tag:gazetebirlik.com,2015:cid-103 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-03-08T11:37:16+03:00 Kars Dünya'ya Tanıtılıyor https://gazetebirlik.com/haber/kars-dunyaya-tanitiliyor-2776/

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi” kapsamında düzenlenen Uluslararası Kars Konferansı ve tanıtım etkinliklerinin ilk gününde uluslar arası davetliler ve basın mensuplarıyla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ani Ören Yeri gezildi. Program katılımcıları, gezi öncesi gerçekleşen  Kafkas Dansı  gösterisinde Kars’ın yerel müziği ve dansı ile yerel kıyafetlerini de izleme imkanı buldu.

 

Programın ikinci günü ise Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda “Uluslararası Kars Konferansı” gerçekleştirildi. Konferans, SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sn. Nurullah Karaca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz ve Sn. Kars Valisi Ziya Polat’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

 

Proje için inşaat ve turizm bileşenlerinde çalışıyoruz”

 

İlk olarak kürsüde söz alan SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca konuşmasına, “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti” projesi ile bilgi vererek başladı. 5,5 milyon Euroluk projenin yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzde 15’inin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirten Karaca, “Proje inşaat ve turizm olmak iki bileşenden oluşuyor. Temmuz 2023’te tamamlanan inşaat bileşeni kapsamında, Kars Merkez Haydar Aliyev Caddesi’nde 23 tescilli, 9 tescilsiz binanın cephe iyileştirmesi, kaldırım ve yol yenilemesi, aydınlatma ve çevre düzenleme işlemleri ile işaret ve sokak levhalarının montajı yapıldı. Ani Ören Yeri’nin koruma çitleriyle kapatılması, işaret ve levhaların konumlandırılmasıyla tanıtım işlemleri gerçekleştirildi.” dedi. Karaca, turizm bileşeni kapsamında da ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetleri yapıldığına dikkat çekti.

 

“Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin?”

 

“UNESCO olarak 75. yılımızı kutluyoruz, Ankara dışındaki ilk etkinliğimizi Karsta yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullanan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, uluslararası arenada tanınabilmek için yerelde çalışmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Oğuz “Kars peyniri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne neden girmesin? Bunlar için çalışmak lazım. Önemli olan yereldeki faaliyetler. Yerelde çalışmazsanız ulusalda ya da uluslararası platformda “bu listeye girin” diye kapınızı çalmazlar. Bu nedenle küsmek ya da kenara çekilmek değil; kapıları sonuna kadar zorlamak lazım.” diye konuştu.

 

“Oteller yüzde 80 dolu”

 

Açılış konuşmasında konuşan Kars Valisi Sn. Ziya Polat, Karsta turizmin her geçen gün iyiye gittiğine işaret ederek Sarıkamış otelleri yüzde 70-80 dolu, merkezdeki otellerimiz de öyle. Buralardaki otellere gelen ziyaretçilerimizin yüzümdeki gülümsemeyi görmek bizi mutlu ediyor. Turizmde en iyi tanıtım insan tanıtımıdır. Buradan mutlu ayrılan insanların anlatımıdır. Bunun için insan odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Ani Ören Yerinin önemine dikkat çeken Vali Polat Buralar atalarımızın ilk fethettiği topraklar, Sultan Alparslan’ın ilk Cuma Namazı kılışı, ilk Türk Camii, ilk Türk Mezarlığı, ilk Türk Çarşısı hepsi burada. Bu destinasyonlarla ilgili özel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ani Ören Yerinde müze çok güzel bir fikir, en kısa zamanda gerçekleşmesini diliyoruz” dedi. Kars Valisi, STK ve üniversitelerin de turizm çalışmalarına destek vermesi gerektiğini belirtti ve Karsta bir Bilim Müzesi yapmak istediklerini ifade etti.

 

Konuşmalar sonrası UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öcal Oğuz, Kars Valisi Ziya Polat ve SERHAT Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca’ya  UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ankara Arslanhane Camii’nin konu alındığı bir kitap hediye etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Kars’ın güçlü olduğu gastronomi, kış turizmi ve kültürel miras gibi konularda kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla durum tespitleri ve çözüm önerilerinin ele alındığı paneller düzenlendi.

 

Umaç helvasının üzerine Kars peynirinden cheesecake

 

Moderatörlüğünü Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin Kilit Uzmanı Nezih İşçi’nin yaptığı “Yerel Gastronominin Turizme Etkisi: Yöresel Mutfak Uygulamalarının Kapsamlı Analizi ve Turizm Sektörüne Etkisi” başlıklı panelde ilk olarak BM Dünya Gıda Programı Teknik Danışmanı Yalçın İnam söz aldı. Kars’ta gastronomi turizminin geliştirilmesi için İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde tanıtım yapılması ve Kars mutfağı ile ilgili kitap yayınlanması gerektiğine dikkat çeken İnam, “Kars ile ilgili turizm faaliyetleri 12 aya yayılmalı ve yöresel ürünlerin 12 ay satın alınabileceği platformlar oluşturulmalı, yemek festivalleri düzenlenmeli” önerisinde bulundu. İnam, Kars’ta yakın zamanda açılacak bir otelin içindeki restoranda Kars yemeklerinin modernize edileceğini belirterek “Umaç helvasının üzerine Kars peynirlerinden yapılan cheesecake’i koyarak servis etmek” gibi yenilikçi fikirlerin yolda olduğunu söyledi.

 

Panelde konuşan Şef Rudolf van Nunen de Kars mutfağının tanıtılması için yarışmalar düzenlenebileceğini ve Kars peynirlerinin hikayelerinin sosyal medya aracılığı ile yayılabileceğini belirtti. Kafkas Üniversitesi Sarıkamış Turizm Fakültesi’nden Doç Dr. Seda Derinalp Çanakçı da yerel lezzetlerin tanıtılmasının önemine dikkat çekerek “Kars’a gelen turistlerin yüzde 84’ü mutfağı için geliyor. 11 çeşit kaz yemeği var, bunların hepsini tanıtarak kaz etini öne çıkarabiliriz.” dedi.

 

“İklim değişikliği mevcut tüm krizleri tırmandırıyor”

 

Konferansın ikinci paneli 'İklim Değişikliğinin Dağ ve Kış Turizmi ile Kayak Merkezlerine Etkileri ve Bu Yönde Avrupa'da Alınan Önlemler ile En İyi Örnekler' başlığı altında gerçekleştirildi. Panelde söz alan Oceanlab France Genel Müdürü ve Teknik Eş Müdürü Dr. Nicolas Jouanneau iklim değişikliğinin kar turizmi yapılan sahaları etkilediğini belirterek “Bu olumsuz etkiyi azaltabilmek için risk faktörlerinin araştırmasını yapmalı, uyarı sistemi ile haritalar oluşturmalı ve bir eylem planı hazırlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

 

Yerel sorunları ele alabilmek için önce küresel sorunların konuşulması gerektiğini söyleyen BM Uluslararası İklim Uzmanı ve Danışmanı Thomas Chruszczow, “Dünyada her gün 800 milyon fazla kişi açlıktan muzdarip oluyor. Bununla birlikte gıdaların yüzde 30’u boşa gidiyor, bu da 1 milyar dolar kayıba sebep oluyor. Ayrıca dünya üzerinde 740 milyon kişi okuma yazma bilmiyor. İklim değişikliği de bu krizlerin hepsini tırmandırıyor” diyerek Paris anlaşmasının uygulanmasının krizin çözümüne yardımcı olabileceğini söyledi. Kıdemli Turizm Uzmanı Francesco Comotti ise turizmin ekonomiye katkısına dikkat çekerek “Türkiye kayak bölgelerindeki Dünya Kupası için adaydı ancak  bu plan hayata geçirilemedi. Böyle bir etkinlik organize edilirse; Türkiye’ye 2 milyon Euro gelir getirebilir” dedi.

 

“Kars’ın turizmde söyleyecek çok sözü var”

 

'Zaman ve Tarihe Yolculuk: Kars'ın Kültürel Miras ve Tarih Alanlarındaki Zenginliği' başlıklı son panelde ise Kars turizminin kar turizmi ile sınırlı kalmaması gerektiği, kültür turizminin de büyük önem taşıdığı belirtildi. Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz “Dünyada kültür turizminde yüzde 14,5 oranında artış bekleniyor. Kültür turizmine talep ortalama turizm hareketliliğine göre 4 kat yüksek. Kültür turizmi istihdamın artmasını ve yerel ürünlerin daha yüksek değerde satılmasını sağlıyor.” ifadeleriyle küresel bir değerlendirme yaparak sözlerine başladı. Kars’ın uzun yıllara dayanan bir hikayeye ve çok kıymetli Ani Ören Yeri’ne sahip olduğunu hatırlatan Yavuz “Kars’ın tanınması yolculuğunda Doğu Ekspresi’nin de çok büyük rolü var. Tarihi, taş binaları eşsiz, çok özel hikayeleri bulunuyor. Ayrıca coğrafi işaretli ürünlerin Kars’a çok büyük katkısı var. Peynir, bal, kaz ve Kağızman elması gibi ürünlerin tanıtımı ile ilgili daha çok konuşmamız ve çalışmamız lazım. Kars’ın turizmde söyleyecek çok sözü var ama aynı zamanda yapılacak çok iş de var.” şeklimde konuştu.

 

Panelde söz alan Varşova Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Leszek Karski de “Günümüzde dünya mirası alanlarımızdan söz ettiğimizde karşımıza çıkan en büyük sıkıntı iklim değişikliği. Kültürel sahalarımız yoğun tehdit altında. UNESCO ile UNFCC arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor, dönüşüm gerçekleştirme zamanı. Artık sadece iş sektörü odaklı olmamalıyız. Turizm sektörünü çok daha kapsamlı ele almalıyız.” ifadelerini kullandı. Paneller konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.

 

Çıldır Gölü’nde balık avı

 

Etkinliklerin son günü ise Çıldır Gölü’nde başladı. Ulusal ve uluslararası basın mensuplarının da dahil olduğu heyet, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve Van Gölü'nden sonra en büyük ikinci gölü olma özelliği taşıyan Çıldır Gölü'nü ziyaret etti. Program katılımcıları, yüzeyinde yaklaşık 20 santimlik buz tabakası oluşan Çıldır Gölü’nde kızak gezintisi gerçekleştirdi. Ziyaretçiler daha sonra gölde Eskimo usulü balık avlama tekniklerini izledi. Balıkçılar buz tabakasını kazma ile kırarak buz altındaki ağları çekerek balıkları topladı. Ünlü TV programcısı Ayhan Sicimoğlunun da eşlik ettiği etkinlik büyük ilgi gördü.

 

Esra Tokelliden kaz ciğeri şovu

 

Program Gazi Kars Bedesteni’nde Masterchef All Star Yarışması’nda kaz yemeği ile birincilik kazanan Esra Tokellinin yemek şovuyla devam etti. Esra Tokelli kaz ciğeri ve lime marmelatı kullanarak bir tabak hazırladı ve etkinliğe katılan Kars Valisi Ziya Polat’a ikram etti. Yemek şovunu izleyen Kars halkı da, yemek yapımı sırasında Esra Tokelli’ye sorularını yöneltti, Kars Mutfağı hakkında sohbet etti.

 

Âşık Atışması Hem Güldürdü, Hem Düşündürdü

 

Kars halkının yoğun katılım gösterdiği programda âşık atışması da büyük ilgi gördü. Âşık Bilal Ersarı ile Âşık Ensar Şahbazoğlu sazlarını ve sözlerini kullanarak âşık atışmasının güzel bir örneğini izleyenlere sundu. Âşıkların dizeleri izleyenlere hem güldüren hem de düşündüren mesajlar verdi. Gösterinin ardından Bedestendeki katılımcılara acem pilavı ve et kavurma ikram edildi.

 

Konserlere büyük ilgi

 

Program kapsamında aşık atışmasının ardından Arzu Aras ve Ercan Kaya sahne aldı. Karslıların büyük ilgi gösterdiği konserde halaylar çekildi. Sonrasında  “Ben Yoruldum Hayat” şarkısıyla tanınan halk müziği sanatçısı Mümin Sarıkaya sahneye çıktı. Alanı dolduran izleyiciler, hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiler.

 

Ünlü snowboardcudan Kars Valisi Ziya Polata Türk bayrağı

Sarıkamış Kayak Merkezinde meşaleler ile gerçekleştirilen kayak gösterisi ve ünlü snowboardcu Süleyman Atlı’nın gece kayağı şovuyla tanıtım etkinlikleri sonra erdi. Atlı, kendisi için özel hazırlanan rampadan atlayış gerçekleştirerek gösteriyi izleyen Kars Valisi Ziya Polata Türk bayrağı sundu.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta bir binada patlama sonrası yangın çıktı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-bir-binada-patlama-sonrasi-yangin-cikti-9277/

Kent merkezindeki Şehitler Mahallesi'ndeki 5 katlı bir binada henüz belirlenemeyen sebeple patlama olduğu ihbarı üzerine bölgeye sağlık, itfaiye, polis ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Olayda, patlamanın meydana geldiği 3. kattaki dairenin duvarları yıkıldı, yangın çıktı.

Ekipler, binadakileri tahliye edip, yangını tamamen söndürdü.

Çevredeki binaların camlarının da patlamanın etkisiyle kırıldığı olayda, 1'i ağır 3 kişi yaralandı.

Tahliye edilen bina sakinleri, ekiplerin çalışmasını gözyaşları içinde takip etti.

"Patlamanın doğal gaz kaynaklı olduğunu değerlendiriyoruz"

Vali Ziya Polat, bölgeye gelip inceleme yaptıktan sonra gazetecilere, patlamanın doğal gaz kaynaklı olduğunu değerlendirdiklerini söyledi.

Ekiplerin incelemesinin sürdüğünü ifade eden Polat, "Şu an 3 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. 1 vatandaşımızda 2. derece yanık var. Diğer iki vatandaşımızda Allah'a şükür herhangi bir sıkıntı yok. Kontrol amaçlı hastanelerimizde tutuyoruz. Üniversite hastanesine sevk ettiğimiz hastamızın durumuna bakacağız, belki sevk edeceğiz. Geçmiş olsun, Rabbim büyüğünden korusun. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'taki Lavaş Gölü kısmen dondu https://gazetebirlik.com/haber/karstaki-lavas-golu-kismen-dondu-2925/

Kentte etkili olan soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışının ardından soğuk havanın etkili olduğu bölgede, bazı göletler ve dereler buz tutmaya başladı.

Potansiyel doğal sit alanı kapsamında bulunan ve 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararıyla "kesin korunacak hassas alan" olarak tescillenen Lavaş Gölü'nün de yüzeyi soğukların etkisiyle kısmen dondu.

İzmir'den bölgeye gelen Fatma Demir, AA muhabirine, beyaza bürünen doğanın cezbettiğini belirterek, "Burası karlı dağlar arasındaki bir göl ve bir kısmı donmuş durumda, burayı keşfetmek müthiş bir deneyimdi." dedi.

Lavaş Gölü ve kar yağışı sebebiyle beyaza bürünen çevresi Anadolu Ajansı ekibince dron ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars Belediyesi evde bakım hizmetiyle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor https://gazetebirlik.com/haber/kars-belediyesi-evde-bakim-hizmetiyle-engellilerin-yasamini-kolaylastiriyor-2558/

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Kars Belediyesine bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, 60-65 yaş üstü kişilerin yanı sıra bakıma muhtaç, kimsesizler, yoksul ve engelliler için başlatılan "Evde Bakım Projesi" ile vatandaşların her zaman yanında oluyor.

Proje kapsamında gıda, odun, kömür, kişisel bakım, sağlık, temizlik ve tadilat gibi tüm ihtiyaçları karşılanan engelli, yaşlı, bakıma muhtaç ve kimsesiz vatandaşların hayata tutunması sağlanıyor.

Uzman ekiplerle evde ücretsiz fizyoterapi hizmeti veren Kars Belediyesi, özellikle kışın çetin geçmesi nedeniyle sobalı evlerde kalan engellilerin kışlık odunlarını da hazırlayıp yakılacak hale getiriyor.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, AA muhabirine, sosyal belediyecilik anlayışıyla milletin hizmetinde olduklarını söyledi.

Devletin tüm imkanlarıyla vatandaşın yanında olduklarını belirten Polat, "Geldiğimiz günden beri vatandaş odaklı çalışmalar yürütüyoruz. Hizmet alan vatandaşlarımız belediye personelimizi aile gibi görmeye ve sahip çıkmaya başladı. Her zaman vatandaşlarımız, yanlarında olduklarımızı bilmelerini istiyorum." dedi.

Belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdür Vekili Pınar Öztürk de projede engelli, yaşlı, bakıma muhtaç, kimsesi olmayan yoksul vatandaşların öncelikli olduğunu kaydetti.

Belediye olarak 7/24 vatandaşların yanında, her zaman hizmetlerinde olduklarını anlatan Öztürk, 29 kadın ve 6 erkeğe evde bakım, 5 kişiye de alışveriş hizmeti verdiklerini, bunlar içerisinde 11'i engelli, 2'si kanser hastası, 2 de gazi eşi bulunduğunu belirtti.

Görevlilerin, temizlik, hastane, alışveriş, kişisel bakım, odun, kömür işleri gibi hizmetleri yerine getirdiğini dile getiren Öztürk, "Evde Bakım Projesi ile yaşlı, engelli, kimsesiz ve bakıma muhtaç vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat'ın talimatlarıyla gıda, hijyen, kıyafet gibi desteklerimiz de var. Vatandaşlara fizik tedavi hizmeti veriyoruz. Fizik tedavi uzmanımız uygun kişilere kendi evlerinde fizik tedavisi yapmaktadır. Bu hizmetin de bütün giderlerini belediyemiz karşılamaktadır." diye konuştu.

Sunulan hizmetten memnunlar

Engellilerden Gülşen Sayat ise 7 yıl önce annesini kaybettiğini ve evde bakım hizmeti aldığını belirterek, "Belediye personeli sürekli gelip gidiyor. Bir sıkıntı olduğu zaman hemen arıyorum, çok memnunum rahatım. Genel temizlik, alışveriş her türlü hizmeti veriyorlar." dedi.

Her zaman yanlarında olan belediye personelinin çok güzel hizmetler sunduğunu dile getiren Sayat, "Geçen sene 4 ay hastaydım sürekli yanımdaydılar. Soba yakılması, odun, kömür işlerimizi de görüyorlar." ifadelerini kullandı.

Evde bakım hizmeti alan Ali Gezici de ekiplerin tüm imkanları kendilerine sağladığını belirterek, "Arkadaşların bu iyiliklerini hiçbir zaman unutamam, Allah razı olsun. Yemeğimizi, temizliğimi, bakımımı yapıyorlar. Evladım gibi gelip gidiyorlar. Allah devletin eksikliğini vermesin." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta çiftçiler pancarın kar altında kalmaması için gece gündüz çalışıyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-ciftciler-pancarin-kar-altinda-kalmamasi-icin-gece-gunduz-calisiyor-9374/

Kentte yüksek kesimlerde etkili olan kar nedeniyle çiftçiler tarladaki çalışmasını hızlandırdı. Geçen yıl geç yağan kar nedeniyle ürünlerini rahatlıkla alan çiftçiler, bu yıl karın erken düşmesiyle endişelendi.

Gece gündüz ve soğuk hava demeden tarlalarda pancarlarını söken çiftçiler, pancarları traktörlerle Akyaka Şeker Alım Kantarı'na taşıyor. Burada da oluşan sıra nedeniyle beklemek zorunda kalan çiftçiler ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Çiftçilerden Burhan Erkılıç, hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Karın başladığını anlatan Erkılıç, "Sabah 7'de başlayıp akşam 12'de falan işi bırakıyoruz. Komşularımızla birbirimize yardımcı oluyoruz, geride kalanlara yardım ediyoruz. Hava şartlarımız biraz kısıtlı olduğu için gece gece gündüz demeden mecburiyetten çalışıyoruz. Ürünler kar altında kalınca daha zor, şimdi tüm gücümüzle ürünleri yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Şeker pancarı üreticisi Deniz Danyıldız da nisan ve mayıs ayında pancar serüveninin başladığını anlatarak, "Büyük emekler verip getirdiğimiz pancar sezonumuzun sonuna gelmek üzereyiz. Hava şartları da bizi bayağı sıkıştırdı. Hava çok soğuk olmasına rağmen pancarları kar altında bırakmamak için hummalı bir çalışma yapıyoruz. Bitirenler bitirmeyenlere yardımcı oluyor. Konu komşu herkes birbirine destek oluyor. Allah bin bereket versin sezonumuzu bitirmek üzereyiz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta yolu kardan kapanan köydeki hasta ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-yolu-kardan-kapanan-koydeki-hasta-ekiplerin-calismasiyla-hastaneye-ulastirildi-8625/

İl merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Akdere köyünde yaşayan Fırat Doğan evinin bahçesindeki karları temizlerken dengesini kaybederek düştü. Ayağı kırılan Doğan'ın yakınları durumu sağlık ekiplerine bildirdi.

Köy yolunun kardan kapalı olması nedeniyle sağlık ekipleri, İl Özel İdaresinden destek istedi.

Sağlıkçılar, İl Özel İdaresi ekiplerinin uzun uğraşlarıyla köye ulaşıp Doğan'a ilk müdahaleyi yaptı.

Doğan ekiplerin 3 saatlik çalışmasıyla Harakani Devlet Hastanesine ulaştırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk hava etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-hava-etkili-oluyor-1483/

Kars'ta etkili olan soğuk hava nedeniyle bitkiler, ağaçlar ve araç camları kırağı tuttu. Sabah saatlerinde bazı vatandaşlar araçların camlarını temizledi.

Sarıkamış ilçesinde de yüksek kesimlerde etkili olan kar yerini soğuk havaya bıraktı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 4 dereceye düştüğü ilçede araç camları buz tuttu, bitkiler kırağı ile kaplandı.

Ormanlık alanda sis yoğunluğu görüldü.

Ardahan

Ardahan'da soğuk hava nedeniyle kırağı ve sis meydana geldi.

Kentte gece hava sıcaklığı sıfırın altında 6 dereceye indi.

Soğuk hava nedeniyle bitkilerde kırağı oluştu.

Kent genelinde havanın soğumasıyla sis etkili oldu.

Özellikle sisin yoğunlaştığı Kura Nehri bölgesinde görüş mesafesi düştü. Bazı araçlar sis farlarını yakarak ilerledi.

Sis ve kırağı güneşin doğmasıyla etkisini yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk hava etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-hava-etkili-oldu-3725/

Sabah saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altında 3 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu.

Küçük su birikintilerinin buzla kaplandığı Sarıkamış'ta aracının camını temizleyen Veysel Çağay, havaların soğuduğunu belirterek, "Sabah saatlerinde kalktık eksi 3 derece, Sarıkamış’ın soğukları başlamıştır artık." dedi.

Bu arada Allahuekber ve Soğanlı dağları da kısmen beyaza büründü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin zirvesinde kar etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/cibiltepe-kayak-merkezinin-zirvesinde-kar-etkili-oluyor-98/

İlçe merkezinde etkili olan sağanak, yüksek kesimlerde kara dönüştü.

ormanları arasında bulunan 2 bin 634 rakımlı kayak merkezinin zirvesinde de kar etkili oluyor.

Öte yandan kayak merkezindeki pistlerde kış turizmi için tüm hazırlıklar da tamamlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ın yüksek kesimlerinde kar etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsin-yuksek-kesimlerinde-kar-etkili-oldu-3162/

Kentte 2 gündür aralıklarla devam eden sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı.

Kars, Erzurum ve Ardahan sınırlarındaki Allahuekber Dağları'nın tepeleri beyaza büründü.

Kar, yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kurt sürüsü yerleşim yerine indi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kurt-surusu-yerlesim-yerine-indi-7259/

Kars'ın yüksek kesimlerinde başlayan kar yağışı ve soğuk hava yaban hayatını olumsuz etkiliyor.

Kent merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet köyü yakınlarında bir vatandaş, sanayi kavşağına gelen 6 bireyli kurt sürüsünü, cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

Görüntüde, yiyecek arayarak ilerleyen sürünün daha sonra şehir merkezi yönüne gittiği görülüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıkamış'a sonbahar renkleri hakim oldu https://gazetebirlik.com/haber/sarikamisa-sonbahar-renkleri-hakim-oldu-7586/

Türkiye'nin en yüksek yerleşim yerlerinden biri olan ilçenin doğasına, sonbahar renkleri hakim oldu.

Yılın yarısı kar altında kalan ilçenin 2 bin 500 rakımlı Sulu Dere, Karanlık Dere ve Keklik Vadisi'ndeki ormanların içinde sarı, yeşil ile kızıl tonlara bürünmüş kavak, kuşburnu ve kayın ağaçları güzel görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk hava etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-hava-etkili-oldu-9259/

Kentte gece hava sıcaklığı sıfırın altında 1 dereceye düştü.

Soğuk hava nedeniyle araçların camları buzla kaplandı, bitkilere kırağı düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk hava etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-hava-etkili-oldu-7943/

Kars'ın Sarıkamış ve Susuz ilçelerinde soğuk hava etkili oldu.

Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 4 dereceye düştüğü Sarıkamış'ta, soğuk hava nedeniyle araçların camları buzla kaplandı, bitkilerde kırağı oluştu.

Yağbasan mevkisinde küçük su göletlerinin yüzeyi dondu.

Hayvan besicilerinden Metin Sade, "Sabah hayvanları dışarıya su veremeye çıkarttık, her taraf buz tutmuş. Sarıkamış'ın soğukları başladı." dedi.

Susuz'da da soğuk havanın etkisiyle bitki ve ağaçlarda kırağı oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan ve Kars'ta sis ile kırağı etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/ardahan-ve-karsta-sis-ile-kiragi-etkili-oldu-6403/

Ardahan ve Kars'ta soğuk hava etkili oldu.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde gece hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düşmesiyle, araçların camları buz tuttu, bitkiler kırağıyla kaplandı.

Bazı vatandaşlar da soğuktan korumak için araçlarının üzerine battaniye örttü. Soğuk hava nedeniyle Acısu ormanlık alanı kırağıyla beyaza büründü.

Küçükbaş hayvanlarını otlatmaya götüren besici Kıyas Budak, sabahları çok soğuk olduğunu ve her tarafın da kırağı ile beyaza büründüğünü belirterek, "Havalar soğuk, kırağı düşüyor çok üşüyoruz ama mecburuz. Küçükbaş hayvanlarımızı kar düşene kadar otlatacağız." dedi.

- Ardahan

Ardahan'da da soğuk hava nedeniyle kırağı, sis ve buzlanma meydana geldi.

Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 2 dereceye düştüğü kentte, bitkilerde kırağı oluştu, park halindeki araçların camları buzla kaplandı.

Ardahan Köprüsü'ndeki örümcek ağları da kırağı ile beyaza büründü.

İl genelinde etkisini gösteren sis ve kırağı, güneşin doğmasıyla etkisini yitirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarp kayalık üzerindeki Micingirt Kalesi turizme kazandırılmayı bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/sarp-kayalik-uzerindeki-micingirt-kalesi-turizme-kazandirilmayi-bekliyor-1192/

Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetten izler taşıyan kale, Orta Çağ'ın en şöhretli kalelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Tek parça halinde sarp kayalık üzerinde dikkati çeken kalenin 1000 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Orta Çağ Tarihi Ana Bilim Dalı'ndan emekli Dr. Öğretim Üyesi ve tarih araştırmacısı Gürsoy Solmaz, AA muhabirine, Micingirt Kalesi'nde birçok dönemin izlerinin görüldüğünü, surlarında çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan oyma taşların olduğunu anlattı.

Solmaz, "Evliya Çelebi'ye göre burası Akkoyunlu yapısı denilse de tartışmaya açıktır. 1394'lerde Timur'un geldiği, damgalarını vurduğu, kitabesini düştüğü önemli kavşak yerindeki kalemiz ve etrafındaki bir kısım yapılar Saltuklu sınırında olduğunun delili sayılır." dedi.

"İlhanlılar döneminde darphanenin bulunduğu yer"

Kalenin konumu itibarıyla önemli bir kavşak noktasında bulunduğunu ifade eden Solmaz, şu bilgileri verdi:

"Orta Çağ'da yukarı Pasinler'in merkezi olan bu köy, İlhanlılar döneminde darphanenin bulunduğu yer olarak tarih kitaplarında geçer. Buradan değerlendirerek Orta Çağ'ın en şöhretli kalelerinden birisidir. Değişik kervan yollarının, değişik savaşlara dahil olacak askerlerin geçiş güzergahı, 1202 yılında Selçuklu 2. Rükneddin Süleyman Şah ve Gürcü kraliçesi Tamara'nın savaşmış oluğu yer, köy ve mıntıka olarak bilinir.

Timur'un burada kalenin değişik yerlerinde çintemani denilen, it ayağı da diye anılan ve onun simgesi olan dünyanın 3 küresi, yan yana işlenmiş taşlar var. Burada İslami kitabeler depremde dökülmekle beraber tarihçilerimiz tarafından araştırılıp çevrilmiştir. Timur dönemi ve sonraki döneme ait bir kısım izleri burada görme imkanımız var."

Kalenin tarihi süreç içinde Arapların, Bizanslıların ve Selçukluların eline geçtiğini anlatan Solmaz, şunları kaydetti:

"Kalenin arka tarafında bir kümbet bulunur, Erzurum'daki kümbetle benzerlik gösterir. Buradaki çanak, çömlek kırığı, renkler, desenler, buranın tarihi zenginliğinin delilleridir. 9. yüzyıldan beri bu kale var, su künkleri burada bulunuyor. Mağara taşları, kuş ve kaplumbağa başlı taşlar var. Muhakkak turizme kazandırılmalı, gelenler buraya ilgi göstereceklerdir. Böylesine tarihi eserlerin bulunduğu coğrafya ve yerleşke çok az."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta aile sağlığı merkezinde görevli doktoru darbeden zanlı tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-aile-sagligi-merkezinde-gorevli-doktoru-darbeden-zanli-tutuklandi-2173/

Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Aile Sağlık Merkezi'ne giden 15 yaşındaki lise öğrencisi Bedirhan C, muayene olduktan sonra doktor Ercan Şentürk'ten sağlık raporu istedi.

Doktorun rapor veremeyeceğini söylemesi üzerine Bedirhan C, eve giderek durumu anlattığı ağabeyi Serkan C. ile merkeze geldi.

Çıkan tartışmada Serkan C, doktor Şentürk'ü darbederek yaraladı.

Ambulansla Selim Devlet Hastanesine kaldırılan Şentürk'ün kalp krizi geçirdiği belirlendi.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesine sevk edilen Şentürk, ardından ambulansla Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine gönderildi.

Kaçan şüpheli Bedirhan C. ve Serkan C. polis ekiplerince gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Serkan C. tutuklandı, kardeşi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Doktorun sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kaybolan 2 çoban kardeş bulundu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kaybolan-2-coban-kardes-bulundu-6299/

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kaybolan 2 çoban kardeş bulundu.

İlçeye bağlı Armutlu köyünde çobanlık yapan Reşat ve Kadir Koca kardeşlerden dün haber alınamayınca arama çalışması başlatıldı.

Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve sağlık ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucunda iki kardeş, ilçeye bağlı Kalebaş köyünde sağ olarak bulunup sağlık ekiplerine teslim edildi.

Sarıkamış Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen kardeşlerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta dolunun vurduğu silajlık mısırda hasat başladı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-dolunun-vurdugu-silajlik-misirda-hasat-basladi-8053/

Verimli topraklara sahip Akyaka ilçesinde, haziran ayında ceviz büyüklüğünde etkili olan dolu nedeniyle tarım arazileri zarar görürken, silajlık mısırda da rekoltede yaşanan düşüş çiftçileri üzdü.

Yaz boyunca büyük emeklerle yetiştirilen ve boyları yaklaşık iki metreyi aşan yem bitkisinin hasadı, traktörlerle yapılıyor. Hasat yapan çiftçiler dolu yağışının dönümde 2 ton zarar oluşturduğunu ifade ediyor.

Çiftçilerden Burhan Erkılıç, AA muhabirine, nisan ayında ektikleri silajlık mısırın hasadına hüzünlü başladıklarını söyledi.

Sezon boyunca büyük emeklerle ektikleri mısırların dolu yağışından olumsuz etkilendiğini ifade eden Erkılıç, "Mayıs ayı gibi çapasını yapıyoruz, haziran ve temmuz aylarında da sulamasını yapıyoruz, eylül ayı gibi de hasada başlıyoruz. Haziranda etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi, silajlık mısırda bu durumdan olumsuz etkilendi. Başladığımız hasatta silajlık mısırın dönümünde neredeyse 2 ton zarar ettik." diye konuştu.

Erkılıç, yağıştan sonra yetkililerin bölgede inceleme yaptığını ancak herhangi bir dönüş alamadıklarını sözlerine ekledi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta dolunun vurduğu silajlık mısırda hasat başladı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-dolunun-vurdugu-silajlik-misirda-hasat-basladi-3333/

Verimli topraklara sahip Akyaka ilçesinde, haziran ayında ceviz büyüklüğünde etkili olan dolu nedeniyle tarım arazileri zarar görürken, silajlık mısırda da rekoltede yaşanan düşüş çiftçileri üzdü.

Yaz boyunca büyük emeklerle yetiştirilen ve boyları yaklaşık iki metreyi aşan yem bitkisinin hasadı, traktörlerle yapılıyor. Hasat yapan çiftçiler dolu yağışının dönümde 2 ton zarar oluşturduğunu ifade ediyor.

Çiftçilerden Burhan Erkılıç, AA muhabirine, nisan ayında ektikleri silajlık mısırın hasadına hüzünlü başladıklarını söyledi.

Sezon boyunca büyük emeklerle ektikleri mısırların dolu yağışından olumsuz etkilendiğini ifade eden Erkılıç, "Mayıs ayı gibi çapasını yapıyoruz, haziran ve temmuz aylarında da sulamasını yapıyoruz, eylül ayı gibi de hasada başlıyoruz. Haziranda etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi, silajlık mısırda bu durumdan olumsuz etkilendi. Başladığımız hasatta silajlık mısırın dönümünde neredeyse 2 ton zarar ettik." diye konuştu.

Erkılıç, yağıştan sonra yetkililerin bölgede inceleme yaptığını ancak herhangi bir dönüş alamadıklarını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Farklı şehirlerde üretimi olumsuz etkileyen sıcak hava Sarıkamış'ta meyve ağaçlarına yaradı https://gazetebirlik.com/haber/farkli-sehirlerde-uretimi-olumsuz-etkileyen-sicak-hava-sarikamista-meyve-agaclarina-yaradi-2907/

Kış mevsiminin uzun ve çetin geçtiği yerleşim yerleri arasında bulunan Sarıkamış ilçesinde bu yıl zamanında etkili olan yağmurlar ve hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, farklı bölgelerin aksine meyve bahçelerine olumlu yansıdı.

Hava sıcaklığının kış aylarında zaman zaman sıfırın altında 35-40 dereceye kadar düştüğü ilçede yaz mevsiminin sıcak havanın etkisiyle verimli geçmesi vatandaşları mutlu etti.

Yaz mevsiminde sıcaklığın 30-35 dereceyi bulduğu Sarıkamış'ta ilçe merkezindeki bazı evlerin bahçeleri ile ormanlık alanlarda organik olarak yetişen elma, erik, vişne ve armut gibi ağaçlarda ürün bolluğu yaşanıyor.

Bahçelerinden toplandıkları meyveleri evlerinde tüketen ayrıca reçel yapan vatandaşlar, fazla ürünleri ise marketlere satıyor.

"Bu yıl sıcaktan dolayı ürün almaya başladık"

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, AA muhabirine, 2 bin rakımın üzerinde bir bölgede havalar sert olduğu için normalde ürün alamadıklarını söyledi.

Yıllar sonra bereketli bir yıl geçirdiklerini dile getiren Gök, "Bu sene havaların çok sıcak olmasından kaynaklı ve gün dönümünde oldukça yağış almamız dolayısıyla bu sene meyve bahçelerimiz meyve vermeye başladı." dedi.

Bölgede kışları etkili olan yoğun kar ve beraberinde gelen soğuk havayı hatırlatan Gök, "Şu anda neredeyse batıdaki iklimi yaşamaktayız. Ağırlıklı olarak elma, vişne, erik ve kısmen ceviz ağaçları var. Kolay kolay ürün alamıyorduk. Bu yıl sıcaktan dolayı ürün almaya başladık." diye konuştu.

"Havalar sıcak olduğu için elma, vişne, armut çok oldu"

Naide Demirci de bahçesindeki meyve ağaçlarında ilk defa fazla verim aldıklarını belirterek, "Bu sene her şey çok güzel oldu. Havalar sıcak olduğu için elma, vişne, armut çok oldu. Vişnelerimizi topladık, reçelini, hoşafını yapıp kışın tüketeceğiz." dedi.

Erik toplayan çocuklardan Buğlem Öncü ise "Bu sene eriklerimiz, elmalarımız çok bereketli oldu, biz de topladık." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta besiye alınan kazlar yaz sıcaklarında dere ve göletlerde serinliyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-besiye-alinan-kazlar-yaz-sicaklarinda-dere-ve-goletlerde-serinliyor-7354/

Kaz yetiştiriciliği, yöre halkının önemli gelir kaynağını oluşturuyor.

Nisan ayında yumurtadan çıkan kaz yavruları, kasım ayına kadar meralarda besleniyor. Daha sonra kışın ilk ayında da bir ay süreyle arpa yedirilen kazlar, kar yağdıktan sonra kesilip satışa sunuluyor.

Yüksek sıcaklıklar, besiye alınan kazları da etkiledi. Hava sıcaklığının 30 derecelerin üzerine çıktığı bugünlerde kazlar, kentteki dere ve göletlere girerek serinlemeye çalıştı.

Yetiştirici Mikail Ayaz, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini hatırlatarak, sıcaktan etkilenen kazların dere ve göletlerde serinlediğini anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta günlük 50 bin metreküp atık su arıtılacak https://gazetebirlik.com/haber/karsta-gunluk-50-bin-metrekup-atik-su-aritilacak-6075/

Kars Kalesi arkasındaki alanda kurulan Kars Atık Su Toplama ve Arıtma Tesisi ikmalinde incelemelerde bulunan Çalkın, Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürü Serdar Kotan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Çalkın, atık su tesisinde ciddi çalışmaların yapıldığını belirterek, "17,5 kilometre bir kolektör hattı çekilecek. İnşallah günlük 50 bin metreküp atık su arıtma tesisinde arıtılmış olacak ve 140 bin nüfusa hitap edecek bir tesis haline gelecek. Altyapısını 250 bin nüfus kapasiteye göre ayarlanmış bir arıtma tesisinden söz ediyoruz. Bu tesisi 2025'te bitirmeyi öngörüyoruz. Kars Çayı'ndaki temiz su hasretini gidermiş olacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çevre konusunda hassas olduğunu anımsatan Çalkın, şunları kaydetti:

"Kars'ımızın son 100 yıldaki en önemli projelerinden biri diyebileceğimiz bir proje hayata geçti. Bugün beton atılarak binalarımızın çalışmasına başlandı. İnşallah o eski dönemdeki Kars Çayı hasretini de gidermiş olacağını düşünüyorum. Tekrar çocuklarımızın bu arıtma tesisinden sonra suya girebileceğini umut ediyorum. Kars Çayı'nın kenarında çaylarımızı yudumlarken o hoşlanmadığımız kokuları bundan sonra hissetmeyeceğiz."

Çalkın, tesisin Kars Barajı'na temiz su depolayacağını ve 47 bin 578 hektarlık sulama alanına temiz nitelikli kaliteli su verileceğini de sözlerine ekledi.

İnceleme esnasında milletvekili Çalkın'a AK Parti Kars İl Başkanı Muammer Sancar ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mehmet Nuri Kişli de eşlik etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta şehir çöplüğü boz ayılar için tehdit oluşturuyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sehir-coplugu-boz-ayilar-icin-tehdit-olusturuyor-5607/

Sarıçam ormanları içinde yaşayan boz ayılar, yiyecek bulabilmek için ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Acısu mevkisindeki şehir çöplüğüne geliyor.

Boz ayılar, bazen tek tek bazen yavruları ile birlikte önce kara yolunu, ardından demir yolunu geçerek çöplüğe ulaşıyor. Burada buldukları her türlü yiyecekle beslenen ayılar tekrar ormanlık alana dönüyor.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, Sarıkamış şehir çöplüğünün boz ayılar için tehdit oluşturduğunu ifade ederek, "Bunun en önemli nedenlerinden birisi de sınırsız bir yiyecek kaynağının olması, ilçeden gelen yüksek kalorili çöpler, boz ayılar için ciddi bir besin kaynağı ve boz ayılar vahşi doğada besine ulaşmak için hareketlerini buna göre ayarlıyorlar. Çünkü buradaki bedava ve yüksek kalorili bir yemek. Boz ayılar bu çöplüğe alıştıkça doğadaki görevlerini yerine getirememeye başlıyorlar, aslında sorun buradan başlıyor. Bunun olmaması için çöplük bulunduğu yerden kaldırılmalı, kaldırılamıyorsa da çöplüğe insan ve hayvan girişinin engellenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Çoban, boz ayıların yaşam alanlarına dönebilmesi için ilçedeki çöp konteynerlerinin de değişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlçe sakinlerinden Nurettin İstik de Acısu şehir çöplüğünün boz ayılar için tehdit oluşturduğunu söyledi.

İstik, çöplüğün yalnızca boz ayılar için değil doğaya da büyük zarar verdiğini belirterek, "Acısu çöplüğü ayıların mekanı olmuş. Gelip burada besleniyorlar ve obez duruma geliyorlar. Aslında buna bir çözüm bulunması gerekiyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta çocukların yaralı bulduğu tilki yavrusu tedaviye alındı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-cocuklarin-yarali-buldugu-tilki-yavrusu-tedaviye-alindi-6345/

İlçe girişinde yaralı halde tilki yavrusu gören çocuklar durumu ailelerine bildirdi.

Ailelerin ihbarı üzerine araç çarptığı tahmin edilen yavru, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğüne bağlı Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parklar Şefliği ekiplerince bölgeden alındı.

İlk müdahalenin ardından yaralı tilki, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıkamış'ta bir bozayı ile 3 yavrusu doğada görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/sarikamista-bir-bozayi-ile-3-yavrusu-dogada-goruntulendi-8570/

Acısu bölgesinde görüntülenen bozayı ile 3 yavrusu, sarıçam ormanları arasında bir süre dolaştı.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bölgede sıcaktan bunalan anne bozayı, daha sonra buradaki bir küçük su birikintisine girerek serinlemeye çalıştı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde gittiğini söyledi.

Sıcak havanın yaban hayvanlarını da etkilediğini ifade eden Çoban, "Özellikle sıcak bölgelerde yaşayan ayılar suya girerler. Sarıkamış’taki bu görüntü, açıkçası ender bir görüntü, bizi mutlu etti. Ayıların su birikintilerinde serinlemesi güzel bir görüntü oldu. Aslında ne kadar doğal bir ortamda yaşadıklarını gösteriyor. Anne bozayılar, yavrularına doğada nasıl beslenmelerini göstermek için daha fazla zaman harcamaya, görünmeye başladılar. Bu da Sarıkamış’ta sıcaklarla birlikte doğanın nasıl canlandığını bize gösteriyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta sağanak ve dolu su baskınlarına neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-saganak-ve-dolu-su-baskinlarina-neden-oldu-3212/

Kentte akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu hayatı olumsuz etkiledi.

Şiddetli yağış nedeniyle bazı rögarlar tıkandı, cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

İnönü, Cumhuriyet ve Faikbey caddelerinde sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Kars Belediyesi ekipleri su birikintisinin olduğu yollardaki rögar kapaklarını açarak suyu tahliye etmeye çalıştı.

Şiddetli yağış nedeniyle bazı iş yeri ve garajları da su bastı.

Kente sağanak etkisini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta yolcu otobüsü şarampole devrildi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-yolcu-otobusu-sarampole-devrildi-6168/

Bursa-Kars seferi yapan Turgut Reis firmasına ait 34 TR 078 plakalı yolcu otobüsü, Erzurum-Kars kara yolunun Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt köyü girişindeki viyadüğü geçtikten sonra şarampole devrildi.

İhbar üzerine kaza yerine, sağlık, itfaiye, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Yaklaşık 50 metre yükseklikten düştükten sonra ters dönen otobüsteki 7 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Sıkıştıkları yerden çıkarılan yaralılar, ambulanslarla Erzurum ve Kars'taki hastanelere sevk edildi.

Durumu ağır olan bir yaralı, kara yoluna inen ambulans helikopterle Erzurum'a ulaştırıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'taki Asboğa Gölü yaklaşık 8 metre çekildi https://gazetebirlik.com/haber/karstaki-asboga-golu-yaklasik-8-metre-cekildi-3648/

İlçe merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan 2007 rakımdaki göl, 13 bin 800 metrekarelik alanda bulunuyor.

Ördek, angut, balıkçıl gibi birçok kuşa ev sahipliği yapan gölde, sıcaklıkların etkisiyle yaklaşık 8 metre çekilme yaşandı.

Sarıkamış Liseliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Dağlar Özügüç, AA muhabirine, Asboğa Gölü'nün bölge için çok kıymetli olduğunu söyledi.

Asboğa Gölü ve çevresi için proje çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Özügüç, şunları kaydetti:

"Şu anda sıcaktan dolayı 7-8 metre çekilme var. Bu, işin özünü pek etkilemiyor. Biz burayı projelendirdik, faaliyet aşamasına geldik ve inşallah başaracağız. Burada doğa sporları yapacağız. Bu kuş cennetinde insanlar birkaç gün kalabilecek. Bu sebeple burayı çok kıymetli buluyoruz çünkü bakir bir alan. Buranın bakirliğine zarar vermeden geri tarafta bungalov evler olacak. Burası bir vaha olarak kalacak. İnşallah bunu da gerçekleştireceğiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta yağmurların ardından açan güneşle doğa canlandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-yagmurlarin-ardindan-acan-gunesle-doga-canlandi-9412/

Kentte uzun zamandır aralıklarla etkili olan yağışların ardından güneşin açmasıyla çiçekler ve yaban hayvanlarıyla doğanın bütün güzelliği ortaya çıktı.

Hava sıcaklığının 21 dereceye yükseldiği bölgede çayırlık alanlarda leylekler, balıkçıllar yiyecek ararken, 2 bin 500 rakımlı İznoz vadisindeki küçük göletlerde angıtlar yüzmenin keyfini yaşadı.

İlçe merkezindeki ormanlık alanda bulunan Milet Bahçesinde ise sincaplar kozalaklarla beslendi, atmacalar da av peşine düştü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta yağmurlar sonrası doğa canlandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-yagmurlar-sonrasi-doga-canlandi-9982/

Sarıçam ormanlarıyla çevrili 2 bin 500 rakımlı Kızılçubuk bölgesi, Keklik ve Kelebek vadisi, papatya, gelincik gibi rengarenk açan birçok çiçekle kaplandı.

Küçük şelaleler, mavi, kırmızı, kahverengi ve beyaz renklerdeki kelebekler, kondukları çiçeklerle doğanın bütün güzelliğini sergiliyor.

Bölgede çiçek tarlalarını dolaşan amatör doğa fotoğrafçıları, güzel manzara ve kelebeklerin fotoğraflarını çekiyor.

Amatör fotoğrafçı Ali Kapçak, yağışlardan sonra doğanın daha da renklendiği söyledi.

Doğa fotoğrafı çekmekten büyük keyif aldıklarını belirten Kapçak, "Sarıkamış'a arkadaşlarla geldik ve buranın güzel doğasının, çiçeklerinin fotoğrafını çekiyoruz. Harika bir manzara var." dedi.

Doğa fotoğrafçısı Hasan Cellat ise, Sarıkamış'ın kelebekleriyle, çiçekleriyle ayrı bir ambiyansı olduğunu ifade ederek, doğa tutkunlarını bölgeye davet etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta Komdere Vadisi'ndeki "peri bacaları" turizme kazandırılacak https://gazetebirlik.com/haber/karsta-komdere-vadisindeki-peri-bacalari-turizme-kazandirilacak-2424/

İlçeye 28 kilometre uzaklıkta Karakurt bölgesindeki vadide bulunan "peri bacaları" ve delikli kayaların turizm gezi alanları içine alınması için çalışma başlatıldı.

Sarıkamış Kayak Otelleri Derneği Başkanı Halit Taş, AA muhabirine, ilçede turizmi 12 aya yayma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bölgenin gezi alanlarının yeniden belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Taş, "Bu anlamda Karakurt bölgesinde bulunan peri bacalarının turizme dahil olması için çalışmalarımız sürüyor. Sarıkamış, doğasıyla, güzellikleriyle zaten misafirlerimizin bildiği bir destinasyon. Bu tür güzellikleri ortaya çıkarmak için kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Doğa fotoğrafçısı Hasan Cellat da bölgedeki doğal oluşumların çok güzel görseller sunduğuna işaret ederek, "Buranın bir an önce turizme kazandırılması gerekiyor. Çok güzel bir vadi, çok güzel bir yer." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-2765/

Kentte etkili olan sağanak zaman zaman yerini doluya bıraktı. Şiddetini artıran dolu nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintisi oluştu.

Bazı sürücüler ilerlemekte güçlük çekerken, kimisi de doludan araçlarını korumaya çalıştı.

Faikbey Caddesi'nde rögarların taşması sonucu bazı iş yerlerine su girdi.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta "Geleneksel Yaz Festivali" düzenlendi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-geleneksel-yaz-festivali-duzenlendi-5476/

Festivale AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Selim Belediye Başkanı Coşkun Altun, köy muhtarı Rahim Korkmaz, atlı spor kulüp temsilcileri ile çevre köylerden vatandaşlar katıldı.

Benli Ahmet Köyü Derneği, Köy muhtarlığı ve Atlı spor kulüplerinin organizesiyle köyün çayırlık alanında düzenlenen festival, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Etkinlik; at yarışları, cirit gösterisi ve futbola veda edenler için düzenlenen müsabakayla devam etti. At yarışı ve cirit gösterisine katılanlarla futbola veda edenlere protokol üyelerince plaket verildi.

Kars Milletvekili Adem Çalkın, yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin geleneksel spor dallarının yaşamasında önemli rol üstlendiğini söyledi.

Kars’ın tarihi ve kültürüyle Anadolu’ya açılan bir pencere ve ata sporlarında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Çalkın, "Özellikle Selimli hemşehrilerim bu konuda çok duyarlılar ve güzel hizmetler yapıyorlar. Biz de biliyorsunuz, birkaç yıl önce burada güzel bir cirit sahası yaptık. İnşallah kardeşlerimizin taleplerine göre Kars’taki at biniciliği, cirit sporunu daha da geliştirmek için destek olacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Selim Belediye Başkanı Coşkun Altun ise, "Atalarımız at sırtında buraları yurt edindi, bizlere bıraktı. Şükürler olsun ki atalarımızın izinde atlı cirit ve atlı sporları yarışmalarını bu bölgede yalnızca ilçemiz yapıyor. Buradaki bütün kulüplerimizin emeği var, herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum." diye konuştu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festival, yemek ikramından sonra halaylarla sona erdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'taki eko turizm alanı, doğayla baş başa vakit geçirme imkanı sunuyor https://gazetebirlik.com/haber/karstaki-eko-turizm-alani-dogayla-bas-basa-vakit-gecirme-imkani-sunuyor-8733/

Tarım ve Orman Bakanlığınca Sarıkamış'a yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki bölgede yapılan Keklik Deresi Eko Turizm Alanı şelale, seyir terasları, fotoğraf çekim alanı, ahşap köprü, 25 dinlenme bankı, yağmur barınakları, 650 metrelik yürüyüş yolu ve oturma alanlarıyla hizmet veriyor.

Doğu Ekspresi, kültür turları ve tatil için bölgeye gelen insanlar, sarıçam ağaçlarıyla çevrili eko turizm alanında doğayla baş başa olmanın keyfini yaşıyor.

Doğaseverlerden Ahmet Taştan, AA muhabirine, Sarıkamış'ın muhteşem bir doğaya sahip olduğunu söyledi.

Taştan, doğanın korunması gerektiğini ifade ederek, "İnsanlar lütfen doğayı kirletmesinler, sahip çıksınlar. Çünkü Sarıkamış’ın bulunmaz doğası, havası var. İnsanlar bu temiz havanın, doğanın tadını çıkarsınlar." dedi.

Demet Özdemir de alanın tamamen bir doğa harikası olduğunu belirterek, "Eko turizm alanımız çok güzel olmuş. Tam bir doğa harikası. Çoluk çocuk gelip burada piknik yapıyoruz. İnsanlarımızın daha duyarlı ve temiz olmaları gerekiyor, ormanlar bizim yaşam alanımız." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta dolu ve sağanak etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-dolu-ve-saganak-etkili-oldu-1252/

İlçede akşam saatlerinde aniden bastıran dolu etrafı beyaza bürüdü. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle bazı kanatlı hayvanlar telef oldu.

Yağış nedeniyle ilçede cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Şiddetli dolu nedeniyle tarım arazileri de zarar gördü.

Kent merkezinde de akşam saatlerinde sağanak etkili oldu. Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintisi oluşurken sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta dolu ve sağanak etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-dolu-ve-saganak-etkili-oldu-1108/

İlçede akşam saatlerinde aniden bastıran dolu etrafı beyaza bürüdü. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu nedeniyle bazı kanatlı hayvanlar telef oldu.

Yağış nedeniyle ilçede cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Şiddetli dolu nedeniyle tarım arazileri de zarar gördü.

Kent merkezinde de akşam saatlerinde sağanak etkili oldu. Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintisi oluşurken sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kurbanlıkların tren raylarında tehlikeli pazar yolculuğu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kurbanliklarin-tren-raylarinda-tehlikeli-pazar-yolculugu-9777/

Kent merkezinde Alparslan Mahallesi hemzemin geçidi yanında Kömür Tevzi mevkisinde Kurban Bayramı için kurulan pazar alanına köy ve besi çiftliklerinden getirilen kurbanlıklar satışa sunuluyor.

Pazara hayvanlarını getiren bazı besicilerin tren raylarını kullanması zaman zaman tehlikeye yol açıyor.

Kurbanlıklarını Bülbül Mahallesi'nden pazara tren rayları üzerinden getirmeye çalışan besici İsmail Kaya, Kars-Ankara seferini yapan Doğu Ekspresi'nin geçişine denk geldi.

Raylar üzerinde koyun sürüsünü gören makinist, fren yaparak koyunlara çarpmadan treni son anda durdurabildi.

Şehir merkezinde olması nedeniyle vatandaşların ilgi gösterdiği pazarda, besiciler alana sığmadıkları için zaman zaman tren hattında da satış yapılıyor.

Besici İsmail Kaya, AA muhabirine, Kağızman'dan hayvanları satmak için getirdiklerini söyledi.

Sürünün tren yoluna girmesiyle korku yaşadığını anlatan Kaya, "Tren geldi çok korktum, kaçtım hayvanları çeviremedim, yola girdi. Hayvanlar raya girince ben de çeviremedim, mecbur kaldım öyle sürdüm. Tren geldi sürünün önünde durdu. Kaptan treni durdurdu, durdurmasaydı hepsi ölecekti." diye konuştu.

Besici Zahit Şirin de pazara 30 küçükbaş kurbanlık getirdiğini belirterek, "Burada kurbanlık satıyoruz. 10 kurban sattık önümüzdeki günlerde inşallah hepsini satacağız. Tren de yanımızdan geçiyor, çok tehlikeli. Biraz önce bir arkadaşın koyunlarına çarpacaktı, son anda durdurdular." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta 2 bin 300 rakımdaki Aygır Gölü havadan görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-2-bin-300-rakimdaki-aygir-golu-havadan-goruntulendi-644/

Kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan ve soğuk hava nedeniyle kış aylarında yüzeyi tamamen buzla kaplanan göl, yaz aylarında da farklı güzelliğe bürünüyor.

Kars-Göle kara yolunda bulunan 2 bin 941 metrekare alanı kaplayan göl, yaz aylarında ziyaretçilerine ve fotoğrafçılara ayrı bir güzellik sunuyor.

Volkanik kayaçlar üzerinde oluşan lav set gölü, Çıldır Gölü'ne de 50 kilometre mesafede yer alıyor. Zemininde tatlı su kaynakları bulunan 2 bin 300 rakımdaki gölün, baharda eriyen karlarla suyu yükseliyor.

Martı, yaban ördeği, angut, balıkçıl ve kadife ördek gibi birçok kuşa barınma ve üreme imkanı sağlayan göl, olta balıkçılığı için de elverişli durumda bulunuyor.

Göl, dron ile görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta sel nedeniyle köy yolları ulaşıma kapandı, araziler zarar gördü https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sel-nedeniyle-koy-yollari-ulasima-kapandi-araziler-zarar-gordu-7788/

İlçede iki gündür aralıklarla etkili olan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Şiddetini artıran aşırı yağışın açtığı sel nedeniyle Zuvar, Çallı ve Bayam köyü yollarında hasar meydana geldi.

Ulaşıma kapanan Çallı köyü yolunda ise İl Özel İdaresi ekipleri çalışma yaptı.

İlçeye bağlı Karabağ köyünde de derelerin taşmasıyla oluşan sel, tarım arazilerine zarar verdi. Ekili arazilerde hasar tespit çalışması başlatıldı.

Zuvar Mahallesi Muhtarı Abdurrahman Ağadeve, AA muhabirine, aşırı yağışın oluşturduğu sel nedeniyle kapanan yolları özel idare ekiplerinin ulaşıma açmaya çalıştığını belirterek, "Allah bir daha böyle bir afet yaşatmasın. Can ve mal kaybı yok ancak ekin ve yollarda hasar var." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kardan kapalı yayla yolu ulaşıma açıldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kardan-kapali-yayla-yolu-ulasima-acildi-8151/

lçe Özel İdaresi ekipleri, kış boyu yürüttükleri yoğun karla mücadele çalışmalarını, haziran ayında da yüksek rakımlı yayla yollarında sürdürdü.

Tuygun köyünün kuzey yamacındaki bölgenin kardan kapalı olması nedeniyle ekipler, yöre halkının yaz mevsiminde hayvancılık faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebilmesi için çalışma başlattı.

2 kepçe ve 1 greyder ile 3 metreyi bulan karla mücadele eden ekipler, 2 bin 600 rakımda günler süren çalışmanın ardından yolu ulaşıma açtı.

Tuygun köyü muhtarı Zekeriya Yıldırım, yayla yolunun açılmasından dolayı ekiplere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta sağanak ve dolu etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-saganak-ve-dolu-etkili-oldu-6141/

Kars ile Sarıkamış ilçesinde şiddetli sağanak ve dolu etkili oldu.

Kent merkezi ve ilçede aralıklarla başlayan sağanak, öğleden sonra havaların soğumasıyla doluya dönüştü.

Şiddetli dolu nedeniyle yollarda su birikintileri oluştu, sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Saçak altına sığınan vatandaşlar da yağıştan korunmaya çalıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta 2 bin 700 rakımda yaz mevsiminde karla mücadele devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-2-bin-700-rakimda-yaz-mevsiminde-karla-mucadele-devam-ediyor-6204/

Türkiye'de kışın en sert ve çetin geçtiği iller arasında yer alan Kars'ta, karla mücadele çalışması devam ediyor.

Selim ilçesine bağlı Akçakale köyü yaylası ile Allahuekber Dağı Şehitliğine giden yaklaşık 2 bin 700 rakımlı yolda, ekipler kar temizleme çalışması başlattı.

Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu yolda temizlik yapan ekipler, yaklaşık 2 saatlik çalışmayla yolu ulaşıma açtı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kınalı keklikler doğaya salındı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kinali-keklikler-dogaya-salindi-3214/

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars Şubesi ekiplerince Akkaya Kanyonu'na getirilen 3 aylık 600 keklik, Akyaka Kaymakamı Selçuk Köksal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars Şube Müdürü Resul Gök, Akyaka İlçe Jandarma Komutanı Başçavuş Cengiz Berk, Meteoroloji İl Müdürü Seyit Ahmet Yıldız ile İl Jandarma Komutanlığı Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timince doğaya salındı.

Köksal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akyaka Kanyonu'nun 2021 yılında yapılan çalışmalarla turizme kazandırıldığını belirtti.

Kanyonun, gelecekte bölgenin turizm merkezlerimizden birisi olacağını vurgulayan Köksal, "Bugün de Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars Şube Müdürlüğünün doğamızı korumaya yönelik güzel bir çalışması var. Hem popülasyonu artırma hem de zararlı kenelerden insanlarımızı korumaya yönelik keklik salımı yapıyoruz. İnşallah biz bunları koruyacağız bunlar da bizleri koruyacak." dedi.

Akyaka Kanyonu'nun 3 yıl ava kapalı olacağını ve avcıların da dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Köksal, tüm vatandaşların nesli tehlike altında olan kınalı keklikleri koruması gerektiğini kaydetti.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Uçan su" Susuz Şelalesi, kar ve yağmur sularıyla daha coşkun akıyor https://gazetebirlik.com/haber/ucan-su-susuz-selalesi-kar-ve-yagmur-sulariyla-daha-coskun-akiyor-77/

Kars-Ardahan kara yolunda yer alan ve 75 metre yükseklikten aktığı için "uçan su" olarak adlandırılan Susuz Şelalesi, her mevsim oluşturduğu doğal güzelliklerle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Susuz Kaymakamlığı tarafından hazırlanan projeyle bölgeye kazandırılan "Susuz Şelalesi Mesire Alanı"na gelen vatandaşlar burada, hem piknik yapıp hem de seyir terastan şelaleyi izleme fırsatı yakalıyor.

Kışın da büyük kısmı buzla kaplanan şelaleye gelen ziyaretçiler suyun aktığı yere inerek fotoğraf çektiriyor.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıkamış'ın doğası papatya ve gelinciklerle süslendi https://gazetebirlik.com/haber/sarikamisin-dogasi-papatya-ve-gelinciklerle-suslendi-7733/

İlçenin Hançerli düzü mevkisinde açan papatyalar, 2 bin 500 rakımlı Mescitli köyü meralarında oluşan gelincik tarlaları, doğanın bütün güzelliklerini ortaya koyuyor.

Bölgeye her yıl gelen doğa fotoğrafçıları da çiçeklerin oluşturduğu güzel manzaraların fotoğraflarını çekiyor.

Doğa fotoğrafçısı Hasan Cellat AA muhabirine, Sarıkamış’ın doğasının her mevsim ayrı güzelliğe büründüğü söyledi.

Cellat, çiçeklerle bezenen doğada fotoğraf çekmenin keyifli olduğunu belirterek, "Fotoğrafçı arkadaşlarla Sarıkamış’ın Mescitli bölgesine geldik. Gerçekten de gelincik tarlalarının en güzel karelerini alabilecek ortamdayız. Burada yeşilin ve kırmızının en güzel tonlarını görmek mümkün. Bütün fotoğraf ve doğaseverleri bölgeye bekliyoruz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'taki Çalı Gölü'nde bugüne kadar 185 türden kuş gözlemlendi https://gazetebirlik.com/haber/karstaki-cali-golunde-bugune-kadar-185-turden-kus-gozlemlendi-485/

Türkiye'nin en yüksek rakımlı göllerinden Çalı Gölü, 2016'dan bu yana "ulusal öneme haiz sulak alan" olarak koruma altında bulunuyor.

2 bin 237 metre rakımlı Çalı Gölü sulak alanı, çok sayıda kuşu ağırlıyor. Civardaki kaynak sularıyla beslenen alan, göçmen kuşlara mola noktası oluyor.

Genelde Afrika'dan Rusya'ya göçen türlerin kullandığı rota üzerinde bulunan göl, bu yönüyle kuş gözlemcilerinin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Akademisyen ve gönüllülerin yaptığı son gözlemde kumru (Streptopelia decaocto) ve küçük kumru (Spilopelia senegalensis) kuşlarının kayıt altına alınmasıyla gölde 183 olan tür sayısı 185'e yükseldi.

"Gözlemcilerin kullandığı önemli ve kolay bir rota"

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, AA muhabirine, Çalı Gölü'nün Doğu Anadolu'daki önemli kuş alanlarından biri olduğunu söyledi.

Gölde akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve doğaseverlerin çalışma yürüttüğünü belirten Çelik, "Çalı Gölü'nde daha önceki çalışmalarda 183 tür kaydedilmişti. Bizim de son arazi çalışmalarımızla 2 yeni kayıt daha girdik ve tür sayımız 185'e çıktı." dedi.

Çelik, "Özellikle su kuşları için önemli bir dinlenme noktası. Bahar dönemlerinde burada birçok su kuşu ile karasal kuş da gözlemlenebilmekte. Çalı Gölü, kuş gözlemcileri için de çok önemli bir nokta." diye konuştu.

Uluslararası yol üzerindeki konumu ve kolay ulaşımıyla göle çok sayıda kuş gözlemcisinin geldiğini belirten Çelik, "Gözlemcilerin kullandığı önemli ve kolay bir rota. Buraya gelen gözlemciler rahatlıkla gözlemlerini gerçekleştirebilir." ifadelerini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta hortum çatıları uçurdu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-hortum-catilari-ucurdu-5870/

Kentte dün başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak öğle saatlerinde yerini şiddetli rüzgara bıraktı.

Merkeze bağlı Ölçülü köyünde rüzgar hortuma dönüştü. Kısa süre içinde köyde etkili olan hortum nedeniyle 3 ev, 2 ahır ve cami lojmanının çatı ve duvarlarında hasar oluştu.

Jandarma ve AFAD ekiplerinin sevk edildiği köyde, hasar tespit çalışması yapılıyor.

Ayrıca hortum anı vatandaşlarca cep telefonuyla kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bozayı yavruları geldikleri mahallede çöp konteynerlerinden karınlarını doyurdu https://gazetebirlik.com/haber/bozayi-yavrulari-geldikleri-mahallede-cop-konteynerlerinden-karinlarini-doyurdu-2736/

İlçedeki ormanlık alana yakın İnönü Mahallesi'ne gelen bozayı yavruları, evlerin duvarlarına tırmandı, bahçelerde gezinip çöp konteynerlerinde yiyecek aradı.

Çöp konteynerlerinde buldukları yiyeceklerle karınlarını doyuran bozayı yavruları karanlıkta gözden kayboldu.

Mahalle sakinlerinden Emir Ali Bakışcı, AA muhabirine, dünyanın göç eden tek bozayı türü olarak bildikleri bu bozayılara alışkın olduklarını söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta tatlı su kefallerinin zorlu yolculuğu görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-tatli-su-kefallerinin-zorlu-yolculugu-goruntulendi-5571/

Kars Kalesi'nin arkasındaki eski hidroelektrik santrali önünde biriken balıklar, burada üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek güvenli alanlara çıkmaya çalışıyor.

Çaydaki yolculuk sırasında karşılarına çıkan engelleri adeta zıplayarak aşmaya çalışan tatlı su kefalleri, ortaya koydukları mücadeleyle izleyenleri kendine hayran bırakıyor.

Bölgedeki martı ve balıkçıl kuşları, göç yolundaki balıkları zıpladıkları sırada yakalayarak beslenmeye çalışıyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıkamış'ta baharda bitki ve araçları kırağı kapladı https://gazetebirlik.com/haber/sarikamista-baharda-bitki-ve-araclari-kiragi-kapladi-8688/

İlçede gece hava sıcaklığı sıfırın altında 1 dereceye düştü.

Soğuk hava nedeniyle sabah saatlerinde bina çatıları, araçların camları ve bitkiler kırağı ile kaplandı.

Bu arada göçmen kuşlardan bölgeye gelen leyleklerin, çayırlık alanda yiyecek aradığı görüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta besiciler kar yağışına hazırlıksız yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-besiciler-kar-yagisina-hazirliksiz-yakalandi-7988/

İlçede sabah saatlerinde başlayan kar yağışı zaman zaman etkisini arttırıyor.

Kar, Sarıçam ormanları ve Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin zirvesini beyaz örtüyle kapladı.

Kars-Sarıkamış kara yolunda kar nedeniyle sürücüler kontrollü şekilde ilerleyebildi.

Aniden etkili olan kar yağışıyla, Hamamlı köyü ve Ağbaba Dağı beyaza bürünürken, Hançerli düzü merasında hayvan otlatan besiciler de yağışa hazırlıksız yakalandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ın Sarıkamış ilçesine mayıs ayının ilk gününde kar yağdı https://gazetebirlik.com/haber/karsin-sarikamis-ilcesine-mayis-ayinin-ilk-gununde-kar-yagdi-3292/

İlçede sabah saatlerinde yağan kar, meraları, çatıları ve araçları beyaza bürüdü.

Besiciler, yeşillenen meralarda kar altında hayvanlarını otlatmaya çalıştı. Kuşlar da karlı arazilerde yiyecek ararken görüntülendi.

İlçede çobanlık yapan İsmail Sallabaş, son günlerde havaların soğuk ve yağışlı geçtiğini belirterek, "Bugün 1 Mayıs, sabah hayvanları otlatmak için çıktık ve her taraf beyaza bürünmüş." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta besiciler kar yağışına hazırlıksız yakalandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-besiciler-kar-yagisina-hazirliksiz-yakalandi-8187/

İlçede sabah saatlerinde başlayan kar yağışı zaman zaman etkisini arttırıyor.

Kar, Sarıçam ormanları ve Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin zirvesini beyaz örtüyle kapladı.

Kars-Sarıkamış kara yolunda kar nedeniyle sürücüler kontrollü şekilde ilerleyebildi.

Aniden etkili olan kar yağışıyla, Hamamlı köyü ve Ağbaba Dağı beyaza bürünürken, Hançerli düzü merasında hayvan otlatan besiciler de yağışa hazırlıksız yakalandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta aşı çalışmaları sonrası açılan canlı hayvan pazarlarında sevkiyatlar başladı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-asi-calismalari-sonrasi-acilan-canli-hayvan-pazarlarinda-sevkiyatlar-basladi-2241/

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın yoğun yapıldığı kentte, hayvan hastalıklarının önlenmesi amacıyla geçen ay kapatılan il merkezi ve Selim ilçesinde bulunan hayvan pazarlarındaki aşı çalışmaları tamamlandı.

Büyükbaş hayvanlar, gerekli kontrollerinin ardından 60 tıra yüklenerek İstanbul, Mersin, Ankara ve Kayseri'ye sevk edildi.

Besici Resul Topkaya, gazetecilere, kentten ülkenin her tarafına hayvan gönderdiklerini belirterek, pazartesi günü sevki sağlayacak tır sayısının 100'e çıkacağını kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı karar ile şap olarak bilinen SAT-2 serotipi hastalığına karşı Türkiye'deki hayvan pazarları geçici olarak 9 Martta kapatılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'taki Keklik Vadisi'nde doğa canlandı https://gazetebirlik.com/haber/karstaki-keklik-vadisinde-doga-canlandi-4419/

Yaklaşık bir haftadır aralıklarla etkili olan sağanak ve karın ardından güneşin açmasıyla şırıl şırıl akan sular ve açan çiçeklerle doğa renklendi.

Keklik Vadisi'nde karların erimesiyle küçük şelaleler coştu. Güneşin sıcaklığıyla doğada görünmeye başlayan kelebekler, açan çiçeklerle buluştu.

Doğasever Burhan Bozyel, AA muhabirine kışı ve baharı aynı anda yaşadıklarını belirterek, "Sular coştu, çiçeklerimiz yavaş yavaş açmaya başladı, şükür yaz geliyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars ilkbaharda kışı yaşıyor https://gazetebirlik.com/haber/kars-ilkbaharda-kisi-yasiyor-651/

Sağanağın yerini kar yağışına bıraktığı kentin birçok noktası gibi Kars-Digor karayolundaki Hanlar Geçidi de beyaza büründü.

Yaban kuşları sulak alanlarda yiyecek ararken görüntülendi.

Sarıkamış ilçesinde de etkili olan kar nedeniyle çevre beyaza büründü.

İlçeye 10 kilometre uzaklıktaki 2 bin 368 rakımlı Handere geçinde etkili olan yoğun kar kışı aratmadı. Karla kaplanan sarıçam ağaçları güzel görüntüler oluşturdu.

İlçede göçmen kuşlar da yiyecek ararken görüntülendi.

Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ekipleri kar küreme çalışması başlattı.

Yağışın ardından sisin etkili olduğu bölgede görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü.

Vatandaşlardan Şenay Vanlı, son günlerde kar yağışının aralıklarla devam ettiğini, 20 santimetreye yakın kar bulunduğunu belirterek yağışların bereketli olmasını diledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kardelen ve çiğdemler çiçek açmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kardelen-ve-cigdemler-cicek-acmaya-basladi-9417/

Kars'ta baharın müjdeleyicisi olarak adlandırılan kardelen ve çiğdemler çiçek açmaya başladı.

Kış mevsiminin en sert geçtiği illerin başında gelen Kars'ta, hava sıcaklığının yükselmesiyle karlar erimeye başladı.

Eriyen karların ardında yılın ilk çiçeği ve baharın müjdeleyicisi olarak bilinen beyaz ve mavi kardelenler çiçek açtı.

Merkeze bağlı Ağadeve köyü bölgesindeki ovada kardelenler görüntülendi.

Sarıkamış ilçesinde de kar sonrasında güzel manzaralar oluştu.

İlçede üç gündür aralıklarla etkili olan karın ardından 2 bin 368 rakımlı Handere bölgesinde sarıçam ağaçlarının karlı görüntüsü ve karlar içinde kalan çiğdemler ile oluşan küçük göletler doğanın bütün güzelliklerini sergiledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Karların eriyip çiçeklerin açtığı Sarıkamış göçmen kuşları ağırlamaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/karlarin-eriyip-ciceklerin-actigi-sarikamis-gocmen-kuslari-agirlamaya-basladi-3333/

Türkiye'nin en yüksek yerleşim birimlerinden olan 2 bin 200 rakımlı Sarıkamış'ta karların erimeye başlamasıyla Hançerli düzünde çiğdemler açarken Keklik vadisindeki buzla kaplı Keklik Şelalesinde buzlar çözülmeye, çayırlık alanlarda da büyük göletler oluşmaya başladı.

Buzların eridiği sulak alanlarda angıt, yeşilbaş ördekler yiyecek ararken, yırtıcı kuşlar da yeşilin tonlarını yansıtmaya başlayan doğada avlandı.

Bölgeye gelen göçmen kuşlardan yeşilbaş ördekler, angut, kızıl şahin, atmaca, kerkenez, ağaç kakan gibi birçok kuş türü doğayı hareketlendirdi.

Doğa fotoğrafçısı Turhan Koçaş, AA muhabirine, baharın gelmesiyle donan Keklik Şelalesi yeni çözülmeye başladığını, çiçeklerde bir canlanma ve leylek, angutlar gibi birçok kuşu türünü gördüklerini, bunları fotoğraflamaya çalıştıklarını belirtti.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta dolu, Sarıkamış'ta kar etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-dolu-sarikamista-kar-etkili-oldu-5313/

Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan sağanak, yerini doluya bıraktı.

Dolu nedeniyle yollarda su birikintisi oluştu, tarım arazileri beyaza büründü.

Sarıkamış ilçesinde de kar yağışı etkili oldu.

Vatandaşlardan Yavuz Gök, nisanda kar sürprizi ile karşılaştıklarını belirterek, "Bugün nisan ayının altısı, yine kar yağıyor, kar Sarıkamış'a yakışıyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kar yağışı etkili oluyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kar-yagisi-etkili-oluyor-7761/

Sarıkamış ilçesinin 2 bin 500 rakımlı Soğanlı Dağları ile Çatal Dere bölgesinde kar yağışı etkili oldu.

Bölgedeki ormanlık alanlar karla beraber beyaza büründü.

Yağbasan köyü çayırlık alanına gelen göçmen kuşlardan angutlar dere kenarlarında yiyecek aradı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta eğitime kar engeli https://gazetebirlik.com/haber/karsta-egitime-kar-engeli-6665/

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, ilçe genelinde kar yağışı ve tipinin etkili olduğu belirtildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçe merkezi ve köylerdeki tüm okullarda bir gün eğitime ara verildiği kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Susuz Şelalesi'nin büyük bölümü buzla kaplandı https://gazetebirlik.com/haber/susuz-selalesinin-buyuk-bolumu-buzla-kaplandi-2208/

Kars-Ardahan kara yolunda yer alan ve "Uçan Su" olarak adlandırılan Susuz Şelalesi, her mevsim oluşturduğu doğal güzelliklerle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Valilik koordinesinde, Susuz Kaymakamlığı ve Serhat Kalkınma Ajansınca yapılan çevre düzenlemesi sonucu ziyaretçisi artan şelale, son günlerde kentte etkili olan soğuk hava nedeniyle dondu.

Kayalıkların arasından yaklaşık 75 metre yükseklikten dökülen şelalede metrelerce uzunlukta buz sarkıtları oluştu.

Bölgeye gelen turistler, buzla kaplanan şelaleye karşı seyir terasından fotoğraf çekerek anı ölümsüzleştiriyor.

Dron ile görüntülenen şelale, ziyaretçilerine farklı görseller sunuyor.

Vatandaşlardan İsmail Ayaz, bölgede kar yağışının etkili olmadığını ancak soğuk hava nedeniyle sulak alanların, şelalelerin donduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta öğrenci servisinin devrilmesi sonucu 1 öğrenci öldü, 14 öğrenci yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-ogrenci-servisinin-devrilmesi-sonucu-1-ogrenci-oldu-14-ogrenci-yaralandi-8661/

Taşımalı eğitim gören öğrencilerin bulunduğu Yaşar P. idaresindeki 36 M 1338 plakalı servis minibüsü, Karaurgan köyü mevkisinde devrildi.

Kazada Gökhan Polat (13) hayatını kaybetti, 14 öğrenci yaralandı.

Yaralılar ambulanslarla Arpaçay Devlet Hastanesi ile Kars'taki hastanelere kaldırıldı.

Vali Türker Öksüz, hastanede yaralıları ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Servis sürücüsü gözaltına alındı.

"Yaralı öğrencilerin hayati tehlikesi yok"

Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Arpaçay Devlet Hastanesi'nde gazetecilere, ilçede üzücü bir kazanın yaşandığını söyledi.

Kazada 1 öğrencinin hayatını kaybettiğini ifade eden Öksüz, şöyle konuştu:

"Bugün Arpaçay Karaurgan köyünde, Arpaçay merkezdeki 3 Kasım Ortaokulunun öğrenci taşıyan servis aracının trafik kazası yapması sonucu maalesef 15 öğrencimiz yaralanmıştır. Bu öğrencilerden birisi yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir, 14 yaralımızdan 9'u kontrol amaçlı olarak Harakani Devlet Hastanesi'ne nakledilmiştir. Burada yaralılarımızın tedavileri devam etmektedir. Onlarla ilgili ilk bulgulara göre herhangi bir hayati tehlike söz konusu değildir. Çok üzücü bir olay. Allah beterinden saklasın, vefat eden öğrencimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailesine milli eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum."

Vali Öksüz, yaralı öğrencileri ziyaret ettiğini ve genel durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Öte yandan jandarma ekipleri kazanın yaşandığı bölgede güvenlik önlemi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta Sarıkamış şehitlerini anma etkinliğinde salonun tavanı çöktü https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sarikamis-sehitlerini-anma-etkinliginde-salonun-tavani-coktu-1452/

Sarıkamış şehitleri anısına ilçedeki otelin salonunda gerçekleştirilen programda asma tavanın çökmesi sonucu bazı kişiler yıkıntının altında kalarak yaralandı.

Olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve jandarma ekipleri ile çok sayıda ambulans sevk edildi. İlk belirlemelere göre olayda hafif yaralanan 10 kişi, Sarıkamış Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da hastanedeki yaralıları ziyaret etti.

Kars Valisi Türker Öksüz, gazetecilere, otelin tavanının çökmesi sonucu yaralıların olduğunu belirterek, "İlk belirlemelere göre hayati tehlikesi olan yaralımız yok. Biz ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Şu an hastanemizde 10 kişi var. Önemli problemi olan yok. Tedavileri devam ediyor." diye konuştu.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta Sarıkamış şehitleri anısına meşaleli yürüyüş yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sarikamis-sehitleri-anisina-mesaleli-yuruyus-yapildi-1337/

Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde şehitler için düzenlenen Mevlid-i Şerif'in ardından binlerce vatandaş, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Çanakkale Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelenen ve yönetmenliğini Abdülkadir Katra'nın yaptığı "Vatan Sağ Olsun Sarıkamış" oyunu, alanda kurulan platformda sahnelendi.

Sarıkamış Harekatı'nda yaşanan bazı olayları konu alan oyunun ardından Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ile Yunus Kılıç ve binlerce vatandaş, ellerinde meşalelerle yürüyüşe geçti.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düşmesine aldırmayan katılımcılar, tekbirler eşliğinde Sarıkamış 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndan yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüş sonrası Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne geldi.

Yürüyüşe askeri birliklerin yanı sıra Kızılay gönülleri ve farklı şehirlerden gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

Kızılay gönüllüleri, alandakilere sıcak çorba ve çay ikramında bulundu. 

Yürüyüşe katılanlardan Merve Çöken, şehitlerin anısına düzenlenen etkinliklere ilk kez katıldığını ve duygulandığını söyledi.

Yürüyüşe katılanlardan Buse Danış da etkinliklere katılmaktan onur duyduğunu belirterek, "Farklı bir atmosfer gerçekten, bütün insanların burada olup bu duyguyu aynı şekilde paylaşması bizi ayrıca gururlandırıyor. Türk milleti olarak şehitlerimizi büyük bir özlemle anıyoruz. Onlara minnettarız." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta 75 metreden akan Susuz Şelalesi kısmen dondu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-75-metreden-akan-susuz-selalesi-kismen-dondu-1135/

Kars'ta 75 metreden akan Susuz Şelalesi, soğuk havanın etkisiyle kısmen buz tuttu.

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü kentte, soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.

Dere, nehir ve göletlerin buzla kaplandığı ilde, bazı şelaleler kısmen dondu.

Kars-Ardahan kara yolu üzerinde bulunan ve 75 metre yükseklikten akan Susuz Şelalesi'nin de bir bölümü buzla kaplandı.

Sarkıtların oluştuğu şelale, dronla görüntülendi.

Ziyaretçilerden Mikail Ayaz, son günlerde dondurucu soğukların etkili olduğunu belirterek, "Şelalenin donması bölgeye ayrı bir güzellik katmış. Biz de arkadaşlarla fotoğraf çektirmeye geldik. Kışın çok güzel manzarası oluyor." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Çıldır Gölü'nün yüzeyi soğuk hava nedeniyle donmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/cildir-golunun-yuzeyi-soguk-hava-nedeniyle-donmaya-basladi-3210/

Doğu Anadolu'nun en büyük ikinci gölü olan ve bölgenin sıcaklığın en düşük seyreden illerinden olan Kars'ta, hava sıcaklığı sıfırın altında 8 dereceye kadar düştü.

Kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle Kars-Ardahan sınırı arasında yer alan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nden sonra ikinci büyük göl olan Çıldır Gölü'nün kenar kısımları dondu.

Gölün donmayan bölümlerinde ördek ve sakarmeke kuşları yiyecek aradı.

Gölde atlı kızakçılık yapan Ertan Daşdemir, AA muhabirine, gölün tamamen donmasına sayılı günler kaldığını belirterek, "Hava sıcaklığı sıfırın altında 14-15 dereceye düştüğünde gölün büyük bölümü buz tutuyor. Şu anda gölümüzün sazlık kenarlarında buzlanma oldu. Hava sıcaklığı düştüğünde ise tamamen donacak ve vatandaşları atlı kızaklarla gölün üzerinde gezdireceğiz." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kar ve buzlanma nedeniyle tırlar yolda kaldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kar-ve-buzlanma-nedeniyle-tirlar-yolda-kaldi-8764/

Kars'ta iki gündür aralıklarla devam eden kar yağışı ve soğuk hava yaşamı olumsuz etkiliyor.

Kars-Iğdır kara yolunda buzlanma nedeniyle bazı tırlar Ölçülü köyü mevkisinde yolda kaldı.

Polis ekipleri güvenlik önlemi alarak tırların ilerleyemediği bölgedeki yolun bir şeridini ulaşıma kapattı. Ardından Karayolları ekipleri yolda kar küreme ve tuzlama çalışması yürüttü.

Tırlar, Karayolları ekiplerince iş makinesi desteğinde kurtarılmaya başlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta bir köy kuduz nedeniyle karantinaya alındı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-bir-koy-kuduz-nedeniyle-karantinaya-alindi-2209/

Denizgölü'de bir kedinin saldırgan hareketleri ve ani ölümü üzerine köylüler, durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.

Köye giden ekiplerin kediden aldığı numune, Erzurum Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildi.

Buradaki analiz sonucunda kedide kuduz virüsü tespit edildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Komisyonu kararıyla karantinaya alınan köyde sahipsiz hayvanlara kuduz aşısı yapıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ın Sarıkamış ilçesi karla beyaza büründü https://gazetebirlik.com/haber/karsin-sarikamis-ilcesi-karla-beyaza-burundu-9037/

İlçede gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, çevreyi beyaz örtüyle kapladı.

Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin 2. etap pistlerinde kar kalınlığı 10 santimetre, ilçe merkezinde ise 5 santimetreye ulaştı.

Vatandaşlar, sabah saatlerinde ev ile iş yerlerinin önünde ve araçlarının üzerinde biriken karı temizledi.

Güzel kar manzaralarının oluştuğu sarıçam ormanlarında saka kuşları, bitki tomurcuklarıyla beslenmeye çalıştı.

İlçe sakinlerinden Ayhan Ayna, gece boyunca kar yağdığını, sabah uyandıklarında her tarafı beyaz örtüyle kaplı gördüklerini söyledi.

Digor ilçesindeki bazı bölgeler ile Kars-Iğdır kara yolunun 2 bin 286 rakımlı Hanlar Geçidi mevkisi de karla kaplandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsin-yuksek-kesimlerinde-kar-yagisi-etkili-oldu-360/

Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin beyaza büründüğü ilçede, Horasan-Sarıkamış kara yolunun Handere mevkisi de karla kaplandı.

Kar kalınlığının 5 santimetreyi bulduğu kara yolunda sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Vatandaşlardan Şenay Vanlı, kar yağışına sevindiklerini belirterek, "Sarıkamış'a mevsimin ilk karı yağdı, inşallah bol bereketli olur." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta termometreler sıfırın altında 7 dereceyi gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-termometreler-sifirin-altinda-7-dereceyi-gosterdi-1906/

Soğuk havanın yaşamı olumsuz etkilediği kentte, park halindeki araçların camları buz tuttu.

Bazı vatandaşlar araçlarını, üzerine battaniye ve halı örterek soğuktan korumaya çalıştı.

Sarıkamış ilçesinde de soğuk havanın etkisiyle ağaç ve bitkiler kırağı ile kaplandı.

Keklik Vadisi'ndeki dereler ise soğuk hava nedeniyle kısmen buz tuttu.

Ağrı'da da soğuk havanın etkisiyle araçların camları buz tuttu.

Murat Nehri çevresinde ise yeşil ve sarının farklı tonlarına bürünen ağaçlar dron ile görüntülendi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Ardahan ve Kars'ta soğuk hava nedeniyle araçların camları buz tuttu https://gazetebirlik.com/haber/ardahan-ve-karsta-soguk-hava-nedeniyle-araclarin-camlari-buz-tuttu-1959/

Gece en düşük hava sıcaklığının 4 derece ölçüldüğü Ardahan il merkezinde, açık alanda park edilen araçlar ile bazı evlerin camları buz tuttu, bitkiler kırağıyla kaplandı.

Kentte bazı vatandaşlar soğuktan korumaya çalıştıkları araçlarını örttü.

Erken saatte evlerinden çıkan vatandaşlar da soğuktan etkilendi.

Kars

Yüksek kesimlerdeki tepeler ve köylerde bir süre önce etkili olan kar yağışının ardından beyaza bürünen Kars'ta da soğuk hava etkisini gösterdi.

Özellikle sabah saatlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle bazı araçların ve binaların camları buzla kaplandı.

Halen yüksek kesimleri beyaz örtüyle kaplı olan şehirde soğuk havanın etkili olması nedeniyle besiciler hayvanlarını meraya çıkarmayarak ahırda beslemeye başladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk hava yüzünden araçların camları buz tuttu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-hava-yuzunden-araclarin-camlari-buz-tuttu-7010/

Kentte dün aralıklarla etkili olan kar yağışı bir çok yerleşim yerini beyaza bürüdü. Tekneli köyünde, vatandaşlar hayvanlarını kar üzerinde yemledi.

Vatandaşlar, yavru köpekleri de soğuktan etkilenmemeleri için kapalı alanlara aldı.

Sarıkamış ilçesinde de kar yağışı sonrası hava sıcaklığı sıfırın altında 6 dereceye düştü.

Sabah saatlerinde kırağı etkili olan ilçede araçların camları buz tuttu, bitkiler kırağı ile kaplandı.

Araç sürücüsü Sezai Paloni, havanın birden soğuması yüzünden aracının camının buz tuttuğunu söyledi.

İlçede karla kaplı Cıbıltepe Kayak Merkezi ve Allahuekber dağlarında güzel görüntüler oluşturdu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta etkili olan sis sürücülere zor anlar yaşattı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-etkili-olan-sis-suruculere-zor-anlar-yasatti-7178/

İlçede gece aralıklarla devam eden yağmurun ardından sabah sis etkili oldu.

Özellikle Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki tesisler bölgesi ile ormanlık alanlarda etkili olan sis, görüş mesafesini yer yer 40 metreye düşürdü.

Sis nedeniyle sürücüler araçlarıyla yolda güçlükle ilerleyebildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta soğuk havanın ardından sobalar yanmaya başladı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-soguk-havanin-ardindan-sobalar-yanmaya-basladi-4916/

Sağanağın ardından soğuk havanın etkili olmasıyla kentte yüksek kesimlerde kar etkili oldu.

Yağışla birlikte hava sıcaklığının düştüğü kentte, vatandaşlar sobalarını kurarak yakmaya başladı.

Ali Şahin, 8 yıldır Kars'ta olduğunu ve ısınma sezonunu bu yıl erken açtıklarını ifade ederek, "Geçen hafta Ankara'daydım kısa kol giyiyordum, Kars'a geldim ateşin başında ısınmaya çalışıyorum. Hava soğuk, üşüyorum." diye konuştu.

Kafe işleten Serkan Alban ise bu yıl havaların erken soğuduğunu belirterek, "Kışın gelmesiyle havalar soğudu, müşterilerimiz üşüyordu, sobayı kurduk yakmaya başladık." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Nesli tükenme tehlikesi altındaki toy kuşları Kars'ta görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/nesli-tukenme-tehlikesi-altindaki-toy-kuslari-karsta-goruntulendi-7837/

Doğa ve Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, "Toy Kuşu Eylem Planı" kapsamında yaptıkları envanter çalışmalarında, bir çift toy kuşunun beslendiğini fark etti.

Ekipler, rastladıkları toy kuşlarını görüntüleyerek kayıt altına aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Alev avcıları' sarıçam ormanlarında 7/24 nöbette https://gazetebirlik.com/haber/alev-avcilari-saricam-ormanlarinda-724-nobette-5143/

Sarıkamış ilçesinden başlayarak bölgedeki geniş bir coğrafyaya uzanan ormanlık alanda görevli personel, yaz döneminde orman yangınlarına karşı teyakkuzda bulunuyor.

Bozayı, vaşak, kurt, tilki gibi yabani hayvanların yaşadığı sarıçam ormanları, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü personeli tarafından sıkı korunuyor.

Yüksek noktalardan dürbünle sık sık çevreyi gözetleyen ekipler, zaman zaman da ormanın arasında dolaşarak yangına sebebiyet verecek cisimleri temizliyor.

Erzurum Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, AA muhabirine, Orman Genel Müdürlüğü olarak ormanları her türlü tehlikeye karşı koruduklarını ve ağaçları geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

"Yangınla mücadele edecek personel alımı yapıldı"

Ormanlarda usulsüz faydalanmalara karşı tedbirler aldıklarını ifade eden Ayatay, "Orman yangınlarına karşı hassas olan bölgelerde tedbirlerimizi aldık. Son iki yıldır yangınla mücadele edecek personel alımı yapıldı. Arazözlerimiz, tüm müdahale araçlarımız hazır, teknik personellerimiz mevcut ve eksik personelimiz yoktur. Olası orman yangınlarına karşı da planladığımız Handere köyü civarında orman yangını havuzu yapıyoruz. Burada ihtiyaç halinde olası yangınlara karşı tedbir amaçlı çalışmamız var." dedi

Ayatay, vatandaşların ormanlık alanlarda daha hassas ve dikkatli olmasını isteyerek, orman yangınlarının yüzde 90'nının insan kaynaklı olduğuna işaret etti.

Valiliğin aldığı kararla kentte ormanlara giriş ve çıkışların yasakladığını hatırlatan Ayatay, şunları kaydetti:

"Tedbirlerimizi en üst düzeyde alıyoruz. Özellikle orman yangını olması durumunda kısa sürede müdahale etmeyi amaçlıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadelede Orman Genel Müdürlüğümüz gerekli hava ve kara desteğini sağlıyor. Onlar için belirlenmiş noktalarda su alınabilir havuz yapacağız. Karakurt Barajı, Bayburt Barajı var, ihtiyaç halinde buralardan su alınarak yangına müdahale edeceğiz. Tedbirleri aldık, personelimiz yangın nöbeti tutuyor, ormanlar kontrol altında ve şu ana kadar bir problem yok."

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta yağış taşkınlara neden oldu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-yagis-taskinlara-neden-oldu-9624/

İlçede yaklaşık bir haftadır aralıklarla devam eden sağanak ve dolu yaşamı olumsuz etkiledi.

Sağanak nedeniyle oluşan su taşkınında ilçenin Kocaköy köyünde 3 evi su bastı.

Köylülerin ihbarıyla bölgeye gelen Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, jandarma ve itfaiye ekipleri, suyu tahliye etti.

Sağanak sonrası ilçenin Celal köyünde de dereler taştı.

Söz konusu köyde bir dereden taşan suyun dolduğu yolun karşısına geçmeye çalışan koyun sürüsünden 15 koyun suya kapıldı. Bu koyunlardan 9'u köylülerce kurtarıldı, 6'sı telef oldu.

İl merkezinde de sabah saatlerinde de şiddetli sağanak ve dolu etkili oldu.

Faikbey ve Cumhuriyet caddelerinde yollarda su birikintileri oluştu.

Vatandaşlar ve sürücüler su birikintileri yüzünden yolda ilerlemekte güçlük çekti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta 6 ilden UMKE ekibin katılımıyla deprem tatbikatı yapıldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-6-ilden-umke-ekibin-katilimiyla-deprem-tatbikati-yapildi-3598/

Kars'ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) 6 ildeki personelinin katılımıyla deprem tatbikatı düzenlendi.

İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Harakani Havalimanı yanında bulunan bir binada gerçekleştirilen tatbikata, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), polis, Kars Belediyesi itfaiye ekipleri ile Kars, Erzurum, Erzincan, Iğdır, Ardahan ve Bayburt'tan 105 UMKE görevlisi katıldı.

Tatbikatta senaryo gereği Kars merkezli 6,5 şiddetinde meydana gelen depremde iki binada hasar ve yıkım meydan geldi, 9 kişi göçük altında kaldı.

Deprem sonrası, bölgeye gelen ekipler, enkaz altındaki yaralıları tespit ettikten sonra kurtarma çalışması başlattı. Göçük altından çıkarılan yaralılar, sahra çadırında ilk müdahale yapıldıktan sonra ambulansla hastaneye sevk edildi.

İl Sağlık Müdürü Zakir Lazoğlu, gazetecilere UMKE'nin kurulduğu günden bu yana birçok önemli hizmette bulunduğunu söyledi.

Ekiplerin bölge tatbikatını başarılı şekilde gerçekleştirdiğini ifade eden Lazoğlu, "Kars UMKE, Pençe Kilit Operasyonu, Barış Pınarı Harekatı, sınır ötesi harekatlar, Elazığ ve Van Başkale depremi, Sinop, Kastamonu, Rize sel felaketinde başarıyla görev aldı." dedi.

Kentte 3 gün süren tatbikat, başarıyla tamamlandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sarıkamış, hayvanat bahçesi görevlileri için eğitim merkezi oldu https://gazetebirlik.com/haber/sarikamis-hayvanat-bahcesi-gorevlileri-icin-egitim-merkezi-oldu-5303/

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, KuzeyDoğa Derneği tarafından hayvanat bahçesi görevlilerine yabani hayvanları yakalama ve izleme konusunda eğitim veriliyor.

Derneğin "Sarıkamış Ormanlarında Yırtıcı Memeli Hayvanların Araştırılması" projesi kapsamında ilçeye gelen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi görevlilerine, bozayı, kurt ve vaşakların nasıl yakalandığı ve takip edildiği uzmanlarca hem teorik hem de uygulamalı anlatılıyor.

Sarıçam ormanları içinde 2 bin 500 rakımlı Suludere mevkisinde yaklaşık bir hafta eğitimden geçen görevlilere, anestezi iğnesi atan tüfekle bozayıların nasıl uyutulacağı hazırlanan maket ayı üzerinde öğretiliyor.

Kocaeli'deki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi görevlileri ile İstanbul, Sakarya, Boğaziçi, Koç ve Utah üniversitelerinden bilim insanları da sarıçam ormanlarında çeşitli eğitimler aldı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, dernek olarak "Sarıkamış Ormanlarında Yırtıcı Memeli Hayvanların Araştırılması" projesi kapsamında çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi görevlileriyle yerinde doğa koruma programları gerçekleştirdiklerini belirten Çoban, şöyle konuştu:

"Hayvanat bahçesinde görevli veteriner hekim, hayvan bakıcılarının bu alanda tecrübelerini artırma konusunda eğitim faaliyetimiz devam ediyor. Hayvanat bahçesindeki arkadaşlarımızla şimdiye kadar 10 bozayı ve bir kurt yakaladık ve onlara uydu vericisi taktık. Hayvanların nasıl anesteziye alındığı, nasıl yakalandığı, anestezi anında nelere dikkat edildiği konusunda eğitimlerimiz devam ediyor."

"Saha çalışmasındaki eğitimler çok önemli"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi görevlisi Nafi Akyar da Sarıçam ormanları içinde güzel bir eğitim süreci yaşadıklarını anlattı.

KuzeyDoğa Derneği ile iş birliği içinde çalıştıklarını kaydeden Akyar, "Burada yaban hayvanlarının nasıl izlendiği, anestezinin nasıl atıldığı ve hayvanlara nasıl yaklaşıldığı konusunda eğitimler alıyoruz. Aldığımız eğitimleri gittiğimiz yerdeki arkadaşlara aktaracağız." diye konuştu.

Eğitime katılan Osman Alper ise saha çalışmasındaki eğitimlerin çok önemli olduğunu vurguladı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta doktorun bıçakla yaralanmasına meslektaşları tepki gösterdi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-doktorun-bicakla-yaralanmasina-meslektaslari-tepki-gosterdi-5502/

Kars Harakani Devlet Hastanesi bünyesinde görevli olan ve yaklaşık 3 ay önce geçici görevle geldiği Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesinde hizmet veren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. M.E, dün akşam saatlerinde henüz kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından evinin yakınında bıçakla bacağından yaralandı.

Saldırgan kaçarken, M.E. çevredekilerin ihbarıyla gelen sağlık görevlilerince çalıştığı hastaneye kaldırıldı.

Tedavisinin ardından taburcu edilen M.E. olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Olay sebebiyle Harakani Devlet Hastanesi ve KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi çalışanı bir grup doktor, M.E'nin geçici görevle çalıştığı hastane önünde toplanıp olaya tepki gösterdi.

Doktorlar adına basın açıklaması yapan Hekim-Sen İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi İnanç Artaç, bu üzücü olayı kınadıklarını belirterek, "Mesleğini özveriyle yapan, hastalarına yakın ilgi ile bakan, gece-gündüz, 24 saat sağlık hizmetini vermeye çalışan cerrah arkadaşımız bir süre silahlı bir kişi tarafından tehdit edilmiş, maalesef dün de bıçaklı saldırıya maruz kalmıştır. Bu saldırı, sağlık çalışanlarına işleri nedeniyle yapılan kaçıncı saldırı bilmiyoruz ama son olmasını umuyoruz" dedi.

KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başol Canbakan da makam odasında gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, şunları kaydetti:

"Dün maalesef hastanemiz hekimlerinden kıymetli mesai arkadaşımız hain bir saldırıya maruz kalarak bıçaklanmıştır. Kendisi, 'hastalarına daha iyi bakacaksın' gibi neye dayandığı ve kime yapıldığı belirsiz bir davranış gerekçe gösterilerek saldırıya uğramıştır. Bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Saldırıyı takiben 'Beyaz Kod' sistemi devreye sokulmuştur. Olay sonrası Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış olup konu ile ilgili sürdürülen hukuki süreçlerin yakın takipçisi olacağız."

Canbakan, bıçaklı saldırıya uğrayan M.E'nin genel sağlık durumunun iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Polisin, kaçan şüpheliyi yakalamak için başlattığı çalışmalar sürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Göçük altında kalan anne ve iki oğlu öldü https://gazetebirlik.com/haber/-gocuk-altinda-kalan-anne-ve-iki-oglu-oldu-2597/

Merkeze bağlı Verimli köyünde şiddetli sağanak ve dolu nedeniyle sabah saatlerinde Osman Budak'a ait müstakil evin toprak damlı kısmında göçük meydana geldi.

Evdeki göçükten yaralı kurtulup dışarı çıkmayı başaran 12 yaşındaki Sibel Budak, durumu köylülere bildirip yardım istedi.

Köylüler göçük altında kalan anne Songül Budak (36) ile çocukları Bedirhan (10) ve Boran Budak'ı (8) kurtarmak için çalışma yaptı.

Olay yerine Jandarma Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi.

Ekiplerce yapılan çalışmada, göçük altında kalan anne ile çocukları Bedirhan ve Boran'ın hayatını kaybettiği belirlendi.

Göçükten yaralı kurtulan Sibel Budak ise sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Gece avlanıp gündüz dinlenen vaşak 'Dorlion', 11 ayda 1400 kilometre yürüdü https://gazetebirlik.com/haber/gece-avlanip-gunduz-dinlenen-vasak-dorlion-11-ayda-1400-kilometre-yurudu-314/

KuzayDoğa Derneği görevlileri, Doğu Anadolu'daki biyolojik çeşitliliği tespit edip korumak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle Sarıkamış ilçesinde 10 yıl önce başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çerçevede Eskişehir Hayvanat Bahçesi görevlilerinin de desteğiyle dernek üyelerince 6 Temmuz 2021'de ilçedeki sarıçam ormanlarında yakalanan bir Kafkas vaşağına, üzerinde konum gösteren GPS ve veri sağlayan GPRS cihazları olan tasma takıldı.

"Dorlion" adı verilen 15 kilogram ağırlığında ve 5 yaşındaki dişi vaşağın doğadaki hareketleri ve yaşam alanı bu uydu vericileri ile takibe alındı.

Bu çalışma sonucu Sarıkamış ve Selim ilçelerinde kullandığı alanlar ve güzergahı kayıt altına alınan Dorlion'un, gece avlanıp gündüz insanlardan uzak ve güvenli alanlarda dinlendiği belirlendi.

Gece avlandığı için "ormanın hayaleti" olarak adlandırılan vaşağın, son 11 ayda Sarıkamış ve Selim ilçelerinde 446 kilometrekarelik alanı kullanıp 1400 kilometre yol katettiği saptandı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, Sarıkamış'ın birçok yabani hayvana ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Sarıkamış ormanları Türkiye'de iki alt türü görülen vaşağın bu türlerinin kesişme noktasında yer alıyor. Bu türlerden birisi Avrasya vaşağı, diğeri ise Kafkas vaşağı." dedi.

Vaşaklar uydu vericisi takılarak izleniyor

Nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşağın izini Sarıkamış'ta sürdüklerini dile getiren Çoban, "Kafkas vaşağı bizim için çok değerli çünkü Türkiye'de görüldüğü tek yer burası. Biz de Kafkas vaşağını araştırmaya yoğunlaştık, vaşaklar üzerinde yaklaşık 10 yıldır çalışma yapıyoruz. 2013'ten beri de vaşakları yakalayarak uydu vericisi takıyoruz. Bu çalışmamız devam ederken Eskişehir Hayvanat Bahçesi görevlileri ile yaptığımız çalışmada 'Dorlion' adını verdiğimiz Kafkas vaşağını yakaladık." diye konuştu.

Çoban, "Dorlion"u izleyip önemli bilgiler elde ettiklerini anlatarak, şunları aktardı:

"11 aydır izlediğimiz Dorlion şu ana kadar 446 kilometrekarelik bir alan kullandı. Bir Kafkas vaşağının yaşayabilmesi için dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı'nın 6 katı alana ihtiyacı var. Bu tespit, ormanların ve doğal yaşam alanlarının vaşaklar için ne kadar önemli olduğunu, koruma planları yapılırken verilerin ne kadar dikkatli analiz edilmesi gerektiğini görüyoruz."

Dorlion, üremek ve yavru yapmak için ormanın en sessiz bölümünü seçiyor

Vaşağın ormanlar dışındaki alanları da kullandığını ve bu süreçte 1400 kilometre yol katettiğini aktaran Çoban, dişi olan vaşağın kışın üremek için ormanın en dip ve sessiz yerlerine gidip eş aradığını söyledi.

Çoban, fotokapanlar sayesinde, doğum yapması halinde yavrularıyla görüntülemek istedikleri Dorlion'a takılan ve üzerinde uydu vericisi olan tasmanın da bir süre sonra kendiliğinden düşeceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta oluşan menderesler helikopterden görüntülendi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-olusan-menderesler-helikopterden-goruntulendi-5231/

Arpaçay ilçesinde doğanın canlanmasıyla yeşeren arazilerin arasında kılcal damarlar gibi kıvrılan menderesler çevresine ayrı bir güzellik katıyor.

Zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarına sahip bölgede kıvrımlarıyla eşsiz manzara oluşturan menderesler, helikopterden görüntülendi.

Menderesler, bölgede yeşilin tonlarının görülebildiği çayırlarda otlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla bütünleşen manzarasıyla ziyaretçilerini bekliyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta mayıs ayında yağan kar tarım alanlarını beyaza bürüdü https://gazetebirlik.com/haber/karsta-mayis-ayinda-yagan-kar-tarim-alanlarini-beyaza-burudu-7662/

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düştüğü Sarıkamış ilçesinde, gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yerini kar yağışına bıraktı.

Kardan dolayı Cıbıltepe Kayak Merkezi, evlerin çatıları, araçların üzeri ve tarım alanları karla kaplandı.

İlçede kar yağışı ve soğuk hava sebebiyle meralarda hayvanlarını otlatan çobanlar zor anlar yaşadı.

Mayısta yağan kar, çiçekleri de beyaz örtüye bürüdü.

Vatandaşlardan Serhat Yıldız, "Mayıs ayındayız, gece çok soğuktu, kar yağdı. Bir türlü havalar ısınmadı." dedi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta AFAD vatandaşları sel ve su taşkınlarına karşı uyardı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-afad-vatandaslari-sel-ve-su-taskinlarina-karsi-uyardi-3508/

Ayğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir aydır bölgenin yoğun yağışlar aldığını söyledi.

Nisanda bazı mahallelerde taşkınlar meydana geldiğini hatırlatan Ayğan, "4 Nisan'da Aydınlıkevler Mahallesi'nde su baskını yaşamıştık. Dün 3 köyde su baskını ihbarı geldi, buralara da müdahale ettik, gerekli önlemleri aldık." dedi.

Ayğan, yağışların etkisini sürdürmesinin beklendiğini belirterek, "Önümüzdeki günlerde yoğun yağış görülüyor. Özellikle su kenarlarında evi olanların çok dikkatli olması gerekiyor. İmkanları varsa daha güvenli alanlarda bulunsunlar. Muhtarlarımız köylerde kanal ve menfezlerin tıkalı olup olmadığına baksınlar, tıkanıklık varsa bize bildirsinler. Bu dönemlerde bölgemizde sel baskınları yaşanabiliyor, bu nedenle tüm vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta 3 köyde sel nedeniyle su taşkını yaşandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-3-koyde-sel-nedeniyle-su-taskini-yasandi-2971/

İlçeye bağlı Küçükçatma köyünde Kars Çayı'nın debisi dolu ve sağanak nedeniyle yükseldi. Köyden geçen ve grup köy yollarının trafik akışını sağlayan köprü su altında kaldı.

Vatandaşların ihbarı üzerine köye gelen jandarma ekipleri, yolu ulaşıma kapattı. Arpaçay İlçe Özel İdaresi ekiplerince suyun önü açılıp dereye akışı sağlanarak yol yeniden ulaşıma açıldı.

Sağanak nedeniyle meydana gelen taşkınlarda ilçeye bağlı Atçılar ve Akçakale köylerinde de bazı evleri su bastı.

Özel idare ekiplerince köylerdeki suların tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı.

Bölgede sağanak etkisini sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta arife günü kaybolan çocuk kayanın dibinde uyurken bulundu https://gazetebirlik.com/haber/karsta-arife-gunu-kaybolan-cocuk-kayanin-dibinde-uyurken-bulundu-8565/

Merkeze bağlı Halefoğlu köyünde 1 Mayıs'ta sabah saatlerinde akrabalarıyla hayvanlarını otlatmaya gittiği arazide kaybolan 12 yaşındaki Tarık Altun'dan, arama çalışmalarının dördüncü gününde sevinçli haber geldi.

Arama çalışmalarını sürdüren amca Taner Altun ve köylüler, çocuğu Yalınkaya köyü kırsalındaki bir kayanın dibinde uyurken buldu.

Jandarma ekiplerinin desteğiyle ambulansla Kars Harakani Devlet Hastanesine kaldırılan çocuğun bilincinin açık olduğu belirtildi.

Amca Altun, AA muhabirine, ekiplerden ayrı yaptığı çalışmada yeğenini bulduğunu söyledi.

Çalışmaya katılan herkese teşekkür eden Altun, "Allah herkesten razı olsun. Bütün köylüler, ekipler seferber oldu, Allah devletimizden razı olsun. Bir kayanın dibinde yüz üstü yatarken buldum, suyla elini yüzün yıkadım." dedi.

Baba Oktay Altun ise çocuğunun bulunmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Arama çalışmalarına yoğun katılım olduğunu anlatan Altun, "Çocuğum sağ salim bulunduğu için sonsuza kadar teşekkür ediyorum. Allah kimseye evlat acısı vermesin. Allah herkesten razı olsun. Herkes elinden geleni yaptı, seferber oldular. Çocuğumu gördüğümde çok sevindim, dünyalar benim oldu." ifadelerini kullandı.

AFAD İl Müdürü Oktay Ayğan da 500-600 kişilik jandarma, koruyucu, AFAD ekipleri, UMKE personeli ve köylülerle çok geniş alanda arama yapıldığını hatırlattı.

AFAD Başkanlığının talebi üzerine İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen Emniyet Müdürlüğü Artvin ve Diyarbakır AFAD dalgıç ekipleriyle de etraftaki göletlerde su altı aramaları yapıldığını anımsatan Ayğan, şunları kaydetti:

"Bugün çok şükür mutlu sona ulaşıldı. Bölgeye 8 kilometre mesafede Yalınkaya köyü civarlarında kaybolan çocuğu sağ olarak bulduk. Şu anda hastaneye sevki yapıldı, sağlık kontrollerinden geçiyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Sayın valimizin koordinesinde kamu kurumlarının tamamı ilk günden canla başla, geceli gündüzlü çalışarak mutlu sona ulaşmış bulunmaktayız."

Olay

Merkeze bağlı Halefoğlu köyünde 1 Mayıs'ta sabah saatlerinde Selma ile Oktay Altun çiftinin 12 yaşındaki çocukları Tarık Altun, akrabalarıyla hayvan otlatmaya gitmişti. Sağanağın etkili olmasıyla akrabalarının eve gönderdiği Altun'un, saat 17.00 sularında eve dönmediği anlaşılmıştı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kaybolan çocuğu arama çalışmaları devam ediyor https://gazetebirlik.com/haber/-karsta-kaybolan-cocugu-arama-calismalari-devam-ediyor-5429/

Merkeze bağlı Halefoğlu köyünde sabah saatlerinde kuzenleriyle hayvanlarını otlatmaya giden, Selma ve Oktay Altun'un 12 yaşındaki çocukları Tarık Altun, sağanak yağışının etkili olmasıyla eve gönderildi.

Kuzenleri saat 17.00 sularında dönünce Tarık'ın eve gelmediğini öğrendi. Bunun üzerine yaklaşık 500 kişi, 100 traktör ile arama çalışması başlattı.

Havanın kararmasıyla arama çalışmalarında bir sonuç alamayan köy halkı, durumu yetkililere bildirdi. AFAD ve jandarma ekipleri ile UMKE personeli ve köy korucuları arama çalışması başlattı.

Kaybolan 12 yaşındaki Tarık'ın amcasının oğlu Reşo Altun, gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvanları otlatırken iki gruba ayrıldıklarını söyledi.

"Biz büyükbaş hayvanları getirirken danaları da küçük kuzenlerim getiriyordu." diyen Reşo Altun, şöyle konuştu:

"Köye döndüğümüzde küçük kuzenlerime yardım etmek için yanlarına gittim, Tarık'ın eve gitmediğini öğrendim. Bunun üzerine aramaya başladım, babam ve amcamı aradım. Saat 17.00'den beri haber alınamıyor. Hava biraz sisliydi, yağmur da şiddetli yağınca yolunu kaybetmiş olabilir."

Termal kameraların da kullanıldığı arama çalışmalarına gece ara veren ekipler, sabah saatlerinde de faaliyetlerini sürdürdü.

Bölgeye gelen komandolar ile Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi de arama faaliyetlerine destek veriyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars Valiliğinden toz taşınımı uyarısı https://gazetebirlik.com/haber/kars-valiliginden-toz-tasinimi-uyarisi-6537/

Valilikten yapılan açıklamada, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının bölgede bugün başlayacağı ve 20 Nisan'da sabah saatlerinden itibaren etkisini yitireceği belirtildi.

Açıklamada, vatandaşlar ile yetkililerin, görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta su baskının yaşandığı evlerdeki su tahliye ediliyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-su-baskinin-yasandigi-evlerdeki-su-tahliye-ediliyor-614/

Kars'ta havaların ısınması ve karların erimesi sonucu taşan kanallar, Aydınlıkevler, Karadağ ve Halitpaşa Mahallesi'nde su baskılarına neden oldu.

Kars Valisi Türker Öksüz'ün talimatlarıyla, su baskını yaşanan bölgelerde ekiplerce yoğun bir çalışma başlatıldı.

Dün başlayan su çekilmeleri bugün de devam ederken Kars Belediyesi itfaiye ekipleri, motopomp yardımıyla Aydınlıevler Mahallesi ve Kars otogarında su tahliye çalışmaları başlattı.

Yine bölgede, İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD), Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü (DSİ), İl Özel İdaresi, Kars Belediyesi ekipleri vatandaşların en kısa zamanda evlerine dönebilmesi için bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kış uykusundan uyanan bozayıların görüntüsü fotokapan ve kameralara yansıdı https://gazetebirlik.com/haber/kis-uykusundan-uyanan-bozayilarin-goruntusu-fotokapan-ve-kameralara-yansidi-6524/

Kış uykusuna yattıkları Kars'ın Sarıkamış ilçesinde baharın gelmesiyle uyanan bozayılar, fotokapan, videokapan ve kameralarla kaydedildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta sel ve taşkının etkili olduğu mahallede sular çekiliyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sel-ve-taskinin-etkili-oldugu-mahallede-sular-cekiliyor-1293/

Suların çekilmeye başladığı Ufuk Sokak'ta, belediye, Devlet Su İşleri (DSİ), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İl Özel İdaresi ve itfaiye ekipleri çalışma yürütüyor.

Aşınan yollara hafriyat döken ve düzelten belediye ekipleri, su birikintisinin olduğu bazı bölgelerde ise tahliye için yeni kanallar açtı.

DSİ ekipleri de tıkalı kanalları açıp genişleterek suyu tahliye etmeye çalıştı. Ekipler ayrıca su seviyesinin düştüğü yerlerde tıkanan kanalları da temizledi.

Vali ve Belediye Başkanvekili Türker Öksüz, ekiplerin çalışmalarını inceledi. 

Kentte 4 gün önce kar erimesi nedeniyle Aydınlıkevler Mahallesi sular altında kalmış ve burada mahsur kalan 40 kişi kurtarılmıştı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kar, tipi ve kapalı yollara rağmen kırsaldaki evde sağlık hizmeti aksatılmıyor https://gazetebirlik.com/haber/kar-tipi-ve-kapali-yollara-ragmen-kirsaldaki-evde-saglik-hizmeti-aksatilmiyor-616/

İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri ekiplerince verilen evde sağlık hizmetinden yaşlı, yatağa bağımlı hastalar, palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki kas hastaları, demans, parkinson tanılı hastalar, hematolojik/onkolojik hastalık grupları, ameliyat sonrası hekim tarafından evde takibi uygun görülen hastalar yararlanabiliyor.

Yılın 6 ayı beyaz örtüyle kaplı kent kırsalındaki çalışmalarını olumsuz hava koşullarına rağmen aksatmayan ekipler, takibini yaptıkları hastalara zaman zaman karda bata çıka yürüyerek ulaşıyor.

Yolları kapalı bulunan köylere ise karla mücadele ekiplerinin desteğiyle ulaşan sağlık görevlileri, tüm zorluklara rağmen evde sağlık hizmetini aksatmadıkları hastaların hem duasını alıyor hem de gönüllerini kazanıyor.

"2021 yılında 19 bin hastaya hizmet verildi"
Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Dr. İsmail Uğurlu, AA muhabirine, salgın döneminde de hastalara aralıksız evde sağlık hizmeti sunduklarını söyledi.

Hem Kovid-19 ile mücadelede hem de salgın dışındaki diğer hastalıklarda vatandaşların maddi ve manevi ihtiyaçlarını giderebilmek adına ekiplerin özveriyle çalıştığını ifade eden Uğurlu, şöyle konuştu:

"Evde Sağlık Hizmeti Birimi pandeminin başlamasıyla Vefa Sosyal Destek Grubu ile iletişim halinde koordineli şekilde çalıştı. Ekiplerimiz 2020 yılında yaklaşık 21 bin, 2021 yılında 19 bin civarında ziyaret gerçekleştirerek vatandaşların tedavisini sağladı. Tıbbi tedaviye ihtiyacı olan hasta ve hasta gruplarının hem kendisine hem de ailesine sosyal, tıbbi ve psikolojik desteğin sağlanması için işimizin başındayız."

Uğurlu, zorlu kış şartlarında yağmur, çamur demeden hastalara ulaşmak için yoğun çalıştıklarını belirterek, kentin zorlu bir coğrafyada yer aldığına işaret etti.

Kentin yüksek rakımda olduğuna dikkati çeken Uğurlu, "Farklı yüksekliklerde bulunan köylerdeki vatandaşların gelen başvurular üzerine sağlık hizmetini ayaklarına götürüyoruz. Yaptığımız hizmet doğrultusunda bizi zorlayan iklim şartları var. Özellikle kışın çetin geçtiği Kars'ta yoğun kar yağışı ve yer yer 2 metrelik karı araç ve personelimizle aşarak hastalara ulaşıyoruz. Ekiplerimiz zorluklara rağmen hizmeti aksatmadan özveriyle hastalarımızın ayağına götürmek için elinden geleni fazlasıyla yapıyor." ifadelerini kullandı.

"Devletimiz evimize kadar gelip muayene ediyor"

Türkmeşen köyünde evde sağlık hizmetinden yararlanan 76 yaşındaki Hüseyin Özadanır, hastaneye gitmeden evlerinde muayene olduklarını belirtti.

Devlet yetkililerine teşekkür eden Özadanır, "Allah devletimize, toprağımıza, bayrağımıza zeval vermesin. Milletimizin birliğini ve beraberliğini istiyorum. Diğer ülkeleri görüyorsunuz ne hale gelmişler. Ne mutlu bize, devlet kapımıza, evimize kadar gelip muayene ediyor." diye konuştu.

Özadanır, 30-35 yıl önce eşini hastaneye götürdüğünde hastane masraflarını yatıramadığını anlatarak, "Gücümüz yoktu. Şimdi hastaneye gidiyoruz kimse senden bir şey istemiyor. Bizim gibi yaşlılara evde hizmet veriyorlar, ne mutlu." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta iş dünyası temsilcileri Ermenistan sınırındaki Doğukapı'nın açılmasını bekliyor https://gazetebirlik.com/haber/karsta-is-dunyasi-temsilcileri-ermenistan-sinirindaki-dogukapinin-acilmasini-bekliyor-1265/

Türkiye'nin Ermenistan sınırındaki Kars'ta iki ülke arasındaki normalleşme görüşmelerini takip eden iş dünyası temsilcileri, 29 yıldır kapalı olan Doğukapı Sınır Kapısı'nın açılmasını ve böylece bölgede ticaretin artmasını bekliyor.

Türkiye'nin, Iğdır'daki Alican Karayolu Sınır Kapısı'nın dışında Ermenistan'a açılan demir yolu hattının geçtiği tek kapısı Kars'ın Akyaka ilçesindeki Doğukapı Sınır Kapısı.

Geçmişte Kars üzerinden Ermenistan'ın Gümrü kentine açılan bu kapı, Ermenistan'ın Karabağ'ı işgal ettiği 1993 yılında kapandı. Sonraki 3 yıl boyunca Doğukapı Sınır Kapısı üzerinden geçen tren hattında kalan yük vagonlarının değişimi yapıldı.

2009 yılında yeniden açılması gündeme gelince Türkiye demir yolu hattını yeniledi ama sınır kapısı açılmadı.

Son dönemde Türkiye ile Ermenistan arasında uçak seferlerinin başlaması ve normalleşme süreci görüşmeleri, sınır kenti Kars'ta heyecanla karşılandı.

Doğukapı Sınır Kapısı'nın açılmasını isteyen iş dünyası temsilcileri ve esnaf, komşu ülkeyle ilişkilerin normalleşmesi ve ticaretin artmasını, turizmin gelişmesini bekliyor.

"Turizm patlaması iki ülkenin de faydasına olacaktır"

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, AA muhabirine, Doğukapı üzerinden Ermenistan'ın Gümrü şehri ve diğer şehirleriyle yapılacak ticaret ve bu ticarete bağlı oluşacak sanayinin bölgeye ivme kazandıracağını söyledi.

Alibeyoğlu, "Ermenistan ile süren diplomatik temasların olumlu sonuçlanması ve bunun neticesinde Kars ile Ermenistan arasında kara yolu ve demir yoluyla bağlantı kurulması halinde Ermenistan'dan Kars'taki tarihi yapılara ve dini mekanlara yoğun turist akını beklemekteyiz. Diplomatik sorunların ortadan kalkması ve kara yolu ile demir yolu bağlantısının kurulması sayesinde karşılıklı olarak turizm gelişecek ve bu turizm patlaması iki ülkenin de faydasına olacaktır." dedi.

"Doğukapı bizim için de çok önemliydi"

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, "Doğukapı, geçmişte ülkemizin Rusya ile de bağlantısını sağlayan en önemli kapılardan birisiydi, buradan canlı hayvan ticareti yapılırdı, tarımla alakalı malzemelerin ticareti yapılırdı, tahıl, buğdayın ithalat ve ihracatı yapılırdı. Bu manada Doğukapı bizim için de çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

"Ermenistan ile normalleşme süreci bizim için sevindirici haber, inşallah Doğukapı en kısa sürede açılır." diyen Ertaş, şunları kaydetti:

"Kapı açılırsa Kars büyük bir ihracat yapar. Yıllardır kapalı olan sınır kapısının açılması şehirde de sevinç oluşturacak. Yanı başımızda yaş sebze, meyve, kuru bakliyat, tarım aletleri ve ekipmanları satabileceğimiz bir ülke var. Bu da hem ilimize hem de ülkemize katkı sağlayacaktır. İl olarak üzerimize düşecek sorumluluğu almaya hazırız."

"Kapı açılınca inşallah şehrimiz ve bölge şahlanacak"

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adem Burulday da kapının açılmasını istediklerini belirterek, "Sorun Karabağ'dı, şükür o da çözüldü, bundan sonra o kapının açılması lazım. Ermenistan'a kapının açılması Akyaka'daki, Kars'taki esnafa da yarayacak, büyük katkıları olacak. Geçmişte Ermenistan'dan Kars'a ciddi manada turist geliyordu. İnşallah kapı açılırsa aynı şeyler devam eder. Buradaki ürünleri dışarı satan esnafımız da kazanç elde edecektir, bütün esnafımız kapının açılmasını istiyor." diye konuştu.

Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, "Kapının açılması çok güzel olacak, burada canlılık, ticaret olacak, biz oraya gideceğiz onlar buraya gelecek. Bu adımların atılması insanları çok mutlu etti ve heyecanlandırdı. Kars'ın hayvan varlığı gayet iyi. Doğukapı açıldığında bizim o bölgelere hayvan göndermemiz çok olur. Eskiden biz buradan her yere hayvan gönderiyorduk. Rusya'ya, İran'a, Irak'a, Suriye'ye sürekli hayvan ihracatımız vardı, kapı açılınca inşallah şehrimiz ve bölge şahlanacak." dedi.

Restoran işletmecisi Alpay Kurt da "Doğukapı'nın açılması bizi çok sevindirir, hem turizme katkısı olur hem de esnaf için iyi olur. Kapının açılmasının bütün esnafa faydası olur, göç olmaz, istihdam fazlalaşır." ifadelerini kullandı.

Esnaf Murat Koçak, heyecanla alınacak kararları bekledikleri belirterek, "Yeni bir ülkenin kapısı, yeni insanlar demek, esnaf için alışveriş canlılığı demek. Kapının açılmasıyla iki ülke arasında ticaret olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Taksici Erol Aktaş da kapının açılmasının ülke ve Kars için iyi olacağını dile getirerek, "İnşallah kısa sürede açılır." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta kar nedeniyle okullar yarın tatil edildi https://gazetebirlik.com/haber/karsta-kar-nedeniyle-okullar-yarin-tatil-edildi-2076/

Valilikten yapılan açıklamada, il ve ilçelerde devam eden yoğun kar yağışı ile olumsuz hava koşulları nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitim öğretimin 14 Ocak Cuma günü tatil edildiği belirtildi.

Açıklamada, kamu kurumlarında görevli engelli ve hamile personelin de yarın idari izinli sayılacağı bildirildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta Sarıkamış şehitlerini temsilen yapılan kardan heykeller açıldı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-sarikamis-sehitlerini-temsilen-yapilan-kardan-heykeller-acildi-8900/

1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun, esaret altındaki toprakların kurtarılması amacıyla düzenlediği Sarıkamış Harekatı'nda 107 yıl önce şehit olan askerleri temsilen, Cıbıltepe Kayak Merkezi'nin 1. etap oteller bölgesine İl Özel İdaresi ekiplerince taşınan 200 kamyon karla heykeller yapıldı.

Valilik, Sarıkamış Kaymakamlığı ve Belediyesinin katkılarıyla, Kafkas Üniversitesi Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Muhammet Hanifi Zengin'in koordinasyonunda yapılan çalışma, bu yıl "Karı yorgan edenler" temasıyla düzenlendi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Erzurum, Bayburt, Muş ve Ağrı'daki üniversitelerden öğretim görevlileri ile heykeltıraşlardan oluşan 10 kişilik ekibin hazırladığı ve Türk bayrağıyla örttükleri heykellerin açılışını yaptı.

Heykellerin üzerindeki Türk bayrağını kaldıran katılımcılar, bölgeye karanfil bıraktı.

Kasapoğlu: "Bu kutlu miras hepimize emanet"

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, açılışın ardından yaptığı konuşmada, programların "Şühedanın İzinde" temasıyla başladığını hatırlattı. Ecdadın, şehitlerin aziz hatırasının hatırlanarak geleceğe güçlü şekilde taşınmasının önemine işaret eden Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Bu medeniyeti ecdattan aldığımız o güçlü köklerle yarınlara, geleceğe yine gençlerimizle birlikte taşımanın kararlılığındayız. Bunun mücadelesini hep birlikte veriyoruz. İnanıyorum ki her zaman olduğu gibi bu anlamlı haftada da gençlerimiz bu şuur, ruh ve motivasyonla yarınlara yürüyecekler. Bugünlerin güçlü Türkiye'si için yine tıpkı bugün olduğu gibi el ele, omuz omuza vereceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz. Bu kutlu miras bu anlamlı emanet hepimize olan bir emanet. Bu kutlu mirası bizlere bırakan Sarıkamış şehitlerimizi, gazilerimizi, ahirete irtihal edenleri rahmet ve minnetle, saygıyla yad ediyoruz."

Yanık: "Sarıkamış, şühedanın sesini duyduğumuz yer"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise salgından sonra tekrar ecdatla ve şehitlerle buluşmak için çok özel bir program hazırlamaya gayret ettiklerini anlattı. Sarıkamış'ın neredeyse hiç toprağa dokunmadan şühedanın sesini duydukları bir yer olduğunu dile getiren Yanık, "O bakımdan hepimiz için tarihimizde önemli, çok özel bir yer tutuyor. Özellikle Doğu Cephesi içerisindeki önemini de kavradığımızda, çok daha farklı bir yerde durduğunu biliyoruz." dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Yanık, şunları kaydetti:

"Gençlerimiz açısından geleceğe dönük projeksiyonlarını oluşturmaları, tarihin neresinde duruyorlar ve tarihin neresinden olacaklar şuurunu öğrenmeleri, fark etmeleri ve idrak etmeleri açısından bu programlar çok önemlidir. Bizler inşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sarıkamış'ın ruhuna, maneviyatına, Sarıkamış'ta şehit verdiğimiz dedelerimizin maneviyatına uygun bir şekilde onları anlamaya, hatırlamaya aslında hiç unutmamaya devam edeceğiz. Geçmişi bilmeden geleceği kurmanın mümkün olmayacağına inan insanlarız ve bunun için geçmiş ve gelecek arasında sahici, gerçekçi anlamlı, anlam bağı olan bir köprü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yolda da çalışmalarımızı hep birlikte devam edeceğiz."

Bakan Yanık, yarın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da yürüyüş etkinliğine katılacağını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kars'ta bahçe duvarına çarpan otomobildeki 4 kişi öldü, 1 çocuk ağır yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/karsta-bahce-duvarina-carpan-otomobildeki-4-kisi-oldu-1-cocuk-agir-yaralandi-5192/

Alınan bilgiye göre, Ali Gaffar Okkan Bulvarında seyreden Alperen Demiral yönetimindeki 36 SE 555 plakalı otomobil, Mihralibey Köprüsü yakınlarında kontrolden çıkarak bahçe duvarına çarptı.

Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine 112 Acil Servis, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi.

Sağlık ekipleri olay yerinde yaptıkları kontrolde, sürücüyle otomobilde bulunan Volkan, Elif Demiral ve Tekin Alın'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Kazada ağır yaralanan 9 yaşındaki B.A. sağlık ekiplerince Harakani Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan B.A'nın durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Kazazedelerin olay yerine gelen yakınları sinir krizi geçirdi.

Cenazeler, otopsi yapılmak üzere Harakani Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com