tag:gazetebirlik.com,2015:cid-105 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2023-12-27T10:57:51+03:00 Aras Dağları'nda tipi ve fırtına "kar şelalesi" oluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/aras-daglarinda-tipi-ve-firtina-kar-selalesi-olusturdu-9133/

Kentin yüksek kesimlerinde kar yağışının ardından etkili olan tipi ve fırtına yaşam koşullarını güçleştiriyor.

Aras Dağları'nda şiddetli rüzgarın etkisiyle kar örtüsünün taşınarak şelaleyi andıran görüntüsü dikkati çekti.

Halk arasında "kar şelalesi" olarak nitelendirilen yoğun tipiyle kar örtüsünün daha düşük rakımlara akma anı görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'daki 9 köyde eğitime 1 gün ara verildi https://gazetebirlik.com/haber/-igdirdaki-9-koyde-egitime-1-gun-ara-verildi-712/

Doğu Anadolu bölgesinde akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı Iğdır’ın yüksek kesimlerinde de etkisini gösterdi.

Kar yağışı nedeniyle kentin bazı köylerinde yollar ulaşıma kapandı.

Iğdır Valiliği yaptığı açıklamada, kar yağışı nedeniyle yolları ulaşıma kapanan 9 köyde 18 Aralık 2023 Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara
verildiğini bildirdi.

Alınan karara göre merkeze bağlı Alibeyköy, Mezra, Aliköçek, Zor, Kervansaray, Pınarbaşı, Kızılkule, Taşlıca ve Gülpınar köylerinde yarın eğitim yapılmayacak.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nın üzerinde mercek bulutu oluştu https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginin-uzerinde-mercek-bulutu-olustu-2371/

İran, Nahçıvan ile Ermenistan'dan da görülebilen 5 bin 137 metre rakımlı dağın zirvesini, halk arasında "şapka" diye adlandırılan mercek bulutu sardı.

Güneşin doğuşuyla ortaya çıkan ve Iğdır ile Ağrı'daki farklı noktalardan izlenen mercek bulutu, güzel görüntü oluşturdu.

Mercek bulutları, güçlü hava akımlarının dağ veya tepe gibi engelle karşılaşmasıyla ortaya çıkıyor.

Havadaki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı su buharının yoğunlaşıp tekrar buharlaşmasıyla mercek şeklindeki bulut oluşuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Erhacı Sulak Alanı göç döneminde 46 kuş türünün mola noktası oldu https://gazetebirlik.com/haber/erhaci-sulak-alani-goc-doneminde-46-kus-turunun-mola-noktasi-oldu-9433/

Yurdun en doğusunda, Ermenistan, İran ve Nahçıvan sınırında yer alan Iğdır, kuzey yarımküreden gelip güney yarımküreye göçen kuşlar tarafından mola noktası olarak kullanılıyor.

Birçok önemli sulak alanı barındıran Iğdır, sonbahar aylarında kuzeyden güneye, ilkbaharda ise güneyden kuzeye göçen kuşlar için farklı habitatları bir arada barındırıyor.

Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Erhacı Sulak Alanı, özellikle göç yolculuğuna çıkan türlere ağırlıyor.

Etrafında herhangi bir yerleşim yeri olmayan sulak alanda akademisyen ve gönüllülerce yapılan çalışmalarda bugüne kadar 106 tür tespit edildi.

Göç esnasında ise yerli ve göçmen olmak üzere toplam 46 kuş türünün bu alanı kullandığı belirlendi.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Emrah Çelik, AA muhabirine, Erhacı'nın, Iğdır sınırlarında yer alan önemli sulak alanlardan biri olduğunu belirtti.

Erhacı Sulak Alanı'nın insan baskısından uzak ve kuşlar için çok önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Çelik, kuşların da bu nedenle kendilerini burada güvende hissettiğini anlattı.

Çelik, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) nesli tükenmekte olan türler arasında gösterilen kız kuşunun da (vanellus vanellus) göç yolculuğunda bu alanı kullandığını kaydetti.

Kız kuşunun Erhacı Sulak Alanı'nı istasyon olarak kullandığını belirten Çelik, "Bir sonraki çalışmalarımızda bu türün takibini yine yapacağız. Popülasyonu ne durumda, ilkbahar döneminde burayı kullanıyor mu diye çalışma yapacağız." diye konuştu.

"Kuş türü sayılarının da ileriki zamanlarda artacağını düşünüyoruz"

Çelik, göçmen tür çeşitliliğinin her sezon arttığına dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Çevre baskısından uzak olmasından dolayı kuş türü sayılarının da ileriki zamanlarda artacağını düşünüyoruz. Alan uygun bir alan, yaklaşık 110 tür yerli ve göçmen türler olmak üzere önemli bir sayı. Bu sayının artmasını bekliyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aras Kuş Cenneti'nde 2023 sezonunda 101 türden kuş halkalandı https://gazetebirlik.com/haber/aras-kus-cennetinde-2023-sezonunda-101-turden-kus-halkalandi-2133/

Iğdır’daki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde 2023 sezonu çalışmalarında 101 kuş türü halkalandı.

KuzeyDoğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün izni, KOÇ, UTAH, Iğdır ve Kars Kafkas üniversitelerinin desteğiyle Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde 18 yıldır çalışma yürütüyor.

Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıyrıklı köyündeki merkezde 2006'da başlatılan çalışmaların bu yılki sezonu, havaların soğumasıyla tamamlandı.

Bugüne kadar 170 binden fazla kuş üzerinde çalışma yapılan merkezde, 2023 sezonunda 101 farklı tür halkalanıp takibe alındı.

Çalışmalar ilkbaharda yeniden başlayacak

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen gönüllülerin de katkılarıyla yapılan çalışmalara, 2024 yılının ilkbahar mevsiminde devam edilecek.

Merkez sorumlusu Kayahan Ağırkaya, AA muhabirine, verimli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Sezonda 5 bin 400 kuşa halka taktıklarını belirten Ağırkaya, şöyle konuştu:

"101 türden kuş halkaladık. Bu sezon kuş sayısı ve çeşitliliği açısından verimli geçti. Bu sezonda ilk kez halkaladığımız kızkuşu (Vanellus vanellus) bizim için de çok önemli bir kayıt oldu. Sezon boyu sıcaklık mevsim normallerinde devam etti. Bu yılki çalışmalarda bulunduğumuz alanın ne kadar önemli olduğunu tekrar gördük. Farklı habitatlara ev sahipliği yapması ve kıtaların göç yollarının kesişim noktası olması itibarıyla pek çok türe ev sahipliği ve konaklama alanı olarak olanak sağlıyor."

"Genellikle Afrika Kıtası'ndan gelip kuzeye göçen kuşlardan oluşuyor"

Kuşların göç rotaları hakkında bilgi veren Ağırkaya, "Aras Vadisi’ni kullanan kuşlar genellikle Afrika Kıtası'ndan gelip daha kuzeye, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine göç eden, o bölgelerde üreyen kuşlar. Sonbahar sezonunda da yavrularını büyüttükten sonra Afrika Kıtası'na tekrar aynı yoldan geri dönüyorlar." dedi.

Asya, Avrupa ve Afrika arası göçen kuşların bu alanda mola verdiklerini anlatan Ağırkaya, şunları kaydetti:

“Bulunduğumuz alan Rusya ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Afrika Kıtası arasında farklı kuş türleri için farklı habitatlarla ev sahipliği yapan önemli bir yol üstü durağı. Dünyadan pek çok kuş uzun göçlerinde duraklamak için burayı tercih ediyor. Burada yağlanıp, enerjilerini toplayarak uzun göçlerine devam ediyorlar. Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da halkalama çalışmalarımız ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar devam edecek."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da çocuklar Anıtkabir'deki nöbet değişimini canlandırdı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-cocuklar-anitkabirdeki-nobet-degisimini-canlandirdi-210/

Şehit Havacı Er Nurettin Manaz İlkokulundaki 6 öğrenci, Aslanlı yolun başında, mozole binası girişinde, mozole içerisinde ve bayrak direğinin bulunduğu alanda olmak üzere aynı anda 7 saygı nöbetçisiyle tutulan saygı nöbeti değişimini kendi aralarında yaptı.

Iğdır Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla Anıtkabir ve Ermenistan sınırındaki bir köy okulunda çekilen videoyu Iğdır Valiliğinin sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Karakoyunlu ilçesine bağlı Cennetabat köyünde bulunan Şehit Havacı Er Nurettin Manaz İlkokulundaki 6 öğrenci, videoda ahşaptan silahlar yapıp, okullarının önündeki Atatürk büstünün önünde tekmil verip uygun adımda yürüyerek nöbet değişimi yapıyor.

Anıtkabir’deki nöbet değişimi anında çekilen videolarla harmanlanan görüntünün sonunda ise bir kız çocuğu duvara sonsuzluk işareti çiziyor.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarından askerlerin oluşturduğu saygı nöbetçileri, Anıtkabir bünyesindeki Muhafız ve Merasim Bölüğüne bağlı görev yapıyor.

Bir saatlik nöbetleri süresince hiç hareket etmeyen askerlerin nöbet değişimi yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip ediliyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'daki Üçkaya Vadisi'nde sonbahar renkleri hakim oldu https://gazetebirlik.com/haber/igdirdaki-uckaya-vadisinde-sonbahar-renkleri-hakim-oldu-5117/

Tuzluca ilçesinden başlayıp Üçkaya köyüne kadar ilerleyen 26 kilometre uzunluğundaki vadide ağaçlar, akarsular ve sarp kayalıklar bulunuyor.

Sonbaharın gelmesiyle sarı, kahverengi ve yeşilin birbirinden farklı tonlarına bürünen vadi, sunduğu doğal güzelliğiyle ilgi çekiyor.

Vadide bulunan bitki örtüsünün yanı sıra özellikle meyve ağaçlarının da sararmasıyla oluşan renk cümbüşü, fotoğraf çekmek ya da doğada zaman geçirmek isteyenler için farklı imkanlar sunuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ürettikleri temizlik malzemeleriyle Iğdır Üniversitesinin ihtiyacını karşılıyorlar https://gazetebirlik.com/haber/urettikleri-temizlik-malzemeleriyle-igdir-universitesinin-ihtiyacini-karsiliyorlar-388/

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 'katma değeri yüksek tarımsal ürünler' alanında ihtisaslaşması kararlaştırılan Iğdır Üniversitesi, Ağrı Dağı eteklerinde yetişen yabani bitkilerinden kuşburnu, kekik, adaçayı, civan perçemi, sığır kuyruğu, yaban nanesinin yanı sıra Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü'nde yetiştirilen gül ve lavantalar, Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (ALUM) yapılan işlemlerle temizlik malzemelerine dönüştürülüyor.

Dezenfektan ürünlerini geçen yıl piyasaya sunan üniversitede, bu sene de sıvı sabun, lavabo ve banyo, yüzey ve cam temizleyici ile ultra çamaşır suyu üretimi gerçekleştirildi.

Burada üretilen ürünlerle kendi ihtiyaçlarını karşılayan üniversite, internet adresinden temizlik ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor.

Üniversite ayrıca seri üretime geçerek, hem kent halkına piyasanın yarı fiyatına satış hem de firmalara toplu ürün satışı yapmayı planlıyor.

Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, AA muhabirine, Iğdır yöresinde ve Ağrı Dağı çevresinde yetişen yabani bitkilerin yanında üniversitenin ürettiği gül ve lavantadan el sabunu ile temizlik malzemeleri üreterek piyasaya sunduklarını söyledi.

"Şu anda bu ürünlerden seri üretim geçerek pazara sunacağız"

Üniversite olarak merkezde birçok proje geliştiklerini anlatan Karadağ, "Gerçekleştirdiğimiz projelerden biri de endüstriyel ve temizlik ürünleridir. Topladığımız ve ürettiğimiz bitki ekstrakt (bitki özü) ve uçucu bileşenlerinden temizlik malzemeleri üretmeye başladık. Üniversitemizin kozmetik ürünleri üretim atölyesinde geliştirdiğimiz ve ilk etapta üniversitemizin ihtiyaçlarını karşılayacak yüzey temizleyici, sıvı sabun, cam temizleyici, lavabo ve banyo temizleyicisini ürettik. Şu anda bu ürünlerden seri üretime geçerek pazara sunacağız. Iğdırlılara piyasada satılan ürünlerin neredeyse yarı fiyatına satışını yapmayı planlıyoruz." dedi.

Amaçlarının, kendi kendine yeten üniversite modelini bir tık daha ileriye götürmek olduğunu vurgulayan Karadağ, şunları kaydetti:

"Rektörümüzün desteğiyle 4 yıldır farklı projelerle çalışmalar yürütüyoruz. Bu yöreden yetişen bitkilere katma değer katarak çeşitli kozmetik ürünler ürettik, şimdi ise temizlik malzemeleri üretiyoruz. Burada üretilen ürünlerle Iğdırlının bu alanda talebeni karşılamak istiyoruz. Ağrı Dağı tıbbi ve aromatik bitki konusunda zengin bir floraya sahiptir. Buna özellikle dikkat çekmek istediğim. Biz de bu zengin florayı değerlendirmek istiyoruz ve bir çok ürün geliştirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nda şehit olan askerin mezarı Genelkurmay arşivi incelenerek bulundu https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginda-sehit-olan-askerin-mezari-genelkurmay-arsivi-incelenerek-bulundu-4204/

Iğdır İl Jandarma Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1937 yılında başlatıp her yıl ağustos ayında sürdürdüğü Ağrı Dağı tırmanışı etkinliklerinde 1940'ta şehit olan ve dağda defnedilen er Memet Tavşan'ın mezarının bulunması için çalışma başlattı.

Genelkurmay Başkanlığının video arşivini inceleyen jandarma, 1941 yılındaki bir tırmanışta askerlerin Memet Tavşan'ın kabrini ziyaret ettikleri sahneden yola çıkarak mezarın yerini buldu.

Tavşan'ın mezarı, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği (Iğdır Azerbaycan Evi) tarafından görüntüdekine uygun olarak restore edildi.

Şehit olduğu dönem dikilen "1940 taş kurbanı Er Memet Tavşan" yazılı baş taşı da yeniden yerine konuldu.

Iğdır Valisi ve Belediye Başkanvekili Ercan Turan, AA muhabirine, Ağrı Dağı'nın bölgeye tarihi ve coğrafyasıyla zenginlik kattığını söyledi.

"Bu görüntüler ışığında çok orijinal hikayelerle karşı karşıya kaldık"

Ağrı Dağı'nın kuzey yamaçlarında 1937 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetlerinin tırmanış yaptığını hatırlatan Turan, şunları anlattı:

"Biz bunu tarihi vesikalardan açıkça görebiliyoruz, fotoğraflar var. Genelkurmay'ın arşivlerinden çıkan görüntüler var. Bu görüntüler ışığında çok orijinal, gerçekleşmiş hikayelerle de karşı karşıya kaldık.

1937 yılında Cevdet Sunay var, o dönemde binbaşı. Ağrı Dağı tırmanışlarında etkin rol alıyor. Fazıl Hüsnü Dağlarca var, o zamanlar genç bir teğmen. Ağrı Dağı tırmanışlarında Atatürk'ün büstünü ve bayrağımızı Ağrı Dağı'nın zirvesine kadar taşıyorlar. Daha sonraki dönemlerde biz bunu Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 'Ağrı Dağı'na çıktık mı çıkmadık mı' şiirinden net bir şekilde görebiliyoruz."

Memet Tavşan'ın şehit olma hikayesini anlatan Turan, şu bilgileri verdi:

"1940 yılı tırmanışında Tavşan Memet isimli askerimizin kaya yuvarlanması sonucu şehit olduğunu görüyoruz. Genelkurmay'dan edinilen arşivlerde burada güzel bir tırmanış yapıldığını, 1941 tırmanışında şehit olan Tavşan Memet'in anıldığını ve bir mezar yapıldığını gördük. İlçe Jandarma Komutanlığımız, tarihçi Ziya Zakir Acar hocamız, yöreye hakim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarla mezarın yerini keşfettik ve tekrar ihya ettik."

"Çok güzel rotalar barındırıyor"

Ağrı Dağı'nın kuzey tırmanışları için çok güzel rotalar da barındırdığına dikkati çeken Turan, şunları söyledi:

"Bu tırmanışlar yaklaşık 15 sene sürmüş. Biz Tavşan Memet'in aziz hatırasını tekrar hatırlatmak istedik. Önümüzdeki dönemlerde Ağrı Dağı tekrar bu tırmanışlara açılacak, bu tırmanışlar yapılırken de orada Ağrı Dağı şehidimiz Tavşan Memet'e selam vermelerini istedik, bayrağımızı da diktik. Ona selam verip çıkmalarını, indiklerinde de 'Fatiha' okumalarını istedik."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kırmızı listedeki küçük akbabalar Iğdır'da yoğun popülasyona sahip https://gazetebirlik.com/haber/kirmizi-listedeki-kucuk-akbabalar-igdirda-yogun-populasyona-sahip-9301/

Halk arasında Mısır akbabası olarak da adlandırılan küçük akbaba (Neophron percnopterus), Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) oluşturduğu tehlikedeki türler arasında kırmızı listede yer alıyor.

Dünyada "endangered (nesli tükenmekte olan)" koduyla koruma altına alınan akbaba, Türkiye'nin Ermenistan sınırını oluşturan Tuzluca ilçesinin doğu hattındaki insan kalabalığının olmadığı alanlarda yaşam sürdürüyor.

Akbabalar, Aras Nehri'nin de içinde bulunduğu vadinin yamaçlarında yoğun popülasyona sahip.

Sayısı her yıl artan akbabalar, akademisyenlerce de takip ediliyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, küçük akbaba türünün doğa için olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Bu türün üremesi ve yaşamını sürdürmesi açısından Iğdır'ın önemli bir zenginlik olduğunu vurgulayan Çelik, "Popülasyonu şu an ülkemizde iyi durumda. IUCN kriterlerine göre 'endangered' olan bir tür, yani hassas bir tür olduğu için kırmızı listede. Iğdır da bu anlamda önemli bir yer." dedi.

Türün korunması için çalışma başlatılması, halkın da bu tür için dikkatli olması gerektiğine dikkati çeken Çelik, "Iğdır’da yılın her döneminde bu türü gözlemlemek mümkün. Biz de her dönemde bu türü izliyoruz. Kırmızı listede olan bir tür ve meraklıları var, bu nedenle kuş gözlemciliği açısından önemli. Popülasyonunun hassas durumda olması ve kolay gözlemlenebilmesinden dolayı kuş meraklıları tarafından ilgiyle izlenen bir tür." diye konuştu.

"Doğanın temizleyicileri olarak adlandırabiliriz"

Küçük akbabanın dünyadaki en önemli merkezlerinden birinin Türkiye olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Avrupa'da popülasyonu ciddi anlamda azalıyor. Bunun azalmasındaki temel sebeplerden en önemlisi de türe yönelik habitat tahribatıdır. Şu an ülkemizdeki sayıları iyi durumda. Akbabalar doğanın çöpçüleri olarak adlandırılıyor. Ortamdaki leş ve atıkların temizlenmesinde çok önemli rolleri var. Bu nedenle de doğanın temizleyicileri olarak adlandırabiliriz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır kırsalındaki kadınlar okuma yazma ve Kur'an öğreniyor https://gazetebirlik.com/haber/igdir-kirsalindaki-kadinlar-okuma-yazma-ve-kuran-ogreniyor-8856/

Halfeli beldesinde kurulan Aile Destek Merkezinde (ADEM) yöre kadınlarının eğitim düzeyinin artırılması için çalışma yürütülüyor.

Merkez bünyesinde açılan kurslarda okuma yazma ve Kur'an-ı Kerim öğrenen 60 kadının çocukları da buradaki kreşlerde eğitim alıyor.

ADEM Koordinatörü Fatma Şeker, AA muhabirine, merkezin yaklaşık 1 yıldır hizmet verdiğini ve kursların özellikle köylerde yaşayan kadınlardan yoğun rağbet gördüğünü söyledi.

Merkezin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülen proje dahilinde Valilik öncülüğünde kurulduğunu anlatan Şeker, "Bu projede amacımız, kadınlara eğitim vermek, kadınların sosyalleşmesini ve biraz daha hayatta aktif olmalarını sağlamaktır." dedi.

Kursiyerlerin çocuklarına da kreş hizmeti sunuluyor

Şeker, ilk etapta kadınlara yönelik okuma yazma ve Kur'an-ı Kerim öğrenmeleri için kurs açtıklarını belirterek, merkezi kullanan kadınların çocukları için de kreş hizmeti sunduklarını ifade etti.

Çocuklara da Kur'an öğrettiklerini dile getiren Şeker, "Şu anda planlamamızı tamamladık. Önümüzdeki günlerde kadınlara yönelik aşçılık, el sanatları, el işi, halı ve kilim kursları açacağız. Bu sayede kadınlar aldıkları sertifikalarla iş imkanı bularak ev ekonomilerine katkı sağlayacaklar." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Lebile Kan, merkezin kadınlara ve çocuklarına çok iyi geldiğini, kendileri kursta eğitim görürken çocuklarının kreşte eğitim aldığını söyledi.

Kan, "Bu işe öncülük edenlerden Allah razı olsun. Bu projeler devam ettikçe biz de gelip burada eğitim almak istiyoruz." diye konuştu.

Sevda Baş da merkezdeki eğitimler sayesinde çok şey öğrendiklerini belirterek, kursların devam etmesini istedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yaban hayvanları yaz sıcaklarını geçirmek için Ağrı Dağı'ndaki Karasu'ya göç ediyor https://gazetebirlik.com/haber/yaban-hayvanlari-yaz-sicaklarini-gecirmek-icin-agri-dagindaki-karasuya-goc-ediyor-214/

Ağrı Dağı'nın sıcaklıkların 40 dereceyi bulduğu Iğdır tarafında yaşayan yaban hayvanları, yazın su sıkıntısı çekmemek ve sıcaklardan etkilenmemek için sulak alanlara iniyor.

Kavurucu sıcaklarda kar, buzul ve yer altı kaynak sularıyla beslenen Karasu Sulak Alanı'na gelen yaban hayvanları, burada avlanarak yaşamlarını devam ettiriyor.

Yaz mevsiminde kurt, tilki, kaplumbağa ve birçok hayvana ev sahipliği yapan sulak alanda bugüne kadar 204 kuş türü de kayıt altına alındı.

Iğdır Üniversitesi Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bahadır Akman, AA muhabirine, sulak alanların insanlar için olduğu gibi yaban hayatı için de son derece önemli olduğunu söyledi.

"Kent genelindeki 34 türden 26'sı Ağrı Dağı’nda dağılış gösteriyor"

Iğdır'da yaşayan türlerin yüzde 80’ine Ağrı Dağı ve çevresinin ev sahipliği yaptığını ifade eden Akman, şöyle konuştu:

"Karasu Sulak Alanı, Ağrı Dağı’ndan gelen sularla besleniyor. Bu açıdan sulak alanımızın önemi ortaya çıkıyor. Literatürde yer alan 34 balık türüne Karasu ve Aras Nehri ev sahipliği yapıyor. Amfibi ve sürüngen açısından değerlendirdiğimizde kent genelinde 34 tür var, bunların 26'sı Ağrı Dağı’nda dağılım göstermekte."

Akman, bölgede yaz döneminin sıcak geçtiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde olduğu bir yaz geçiriyoruz. Bu açıdan düşündüğümüzde Karasu Sulak Alanı'nın önemi ön plana çıkmakta. Bilindiği üzere sulak alanlar insanlara ekosistem hizmetleri yönünden çok büyük olanaklar sağlamakta. Doğal hayata da can vermekte. İçinde bulunduğumuz kavurucu sıcaklar düşünüldüğünde, Ağrı Dağı’nın eteğindeki Karasu Sulak Alanı bölgedeki tüm canlılara ev sahipliği yapmakta, onlara imkan sunmakta. Bu açıdan düşündüğümüzde sulak alanların önemi çok büyük. Sadece bize değil tüm doğaya, tüm canlılara bir hayat sunuyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Turnalar Iğdır'da görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/turnalar-igdirda-goruntulendi-6894/

Sahip olduğu iklim şartları ve coğrafi yapısı nedeniyle Iğdır, yerel ve göçmen olmak üzere yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Aras Dağları'nın 2 bin 100 rakımında bulunan Uğruca Gölü de kuşların uğrak yeri arasında yer alıyor.

Gölde çalışma yapan Anadolu Ajansı (AA) ekibi, sulak alanı kullanan 2 turnayı (Grus grus) görüntüledi.

Şarkılara konu olan ve Anadolu'nun önemli türleri arasında yer alan turnalar, 31 kuş türünün yaşadığı tespit edilen gölde kayıt altına alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdırlı dağcılar 15 Temmuz şehitleri için 2 bin 550 rakımlı Tekelti Dağı'na tırmandı https://gazetebirlik.com/haber/igdirli-dagcilar-15-temmuz-sehitleri-icin-2-bin-550-rakimli-tekelti-dagina-tirmandi-6184/

Türkiye Dağcılık Federasyonu Iğdır Temsilciliği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen tırmanış kapsamında Iğdırlı 11 dağcı, kent merkezinde toplanarak Tuzluca ilçesindeki Tekelti Dağı'nın eteklerine doğru harekete geçti.

Sabahın erken saatlerinde başlayan ve yaklaşık 2 saat süren tırmanışın ardından 2 bin 550 rakımlı zirveye ulaşan grup, Türk bayrağı ile "Tüm Şehitlerimizi Rahmetle Anıyoruz" yazılı pankartlar açarak 15 Temmuz şehitlerini yad etti.

Tırmanışı gerçekleştiren dağcılardan Muhammet Akkuş, AA muhabirine, Türkiye Dağcılık Federasyonu Iğdır Temsilciliği olarak 15 Temmuz şehitlerini anmak için Tekelti Dağı'na çıktıklarını söyledi.

Tırmanışa katılan 11 dağcının da zirve yaptığını belirten Akkuş, "Ülkemizde bir daha böyle hain girişimlerin olmamasını diliyorum. Burada tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Etkinliğe katılan tüm dağcı arkadaşımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Caner Gümüştekin de Tekelti Dağı'nın zirvesinde şehitleri andıklarını dile getirerek, "Ülkemizde bir daha darbelerin yaşanmaması için bu etkinliği düzenledik. Burada şehitleri rahmetle yad ediyoruz." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sakarmekenin yavrularını besleme anı kameraya yansıdı https://gazetebirlik.com/haber/sakarmekenin-yavrularini-besleme-ani-kameraya-yansidi-sakarmeke-kusunun-su-altindan-cikardigi-besinlerle-yavrularini-besleme-ani-kayit-altina-alindi-6830/

Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Ağrı Dağı Milli Parkı içindeki Karasu Sulak Alanı, 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Sulak alanda en yaygın tür olan sakarmeke (Fulica atra), yerel tür olarak 4 mevsim boyunca bu alanı kullanıyor.

Milli parkta çalışma yapan AA ekibi, sakarmekenin dalış yaparak su altından çıkardığı yiyeceklerle yavrularını besleme anını görüntüledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da bol yağışla yeşeren doğa, besicileri göçten ve masraftan kurtardı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-bol-yagisla-yeseren-doga-besicileri-gocten-ve-masraftan-kurtardi-983/

Ülkenin küçükbaş hayvan varlığının önemli bir bölümünü barındıran Iğdır'da, son dönemlerde etkili olan yağışlar mera ve dağları yeşile bürüdü.

Geçmiş yıllarda bu mevsimde Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum'un yaylalarına giden bazı besiciler, şimdi Iğdır'ın yayla ve meralarında kalmayı tercih etti.

Bu sayede çevre illere gidip otlak kiralamak zorunda kalmayan besiciler, hem hayvanları taşırken oluşan nakliye masrafından hem de yaylaların kira bedelinden kurtuldu.

"Iğdır'da yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvanımız var"

İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, Iğdır'da kış döneminde istenilen kar yağışının gerçekleşmediğini söyledi.

Özellikle ilkbaharda il genelinde etkili olan bol yağışınsa tarım ve hayvancılığa katkısı olduğunu anlatan Yolcu, "Kentin yüksek kesimlerinde ve normalde kurak geçen yerlerde bu yağışların ot verimine büyük katkısı oldu. Iğdır'da yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvanımız var. Yüksek kesimlerdeki yaylalarımızda bu yağışların büyük etkisi olacaktır. Bu nedenle de daha fazla hayvanımız il dışına çıkmadan burada sezonu geçirecektir." diye konuştu.

"Yayla parasından ve nakliye masrafından kurtulduk"

Tuzluca ilçesindeki Sarıbulak köyü çiftçilerinden Gafur Çakar da etkili olan yağışlardan memnun olduklarını söyledi.

Sadece meraların değil bozkırın da yeşile büründüğünü anlatan Çakar, şöyle konuştu:

"Ben ve akrabalarım normalde sürülerimizi yılın bu zamanında Kars'ta kiraladığımız yaylalara götürüyorduk. Yağmur iyi yağdı, ot bol olduğu için bu yıl burada kaldık. Her sene bu zaman meralar kuruyordu biz de gidiyorduk. Bu yıl her gün yağmur yağdı, bundan dolayı gitmedik. Yayla parasından ve nakliye masrafından kurtulduk, bundan dolayı çok memnunuz."

Bu yıl etkili olan yağışlardan dolayı dağların bereketlendiğini vurgulayan çiftçilerden Erhan Turan da "Yaylaya gitmemiz gerekirken hala kendi meralarımızdayız. Hayvanlarımız da iyi doyuyor, biz de masraf etmek zorunda kalmadık." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'nda yaşayan su maymununun temizlenme anları görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agri-daginda-yasayan-su-maymununun-temizlenme-anlari-goruntulendi-7348/

Kürk üretimi için ana vatanları Güney Amerika'dan çevre ülkelere getirildikten sonra çiftliklerden kaçan su maymunları (myocastor coypus), Ağrı Dağı eteklerinde yaşıyor.

Sulak alanlarda yüzerken ya da beslenirken görülebilen su maymunları, Güney Amerika'yla benzer iklimdeki Iğdır'da sulak alanlarda yaşamını sürdürüyor.

Halk arasında "esrarengiz fare" olarak adlandırılan su maymunları, bölgenin ilgi çeken yaban hayvanları arasında yer alıyor.

Ağrı Dağı Milli Parkı içindeki Karasu Sulak Alanı'nda kıyıya çıkarak temizlenen su maymunu, AA ekibi tarafından görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-otomobil-ile-motosikletin-carpismasi-sonucu-3-kisi-oldu-2-kisi-yaralandi-3904/

Iğdır'da otomobil ile motosikletin çarpıştığı kazada biri bebek 3 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Süphan Öner yönetimindeki 48 RR 480 plakalı motosiklet ile Eyüp Eman idaresindeki 76 AF 228 plakalı otomobil, Asri Mezarlık önünde çarpıştı.

Çevredeki vatandaşların ihbarıyla kaza yerine 112 Acil Sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Kazada, sürücü Öner ile otomobildeki Latife Eman ve bir bebek olay yerinde hayatını kaybetti.

Yaralanan Eyüp ve Aysel Eman ise ambulanslarla Iğdır Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı eteklerinde "Kaşıkçı" kuşları görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-eteklerinde-kasikci-kuslari-goruntulendi-6984/

Yurdun önemli kuş alanlarını barındıran Iğdır, havaların ısınmasıyla Güney Yarımküreden Kuzey Yarımküreye göçen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

Birçok kuş türünü bir arada barındıran önemli noktalardan biri ise Ağrı Dağı'nın eteklerinde yer alan Karasu sulak alanı.

Bu alana gelen kuşlar arasında kaşıkçı (Platalea leucorodia) kuşu da yer alıyor.

Göçle gelen ve Karasu sulak alanına inen kaşıkçı kuşları, bölgede çalışma yapan kuş bilimcileri ve AA ekibince görüntülendi.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, Karasu sulak alanının önemli bir alan olduğunu söyledi.

Bu alanın birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çelik, "Yılın her döneminde yerli ve göçmen kuşlar için önemli bir uğrak yeri. Gözlemlerimiz esnasında burada kaşıkçı türünü görüntüledik, hem fotoğrafını hem de kaydını aldık." dedi.

Çelik, "Bu bölge için görüntülemeyi ilk defa biz bu alanda gerçekleştirdik. Kaşıkçı önemli bir tür, 2 birey gözlemledik. Bundan sonraki gözlemlerimizde tür belki bu alanı sıklıkla kullanabilir. Yine biz bu alanda çalışmalarımızı sıklıkla sürdüreceğiz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Saka kuşlarının beslenme anı görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/saka-kuslarinin-beslenme-ani-goruntulendi-6290/

Yaban hayatı bakımından Doğu Anadolu'nun önemli merkezlerinden Iğdır'da bugüne kadar yapılan kuş gözlem çalışmaları esnasında 300'den fazla kuş türünün yaşadığı tespit edildi.

Kentte yaşayan saka kuşu (Carduelis carduelis) da sahip olduğu renkleri nedeniyle kuşlar arasındaki en renkli türler arasında yer alıyor.

Ağrı Dağı Milli Parkı'nda çalışma yapan AA ekibi, deve dikeninin üstüne konarak beslenen saka kuşlarını görüntüledi.

Birbirinden farklı renkleriyle dikkati çeken saka kuşlarının beslenme anları kameraya yansıdı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'na mayıs ayında kar yağdı https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagina-mayis-ayinda-kar-yagdi-6186/

Doğu Anadolu Bölgesi'nde devam eden yağmur, yüksek kesimli bölgelerde yerini kar yağışına bıraktı.

5 bin 137 metreyle Türkiye'nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, kar yağışıyla beyaza büründü.

Iğdır'daki 3 bin metre üzeri rakıma sahip Zor ve Canderviş dağları da beyaza büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Poyraz kuşları "Maya" ve "Alp" uydu vericisiyle takibe alındı https://gazetebirlik.com/haber/poyraz-kuslari-maya-ve-alp-uydu-vericisiyle-takibe-alindi-2141/

Dünyada nesli tehlike altındaki türlerin bulunduğu kırmızı listede "tehdide açık" koduyla yer alan ve Iğdır'da ağlara takılan poyraz kuşları, uydu vericisiyle takip ediliyor.

Kuşların göç rotasında bulunan Iğdır'daki Aras Vadisi'nde bugüne kadar yapılan çalışmalarda dünyada nesli tehlike altında olan türlerin de içinde yer aldığı 313 kuş türü gözlemlendi.

KuzeyDoğa Derneğinin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün izniyle alanda kurduğu Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde kuşlar halkalanıp önemli türlere ise uydu vericisi takılıyor. Çalışmalar kapsamında kurulan ağlara takılan önemli türlerden biri ise poyraz kuşları oldu.

Vadide 26 Mart'ta ağa takılan iki poyraz kuşu halkalandı. Dişi olanına "Maya", erkek olanına ise "Alp" adı verilen kuşlar, uydu verici takılıp doğaya bırakıldı.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) oluşturulan, dünyada nesli tehlike altındaki türlerin bulunduğu kırmızı listede "tehdide açık" koduyla yer alan poyraz kuşları, önemli kıyı kuşları arasında yer alıyor.

Uydu vericisiyle takip edilen "Maya" ve "Alp"ten alınan veriler, poyraz kuşlarının beslenme ve üreme alanları ile göç rotaları ve kışlama alanlarının belirlenmesine yardımcı olacak.

Maya ve Alp'in uydu vericiyle 40 günlük yolculuğu

AA muhabirinin uydu verilerinden derlediği bilgilere göre, "Maya" ve "Alp", takibe alındıkları 40 günlük süre içerisinde yaklaşık 200 kilometre mesafe katetti.

Genellikle Aras Nehri kıyısında gezen kuşlar, Türkiye ile Ermenistan arasında bulunan bölgedeki sulak alanları kullanıp buralarda beslenmesini sürdürüyor.

Birlikte hareket eden ve eş oldukları düşünülen "Maya" ve "Alp", bu süre içinde en fazla 1041 metre irtifada, en hızlı ise saatte 5 kilometre hızla uçtu.

Asya ve Afrika'da nadir, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da daha yoğun görülebilen türün, havaların ısınmasıyla farklı alanlara göçmesiyle yeni verilerin elde edilmesi bekleniyor.

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi sorumlusu Kayahan Ağırkaya, AA muhabirine, 2023-İlkbahar sezonu kapsamında halkalama ve araştırma çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda birçok önemli tür üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Ağırkaya, "Takip ettiğimiz önemli türlerden biri de poyraz kuşu oldu. Bu tür Aras Vadisi'nde üreyen önemli kıyı kuşlarından biri, IUCN'in kırmızı listesinde nesilleri tehlike altında olan bir tür. Nesillerinin tehdit altında olması yaşam alanları olan kıyılar, sulak alanlar ve tüm denizel ekosistemlerdeki tahribatı gözler önüne seriyor." dedi.

"Onlarla ilgili daha çok veri toplama hedefindeyiz"

Yapılan çalışmadan elde edilecek verilerin, kuş bilimi ve poyraz kuşları açısından önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Ağırkaya, şunları söyledi:

"Biz de Maya ve Alp adınız verdiğimiz, yaklaşık 40 gündür takip ettiğimiz iki bireyin bundan sonraki göç stratejilerini ve yaşam alanlarını belirlemek, onlarla ilgili daha çok veri toplama hedefindeyiz. Merkezimiz bugüne kadar 170 binden fazla kuş halkaladı ve 90'dan fazla kuşa uydu vericisi yerleştirdi."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
PKK'dan kaçan terörist, örgütteki SİHA korkusunu anlattı https://gazetebirlik.com/haber/pkkdan-kacan-terorist-orgutteki-siha-korkusunu-anlatti-4287/

Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Iğdır ve Diyarbakır emniyet müdürlükleri ile 5. Hudut Alay Komutanlığınca yürütülen ikna çalışmaları sonucu, Türkiye'nin İran sınırında faaliyet yürüten PKK'lı F.C, asker ve polislere silahlarıyla teslim oldu.

Sınır hattından alınan erkek terörist, Iğdır il Emniyet Müdürlüğüne getirilerek işlemlerine başlandı.

F.C, terör örgütüne nasıl katıldığını, silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) örgüt mensuplarına verdiği korkuyu ve kaçış sürecini anlattı.

Arkadaşlarının aracılığıyla 2017'de PKK mensuplarıyla tanıştığını ve bu kişiler üzerinden örgüte katıldığını anlatan F.C, "Örgüt içinde çeşitli insanlık dışı davranışlarla karşılaştım. Çeşitli yaptırımlar vardı. Bu yaptırımlar arasında tecrit, temel ihtiyaçların engellenmesi, tutuklanmalar bulunmakta ve aşırı derecede uygulanmaktaydı." dedi.

"Örgüt özellikle SİHA'lardan büyük bir darbe yemekte"

Son dönemlerde Türkiye'nin yürüttüğü operasyonlar, gelişen silah teknolojileri ve SİHA'ların örgüt içinde bir tedirginlik yarattığını belirten F.C, şöyle devam etti:

"Örgüt, özellikle SİHA'lardan büyük bir darbe yemekte, sadece normal örgüt mensupları değil örgütün üst düzey yöneticileri de bu konuda aşırı derecede kayıplar vermekte. Bunu örgütün kendisi de kabul etmektedir. Bu korku örgütün faaliyetlerinde aşırı derecede kısıtlamalar yaratmakta ve örgütü küçültmekte."

PKK'nın her geçen gün daha ciddi kayıplar verdiğini ve üyelerini bünyesinde tutmak için çeşitli yalanlar söylediklerini anlatan F.C, örgütün Türkiye'de aşırı derecede zorlandığını belirterek, "Her geçen yıl yurt içinde küçülmekteler, daralmakta ve zorlanmaktalar. Türk devleti de istikrarlı bir biçimde bu mücadelede yükselmekte." dedi.

F.C, "Örgüt içinde gördüğüm, şahit olduğum toplumsal, ahlaki, kültürel ve insanlık açısından yanlış muameleler ve düşünceler doğrultusunda örgütten ayrılma kararı verdim. Örgütten ayrılma düşüncesi olanlar, bu kararlılığı gösterenler, yol yöntem bilmeyenler, kendi devletlerine inansınlar. Türkiye kendi evlatlarına her zaman kucak açmakta." diye konuştu.

Örgüt içinde teslim olmaların önüne geçmek için çeşitli asılsız politikalar yürütüldüğünü vurgulayan F.C, "Teslim olanları öldürürler, döverler, zindana koyarlar çürütürler tarzında politikalar yürütülmekte." ifadesini kullandı.

"Devletim, yaşama hakkı yolunda bir şans tanıdı"

Teslim olduktan sonra gördüklerini samimi bir şekilde dile getirdiğini belirten F.C, şunları söyledi:

"Hem askerlerden hem de polislerden hiçbir şekilde fiziki müdahaleye ve hakarete uğramadım. Tam tersine devletim cana yakın, dostça, arkadaşça bana sahip çıktı, yaşama hakkı yolunda bir şans tanıdı. Ben de bu şansa sonuna kadar sahip çıkacağımı belirtmek isterim."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da göçten dönen küçük akbabalar görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-gocten-donen-kucuk-akbabalar-goruntulendi-6514/

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) nesli tükenen türler arasında kırmızı listeye alınan küçük akbaba (neophron percnopterus) Iğdır'daki çorak arazilerde yaşıyor.

Tuzluca ilçesinin Türkiye-Ermenistan sınır hattındaki alanlarda yaşam alanı kuran küçük akbaba, her yıl kış aylarını geçirmek için Afrika'ya göçüp baharda ise geri geliyor.

Avrupa'da soyu neredeyse tükenen, Asya ve Afrika'nın bazı bölgelerinde görülebilen küçük akbaba, Türkiye'de gözlemlenen önemli türler arasında yer alıyor.

Doğaya sunduğu katkılarıyla bilinen ve koruma altına alınan küçük akbaba, havaların ısınmasıyla Iğdır'daki yaşam alanına döndü.

Üreme ve beslenme alanı olarak kullandığı bölgeye gelen küçük akbabalar, AA ekibince görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da fırtına etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-firtina-etkili-oluyor-7715/

Iğdır'da iki gündür etkisini sürdüren fırtına nedeniyle bazı ağaçlar, iş yerlerinin tabelaları ve çatılar zarar gördü.

Özellikle düz coğrafyası nedeniyle toz bulutlarının oluştuğu kentte, toz taşınımı kara yollarında seyreden araç sürücülerini de etkiledi.

Fırtınadan zarar gören yapıların tespiti için ekiplerce çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'dan deprem bölgesine yardımlar devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/igdirdan-deprem-bolgesine-yardimlar-devam-ediyor-5665/

Kentte Valilik ve Belediye koordinesinde yapılan organizasyonla bugüne kadar toplanan 93 yardım tırı depremden etkilenen illere gönderilerek buradaki afetzedelere dağıtıldı.

Deprem bölgesindeki illere 24 bin battaniye, 350 bin gıda kolisi, 1230 projektör, 3 bin 100 kıyafet kolisi, 700 bin paket su, 33 bin paket bebek bezi, 171 bin 200 ekmek, 130 ton yem, 95 bin paket süt ve 15 bin ısıtıcı gönderildi.

Ayrıca bölgede 54 iş makinesi, 115 araç, 11 ambulans, 66'sı sağlık personeli olmak üzere 766 personel görev alıyor.

Depremin yaşandığı bölgeden bugüne kadar kente 1908 depremzede getirilerek kamu misafirhaneleri, oteller ve tahsis edilen evlere yerleştirildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da depremzedeler için "sosyal market" kuruldu https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-depremzedeler-icin-sosyal-market-kuruldu-4956/

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlerin yaralarının sarılması amacıyla kentte başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor.

Valiliğin "Haydi Iğdır" sloganıyla başlattığı yardım kampanyası kapsamında toplanan ürünler, deprem bölgesinin yanı sıra kentte konaklayan depremzedelere de ulaştırılıyor.

Bu kapsamda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) binasında depremzedelerin giysi, gıda ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal market kuruldu.

Sosyal market görevlilerinden Fatma Şeker, bölgeye gönderilen yardımların yanında Iğdır'a getirilen depremzede ailelere yardımcı olmak için çalışma sürdürdüklerini belirterek, "Valiliğimiz koordinesinde sosyal market oluşturduk. Kente gelen depremzedeler belediyeye kayıt yaptırıyorlar, biz de bu ailelerin ihtiyaçlarının listesini alıyoruz. Daha sonra kolilere koyduğumuz malzemeleri depremzedelere teslim ediyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'daki Karasu sulak alanında su seviyesi düştü https://gazetebirlik.com/haber/igdirdaki-karasu-sulak-alaninda-su-seviyesi-dustu-5334/

Ağrı Dağı'na yağan karın erimesiyle oluşan sularla beslenen Karasu sulak alanında, bu yıl yağışın az olması nedeniyle kısmi kuraklık yaşanıyor.

Son olarak 10 Ocak'ta kar yağmasıyla beyaz örtüyle kaplanan bölgede, dağın eteğinde sulak alanı besleyen su kaynaklarının azalmasıyla su seviyesinde düşüş oldu.

Birçok su kuşu ile yaban hayvanının yaşam alanı olan Karasu'da yaklaşık 1 metre azalma yaşandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı'nda kızıl tuygunun yılan avı görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parkinda-kizil-tuygunun-yilan-avi-goruntulendi-600/

Yaban hayatı bakımından Doğu Anadolu'nun önemli merkezlerinden Ağrı Dağı Milli Parkı, çok sayıda kuş, sürüngen ve kemirgen türüne ev sahipliği yapıyor.

Sulak alanlarda yaşayan en büyük yırtıcı kuşlardan kızıl tuygun (Circus aeruginosus), saz delicesi adıyla da biliniyor.

Atmacagiller ailesinden olan ve genellikle sazlık alanlarda beslenen kızıl tuygun, milli parkta avladığı yılanla karnını doyururken görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Küçük Ağrı Dağı beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/kucuk-agri-dagi-beyaza-burundu-5314/

İran sınırında, Iğdır ile Ağrı arasında bulunan 3 bin 896 metre rakımlı dağın zirvesinden 2 bin metresine kadar olan kısmı karla kaplandı.

Dağın yamaçlarında doğal yollarla oluşan huş ormanları da kar yağışıyla birlikte beyaza büründü.

Sonbaharın tonları ve beyaz örtüsüyle renklenen Küçük Ağrı Dağı, dronla görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dünyada soyu azalan elmabaş ördeği, kışı Ağrı Dağı'nın eteğinde geçiriyor https://gazetebirlik.com/haber/dunyada-soyu-azalan-elmabas-ordegi-kisi-agri-daginin-eteginde-geciriyor-3393/

Dalıcı ördek türlerinin en irilerinden olan elmabaş ördeği, Dünya Doğa ve Doğal Hayatı Koruma Birliğinin (IUCN) "azalan" türler listesinde yer alıyor.

Renkleri ve zarif hareketleriyle dikkati çeken ördek türü, yaz aylarını Kuzey Yarımkürede geçirip kışın yaklaşmasıyla birlikte daha sıcak bölgelere göçüyor.

Elmabaşın güneye doğru göçüp kışı geçirdiği noktalar arasında mikroklima iklime sahip Iğdır'ın sulak alanları da bulunuyor.

Sonbaharda Ağrı Dağı eteğindeki Bulakbaşı ve Karasu sazlıklarına gelen tür, kışı bölgedeki yerleşim yerlerine göre daha sıcak olan Iğdır'da geçirip tekrar kuzeye dönüyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (KUŞMER) Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, bu türün, sulak alanlar için önem arz eden ördek familyasından biri olduğunu söyledi.

"Bu alanlar kuşlar için birçok olanağı birlikte sunuyor"

Türün IUCN kriterlerine göre kırmızı listede olduğunu vurgulayan Çelik, "Bu tür her yıl düzenli olarak bölgemize gelmekte. Özellikle ekimin ortalarına doğru buraya gelmeye başlayan bu tür kışı da burada geçirmekte." dedi.

Çelik, Iğdır'ın önemli kuş göç rotalarından biri olduğuna işaret ederek, "Kışı burada geçirdikten sonra baharın gelip havaların ısınmaya başlamasıyla serin bölgelere doğru göç hareketini gerçekleştiriyor. Elmabaş patkanın burada tespiti, popülasyon sayısının belirlenmesi kuş bilimi açısından oldukça önemli bir konu." diye konuştu.

Bulakbaşı ve Karasu sazlıklarının kuşlar için sunduğu önemi dile getiren Çelik, şunları söyledi:

"Bölge yaban hayatı açısından oldukça zengin. Bu alanlar özellikle kuşlar için birçok olanağı birlikte sunuyor. Buraya göçen ve bu alanları göç mola noktası olarak kullanan birçok tür var, elmabaş da bu türlerden biri. Bu tür farklı renkleri ve güzelliğiyle kendine has, göze gelen türlerden biridir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozkırın küçük avcısı kukumav Ağrı Dağı eteklerinde görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/bozkirin-kucuk-avcisi-kukumav-agri-dagi-eteklerinde-goruntulendi-1571/

Genellikle tarım zararlısı olarak bilinen tarla faresi ve sürüngenleri avlayan kukumav (Athene noctua), yurtta yaşayan en küçük baykuş türleri arasında yer alıyor.

Dünyada Akdeniz Havzası ve Avrasya boyunca yayılış gösteren kukumav kuşu, küçük boyutlarına rağmen iyi avcı olmasıyla öne çıkıyor.

Bozkır araziler ve tarım alanları civarındaki tarım zararlıları ile beslenen kukumav, bu özelliği sebebiyle çiftçiler arasında "dost" olarak kabul görüyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) koruma listesinde düşük riskli kategorisinde bulunmasına rağmen nadir görülebilen kukumav, Anadolu Ajansı muhabirince Ağrı Dağı eteklerindeki Iğdır'da kayda alındı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balık yemeyen balıkçıllar hayvan sürüleriyle yaşamlarını sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/balik-yemeyen-balikcillar-hayvan-suruleriyle-yasamlarini-surduruyor-6124/

Ülkenin en büyük milli parkı Ağrı Dağı Milli Parkı, zengin florası ve faunasıyla ilkbaharda çok sayıda yaban hayvanı türüne ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 88 bin hektarlık arazisinde birçok kuş, sürüngen ile önemli bir bölümü kemirgen olan memeli türünü barındıran parkta balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü olan sığır balıkçılı (Bubulcus İbis) da yaşıyor.

Milli park bölgesindeki büyük ve küçükbaş hayvanlarla hayatlarını sürdüren kuşlar, tarıma sunduğu katkısı yönüyle de dikkati çekiyor.

Sığır balıkçılları, meralarda ve biçilmiş tarım arazilerinde otlayan, büyük ve küçükbaş hayvanların ürkütmesi sonucu kaçan böcek, sürüngen ve kemirgenleri yiyerek besleniyor.

Balık yiyerek beslenen balıkçıl kuşları familyasından olmasına rağmen balık yemediği belirtilen kuşların bu özelliği ise yaban hayatı çevresinde ilgi çekiyor.

"Fotoğrafçıları cezbediyor"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, sığır balıkçıllarının soyunun tehlikede olmamasına rağmen doğadaki en ilgi çeken kuşlar arasında yer aldığını söyledi.

Bu kuşların genellikle hayvan sürülerinin yoğun olduğu alanlarda görülebildiğini belirten Çoban, "Sığır balıkçılları bilinen diğer balıkçıl türlerinin aksine balıkla beslenmeyi çok tercih etmiyorlar. Özellikle sığır ve koyun sürüleri ile çayır alanlarının etraflarında görülen bir balıkçıl türüdür." dedi.

Çoban, bu kuşların çiftçi dostu olarak bilindiğini ve bu özelliklerinden dolayı da yaşam alanlarında insanlar tarafından sevildiklerini söyledi.

Kuşların beslenme özelliklerini anlatan Çoban, şunları kaydetti:

"Balıkçılların özelliklerinden biri hayvan sürüleriyle birlikte havalanan böcekleri yiyerek besleniyorlar. Bir taraftan baktığınızda çiftçi ve tarım dostu olarak da tanımlayabiliriz. Genelde böcekler ve küçük memelilerle besleniyorlar. Bu bölge büyükbaş hayvancılıktan da geçinen bir bölge, özellikle büyükbaş hayvanların oluşturduğu büyük sürülerin verdiği görüntünün yanında bu tür kuşların olması da fotoğrafçıları cezbediyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır dağları erozyona karşı badem ağaçlarıyla korunacak https://gazetebirlik.com/haber/igdir-daglari-erozyona-karsi-badem-agaclariyla-korunacak-9480/

Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla'nın Datça ilçesi ile Erzincan'dan getirilen badem tohumlarını, 2005-2021 yılları arasında kentin dağlarında erozyonla mücadele için oluşturulan teraslara ekti.

Yaklaşık 60 bin dönümlük erozyon sahasının 40 bin dönümüne ekilen badem tohumları, fidan haline gelip meyve vermeye başladı.

Elde edilen badem meyvelerin tohumları, Türkiye'nin en kurak illeri arasında ilk sıralarda yer alan Iğdır'ın erozyon tehlikesi bulunan dağlarına ekilmeye devam edilecek.

Sulamaya ihtiyaç duymuyor
Badem ağaçları, düzenli sulamaya ihtiyaç duymadığı için kentte erozyonla mücadelede de kullanılıyor. Çalışmayla hem erozyonun önlenmesi hem de badem üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, badem ağaçlarının erozyonla mücadele sahalarındaki koşullara en uygun bitkilerden olduğunu söyledi.

Bademlerin düzenli sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiğini ve bu yüzden tercih ettiklerini anlatan Tazegün, şöyle konuştu:

"İlimiz kurak bir iklime sahip olduğu için yaptığımız çalışmalarda, yöremize uygun bitki türleri diktik. Bunların içerisinde badem tohumu ekerek çok başarılı olduk. Kurak yerlerde, çorak arazilerde yıllardan beri orman teşkilatı olarak, Orman Genel Müdürlüğü personelleri olarak 60 bin dönüm, yani 6 bin hektar alanda erozyon kontrol önleme çalışmaları yaptık."

"Bundan sonra tohumları kendi sahamızda üreteceğiz"
Erozyon sahalarında üretilen meyvelerin başka sahalara da ekileceğini, bu sayede hem üretim yapılacağını hem de erozyonla mücadele edileceğini aktaran Tazegün, şunları söyledi:

"Buraya ektiğimiz badem tohumları meyve vermeye başladı. Yıllardır bunların tohumlarını dışarıdan alıp getiriyorduk, artık bu yıldan sonra tohumları toplayıp erozyon kontrol çalışmaları yapacağımız sahalarda ekimini yapacağız. Bu tohumları biraz da kaliteli olsun diye bir kısmını Datça'dan, ağırlıklı olarak da Erzincan'dan alıyorduk. Her yıl ciddi rakamlarda para ödüyorduk ama bundan sonra bu tohumları kendi sahalarımızda üretip artık para vermeden elde etmiş olacağız."

Badem ormanının bulunduğu yerleşim yerlerinden Bağlan köyünün muhtarı Efsel Uluç ise 2011 yılında köylerinde yapılan orman çalışmasının faydasını görmeye başladıklarını anlattı.

Fidanların meyve verdiğini söyleyen Uluç, "Bu orman sayesinde köy çok değişti, her yönüyle güzelleşti." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı'ndaki buzullar kurak iklime sahip milli parka hayat veriyor https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagindaki-buzullar-kurak-iklime-sahip-milli-parka-hayat-veriyor-6156/

Türkiye'nin en büyüğü olan Ağrı Dağı Milli Parkı, zengin florası ve faunasıyla her mevsim çok sayıda yaban hayvanı türüne ev sahipliği yapıyor.

Kurak iklime sahip milli parktaki Bulakbaşı ve Karasu sulak alanları da 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'nda eriyen buzullardan besleniyor.

Kuş, balık, sürüngen ve kemirgenler de kavurucu sıcakların etkili olduğu bölgede, serin dağ sularıyla yaşamlarını sürdürüyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞMER) Müdürü Emrah Çelik, AA muhabirine, Ağrı Dağı'nın zirvesinden gelen suların dağın eteklerindeki sulak alanları beslediğini ve bu sulak alanların da bölgeye can suyu olduğunu söyledi.

"Soğuk sular, bölgedeki canlılara yaşam alanı oluşturuyor"

Sulak alanların başta yaban canlıları olmak üzere insanlara ve tarıma katkı sağladığını ifade eden Çelik, "Bu yaban canlıları arasında özellikle kuş türleri büyük bir yer tutmaktadır. Zirveden gelen soğuk sular, kavurucu sıcakların içinde ılıman bir yapıyı, bu yapı da yaban hayvanlarının yaşam alanını oluşturuyor." dedi.

Çelik, birçok kuşun sulak alan olmadan yaşayamadığını anlatarak, "Özellikle balıkçıllar ve ördekler başta olmak üzere birçok farklı kuş türü bu alanı yoğun olarak kullanmakta. Dolayısıyla beslenme, üreme ve göç aktivitelerini bu alanda devam ettiriyorlar." diye konuştu.

Türkiye'de en az yağış alan bölgenin Iğdır bölgesi olduğunu ve bundan dolayı kuraklığın sık yaşandığını aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Iğdır bölgesi için düşündüğümüz zaman bu sulak alanların beslenmesi için Ağrı Dağı'nın zirvesindeki buzullar çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü bu buzullar yılın her döneminde önemli. Kış aylarında yağış almayan bölgeler için de önemli bir kaynak. Bu buzullar yaz boyunca eriyerek kaynak sularını besliyor ve bu sular da yaban hayvanlarına yaşam alanı oluşturuyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'daki Tuz Dağı'nı 1 yılda 80 bin kişi gezdi https://gazetebirlik.com/haber/igdirdaki-tuz-dagini-1-yilda-80-bin-kisi-gezdi-4369/

Tuzluca ilçesinde gezi amaçlı açılan ve çalışmaların hala devam ettiği mağara içindeki Tuz Terapi Merkezi'ne her geçen gün ilgi artıyor.

Bölgenin tuz ihtiyacının karşılanması maksadıyla yapılan kazı çalışmaları sonucu oluşan mağara galerilerinin bulunduğu Tuz Dağı'nda açılan ve sağlık turizmine kazandırılması planlanan mağaralar ziyaretçileri ağırlıyor.

Valilik öncülüğünde başlatılan çalışmaların hala devam ettiği, geçen yılın haziran ayında sadece ziyaret amaçlı hizmete açılan mağaraları Kaymakamlık verilerine göre yaklaşık 12 ayda 80 bin kişi ziyaret etti.

Ziyaretçilerden Niyazi Dağdelen, AA muhabirine, bölgeyi ilk kez gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi.

Ailesiyle mağaraları gezdiğini ifade eden Dağdelen, "Oksijen fazla, içerisi çok serin. En ilgimi çeken ise mağaraların bayağı yüksek olması ve sütunlar üzerinde durmasıydı. Bir de ilk girişte çok soğuk bir sirkülasyon vardı, soğuk bir rüzgar geliyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da 9 günde 1237 Afganistanlı göçmen ülkelerine gönderildi https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-9-gunde-1237-afganistanli-gocmen-ulkelerine-gonderildi-2272/

Yurda yasa dışı yollarla girmeye çalışan düzensiz göçmenlerin engellenmesi için denetimler devam ederken, sınırı geçenler ise kolluk kuvvetlerince yakalanıp İl Göç İdaresi müdürlüklerince sınır dışı ediliyor.

Bu çerçevede, 5-13 Haziran tarihleri arasında, Iğdır İl Göç İdaresi Müdürlüğünce, farklı illerde yakalanarak Iğdır'daki Geçici Geri Gönderme Merkezine getirilen 1237 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen, 8 charter uçuşla sınır dışı edildi.

Iğdır'da bu yıl, 15 charter uçuşuyla toplam 2 bin 794 düzensiz göçmen ülkelerine yollandı.

Ülkelerine gönderilen göçmen sayısı 37 bin 121'e ulaştı
Bu yıl yurt genelinde ülkesine gönderilen düzensiz göçmen sayısı 37 bin 121'e ulaştı, şu ana kadar sınır dışı edilenlerin sayısı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 89 arttı.

27 Ocak 2022'den itibaren Afganistan'a uçuşların başlamasıyla ülke genelinde 13 bin 921'i 79 charter uçuşları, 6 bin 878'i de tarifeli uçuşlarla olmak üzere 20 bin 799 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen ülkelerine gönderildi.

Yurt genelinde farklı tarihlerde yakalanan ve İl Göç İdaresine bağlı geri gönderme merkezlerinde geçici süreyle barındırılan düzensiz göçmenlerin ülkelerine gönderilmeleri için yürütülen çalışmalar sürüyor.

Ağrı'da 227 düzensiz göçmen uçakla Afganistan'a gönderildi
Yasal olmayan yollarla yurda girdikten sonra yakalanıp İl Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezine getirilen 227 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen, minibüslerle Ahmed-i Hani Havalimanı'na getirildi.

Kontrollerin ardından salona alınan göçmenler, işlemlerinin tamamlanmasıyla jandarmanın oluşturduğu güvenlik koridorundan geçerek uçağa alındı.

Düzensiz göçmenlerin bulunduğu uçak, daha sonra Afganistan'a hareket etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aras Kuş Cenneti'nde 16 yılda 313 kuş türü kayıt altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/aras-kus-cennetinde-16-yilda-313-kus-turu-kayit-altina-alindi-5483/

Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde 16 yıl önce hizmete giren Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde yürütülen çalışmalar kapsamında her geçen gün yeni veriler elde ediliyor.

Bu veriler, dünyada kuş üzerine çalışma yapan bilim insanlarına, araştırmacılara ve amatör doğa bilimcilerine kuş dağılımı hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayan, çevrim içi veri tabanı olan eBird sistemine giriliyor.

Sadece Türkiye'de değil dünyada da kuş bilimi açısından önemli konuma sahip Aras Kuş Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmalarla her yıl en az 5-10 tür kuş tespit edilip kayıt altına alınıyor.

 KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Koç ile ABD Utah üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, Iğdır Aras Kuş Cenneti'nin kuş türlerinin belirlenmesi açısından çok zengin olduğunu, verilerin her yıl artmaya devam ettiğini söyledi.

Aras Kuş Cenneti'nde çok ender kuş türlerini kaydetmeyi sürdürdüklerini belirten Şekercioğlu, "Bu alanda şimdiye kadar 313 kuş türü kaydettik, yani Türkiye'deki tüm kuş türlerinin neredeyse 3'te 2'si bu 10 kilometrekarelik Aras Nehri Kuş Cenneti'nde kaydedildi ve 155 binden fazla kuş halkaladık, birçok ender türü de bu şekilde tespit ettik." dedi.

 Araştırma merkezinin birçok ilke de imza attığını ifade eden Şekercioğlu, "Burada Türkiye'de ilk kez kaydedilen 3 kuş türümüz var, en sonuncusu da daha 2 ay önce burada kaydettiğimiz karabaşlı çulha kuşu, bu öylesine ender bir türdür ki tüm dünyada 1 milyardan fazla kuş kaydı arasında eBird'de sadece 46 kaydı var. Bu da Türkiye'de kaydedilen yaklaşık 500 kuş türünden en az kaydı olan kuş türü yapıyor. Yani rakamsal olarak Türkiye'nin en ender kuş türü diyebiliriz." diye konuştu.

 "eBird'de Türkiye'de en fazla kuş listesi olan kuş cenneti"

Türlerin genellikle göç ve üreme dönemi ile kış aylarında görüldüğünü, bazılarının ise yıl boyunca görülebildiğini aktaran Şekercioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz burada sürekli, her yıl kuşları kayıt altına alıyoruz. Aras Nehri Kuş Cenneti yaklaşık 2 bin 400 kuş listesiyle eBird'de Türkiye'de en fazla kuş listesi olan kuş cenneti. 313 kuş türüyle eBird'de Türkiye'nin en çok kuş türü kaydedilmiş ikinci sıcak bölgesi Aras'tır. Denizi olmayan bir yer için bu muazzam bir başarı, muazzam bir zenginlik çünkü zaten deniz kıyısı olan noktalarda fazladan 50-60 kuş türü kaydediliyor, burada o imkan yok. Bu da buranın kuş türleri açısından ne kadar zengin olduğunu göstermiş oluyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'daki Gökkuşağı Tepeleri dron ile görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/igdirdaki-gokkusagi-tepeleri-dron-ile-goruntulendi-6193/

Tuzluca ilçesinde bulunan tepeler, farklı boyutlarda oluşlarının yanı sıra kahverengi, yeşil, sarı, mor ve beyaz renkleriyle dikkati çekiyor.

Farklı toprak yapılarını ve katmanlarını bir arada barındırması nedeniyle rengarenk görüntü sunan tepeler, yörenin ilgi çeken turizm destinasyonları arasında yer alıyor.

Iğdır-Kars ve Erzurum kara yolunun hemen kenarında yer alan tepeler, Iğdır'ın yanı sıra Kars, Ardahan ve Ağrı'daki turizm zenginliklerini görmek için bölgeye gelen ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Her mevsim farklı güzelliğe bürünen tepeler AA ekibince dron ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da sağanağın yol açtığı sel heyelana neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-saganagin-yol-actigi-sel-heyelana-neden-oldu-9326/

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde akşama doğru başlayan yağmur etkisini artırarak sağanağa dönüştü.

Aralıksız devam eden sağanağın etkisiyle ilçenin yüksek kesimli bölgelerinden gelen sel, beraberinde toprak, taş ve kayaları Iğdır-Kars kara yoluna taşıdı.

Burada biriken toprak, taş ve kayalar nedeniyle trafik geçici olarak sağlanamadı.

Durumun yetkililere bildirilmesi üzerine iş makineleriyle temizlenen yol, yeniden ulaşıma açıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Isparta'da yaşanan elektrik arızaları giderildi https://gazetebirlik.com/haber/ispartada-yasanan-elektrik-arizalari-giderildi-7388/

Kent genelinde 2 Mart'ta etkili olan ve 14 saat süren yoğun kar yağışı sonucu tellerin kopması ve direklerin devrilmesi nedeniyle şehir merkezindeki bazı mahalleler ile ilçelerinde elektrik arızası yaşandı.

Çevre illerdeki bazı elektrik dağıtım şirketlerinin de desteklediği ekiplerin yoğun çalışması dün akşam tamamlandı.

İl genelindeki tüm arızaların giderildiği bildirildi.

Yaşanan elektrik arızaları nedeniyle kriz masası oluşturulmuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Elektrik arıza ekipleri kışın kırsalda kesintisiz enerji için yoğun mesaide https://gazetebirlik.com/haber/elektrik-ariza-ekipleri-kisin-kirsalda-kesintisiz-enerji-icin-yogun-mesaide-5027/

Kar kalınlığının 1 metreye ulaştığı dağ köylerinde etkili olan fırtına, kar ve tipi, elektrik hatlarına zarar veriyor. Elektrik arıza ekipleri de gece, gündüz demeden her türlü olumsuz hava koşullarında dahi enerjinin, kesintisiz olarak vatandaşa ulaşması için çabalıyor.

Tuzluca ilçesine bağlı Canderviş köyünün Lebi mezrasındaki hatların, fırtına nedeniyle kopması üzerine çok sayıda köy elektriksiz kaldı. 

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye yönlendirilen Aras Elektrik Dağıtım AŞ (Aras EDAŞ) ekipleri, araçların gidemediği noktaya, karla kaplı arazilerde kilometrelerce yürüdükten sonra ulaştı. 

Dondurucu soğuğa rağmen direklere tırmanan ekipler, arızayı gidererek köylere yeniden elektrik verilmesini sağladı. 

Arıza ekibinden Ferhat Aksu, zaman zaman hava şartlarının çalışmalarını zorlaştırdığını söyledi. 

Vatandaşların karanlıkta kalmaması için kar, kış demeden 7 gün 24 saat esasıyla çalıştıklarını ifade eden Aksu, "Çok soğuk, fırtınalı günler de oluyor ama yapacak bir şey yok. Her şey vatandaşlarımız için." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/egitime-kar-engeli-5352/


Iğdır'da akşam saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar yağan kar nedeniyle 15 köy yolu ulaşıma kapandı.

Ulaşıma kapanan köyler arasında Alibeyköy, Mezra, Aliköçek, Karaçomak, Kervansaray, Pınarbaşı, Taşlıca, Kızılkule ve Gülpınar köylerinde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

İl Özel İdaresine bağlı ekipler, kapanan köy yollarını yeniden ulaşıma açmak için çalışma başlattı.

Ardahan
Ardahan'ın Posof ilçesinde, olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.

İlçede bir süredir etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı.

Bu nedenle ilçedeki tüm ilk ve ortaokullar ile liselerde eğitime bir gün süreyle ara verildi.

Köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için ilçe Özel İdaresi ekiplerince çalışma başlatıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır Üniversitesi, kentteki kazıda bulunan hayvan iskeletinin türünü araştıracak https://gazetebirlik.com/haber/igdir-universitesi-kentteki-kazida-bulunan-hayvan-iskeletinin-turunu-arastiracak-8585/

Eski bir iplik fabrikasının bahçesinde geçtiğimiz hafta kazı yapan işçiler, yaklaşık 1 metre boyunda, yırtıcı dişlere sahip, formu bozulmamış bir hayvan iskeleti buldu.

İskeletin bazı dokularının da bozulmadığını gözlemleyen işçiler, durumu Iğdır Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'ndeki (BİYOMER) akademisyenlere bildirdi.

Kazının yapıldığı alana gelen akademisyenler, henüz hangi hayvana ait olduğu bilinmeyen iskeleti buradan alarak inceleme yapmak üzere üniversiteye götürdü.

BİYOMER'de görevli Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit, AA muhabirine, vatandaşın kendilerini araması üzerinde BİYOMER olarak konu hakkında çalışma başlattıklarını belirtti.

İncelemeyi yaptıktan sonra hayvanın tür tespitini yapmaya çalışacaklarını ifade eden Yiğit, "Ondan sonra da gerekli bilgilendirmeyi yapacağız. Akabinde de bu iskeletin müze materyali olarak alınmasını sağlayacağız." dedi.

Kazı yapılan alanın işletme yetkilisi Yusuf Kıtay da yaklaşık 30-40 yıldır kullanılmayan bu tesisin bir alanında çalışma yaptıkları esnada işçilerin hayvan iskeleti bulduğunu anlattı.

İskeletin şeklinin dikkatlerini çektiğini ve bu yüzden durumu yetkililere bildirdiklerini söyleyen Kıtay, "Özellikle arka bacaklarının uzun olması dikkatimizi çekti. Ayaklarının toynak değil de tırnak olması ve sivri dişleri olmasından dolayı 'ilginç bir tür olabilir' diye yetkililere bilgi verdik. Kontroller yapılacak, biz de merak ediyoruz. Umarım ilginç bir şey çıkar ve bilim için faydalı olur." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'deki kuş türlerinden yüzde 70'i Iğdır'da kayıt altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/turkiyedeki-kus-turlerinden-yuzde-70i-igdirda-kayit-altina-alindi-4206/

Coğrafi yapısı ve konumu nedeniyle birçok yaban hayvanının yaşadığı Iğdır, barındırdığı kuş çeşitleri bakımından da yurdun en önemli noktaları arasında yer alıyor.

İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında bulunan, dünyanın en önemli kuş göç yolları üzerinde yer alan il, bir yandan sunduğu birbirinden farklı imkanlarla kuşlar tarafından tercih edilirken bir yandan da Afrika ve Asya kıtaları arasında göçen kuşların uğrak noktası oluyor.

KuzeyDoğa Derneğince Iğdır genelinde ve Tuzluca ilçesine bağlı Çıyrıklı köyünde bulunan Aras Kuş Halkalama İstasyonu'nda yürütülen halkalama ve tespit çalışmaları sonucunda son olarak belirlenen "tepeli arı şahini", ildeki 340'ıncı tür olarak kayıt altına alındı.

Yapılan son tespit ile yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin binde 5'ini kaplayan Iğdır'daki kuş türü sayısı 340 olurken, Aras Kuş Cenneti'ndeki kuş türü sayısı ise 306 olarak belirlendi.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Koç ile Utah üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, Iğdır'ın kuşlar açısından çok zengin bir il olduğunu belirterek, "Türkiye'nin yüzölçümünün sadece binde 5'ini kaplamasına rağmen Iğdır'da kaydettiğimiz 340'ıncı kuş türüyle Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'ini kaydetmiş olduk." dedi.

Kuş bilimi ve şehir açısından oldukça önemli olan bu verinin Aras Kuş Cenneti sayesinde elde edildiğini anlatan Şekercioğlu, "Bu sene kaydettiğimiz birkaç yeni tür ile Aras Nehri Kuş Cenneti 306 kuş türüne, Iğdır ise 340 kuş türüne ulaştı. Bu da Türkiye kuş türlerinin yüzde 70'i demek oluyor." diye konuştu.

"Türkiye için en önemli türlerden biri"

Şekercioğlu, kayıt altına alınan en son türün tepeli arı şahini (Pernis ptilorhynchus) olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Bunların en sonuncusu ve Türkiye için en önemli türlerden biri tepeli arı şahinidir. Çok ender, düzenli görülmeyen bir türdür. Doğu Anadolu'da ilk, Türkiye'de ise 6. kayıt oldu. Türkiye'de ilk kaydı sadece 8 yıl önce verilmiş bir tür. Bu türü Aras Nehri Kuş Cenneti üzerinde, Iğdır'da fotoğrafladık. Bunun dışında bazı ender türleri de Iğdır listesine ekledik. Bu da çok zengin olan Aras Nehri Kuş Cenneti'nin korunması ve araştırılmasının önemini bir kez daha gösteriyor."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır şehidinin ailesi hüznü ve gururu birlikte yaşıyor https://gazetebirlik.com/haber/igdir-sehidinin-ailesi-huznu-ve-gururu-birlikte-yasiyor-332/

Kırıkkale'de yaşayan baba Yusuf Kaya, üç çocuğundan biri olan Bekir Ferhat Kaya'nın farklı ve çok uysal biri olduğunu söyledi.

Oğlunun kendisinden çok başkalarını düşündüğünü anlatan Kaya, "Bekir ilkokula başladığında annesine gelip, 'Ben büyüyünce şehit olacağım.' demiş. Tabii biz o zamanları çocuk diye önemsemedik. Sonraki dönemlerde liseyi bitirip imtihanlara girdi ve puanları da yüksekti. Öğretmenliğe falan yetiyordu. Kendisi asker veya polis olmak istediğini belirterek oralara müracaat etti. Astsubaylığı da polisliği de kazandı. Sonra bizim aklımıza küçükken söylediği söz geldi ve astsubaylığa göndermedik, sonra polisliğe gönderdik." diye konuştu.

Oğlunun askerliğe ve polisliğe aşırı sevgisi olduğunu, ilk olarak Kastamonu'da göreve başladığını anlatan Kaya, daha sonra arkadaşlarıyla Şırnak'a gitmek istediğini ancak kendilerinin Iğdır'a gitmesi yönünde telkinde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Iğdır'a arkadaşlarıyla birlikte gittiler ve göreve başladılar. Bekir şehit olmadan 40 gün falan önce yanına gittik, daha sonra da şehit haberi geldi. Kendisinin zorlamasıyla yanına gittik. Yoksa göremeyecektik. Zaman geçtikçe acısı, hasreti azalıyor diyorlar ama aksine fazlalaşıyor. Bekir, çocukluğundan beri bizi üzmedi. 'Şunu yap' dediğimiz zaman hoşuna gitsin veya gitmesin yapardı. Hiçbir zaman üzmezdi. Kendini değil de hep bizi, başkasını düşünürdü. Terörle mücadele konusunda da devletimizden Allah razı olsun. 'Bir terörist kalmayana kadar bu işin üzerine gideceğiz.' dediler, Allah razı olsun. Şehidimiz de oldu ama içerimizdeki FETÖ'cüler falan da temizlendi."

"Evlat acısı çok farklı ama bunun gururu da var"
Anne Gülay Kaya da evladının dört dörtlük bir insan olduğunu dile getirdi.

Şehit olacak insanların doğuştan farklı olduğunun söylendiğini ancak kendilerinin başına gelince bunu anladıklarını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Şehit olduğu gün sabah da abdestini alıp, namazını kılıp çıkmış. Rabb'im oğluma şehadeti nasip etti, çok mutluyum. Bu çok güzel bir duygu. Anlatılacak bir duygu değil ama acısı da o derece büyük. Evlat acısı çok farklı ama bunun (şehitlik) gururu da var. Bu mesleği çok istedi. Önüne geçmek istedik ve çok çaba gösterdik ama kendisi çok isteyerek gitti. Uzun yıllar bu mesleği yapmasını çok isterdim. Çok seviyordu mesleğini. Odadan odaya giderken tekbir alarak giderdi. Vatan sevgisiyle doluydu. Bana, 'Sen gitme, o gitmesin, kim gidecek ve bu vatanı koruyacak? Senin oğlun gitmesin, başkalarının oğlu gitsin, sen böyle mi inanıyorsun Allah'a.' dedi."

Şehitlik mertebesinin önemine dikkati çeken Kaya, "Bizim çocuklarımız ne güzel cennetin en güzel makamında olacaklar. İnşallah terör bir an önce biter. Dualarımız ondan yana. Rabb'im askerimize ve polisimize güç, kuvvet versin. Ayaklarına taş, sevdiklerinin gözlerine yaş değmesin. Bekir'im gitti ama birçok Bekir'im oldu. Bu vatan topraklarının bir karışını değil, bir milimini vermeye niyetimiz yok. Bekir'imin kanı yerde kalmayacak, kalmadı da. Teröristler bu yoldan dönsünler. Bu yol doğru yol değil. Biliyorlar ama niye dönmüyorlar anlamıyoruz. Rabbim güvenlik güçlerimize güç kuvvet versin. Zaferlerinin devamını bekliyoruz." diye konuştu.

Iğdır'da 8 Eylül 2015'te Dilucu Sınır Kapısı'ndaki memurların görev yerlerine gidişine refakat eden polis ekibine yönelik bombalı saldırıda 13 polis şehit düşmüştü.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kovid-19 vakalarının en yüksek olduğu illerden Iğdır'da sağlıkçıların aşı seferberliği https://gazetebirlik.com/haber/kovid-19-vakalarinin-en-yuksek-oldugu-illerden-igdirda-saglikcilarin-asi-seferberligi-2567/

Kovid-19 ile mücadele kapsamında en az aşının yapıldığı iller arasında yer alan kentteki 49 farklı noktada 200 sağlık personeli hizmet veriyor.

Kovid-19 vaka sayılarının da en yüksek olduğu iller arasında yer alan Iğdır'da, Ağrı, Kars ve Nahçıvan kara yollarının giriş ve çıkışlarında aşılama noktası oluşturularak şehre girip çıkanlardan talepte bulunanlara aşıları yapılıyor.

Şehir ve ilçe merkezlerindeki en yoğun cadde ve sokaklarda da kurulan noktalara gelen vatandaşlar randevu almadan aşılarını yaptırabiliyor.

Türkiye'nin Nahçıvan'a sınır kapısı olan Dilucu Gümrük Kapısı ile Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanında da yine sağlık ekiplerinin aşılama noktaları bulunuyor.

İl Sağlık Müdürü Caner Tazegün, sağlık ekiplerinin yoğun bir çabayla vatandaşları aşılamak için çalıştıklarını söyledi.

Bayram tatilinin bitmesiyle vatandaşların da aşı yaptırmak için kurulan noktalara geldiğini belirten Tazegün, "Ekiplerimiz, vatandaşlarımızı aşılamak, onları salgından korumak için aralıksız çalışıyor. Şehrin birçok noktasında sağlıkçı arkadaşlarımız aşılamayı sürdürüyor." dedi.

"Şehrin neredeyse her yerinde ekiplerimiz mevcut"
Tazegün, vatandaşların aşılarını yaptırarak virüse karşı önlem alması gerektiğinin altını çizerek, "Şehrin neredeyse her yerinde ekiplerimiz mevcut. Mobil ekiplerimiz şehir ve ilçe merkezlerini, köyleri, sokakları gezerek vatandaşlarımıza aşı yapıyor. Halkımızdan da bir an önce bu virüsün gündemimizden kalkması için aşılamaya gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz ." diye konuştu.

Aşı yaptıran vatandaşlardan Kemal Koçak ,"Vatandaşlara aşı olmalarını öneriyoruz, bir an önce aşı olsunlar da bu illetten kurtulalım." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağdan gelen su buharlaştırılıp sofralık tuza dönüştürülüyor https://gazetebirlik.com/haber/dagdan-gelen-su-buharlastirilip-sofralik-tuza-donusturuluyor-9756/

Doğu Anadolu Bölgesi'nde sofraları lezzetlendirirken karla mücadele ve hayvancılık alanında da kullanılan tuzun büyük bölümü Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki tuz madenlerinden karşılanıyor.

İlçenin etrafındaki tuz dağlarından oyma tekniğiyle tuz çıkartılıyor. Ayrıca bir dağın içindeki tuz kayalarının aralarından akan sular da tuz yapımı için kullanılıyor.

Tuz dağının eteğinde kurulan bir işletme, dağdan gelen bu tuzlu suların önüne kurduğu 130 havuzda suların bir kısmını biriktiriyor.

Hava sıcaklığının 40 dereceye kadar ulaştığı kentte, havuzlarda biriken tuzlu sular buharlaşınca geriye bembeyaz, sofrada kullanılabilecek özelliklere sahip, halk arasında havuz ya da göl tuzu olarak bilinen lezzet kalıyor.

Bir ya da iki gün bekledikten sonra su ve nemden tamamen arınan tuzlar torbalara doldurulup yurdun farklı bölgelerine gönderilip satılıyor.

Tuzluca ilçesindeki üretim tesisinin işletmecilerden İbrahim Atmaca, AA muhabirine, elde edilen tuzun oldukça kaliteli olduğunu, kullananların çok memnun kaldığını söyledi.

Üretilen tuzun genellikle peynir yapımında, hayvancılıkta ve sofrada tüketildiğini belirten Atmaca, "Dağdaki tuz kayalarının içinde tatlı su sızıntıları var, bu tatlı sular tuz kayalarının içinden geçerken tuzlu suya dönüşüyor. Bu suyun tuz oranını belirlemek için bome dediğimiz ölçümler yapılıyor. Su yeterli bome derecesine ulaşmışsa havuzlara aktarılıyor. Su buharlaşınca tuz havuzlarda kalıyor. Bir gün sonra bu tuzu topluyoruz." dedi.

"Herhangi bir katkı maddesi yok"

Havuzlarda biriken tuzların güneşte kurutulduktan sonra hiçbir işlem yapılmadan satışa hazır hale geldiğine işaret eden Atmaca, "Havuzlardan toplanan tuzları hava durumuna göre güneşte 1 ya da 2 gün kurutup torbalara doldurarak satışa sunuyoruz. Tuzumuzda herhangi bir katkı maddesi yok." diye konuştu.

Elde edilen tuzun değirmenden dahi geçirilmeden kullanıcılara sunulduğunun altını çizen Atmaca sözlerini şöyle tamamladı:

"Sofrada kullandığımız tuz normalde değirmenden geçiyor ondan sonra paketlenip sofralık olarak gidiyor. Eğer tuzun verimi iyiyse değirmene ihtiyaç duymuyoruz ama bazen tanecikler büyük oluyor, o zaman değirmene gidiyor, biraz daha kırılıp küçülmesi sağlanıyor. Şu an 130 havuzumuz var, yaz sezonu boyunca bu havuzlarda yaklaşık 2 bin ton civarı tuz elde edeceğimizi düşünüyoruz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'nun kiraz ihtiyacı 'Doğu'nun Çukurovası'ndan karşılanıyor https://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadolunun-kiraz-ihtiyaci-dogunun-cukurovasindan-karsilaniyor-1019/

Sahip olduğu coğrafi konumu ve iklim şartları ile ürün çeşitliliği nedeniyle "Doğunun Çukurovası" olarak adlandırılan Iğdır'ın en önemli gelir kaynakları arasında hububat, bakliyat, sebze ve meyve türleri yer alıyor.

Kentte yıllık rekoltesi yaklaşık 600 ton olan kiraz, üretilen meyveler arasında önemli bir rol üstleniyor. Her yıl en erken hasadı gerçekleştirilen ürünlerden olan kiraz, yapılan hasadın ardından Doğu Anadolu illerine gönderilerek bölgenin kiraz ihtiyacı karşılanıyor.

Kayısı, domates, karpuz, kavun ve elma gibi ürünleri sıkça yetiştiren çiftçiler, bunun yanı sıra kiraz da yetiştirerek hem bölgenin talebini karşılamış oluyor hem de gelir sağlıyor.

Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine, kentin ovada bulunmasından dolayı birçok ürünün üretimine imkan sunduğunu, kirazın da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Kentte ilk ürünlerin hasadına mayıs ayının sonu itibarıyla başlandığını belirten Yolcu, "Hasatlar kasım ayına kadar devam ediyor. Şimdi de kirazın hasadına başladık. Bu yıl 500 ile 600 ton arasında rekolte bekliyoruz. Ürünlerin aroması, tadı çok güzel. Talep ve pazar konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz." dedi.

"Kiraz üretimi çiftçimizin bütçesine katkı sağlıyor"

Tarım alanında Iğdır'da çok fazla ürün çeşitliliği olduğunun altını çizen Yolcu, "Kiraz üretimi çiftçimizin bütçesine katkı sağlıyor, geliştirdiğimiz ve geliştireceğimiz projelerle bu alanları artırmayı hedefliyoruz. Iğdır gibi verimli bir ovada ekilmemiş bir alanın kalmamasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Üretilen kirazın özellikle yerel pazarlarda tüketildiğini ifade eden Yolcu, şöyle devam etti:

"Kirazın pazar ömrü çok az olduğu için yurt dışına ihracatını yapamıyoruz. Uzun süreli ihracatta bu ürünler zarar göreceği için paketleme sıkıntısından dolayı yerel pazara veriyoruz. Bütün doğu bölgesine ve yerel pazara bizim ürünlerimiz gidiyor. Doğu Anadolu bölgesini Iğdır'ın meyve ve sebzesi besliyor.

"Taleplere yetişemiyoruz"

Üreticilerden Caner Akkoç ise 12 dönümlük bir arazide kiraz yetiştirdiğini ve elde ettiği rekolteden memnun olduğunu söyledi.

Taleplere yetişemediklerini sadece iç piyasaya kiraz verebildiklerini aktaran Akkoç, "Batıda kiraz üretimini gördüm, burada da olacağını düşündüm. Bölge halkı 'olmaz, yetişmez' dedi. Araştırma yaptım, geldim ürettim ve iyi randıman aldım. Yaptığım araştırmalarda kirazın 800 metre rakımın üstünde yetiştirildiğini öğrendim. Kafkaslar'ı gezdim, üretilen kaliteli ve lezzetli kirazın 800 rakımın üstünde olduğunu gördüm, geldim yaptım, ürettim ve şu an çok memnunum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu Anadolu'nun kuş cennetlerinde bir günde 170 türden göçmen kuş sayıldı https://gazetebirlik.com/haber/dogu-anadolunun-kus-cennetlerinde-bir-gunde-170-turden-gocmen-kus-sayildi-3424/

Avrasya-Afrika göç yolu üzerinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun birinci, Türkiye'nin ise 13'üncü Ramsar alanı olarak koruma altına alınan Kuyucuk Gölü ile Türkiye'nin en büyük kuş gözlem istasyonlarından Iğdır-Aras Kuş Cenneti, barındırdığı kuş türleriyle dikkati çekiyor.

Göçmen kuşların yaşam alanlarının korunmasına dikkatin çekilmesi için "9 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü"nde dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'nin 81 ilinde gözlemler yapıldı. Bu kapsamda Kars'ta da KuzeyDoğa Derneğince Kuyucuk Gölü ve Iğdır-Aras Kuş Cenneti ve bölgede yapılan çalışmada, bir günde 170 türden 4 bin 378 göçmen kuş sayıldı.

En fazla tür Samsun'da kaydedildi
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, göçmen kuşlar için önem taşıyan sayısız doğal alana sahip Türkiye'de "Dünya Göçmen Kuşlar Günü" dolayısıyla etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Bu yıl "Kuşlar gibi şarkı söyle, uç, süzül. Onlar gibi ol, onlar gibi hisset" temasıyla çalışma yaptıklarını ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"En fazla tür Samsun'da kaydedildi. Dünya Göçmen Kuşlar Günü dolayısıyla yapılan etkinlikte, KuzeyDoğa Derneği kuş sayımı için 787 kilometre yol katederek 17 saat aralıksız gözlem yaptı. Kars ile Iğdır'daki gözlemlerimizde 24 saatte 170 türden 4 bin 378 kuş saydık. Türkiye ve dünyada yaklaşık 30 bin kişi, sabahın ilk ışıkları ile kuşlar için önemli alanlara gitti. KuzeyDoğa ekibi, Kars ve Iğdır'da iki takım ile sayıma başladı. Güzel havada kuşların da keyfi yerindeydi. Bu zorlu görevde iki ildeki takımlar da kendi aralarında da yarıştı. Günün sonunda ise kazanan kuşlar oldu. Dünya çapında toplamda 7 bin 127 türden 1 milyondan fazla kuş gözlemlendi."

Türkiye'deki 186 gözlemde 279 tür belirlendi
Çoban, bu yıl Peru'nun 1314 tür ile 1'inci, Türkiye'nin ise 279 tür ve 186 gözlem ile 189 ülke arasında 31'inci sırada yer aldığını belirterek en çok gözlem kaydının 72 bin 825 ile Amerika Birleşik Devletleri'nde yapıldığını dile getirdi.

Etkinlikle kuşların uzun ve zorlu göç yolculuğuna dikkatin çekildiğini aktaran Çoban, şunları kaydetti:

"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de doğal yaşam alanlarının bozulması ve yok edilmesi, iklim değişikliği, kediler gibi istilacı türler, kaçak avcılık, zehirlenme, yumurta toplama, yüksek gerilim hatları gibi doğal olmayan bariyerler gibi tehditlerden dolayı yüzlerce kuş türünün popülasyonu azalmaktadır. Dünyada, kuş türlerinin yüzde 14'ünün soyu tehlike altında, yüzde 9,3'ünün de soyu tehlikeye girmek üzere. Bu rakamlar, diğer canlılar için daha da yüksek."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aras Dağları karların erimesiyle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/aras-daglari-karlarin-erimesiyle-renklendi-7541/

Yurdun en doğusundaki Iğdır ile Ağrı sınırlarında bulunan Aras Dağları'nı kaplayan kar, sıcaklığın artmasıyla erimeye başladı.

Doğanın canlanmasıyla arazilerde açan rengarenk çiçekler, seyrine doyum olmayan güzelliklere sahne oldu.

Birçok yaban hayvanının da yaşam alanı haline gelen kırsal araziler, göçmen kuşların da konaklama alanı haline geldi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların isimleri fidanlarla yaşatılacak https://gazetebirlik.com/haber/siddet-sonucu-hayatini-kaybeden-kadinlarin-isimleri-fidanlarla-yasatilacak-7855/

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlüğünce, kentte Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtların bahçesinde fidan dikim etkinliği yapıldı.

Fidaların dikimini yapan kadınlar, can suyu verdikleri her bir fidana öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu levhalar astı.

Iğdır Gençlik ve Spor Müdürü Gökhan Yavaşer, yaptığı açıklamada, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yaptıkları fidan dikme etkinliğindeki amaçlarının kadına yönelik şiddeti kınamak ve buna dikkati çekmek olduğunu söyledi.

Kadına yapılan her türlü şiddet ve kötülüğe karşı toplumun her bireyinin tavır koyması gerektiğini belirten Yavaşer, "Peygamber efendimiz kadınları erkelere emanet etmiş, İslam dini de bu yönde bizi uyarmıştır. Kadınları bir emanet olarak görüyoruz. Bu ağaçları kadınlarımızla diktik. Bu yaşanan kötü olayları asla anımsamayıp, yeşillikle büyüyelim istedik ve yeşil Iğdır olarak böyle bir etkinlik yaptık." dedi.

Kadınlarla fidan dikimi yapan Yavaşer ve Iğdır Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün, etkinliğe katılan kadınlara gül hediye etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Balık Gölü'nün buzla kaplı yüzeyinde oyun oynayan köpekler izleyenleri gülümsetti https://gazetebirlik.com/haber/balik-golunun-buzla-kapli-yuzeyinde-oyun-oynayan-kopekler-izleyenleri-gulumsetti-5594/

Iğdır ile Ağrı sınırlarında bulunan Balık Gölü'nün yüzeyi, bölgede etkili soğuk havanın etkisiyle tamamen dondu.

Sahip olduğu 2 bin 241 metre rakımla her mevsim farklı güzelliğe bürünen gölün buzla kaplı yüzeyine çıkan iki köpek bir süre gezerek oyun oynadı.

Göl üzerinde zaman zaman ayakta durmakta güçlük çeken köpeklerin buzdaki eğlencesi renkli görüntüler oluşturdu.

Köpeklerin, rengini gökyüzünden alan masmavi buz üzerindeki oyunu çevredekileri gülümsetti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdırlı gençler 'evde kalanları' çevrimiçi konserlerle eğlendiriyor https://gazetebirlik.com/haber/igdirli-gencler-evde-kalanlari-cevrimici-konserlerle-eglendiriyor-7644/

Iğdır Gençlik Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren gönüllü gençler, kısıtlama saatlerinde evde kalan vatandaşların güzel zaman geçirmesini sağlamak ve moral vermek için çalışma başlattı.

Merkezdeki bir odaya kurdukları müzik aletleriyle konser programı hazırlayan gençler, bu eğlenceli müzik dinletisini sosyal medya üzerinden yayınlayarak vatandaşların evlerine çevrimiçi konuk oluyor.

Kentteki vatandaşlar ilgiyle takip ediyor
Genç gönüllülerin konseri, kentteki vatandaşlar tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Gençlik merkezinin müdürü Ahmet Karaca, yaptığı açıklmada, konserlerin gönüllüler tarafından verildiğini ve çok ilgi gördüğünü söyledi.

Konserlerin kuruma ait sosyal medya hesaplarından canlı olarak aktarıldığını ifade eden Karaca, "Pandemi kısıtlamalarında evde kalan vatandaşlarımız için neler yapabiliriz, diye bir planlama yaptık. Sosyal medya üzerinden canlı müzik yaparak bir şölen yapma kararı aldık. Müzik kulübü eğitmenlerimizle canlı müzik şöleni yapma kararı herkesin hoşuna gitti." dedi.

Karaca, salgın tedbirlerinin uygulandığı ilk anlardan itibaren merkez olarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, bu süreçte evde kalan vatandaşları da unutmadıklarını dile getirdi.

Geçmişte sokakları dolaşarak müzik şenlikleri yaptıklarını hatırlatan Karaca, "Havaların soğumasıyla vatandaşlar dışarı çıkamadıklarından böyle bir etkinlik sunmaya karar verdik. Geri dönüşler çok olumlu, herkes çok memnun kaldı." ifadelerini kullandı.

"Eğer insanlara bir şeyler katabiliyorsak mutluyuz"
Grubun solistlerinden Sönmez Işık ise ekip halinde düzenledikleri konserleri düzenli olarak sürdüreceklerini anlattı.

Evde kalan vatandaşları bir nebze de olsa mutlu etmeyi amaçladıklarını aktaran Sönmez, şöyle konuştu:

"Ülkemizin de içinden geçtiği bu zor süreçlerde evde kalan vatandaşlarımız için farklılık oluyor. Eğer insanlara bir şeyler katabiliyorsak mutluyuz. Bundan öncesinde de yine bu sürece girdiğimiz zaman, sokakları gezerek böyle bir hizmet sunmuştuk. Süreç tekrarlanınca, daha farklı ne yapabiliriz, diye düşündük. Gönüllüler olarak insanlara bir şeyler katmak adına böyle bir çalışma yaptık."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da sis, üstüne çöktüğü karlı dağların güzelliğine güzellik kattı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-sis-ustune-coktugu-karli-daglarin-guzelligine-guzellik-katti-6127/

Bölgede etkili olan soğuk hava nedeniyle Tuzluca ilçesinin yüksek kesimlerinde sis oluştu.

Sis denizini andıran manzaraların oluştuğu karlı dağlar ile yüksek kesimli köylerin manzaraları nefes kesti.

Sisin bölgeye çökme anı da havadan drone ile hızlandırılmış çekim tekniğiyle görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayısıdan kolonya ve dezenfektan üreten eczacı taleplere yetişemiyor https://gazetebirlik.com/haber/kayisidan-kolonya-ve-dezenfektan-ureten-eczaci-taleplere-yetisemiyor-7221/

Iğdır'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede hijyen malzemesi üreten eczacı Ümit Eren'in yörede yetiştirilen kayısılardan hazırladığı kolonya ve dezenfektanlar ilgi görüyor.

Kentte eczacılık yapan Eren, Sağlık Bakanlığının tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadelede kullanılmak üzere eczanelerde dezenfektan üretilmesine izin vermesi üzerine kolları sıvadı.

Bir süre farklı kokularda kolonya üreten Eren, yörede yetiştirilen ve yıllık 40 bin ton ürün elde edilen kayısıyı da dezenfektan yapımında denedi.

Eren; şalak, ordubad, teberze, ağ erik ve ağcanabat kayısılarını çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kolonya ve dezenfektan yapımında kullanarak satışa sundu. Kısa sürede adı duyulan kayısı kolonyası ve dezenfektanı, hem kentten hem de çevre illerden yoğun ilgi gördü.

"Neden Iğdır'a ait bir kolonya olmasın diye düşündük"

Eczacı Ümit Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının eczanelerde dezenfektan üretilmesine izin vermesinden sonra bu alana yatırım yaptıklarını söyledi.

İlk başta dezenfektan ürettiklerini ve daha sonra kolonya üretimine de başladıklarını ifade eden Eren, "Baktık ki piyasada kolonya fahiş fiyatta. Fiyatların artmasıyla sağlıksız ürünler piyasada dolaşmaya başladı ve bu nedenle biz de kolonya üretmeye başladık." dedi.

Ürettikleri kolonyalarda farklı bitkisel kokuları kullandıklarını aktaran Eren şöyle devam etti:

"Bunu yaparken 'Neden Iğdır'a ait bir kolonya olmasın?' diye düşündük. Iğdır'ın simgesi olan meyveden kolonya üretmeye karar verdik. Bu yılki hasat döneminde toplanan kayısılardan alıp uzun bir çalışmanın ardında esansını elde ettik ve kolonya üretmeye başladık."

Amaçlarının Iğdır'ın meşhur kayısısının yanında kayısı kolonyasını da kazanmak olduğunu dile getiren Eren, "Bu kolonyayı ürettikten sonra özellikle Iğdır'ın özlemini çeken, bu meyvenin özlemini çeken yurt içi ve yurt dışında yaşayan Iğdırlılardan çok büyük ölçüde talep geldi. Şu anda gelen siparişleri karşılayamıyoruz. Bu yıl sadece eczanemizde satmak için ürettiğimiz bu ürünü, önümüzdeki yıl yurt içi ve dışından gelen talepleri karşılayabilmek için seri üretime geçmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdırlılar, Azerbaycan'a destek için araçlarıyla konvoy oluşturup şehir turu attı https://gazetebirlik.com/haber/igdirlilar-azerbaycana-destek-icin-araclariyla-konvoy-olusturup-sehir-turu-atti-723/

Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarını ve Azerbaycan topraklarını işgal etmesine tepki göstermek isteyen Iğdırlı vatandaşlar, Vali Yolu Caddesi'nde bir araya geldi.


Tamamı sosyal medya üzerinden organize olan grup, buradan araçlarla caddelerde tur atarak Azerbaycan ve Türkiye bayrakları açıp "Karabağ Azerbaycan'ındır" sloganları attı.

Binlerce kişinin ve çok sayıda aracın katıldığı etkinliğe, görevli polisler de siren çalarak destek verdi.

Etkinliği organize eden vatandaşlardan Volkan Tuncer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu göstermek için böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.

Etkinliğe halkın yoğun ilgi gösterdiğini belirten Tuncer, "Saat 21.00'de tüm Iğdır halkı evlerinin balkonlarındaydı. Vatandaşların araçlarıyla bir konvoy düzenledik. Bu kendiliğinden gelişen bir olaydı." dedi.

Iğdır halkının organizasyona gönülden katıldığını aktaran Tuncer, şöyle devam etti:

"Halkın ne kadar Azerbaycan'ın yanında olduğunu gösteren bir etkinlikti. Çok güzel bir katılım vardı, Iğdır tek yürek şeklinde kardeş ülke Azerbaycan'ın yanında olduğunu gösterdi. Buradan sonuna kadar Azerbaycan'ın yanında olduğumuzu duyurmak istiyoruz."

Vatandaşlar Ermeniler tarafından katledilen Şehit Türkler Anıtı'nın önüne kadar konvoy halinde hareket ettikten sonra etkinliği sonlandırdı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da etkisiz hale getirilen teröristin bölgedeki terör olaylarında aktif rol aldığı belirlendi https://gazetebirlik.com/haber/-igdirda-etkisiz-hale-getirilen-teroristin-bolgedeki-teror-olaylarinda-aktif-rol-aldigi-belirlendi-9311/

Iğdır Valiliğinden yapılan açıklamada, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı ve İl Jandarma Komutanlığınca PKK/KCK terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi için çalışma başlatıldığı belirtildi.

Iğdır nüfusuna kayıtlı, Terörden Arananlar Listesi'nde "gri" kategoride aranan "Roni" kod adlı Halis Erdoğan'ın 21 Eylül 2020 günü çıkan çatışma sonucunda ölü olarak ele geçirildiği hatırlatılan açıklamada, söz konusu teröristin 2015-2020 yılları arasında Iğdır, Ağrı ve Kars illeri kırsalında meydana gelen terör olaylarında aktif rol aldığı kaydedildi.

Terörist Halis Erdoğan'ın etkisiz hale getirilmesinin ardından operasyonun azim ve kararlılıkla devam ettiği aktarılan açıklamada, "Operasyonda, 22 Eylül 2020 günü ise 2 bölücü terör örgütü mensubu sağ olarak ele geçirilmiştir. Teröristlerin üzerlerinde ve sığınaklarında 1 M-16 ve 2 kalaşnikof piyade tüfeği ile çok sayıda şarjör, mühimmat ve el bombası, 2 telsiz, çeşitli özelliklerde elektronik malzemeler, örgütsel doküman, muhtelif yaşam ve gıda malzemesi ele geçirilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ağrı Dağı Milli Parkı'nda oluşan yosunlaşma havadan görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/agri-dagi-milli-parkinda-olusan-yosunlasma-havadan-goruntulendi-2724/

Iğdır ve Ağrı sınırındaki Ağrı Dağı eteklerinde yer alan Ağrı Dağı Milli Parkı'ndaki sulak alanlarda, yazın etkili olan sıcak hava dolayısıyla su seviyesi düştü.

Su seviyesinin düşmesiyle bölgenin yaban hayatı üssü olarak kabul edilen, birçok kuş, memeli, sürüngen ve kemirgen hayvanın yaşadığı milli parktaki sulak alanlarda yosunlaşma oluştu.

Milli parkta sulak alanlardaki yosunlaşma, drone ile havadan görüntülendi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Suriye'de Türk askerine teslim olan bir terörist daha Iğdır'a getirildi https://gazetebirlik.com/haber/suriyede-turk-askerine-teslim-olan-bir-terorist-daha-igdira-getirildi-8967/

Suriye'nin Kamışlı bölgesinde Türk askerlerine teslim olan PKK'lı bir terörist daha Iğdır'a getirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı ve İl Jandarma Komutanlığınca PKK/KCK terör örgütü mensuplarının örgütten ayrılmalarını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında bir terörist, ailesinin de desteğiyle teslim olmaya ikna edildi.

Teröristin 28 Ağustos'ta akşam saatlerinde Suriye Kamışlı bölgesinde güvenli şekilde teslim olması sağlandı.

Suriye'de faaliyet gösterdiği belirlenen terörist, Iğdır İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince kente getirilerek hakkındaki adli işlemlere başlandı.

Geçen hafta aynı bölgede İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında bir terörist daha ikna edilerek teslim olmuş ve Iğdır'a getirilmişti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Doğu'nun kuş cenneti'nde göç hazırlığı başladı https://gazetebirlik.com/haber/dogunun-kus-cennetinde-goc-hazirligi-basladi-2479/

Doğu'nun kuş cenneti Iğdır'daki onlarca kuş türü, sonbaharın yaklaşmasıyla sıcak bölgelere gitmek için göçe hazırlanıyor.

Türkiye'nin Nahçıvan, İran ve Ermenistan sınırında bulunan Iğdır, iklim yapısı ve bitki örtüsü çeşitliliğiyle birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Çeşitlilik nedeniyle bölgenin "kuş cenneti" olarak nitelendirilen kentin birbirinden güzel coğrafyasına, ilkbahar aylarında sıcak bölgelerden gelen kuşlar renk katıyor.

Aras Nehri Kuş Cenneti ve Ağrı Dağı Milli Parkı başta olmak üzere sulak alanları yaşam alanı seçen göçmen kuşlar, sonbaharın yaklaşmasıyla göç hazırlığına başladı.

Iğdır Üniversitesi Kuş Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, Türkiye üzerinden iki kuş göç yolunun geçtiğini, Iğdır'ın da bu kuş göç yolları arasında yer aldığını söyledi.

Kentin kuş çeşitliliği bakımından önemli bir alan olduğunu aktaran Çelik, "Aras Nehri'nin beslediği habitatlara birçok kuş türü özellikle mart ve nisan aylarında gelmektedir. Buranın yazı daha ılıman olduğu için burada yavrulamakta, besin depolamakta ve sonbaharın gelmesiyle buradan daha sıcak bölgelere doğru, Güney Afrika'ya doğru gitmekteler. Ağrı Dağı Milli Parkı gibi önemli bir parkın Iğdır sınırları içerisinde yer alması, Aras Nehri'nin de bölge içerisinden geçmesiyle burada ciddi bir kuş türü zenginliği var." diye konuştu.

Kuşların göçünün kışın kuzeyden güneye, yazın da güneyden kuzeye doğru gerçekleştiğini vurgulayan Çelik, "Kuşlar sonbaharda daha uzun bir gün geçirmek için güneye gidiyor. Ağustosun sonlarına doğru kuşlar göç etmeye hazırlanıyor. Buradaki kuşlar vücutlarında yağ biriktirerek, yağ depolayarak buradan daha sıcak bölgelere doğru gidecekler." ifadesini kullandı.

Kuşların göçü şölene dönüşecek
Çelik, kuş göçünün başlamasının şölene dönüşeceğini söyleyerek, "Kuşlar göçe başlayınca bu yörede çok güzel görüntüler oluşacak çünkü sürü halinde göç eden kuş türleri var. Sığırcıklar, kırlangıçlar toplu halde göç eder, göçe başladığında adeta şölen olacak. Bölgede yavaş yavaş göç hazırlığı başladı. Birçok kuş fotoğrafçısı ve kuş bilimcisi bu göçü bekliyor. Doğa severlerin, kuş fotoğrafçılarının ve kuş bilimcilerinin bu anı görmelerini tavsiye ederim." dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Doğu'nun Çukurovası'nda' silajlık mısır hasadı başladı https://gazetebirlik.com/haber/dogunun-cukurovasinda-silajlik-misir-hasadi-basladi-3829/

İklimi ve coğrafi şartlarıyla "Doğu'nun Çukurovası" olarak nitelendirilen kentte silajlık mısırın hasadı başladı. 

Kentteki yaklaşık 50 bin dekar arazide gerçekleştirilen üretimden elde edilen mahsulün bir kısmı Iğdır'da hayvancılıkta kullanılırken kalanı Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Verimli arazilerinde yetiştirilen domates, kayısı, karpuz, şeftali ve diğer bakliyat ürünleriyle Doğu Anadolu'nun ihtiyaçlarını karşılayan Iğdır, silajlık mısır konusunda da adından söz ettiriyor.

Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, Iğdır'ın tarım konusunda her geçen yıl daha da geliştiğini söyledi.

İlkbahar döneminde başlayan hasat döneminin farklı ürünlerle devam ettiğini belirten Yolcu, "Yıl sonuna kadar da devam edecek. Yakın zamanda silajlık mısır hasadımız başladı, ilimiz hem hayvan varlığı bakımından hem de yem bitkileri üretim alanı bakımından önemli bir noktadadır." dedi.

Silajlık mısır üretiminin de her geçen gün daha da arttığını aktaran Yolcu, "Yaklaşık 50 bin dekarlık bir alanda silajlık mısır üretimimiz var ve 250 bin tonun üzerinde de hasılat bekliyoruz. Hem Iğdır'daki hayvancılığın gelişmesi adına hem de burada ihtiyaç fazlası olan yemlerin, silajın başka illere gönderilmesi şeklinde değerlendiriliyor, ilimizin ekonomisine de büyük bir katkı sağlıyor." diye konuştu.

"Son yıllarda üretim alanları giderek artıyor"
Üretimi artırmak için yerelde değişik projelerle çiftçileri desteklediklerini belirten Yolcu, şunları kaydetti:

"Sertifikalı tohum desteğinde bulunuyoruz ve bakanlığımızın yem bitkileri üretimine destekleri oluyor. Son yıllarda üretim alanları giderek artıyor, buna dayalı olarak da paketleme tesisleri kurulmaya başlandı. Bu tesisler sayesinde burada üretilen ürünler paketlenerek, vakumlanarak ülkemizin değişik illerine gönderiliyor."

"Bu yıl hasadımız iyi geldi, herhangi bir sıkıntı yaşamadık"
Üreticilerden Yaver Batur da bu yılki üretimden verimli bir hasat aldıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Nisan ayında üretime başlıyoruz, ağustos ayının sonlarında hasat yapıyoruz. Üretimden memnunuz, hem topraklarımız verimli hem de bu yıl hasadımız iyi geldi, herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Dönüm başına yaklaşık 5 ton gibi hasat gerçekleştirdik."

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Türkiye'nin çatısı' kutup ve çöl iklimini birlikte yaşıyor https://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-catisi-kutup-ve-col-iklimini-birlikte-yasiyor-8121/

Yurdun en yüksek rakımlı noktası olması sebebiyle "Türkiye'nin çatısı" olarak bilinen Ağrı Dağı'nda neredeyse çöl ve kutup iklimi aynı anda yaşanıyor.

Iğdır ve Ağrı sınırları içerisinde yer alan ve 5 bin 137 metre yüksekliğiyle "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı hem iklim koşulları hem de bitki örtüsüyle dikkati çekiyor.

Şu sıralar dağın eteklerinde çöl iklimi yaşanırken, her bin metrede hava sıcaklığı değişerek ilkbahar ve sonbahar mevsimini andırıyor.

Yurdun en yüksek noktası olan ve hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü Ağrı Dağı'nın zirvesinde ise ağustos ayında kış mevsimi yaşanıyor.

Dağın eteklerinden itibaren yükseldikçe değişen hava şartları nedeniyle de birbirinden farklı bitkiler yetişiyor. Yetişen bitkiler dağın coğrafi güzellikleriyle görülmeye değer manzaralar sunuyor.

Iğdır Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Şimşek,Ağrı Dağı'nın 850 metre rakımdan 5 bin 137 metresine kadar birbirinden farklı güzellikler sunduğunu söyledi.

Ağrı Dağı'nın bu özelliğinden dolayı tarih boyunca ilgi odağı olduğunu belirten Şimşek, "Bölgede Kafkasya üzerindeki Elbruz Dağı ve İran'da bulunan Demavent Dağı Ağrı Dağı'ndan yüksek fakat onlar belirli bir dağ yükseltisinden sonra zirveleri yükseldiği için pek dikkati çekmiyor. Ağrı Dağı geniş bir ova tabanından birden bire yükseldiği için tarihin her döneminde dikkati çekmiş ve efsanelere konu olmuştur. Bu nedenle Ağrı Dağı efsaneleriyle, coğrafi yapısıyla iklimsel yapısıyla ilgi çekmiştir." dedi.

Şimşek, bütün karasal bölgelerde görülen iklimleri burada görmenin mümkün olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

"Ağrı Dağı'nın doğu eteklerinde çöl iklimi görülüyor. Yani büyük Sahra Çölü'ne benzer çöl iklimi buraya hakim, dolayısıyla çöl bitkileri burada görülüyor. Burası ülkemizin Konya Karapınar'dan sonra ikinci en büyük çöl bölgesi olmaktadır. Yine yükselti arttıkça bilindiği üzere her 200 metre yüksekte sıcaklık 1 santigrat derece düşmektedir."

 "Eteğinde çöl iklimi görülen dağın zirvesinde kutup iklimi görülüyor"

Dağın bulunduğu bölgede yükselti arttıkça sıcaklığın da düştüğünü, bu nedenle farklı iklimleri bir arada görmenin mümkün olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Tabanında çöl iklimi görülen dağın zirvesinde kutup iklimi görülüyor. Tabi bunun yanında çöl ile kutup iklimi arasındaki bütün kademeleri Ağrı Dağ'nda görmek mümkün. Bu iklimlere bağlı olarak da Ağrı Dağı'nda değişik kademelerde bitki örtüsü görülüyor. Soğuk iklimlerde görülen huş ağacını Ağrı Dağı'nın 2 bin 500 rakımından 3 bin rakımına kadar görmek mümkün. Çeşitli bozkır bitkilerini de burada görebiliriz."

 Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit de Ağrı Dağı'nın yüksekliği ve ekolojik yapısıyla çok önemli bir dağ olduğunu vurguladı.

Dağın bitki çeşitliliği açısından zengin olduğuna işaret eden Yiğit, "Bitki çeşitliliği ve özel bitkiler varlığı bakımından Ağrı Dağı zengin bir dağdır. Burada daha soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklı bitkileri görebiliyoruz. Ağrı Dağı'nda her bin metrede bir yükseklikte bulunan bitkilerin etken maddelerinin araştırılması gerekiyor." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır Valiliği kentteki depremde hasar meydana gelmediğini açıkladı https://gazetebirlik.com/haber/igdir-valiligi-kentteki-depremde-hasar-meydana-gelmedigini-acikladi-5722/

Iğdır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, kentte saat 02:29’da yaşanan depremle ilgili kent merkezi, ilçeler ve köylerde inceleme yapıldığı belirtildi.

İnceleme sonucu olumsuz duruma rastlanılmadığı belirtilen açıklamada, "İlimizde meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem sonrasında AFAD ekiplerimizce merkez, ilçe ve köylerimizde yapılan araştırma ve inceleme sonucu ilimiz genelinde herhangi bir can kaybı, yaralanma veya hasarın meydana gelmediği tespit edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da altın böceklerinin beslenme anı görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-altin-boceklerinin-beslenme-ani-goruntulendi-910/

Halk arasında "gül böceği" olarak da bilinen altın böcekleri, Iğdır'da doğada beslenirken görüntülendi.

Özellikle yaz mevsiminde güllerin etrafında dolaşan ve polen, nektar ile çiçek yapraklarıyla beslenen altın böcekleri, çok hızlı uçma özellikleriyle dikkati çekiyor.

Sırtındaki sert ve renkli kabuklarıyla ilgi çeken böceklerin beslenme anı kaydedildi. 

Karıncaların da altın böceğinin çıkardığı nektardan faydalanmak için gösterdikleri mücadele, ilginç görüntüler oluşturdu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da askeri araç devrildi: 6 yaralı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-askeri-arac-devrildi-6-yarali-8069/

Türkiye-Ermenistan sınırında devriye faaliyeti sürdüren Iğdır 5. Hudut Alay Komutanlığına ait pikap, Aşağı Çiftlik köyü yakınlarında devrildi.

Kazada askeri araçtaki 6 asker yaralandı.

Iğdır Devlet Hastanesine kaldırılan yaralı askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğu'nun 'kuş cenneti'... https://gazetebirlik.com/haber/dogunun-kus-cenneti-5702/

Bir tarafında Aras Nehri bir tarafında ise Aras Dağları bulunan Aras Vadisi, Doğu Anadolu'nun önemli kuş merkezleri arasında yer alıyor.

Kent merkezi ve ilçelerinin de içinde bulunduğu vadideki çok sayıda sulak ve yeşil alan, birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Ağrı Dağı Milli Parkı ve Aras Kuş Cenneti gibi önemli fauna zengini alanları barındıran Aras Vadisi'ndeki kuş çeşitliliği, kuş bilimi açısından da bilim insanlarına büyük katkı sunuyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, paleartktik bölgenin 4 önemli kuş göç yolundan ikisinin Türkiye'den geçtiğini, Iğdır'ın da bu göç yolunda yer aldığını söyledi.

Her yıl binlerce kuş bölgeye geliyor

Bölgenin yılın her ayında farklı kuşlara ev sahipliği yaptığını ifade eden Çelik, "Her yıl farklı kuş türlerinden binlercesi buraya gelmekte. Özellikle Aras Havzası'nın beslediği topraklarda, habitatlarda farklı kuş türlerinden binlercesini görmek mümkün." dedi.

Düzenli olarak kuşların izlendiğini ve sayımların yapıldığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Burada bilimsel çalışmalar ışığında 276 kuş türü yayılış göstermekte. Önemli türler arasında yeşil arı kuşu, ak leylek türlerini görmek mümkün. Ağrı Dağı Milli Parkı'nın büyük bir kısmı da Iğdır sınırları içerisinde, milli park da faunaya önemli katkılar sağlamakta."

 Ornitologların ve kuş fotoğrafçılarının da bu bölgeye geldiğini, alanla ilgili bilimsel ve hobi amaçlı çalışma yapanların da bölgeye gelebileceğini söyleyen Çelik, "Her yılın ilkbahar ve sonbahar aylarında Aras Kuş İstasyonu'nda kuşlar halkalanmakta. Birçok yerli ve yabancı araştırmacı gelmektedir. Kuş gözlemcilerini buraya davet ediyoruz, burası kuş anlamında çok zengin bir alandır." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da bulunan bitki ve midye fosilleriyle ilgili bilimsel çalışma başlatıldı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-bulunan-bitki-ve-midye-fosilleriyle-ilgili-bilimsel-calisma-baslatildi-3403/

Iğdır'da bulunan yaprak ve midye fosillerinin hangi türlerden olduğunun ve tarihi geçmişinin belirlenmesi için bilimsel çalışma başlatıldı.

Tuzluca ilçesine bağlı Alhanlı köyü kırsalında ve Aras Havzası'nda tespit edilen midye ve, aralarında palmiye yapraklarının da olduğu bitki fosilleri, vatandaşların yanı sıra bilim insanlarının ilgi odağı oldu.

Iğdır Üniversitesince oluşturulan grup, fosillerin bulunduğu alana gelerek bilimsel çalışma için bölgede inceleme başlattı.

Kayalıklardaki bitki ve midye fosillerini inceleyen akademisyenler, fosillerin bulunduğu alan ve etraftan örnekler alıp kimyasal ve karbon testleri yapmak üzere üniversiteye götürdü.

Fosillerin bulunduğu alandaki çalışmalara katılan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma,yaptığı açıklamada, fosillerin bulunmasıyla üniversite olarak bir ekip oluşturduklarını ve bunların araştırılması yönünde seferber olduklarını söyledi.

Bölgede literatür taraması yaptıklarını anlatan Rektör Alma, "Kağızman, Tuzluca ilçelerinin arasındaki Aras Havzası'nda ve Ermenistan sınırına yakın bir bölgede fosil esaslarının izleri olduğu söylenince yoğun bir çalışma içerisine girdik, arkadaşlarımız birkaç gündür bu bölgeyi tarıyor." dedi.

Alandaki kayalıklarda çeşitli fosillerin tespit edildiğini aktaran Alma, "Ciddi anlamda detaylı bir çalışma gerekiyor. Bu nedenle paleontoloji uzmanı olan arkadaşlarla irtibata geçtik. Bugün de ciddi bir ekiple buradayız. Uzman arkadaşlarımız yetkin oldukları konularda çalışmalar yapacak. Bu çalışmaların sonucunda daha net bir bilgi paylaşılacak. Bulunan fosiller çok muazzam bir görüntü arz etmektedir. Ayrıca Iğdır Üniversitesinde bulunan müzemizde bu fosilleri de konuşlandırmak istiyoruz." diye konuştu.

 "Bölgede bulunan kalıntılar milyonlarca yıl önce yaşayan canlılara ait"

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Üyesi Okan Özbakır da çalışma başlattıkları alandan aldıkları örnekleri üniversite laboratuvarına götürüp yaş tayinlerini, kimyasal testlerini ve karbon testlerini yapacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Çalışmalarımız sonucu bölgemizle ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmuş olacağız. Bölgemizin jeolojik dönemler içerisinde suyla, denizlerle kaplı olduğu ortada ve daha sonraki tektonik hakaretlerin sonunda suların çekilmesi ve değişik jeolojik dönemlerde burada yeni yapıların oluştuğu ortaya çıkmaktadır. Bölgemizin daha önceki denizsel yapılardan sonra sedimantasyonu yaşadığı dönemden kalan bütün kalıntılar günümüze kadar fosilleşerek ulaştılar. Bugün bizim bulduğumuz kalıntılar da o dönemden, yani milyonlarca yıl önce burada yaşamış canlılara ve bitkilere ait kalıntılardır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da sel hasara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-sel-hasara-neden-oldu-1443/

Iğdır'da akşam saatlerinde etkili olan sağanak, Tuzluca ilçesine bağlı Zaraphane mezrasında etkisini artırdı. Sağanak nedeniyle oluşan selde ev ve ahırlarda hasar meydana gelirken, birkaç hayvan da telef oldu.

Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, sağanağın yaşandığı mezraya gitti.

Köylülerle birlikte hasar oluşan yerleri ve selin geldiği bölgeyi gezen Sarıibrahim, AFAD ekiplerinden bilgi aldı.

"Herhangi bir can kaybımız söz konusu değil"

Vali Sarıibrahim, bölgedeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, "İlimizin Tuzluca ilçesine bağlı Zaraphane mezramızda bir sel felaketi oldu. Dünden beri devam eden yağmur söz konusu. Köyün içindeki derelerin taşması sonucunda 2 çocuğumuzun kaybolduğu noktasında bilgiyle geldik ama çok şükür herhangi bir can kaybımız söz konusu değil." dedi.

Yaşanan sel nedeniyle bazı ev ve ahırlarda hasar oluştuğunu aktaran Sarıibrahim, "Bunları kaymakamlığımız en kısa zaman AFAD ile birlikte yerine koyacak. Köylülerimizle birlikteyiz, herhangi bir can kaybımız yok. Önemli olan cana zarar gelmemesi. Yarın itibarıyla İl Özel İdaresi ekipleri köyün içindeki ve taşkının olduğu yerlerdeki zararları giderecekler." diye konuştu.

Selin etkili olduğu mezrada yarın AFAD ekiplerince hasar tespit çalışması yapılacağı da öğrenildi.

Vali Sarıibrahim'e, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Özdurhan da eşlik etti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da doğasever Ali Duvahan, dağda gezerken, zirveden kopup gelen kayaların içinde yaprak fosilleri buldu. https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-dogasever-ali-duvahan-dagda-gezerken-zirveden-kopup-gelen-kayalarin-icinde-yaprak-fosilleri-buldu-5963/

Tuzluca ilçesine bağlı Alhanlı köyündeki arkadaşını ziyarete gelen Ali Duvahan (25), bir dağın eteğinde gezerken, dağın zirvesinden kopup eteklerine düşen kayaların içinde ilginç şekiller gördü. 

Bunun üzerine kayaları inceleyen Duvahan, kayaların üstündeki şekillerin, çeşitli bitki türlerine ait yapraklar olduğunu anladı.

Daha sonra çeşitli mercilerden bu kayaların incelenmesi için talepte bulunan ve söz konusu şekillerin fotoğrafını çeken Duvahan'ın, sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar ilgi gördü.

Ali Duvahan, yaptığı açıklamada, bulduğu kayaların içinde gözle görülür bir şekilde yaprak desenleri olduğunu söyledi.

Duvahan, "Arkadaşım burada çobanlık yapıyor, onun yanına gelmiştim. Biraz doğaya merakım var, gezerken kayalarda bu şekilleri gördüm." dedi.

Kayaların, üzerindeki yaprak şekillerinin dikkatini çektiğini aktaran Duvahan, "Fotoğraflarını çektim ve birkaç yere sordum, bunların yaprak fosili olduğunu söylediler. Bulduğum bu fosillerin nasıl oluştuğunu, kaç yıllık olduğunu merak ediyorum. Kayanın üstündeki yapraklar çok canlı duruyor, çok dikkatimi çekti. İncelenmesini istiyorum." diye konuştu.

"Kayaların taşlaşmış kumdan oluştuğu anlaşılıyor"

Arkeolog Metin Gümüştekin de, bu şekillerin bitki fosili olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Kayayı biraz ayrıntılı incelediğimizde, aslında bu kayanın sertleşmiş, taşlaşmış kumdan oluştuğu anlaşılıyor. Bu biraz da bize yaşadığımız dünyanın aslında aynı kalmadığını göstermektedir. Bu kayaların ve bölgenin araştırılması gerekmektedir. Buranın tarihine ışık tutacak bir araştırmanın yapılması, bölge açısından güzel olacaktır."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstilacı tür 'esrarengiz fareler' doğa dostu çıktı https://gazetebirlik.com/haber/-istilaci-tur-esrarengiz-fareler-doga-dostu-cikti-470/

 İstilacı hayvan türleri arasında yer alan ve halk arasında "esrarengiz fare" olarak bilinen su maymunları, yerleştikleri Iğdır'da doğaya zarar vermeden yaşıyor.

Ana vatanı Güney Amerika olan su maymunları, kürk üretimi için getirildikleri bölgede çiftliklerden kaçarak ulaştıkları Karasu ve Bulakbaşı sazlıklarında yaşamını sürdürüyor.

Halk arasında "koypu" ve "esrarengiz fare" olarak da adlandırılan su maymunları, yaşadıkları Iğdır'daki sulak alanlarda bölge şartlarına ayak uydurdu.

Normalde istilacı tür olarak kabul edilen ve hızlı üremesiyle bilinen su maymunları, Iğdır'ın iklim şartlarında, diğer bölgelerin aksine daha yavaş üreyerek varlığını koruyor.

Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban,yaptığı açıklamada, su maymunlarının, Iğdır'daki sulak alanlara adapte olduğunu söyledi.

Su maymunlarının Iğdır ve Edirne'de görüldüğünü belirten Çoban, "Türkiye'de egzotik olarak görülen, istilacı kabul edilen bir tür. Ülkemizin çatısı olarak kabul edilen Ağrı Dağı'nın eteklerindeki Iğdır'da hayatlarını sürdürmeye devam ediyorlar." dedi.

İstilacı tür olmalarına rağmen doğaya zarar vermiyorlar

Bölgede yaşayan su maymunları üzerine çalışma yürütülmesi gerektiğini aktaran Çoban, "İlginç bir şekilde, istilacı bir tür olmalarına rağmen Iğdır'daki sulak alanlarda çok rahat bir şekilde üreyip, beslenip, çoğalabiliyorlar. Doğaya da zarar vermediklerini görüyoruz. İstilacı tür oldukları için de her zaman izlenmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Bu su maymunlarının, yıllar önce kürk üretimi için bölgeye getirildikten sonra üretimin durmasıyla bazılarının serbest bırakıldığını, bazılarının ise çiftliklerden kaçarak Iğdır'daki sulak alanlara yerleştiğini ifade eden Çoban, şunları söyledi:

"Ana vatanları Güney Amerika. Özellikle Rusya tarafında kürkleri için üretildiklerini biliyoruz ve bu üretme faaliyeti bittikten sonra da çiftliklerden kaçanlar ya da serbest bırakılanlar doğaya adapte olmuş ve hayatlarını sürdürmüşler. Iğdır'daki bu yaşam da bunun en önemli göstergesi."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tekelti Dağı'nda bahar kartpostallık manzaralar oluşturdu https://gazetebirlik.com/haber/tekelti-daginda-bahar-kartpostallik-manzaralar-olusturdu-4949/

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan 2 bin 550 metre yüksekliğindeki dağda bahar, tüm güzellikleriyle yaşanıyor. 

Çiçeklerle renklenen arazilerin, görünüşü ve ihtişamıyla göz kamaştıran Tekelti Dağı'yla bütünleşmesi güzel görüntüler oluşturuyor.

Yurdun tırmanış açısından en zorlu dağları arasında yer alan Tekelti Dağı ve dağın eteğindeki yaylalar seyrine doyumsuz güzellikler sergiliyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da maske takmak zorunlu hale getirildi https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-maske-takmak-zorunlu-hale-getirildi-3426/

Iğdır İl Hıfzıssıhha Kurulu, Vali Yardımcısı Aydın Börü'nün başkanlığında valilik toplantı salonunda bir araya geldi. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele çalışmalarının ele alındığı toplantıda, kent genelinde sürekli olarak maske takılmasına ve maske takma kuralına uymayanlara cezai işlem yapılmasına karar verildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Mehmetçik dağda bulduğu kurt yavrularına sahip çıktı https://gazetebirlik.com/haber/mehmetcik-dagda-buldugu-kurt-yavrularina-sahip-cikti-1835/

Iğdır'da, Karaçomak köyü yakınlarındaki Zor Dağları'nda devriye görevi yürüten Taşlıca Jandarma Komutanlığı ekibi, anneleri olmayan 7 kurt yavrusuna rastladı.

Askerler, uzun süredir aç oldukları ve halsiz düştükleri belirlenen yavruları alıp elleriyle yemek verdi.

Jandarma ekibi, daha sonra karakola götürdükleri yavruların bakımlarını yaptı.

Kurt yavrularının annesinin geri dönme ihtimaline karşı bölgeyi iki gün boyunca gözetleyen jandarma, anne kurt dönmeyince durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğüne bildirdi.

Karakola gelen DKMP ekibi, kurt yavrularını alıp Kars Kafkas Üniversitesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezine gönderdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Aras Dağları kar sümbülleriyle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/aras-daglari-kar-sumbulleriyle-renklendi-376/

Havaların ısınmasıyla Iğdır ile Ağrı sınırında yer alan Aras Dağları'ndaki karlar erimeye başladı. 

Zirveleri hala karlarla kaplı olan 3 bin rakımın üstündeki dağlarda, bir yandan doğa canlanırken bir yandan da adeta renk cümbüşü yaşanıyor.

Kar sularıyla canlanan dağlık araziler, baharın belirtisi olarak bilinen kar sümbüllerinin açmasıyla renklendi.

Akarsuların kenarlarında açan sümbüller, kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'ın ovaları sarı çiçeklerle renklendi https://gazetebirlik.com/haber/igdirin-ovalari-sari-ciceklerle-renklendi-4175/

İlkbaharın gelişiyle etkili olan yağmurların ardından Tuzluca ilçesindeki onlarca dönüm arazi sarı çiçeklerle kaplandı.

Özellikle Iğdır-Erzurum kara yolu çevresinde açan çiçekler, yeşilin birbirinden güzel tonlarıyla bütünleşip adeta renk cümbüşüne dönüştü.

Çorak arazilerde, kırsalda ve tarım arazilerini adeta bir çarşaf gibi örten çiçekler, kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğanın 'şeytan tüyü' arazilere renk katıyor https://gazetebirlik.com/haber/-doganin-seytan-tuyu-arazilere-renk-katiyor-1461/

Halk arasında "şeytan tüyü" isminin yanı sıra "aslandişi" adıyla da anılan karahindiba, yurdun birçok bölgesinde yetişiyor. 

Beyaz ve yuvarlak tüylü kısmıyla fotoğraflara konu olan karahindiba, Iğdır'da da süslediği arazileri ziyaret edenlere görsel güzellikler sunuyor.

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Belkıs Muca Yiğit,yaptığı açıklamada, karahindibanın Latince adıyla "taraxacum" bitki grubuna ait bir bitki olduğunu söyledi.

Bu bitkinin Türkiye'de papatyagiller ailesinden olduğunun bilindiğini ve sıklıkla görüldüğünü belirten Yiğit, "Bu bitkiler yılın farklı aylarında çiçekli ya da meyveli halleriyle karşımıza çıkabiliyorlar. Bilinen yaygın cinslerden bir tanesidir." dedi.

"Fotoğraflara konu olan bitkilerden biri"

Karahindibanın açtığı toprakları süslediğini, bundan dolayı "doğanın süsü" olarak anıldığını aktaran Yiğit, şöyle devam etti:

"Çok güzel bir bitki grubudur ve fotoğraflara konu olan bitkilerden biridir. Çocukken meyvesini üflediğimizde uçmalarını sağlardık. Bunları uçuran şey meyvelerindeki tüysü yapıdır, bu tüysü yapıya popus adını veriyoruz. Bunların yayılmalarında rüzgar oldukça etkili, bunlar rüzgarda kendilerini bıraktıklarında popus sayesinde döne döne toprağa ulaşırlar, su buldukları takdirde çimlenerek yeni taraxacumları meydana getirerek hayatlarına devam ederler."

"Bu güzel bitki doğaya adeta renk katmış durumda"

Bölgede çalışma yapan fotoğraf sanatçısı Mert Ekmekçi de karahindibanın özellikle bağ ve bahçe gibi alanlarda güzel görüntüler sunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle yeşillerin içinde açtığı beyaz meyvesiyle dikkati çeken karahindiba otunu fotoğraflamak için geldik. Daha önce de bu bitkiyi fotoğraflamıştım. Hepimizin çocukluğunda koparıp üfleyerek dağılmasını sağladığı bu güzel bitki doğaya adeta renk katmış durumda."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bahar kendini gösterince 'Doğanın gizli kahramanları' böcekler iş başı yaptı https://gazetebirlik.com/haber/bahar-kendini-gosterince-doganin-gizli-kahramanlari-bocekler-is-basi-yapti-1345/

Türkiye'nin en yüksek rakımlı bölgesi olan Doğu Anadolu'da, şu sıralar havaların ısınmasıyla bahar tüm güzelliğiyle kendisini gösterdi.

Iğdır'da rengarenk açan çiçekler, eriyen kar sularıyla coşan akarsular, yeşeren araziler ve canlanan doğa, birçok yaban hayvanına olduğu gibi böceklere de yaşam alanı sunuyor.

Baharla yeniden canlanan doğada daha çok görülen böcekler, sağladıkları yararlar ve doğal denge ile doğanın gizli kahramanları gibi.

Doğaya ayrı bir renk katan arı ve kelebeklerin yanı sıra tırtıl gibi böcekler, ilkbaharın gelmesiyle çiçek ve çeşitli bitkilerle renk cümbüşü oluşturdu. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
85 yaşındaki KOAH hastası Kovid-19'u yendi https://gazetebirlik.com/haber/-85-yasindaki-koah-hastasi-kovid-19u-yendi-3350/

Iğdır'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi tamamlanan KOAH hastası 85 yaşındaki kadın, hastaneden sağlık çalışanlarının alkışları eşliğinde uğurlandı.

Kentte yaşayan ve bir süre önce Kovid-19 belirtileri gösteren KOAH hastası Seriye Sürgün'e, müracaat ettiği Iğdır Devlet Hastanesinde test yapıldı.

Kovid-19 testi pozitif çıkınca tedavi altına alınan Sürgün, iyileşerek hastaneden taburcu edildi.

Hastanede görevli doktor ve hemşirelerin alkışları eşliğinde uğurlanan Sürgün'e, başhekim Raşit İlhan çiçek verip, sağlıklı kalması için tavsiyelerde bulundu.

Seriye Sürgün ile sohbet eden Başhekim İlhan, Vali Enver Ünlü ve İl Sağlık Müdürü Caner Tazegün'ün "geçmiş olsun" dileklerini ileterek, "Allah sizleri başımızdan eksik etmesin, Allah sağlık versin. Iğdır Devlet Hastanesi olarak sizi sağlıcakla taburcu ediyoruz ve sonra da tatlı yemeye bekliyoruz. Sağlığınıza kavuşmanıza çok sevindik." dedi.

"Doktor olmasa biz olamayız"

Sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Seriye Sürgün de asıl alkışlanması gerekenlerin doktorlar olduğunu söyledi.

Hastanede bulunduğu süreçte kendisiyle çok ilgilenildiğini belirten Sürgün, şöyle konuştu:

"Sizi Allah başımızdan eksik etmesin, Allah güzel günler, uzun ömürler versin. Türkiye'mize güzellikler diliyorum. Doktorlardan çok memnunum, Allah doktorumuzu var etsin. Yüz bin defa teşekkür ederim, doktor olmasa biz olamayız. Çok güzel ilgilendiler, hepsine teşekkür ederim. Sağlık selamet diliyorum. Allah doktorlarımızı daha güzele, daha yükseğe çıkarsın. Allah daha güzel akıl versin, umut versin, güzellikler versin."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da sokak hayvanları için özel ekip işbaşında https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-sokak-hayvanlari-icin-ozel-ekip-isbasinda-2667/

Sokak, piknik ve mesire yerlerini yaşam alanı seçen hayvanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde yiyecek ve su bulamama sorunu yaşaması üzerine Iğdır Valiliği, çalışma başlattı. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 10 kişilik özel ekip, sokak hayvanlarının yaşadığı alanları tespit edip mama ve su bırakıyor.

Düzenli olarak sürdürülen ve salgın süreci boyunca devam edecek çalışmaya Vali Enver Ünlü de destek vererek sokaklara mama ve su bıraktı.

Iğdır Şehir Ormanı'ndaki yemleme çalışmasına katılan Vali Ünlü, yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge gereğince uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Özellikle piknik ve mesire alanlarının hayvanlar tarafından kullanıldığını ifade eden Ünlü, "Iğdır Şehir Ormanı, vatandaşlarımızın yoğun olarak piknik yapmaya geldikleri bir bölge. Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık bir aydır piknik ve mesire yerleri ziyarete kapalı. Buralarda çok başıboş hayvan var, daha önceki yıllarda gelip burada yavrularını büyütüp, buraları doğal yaşam alanı olarak seçen hayvanlar var." diye konuştu.

"Evlerinizin önüne bir kap yemek ve su bırakın" çağrısı
Vatandaşların da sokak hayvanları için duyarlılık göstermesi gerektiğini belirten Ünlü, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız şu anda yoğunluklu olarak evlerindeler, restoran, kafeterya, piknik ve mesire alanları kapalı olunca doğadaki dilsiz dostlarımız, birlikte gün geçirdiğimiz dostlarımız maalesef şu an mağdur durumdalar. Vatandaşlarımızdan kapılarının önüne bir kap yemek, bir kap da su bırakmalarını özellikle istirham ediyorum."

Ünlü, sokak hayvanlarının bu süreçte açlık ve susuzlukla karşı karşıya kaldıklarını ve onlara yardım edilmesi gerektiğini söyleyerek, üstesinden gelerek pandemiden kurtulacaklarını umut ettiklerini dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kayısı bahçeleri 'beyaz gelinliği' ile ziyaretçilerini büyülüyor https://gazetebirlik.com/haber/kayisi-bahceleri-beyaz-gelinligi-ile-ziyaretcilerini-buyuluyor-7618/

Türkiye'nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Iğdır'daki kayısı bahçeleri, ağaçların çiçek açmasıyla doyumsuz güzellikler sunuyor.

Yıllık yaklaşık 40 bin ton kayısı üretiminin gerçekleştiği kentteki ağaçlar, ilkbaharın gelmesiyle çiçek açtı.

Ağrı Dağı'nın eteklerinde bulunan ve beyaza bürünen bahçeler, doğal güzelliğiyle görülmeye değer görüntüler sunuyor.

Ağaçların çiçek açarak beyaza bürünmesi, bölgede en fazla dikkati çeken doğa olayları arasında yer alıyor.

Baharın birbirinden güzel tonlarının arasında açan çiçekler, görenlere bir yandan adeta renk cümbüşü sunarken bir yandan kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

Vatandaşlardan İlteriş Kağan Taşkınsu,yaptığı açıklamada, bahçeleri ilk kez görenlerin hayranlığını gizleyemediğini söyledi.

Taşkınsu, "Kayısı bahçeleri ilkbaharla çiçek açarak bize doğal güzelliğini sunuyor. Buraya geldiğimiz zaman beyazın göz kamaştırıcı güzelliğiyle karşılaştık. Buraları her yıl doğaseverler, doğa fotoğrafçıları, turistler, gelin ve damatlar geziyor." dedi.

Bahçelerin oldukça ilgi gördüğünü belirten Taşkınsu, şöyle konuştu:

"Buraya gelenler fotoğraf çektirip anılar biriktiriyor. Hatta uçakla gelenler gökyüzünden bu bahçeleri görüp Iğdır'a indikten sonra ilk olarak kayısı bahçelerini ziyaret ediyor ve fotoğraf çektirmek istiyor. Bu bahçeler ilkbaharın gelmesiyle ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle fotoğraf çekmek, yürüyüş yapmak isteyenlerin uğrak noktası durumunda."

"Fotoğraflar çok beğeniliyor"

Bahçelerde fotoğraf çalışması yapan Mert Ekmekçi de "Yılın belli dönemlerinde bu bahçelere gelip fotoğraflayarak, bunları sosyal medyada ve farklı platformlarda kullanıyorum. Bu bahçeler için hem yerelde hem de uluslararası platformlarda Iğdır'ın tanıtım yüzü diyebiliriz. Bu bahçelerde çektiğimiz fotoğraflar çok beğeniliyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Dilucu Sınır Kapısı'nı ziyaret etti https://gazetebirlik.com/haber/saglik-bakani-fahrettin-koca-dilucu-sinir-kapisini-ziyaret-etti-5583/

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dilucu Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

Bakan Koca, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan İran-Türkiye sınırındaki Gürbulak Sınır Kapısı'ndaki incelemelerin ardından helikopter ile Iğdır'ın Aralık ilçesindeki 2. Hudut Tabur Komutanlığı'na geçti.

Koca, burada Iğdır Valisi Enver Ünlü, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Özdurhan, Garnizon ve 5. Hudut Alay Komutanı Albay Yılmaz Doğan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce ve yetkililerce karşılandı.

Daha sonra kara yolu ile Türkiye-Nahcivan sınırındaki Dilucu Sınır Kapısı'na geçen Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde sınır kapısında kurulan sahra hastanesini gezerek, burada kontrolden geçirilen vatandaşlarla sohbet etti.

Koca, incelemelerinin ardından yeniden 2. Hudut Tabur Komutanlığına dönerek helikopterle Van'a hareket etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır Valiliğinden koronavirüs açıklaması: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz https://gazetebirlik.com/haber/igdir-valiliginden-koronavirus-aciklamasi-gelismeleri-yakindan-takip-ediyoruz-6820/

Açıklamada, İran'da görülen koronavirüs salgınına karşı, Iğdır'ın sınır ili olması sebebiyle gelişmelerin yakından takip edildiği vurgulandı.

Her türlü emniyet ve sağlık tedbirinin ilk andan itibaren alındığı aktarılan açıklamada, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalar dışındaki haber ve yorumlara lütfen itibar etmeyiniz." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin en büyük milli parkı beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-en-buyuk-milli-parki-beyaza-burundu-1119/

Iğdır ile Ağrı il sınırlarında bulunan ve 88 bin hektarlık yüz ölçümüyle yurdun en büyük milli parkı olma özelliğini taşıyan Ağrı Dağı Milli Parkı, bölgede etkili olan karın ardından beyaza büründü.

Karasu ve Bulakbaşı sazlıkları ile akarsuları da bünyesinde barındıran milli parkı, kar yağışının ardından drone ile havadan görüntülendi.

Beyaz örtüyle kaplanan milli park, ortasından geçen Karasu Çayı, sazlıklar ve yerleşim birimleriyle görülmeye değer görüntüler sunuyor.

Kışın bambaşka bir güzelliğe bürünen milli park, ziyaretçilerine her mevsim ayrı güzellikleri görme imkanı sağlıyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da bir kişide koronavirüs görüldüğü iddiası yalanlandı https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-bir-kiside-koronavirus-goruldugu-iddiasi-yalanlandi-7856/

Iğdır Devlet Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda dünyanın farklı bölgelerinde görülen koronavirüs vakasının halk arasında paniğe yol açtığı hatırlatıldı. 

Sosyal medyada, Iğdır Devlet Hastanesine gelen bir hastada koronavirüs vakasının görüldüğü ve acil serviste karantinaya alındığına yönelik haberlerin yer aldığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Asılsız haberlerin sosyal medya üzerinden hızla yayılması üzerine bu açıklamayı yapma gereği duymuş bulunmaktayız. Bugün acil servisimize başvuran bir vatandaşımız, geçen hafta yurt dışı seyahatinde bulunduğu gerekçesiyle tahlil ve tetkik yaptırmak amacıyla hastanemize başvurmuştur. Hiçbir şikayet ve belirti olmamasına rağmen tahlil ve tetkikleri yaptırılmış ve herhangi bir bulguya rastlanmadığı için vatandaşımız şifa ile taburcu edilmiştir.

Haberin hızla yayılması üzerine İl Sağlık Müdürümüz Caner Tazegün hastanemizi ziyaret edip vaka ile ilgili detaylı bilgi almış ve haberlerin asılsız çıkması üzerine hastanemizden ayrılmıştır.
Sosyal medya üzerinden yapılan haberler ve açıklamalar asılsızdır. Resmi hesaplarımız ve resmi sitemiz dışındaki paylaşımları dikkate almayınız."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Su maymunları Ağrı Dağı Milli Parkı'nı mesken tuttu https://gazetebirlik.com/haber/su-maymunlari-agri-dagi-milli-parkini-mesken-tuttu-363/

Ağrı Dağı Milli Parkı'nda yaşayan Latin Amerika kökenli su maymunları, adaptasyon sağladıkları bölgenin endemik türü haline geldi.

5137 rakımlı Ağrı Dağı'nın eteklerinde bulunan milli parktaki sulak alanlar, birçok yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.

Bölgedeki sulak alanlarda sıkça rastlanan su maymunlarının, kürk üretimi için Latin Amerika'dan getirildikleri çiftliklerden kaçarak burada kendilerine yaşam kurdukları biliniyor.

İklim koşullarına rağmen ürediler

Görünüş itibarıyla dev bir fareyi andıran ve "esrarengiz fareler" olarak da adlandırılan su maymunlarının, geldikleri iklimden çok farklı olan koşullara rağmen hayatlarını sürdürmeyi başardıkları gözlendi.

Yaz aylarında hava sıcaklığının 45 dereceye kadar çıktığı, kış aylarında ise sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgede üreyen su maymunları, günümüzde bölgenin endemik türü haline geldi.

Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban,yaptığı açıklamada, su maymunlarının milli parktaki farklı türden hayvanlarla iç içe yaşadığını söyledi.

Ağrı Dağı'nın eteklerindeki sulak alanların yaban hayatı için önemli bir rol oynadığını belirten Çoban, şöyle konuştu:

"Burada en dikkat çekici tür aslında anavatanı Latin Amerika olan su maymunlarıdır. Su maymunları ülkemizde yaşamayan türler ama bir şekilde buraya adapte olmuşlar. Türkiye'de bilindiği kadarıyla, sadece Iğdır ve Edirne'de kayıtları var. Latin Amerika kökenli oldukları, Avrupa'ya kürkleri için getirildiği biliniyor. Kürk üretimleri durdurulduktan sonra çiftlikler kapanıyor ve kaçan su maymunları Avrupa'nın çeşitli yerlerine yerleşmeye başlıyor."

"Ağrı Dağı bir çatı vazifesi görüyor ve yaşam alanı sunuyor"

Milli parkta yaşayan su maymunlarının Rusya tarafından geldiğinin tahmin edildiği bilgisini veren Çoban, şunları kaydetti:

"Bizdeki popülasyonun Rusya tarafından geldiği tahmin ediliyor. İlginç bir şekilde, su maymunlarının ülkemize adaptasyonu çok zor gibi görünürken Ağrı Dağı bir çatı vazifesi görüyor ve yaşam alanı sunuyor. Takip edilmesi gereken bir tür. Ülkemizde olmayan ve istilacı bir tür olarak kabul ediliyor. Kümeler halinde yaşıyorlar, aile birliktelikleri var."

Iğdır Fotoğraf Gezi Kültür ve Doğa Derneği (FGD) Başkanı Muhammed Akkuş da su maymunlarının son zamanda bölgede en çok görülmek istenen yaban hayvanı haline geldiğini aktardı.

Bölgeye su maymunlarını görmeye gelen ziyaretçileri gezdirdiklerini anlatan Akkuş, "Özellikle su maymunlarını görmek isteyen ziyaretçiler geliyor. Hem su maymunlarının yaşadığı sulak alan hem de bu hayvanlar yaban hayatı ve doğa fotoğrafçıları için de çok uygundur." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Havalar soğumayınca leylekler orayı mesken tuttu https://gazetebirlik.com/haber/havalar-sogumayinca-leylekler-orayi-mesken-tuttu-4253/

Her yıl binlerce göçmen kuşu ağırlayan Iğdır, dört mevsim leyleklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Iğdır’dan sıcak ikliminden dolayı ayrılmayan leylekler, Ulu Cami ve Iğdır Valiliği binası üzerine yaptıkları yuvalarla güzel bir görüntü oluştururken vatandaşların da ilgi odağı oluyor. Hemen hemen her binanın ve caminin çatısına yuva yapan leylekler, Iğdır’ın simgesi haline gelmiş durumda. Iğdırlı vatandaşlar leyleklere her ne kadar alışık olsalar da leylekleri izlemeye doyamıyorlar. Aras Nehri ve Karasu Havzasının yakın olmasından dolayı bölgede yoğun yaşayan leylekler, ilkbahar ayında yeni yuvalar da yapmaya başlıyor.

“IĞDIR’IN YERLİSİ OLDULAR”
Iğdır’ın mikro klima özelliğinden dolayı kış ayında da şehri terk etmeyen leyleklerin besin alanlarını Aras Nehri ve Bulakbaşı sulak alanları oluşturuyor. Iğdır’da insanlara alışan leylekler, kentin yerlisi haline gelmiş durumda.
Yurt genelinde soğuk havanın ve kar yağışının etkili olduğunu belirten Faik Karaçöl isimli vatandaş, “Çevre illerde kar bir metreye yakın iken Iğdır’da hafif bir kar yağdı ve o da hemen eridi. Leylekler ocak ayının yirmi ikisi olmasına rağmen hala Iğdır’ı terk etmedi. Her yıl olduğu gibi bu yılda Iğdır’ın havası sıcak geçiyor. Havanın sıcak olması da leyleklerin gitmeyişinden rolü var. Hayvanların en akıllısı leyleklerdir, bunu böyle biliyoruz. Akıllı leyleklerimiz bereketi ile çok şükür bizimle kalıyorlar" dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da oluşan sis tabakası görsel şölen sundu https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-olusan-sis-tabakasi-gorsel-solen-sundu-5173/

Sis tabakası altındaki kent, Allah-u Ekber Dağları'nın zirvesinden görüntülendi.

Kentin üzerini kaplayan ve güneşin doğuşuyla büyüleyici manzaralar oluşturan sis, uçsuz bucaksız denizi andırdı.

Güneş ışınlarıyla kızıl renge bürünen sis arasındaki Ağrı Dağı ise kartpostallık görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da Kızılkuş ailesi dünyanın zirvesine sporcu yetiştiriyor https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-kizilkus-ailesi-dunyanin-zirvesine-sporcu-yetistiriyor-9930/

Ağrı Dağı'nın eteklerindeki Iğdır'da çeşitli spor salonlarında kick boks eğitimi veren ve kendileri de şampiyonluklara doymayan Kızılkuş ailesi, yeni şampiyonlar yetiştiriyor.

Iğdır'da yaşayan Kick Boks Milli Takımı 4. Kademe Başantrenörü Murat Kızılkuş ve antrenör eşi Funda Kızılkuş ile kardeşi Ekrem Kızılkuş, kentte kick boks sporunu yaşatıyor.

Gençlik ve Spor Müdürlüğü bünyesinde antrenörlük yapan Murat Kızılkuş'un dünya şampiyonluğu ve çok sayıda uluslararası başarıları bulunurken eşi Funda Kızılkuş da dünya üçüncülüğü ve yılın en iyi kadın sporcusu unvanına sahip.

Kızılkuş ailesi, her yaştan sporseverlere kick boks eğitimi verip dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen müsabakalara katılmalarını sağlıyor.

Funda Kızılkuş Halk Eğitim Merkezi bünyesinde eğitimler verirken Murat Kızılkuş ise Gençlik ve Sor Müdürlüğüne bağlı İskender Iğdır Spor Salonu'nda aynı branşta şampiyonlar yetiştiriyor.

Başantrenör Murat Kızılkış, yaptığı açıklamada, "4 dünya şampiyonu yetiştirdim. Avrupa şampiyonu, Balkan ikincisi, Türkiye şampiyonlarım var. Sporcularım bu başarıları büyükler, gençler ve yıldızlar kategorilerinde elde etti." dedi.

Kendisinin de 2003 yılında ABD'de düzenlenen şampiyonada dünya şampiyonu olduğunu belirten Kızılkuş, "Eski dünya şampiyonuyum, şimdi antrenörlük yapıyorum. Ailece bu sporu yapıyoruz. Çocukluğumdan beri kick boksu severek yapıyorum, 10 yaşında başladım ve 32 yıldır devam ettiriyorum. Kardeşim Ekrem ve eşim Funda dünya üçüncüsü ve şimdi de 8 yaşındaki kızım da kick boksa başladı. Her aileye de öneriyorum." diye konuştu.

"Uluslararası düzeyde sporcu yetiştiriyoruz"
Kick boks sporunu ailece yapmalarından dolayı toplumdan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Kızılkuş, şöyle devam etti: 

"Biz sabah ve akşam olmak üzere çift antrenman yapıyoruz, çünkü ulusal değil uluslararası düzeyde sporcu yetiştiriyoruz. Artık beni gören herkes "bizi de dünya şampiyonu yap" diyor. Aileler, anneler ve babalar beni gördükleri zaman "bizim çocuğumuzu da yetiştir" diyor. Biz de elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. İnsanlar bu sporcu ailece yapmamıza imreniyor. Her yerde takdir alıyoruz. Hem sağlıklı bir yaşam sürdürüyoruz hem de ülkemize hizmet ediyoruz." 

Hem iki çocuk büyüttü hem şampiyon oldu
Murat Kızılkuş'un eşi ve 2. Kademe Antrenör Funda Kızılkuş, geçen yılın en iyi kadın sporcusu seçildiğinin altını çizerek, "Yıllardır spor yapıyorum, geçen yıl dünya üçüncüsü oldum. Yılın en iyi kadın sporcusu seçildim. İki çocuğumuz var, bir yandan çocuklar bir yandan da spor çok zor oluyor ama bu zorluğu sırtımıza aldık, devam ediyoruz. Herkese de tavsiye ederim, bu işin yaşı yok." şeklinde konuştu.

Eşinden eğitim alarak kick boksta derece yaptığını ve artık kendi bilgilerini başka sporculara aktardığını ifade eden Funda Kızılkuş, şunları söyledi:

"İlk hocam eşim Murat Kızılkuş'tur, çok başarılı sporcuları var. En son çalıştırdığı ve başarıya ulaşan kişi de benim. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açtığım kurslarla ben de sporcular yetiştiriyorum. Günümüzde insanların kendini savunmayı bilmesi çok gerekli. Bence bir kadın kendisini çok iyi bir şekilde savunmalı."

Ekrem Kızılkuş: Dünyanın birçok ülkesinde bayrağımızı dalgalandırdım
Murat Kızılkuş'un kardeşi olan antrenör Ekrem Kızılkuş da 20 yıldır kick boksçu olduğu için halktan ilgi gördüğünü aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"Spora, hem salondan hem de milli takımdan hocam olan ağabeyim sayesinde başladım. 20 yıllık spor hayatımın 8 yılı A Milli Takım'da geçti. Bu süreçte de dünyanın birçok ülkesinde bayrağımızı dalgalandırdım, İstiklal Marşı'mızı okuttum. Türkiye şampiyonları ve uluslararası şampiyonluklar kazandım."

Ağrı Dağı'nın eteklerinde spor yaptığını dile getiren Kızılkuş, "Bu bölgede yaşamanın hem dezavantajı hem de avantajları mevcut. Coğrafi olarak rakımın yüksek olduğu alanlarda spor yapmamız bize büyük katkı sağlıyor. Dezavantaj olarak da buradan daha fazla imkanlara sahip birçok il var, onlarla kıyaslayacak olursak birkaç adım geriden gelmemize rağmen başarılarımızla o açığı kapatıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hava kirliliği sıralamasında Iğdır Türkiye birincisi oldu https://gazetebirlik.com/haber/hava-kirliligi-siralamasinda-igdir-turkiye-birincisi-oldu-4433/

Bölgede havanın soğuması ve kentin tamamen doğalgaza geçmemesi ile birlikte kömür kullanımı, insan sağlığını tehdit eder boyuta geldi. Özellikle akşam saatlerinde kalorifer kazanlarının yanması ile birlikte bina bacalarından çıkan kömür dumanı ve pis koku, şehir merkezinde hayatı yaşanmaz hale getirdi. Bisiklet kullanımının yaygın olduğu kentte, Bakanlık kesinlikle bisiklete binilmemesi konusunda vatandaşı uyardı. Temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken indeks değeri 355’e çıktı.

“HAVA ÖLÇÜMLERİNE GÖRE IĞDIR 355 OLARAK TEHLİKELİ GÖRÜLDÜ”
Kentin ova üzerine kurulu olduğunu ve yakın çevrelerin tamamen doğalgaza geçmediğini belirten Zafer Garangi isimli vatandaş, “Iğdır’ın hava kirliliği sorunu önceden de vardı. Ova olduğu için esinti olmuyor. Doğalgaza geçmeyen bazı kamu kurumları olduğu için sıkıntı oluyor” dedi.

“TEMİZ HAVA HERKESİN HAKKI”
Temiz ve sağlıklı hava solumak istediğine değine Garangi, “Temiz ve güzel hava herkesin hakkı. Iğdır’ın bu hava kirliliğine çözüm bulunursa daha güzel olur” şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi (SİM) ölçümlerine göre, Türkiye’de Hava kirliliği en yüksek İl 355 olarak Iğdır görüldü. Piknik, yürüyüş, açık hava sporları ve bisiklet sürülmemesi konusunda vatandaşlar kesinlikle uyarıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nazlı Dağ Beyaz Gelinliğini giydi https://gazetebirlik.com/haber/-nazli-dag-beyaz-gelinligini-giydi-918/

Doğu Anadolu bölgesinde etkili olan kar yağışı, Iğdır’ın yüksek kesimlerinde kar, şehir merkezinde ise sağanak olarak görüldü. Ağrı Dağı kar yağışıyla adeta beyaz gelinliğini giyerken, Iğdır ovasının yeşili ve gökyüzünün maviliği ile bütünleşerek görenleri kendine hayran bıraktı.
Dört mevsim muhteşem görüntüsü ile dikkat çeken Ağrı Dağı, yağan kar dolayısı ile kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Her yıl bu manzarayı beklediklerini belirten Sebahattin Yum isimli vatandaş, “Ağrı Dağı zaten güzeldi. Karın yağmasıyla birlikte bu güzellik iki katına çıkmış oldu. Her yıl gördüğümüz ve özlemle beklediğimiz bir manzara. Karın yağmasıyla birlikte yöre halkı olarak Ağrı Dağı beyaz gelinliğini giymiş diyoruz. Bir Iğdırlı olarak bütün vatandaşların buraya gelerek Ağrı Dağı ve bu manzarayı görmelerini istiyoruz” dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Üçkaya Vadisi 'doğa festivali' gibi https://gazetebirlik.com/haber/uckaya-vadisi-doga-festivali-gibi-1844/

Iğdır'ın  Tuzluca ilçesinden başlayıp Üçkaya köyüne kadar uzanan 26 kilometre uzunluğundaki vadi, sonbaharın gelmesiyle sarı, yeşil, kahverengi ve kırmızı tonlara büründü. 

Sonbaharın birbirinden güzel renklerini yansıtan vadideki meyve, söğüt ve kavak ağaçları adeta görsel şölen sunuyor.

Aras Dağları'nın eteklerinde bulunan ve çok sayıda akarsuyu da içinde barındıran Üçkaya Vadisi, ortaya koyduğu manzaralarla kartpostallık görüntüler oluşturuyor.

"Ağacın her türü, yeşilin her tonu bu vadinin içinde"
Üçkaya köyü muhtarı Kemal Otay, vadinin mutlaka görülmesi gereken doğal zenginlikler arasında yer aldığını söyledi.

Doğanın sunduğu her güzelliğin Üçkaya Vadisi'nde bulunduğunu belirten Otay, "Köy rengarenk, doğa harika olmuş. Bu vadi Tuzluca ilçesinden başlayıp 26 kilometre boyunca çeşitli güzellikleri içinde barındırır. Ağacın her türü, yeşilin her tonu, şelalesiyle, kayalıklarıyla bu vadinin içinde yer alır." diye konuştu.

"Buraya gelen resmen aşık oluyor"
Vadinin adının her geçen gün daha da ün kazandığını ve her mevsim ziyaretçilerin ilgisinin arttığını aktaran Otay, şöyle devam etti:

"Bitki örtüsü ve ağaçlar o kadar güzel renklere bürünüyor ki kartpostal gibi oluyor. Bu mevsim gelince yapraklar sararıyor, sarı güzel bir renk alıyor. Buraya gelen resmen aşık oluyor, her şey çok güzel. İlkbaharda, yazda ve sonbaharda vadiye çok gelen oluyor, vadi adından bahsettirdikçe daha fazla ilgi gördüğünü gözlemliyoruz. Doğayı sevenleri, güzel bir manzara, güzel bir doğa görmek isteyenleri vadiye davet ediyorum."

"Resmen bir doğa festivalini izledik"
Vadiyi gezmeye gelen doğa fotoğrafçılarından Ömer Teker de burada eşine nadir rastlanır güzelliklerle karşılaştığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Böyle bir vadinin olduğunu duyunca arkadaşlarımla fotoğraf çekmek için geldik. Gerçekten de çok güzel tonlar bir araya gelmiş, doğa üzerine ne ararsanız var. Yeşil bir vadi, sararmış ağaçlar, ortasından geçen akarsular ve kayalar, resmen bir doğa festivalini izledik. Doğa fotoğraflarına ilgi duyan fotoğrafçılara burayı görmelerini öneririm."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
ASİMDER Başkanı Gülbey, Artvin'in Hemşin Köylerinde https://gazetebirlik.com/haber/asimder-baskani-gulbey-artvinin-hemsin-koylerinde-3613/

Bin 71 yılında Ora Asya’dan Alparslan ile birlikte Doğu Anadolu topraklarına gelen Hemşin Türklerinin Oğuz Türklerinin Çepni boyundan olduklarını belirten ASİMDER Genel Başkanı Göksel Gülbey, “Hemşinliler Platformunun bölgeye gelen Ermeni diasporası ve Ermenistan devleti istihbaratı adına ajanlık yapan Yazar, Araştırmacı ve turist görünümlü Ermeni vatandaşlarına karşı büyük bir milli mücadele örneği göstererek karşı duruş göstermektedirler. Ayrı bir konuşma lehçesine sahip olan Hemşin Türklerinin Ermenice konuşuyorsunuz siz Ermenisiz diyerek akıllarını karıştırmak istemektedirler. Artvin, Rize, Sakarya, Düzce ve Rusya Krasnodar’da yaşayan Hemşinliler Türklerin Oğuz boyunun Çepni Türklerinden oldukları bilinmektedir. Bölgede çalışma yapan yabancı Turist görünümlü kişilere dikkat edilmelidir. Artvin Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaptığımız çalışmalarda İlçe ve köy sakinlerinin, yaşlılarını anlattıklarını dinledik. Hemşin Türklerinin Ermenice konuştuğunu iddia eden Ermeni ajanlar ve turist görünümlü Yazar-Araştırmacıların da Hemşinliler Ermenidir yalanının peşindeler Hemşinliler bin 71 yılında Alparslan’la birlikte Erzurum İspir bölgesine yaylalık yapan Hemşinliler sonra küçük olacağını belirtmesinin üzerine İspir İlçesinden Karadeniz bölgesine doğru Rize, Artvin,bölgelerine inen Hemşinli Türkler buralara yerleşirler. İki gün boyunca köylerde yaşayan Hemşin Türkü yaşlıları kendilerinin Ermeni ile ilgili hiçbir benzerliklerinin olmadığını söylediler” şeklinde konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gönüllü gençler cami temizliğinde buluştu https://gazetebirlik.com/haber/gonullu-gencler-cami-temizliginde-bulustu-3945/

Iğdır Gençlik ve Spor Müdürlüğü Gençlik Merkezince, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle camilere yönelik etkinlikler düzenlendi. Bu çerçevede Gençlik Merkezinde buluşan 15 gönüllü genç, kente bağlı Yüzbaşılar köyüne geçerek köy camisinde temizlik ve bakım yaptı. 

Gençlik Lideri Nedim Akkuş, yaptığı açıklamada, "Gönüllü gençlerimizle toplandık, bir köyümüzü ve camisini ziyaret edelim, camisinde de temizlik yapalım dedik. Bu köye gelip hocamızla sohbet ettik, bilgi aldık, sonrasında da gençlerimizle camimizi temizledik." dedi.

Gönüllülerden Yeter İbren ise "Böyle güzel bir etkinlikte bulunduk, vesile olanlara teşekkür ederim. Camide genel bir temizlik yaptık, sürekli bu tür etkinlikler yapıyoruz. Elimizden geldiğince böyle etkinliklere katılıyoruz." diye konuştu.

Etkinlik sonunda gönüllü gençler tarafından cami imamı Süleyman Narmanlı'ya Kur'an-ı Kerim hediye edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır'da tedavi gören asker şehit oldu https://gazetebirlik.com/haber/igdirda-tedavi-goren-asker-sehit-oldu-3974/

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Iğdır'da 6 Haziran'da devriye görevi esnasında araç kazası sonucu yaralanan ve hastanede tedavisine devam edilen Uzman Çavuş Remzi Hatipoğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 14 Eylül'de şehit oldu. 

Açıklamada, "Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır dileriz." ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Bakanlığın Twitter hesabından, Şehit Piyade Uzman Çavuş Remzi Hatipoğlu için başsağlığı mesajı yayımladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Dağ zirvesinde nikah töreni https://gazetebirlik.com/haber/dag-zirvesinde-nikah-toreni-9338/

ğdır'da dağ tırmanışı yaparken evlenme kararı alan dağcı çift, Tekelti Dağı'nın zirvesinde nikah kıydı.

Ekin Kayadibi ve Zeki Mikyas çifti, 2017 yılında Iğdır'da bulunan 3200 rakımlı Zor Dağı'nın zirvesinde evlenme kararı aldı.

Aradan 1 yıl geçtikten sonra nişanlanan dağcı çift, Tuzluca ilçesindeki 2550 metre rakımlı Tekelti Dağı'nda nikah yapmak için diğer dağcılardan yardım istedi.

Dağcıların yaptığı çalışma sonucu, Kayadibi ve Mikyas, Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan ve diğer dağcılar ile yaklaşık 3 saatte Türkiye'nin tırmanış açısından en zorlu dağlarından olan ve yer yer teknik tırmanış gerektiren Tekelti Dağı'nın zirvesine çıktı.

Dağcılarla zirveye çıkan Belediye Başkanı Türkan, zirvede cübbesini giyip genç çiftin nikahını kıydıktan sonra aile cüzdanını teslim etti.

Çiftin dağcı arkadaşlarının şahitlik ettiği nikahın ardından zirvede müzik çalan dağcılar, eğlenip düğün halayı çekti.

"Her şey çok güzel ve çok ilginçti"

Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan,yaptığı açıklamada, yapılan bu etkinliğin Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Görev süresince kıydığı en ilginç nikah olduğunu belirten Türkan, "Genç bir dağcı çiftimiz bizden istekte bulundular, dağcılıkla uğraşan bu çiftimiz nikahlarını Tekelti Dağı'nın zirvesinde kıymamızı istediler. Biraz zor oldu tırmanış ama biz de seve seve geldik." dedi.

 

Tekelti Dağı'na tırmanmayı genç çift için göze aldığını aktaran Türkan, şunları söyledi:

"Başardık, Tekelti'nin zirvesine çıktık, genç çiftimizin nikahını kıydık, evlilik cüzdanlarını teslim ettik. Daha önce duymadım ama dağın zirvesine çıkıp gelinlik-damatlık giyen bir çift ve zirveye çıkıp nikah kıyan bir belediye başkanı yoktur. Her şey çok güzel ve çok ilginçti. Gençlerimize ömür boyu mutluluklar diliyorum." diye konuştu.

"Tekelti Dağı gibi zor bir dağın zirvesinde dünya evine girdik"

Gelin Ekin Kayadibi, "Yaklaşık iki yıl önce Zor Dağı'nın zirvesinde evlenme kararı almıştık. Düşündük ve Tekelti Dağı'na zirve tırmanışı yapıp burada nikah yaparak evliliğimizi mutlu sona eriştirmeyi planladık, çok mutluyuz." şeklinde konuştu.

Damat Zeki Mikyas da daha önce yüzlerce kez farklı dağlara zirve tırmanışı yaptığını fakat bu tırmanışın bir başka heyecan verdiğini dile getirerek, "Çıkış çok zevkliydi, fazla zorlanmadık. Zaten dağcılık sporunu yapıyoruz, bu sporu yaparken de aklımıza bu fikir geldi. Evleniyorsak ve dağcıysak bunu güzel bir zirvede gerçekleştirelim dedik ve 2550 metrede, Tekelti Dağı gibi zor bir dağın zirvesinde dünya evine girdik." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İran sınırından acı haber: 2 şehit https://gazetebirlik.com/haber/iran-sinirindan-aci-haber-2-sehit-4426/

Iğdır'da, Türkiye-İran sınırında güvenlik güçleriyle teröristler arasında çıkan çatışmada ilk belirlemelere göre 2 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, sınırın Iğdır tarafında güvenlik güçleri ile bir grup terörist arasında çatışma çıktı.

Çatışmada ilk belirlemelere göre 2 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı.

Yaralı askerler, Iğdır'daki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Takviye ekiplerin gönderildiği bölgede, kaçan teröristlere yönelik operasyonun sürdüğü belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bakan Soylu'dan şehit Ailesine Taziye Telefonu https://gazetebirlik.com/haber/bakan-soyludan-sehit-ailesine-taziye-telefonu-095917/

Iğdır Valisi Enver Ünlü, şehit ailesi ziyareti sırasında Bakan Soylu ile şehit ailesinin telefon görüntülerini sosyal medya hesabından paylaştı.

Bakan Soylu ile şehidin emekli olan korucu babası Ahmet Çiyapul ile telefonla görüştü. Görüşmede Bakan Soylu, “Allah rahmet eylesin. Allah bizi size mahcup etmesin inşallah” dedi.

Taziye çadırında bulunan bir şehit yakını ise, “Sizi çok severdi sizden çok memnundu” şeklinde konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Şehit Ateşi Iğdır'a Düştü https://gazetebirlik.com/haber/sehit-atesi-igdira-dustu-103949/

Hakkari’de şehit olan er Erhan Çiyapul’un acı haberi Iğdır’da bulunan baba ocağına düştü.

Hakkari’nin Çukurca İlçesi askeri üs bölgesinde PKK’lı teröristlerle girilen çatışmada şehit düşen er Erhan Çiyapul’un baba evine acı haber ulaştı. Hakkari’de düzenlenecek törenin ardından Iğdır’a gönderilecek şehidin cenazesinin öğleden sonra memleketi Iğdır’da defnedileceği öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Iğdır Merkezli 14 İlde FETÖ Operasyonu: 24 Gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/-igdir-merkezli-14-ilde-feto-operasyonu-24-gozalti-083723/

Iğdır merkezli 14 ilde eş zamanlı Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik düzenlenen operasyonda 24 şüpheli gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Iğdır merkezli 14 ilde eş zamanlı operasyon yapıldı. Düzenlenen operasyonda 24 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınan 24 şahsın emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com