara tek kelimeyle korkunç. Çünkü o akarsu bölge açısından çok değerli. Bölgenin turistik alanlarından biri. Doğal güzelliğiyle burası pazarlanıyor. İnsanlar burayı görmek için yol kat ediyor. Şelaleyi besleyen akarsuyun göle döküldüğü yerde bir delta var. Havzanın en özel deltalarından biri. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Farklı canlıların yaşadığı özel bir sulak alan. Burası ilkbaharda balıkların yumurtlamak için göç ettiği bir nokta. Dolayısıyla bu manzara üzücü."

Şelalenin üzerinde olduğu akarsuyun bölge için önemli olduğunu anlatan Alaeddinoğlu, şunları kaydetti:

"Öyle bir akarsudan söz ediyoruz ki hakikaten burada değerler sıralaması yapsanız belki de en öne koyacağımız akarsulardan biri. Dolayısıyla bu akarsuyun bu hale gelmesi çok can yakıcı. Dolaysıyla suyu yönetenlerin hem balık popülasyonu, hem Muradiye Şelalesi'ni hem de Bendimahi sulak alanını su vererek tekrar yaşatmaları gerekir. Zaten iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle havzada bir su açığı var ve her geçen yıl bu miktar artıyor. Bir de üzerine baraj ve HES'lerin inşa edilmesi Muradiye Şelalesi'nin önümüzdeki yıllarda belki hiç su akmayan bir hale dönüşmesine, balıkların yumurtlamak için göç edemeyeceğine ve kuşların üreme alanların ortadan kalkmasına neden olacak. Bu hiç arzu etmediğimiz bir durum. Karar vericilerin suyu iyi bir şekilde yönetmesi gerekiyor."

Muradiye Şelalesi'ne gelen fotoğraf tutkunu Recep Dağ ise "Her yıl düzenli olarak ziyaret edip fotoğraflarını çektiğimiz şelaleyi bu yıl da ziyaret ettik. Bu yıl, sıcak hava ve kuraklık etkisiyle şelalenin debisinin çok düştüğünü gördük. Bu durum biz fotoğrafçıları çok üzdü. Doğa harikası şelale neredeyse kurumak üzere." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğa harikası Dilkaya Deltası kano tutkunlarını ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/doga-harikasi-dilkaya-deltasi-kano-tutkunlarini-agirliyor-3414/

Edremit ilçesinde doğal yapısını büyük ölçüde koruyabilen alanlardan olan Dilkaya Deltası, yeşil doğası ve kuş türleriyle dikkati çekiyor.

Son zamanlarda fotoğraf tutkunları ve sporseverlerin ilgi gösterdiği deltada, "Van Denizi ve Dağcılık Spor Kulübü"nce kano gezileri düzenleniyor.

Van Gölü ve Artos Dağı manzaralı deltada kamışların arasında kano yapan sporcular, bir yandan da farklı kuş türlerini gözlemliyor.

Sporculardan Kenan Çiftçi, Dilkaya Deltası'nın kano yapmak için en güzel lokasyonlardan biri olduğunu, son zamanlarda sık sık buraya geziler düzenlendiğini söyledi.

Bölgenin su sporları için müsait olduğunu anlatan Çiftçi, "Burası çok güzel bir yer. Bir yandan sazlıklar, bir yandan Artos Dağı ve bir yandan da Van Gölü manzarası var. Burada birçok kuş türünü, su kaplumbağalarını ve balıkları görebiliyoruz. İnsanın ruhunu dinlendiren bir yer. Son zamanlarda insanlar kano sporuna ilgi duymaya başladı. İnşallah kano yapmak isteyenlerin sayısı artar." dedi.

Selvi Kaçmaz da "İlk kez kano yaptım. Çok güzel bir etkinlik oldu. Burada gün batımı eşliğinde kano yapmak çok keyifliydi. Herkesi buraya, bu güzel manzarada kano yapmaya davet ediyorum." diye konuştu.

Su sporlarıyla ilgilenen Nurullah Gülaçar da "Son zamanlarda kano gezileri düzenliyoruz. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Sporcular için çok güzel bir antrenman alanı. Görsel bir şölen sunuyor." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da balıkçılar "vira bismillah" dedi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-balikcilar-vira-bismillah-dedi-4549/

Gölde 15 Nisan-15 Temmuz'da, yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara göç eden inci kefalinin neslinin korunması amacıyla başlatılan av yasağı sona erdi.

Van'ın İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleriyle Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde balıkçılar, sabahın erken saatlerinde tekneleriyle göle açıldı.

90 gün sonra ilk ağlarını göle bırakan balıkçılar, 15 Nisan'a kadar inci kefali avlayabilecek.

Erciş ilçesinde 30 yıldır balıkçılık yapan Nedim Aslan, av yasağının ardından "vira bismillah" diyerek ağlarını Van Gölü'ne bıraktıklarını söyledi.

Bereketli bir sezon geçirmek istediklerini belirten Aslan, "Hazırlıklarımızı tamamladık. Teknelerimizin bakım ve onarımını yaptık. Yasağın sona ermesiyle gece yarısı göle açıldık. Ağlarımızı suya bıraktık. Bereketli bir gün geçirdik. Av sezonunun böyle geçmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

Balıkçılardan Atilla Dağdelan ise inci kefalinin Türkiye'nin lezzetli balıklardan olduğunu ifade etti.

Balıkçılık yaparak ailesinin geçimini sağladığını anlatan Dağdelen, "İnci kefali av yasağı döneminde kolluk kuvvetlerinin de desteğiyle çok iyi korundu. Yasağın sona ermesiyle ağlarımızı göle bıraktık. Verimli bir av sezonu geçirmeyi diliyorum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van kedisi yavrularının sayısının artırılmasında hedef bir önceki yılın üzerine çıkmak https://gazetebirlik.com/haber/van-kedisi-yavrularinin-sayisinin-artirilmasinda-hedef-bir-onceki-yilin-uzerine-cikmak-6112/

Cana yakınlıkları, ipeksi tüyleri ve farklı göz renkleriyle kentin önemli değerleri arasında bulunan Van kedileri, YYÜ yerleşkesindeki Kedi Villası'nda koruma altında tutuluyor.

Buradaki özel odalarda özenle bakımları yapılan, yıllardır yürütülen çalışmalarla saf ırk sayıları yükseltilen kediler, bu yılın ilk doğum döneminde 100 yavru doğurdu.

Testleri ve aşıları yapılan, kimlikleri çıkarılan yavru kedilerden göz renkleri farklı olanlar damızlık için, göz renkleri aynı olanlar da belirli bir ücret karşılığında sahiplendirilmek üzere ayrıldı.

Merkezde yıl boyunca 3 dönem doğum gerçekleşiyor"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, bu yılın ilk doğum döneminin tamamlandığını ve 2 dönem daha doğumların gerçekleşeceğini söyledi.

Şu ana kadar 100 yavru kedinin doğduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi yıl boyunca 3 dönem doğum yaptıran bir merkez. Birinci doğum dönemindeki yavrular 3 aylık oldu. Yavruların testleri yapılıyor. Bu testlerden sonra damızlığa ayrılacaklar ve satışa çıkarılacaklar ayrılıyor. Bu süreç yıl boyunca devam edecek. Her yıl bir önceki yılı geçme gibi bir hedefimiz mevcut. Geçen yıl 150 yavru merkezimizde dünyaya geldi, bu yıl bu sayının üstüne çıkmayı hedefliyoruz.

Yavruların aşılanmadan önce insanlarla temasına izin verilmediğini ifade eden Kaya, "Yavrunun annesinden ayrılması 2,5 aylıkken gerçekleşir. Anneden bağımsızlaşan yavru önce kum eğitimi alıyor, katı gıdaya geçiyor ve sonrasında toplu yaşama alıştırmaya başlıyoruz. Ziyaretçiler kedilerle temas ediyor fakat bunun belirli şartları var. Hayvanların vahşileşmesini önlemek açısından tedbirler alıyoruz. İlk aşılamalar 3 aylık olduktan sonra yapılıyor, daha öncesinde yavrunun bir insanla temas etmesi annenin yavruyu reddetmesine neden olabileceği için buna izin vermiyoruz." diye konuştu.

Ziyaretçilerden Suat Barçak, Van kedilerinin diğer kedilere göre farklı olduğunu belirterek, "Kedi Villası'na geldik. Göz renkleri çok dikkat çekici. Yavruları çok tatlı. Herkesin görmesini tavsiye ederiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü'nün zemininden 1 milyon 110 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı https://gazetebirlik.com/haber/van-golunun-zemininden-1-milyon-110-bin-metrekup-dip-camuru-ve-balcik-cikarildi-4044/

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı" çerçevesinde gölün kirlilikten kurtarılması ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla başlatılan proje sürüyor.

Geçen yıl Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi sahilinde başlatılan projenin birinci etabında dip çamuru ve balçık temizliğini tamamlayan ekipler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2. etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki 3. etapta çalışmalara devam ediyor.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 1 milyon 110 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı.

100'ü aşkın iş makinesi ile yürütülen çalışmalarla 14 kilometrelik sahil bandında 2 milyon 700 bin metreküp dip çamurunun çıkarılması hedefleniyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Emniyet Müdürlüğü bünyesinde "atlı polisler" göreve başladı https://gazetebirlik.com/haber/van-emniyet-mudurlugu-bunyesinde-atli-polisler-goreve-basladi-4249/

Kentte huzur ve güven ortamının sağlanmasına yönelik faaliyetlerini sürdüren Van Emniyet Müdürlüğü, bu kapsamda Atlı Polis Grup Amirliğini kurdu.

Van Gölü sahil bandı, vatandaşların yoğun bulunduğu park ve bahçeler ile toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde görev yapacak atlı polisler, Edremit ilçesindeki sahilde ilk kez devriyeye çıktı.

Atlı Polis Grup Amiri Burak Çilhoroz, AA muhabirine, atlı polislerin, Van'da vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlayan Emniyet Teşkilatına dahil olduğunu söyledi.

Atlı polislerin bundan sonra aktif olarak göreve devam edeceğini belirten Çilhoroz, şunları kaydetti:

"Atlı polislerimizle kanuna uygun olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenini ve güvenliğini sağlamayı hedefliyoruz. Atlı polislerimiz sıklıkla Van Gölü sahillerinde aktif devriye görevi sürdürecek. Şu ana kadar vatandaşlardan çok olumlu geri dönüşler aldık. Devriye sırasında vatandaşlar, özelikle çocuklar fotoğraf çekip atları sevebiliyor. Türk kültür mirasının önemli bir öğesi olan atlarımıza vatandaşlarımızın ilgisi bizi mutlu ediyor. Atlarımızın fiziksel yapılarının avantajından faydalanarak toplumsal olaylarda kitle içinde taşkınlık çıkaran şahısların tespiti amaçlı görev yapmaktayız. Aynı zamanda taşkınlık çıkaran bir kitlenin istediğimiz yönde dağılmasını sağlayabiliyoruz."

Atların toplumsal her türlü olaylara karşı oluşacak ses, sis veya gürültüye karşı eğitimlerden geçtiğini anlatan Çilhoroz, "Amirliğimiz kanuna uygun düzenlenmiş olan her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin düzenini ve güvenliliğini sağlamaktadır." dedi.

Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın da Atlı Polis Grup Amirliğini ziyaret etti, polislere görevlerinde başarı diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da askeri araçla otomobil çarpıştı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-askeri-aracla-otomobil-carpisti-5537/

Van-Hakkari kara yolu 43. kilometresindeki Gündoğdu mevkisinde 34 SP 2824 plakalı otomobille askeri araçla çarpıştı.

İhbar üzerine kaza yerine AFAD, UMKE, sağlık, ambulans helikopter, jandarma, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Jandarma ve polis, çevrede güvenlik önlemi aldı.

Bir kişinin hayatını kaybettiği kazada yaralanan 12 asker, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Kaza yerine Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış da gelerek bilgi aldı.

Yolda ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da Samancılar Sitesi'nde çıkan yangın kontrol altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-samancilar-sitesinde-cikan-yangin-kontrol-altina-alindi-9003/

Bostaniçi Mahallesi'ndeki sitede bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı İpekyolu, Tuşba, Gevaş, Edremit ve Kurubaş grup amirliklerinden 16 araç ve 44 personel yangına müdahale etti.

Yangın, Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA), AFAD, Karayolları, DSİ ve Orman İşletme Müdürlüklerinin de araç desteğiyle kontrol altına alındı.

Yaklaşık 2 saat süren müdahale sonucunda yangını söndüren ekipler, soğutma çalışmalarına devam ediyor.

Bölgeye gelerek çalışmaları izleyen İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, gazetecilere yangın hakkında bilgi verdi.

Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Emniyet Müdürlüğümüzün TOMA araçları, İpekyolu ve Tuşba belediyelerinin ve kurumların araçlarıyla müdahale ediliyor. Şu anda kontrol altına alındı. Ancak samanın hemen alevlenen, çabuk yayılabilen bir yapısı var. Yangının neden çıktığı konusunda bir bilgimiz yok. İlk aşamada mal kaybını en aza indirmek için çalışıyoruz. Yangın yaklaşık 1,5-2 saattir devam ediyordu. Şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor. Çok fazla rüzgar var ve bu işimizi zorlaştırıyor. Hem itfaiye görevlilerimiz hem de Emniyet Müdürlüğümüzün TOMA'ları büyük görev aşkıyla görevlerini ifa ediyorlar. TOMA'ların yangının yayılmasının engellenmesi konusunda büyük yardımı oldu. İtfaiye araçlarımız tüm gücüyle burada. Diğer belediyelerimizin araçlarıyla hep beraber çalışıyoruz. En büyük sevincimiz can kaybının olmaması."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Deprem müzesi" projesi Vanlı öğrenciye Türkiye üçüncülüğü getirdi https://gazetebirlik.com/haber/deprem-muzesi-projesi-vanli-ogrenciye-turkiye-ucunculugu-getirdi-3197/

İpekyolu ilçesindeki Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören 6. sınıf öğrencisi 12 yaşındaki İlbilgi, Van'da 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme 7 aylıkken yakalandı.

Van depreminde yaşananları anne ve babasından dinleyen İlbilgi, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla danışman öğretmeniyle "Parmak Uçları Açık Hava Deprem Müzesi" adlı projeyi hazırladı.

Yeni acıların yaşanmaması, deprem bilincinin artırılması ve daha sağlam yapıların inşa edilmesi amacıyla hazırlanan projede, bazı noktalarda yıkılan binaların enkazının güvenli şekilde korunup aralarına yürüyüş yolları yapılması önerisi yer aldı.

TÜBİTAK'a sunulan, il ve bölge elemelerini geçen proje, 5-9 Haziran'da Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye finalinde coğrafya dalında üçüncülük ödülüne layık görüldü.

İlbilgi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde yakınlarını kaybeden, evleri yıkılan insanların büyük acılar yaşadığını söyledi.

Depremlerin yeni tedbirler alınması bakımından unutulmaması gerektiğini vurgulayan İlbilgi, şöyle konuştu:

"En son yaşadığımız büyük depremler ve benim de yaşadığım Van depremi gibi büyük sarsıntıları unutmaya çalışıyoruz. Depremlerin büyüklüğünü imgesel olarak aktaran bir mekan hazırlamayı düşündük. Hasar görmüş ilçeleri internetten araştırdık ve en uygun ilçenin Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olduğuna karar verdik çünkü bu ilçede en son yaşadığımız büyük depremde büyük hasar meydana gelmişti. Amacımız, bir noktadaki enkaz yığınlarının olduğu yerlere yürüyüş koridorları oluşturarak halka gösterilmesi. Bu sayede herkes en son yaşadığımız depremin büyüklüğünü görebilecek."

Van depreminde yaşananları anne ve babasının anlatımlarından yola çıkarak gözünde canlandırmaya çalıştığını belirten İlbilgi, ailesinin bir süre çadırda kaldığını ve büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Yusuf Gökçenay Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Refik Bayram ise bu yıl 36 projeyle yarışmaya katıldıklarını ve 4 projelerinin bölge sergisine davet edildiğini dile getirdi.

"Parmak Uçları Açık Hava Deprem Müzesi Projesi"nin bölge birincisi olarak Türkiye finaline katılmaya hak kazandığını anımsatan Bayram, "Türkiye genelinde 14 bin 833 proje başvurusu var. Bu projeler arasında Türkiye üçüncüsü olmak gurur verici. Öğrencim Said'i ve kendisine danışmanlık yapan sosyal bilgiler öğretmenimiz Gürsel Keklik'i tebrik ediyorum. İlimize önemli bir başarı kazandırdılar ve deprem konusunda önemli bir farkındalık oluşturdular." dedi.

"Deprem gerçeğini görsel müze üzerinden vurgulamak istedik"

Proje danışmanı Gürsel Keklik de amaçlarının geleceğin mühendis adayları olan çocukları deprem konusunda bilinçlendirmek olduğunu vurguladı.

Keklik, "Çocuklarımız bir mühendis, mimar ya da öğretmen olduğunda, bu gerçekliğin bizim açımızdan ne kadar önemli olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu konuda Said'in güzel bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Projede, büyük yıkımın yaşandığı Nurdağı ilçesi örneklem olarak seçildi. Bu bir sürdürülebilir proje. Yani ülke gerçeklerini kabul ederek bu gerçekler üzerinde var olan süreci olgunlaştırmaya çalışan bir proje. Tamamen öğrencinin ya da deprem riskini sürekli yaşayan Türk halkının nasıl bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu görsel müze üzerinden vurgulamak." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kurbağa adamlar, Van Gölü'nün derinliklerinde eski dönemlere ait boru sistemi buldu https://gazetebirlik.com/haber/kurbaga-adamlar-van-golunun-derinliklerinde-eski-donemlere-ait-boru-sistemi-buldu-2497/

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Koruma Şubesi Sualtı Grup Amirliği dalgıçlarının gölde eğitim dalışı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dalış sırasında eski zamanlarda su veya sıvı geçişini sağlamak üzere topraktan imal edilip uç uca geçirilerek döşenen ve dağıtım görevi gördüğü düşünülen, 'su küngü' olarak tabir edilen, 8-10 metre uzunluğunda boru sistemi tespit edilmiştir.

Konuyla ilgili yetkili makamlara bilgi verilerek ilimizin kültür varlıklarının korunmasına katkı sağlanmıştır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da doğaseverler Norduz Yaylası ve Çalyan Gölü çevresini gezdi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-dogaseverler-norduz-yaylasi-ve-calyan-golu-cevresini-gezdi-4296/

Kentte faaliyet yürüten Vadi Doğa Sporları Kulübü, havanın ısınmasıyla canlanan Norduz Yaylası ile Çalyan Gölü'nün bulunduğu bölgede etkinlik düzenledi.

Etkinliğe katılan 67 doğasever, manzarasıyla insanları kendine hayran bırakan, renkli çiçeklerle bezenen yaylada yürüyüş yaptı, fotoğraf çekti.

Kulüp başkanı Ömer Demez, söz konusu bölgede ikinci kez etkinlik organize ettiklerini söyledi.

Çalyan Gölü'nün görülmeye değer bir yer olduğunu belirten Demez, "Göl 3 bin rakımda. Zirve ise 3 bin 200 rakımda yer alıyor. Hemen karşısında Faraşin bölgesi yer alıyor. Katılımcılar göle ve doğaya hayran kaldılar. Hakkari'deki Sat Göllerine alternatif bir güzellik sunuyor. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Doğaseverlerden Evin Baransel ise bölgeye hayran kaldıklarını ifade ederek, "Gölün çanağını dolaştık. Eşsiz bir güzelliği var. Herkesin gelip görmesi lazım. Gelen arkadaşlar doğayı kirletmese çok güzel olur." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da 4,1 büyüklüğünde deprem https://gazetebirlik.com/haber/vanda-41-buyuklugunde-deprem-1518/

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 12.54'te merkez üssü Van Gölü olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 7,01 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da geçen yıl kuruyan Tuz Gölü, yağışlarla yeniden hayat buldu https://gazetebirlik.com/haber/vanda-gecen-yil-kuruyan-tuz-golu-yagislarla-yeniden-hayat-buldu-6666/

Son günlerde bölgede etkili olan yağışlar, ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki 371 hektarlık alanı kapsayan göle hayat kaynağı oldu.

Yüzeyi genişleyen ve su kapasitesi artan göl, göçmen kuşlara da ev sahipliği yapmaya başladı.

Doğasever Ergin Yıldırımçakar, gölün göçmen kuşlar için önemli bir beslenme ve yumurtlama alanı olduğunu söyledi.

Gölün eski görünümüne kavuşmasının mutluluk verici olduğunu belirten Yıldırımçakar, "Geçen yıl Tuz Gölü'müz çorak bir araziye dönmüştü. Yürüyerek karşıdan karşıya geçmiştim. Baharda etkili olan yağmurlar sayesinde göl eski haline döndü ve göçmen kuşlar gelmeye başladı. İnşallah yağış devam eder ve göl tekrar kurumaz. Gölün eşsiz bir doğası var." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Jandarma ekipleri göç yolculuğundaki inci kefalini koruyor https://gazetebirlik.com/haber/jandarma-ekipleri-goc-yolculugundaki-inci-kefalini-koruyor-3846/

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz'da Van Gölü'ne dökülen tatlı sulara akın eden, yolculuk sırasında karşısına çıkan engelleri adeta zıplayarak aşmaya çalışan inci kefallerinin zorlu mücadelesi ilgi çekiyor.

Üreme döneminde avlanması yasak olan balıkların korunması için İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, dere kenarlarında sürekli devriye atarak, dron uçurarak kaçak avcılığı önlemeye çalışıyor.

Göçün en güzel izlenebildiği Erciş'te bulunan balık bendine gelen fotoğraf tutkunları ve vatandaşlar, zorlu yolculuğuna tanıklık ettikleri inci kefallerini, fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla görüntülüyor.

Bölgedeki martılar da göç yolculuğundaki balıkları avlayarak besleniyor.

"Hedefimiz inci kefalinin korunması"

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, emniyet, jandarma, Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin, inci kefaliyle ilgili kaçak avcılığı önlemek için dere yataklarında balığın üreme noktalarında yoğun denetim yaptığını söyledi.

Amaçlarının bölgenin en büyük değeri olan inci kefalini gelecek nesillere aktarmak olduğunu belirten Mehmetbeyoğlu, şöyle konuştu:

"Bu noktada arkadaşlarımız mesai gözetmeksizin 7 gün 24 saat inci kefaliyle ilgili çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu kapsamda bütün hemşerilerimizi uyararak kaçak avcılıkla mücadelede büyük mesafe aldığımızı düşünüyoruz. Şu an vatandaşlarımız tarafından bilinen Deli Çay üzerindeki balık bendi bölgesindeyiz. Burada inci kefallerimize can suyu olabilmek için Devlet Su İşleri Bölge Müdürü ile çalışarak Morgedik Barajı'ndan, balıklarımızın üreme dönemini daha iyi tamamlanması için su takviyesini yaptık. Bundan sonraki süreçte de bütün Ercişli hemşerilerimiz ve bölge insanımızla en büyük hedefimiz inci kefalimizin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için beraber olmalıyız."

Ziyaretçilerden okul öncesi öğretmeni Elif Betül Arapoğlu ise inci kefali göçünü izlemek için öğrencileriyle balık bendine geldiğini ifade etti.

Çocukların göçe ilk kez tanıklık ettiğini anlatan Arapoğlu, "Balıkların nasıl göç ettiğini öncesinde anlatmıştım. Birebir görmeleri onlar için çok güzel bir deneyim oldu. Çok heyecanlılar ve kopamıyorlar. Çocuklar çok mutlu ve heyecanlı." dedi.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinden gelen ziyaretçilerden Şeyma Pekmez de her yıl balık bendinde göçü izlediğini söyledi.

Balıkların, nesillerinin devamlılığı için verdiği zorlu mücadeleye şahitlik ettiklerini belirten Pekmez, "Misafirlerimle geldim. Onların da bu zorlu yolculuğu görmelerini istedim. İlk defa gördükleri için çok şaşırdılar. Balıkların akıntıya karşı mücadele etmesi, bu yolculukta karşılaştıkları martıların zorluklarına zorluk katması bizi de şaşırttı." diye konuştu.

Trabzon'dan gelen Hanifi Bayırlı, "Çok güzel anlar yaşadık. Burada balıkların zorlu mücadelelerine ilk defa şahit olduk. Aslında avlanmaları yasak ama martılara engel olunamıyor. Çok iyi bir zaman diliminde gelmişiz. Telefonlarımızla balıkların göçünü ve martıların avlanmasını fotoğrafladık." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'daki 2 bin 800 rakımlı Alandeşt Yaylası doğaseverleri ağırlıyor https://gazetebirlik.com/haber/vandaki-2-bin-800-rakimli-alandest-yaylasi-dogaseverleri-agirliyor-6439/

Vadi Doğa Sporları Kulübünün düzenlediği etkinlik kapsamında yaylada kamp yapan 21 doğasever, hem bölgenin doğal güzellikleri görme imkanı buldu hem de mendereste botla gezdi.

Kulüp Başkanı Ömer Demez, 5 yıldır bölgeye gezi düzenlediklerini, bu senenin ilk kamplı gezisini ise Alandeşt Yaylası'na yaptıklarını söyledi.

Bitki çeşitliliği, menderesleri ve doğasıyla yaylanın turizme kazandırılması gerektiğini belirten Demez, şöyle konuştu:

"Alandeşt, doğasıyla bakir ve pek bilinmeyen bir yayla. Bugün 21 kişiyle yaylada kamp yaptık. 2 bin 800 rakımlı yaylanın eşsiz bir doğası var. Dün akşam kampta arkadaşlarla dolunayın doğuşunu izledik, çok güzeldi. Bugün ise yaylayı gezdik. Yaklaşık 15 kilometreyi bulan mendereslerde botla gezdik. Güzel bir etkinlikti. Herkesin gelip burayı görmesini istiyoruz."

Doğasever Hüseyin Ömer Demez ise yaylanın doğasının çok güzel olduğunu anlatarak, "Dün geldik ve bir gece kamp yaptık. Her yıl buraya gelirim. Önceki gelişimde mendereslerde botla gezerken çektiğim videoyu sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Çok beğeni geldi. Buranın dünyaca bilinen yerlerden farkı yok. Herkesin görmesi gereken doğal güzellik." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da "Dünya Kahvaltı Günü" etkinliği https://gazetebirlik.com/haber/-vanda-dunya-kahvalti-gunu-etkinligi-5889/

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından Van Kalesi önündeki alanda düzenlenen etkinliğe katılanlar, otlu peynir, murtuğa, kavut, kavurmalı yumurta, cacık, kaymak ve kara kovan balı gibi ürünlerin bulunduğu sofralarda kahvaltı yaptı.

Vali Yardımcısı Adem Balkanlıoğlu gazetecilere, Van'ın kültürüyle, tarihiyle, doğası ve eşsiz güzellikleriyle öne çıkan bir il olduğunu söyledi.

Kahvaltının Van için vazgeçilmez bir unsur olduğunu, yöreye özgü çeşitleriyle Van kahvaltısının dünyada marka haline geldiğini belirten Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Bu markayı dünyaya daha iyi duyurmak ve zenginleştirmek amacıyla her yıl haziranın ilk haftası pazar günü Dünya Kahvaltı Günü olarak kutlanmakta, Van kahvaltısın dünyaya tanıtılmasına vesile olmaktadır. Bu programın düzenlenmesinde emeği olan tüm kurumlarımıza ve destek veren halkımıza teşekkür ediyorum."

Van TSO Başkanı Necdet Takva da 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu kırdıklarını anımsattı.

Bunun üzerine 2020'den bu yana haziran ayının ilk pazarının "Dünya Kahvaltı Günü" olarak kutlanmaya başlandığını anlatan Takva, şunları söyledi:

"Son üç yıldır ilimizin önemli dinamikleri olan Van Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bu işi daha kurumsal, daha destekleyici, daha etkin hayata geçirmek için yoğun bir çaba harcıyor. Uluslararası bir etkinlik olması sebebiyle artık sadece meslek odasının başlattığı düzeyde bunu sürdürülebilir kılmanın çok mümkün olmadığı gerçeğinin farkındayız. Dolayısıyla bugün dördüncüsünü düzenlediğimiz Dünya Kahvaltı Günü etkinliği artık daha büyük düzeyde kutlanır hale geldi. Van'ın da sınırlarını aştı artık. Bu hikayenin yazılmasında başından bugüne bizimle birlikte olan herkese teşekkürü borç biliyoruz."


Fotoğraf: Necmettin Karaca/AA

Van Gölü Gençlik Merkezinde bir araya gelen Van Federasyonu Bisiklet Grubu üyeleri de kahvaltı yaptıktan sonra sahilde bisiklet sürerek Dünya Kahvaltılar Günü ve 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nü kutladı.

Gençlik Merkezi Müdürü Vahdettin Çakar, önemli bir günde bir araya geldiklerini belirterek güzel bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.


Fotoğraf: Necat Hazar/AA

Etkinliklere Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da çöpten üretilen elektrikle çevreye ve ekonomiye katkı sağlanıyor https://gazetebirlik.com/haber/vanda-copten-uretilen-elektrikle-cevreye-ve-ekonomiye-katki-saglaniyor-1316/

Van'da katı atık sorununun çözülmesi amacıyla 78 hektarlık alanda inşa edilen Entegre Katı Atık Tesisinde, işlenen çöplerden 20 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019'da Van-Özalp kara yolunda görüntü ve çevre kirliliğine yol açan "vahşi depolama" alanı kapatılarak yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Entegre Katı Atık Tesisi, çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor.

Kent merkezi ve ilçelerden günde ortalama 640 ton çöpün getirildiği ve 75 personelin çalıştığı tesiste, son teknolojik makinelerle ayrıştırılan çöplerden elde edilen biyogaz, elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Görüntü kirliliği ve çevreye yayılan kötü koku gibi olumsuzlukların da önüne geçilmesini sağlayan tesiste, çöplerin işlenmesiyle 20 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor.

Belediyenin girişimleriyle kente kazandırılan tesiste üretilen elektrik enerjisi, Van Gölü Elektrik Dağıtımı Anonim Şirketine satılarak belediyeye ek gelir sağlanıyor.

- "Saatte 3,6 megavat elektrik üretiliyor"

Tesis Müdürü Serap Bucak, tesislerine şehir merkezi ve ilçelerden günlük ortalama 640 ton çöp getirildiğini söyledi.

Kentte üç çöp aktarma istasyonun bulunduğunu belirten Bucak, "Buraya getirilen çöpler teknolojik makinelerle ayrıştırıldıktan sonra elde edilen biyogaz, enerjiye dönüştürülüyor. Saatte 3,6 megavat elektrik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 20 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz." diye konuştu.

Çevreye atılan çöpten elektrik üreterek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan Bucak, şunları kaydetti:

"Tesisimiz kurulmadan önce kentte çöpler gelişi güzel vahşi depolama alanına dökülüyordu. Bu durum hem yeraltı sularını kirletiyordu hem kötü kokuya neden oluyordu hem de metan gazı patlama riskini doğuruyordu. Tesisimizi faaliyete girdikten sonra bunların önüne geçtik. Atıkları bertaraf ediyoruz. Aynı zamanda ekonomiye katkı sağlıyoruz. Tesisimiz 75 personelle 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor. Kentin çöp sorunu çözerken aynı zamanda temiz enerji üretiyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da akarsuların debisi düştü, inci kefallerinin göçü zorlaştı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-akarsularin-debisi-dustu-inci-kefallerinin-gocu-zorlasti-2213/

Son yıllarda yağışların istenilen seviyede olmaması Van Gölü Havzası'ndaki akarsuları olumsuz etkiledi. Havzadaki birçok derenin debisi düştü, bazıları da kuruma noktasına geldi. İlkbahar yağışları da debisi düşen derelerin su seviyesini pek artırmadı.

Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz döneminde Van Gölü'nden tatlı sulara göç eden inci kefalleri, yeteri kadar su olmadığı için derelerin üst kısımlarına kadar çıkamadı.

Balık göçünün en güzel izlenebildiği Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı ve Erciş ilçesindeki Deli Çay'da debinin düşmesi sonucu balık varlığı önemli ölçüde azaldı.

Tuşba ilçesindeki Çolpan Çayı ise kuruma noktasına geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, AA muhabirine, inci kefali üreme göçünün küresel iklim değişikliğinden etkilendiğini söyledi.

Kuraklığın etkilerinin akarsularda bariz şekilde görüldüğünü anlatan Akkuş, "Şu an Çolpan Çayı'nda bulunuyoruz. 23 yıl sonra ilk kez bu derenin kuruduğunu ve suyun göle ulaşamadığını görüyoruz. 23 yıldır bu dere üreme döneminin sonuna kadar yeterli miktarda suyu barındırırken bu yıl maalesef kar yağışının az olmasına bağlı olarak erkenden kurudu. Buraya üremek için gelen balıklardan bazıları maalesef geri dönecek, bazıları da belki suyu fazla olan başka derelere gidecek." diye konuştu.

"Bendimahi Çayı kritik seviyede"

Akarsulardaki balığın üremesinin gitgide zorlaştığını belirten Akkuş, şunları kaydetti:

"Geçen yıllarda üreme döneminde akarsuların balıkla dolup taştığını görüyorduk. Bu sene ciddi bir kuraklık söz konusu olduğu için geçen yıllardaki yoğunluğu görmemiz mümkün değil. En büyük sorun Bendimahi Çayı'nda var çünkü debi inanılmaz şekilde düşmüş. Kuraklık var, yağış az ama suyu da yönetemiyoruz. Yani Bendimahi Çayı'ndaki suyun çoğu sulama kanallarına alınıyor. Akarsu yatağına yeteri kadar su bırakılmıyor. Bu durum, önümüzdeki günlerde balık ölümlerini ortaya çıkaracak. Havzadaki diğer akarsularda da benzer durum var. Şu an Van Gölü'ne dökülen en büyük akarsu olan Bendimahi Çayı kritik seviyede, Van Gölü'ne dökülen akarsulardaki en uzun göç yoluna sahip yer. Balıklar, Bendimahi Çayı'nda 23 kilometre kadar yukarı çıkıyordu fakat şu an balığın onuncu kilometreden yukarı çıkması çok zor."

"Balıkların korunması için hassas bir süreç izliyoruz"

Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Melih Aydoğan da inci kefalinin bölge için önemli bir değer olduğunu söyledi.

Muradiye'deki akarsuların her yıl balık göçüne ev sahipliği yaptığını belirten Aydoğan, "Van Gölü'nden çıkan balıklar, Bendimahi Çayı hattı boyunca bir göç gerçekleştiriyor. Yumurtalarını bırakıp geri dönüyorlar. Biz de İl Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerimizle inci kefalini 24 saat esaslı koruyoruz. Hem karada hem de su üstünde denetimler gerçekleştiriyoruz. Bu sene kurak geçiyor. Su debisi çok düşük. Buna rağmen balıkların korunması konusunda çok hassas bir süreç izliyoruz. Yakalanan canlı balıkları tekrar suyla buluşturuyoruz. Kaçak avcılığa karşı idari yaptırım uyguluyoruz." diye konuştu.

Balık göçünü izlemek için Bendimahi Çayı kenarına gelen Timur Kaya da "Önceki yıllar akarsular su ve balıkla doluydu. 45 yaşındayım ilk kez böyle bir manzarayla karşılaşıyorum. Kışın karın yağmaması çok etkili oldu. Derelerde su yok. Balıkları izlemek için kimse gelmiyor çünkü gelenler balık göremeden gidiyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van Gölü Havzası'nda göçmen kuş hareketliliği arttı https://gazetebirlik.com/haber/van-golu-havzasinda-gocmen-kus-hareketliligi-artti-5682/

Göçmen kuşların kilometrelerce süren göç yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden Van Gölü havzası, 240'a yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Üreme ve kuluçka dönemlerini Van'da geçiren birçok kuş türü, havanın ısınmasıyla havzadaki sulak alanlardaki yuvalarında sonbahara kadar konaklıyor.

Sazlıklarda ve göl kıyısında oluşturdukları görüntülerle doğaseverlerden ilgi gören kuşlar, fotoğraf tutkunları ve kuş gözlemcileri tarafından kayıt altına alınıyor.

İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi de özellikle dikkuyruk ve flamingoların yoğun yaşadığı noktaları sürekli denetleyerek kaçak avcılıkla mücadele ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine, havanın ısınmasıyla kuşların havzaya gelmeye başladığını söyledi.

İlkbaharda bölgede kuş popülasyonunun arttığını anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Van Gölü Havzası göçmen kuşların en önemli rotalarından birini oluşturuyor. Hem kış hem de bahar aylarında kuşlar burayı mesken ediniyor. Sadece üremek için ya da yaz aylarında konaklamak için gelen türler var. Kışın gelenler gitti. Onların yerine başka türler geldi. Mesela kazlar gitti yerine allı turnalar geldi. Bu dönemde havza kuşlarla doluyor. Her yerde kuş yoğunluğu var. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bazı türler de havzamıza gelmekte. Özellikle dikkuyruk gibi türlerin yaşadığı noktalarda alınan önlemler çok önemli. Çünkü bu türün nesli tehlike altında. Onların yaşadığı sulak alanlara sahip çıkmak çok kıymetli."


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da doğaseverler 2 bin 500 rakımlı Keşiş Gölü'nün çevresini gezdi https://gazetebirlik.com/haber/vanda-dogaseverler-2-bin-500-rakimli-kesis-golunun-cevresini-gezdi-2572/

Urartu Kralı II. Rusa'nın, akarsu vadisinin önünü kapattırmasıyla oluştuğuna inanılan göl ve çevresi, bugünlerde yeşilin ve rengarenk çiçeklerin buluştuğu eşsiz manzarasıyla doğaseverleri ağırlıyor.

Vadi Doğa Spor Kulübünün düzenlediği etkinlik kapsamında gölün bulunduğu bölgeye çıkan 86 doğasever, ilkbaharda canlanan doğasıyla insanları cezbeden gölün çevresinde yürüyüş yaptı.

Doğayla iç içe zaman geçiren, temiz havanın tadını çıkaran doğaseverler, bölgeni güzelliklerini cep telefonlarıyla görüntüledi.

Kulüp Başkanı Ömer Demez, havanın ısınmasıyla bölgeye gezi düzenlenmesi konusunda aldıkları talepler doğrultusunda 86 kişiden oluşan ekiple bölgeye geldiklerini söyledi.

Keşiş Gölü'nün kent merkezi ile Gürpınar arasında kalan doğa harikası bir yer olduğunu belirten Demez, "Bu yıl bölgeye düzenlediğimiz birinci tur oldu. Kulübümüzün programı kapsamında bu yıl 4 tur düzenleyeceğiz. İnsanlar burada doğayla iç içe zaman geçiriyor. Doğaseverlerle birlikte yürüyüş yaptık, etkinliklerle eğlendik. Kurallara uygun bir şekilde insanları doğayla iç içe zaman geçirebilecekleri alanlara getiriyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır'dan gelen Dilan Temel de gölün ülkenin önemli doğal güzelliklerinden biri olduğunu dile getirerek, "Gölün eşsiz doğası ziyaretçileri büyülüyor. Herkesin gelip görmesi gereken bir yayla. Burası doğa sporları için çok uygun." dedi.

Filiz Temel ise etkinliğin güzel geçtiğini dile getirerek, karşılaştıkları manzaraya hayran kaldıklarını dile getirdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da tedavileri tamamlanan kartal ve şahin doğaya salındı https://gazetebirlik.com/haber/vanda-tedavileri-tamamlanan-kartal-ve-sahin-dogaya-salindi-9963/

Vatandaşların yaralı halde bularak Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine götürdüğü kartal ve şahinin tedavileri tamamlandı.

Merkezde 40 gün süren tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından kuşlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Yunus Bakıcı ve doğaseverler tarafından Keşiş Gölü yakınında doğal yaşam alanına salındı.

Bakıcı, 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde tedavileri tamamlanan kaya kartalı ve arı şahinini doğaseverlerle birlikte doğaya bıraktıklarını söyledi.

Vadi Doğa Spor Kulübü ile Keşiş Gölü'ne çıktıklarını belirten Bakıcı, "Burası ulusal öneme sahip bir sulak alanımız. Daha önce bize yaralı olarak gelen kaya kartalı ve arı şahininin tedavileri tamamlandı. Son 10 günde yaralı olarak merkezimize 12 arı şahini geldi. 6 şahinimizin tedavileri şu anda devam ediyor. Onlar da sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakacağız." dedi.

Vadi Doğa Spor Kulübü Başkanı Ömer Demez de 86 doğaseverle etkinlik düzenlediklerini dile getirerek, "Bizim doğaya ihtiyacımız var, doğanın bize ihtiyacı yok. İnsan olmasa da doğa döngüsünü sürdürür ama doğa olmadan insanın yaşama şansı yok. Bu yüzden doğayı ve doğa canlılarını koruyalım." diye konuştu.

Doğasever Sedat İçyer ise tedavileri tamamlanan kuşları doğaya bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatarak, "Çok güzel bir duyguydu. İlk defa kaya kartalı ve arı şahinini bu kadar yakından gördük. Doğamıza ve içindeki canlılara sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Van'da yıllar önce boşaltılan bölgeler doğaseverlerin yeni rotası oldu https://gazetebirlik.com/haber/vanda-yillar-once-bosaltilan-bolgeler-dogaseverlerin-yeni-rotasi-oldu-1399/

Vadi Doğa Spor Kulübü üyesi 46 kişi, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarla terörden arındırılan Çatak'ın Konalga mevkisinde 2 günlük kamp kurdu.

İlkbaharla canlanan Konalga Mahallesi'nde doğa yürüyüşü yapan doğaseverler, bölgedeki doğal güzellikleri görme imkanı buldu.

Vadi Doğa Spor Kulübü Başkanı Ömer Demez, AA muhabirine, gruplarla her hafta Van'ın görülmeye değer doğal güzelliklerinin bulunduğu yerlerde etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Çatak ilçesinde taş evlerden oluşan köylerin bulunduğu bölgede iki günlük kamp ve doğa yürüyüşü programı yaptıklarını ifade eden Demez, şöyle konuştu:

"Bu haftaki etkinliğimizde 1993'te terk edilen kırsal mahallelerde doğa yürüyüşü ve kamp yaptık. Buradaki mahalleler terör nedeniyle 1993 yılında boşaltıldı. Bu bölgede 12 mahalle ve bağlı mezralar bulunuyor. Bütün köyler iki katlı taş evlerden oluşuyor. Bu bölgenin eşsiz bir doğal güzelliği var. Turizme kazandırılması gerekiyor."

Doğaseverlerden Hıdır Ediş ise bölgenin doğal güzelliklerine hayran kaldığını belirterek, "Çok zevkli geçti, rota da çok güzeldi. Terk edilen köylere geldik. Mahallelerdeki asırlık taş evler, doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakıyor. Gelip gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com