tag:gazetebirlik.com,2015:cid-102 YeniBirlik Gazetesi YeniBirlik Gazetesi 2024-01-17T17:46:57+03:00 Yalova'daki hastanelerde geçen yıl 2 milyon 73 bin 365 muayene hizmeti verildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-hastanelerde-gecen-yil-2-milyon-73-bin-365-muayene-hizmeti-verildi-694/

Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, Müdürlük Toplantı Salonu'ndaki değerlendirme toplantısında, 4 devlet hastanesinin de yer aldığı sağlık kurumları, personel sayısı ve verilen hizmetleri sunum eşliğinde anlattı.

Geçen sene kamu sağlık tesislerinde acil ve polikliniklerde 1 milyon 575 bin 856 muayenenin gerçekleştirildiğini aktaran Eray, özel tesislerle il genelinde bu sayının 2 milyon 73 bin 365'i bulduğunu söyledi.

Aynı dönemde ilde kişi başı hastaneye başvurunun yaklaşık 15 olduğunu aktaran Eray, şöyle devam etti:

"İlimizde kamu sağlık tesislerimizde 2023 yılı içinde 559 bin 54, özel tesislerimizde ise 79 bin acil muayene yapılmıştır. Polikliniklerde 994 bin 668 poliklinik gerçekleştirmişiz kamu hastanelerimizde. Özelde ise 418 bin poliklinik yapıldı. Toplam muayene sayımız birinci basamak hariç 2 ve 3'üncü basamaklarda 1 milyon 575 bin, özelde ise 497 bin olarak gerçekleşti. Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ise 16 bin 899 ameliyat yapmışız. 3 özel hastanemizde ise 17 bin 537 ameliyat olmuş. Ayrıca hastanemizde 1243 doğum gerçekleşmiş, 3 özel hastaneyle toplam 2 bin 254 doğum yapılmış."

Yalova'da tedavi gören hastaların yüzde 18'i il dışından geldi

Dr. Eray, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi verilerine göre hasta sayısının yaklaşık yüzde 18'inin il dışından gelerek hizmet aldığını kaydetti.

MHRS üzerinden randevu alma konusunda yaşanan şikayetler üzerine kardiyoloji birimini örnek gösteren Eray, 2023 yılında kardiyolojide 57 bin 816 hastaya hizmet verildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun 40 bin 603 ayakta, 17 bin 213'ü MHRS ile gerçekleşiyor. Bizim kardiyoloji servisinde görevli hekimler sağ olsunlar özverili bir şekilde çalışarak ayakta gelen hastaları kabul ediyorlar. Yine bu 40 bin 603 ayakta yapılan muayenenin 4 bin 272'si il dışından. 17 bin 213 MHRS'den gelen muayenenin de 1726'sı il dışı olarak gerçekleşmiş. Kardiyolojide bu yüzde 10,37 il dışı baktığımız hasta sayısı."

2018 ile 2023 yıllarında yapılan yatırım, personel, araç ve diğer ihtiyaçların sağlanmasıyla ortaya çıkan verileri de paylaşan Eray, uzman tabip sayısının 126'dan 186'ya yükseldiğini, tabip sayısının 113'den 179'a, toplam sağlık personeli sayısının 907'den bin 565'e çıktığını vurguladı.

"Ambulansların katettiği mesafe 777 bin 334 kilometre"

112 Acil Sağlık Hizmetleri ile ilgili son 5 yılda 9'dan 17 istasyona ulaştıklarını ve çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Eray, şunları kaydetti:

"Sadece 2022-2023 yıllarında 5 istasyon açtık. 2018'de 160 olan personel sayımız bugün 240'a yükseldi. İlimizde daha önce motosiklet ve kar paletli ambulansımız yoktu, bu araçlarımız da var. UMKE personel sayımız da 41'den 65'e çıkmış durumda. Ambulans hizmetlerimizi kent ve kırsal olarak ikiye ayırıyoruz. Kentte vakalarımızın yüzde 96,3'üne 10 dakikada ulaşıyoruz. Kırsal alanlardaki vakaların da yüzde 99,5'ine ilk 30 dakikada ulaşıyoruz. 112 arandıktan sonra ambulansımızın olay yerine gitmesi ise kentselde ortalama 5,6 dakika, kırsalda 10,5 dakika. Bu hizmet verilirken arkadaşlar ilginç bir şey tespit etmişler. Yalova'da 2023 yılında ambulansların katettiği mesafe 777 bin 334 kilometre. Bu da Ay'a gidiş ve gelişe tekabül ediyor."

E-Nabız sisteminde Aile Sağlığı Merkezlerinden alınan hizmetlerin değerlendirilmesi için bırakılan butondan değerlendirme yapıldığını hatırlatan Eray, 2016'da 659 kişinin değerlendirdiği hizmetlerde memnuniyetin yüzde 84 olduğunu söyledi.

2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında bu oranın yüzde 83 ile yüzde 86 arasında değiştiğine dikkati çeken Eray, yeni tip koronavirüsle 2022 yılında değerlendiren kişi sayısının 35 bini aştığını, memnuniyet değerlendirmesinde ise yüzde 91'e çıktıklarını belirtti.

Geçen yıl 33 Aile Sağlığı Merkezine 2 milyon 857 bin 89 başvuru yapıldığını bildiren Eray, bu sayının ildeki sunulan tüm sağlık hizmetlerinin yüzde 55'ini oluşturduğunu ifade etti.

Dr. Emrah Eray, 2022 yılında 100 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını, 2023 yılı ile 2024 yılı ilk 15 günü dahil toplam 78 olayın gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da yemek artıklarından 600 kilogram kedi ve köpek maması üretildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-yemek-artiklarindan-600-kilogram-kedi-ve-kopek-mamasi-uretildi-3712/

Altınova Belediyesince ilçeye kazandırılan aylık yaklaşık 1 ton kapasiteli Kedi ve Köpek Mama Üretim Tesisi'nde ilk 2 ayda 1500 kilograma yakın yemek atığı 600 kilogram kedi ve köpek mamasına dönüştürüldü.

Tersaneler Bölgesi'ndeki fabrikalar ve yemek firmalarından toplanan atıkların işlenmesiyle hazırlanarak ikişer kilogramlık ambalajlara konulan mamaların yüzde 20'si Altınova Belediyesinin barınağında kullanılıyor, yüzde 80'i ise evlerinde hayvan besleyen vatandaşlara ücretsiz veriliyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, yaptığı açıklamada, Sıfır Atık Projesi kapsamında "Sıfırdan başlıyoruz" temasıyla hayata geçirdikleri geri kazanım çalışmasının bir ayağının, Kedi ve Köpek Mama Üretim Tesisi olduğunu bildirdi.

Bu çalışmada, hayvanseverlerle ortak hareket ettiklerini belirten Oral, "Evlerinde ve sokakta hayvan besleyen vatandaşlarımıza buradan ücretsiz mama desteği sağlıyoruz. Yemek firmalarımız da atılacak olan yemek atıklarını vererek bize önemli bir destek sağlıyorlar, onlara da teşekkür ediyorum. Böylelikle hem israfın önüne geçmiş oluyoruz hem de ücretsiz mama desteğiyle hayvanseverlerimizin aile ekonomisine katkı sağlamış oluyoruz." ifadesini kullandı.


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin ilk "bonsai müzesi" Yalova'da kuruluyor https://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-ilk-bonsai-muzesi-yalovada-kuruluyor-9746/

Özel tekniklerle ağaçların saksılar içerisinde budanıp bodurlaştırılıp şekil verilmesi olarak tanımlanan bonsai, birçok ülkede ilgiyle takip edilen sanatsal çalışmalar arasında yer alıyor.

"Çiçek kenti" olarak da bilinen Yalova'da, İl Özel İdaresi tarafından yapımı süren ve alanında Türkiye'de ilk olan "Yalova Bonsai Müzesi"yle, Çin ve Japonya'dan doğan sanatın tanıtımına, meraklılarının sayısının artmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, AA muhabirine, merkeze bağlı Samanlı köyü ile Termal ilçesindeki Türkiye'nin ilk iki arboretumunun (ağaç parkı) ortasında bonsai müzesi kurma hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Yalova'nın yüzde 60'ının ormanlarla kaplı olduğunu belirten Soygüzel, şöyle devam etti:

"İlimiz, Türkiye'nin ilk canlı ağaç müzelerine de ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu konseptin bir devamı olarak minyatür ağaç müzesini planladık. Bu amaçla Yalova'da bonsai sanatıyla ilgilenen çok değerli hocalarımız var, onların elinde bulunan çok değerli koleksiyonu bu müzeye kazandırıyoruz. Bu çalışmayla Türkiye'de de bir heyecan uyandı. Ülkemizde ve yurt dışında bonsai sanatıyla uğraşan sanatçıların katıldığı sempozyumlar, sergiler gerçekleştirdik. Bu vesile ile oluşan arkadaşlıklar sonucu müzemize yeni bağışlar yapıldı. Dolayısıyla ülkemizin ilk, dünyanın da belki en önemli bonsai müzelerinden birini Yalova'mızda kuruyoruz. Birkaç ay sonra müzemizi hep birlikte gezeceğiz."

Termal yolunda Kadıköy belde Belediyesinin tahsis ettiği 2 dönüm alandaki projeye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca proje desteği sağlandığı bilgisini veren Soygüzel, Yalova'nın turizmine katkıda bulunacak müzeyi en kısa sürede tamamlayıp ziyarete açacaklarını dile getirdi.

"Yaşayan bir varlıkla yapılan tek sanat dalı"

Projenin mimarlığını ve kontrol mühendisliğini üstlenen İl Özel İdaresinde görevli mimar Hüseyin Ersoy da 200 metrekaresi kapalı 1800 metrekareden oluşan müzede sergi alanı ve atölyenin bulunacağını anlattı.

Müzenin tasarımında özellikle engellilerin erişimine yönelik çalışma yürüttüklerine dikkati çeken Ersoy, "Öğrencilere, yaşlılara da buraya rahatlıkla gelip atölyede çalışabilme imkanı sağlamaya özen gösterdik. Müzemizde 200'e yakın bonsai sergilenecek. Ayrıca burası dünyada bu amaçla yapılmış tek yapı olacak." dedi.

Bonsai sanatında 25 yıldır çalışmalar yapan Hasan Şimşek ise Esadiye köyündeki bahçesinde bulunan 100'ün üzerinde eserinin bu müzede sergilenecek olmasından mutluluk duyduğunu aktardı.

Daha çok çınar, akçaağaç, çam, ardıç gibi türleri tercih ettiğini bildiren Şimşek, şöyle konuştu:

"Müzeler, belirli bir değeri olan kültür ve tabiat varlıklarını sergilemek, muhafaza etmek için kurulur. Bonsai de bir sanat ve müze tanımında yer alan iki özelliği bir arada bulunduran tek sanat. Yaşayan bir varlıkla yapılan tek sanat dalı. Bu nedenle de bütün dünyada büyük ilgi görüyor. Müze de Türkiye'nin bu konuda atılım yapabilmesi için bir kilometre taşı. Bunun bir sanat olduğunu vurgulayacak bir eser olacak. Biz de çok heyecanlıyız. Müzemizde ülkemizde bulunabilecek ağaçların hepsini temsil etmeye çalışacağız. Hatta ilerleyen dönemlerde Türkiye'deki 81 ili temsil eden ağaçlar da bulundurmak istiyoruz. İlk etapta müzede bizim çalışmalarımız ağırlıklı olarak yer alacak ancak ülkemizin değişik bölgelerinde olan sanatçılarımızın da müzede ağaçlarıyla temsil edilmelerini arzu ediyoruz."

Şimşek, bu yapıda sergilenmesi için şimdiden bazı sanatçıların çalışmalarını bağışladığını ifade ederek, müzenin sadece Yalova'yı değil dünya çapında Türkiye'yi temsil edeceğini sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da fırtına nedeniyle çatılar uçtu, ağaçlar devrildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-firtina-nedeniyle-catilar-uctu-agaclar-devrildi-7748/

Yalova genelinde gece saatlerinden itibaren yağmur yağışla birlikte etkili olan fırtına hayatı olumsuz yönde etkiledi.

İl merkezinde fırtınanın etkisiyle bazı devrilerek trafiği aksatan ağaçlar itfaiye ekiplerince toplanırken, Çınarcık ve Altınova ilçelerinde de fırtınanın etkisiyle bazı binaların çatıları uçtu.

Esenköy beldesinde inşaat halindeki bir evden koparak Yalova-Armutlu kara yoluna düşen beton blok da ekipler tarafından yoldan kaldırıldı.

Beldede ayrıca elektrik tellerinin kopması sonucu çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da fırtına nedeniyle taşan deniz suları lunaparka zarar verdi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-firtina-nedeniyle-tasan-deniz-sulari-lunaparka-zarar-verdi-4029/

Turuncu kategoride bulunan Yalova'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan fırtına, sahil bölgelerinde bulunan bina, işletme ve caddelere büyük zarar verdi.

Dev dalgaların neden olduğu su baskını nedeniyle zarar gören il merkezindeki lunaparkta da eğlence cihazları ve teçhizatlar kullanılmayacak duruma geldi.

Lunapark işletmecisi Ali Altıntaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, fırtınayla birlikte Marmara Denizi'nde oluşan dev dalgalardan işletmesinin de etkilendiğini ifade etti.

Altıntaş, "Fırtınanın afetin durumu ortada görüyorsunuz. Parkımıza da çok aşırı derecede zarar verdi. Bütün makine ve cihazlarımız kullanılmaz hale geldi. Şu andaki maddi hasarımız 10 milyondan fazla. Burada 100 aileden fazla kişi ekmek yiyor. 70-80'den fazla elemanımız çalışıyor. Makinalarımız kullanılmaz hale geldi. Yetkililerden bu duruma çare bulmasını istiyoruz. Denizin durumunu da dalgaları da görüyorsunuz. Kafeteryamız, cihazlarımız hepsi sular altında kaldı. Yetkililerden bize yardım etmesini istiyoruz. Buradaki kayalıklar artık vazifesini görmüyor. 2 yıl önce yine 2 milyondan fazla zararımız olmuştu. Bir hafta önce olan fırtınada tekrar zararlarımız oldu." diye konuştu.

Çınarcık ilçesi ve Esenköy beldesinde de etkili olan dev dalgalar nedeniyle birçok ikamet, iş yeri ve caddede su taşkınları nedeniyle hasar oluştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da biri polise ait 6 aracın karıştığı kazada 2'si polis 4 kişi yaralandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-biri-polise-ait-6-aracin-karistigi-kazada-2si-polis-4-kisi-yaralandi-5957/

Yalova'da 6 aracın karıştığı trafik kazasında 2'si polis 4 kişi yaralandı.

Şehit Osman Altınkuyu Caddesi ile Mimar Sinan Caddesi kesişiminde sürücüsü henüz tespit edilemeyen yabancı plakalı otomobil, sivil polis ekiplerine ait 34 HG 5921 plakalı hafif ticari araçla çarpıştı.

Duramayan otomobil daha sonra park halindeki 4 araca, polis aracı ise kaldırıma çıkıp eczane duvarına çarptı.

İhbar üzerine bölgeye 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Olayda, 2 polis ile yabancı plakalı otomobildeki 2 kişi yaralandı.

Ambulanslarla Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Ayrıca kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasınca görüntülendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da göçmen kaçakçılığı operasyonlarında yakalanan 6 şüpheli tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-gocmen-kacakciligi-operasyonlarinda-yakalanan-6-supheli-tutuklandi-7477/

Yalova'da polisin düzenlediği operasyonlarda, göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 zanlı tutuklandı.

Yalova Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Osmangazi Köprüsü ve il genelinde düzensiz göçmenlere yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Son bir ayda göçmen kaçakçılarına yönelik operasyonlarda, biri Türk, 5'i Suriye uyruklu 6 şüpheli yakalandı. Ayrıca, kaçakçılıkta kullanılan 6 araca el konuldu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilen zanlılar tutuklandı.

Yurda yasa dışı yollarla girdikleri tespit edilen 90 düzensiz göçmen ise sınır dışı edildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesindeki "zimmete para geçirme" davasında savcı mütalaasını verdi https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesindeki-zimmete-para-gecirme-davasinda-savci-mutalaasini-verdi-926/

Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden yargılamada, esas hakkındaki mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, Vefa Salman, Halit Güleç, 2009-2014 yıllarında görev alan eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal ile 38 sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada, Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde görevli Reşat E'nin sahte olarak hazırladığı muhasebe işlem fişi ve gönderme emrini mali hizmetler müdürü sanık Ş.R.K. ile vekilleri sanık S.Ö, E.D. ve C.H. tarafından imzalatarak belediyeden herhangi bir hak ve alacağı bulunmayan kişilere ödeme emri düzenlendiği ifade edildi.

2009-2014 yıllarında başkanlık yapan Koçal ile 2014-2020 arası başkanlık yapan Salman'ın Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünden sorumlu olduğu, dolayısıyla her iki sanığında müdürlüğün yapmış olduğu tüm işlemleri gözetlemekle yükümlü oldukları gibi belediyenin mallarını da korumakla yükümlü oldukları hatırlatıldı.

Koçal'ın zimmet suçunun işlenmesine kasten göz yumduğuna yer verilen mütalaada, Salman'ın ise başkan olarak belediyedeki tüm birimleri denetleme yetkisi bulunduğu, görevi gereği belediyeye ait paraları koruma ve gözetmekle yükümlü olduğu halde zimmet suçunun işlenmesine kasten göz yumarak nitelikli zimmet suçundan sorumlu olduğu belirtildi.

Dosya kapsamına göre sanık Salman'ın WhatsApp görüşmeleri dikkate alındığında yapılan usulsüz ödeme işlemlerinden haberi olduğunun anlaşıldığı, bu görüşmeler ve ifade tutanaklarından Güleç'te toplanan bir paranın olduğu, bu paradan bazı basın yayın kuruluşları ve üçüncü kişilere ödeme yapıldığı ifade edilen mütalaada, belediye başkanının bu ödemelerden haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırı düştüğü ifadelerine yer verildi.

Savcı, Salman hakkında 2014-2020 yılları arasında Yalova Belediyesi hesaplarından 555 işlemde 20 milyon 739 bin lira usulsüz ödemelerle ilgili 10 yıldan 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası istedi.

Koçal'ın görevde olduğu dönemde de 2 milyon 633 bin lira usulsüz ödemelerle ilgili olarak nitelikli zimmet suçlamasında bulunuldu. Koçal'ın bu ödeme işlemlerinden haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtilen mütalaada, eski başkan için de 10 yıldan 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Eski Başkan Yardımcısı Güleç hakkında 58 yıla kadar hapis talep edildi

Savcı mütalaasında ayrıca 2014-2020 yılları arasında tanzim edilen 555 sahte muhasebe fişi ve gönderme emrinin Halit Güleç'in talimatı üzerine Reşat E. tarafından hazırlandığı, sahte belgelerin mali hizmetler müdürü ve vekilleri tarafından imzalandığını hatırlattı.

Söz konusu belgelerin Güleç'in talimatı ve azmettirmesi sonucu Reşat E. tarafından hazırlandığına değinilen mütalaada, Güleç'in zincirleme nitelikli zimmet, zincirleme resmi belgede sahtecilik ve irtikap suçlamalarından 20 yıldan 58 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İşlemleri gerçekleştiren Reşat E. hakkında da aynı suçlardan 20 yıldan 58 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, Reşat E'nin Aralık 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında ATM'lerden 1 milyon 51 bin 950 liranın yapılan araştırmada bahis sitesi olabileceği değerlendirilen yerlere aktarmış olabileceğinin değerlendirildiğine yer verdi.

Diğer sanıklar hakkında da 10 yıldan 38 yıla kadar hapis talep edildi

Savcı mütalaasında dönemin muhasebe müdürü Ş.R.K. ile diğer belediye çalışanları S.Ö, C.H. ve E.D. hakkında da 16 yıldan 38 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Güleç'in sekreteri B.T. için 15 yıldan 28 yıla, şoförleri A.Ş.I, F.V, Ö.G, V.E. ve E.A. hakkında ise 10 yıl ila 18 yıl arasında değişen hapis cezası talebinde bulunuldu.

Davada yargılanan müteahhit Bekir B'nin de 16 yıldan 38 yıla kadar hapsinin istenen mütalaada, Bekir B'nin ödemelerin çıkartılmasında kullandığı market çalışanları H.Ç, T.T, E.G, E.Ö, B.B, S.D, T.D, C.Ö. ile şirket çalışanı T.T. ve şirket ortağı T.K'nın 16 yıldan 38 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Bekir B. ile irtibatlı oldukları ileri sürülen O.S, Ö.A, S.T, T.Ç, G.K, Ö.Y, A.G, C.D, K.Ö.B, A.R.A, A.A, A.B, S.A, B.A. ve A.D.K. hakkında 16 yıl ila 38 yıl arasında değişen hapis cezası talebinde bulunuldu.

Soruşturma ve dava süreci

Yalova Belediyesi yetkililerince, 6 Şubat 2020'de Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, savcılığa da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Denizli'de yakalanarak Yalova'ya getirilen Reşat E'nin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Mali Hizmetler Müdürü Ş.R.K. ve müteahhit Bekir B. tutuklanmıştı.

Daha sonra gözaltına alınan Güleç'in sekreteri Bahar T. ile soruşturma dosyasında adı geçen şirketin muhasebe personeli O.G'nin yanı sıra T.T, H.Ç. ve E.G. ile belediyeden usulsüz ödeme aldıkları iddia edilen 10 zanlının daha cezaevine gönderilmesiyle soruşturmadaki tutuklu sayısı 19'a yükselmişti. Bu kişilerden biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

"Denetim görevini ihmal", "irtikaba göz yumma" ve "zimmet" suçlarından 3 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmıştı.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca Yalova 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunularak kabul edilen 150 sayfalık iddianamede, görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve tutuklu bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in de aralarında olduğu tüm sanıkların cezalandırılması talep edilmişti.

Davanın önceki duruşmalarında tutuklu 18 kişinin tahliye edilmesiyle dosyada tutuklu sanık kalmamıştı.

2009-2014 yılları arasında yapılan usulsüz ödemelerle ilgili dönemin belediye başkanı Yakup Koçal ve 3 sanık hakkında yürütülen soruşturma dosyası davayla birleştirilmiş, dosyada yargılanan sanık sayısı da 34'den 38'e yükselmişti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesi usulsüz yapılan ödemeler için tebligatlar gönderiyor https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesi-usulsuz-yapilan-odemeler-icin-tebligatlar-gonderiyor-2934/

Yalova Belediyesi, "zimmete para geçirilmesi" iddiasıyla açılan davada usulsüz ödeme yapılanlardan parayı tahsil edebilmek için tebligatlar gönderiyor.

Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, belediye kasasından usulsüz şekilde bazı kişilere 23 milyon lira ödeme yapıldığını hatırlattı.

2. Ağır Ceza Mahkemesinde 39 sanığın yargılandığı davayla ilgili usulsüz ödeme yapılanlara tebligat göndererek bu parayı tahsil etmeye başladıklarını anlatan Tutuk, şunları söyledi:

"Halkımıza, Yalova Belediyesine ait olan 23 milyon liranın tahsilatları için tebligatlarımızı yaptık. Tebligatlar sonucu 6 milyonluk ödemeyi belediyemizin kasasına geri koyduk. Geriye kalan 17 milyonla ilgili avukatlarımız yasal işlemlere devam ediyor. Kuruşu kuruşuna geri alacağız. Üstelik yasal haklarımızla birlikte Yalova'nın hakkı olan parasını kasamıza iade ettireceğiz. Yolsuzluk soruşturma kapsamında 39 kişinin yargılandığı davanın Yalova Belediyesi olarak sonuna kadar takipçisiyiz. Vatandaşımızın her kuruşunu yasal haklarıyla tahsil edeceğiz."

6 Mart 2020'de görevi devraldıklarında belediye hesaplarında 281 icra ve haciz olduğunu, 1250 kişiye de borçlarının bulunduğuna vurgu yapan Tutuk, şöyle konuştu:

"Şu an Yalova Beledimizin borcu yok, icrası yok. Yatırım yapabilen, kendi ekonomik durumuyla, öz kaynaklarıyla yatırımını yapabilen bir belediye haline geldik. Göreve geldiğimizde alacaklıların avukatları oturuyordu. Şu an bütün halkımız gönül rahatlığıyla paralarını veznelerimizden yatırabiliyor. Bankalar hiçbir şekilde hacizlerden dolayı ödeme alamıyor, veznelerimizde alacaklıların avukatları oturuyordu. Şu an belediyemizde böyle bir tablo söz konusu değil."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da özel bir hastanede çıkan yangın söndürüldü https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-ozel-bir-hastanede-cikan-yangin-sonduruldu-6537/

Yalova'da hizmet veren özel bir hastanenin acil servis bölümünde elektrik kontağından çıktığı belirtilen yangın, itfaiye ekiplerinin zamanında müdahalesiyle söndürüldü.

Şehit Ömer Faydalı Caddesi'nde bulunan özel hastanenin zemin katındaki acil servis bölümündeki bir odada elektrik panosunda çıktığı değerlendirilen yangın nedeniyle bina kısa sürede dumanla kaplandı.

Durumun bildirilmesi üzerine kısa sürede olay yerine gelen Yalova Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Hastanede tedavi gören 61 hasta çalışanlarca hemen tahliye edildi.

Yönlendirilen ambulanslarla alınan hastalar Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ildeki diğer özel hastanelere sevk edildi.

Vali Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, İl Sağlık Müdürü Emrah Eray, İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm hastaneye gelerek yangın hakkında bilgi aldı.

Başkan Tutuk, yangın nedeniyle sıkıntılı bir durumun yaşanmadığını, soğutma çalışması yapıldığını belirterek "Her şey kontrol altında. Bir küçük arızadan dolayı 5 metrekarelik bir odada yangın çıkmış ama anında müdahale edildi, duman tahliyesi yapıldı. Şu anda tehlike arz eden bir durum ve yangından etkilenen bir hasta yok. 61 hastanın sevki hastanelere yapıldı." ifadesini kullandı.

Yangın sırasında binadan tahliye edilerek hastane önünde bekletilen hasta ve yakınları yaşadıkları korku dolu anları gazetecilere anlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hersek Lagünü'nde "İshak kuşu" ile kuş türü sayısı 254'e yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/hersek-lagununde-ishak-kusu-ile-kus-turu-sayisi-254e-yukseldi-2299/

Marmara Bölgesi'nde su kuşlarının barınma, beslenme ve üreme alanı olmasının yanında leylekler ve yırtıcılar başta olmak üzere yaz göçmeni kuşların da göç yolu üzerinde bulunan lagünde, göç izleme çalışması yapıldı.

Türkiye'deki en küçük baykuş türü olan İshak kuşu, "kuş oteli" olarak nitelendirilen lagünde gözlenen 254'üncü kuş türü oldu.

Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, yaptığı açıklamada, gece yırtıcılarından olan İshak kuşunun 19 ila 21 santimetre boyunda, baş ve ayakları vücutlarına oranla oldukça büyük bir tür olduğunu bildirdi.

Genelde geceleri avlanan İshak kuşunun, yavrularını beslemek için gündüzleri de ava çıkabildiğini aktaran Bülbül, "Türkiye'de görülen 500 kuş türünün bugüne kadar yarısından fazlasının Hersek Lagünü'nde gözlenmesi alanın değerini ortaya koymaktadır. Alanın korunması için alınan tüm tedbirler ve Altınova halkının hassasiyeti kuş popülasyonuna katkı sağlamaktadır. Kuş gözlem çalışmalarında üreme sayısının ve tür çeşitliliğinin artması gelecek nesillere bırakacağımız bu miras için oldukça değerlidir." ifadesini kullandı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'nın içme suyu kaynağı Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 99'a yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/yalovanin-icme-suyu-kaynagi-gokce-barajinda-su-seviyesi-yuzde-99a-yukseldi-834/

Yalova'nın günlük 90 bin metreküp su ihtiyacını karşılayan 36 milyon metreküp kapasiteli Gökçe Barajı, bahar yağmurları sayesinde doldu.

Yılın ilk günlerinde kuraklığın etkisiyle yüzde 9'lara kadar inen seviye dolayısıyla kentte su kesintileri başta olmak üzere birçok tedbir uygulanması planlanıyordu ancak yağışlar kent sakinlerine rahat nefes aldırdı.

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Dursun Karahasan, yaptığı açıklamada, yağmur yağmaması durumunda dahi kentin 254 günlük suyunun bulunduğunu ve bu yaz su sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Geçen yıl bu dönemde barajın doluluğunun yüzde 94 olduğunu belirten Karahasan, şöyle konuştu:

"Şu an yüzde 99 seviyesinde ve Yalova bu sene susuz kalmayacak. Buna rağmen Yalova halkımızın su tasarrufuna gitmesi lazım. Çünkü havalar ısındıkça buharlaşma oluyor ve su seviyemiz düşüyor. Şu anda bizim yeni bir baraj projemiz de var. İki yıl içinde yapımına başlayabiliriz. Ayrıca ana isale hattında da çalışmalar devam ediyor. Üç koldan Altınova'ya kadar yeniliyoruz. İsale hattımızda yüzde 30-40 arası bir kaçağımız var. Onları da önlediğimizde Yalova susuz kalmayacak."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da hastanenin duvarlarını güzel sanatlar lisesi öğrencileri renklendiriyor https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-hastanenin-duvarlarini-guzel-sanatlar-lisesi-ogrencileri-renklendiriyor-4673/

Çalışmaların devam ettiği hastanede açıklamada bulunan Okul Müdürü Haydar Kılıç, öğrencilerin kardeşlik, dostluk, yardımseverlik gibi duygularını geliştirmek amacıyla bu sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Projeyi paylaştıkları hastane yönetiminin çok memnun olduğunu anlatan Kılıç, "Hastanede çalışmalarımıza başladık. Bu tür çalışmaların insanlara pozitif yönde katkı sağlayacağına inanıyoruz. Projemize ilk etapta 5 öğrenci, 1 öğretmen ile başladık ama yıl içinde öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu projede yer alacak." diye konuştu.

Öğretmen Esma Özgür, tamamladıkları eserlerin yanı sıra duvarlara hastalar üzerinde olumlu etkileri kanıtlanmış resimler yapacaklarını bildirdi.

Resim Bölümü öğrencisi Ebrar Üzülmez de böylesine anlamlı bir çalışmada yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da kentsel dönüşümü hızlandırmak için "konteyner kent" kuruldu https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-kentsel-donusumu-hizlandirmak-icin-konteyner-kent-kuruldu-94/

Yalova'yı olası büyük ölçekli depremlere hazırlıklı hale getirmek için çalışmalarını sürdüren belediye, 718 konutun yapılacağı mahallede ikamet edenlerin geçici konaklamasını sağlamak için şimdiye kadar 60 konteynerden oluşan barınma alanının kurulumunu tamamladı.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem Yalova'da büyük yıkıma yol açtı.

Kentte 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği deprem nedeniyle çok sayıda konut ve iş yeri hasar gördü.

Deprem sonrası bina stokunun yüzde 65'inin yenilendiği şehirde dönüşümü tamamlamayı hedefleyen Yalova Belediyesi, özellikle zemin nedeniyle büyük risk altında olan Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki 100 dönüm alanda çalışma başlattı.

718 konut ve 30 iş yerinin bulunacağı mahallede yaşayanlara geçici konaklama imkanı sunmak için harekete geçen belediye, 2 oda 1 salon ile mutfağı, banyosu, tuvaleti bulunan konteynerlerden barınma alanları oluşturuyor.

Şu ana kadar 60 konteynerden oluşan "konteyner kent" kuran belediye, Bağlarbaşı halkının peyderpey bu bölgede geçici konaklamasını sağlayarak kentsel dönüşümü hızlandıracak.

"Kiralık ev bulamıyorum diyen vatandaşlarımız bu alanı kullanabilecek"

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, AA muhabirine, konteyner kentle hem dönüşümü hızlandırmayı hem de vatandaşların yaşayabileceği mağduriyeti önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Konteyner sayısını en az 100'e çıkarmayı planladıklarını belirten Tutuk, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımız Murat Kurum'un da Yalova ziyaretinde müjdelediği kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz. Şehrimizde ilk defa böyle bir kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştiriyoruz. 100 dönümlük alanda ihale yapıldı ve Bağlarbaşı Mahallemizin şu an yüzde 50'si boşaltıldı. 718 konut, 30 iş yeri olmak üzere bu kentsel dönüşüm projesini tamamlayacağız. Bu bölgede 60 tane 2+1 konteyner kent kurduk. Bu bölgede vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları düşünülerek hazırlıkları sürdürüyoruz. Bağlarbaşı Mahallemizdeki proje bittiği zaman burada konaklayan hemşerilerimiz evlerine geçecek."

Tutuk, Yalova'daki kentsel dönüşümün Bağlarbaşı'ndaki çalışmalarla sınırlı olmadığını vurguladı.

Şehirdeki 5-6 katlı binaların yenilenmesi ve ada bazlı kentsel dönüşümün süreceğini dile getiren Tutuk, "Yine dönüşüm kapsamında rezerv alan ihtiyacımızı bu konteyner kentle karşılamış olacağız. Kiralık ev bulamıyorum diyen vatandaşlarımız bu alanı kullanabilecek." dedi.

Tutuk, bu konteyner kentte kalacak vatandaşlar için tüm imkanların seferber edileceğini ve gerekli tüm donatıların bulunacağını sözlerine ekledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 252'ye yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-hersek-lagununde-kus-turu-sayisi-252ye-yukseldi-4688/

Altınova Belediyesinden yapılan açıklamada, Marmara Bölgesi'nin önemli sulak alanlarından biri olan lagünün, barındırdığı kuş türünün sayısı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, "En son yapılan gözlem çalışmalarında ülkemizde de nadir görülen alaca sinekkapan ve pasifik incirkuşu tespit edilerek kayıtlara geçirilmiştir. Bu iki türün gözlenmesinde emeği geçen kuş ve doğa fotoğrafçısı Mustafa Kasapoğlu ile kuş gözlemci ve fotoğrafçısı Ergün Cengiz'e katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Ülkemizde gözlenen 496 kuş türünün yarısından fazlasının alanımızda görülmesi bölgemizin hassasiyetini bir kez daha ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

Önemli Kuş Alanı (ÖKA) statüsüne de sahip lagünün, doğasever, kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçılarının ilgi odağı olmaya devam ettiğine değinen Bülbül, şunları kaydetti:

"Alandaki engellilere yönelik asansörlü kuş gözlem kulesi, kuş tahnitlerinin yer aldığı kuş müzesi, yüzlerce bitkinin bulunduğu aromatik-tıbbi bitkiler bahçesi ve sosyal tesisleriyle siz konukları her daim beklemektedir. Tesislere gelen konuklar arzu ettikleri takdirde görevli rehber arkadaşlarımızdan yörenin tarihi, Hersek Lagünü kuşları ve aromatik-tıbbi bitkiler hakkında bilgi alabilirler. Tesislere giriş ve oradaki sosyal tesislerden yararlanma ücretsizdir."

Bülbül, tespit edilen alaca sinekkapan ve pasifik incirkuşu ile lagündeki kuş türü sayısının 252'ye yükseldiğini bildirdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 82'ye yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/yalovanin-icme-suyu-ihtiyacini-karsilayan-gokce-barajinda-su-seviyesi-yuzde-82ye-yukseldi-7114/

Yıllık 36 milyon metreküp kapasitesiyle kentin içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajın su seviyesi yılın ilk günlerinde kuraklık nedeniyle yüzde 9 civarında kaldı.

Özellikle ilkbaharda etkili olan kar ve devam eden yağmurlarla barajda su seviyesi yüzde 82'ye ulaştı.

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir ile baraja gelen Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, yaptığı açıklamada, şubat ve mart ayında etkili olan, nisanda devam eden yağışların barajı doldurduğunu söyledi.

Su seviyesi yüzde 90'a ulaştığında barajı tam dolu kabul ettiklerini belirten Tutuk, "Halen rahmet yağıyor. Barajımızın dolmasının en büyük nedeni kar yağışının bol ve bereketli geçmesi oldu. Şu an için büyük tehlike ve kuraklık sıkıntımızı önümüzdeki yaz için atlatmış görünüyoruz. Ancak su hayattır, tasarrufu elden bırakmayacağız." diye konuştu.

İlin 300 bin olan nüfusunun yaz aylarında 1 milyonu aştığına dikkati çeken Tutuk, mevcut barajın yeterli gelmemesi nedeniyle 25 milyon metreküp kapasiteli Gökçe 2 Barajı yapımının 5 yıllık yatırım planına dahil edildiğini aktardı.

Tutuk, bu barajın devreye alınmasıyla yıllık 55 milyon metreküp su kapasitesine ulaşılacağını sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yüzlerce endemik türün bulunduğu lagündeki bitkiler şifalı çaylara dönüşecek https://gazetebirlik.com/haber/yuzlerce-endemik-turun-bulundugu-lagundeki-bitkiler-sifali-caylara-donusecek-7697/

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yalova'nın Altınova ilçesinde kurulan ve 350 endemik türün bulunduğu Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, hayata geçirdiği "Üretmek bizden, şifa bitkilerden" projesiyle kadınların tıbbi çay üretmesini sağlayacak.

Bakanlık tarafından 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi, 2021'den bu yana yetiştirdiği bitki çeşidini yurt dışından getirttiği 50 ağaç ve çalı grubu bitkiyle birlikte 350'ye çıkardı.

Altınova Belediyesi tarafından işletilen ve içerisinde birbirinden değerli tıbbi bitkilerin bulunduğu bahçede, daha önce tohumu dışarıdan satın alınan, başta sağlık ve kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan bitkiler yetiştirilmeye başlandı.

Toplam 12 adadan oluşan, ekili 30 dönüm alanda; tıbbi nane, şeker otu, melisa, kudret narı, oğul otu, aynısefa, tarhun, Japon nanesi, İzmir kekiği, İstanbul kekiği, lavanta, adaçayı, mabet ağacı, aronya, çemen, çörek otu başta olmak üzere pek çok tıbbi aromatik, ağaç ve çalı grubu bulunuyor.

Bünyesindeki AR-GE laboratuvarında çay ve yağ çıkarılarak yeni ürünler elde edilen bahçede, şimdi de Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle yürütülen projeyle ilçedeki kadınların tıbbi nane, mürver, kudret narı ve melisa bitkilerinden çay üretimi yapması sağlanacak.

"Burası Türkiye'de örnek olacak bahçelerden birisi"

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine, bakanlık tarafından yapılan bahçenin işletmesini yürüttüklerini belirterek, çalışmaların giderek arttığını ifade etti.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından desteklendiklerini ifade eden Oral, ayrıca Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile yaptıkları protokolle bahçenin önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Oral, şöyle konuştu:

"Burası Türkiye'de örnek olacak bahçelerden birisi. Şu anda 350'ye yakın bitki çeşidine gidiyoruz. Bütün bitkileri görebileceğimiz, tıbbi ve aromatik bitkileri görebileceğimiz bir alan oluşturduk. Arkadaşlarımız da bu konuda güzel çalışmalar yapıyorlar. Şu anda AR-GE binamızda da distilasyon (damıtma) ünitelerimiz, çay paketleme ve kurutma makinelerimiz mevcut. Bunlarla da artık kendi ürünlerimizi hayata geçirmeye başladık. Eskiden fason yaptırdığımız çayı, bitkinin suyunu çıkarma, kurutma gibi işlemlerini de artık yapar hale geliyoruz. Yine bir üretim seramızı oluşturduk burada."

MARKA desteğiyle Altınovalı kadınlar tıbbi çay üretebilecek

Yurt dışından 50 tür ağaç ve çalı gurubuna ait, Türkiye'de olmayan türlerin de bahçeye kazandırıldığına vurgu yapan Oral, şunları kaydetti:

"Onlarla ilgili de arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bunun haricinde yeni bir proje başlatıyoruz. Kalkınma Ajansıyla birlikte yürüteceğimiz bu projede, tıbbi nane, mürver, kudret narı ve melisa bitkilerinden çay yapmayı hedefliyoruz. Özellikle dışarıda bayanlarımızın çalışacağı bir serada üretilecek bitkileri, burada çaya dönüştürecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bunun dışında konferanslarımız devam ediyor. İnşallah burayı Türkiye'de örnek bir tıbbi aromatik bitkiler bahçesi olarak hayata kazandırıyoruz. Bundan sonraki süreçte özellikle Bezmialem Üniversitesi katkılarıyla daha da önemli bilimsel çalışmaların da olacağına inanıyorum. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"Artık dışarıya bağımlı değiliz, kendi tohumumuzdan kendi fidemizi üretiyoruz"

Hersek Lagünü Doğa Eğitim Merkezi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesi Müdürü Mustafa Sarıgül ise 30 dönümlük bir alanda tamamen tıbbi bitki ekimi yaptıklarını, bunun eğitimini verdiklerini aktardı.

60'ı tıbbi ve aromatik bitki olmak üzere yurt dışından getirdikleri 50 tür çalı ve ağaç ile 240'tan 350 türe çıktıklarını, ağaçları, ekim ayı olan nisanda tamamlayarak hedefe ulaşacaklarına dikkati çeken Sarıgül, şöyle konuştu:

"Tamamen fide dikimine yoğunlaştık. Genelde Türkiye'de olmayan, yetiştirilmesi ve bakımı çok zor olan ürünleri yetiştiriyoruz. Burada ayrıca insanlara, yetiştirilmesiyle ilgili eğitimlerde veriyoruz. MARKA desteğiyle yürüttüğümüz proje ile de burada tamamen tıbbi bitkilerle üretim amaçlı çay yapacağız bu yıl. Ağırlığımızı bu yıl fide üretimine verdik. Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız fide satış belgesiyle halkın isteği üzerine fide dağıtımına yönelik çalışmalar da yapacağız. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında bahçedeki bitki türlerinden aldığımız doğal ve ilaç kullanılmayan çok kıymetli tohumları, yine hiçbir katkı maddesi kullanmadan kendi tohumumuzdan kendi üretimimizi yapıyoruz artık. İlk kuruluş aşamasında bunları dışarıdan temin ediyorduk. Artık dışarıya bağımlı değiliz, kendi tohumumuzdan kendi fidemizi üretiyoruz."

Şeker otu dahil üretilmesi en zor bitkilerden fide üretiliyor

Bahçede birbirinden değerli çok sayıda tıbbi bitkinin bulunduğunu, ancak son dönemde şeker hastalığına iyi geldiği belirtilen şeker otu (stevia) üzerine de çalışma yürüttüklerini anlatan Sarıgül, şu ifadeleri kullandı:

"Şeker otu çok önemli bir bitki. Sağlık açısından meşrubatlarda ve çeşitli gıda ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılan bir üründür bu. Özellikle tohumunun yetiştirilmesi çok zor bir bitkidir. Biz bu yıl ilk defa denemesini yaptık ve yüzde 90'a yakın bir başarı elde ettik. Güzel ürünler elde ettik. Bunun dışında Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen kutsal reyhan da yetiştirilmesi çok zor olan bir türdür. Ayrıca Alman, Kore, İsviçre gibi çeşitli tıbbi nanelerin de yetiştiriciliğini yapıyoruz. Bunlarda da yüzde 90'a yakın başarı elde ettik."

AR-GE bölümünde Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Gülendam Tümen'in bahçe için özel tasarladığı cihazı tanıtan Ziraat Mühendisi Alihan Sevinç de cihazın, daha düşük sıcaklıkta vakumlama yaparak buharıyla bitkinin özünü alabildiğini, soğutma sistemiyle de bitkinin özünü yağlı bir şekilde damıttığını söyledi.

Sevinç, "Türkiye'de tek. Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Gülendam Tümen'in kendi tasarımı vakumlu sistemdir. Daha düşük sıcaklıkta çalışarak su buharını daha çabuk vakumluyor." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da kurulan meslek lisesi elektrikli araç sektörüne kalifiye eleman yetiştirecek https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-kurulan-meslek-lisesi-elektrikli-arac-sektorune-kalifiye-eleman-yetistirecek-1416/

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde eylül ayından itibaren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi niteliğiyle hizmet verecek Mesleki Eğitim Merkezi, yeni açılan teknolojik donanımlı Motorlu Araçlar Teknolojisi Atölyesi'nde elektrikli araçlar başta olmak üzere piyasanın ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar yetiştirecek.

Çiftlikköy Mesleki Eğitim Merkezine ait atölye, son teknolojik cihazlarla donatılarak açılmasının ardından çıraklık eğitimi kapsamında okula gruplar halinde haftada birer gün gelen 155 öğrencinin gelişimine önemli katkılar sağlıyor.

Yeni kurulan ve Mesleki Eğitim Merkezinin yerini alacak Çiftlikköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bu modern atölyenin imkanlarından yararlanacak. İlk öğrencilerini 2023-2024 eğitim öğretim yılının başında kabul edecek meslek lisesi, özellikle bölgedeki otomotiv sanayisinin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanlar yetiştirecek.

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sunayi Kemeç, AA muhabirine, kısa süre önce açılışını yaptıkları Motorlu Araçlar Teknolojisi Atölyesi'nde çeşitli işletmelerde çalışan 155 öğrencinin uzman öğretmenlerden eğitim aldığını söyledi.

Yeni kurulan Çiftlikköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin otomotiv teknolojileri alanında iki ayrı bölümde eylülden itibaren hizmete gireceğini belirten Kemeç, "Araçların A'dan Z'ye bütün işlemleri, mekanik kısımlardan rot balans ayarına, boyasına kadar tüm işlemleri yapılabiliyor. Bizim burada amacımız araçlardan para kazanmak değil. Amacımız küçük ve büyük çaplı işletmelere kalifiye eleman yetiştirmektir. Burada 4 yıl boyunca okuyacak öğrencilerin iyi yetişeceklerini düşünüyorum." dedi.

Kemeç, atölyeye yapılan eklemeler ve getirilen son teknoloji cihazlarla imkanların ileri seviyelere taşındığını vurguladı.

Eğitimine devam eden mesleki eğitim öğrencilerinin, öğrendikleriyle iş yerlerine önemli kazanımlar sağladığına dikkati çeken Kemeç, "Öğrencilerimizin çalıştıkları firmalar gayet memnun kalıyor. Yalova'da hiçbir işletmede olmayan boya atölyesine sahibiz. Bundan sonraki aşamada, otomotiv teknolojisi geniş bir pazar ve elektrikli otomobiller yaygınlaşmaya başladı. Biz de bu alana doğru yönelmeye çalışacağız." diye konuştu.

Çiftlikköy sanayisindeki ustalar da bu okuldan yetişti

Merkezin Motorlu Araçlar Teknolojisi Bölüm Şefi Vedat Durkan da okulun mesleki eğitim kapsamında faaliyetlerini sürdürdüğünü ancak niteliğinin meslek lisesi olarak değiştirildiğini aktardı.

Bu kapsamda eylül ayında alınacak öğrencilerle gelecek eğitim öğretim yılına meslek lisesi kimliğiyle gireceklerini bildiren Durkan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu bölgedeki işletmelerimizin ustalarının neredeyse tamamı okulumuzda eğitim görmüştür. Şimdi de bu ustalarımızın elemanları da burada eğitim görmekte. Okulumuz sanayide olumlu tepkiler almakta. Şimdi mesleki eğitim anlamında öğrencilerimiz bir gün okulumuza gelirken, meslek lisesi olduğumuzda öğrencilerimiz haftanın 5 günü gelecekler. Bu bizim eğitim öğretimimiz için oldukça avantajlı olacaktır. Mevcut imkanlarımızla daha fazla, detaylı, ileriye dönük ve özellikle sektörün geleceğini oluşturacak elektrikli araçlar üzerine eğitimimiz sürecektir."

Türkiye genelinde otomotiv alanındaki öğretmenlere okulda hizmet içi eğitim vermeyi de planladıklarını kaydeden Durkan, bu yolla öğretmenlerin pratik bilgilerden faydalanmasını sağlayacaklarını belirtti.

Merkez öğrencilerinden Bilal Şimşek ise Çiftlikköy Sanayi Sitesi'nde bir işletme çalıştığını anlatarak, "Sanayide motor, şanzıman indirme, alt takım bakımı gibi işleri yapıyorum. Okul bana çok güzel bilgiler kattı. Bilmediğim birçok şeyi burada öğrendim. Öncelikle buradan iyi bir eğitimle mezun olup ustalık belgesini almayı ve bir iş yeri açmayı planlıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda su seviyesi azaldı https://gazetebirlik.com/haber/yalovanin-icme-suyu-ihtiyacini-karsilayan-gokce-barajinda-su-seviyesi-azaldi-712/

Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir, barajda gazetecilere yaptığı açıklamada, barajda seviyenin şu anda yüzde 18 civarında olduğunu söyledi.

Bu miktarın, hiç yağış olmaması durumunda 35 gün yetebileceğini belirten Demir, "Gökçe Barajı’nın doluluk oranı yüzde 18, bu da Yalova'nın 30-35 günlük suyunu karşılıyor. Meteorolojinin tahminlerine göre önümüzdeki haftada bir kar yağışı bekliyoruz. Bu kar yağışı geldikten sonra herhangi bir su sıkıntısı yaşamayacağız. Kar yağışı olmazsa vatandaşlarımızdan bununla ilgili tedbir almasını istiyoruz. Su sarfiyatı bizim için çok önemli. Çevre illerimizin de bu konuda sıkıntıları var. Kar yağışı olmadığı sürece biz baya bir sıkıntı yaşarız." dedi.

Aralıklı olsa da geçen yıllarda yağmur yağdığını, ancak bu sene bunun gerçekleşmediğini hatırlatan Demir, "Geçen seneki doluluk oranı da bu civarlardaydı. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz yine de tedbirli olmanızı tavsiye ediyoruz. Gökçe 2 Barajı'nın ihalesi yapıldı ama şu anda yazışmaları var. Bununla ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü konuyu takip ediyor ama ihale süreci 5 yıl içinde teslim edilecek gibi görünüyor. 5 yıl içinde ikinci bir baraja kavuşacağız inşallah." sözlerine yer verdi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da zabıta ekipleri zincir marketleri denetledi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-zabita-ekipleri-zincir-marketleri-denetledi-189/

Yalova Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Zabıta Müdürlüğü ekipleri kentte faaliyet gösteren zincir marketlere yönelik denetim gerçekleştirdi.

Marketleri tek tek gezen ekipler, ürünlerin gramaj kontrolünü, raf ve kasa fiyatları arasındaki uygunluk ve son kullanma tarihlerini denetledi.

Bazı zincir marketlerde son kullanma tarihi geçmiş et ve süt ürünlerini tespit eden ekipler, halk sağlığını tehlikeye sokacak aksaklıkları tespit ettiği bazı marketlere ihlal ve suç unsuruna göre yasal işlem başlattı.

 Tarihi geçmiş ürünleri imha etmek için el koyan ekipler, cezai işlemler için aldıkları tutanakları Ticaret İl Müdürlüğüne gönderdi.

Açıklamada, çalışmaların aralıksız devam ettiğine vurgu yapılırken, vatandaşların da herhangi bir olumsuzluk görmeleri durumunda "153 ALO EVİM Merkezi"ni arayarak belediyeye ulaşmaları istendi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tescilli "Yalova kivisi"nde son 5 yılın en verimli sezonu yaşanıyor https://gazetebirlik.com/haber/tescilli-yalova-kivisinde-son-5-yilin-en-verimli-sezonu-yasaniyor-2554/

Ülke genelinde 32 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 74 bin ton kivi yetiştiriliyor. Bu üretimin önemli bir kısmının yapıldığı Yalova'da yetiştirilen kiviler, aroması, tane ağırlığı, uzun depolama ömrü ve rengiyle öne çıkıyor.

Genellikle henüz dalındayken alıcı bulan coğrafi işaret tescilli "Yalova kivisi"nin üreticileri, ağaçlarda tekleme (seyreltme) mesaisine devam ediyor. Bu işlemle dallardaki meyve sayısı azaltılarak kalitenin artırılması amaçlanıyor.

Kentte 2017'de 4 bin dekarı aşkın alandan 24 bin 342 ton ürün alınmıştı. Bu yıl da 6 bin 300 dekar alandan 30 bin tona yakın ürün elde edileceği öngörülüyor.

Bu sene, ağaçlardaki kivi sayısının fazlalığı ve olgunlaşma dönemindeki koşullar iyi olduğu için beklenen rekolteye ulaşılması halinde üretim alanı bazında son 5 yılın en verimli dönemi yaşanacak.

Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, AA muhabirine, Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl ağustos ayında tescillenen ürün için bahçelerde bakım çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Çiftçilerin mayısta tomurcuktaki teklemeden sonra ikinci kez meyve aşamasında bu işlemi yaptığını belirten Fidan, "Kivinin kalitesini artırmak için tekleme yapıyoruz. Kivide yapılan işler sadece bunlar değil. Teklemeden önce bir yaz budaması yapıldı. Aynı zamanda bahçelerin sulanması, gübrelenmesi devam ediyor." dedi.

İhracat için girişimler sürüyor
Bu yıl ürünün bol olduğunu vurgulayan Fidan, benzer bir verimi en son 2017'de elde ettiklerini dile getirdi.

Geçen sene rekoltenin 20 bin ton civarında gerçekleştiğini belirten Fidan, "Ortalama dönümde 4,5 ton ürün bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Fidan, üreticilerle toplantı yapacaklarını, onların masraflarının karşılanmasını, yüzlerinin gülmesini sağlayacak bir fiyat belirlemek istediklerini söyledi.

Yalova kivisinde hedeflerine değinen Fidan, şunları kaydetti:

"Şu an ihracatçılarla görüşüyoruz. Yalova kivisini tanıtmak, amblemi ile satmak istiyoruz. Bu yıl ihracat gerçekleştirmeyi umuyoruz. Dalında satışımız genelde ağustos ayından sonra gerçekleşiyor. Bu yıl hem üreticilerle hem de bu ürünü tüketicilere ulaştıran tüccarlarla toplantı yapmak istiyoruz. Bu yıl diğer dalında satılan yıllara benzeyen bir yıl değil. Ortak karar alınmasının herkese faydalı olacağını düşünüyorum. Geçen yıl ürün beklediğimiz kadar çıkmadı. Bu yıl ürün hem çok hem de ikincisini teklememize rağmen birincisi kadar bir seyreltme gerçekleşiyor. Bu yıl, 2017'de olan rekolteyi aratmayacak, 30 bin tonu bulacak bir tonaj olacağını düşünüyorum."

Fidan, herkesi ekim ayında düzenleyecekleri kivi festivaline davet etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
SOLOTÜRK, Yalova'da gösteri uçuşu yaptı https://gazetebirlik.com/haber/-soloturk-yalovada-gosteri-ucusu-yapti-3323/

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, SOLOTÜRK'ün gösterisini heyecanla takip etti.

Teknelerle denize açılan ve sahili dolduranlara güzel bir gün yaşatan SOLOTÜRK, 30 dakikalık gösteri uçuşunun ardından vatandaşları selamladı.

SOLOTÜRK'ü daha iyi izleyebilmek için bina, çatı katı ve yüksek yerleri tercih edenler ise alandaki coşkuya alkışlarla destek verdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yatağı değiştirilen deredeki yüzlerce su kaplumbağası gölete taşındı https://gazetebirlik.com/haber/yatagi-degistirilen-deredeki-yuzlerce-su-kaplumbagasi-golete-tasindi-9837/

DSİ Genel Müdürlüğünce Koru beldesinde su taşkınlarının önlenmesi için başlatılan ıslah çalışması kapsamında, Değirmendere'nin yatağının bir bölümünde değişiklik yapıldı.

Dere yatağı değişeceğinden buradaki kaplumbağalarının tahliyesi amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Yalova Şube Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüldü.

Kuruyacak olan dere yatağındaki hayvanlar için 3 gün boyunca seferber olan ekipler, topladıkları kaplumbağaları Armutlu ilçesindeki bir gölete taşıdı.

 

"Dere yatağının kuruması sonucu hayvanların ölümü söz konusuydu"

DKMP Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine, doğadaki canlıları korumak ve kontrol altında tutmak için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Koru beldesindeki derede yaşayan su kaplumbağalarının yerinin değiştirilmesi gerektiğini belirten Alğan, şöyle konuştu:

"Veteriner ve biyolog arkadaşlarımızın yaptığı arazi inceleme çalışmalarında Armutlu tarafındaki bir bölgenin yaşam alanlarına uygun olduğunu tespit ettik. Bu kaplumbağalar çiftler halinde yaşadıkları için izleme de yapmaktayız. 3 gün boyunca arkadaşlarımız çalışma yaptı ve 325 su kaplumbağasını iki araçla naklettik. Doğal yaşam alanlarına tekrar kavuşturuldular. Dere yatağının kuruması sonucu hayvanların ölümü söz konusuydu. Biz de bu çalışmayla bunun önüne geçtik."

Doğadaki yaşam alanlarını çoğaltarak türlerin üremelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Alğan, kendilerine verdikleri destekten dolayı DSİ Şube Müdürü Pelin Balcı ve dere üzerinde bulunan işletmelere teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hersek Lagünü'nde 'çıkrıkçın ördeği' kayıt altına alındı https://gazetebirlik.com/haber/hersek-lagununde-cikrikcin-ordegi-kayit-altina-alindi-7640/

Altınova Belediyesinden yapılan açıklamada, Türkiye'de normalde nisan aylarında görülebilen çıkrıkçın ördeğinin, bu yıl Türkiye'de ilk kez Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü'nde gözlemlenerek kayıt altına alındığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında yer alan lagünün, kuş popülasyonun bakımdan değerini her geçen gün arttırdığına yer verildi.

Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül ve Kuş Gözlemcisi Çağan Abbasoğlu'nun şubat ayının son haftasında yaptığı gözlemde tek birey erkek çıkrıkçın ördeğinin lagünde gözlenerek kayıtlara geçirildiği ifade edildi.

Uluslararası kuş gözlem veri tabanı e-bird tarafından da bugünlerde görülmesi "nadir tür" olarak kabul edilen ördeğin, bu yılın gözlem kayıtlarına bakıldığında Hersek Lagünü'nde gözlenen Türkiye'deki ilk birey olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Bülbül, çıkrıkçının en küçük ördek türlerinden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Üreme döneminde erkek bireyler gri, beyaz ve bordo desenleriyle kolayca ayırt edilebilir. Dişi bireylerde ise çoğunlukla kahverengi tonlar hakimdir. Türkiye'de göç konuğu veya yaz göçmeni olarak mart-ekim ayları arasında görülebilir. Sulak alanlardaki böcekler ve bitkiler ile beslenir. Adını, çıkrık çevrilmesini andıran ilginç sesinden almıştır. Baharın habercisidir, Türkiye'de kışı geçirmeyen 2 ördek türünden biridir. Çıkrıkçın ördeği Hersek Lagünü'nde yaz konuğudur."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da 8 çift '02.02.2022'de nikah kıydırdı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-8-cift-02022022de-nikah-kiydirdi-7086/

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

Aylar öncesinden Yalova Belediyesine müracaat eden çiftler, "02.02.2022 tarihi için gün aldı.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde yapılan merasimlere, çiftlerin aileleri ve davetlileri katıldı.

Gülşah Karakaş ile nikahının ardından açıklamalarda bulunan damat Mustafa Bayzan, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 2 Şubat 2022. 2 rakamının bizdeki önemi; ilk çıkma tarihimiz 2 Eylül, nişanlılık tarihimiz 12 Eylül. Böyle özel zamanlar zor geliyor. Bizler de 2 Şubat 2022'de mutluluğumuza adım attık. Diğer evlenecek olan çiftlere de mutluluklar diliyoruz. Gösterdikleri ilgi için Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk ve Yalova Belediyesine teşekkür ederiz."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki şifalı kaplıcalar geçen yıl yarım milyon turist ağırladı https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-sifali-kaplicalar-gecen-yil-yarim-milyon-turist-agirladi-292/

Türkiye'nin termal turizm merkezlerinden Yalova'nın şifalı kaplıca tesislerinde geçen yıl yaklaşık 500 bin turist konakladı.

Doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenlerin tercih ettiği Yalova, yerli ve yabancı turistlere dört mevsim termal tatili yapma imkanı sunuyor.

Kentte 5 bin yatak kapasiteli Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 17 tesis ile belediye belgeli işletmeler her yıl turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Roma, Bizans, Osmanlı Devleti döneminde de şifalı termal kaplıcalarıyla ilgi gören Yalova, Kovid-19 salgınına rağmen 2021'de ABD, Almanya, İran, Ürdün, Rusya, Portekiz, İsviçre, Sri Lanka, Yunanistan gibi ülkelerden gelen 120 bin civarında yabancı turistin de arasında yer aldığı yaklaşık yarım milyon turisti yatılı ağırladı.

Geçen yıl 35 bini aşkın turistin konakladığı Sağlık Bakanlığı Yalova Termal Kaplıcaları İşletme Müdür Yardımcısı Ümit Gürbüzoğlu, en fazla Rus turistlerin tesise ilgi gösterdiğini belirtti.

Rusya'dan gelen misafirlerin eylül sonu ve mayıs ayları arasında günübirlik ya da konaklamalı olarak tercihte bulunduğunu anlatan Gürbüzoğlu, şöyle devam etti:

"Buranın havasından, suyundan çok memnun kalıyorlar ve çok beğeniyorlar. İstanbul'dan günübirlik gelenler de çok oluyor. Bir taraftan doğa yürüyüşleri yapıyor bir taraftan da termal havuzlardan yararlanıyorlar. Aynı zamanda konaklamalı kalanlar da çok oluyor. Buranın havası onlara çok iyi geliyormuş. Oksijeni bol, suyunun ısısını çok beğeniyorlar o yüzden de çok tercih ediyorlar. Avrupa'dan da burayı tercih edenler çok oluyor. Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerden gelen misafirlerimiz de var."

Gürbüzoğlu, kentteki termal tesislerin konaklama dışında 385 bin günübirlikçiyi de ağırladığını bildirdi.

"Yalova'da çok güzel ve değerli bir kaynağımız var"
Karaderili Şirketler Grubu'na ait 2 bin 200 yatak kapasiteli termal otel Terma City Genel Müdürü Altuğ Çiloğlu da tesisin kurulduğu günden itibaren en fazla Arap müşteriler tarafından tercih edildiğini aktardı.

Rusya, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerden de turistlerin geldiğini dile getiren Çiloğlu, "Avrupa ülkelerinden de gelen misafirlerimiz var. Onlardan da oldukça olumlu dönüşler alıyoruz. Yalova'da çok güzel ve değerli bir kaynağımız var. Bizim bu serveti çok iyi bir şekilde pazarlama çabamız var." ifadesini kullandı.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da yoğun kar yağışı nedeniyle kamu personeline 1 gün idari izin verildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-yogun-kar-yagisi-nedeniyle-kamu-personeline-1-gun-idari-izin-verildi-9055/

Bölgede etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle güvenlik, sağlık, ulaşım, itfaiye ve cenaze defin hizmetleri dışındaki tüm kamu personellerine Yalova'da 25 Ocak Salı günü için idari izin verildi.

Yalova Valiliğinden yapılan açıklamada, "Devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle, güvenlik, sağlık ve ulaşım birimleri ile belediyelerin itfaiye ve cenaze defin hizmeti görevlileri dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının personeli 25 Ocak 2022 Salı günü idari izinli sayılacaklardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Altınlarını çalan hırsız damadı çıktı https://gazetebirlik.com/haber/altinlarini-calan-hirsiz-damadi-cikti-266/

Yalova’da bir yaşlı adamın altınları çalındı. Ekiplerin uzun uğraşları sonucu yakalanan hırsız yaşlı adamın damadı çıktı.

Olay, Altınova ilçesi Çavuşçiftliği köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Çavuşçiftliği köyünde yaşıyan 70 yaşındaki T.K’nın evine hırsızlar girdi. Eve giren hırsızlar evde bulunan 105 gram altını çalarak kayıplara karıştılar. Altınlarının çalındığını farkeden T.K durumu jandarmaya bildirdi. Olay yerinde inceleme yapan ekipler ardından çevrede güvenlik kameralarını inceledi. Jandarma ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda T.K’nın evine girip hırsızlık yapan damadı olan Y.E., ve yönlendirdiği iddia edilen D.K’nın olduğu tespit edildi. Ekipler D.K.’yı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kıskıvrak yakaladı. Yönlendirdiği iddia edilen arkadaşı D.K. ise Altınova ilçesinde yakalandı.

Y.E.’nin kayınpederi olan T.K’nın evine girerek hırsızlık yaptığı öğrenildi.
Şüpheliler hakkında soruşturma devam ediyor.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Kuş Oteli' Hersek Lagünü flamingo ve diğer göçmen kuşlarla şenlendi https://gazetebirlik.com/haber/kus-oteli-hersek-lagunu-flamingo-ve-diger-gocmen-kuslarla-senlendi-4903/

Cumhurbaşkanı Kararı ile "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edilen Hersek Lagünü, son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği projelerle ayrı bir görünüme kavuştu.

Altınova Belediyesi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar sonucu, en son sayımda 236 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığı belirlenen lagün, yazın konaklayan kuşların göç etmesinin ardından bugünlerde flamingoları ve diğer bazı göçmen kuş türlerini ağırlıyor.

152 hektar büyüklüğündeki lagün, özellikle "Engelli Uyumlu Kuş Gözlem Kulesi" sayesinde herkesin kuşları izlemesine imkan sağlıyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortak bir şekilde bu alanı insanlığın hizmetine sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Lagünün, her geçen gün kuş türünün arttığı bir yer haline geldiğini vurgulayan Oral, şu ifadeleri kullandı.

"Buradaki tesislerimiz aynı zamanda bir Doğa Eğitim Merkezi ve Kuş Gözlem Kulesi, erişilebilirlik açısından engelli uyumlu bir tesis olarak Türkiye'de ilklerden. Şu anda gölümüz şenlendi, flamingolarımız geldi. Kuşlarımız buraya gelip dinleniyor, yiyor içiyor ve keyifleri geldiği zaman da gidiyorlar. Dolayısıyla burayı 'Kuş Oteli' olarak tarif ediyoruz. Bütün vatandaşlarımızı hafta sonu veya akşamüstü stres atmak için buraya bekliyoruz. Buradaki misafirlerimizi izlemelerini istiyoruz."

"Kuşlarımızın rahatsız edilmeleri, yaban hayvanlarının girişler önlendi"
Kuş gözlemcisi Fatih Bülbül ise lagünün, yüz ölçümüyle küçük olmasına rağmen Türkiye'deki 490 kuş türünden 236'sına ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Yaz göçmeni kuşların, yerini kış göçmeni kuşlara bıraktığını anlatan Bülbül, şöyle devam etti:

"Zaten buranın önemli kuşları kış göçmeni kuşlar. Bunlar da ördekler, flamingolar ve diğer kıyı ile kum kuşları. Önceki senelere göre bu mevsimde flamingolar çok iyi sayıdalar. 350'nin üzerinde flamingo alanımızda bulunmakta. Yine ördeklerden elmabaş patkalar, çamurcun, kum kuşları, balıkçıllar geldi. Kaşıkçı 4 birey vardı ama bunlar 15'e kadar çıkacaktır. Alanımız yıllar önce dışarıdan tehdide çok açıktı. 10 yıldır avcılar yok ve en önemlisi de yazın buraya üremek için gelen kuşlarımızın rahatsız edilmeleri, yaban hayvanlarının girişleri önlendi. O nedenle de alan artık korunmakta."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Tescillenen 'Yalova kivisi' üreticisine kazandıracak https://gazetebirlik.com/haber/tescillenen-yalova-kivisi-ureticisine-kazandiracak-9325/

Aroması, tane ağırlığı, uzun depolama ömrü ve rengi nedeniyle rağbet gören, henüz dalındayken satılan "Yalova kivisi", İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2 yıllık çalışması sonucu Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret olarak tescil edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, coğrafi işaret tescil belgesini Altınova ilçesindeki bir kivi bahçesinde Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan'a teslim etti

Parıldar, yaptığı değerlendirmede, Yalova'nın "Türkiye'de kivinin başkenti" olduğunu söyledi.

Parıldar, "Her ortamda kivinin Yalova için '24 ayar altın' olduğunu söylüyoruz. Tabii 24 ayar altını da bir coğrafi işaret belgesiyle taçlandırmak çok güzel oldu. Yalova kivimizin diğer illerde üretilen kivilerle farkını ortaya koymak için yaklaşık iki yıldır çalışma yapıyoruz. Bu çalışma neticesinde hem irilik hem tane ağırlığı hem de depodaki dayanım süresi anlamında diğer illerdeki kivilerimizden farklı ve avantajlı olduğunu ortaya koyduk." dedi.

İl genelinde dekar başına 4,5 ton ürün beklediklerini belirten Parıldar, 800 üreticinin 6 bin dekar alanda yetiştirdikleri kivileri hasat edeceğini bildirdi.

Yalova'nın Türkiye'nin yüzde 40'lık kivi üretimini tek başına yaptığını dile getiren Parıldar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun dışında Yalova dışında da üretim yapan Yalovalı çiftçilerimizle bunu yüzde 50'nin üzerine çıkararak Türkiye'ye önemli anlamda katma değer kazandırıyoruz. Bu sene 28-29 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Ekim sonu kasım ayı başında da kivilerimizi hasat edeceğiz. Hasat ettiğimiz ürünleri de yine bakanlığımızın program kapsamında desteklediği yaklaşık 65 bin ton kapasiteli 13 soğuk hava depomuzda depolayacağız."

Kivilere coğrafi işaret etiketleri yapıştırılacak
Suat Parıldar, bu yıl ürünlerin coğrafi işaret tescilini gösteren etiketlerle satışa sunulacağını belirtti.

Yalova kivisinin bu etiketler sayesinde tüketiciler tarafından ayırt edilebileceğini dile getiren Parıldar, şunları kaydetti:

"Coğrafi işaret, üreticinin daha kaliteli ve farklı üretim yaptığının belgesi. Bunun dışında tüketiciler bu tescille Yalova kivisine daha fazla rağbet gösterecek. Coğrafi işaret, küresele yerelden atılmış bir imzadır. Bu imzayı da Türkiye'de kivinin başkenti olan Yalova'dan üreticilerimizle birlikte atmış oluyoruz. Ayrıca Yalova'da kivi üretim alanlarını artırmaya çalışıyoruz. Geçen yıl Bakanımız ile burada hasat gerçekleştirmiştik. Bakanımızın verdiği müjdeyle Kocadere Şenköy havzasında da 500 dekarlık yeni kivi bahçeleri tesis ediyoruz."

Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Fidan da bu sene kaliteden memnun olduklarını, hasat için hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

Fidan, "Bu yıl dalında yüzde 20'lik kısmın satıldığını düşünüyoruz. Ürettiğimiz kivinin canlı yeşil rengi, aroması ve kaliteli ürün olması artık belgelendi. Üretimimizi bundan sonra konuşarak değil belge ile yapacağız. Tüketici de artık ürünü güvenerek alabilecek." dedi.

Yurt dışından iki firma ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Fidan, Yalova kivisinin İspanya ve İtalya pazarına gönderilebileceğini ifade etti.

Üreticilerden Mutlu Çoban da coğrafi işaret tescil belgesinin zaten kaliteli olan Yalova kivisine ayrı bir değer kattığını, bunun kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki su altı kazıları tarihe ışık tutacak https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-su-alti-kazilari-tarihe-isik-tutacak-1924/

Yalova’nın Altınova ilçesindeki Hersek lagününde denizin yaklaşık 3,5 metre altında bulunan Civetot (Kibatos) Kalesi ile ilgili süren su altı kazı çalışması devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Altınova Belediyesi sponsorluğunda, Marmara Denizinin Altınova kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinlikte bulunan Civetot Kalesi'nde temmuz ayında başlatılan su altı kazı çalışmaları aralıksız sürdürülüyor.

Yalova Müze Müdürü Ali Sinan Özbey başkanlığında, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sualtı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz'ün bilimsel danışmanlığını yaptığı arkeologlardan oluşan ekip tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili su altı görüntüleri paylaşıldı.

70x60 metre ölçülerinde olan kalede çalışma yaptıklarını belirten Dr. Serkan Gündüz, taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını meydana çıkarmak üzere gerçekleştirilen su altı kazı çalışmalarının büyük bir heyecanla devam ettiğini söyledi.

Gündüz, "Su altında bulunan yapı grubunun Geç Antik Dönemden başlayarak 13. Yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülmekte. Kuzey Anadolu Fayında meydana gelen bir deprem ile yapının battığı düşünülüyor. Gerçekleşen kazılar bu yapının hikayesi ve Altınova tarihine ışık tutacaktır." diye konuştu.

Limnae/Civetot sualtı kazıları çalışmasının tamamlanmasının ardından yine Hersek bölgesinde "Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması" 2021 yüzey araştırma çalışmalarına devam edileceğini ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Coğrafi işaret tescilli 'Yalova aronyası'nda hasat dönemi başladı https://gazetebirlik.com/haber/cografi-isaret-tescilli-yalova-aronyasinda-hasat-donemi-basladi-2736/

Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy'de çiftçi Murat Değerli'nin bahçesindeki törende davetlilere organik aronya, aronya içerikli ürün ve içecekler ikram edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, programda yaptığı konuşmada, tescilin ardından ilk hasat dönemine başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çiftçilerle, katma değeri yüksek, sağlık anlamında tüketilen üretim metotlarına yönelmek zorunda olduklarını belirten Parıldar, "Aronya da bize bu yönde bir mesaj verdi. Küçük alanlardan daha iyi getirisi olan bir üretim." dedi.

Parıldar, Yalova'da aronya üretim alanının 90 dekarı organik üretim olmak üzere 150 dekar olduğunu dile getirdi.
Geçen yıl 7-8 ton olan rekoltenin bu sene 25 tona yükselmesini beklediklerini aktaran Parıldar, "160 dekarlık yeni bahçelerle aronya üretilen alan 300 dekarın üzerine çıkacak. Yapılacak çalışmalarla 300 dekarlık alanın tümünde organik aronya üretimi yapmayı hedefliyoruz. Kivimiz Yalova'nın 24 ayar altını ama bu altının yanına bugün ve gelecekte yeni 24 ayar altın Yalova aronyasını katmış oluyoruz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından organik aronya üreticilerine sertifikaları verildi.

Protokol üyeleri, daha sonra organik aronya kullanılarak yapılan pastayı çiftçilerle kesip hasada katıldı.

Törene, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mustafa Ataş ve Osman Boyraz, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, belediye başkanları, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Doğa harikası Hersek Lagünü yazı 235 kuş türüyle karşıladı https://gazetebirlik.com/haber/doga-harikasi-hersek-lagunu-yazi-235-kus-turuyle-karsiladi-8714/

Son dönemde asansörlü kuş gözlem kulesi yapılan lagün, yaz dönemine girilirken kuluçkaya yatan kuşlara sessiz ve güvenli bir ortam sağlıyor. Lagün, meraklılarına mavi ile yeşilin buluştuğu coğrafyadaki kuş türlerini onları rahatsız etmeden izleme imkanı sunuyor.

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, kiraz kuşunun da eklenmesiyle lagündeki tür sayısının 235'e yükseldiğini söyledi.

Kuşlar arasında en çok ilgi çekenlerin flamingolar olduğunu belirten Oral, "Bu gölümüzün artık farkındalık yaratacak bir göl haline gelmesini istiyoruz." dedi.

Oral, yakın zamanda "doğa pasaportu" uygulamasını başlattıklarını ifade etti.

Ziyaretçilere ücretsiz verecekleri pasaporta, her gelişlerinde kaşe basılacağını aktaran Oral, şu bilgileri paylaştı:

"Doğa pasaportu uygulamamızdaki amaç, gelen ziyaretçileri doğa ve hayvanları koruma ve yaşatma sözleşmesinin bir gönüllüsü yapmak. İnternet üzerinden de doğa gönüllülerini dijital kimlikle destekleyeceğiz. Pasaport sahiplerine ayrıca ilçe sınırları içindeki tesislerimizde de ufak ufak bazı ayrıcalıklar tanıyacağız. Buna destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Buradaki amacımız doğayı ve özellikle nesli tükenmekte olan türleri korumak. Doğa satın alınabilecek bir nesne değil. Dolayısıyla kaybettiğimiz zaman geri dönüşü ya yok ya da çok zor. Dolayısıyla biz kaybetmeden koruyarak gelecek nesillere bu doğadaki güzelliklerimizi bırakmak istiyoruz. Bu pasaportu alan arkadaşlarımız da buna destek vermiş olacaklar." 

"Şu anda her şey yolunda gidiyor"
Kuş gözlemcisi Fatih Bülbül de Türkiye'de 490'a yakın kuş türünün bulunduğunu, Hersek Lagünü'nde ise bunlardan 235'inin gözlemlendiğini anlattı.

Lagünün durumuna göre bu sayının 250'ye çıkmasını beklediklerini dile getiren Bülbül, "Şu anda alandaki kuşlar üreme döneminde. Onun için de güvenliği artırdık. Kuşlarımıza dışarıdan hayvanlar veya insanların yakınlaşmasını engelliyoruz. Şu anda her şey yolunda gidiyor alanda." diye konuştu. 

Normalde alanda kalmayan flamingolardan 13, kuğulardan da 3'ünün konaklamaya devam ettiğini kaydeden Bülbül, bu farklılığın alanın iyi korunduğunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da görevli zabıta, kara yolunda gördüğü Türk bayrağını yerde bırakmadı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-gorevli-zabita-kara-yolunda-gordugu-turk-bayragini-yerde-birakmadi-3497/

Yalova'nın Subaşı beldesinde zabıta memuru olarak görev yapan Dağaşan, sabah saatlerinde otomobiliyle Yalova istikametine gittiği sırada Yalova-İzmit kara yolu üzerindeki Tavşanlı Kavşağı'nda, yerde bir Türk bayrağı olduğunu gördü.

Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde Dağaşan, otomobilini yol kenarına çektikten sonra akan trafikte hızla yerdeki Türk bayrağını alarak yoluna devam etti.

Dağaşan, "Yalova-Tavşanlı ışıklı kavşaktan aracımla geçerken yerde Türk bayrağımızı gördükten sonra hemen trafiği riske atmamak için aracımı emniyet şeridine aldım. Sonra yol üzerindeki bayrağımızı aldım. Her Türk vatandaşının yapacağı bir şeydi. Kendim Kars Sarıkamışlıyım binlerce şehit verdiğimiz topraklarda büyüdüm, bayrağımızı orada yol ortasında bırakmadığım için gururluyum." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalovalı gönüllüler oyuncak tamir ederek çocukları sevindirmek için seferber oldu https://gazetebirlik.com/haber/yalovali-gonulluler-oyuncak-tamir-ederek-cocuklari-sevindirmek-icin-seferber-oldu-5983/

Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk'un öncülüğünde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünce 3 aydır yürütülen "Eski Oyuncağını Getir, Yenileyelim" adlı kampanya yeni bağışlarla büyüyor.

Evlerindeki kırık veya kullanım dışı oyuncakları bağışlamak isteyen çocuklar, aileleri aracılığıyla proje birimine ulaşıyor. Sıfır Atık Projesi olduğundan motorlu araç kullanmayan kampanyada görevli ekip, bisikletleriyle giderek oyuncakları alıyor. Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde toplanan oyuncaklardan tamiri gerekenler, gönüllüler tarafından onarılarak çocuklara hediye ediliyor.

Tutuk, belediye olarak Sıfır Atık Projesi kapsamında 5 ayrı çalışma başlattıklarını söyledi.

Bunlardan birinin eski oyuncaklarla ilgili olduğunu belirten Tutuk, "Oyuncaklar kırık olabiliyor. Gönüllülerimiz oyuncaklarımızın bakımını, onarımını yapıyor ve tekrar kullanılacak hale getiriyor. Biz de 23 Nisan'da bu binlerce oyuncağımızı çocuklarımızla buluşturmayı düşünüyoruz." dedi.

Sokak hayvanlarını besleyen çocuklar da gelip oyuncak alabilecek
Proje koordinatörlüğünü üstlenen, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde görevli Aytekin Vural da salgından dolayı gönüllülerin evlerinde daha fazla zaman geçirdiğini dile getirdi.

Vural, "Toplanan oyuncakların onarım ve temizlemesini yapıyorlar. İşlemi biten oyuncakları merkezde bir araya getirerek çocuklara kazandıracağız. Şu an 5 bin civarında oyuncak toplandı. Bunların 3 bine yakını tamir için gönüllülerde. Daha iyi durumda olan oyuncakları merkezde tutuyoruz." diye konuştu.

Vural, projede çocuklara hayvan sevgisi kazandırmayı da amaçladıklarını anlattı.

Sokakta hayvan besleyen çocukların, istediği oyuncağı ücretsiz alabileceğini bildiren Vural, "Projemiz büyüyerek devam edecek. Türkiye'nin farklı illerinden de oyuncaklar geliyor. Yurt dışından tatile geldiklerinde beraberinde oyuncaklarını getirmek isteyenler oluyor. Bu bize müthiş bir zevk veriyor. Bir çocuğun yüzündeki bir gülücük olabilmek gerçekten çok önemli." ifadelerini kullandı.

"Çocukları sevindirmek, mutlu etmek güzel bir şey"
Gönüllü tamircilerden emekli polis memuru Veli Aydoğan, oğluna çocukluğunda oyuncak aldığında, bu imkanı bulunmayan minikleri düşünerek hüzünlendiğini belirtti.

Projeden dolayı belediye yetkililerine teşekkür eden Aydoğan, "Elimizden geldiğince oyuncakları onararak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çok isteyip de oyuncak alamayan aileler var. En azından bu oyuncakları onarıp onların o güzel çocuklarını sevindirmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Latif Sungur da boş zamanlarını değerlendirmek için arkadaşlarıyla oyuncak tamir ettiğini dile getirdi.

"Çocukları sevindirmek güzel bir şey." diyen Sungur, çöpe gidecek oyuncakların geri dönüşümünü sağlamaktan mutluluk duyduklarını vurguladı.

Tanju Gülbayoğlu ise onarımının ardından oyuncak hediye edilen çocuklardan gelen mesajları görünce mutluluklarının bir kat daha arttığını ifade etti.

Eskiyen ve kırılan oyuncaklarını bağışlayan 7 yaşındaki Muhammed Kılıç ise "Oyuncaklarımın tekrar yapılacak olması iyi hissettirdi. Çevreyi de korumuş oluyoruz. Oyuncaklarımızı böyle geliştirmiş oluyoruz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da bir grup CHP'li parti üyeliğinden istifa etti https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-bir-grup-chpli-parti-uyeliginden-istifa-etti-5704/

Yalova'da CHP üyesi bir grup, partinin il başkanlığına istifa dilekçelerini sundu.

Muharrem İnce'nin başlattığı Memleket Hareketi atkılarıyla gelip dilekçelerini teslim eden grup adına il başkanlığı önünde basın açıklaması yapıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle az sayıda kişiyle geldiklerini belirten Cavit Kamil Ozman, 3 milletvekili ve bir belediye başkanının CHP'den istifa ettiğini hatırlattı.

Ozman, şunları söyledi:

"Birçok defa parti tabanı olarak rahatsızlıklarımızı belirtmemize rağmen genel merkezin bize kulak vermediğini gördük. Dolayısıyla parti içi demokrasi ve Atatürk çizgisinden uzaklaşmış bir parti haline geldik. Tüm bu sebeplerden ötürü Sayın Muharrem İnce'nin öncülüğünde kurulan Memleket Hareketi'ne inanan seçmenler olarak, Sayın Muharrem İnce'nin kenti Yalova'dan Memleket Hareketi meşalesini yakmak üzere toplandık. Bugüne kadar canla başla hizmet ettiğimiz Cumhuriyet Halk Partisinden toplu olarak istifa ediyoruz. Burada bulunmayan yüzlerce üyenin e-devlet üzerinden istifa etmeye başladığını kamuoyuna duyuruyoruz. Bugün belki bir kartopu gibi görünebiliriz fakat çok yakında çığ gibi büyüyeceğiz."

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesinin 2017-2018 yıllarındaki arsa satışlarından zarara uğratıldığı iddiası https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesinin-2017-2018-yillarindaki-arsa-satislarindan-zarara-ugratildigi-iddiasi-789/

Yalova Belediyesinin 2017-2018 yıllarında icra yoluyla 8 gayrimenkulün satışından 3 milyon lirayı aşkın zarara uğratıldığı iddia edildi.

Makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, belediye görevlilerinin, icra yoluyla satılan gayrimenkullerle ilgili inceleme yaptığını bildirdi.

Belediyeye ait 8 taşınmazın icra yoluyla satışının 3 milyon 7 bin liraya gerçekleştirildiğinin belirlendiğini aktaran Tutuk, şöyle konuştu:

"Personellerimiz, icra yoluyla satılmış olan arsalar üzerinde yaptıkları inceleme sonucunda, belediyeye ait 8 gayrimenkulün icra yoluyla satıldığını tespit ediyorlar. 2017 ve 2018 yıllarında icra yoluyla satılan belediyemize ait 8 gayrimenkul taşınmazın, satıldıktan sonra müteahhitlerin alacağından düşülmediğini tespit ettiler. 3 milyon liranın üzerinde bir rakama belediyenin 8 tapusu icra yoluyla satıldıktan sonra cari alacaklardan düşülmemesi nedeniyle belediyeye ciddi bir kamu zararı oluşturulmuş. Belediyeden cari alacakların düşülmemesi bizim 2,5-3 yıldır müteahhide mükerrer ödeme yapmamıza ve kamu zararına sebep olmuştur."

Belediyenin 3 yıldır bu alacaklara icra, dosya masrafları ve faiz ödediğini anlatan Tutuk, tespit sonrası bu miktarın söz konusu müteahhitlerin cari alacaklarından düşüldüğünü ifade etti.

Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulacağını dile getiren Tutuk, icra yoluyla satılan 100'e yakın gayrimenkulle ilgili incelemelerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İpek ve kozayı el sanatıyla bütünleştiren tasarımcı, eserleriyle büyülüyor https://gazetebirlik.com/haber/ipek-ve-kozayi-el-sanatiyla-butunlestiren-tasarimci-eserleriyle-buyuluyor-3613/

Yalova'daki atölyesinde ürettiği kozaları işleyip ipeğe dönüştüren geleneksel Türk süsleme ve el sanatları ustası Meral Evcin Özdemir, ipekten ve kozasından takılar, tablolar ile çeyizlik eşyalar yapıyor.

Dedesinin 1937 yılında başlattığı ipek koza üretimini, mezun olduğu Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Moda Tekstil Tasarım Bölümünden aldığı eğitimle birleştiren Özdemir, birbirinden güzel eserler üretiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca somut olmayan kültürel miras taşıyıcılık kartı da verilen Özdemir, yurt içi ve yurt dışında fuarlarda ipek koza işlemeciliğini tanıtıyor.

Meral Evcin Özdemir, AA muhabirine, ailesinde ipek koza üretiminin, dedelerinin 84 yıl önce yetiştiriciliğe adım atmasıyla başladığını söyledi.

Dede mesleğini devam ettirerek ipek böceklerini yumurta halindeyken yetiştirmeye başladığını belirten Özdemir, "İpek aslında yetiştiriciliğinden tutun da sanatına kadar bir sevda, bir yaşam şekli. Tekrar çocuklarına kavuşacak bir anne, bir ebeveyn gibi günlerini sayıyorsunuz. Son dönemde ordu gibi yiyorlar. Kıtır kıtır ses çıkıyor, koro halinde. Dut yapraklarını devamlı yiyorlar. Bu insana huzur veriyor." diye konuştu.

Üniversite yıllarında gördüğü cam altı sanatı ilham kaynağı oldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde üniversite okurken cam altı sanatı olarak ipek kozası gördüğünü ve işlemeciliği öğrenmeye başladığını aktaran Özdemir, Türkiye'ye döndükten sonra bunu aldığı tasarım ve el sanatı eğitimiyle birleştirmek istediğini dile getirdi.

Eşiyle, geleneksel el sanatlarında ipek kullanımı ile ilgili araştırmalara başladıklarını ifade eden Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa'ya gittik, Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takılar Müzesi'ni ziyaret ettik. Bir baktık koza levhalar var, o kadar güzel ki. Benim Kıbrıs'ta gördüğüm sanatın çok daha farklı bir versiyonu. Kıbrıs'taki sanat, cam altı sanatı olarak neredeyse cama sıfır bir şeydir yani boyutlu olmaz ama bizde bir bakıyorsunuz, tavus kuşu yapmış, katman katman işlemiş. Kelime-i Tevhid yazmış, yan taraflarına gül dalları yapmış. Yani şoke olduk."

Meral Evcin Özdemir, bir üniversite tezine ulaştıktan sonra ipek koza işlemeciliğinin Türkiye'nin diğer bölgelerinde nasıl yapıldığını öğrenmeye çalıştıklarını aktardı.

Birçok şehirde ipek koza işlemeciliğinden eserler üretildiğini belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Türkiye'de her bir tarafta bu işlenmiş. Tamam diyorsunuz yani o zaman bizim de bir yerden başlamamız gerekiyor. Biz bunun yetiştiriciliğini biliyoruz, sanatlarımız var, ne yapılabilir? Ondan sonra resmen kozayla oynamaya başladım. Onu kestim, çiçek formuna getirdim. Takılar, yüzükler, tablolar yapıyoruz. Gelin çiçekleri, damat yaka çiçekleri, nikah şekerleri, hasır şapkalar süslüyoruz, hasır terlikler, hasır çanta. Yani yapamayacağınız bir şey yok gibi. Her şey var. Sergimiz için gelinlik yaptık. Gelinliğin askısında komple beyaz çiçeklerden, gelin çiçeği ve tacı ile harika bir kombinasyon oldu. Yani burada sizin altyapınız çok önemli. Eğer altyapınızda yeterli bir birikim varsa, tabii ki eğitim ve tecrübe, el emeği ile birleştiğinde çok güzel ürünler ortaya çıkıyor."

En basit uğraş gerektiren bir işin 10 dakika sürdüğünü, bazı eserler için 15 gün uğraştığını, fiyatların ise 10 lira ile 4 bin lira arasında değiştiğini anlatan Özdemir, ipek işlemeciliği kurslarında da çok sayıda kişiye eğitim verdiğini sözlerine ekledi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova kividen sonra aronya üretiminin de merkezi olacak https://gazetebirlik.com/haber/yalova-kividen-sonra-aronya-uretiminin-de-merkezi-olacak-2479/

Yalova'da içerdiği özellikleriyle şifa deposu olarak bilinen aronya üretimi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle giderek artıyor.

Türkiye'deki kivinin yüzde 50'sini üreten Yalova, 2016 yılında ekimine başlanan ve içerdiği antioksidan özellikleriyle bilinen aronyada da merkez konumuna geliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü projeleriyle çok sayıda bahçenin kurulduğu Yalova'da, çiftçiler de üretimden aldıkları verimden ve meyveye talepten memmun.

Meyvenin kilosunu 85 liradan satarak önemli bir gelir elde eden Yalovalı aronya üreticileri, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen talepleri karşılamak için çaba gösteriyor.

Aronya ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, meyvenin üretim denemelerinin ilk olarak 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde başladığını ifade etti. Enstitünün 2016 yılına kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla 2 çeşit aronyanın adaptasyonu ve tescilinin yapıldığını hatırlatan Parıldar, aynı yıl müdürlük olarak aronyanın yaygınlaştırılması çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Parıldar, "Bu kapsamda her yıl aronya bahçeleri tesis ettik. Bu tesis ettiğimiz bahçelerin bir bölümü de Güneyköy'de yer aldı. Şu an itibariyle 61 üreticimizle aronya üretimi gerçekleştiriyoruz ve bu seneki projelerimizde 130 dekar alana ulaştık." diye konuştu.

Aronya, çileğin 30 katı antioksidan içeriyor
Aronyanın Türkiye'de yeni bir ürün olduğunu ve özellikleriyle sağlık açısından değerli olduğunu belirten Parıldar, şöyle dedi:

"Aronya özellikle pandemi dönemiyle beraber çok hızlı bir şekilde tanınır bir ürün haline geldi. Antioksidan özelliği çok yüksek bir ürün. 100 gram çilekte yaklaşık 30 miligram antioksidan varken, 100 gram aronyada 800 miligramları geçiyor. Yani 30 katı bir antioksidan özelliği var. Bir kere koruyucu özelliği çok yüksek. Vücut direncini artırıyor, bağışıklık sistemini geliştiriyor, hücre yenilemesine katkıda bulunuyor ve düzensiz hücrelerin de düzenli hücrelere saldırısını azaltıyor. Tıbbi ve aromatik bitki konusunda da çalışabileceğimiz bir ürün."

"Yalova'yı bir aronya bahçesi havzası yapmaya çalışıyoruz"
Bakanlığın verdiği desteklerle kümelenme modellerini de çalıştıklarına vurgu yapan Parıldar, yerelden alınan desteklerle de yeni bahçeler tesis ettiklerini belirtti.

Sadece 2020 yılında 60 dekar büyüklüğünde yeni bahçeler kurduklarına dikkati çeken Parıldar, "Önümüzdeki yıl da hedefimiz yaklaşık 100 dekar aronya bahçesi tesis etmek. Yalova'yı bir aronya bahçesi havzası yapmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da Yalova aronyası olarak da coğrafi işaret başvurumuz var. Aronyayı hem yaş hem de kurutulmuş meyve olarak tüketebiliyorsunuz. Aynı zamanda suyunu çıkararak meyve suyu, kalan posasını kurutarak aronya unu olarak diğer ürünlere katkı sunabiliyor, aronya çayı da yapabiliyorsunuz. Bu sene denemelerini yaptığımız aronya dondurması ve aronyalı yoğurt çalışmalarını yapabiliyorsunuz. Çok kıymetli bir ürün." dedi.

"24 ayar kivimizin yanında 22 ayar aronyamız olacak"
Ülkede üretiminin artmasıyla aronyanın özellikle sonbahar ve kış dönemlerinde bağışıklığı arttırması için kullanılabileceğini söyleyen Parıldar, "Fiyatı ve arz talep dengesi yeni oturan bir ürün. Bu seneki fiyat dalgalanması bizi yanıltmasın. Yeterince ürün arz edilemediği için fiyatı biraz yüksek. Birim alanında elde edilecek gelir anlamında baktığımız zaman Yalova'mızda 24 ayar kivimizin yanında 22 ayar aronyamız olacak inşallah." diye konuştu.

Normal aronya üretiminin yanında geçen yıl 17 dekar alanda organik aronya yetiştirdiklerini de aktaran Parıldar, bu yıl organik aronya üretimini 40 dekara çıkardıklarını söyledi.

Atıl araziyi aronya bahçesine dönüştürdüler
Aronya projelerinin uygulandığı köylerden Güneyköy'de de çiftçiler üretimden memnun.

Köy Muhtarı Hacı Murat Erhan, köy tüzel kişiliğine ait 6 dönüm araziyi proje kapsamında aronya bahçesine dönüştürdüklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"İlk etapta bizim planladığımız atıl durumdaki 6 dönüm araziyi aronya bahçesine çevirmekti. Köyümüzdeki bazı vatandaşların da aronya bahçesine yönelmesi var. Subaşı Beldesi kivi üretiminde nasıl ön plana çıktıysa, biz de Güneyköy'ümüzü aronya üretiminde ön plana çıkarmak istiyoruz. Yalova'daki kooperatif kilosunu 35 liradan aldı ama normal piyasası 70 ile 100 lira arasında. Bizim projemiz üçüncü yılında 160 bin lira gelir elde edebilecek. Bizim amacımız zaten atıl durumdaki arazileri değerlendirmek, tarıma kazandırmaktı."

Güneyköy'de önceki yıllarda aronya bahçeleri oluşturan çiftçiler, elde ettikleri gelir ve ürüne olan talepten memnun olduklarını belirtti.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'nın termal tesislerinde kış öncesi turist yoğunluğu https://gazetebirlik.com/haber/yalovanin-termal-tesislerinde-kis-oncesi-turist-yogunlugu-2591/

Yalova'nın Termal ilçesindeki turistik tesislerde ilk kez bir kış sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle geçirilecek.

Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Anadolu'nun şifa merkezlerinden olan Yalova Termal Kaplıcaları'ndaki işletmeler, salgın nedeniyle geçen sezon 4 ay hizmet veremedi.

Kontrollü sosyal hayata geçişle gerekli önlemleri alarak haziran ayında kapılarını yeniden tatilcilere açan tesislerde, kış mevsimi öncesi rezervasyon yoğunluğu yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı Yalova Termal Kaplıcaları İşletmesi Müdür Yardımcısı Ümit Gürbüzoğlu, AA muhabirine, tesisin 3 bin 600 dönüm araziye kurulduğunu söyledi.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tesisin, Kovid-19 sürecinde "Güvenli Turizm Belgesi" alarak hizmete devam ettiğini belirten Gürbüzoğlu, "Genelgelere göre, aylık kontrol ve denetimlerimiz yapılıyor. Bu sayede maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyuyoruz ve misafirlerimizin de uymasını istiyoruz. Otel girişinde mutlaka HES kodu istiyoruz. Bu şekilde hem misafirlerimizi hem de personelimizi koruyoruz. Tedbirlerimizi daha sıkı şekilde devam ettireceğiz." dedi.

"Rus turistlerin buraya ilgisi oldukça artıyor"
Gürbüzoğlu, Rusya ve Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tesise gelen yabancı turistlere de hizmet verdiklerini anlattı.

İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi büyükşehirlere yakın oldukları için yerli ziyaretçi sayısının fazla olduğunu vurgulayan Gürbüzoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Stresten uzaklaşmak, havuzdaki mineralli sudan yararlanmak isteyen günübirlik misafirlerimiz çok oluyor. Tesisimizdeki mineralli sularımız hem içme kürü hem de fizik tedavi amaçlı kullanılıyor. O yüzden özellikle ekim ayından sonra günübirlik İstanbul üzerinden gelen Rus turistlerin buraya ilgisi oldukça artıyor. Salgın öncesine göre yüzde 10-15'lik bir düşüş var ama tesiste sınırlı sayıda misafir kabul ettiğimiz için düşüş yaşandı. Normalde talep fazla ancak tesisimizdeki hamam, havuz ve saunalarda güvenli turizm kapsamında sınırlı sayıda misafir ağırlıyoruz. O nedenle yoğun talep olduğunda misafirlerimizi içerisinin boşaltılıp dezenfekte edilmesi için çevre turu yapmalarına ikna ediyoruz, ardından içeri alabiliyoruz."

Tesisi kullanmak için İstanbul üzerinden geldiklerini anlatan Rus turistler ise tesisi ve termal suyu çok beğendiklerini ifade etti.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da tersanede patlama: 5 yaralı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-tersanede-patlama-5-yarali-2637/

Yalova'nın Altınova ilçesindeki bir tersanede meydana gelen patlamada 5 işçi yaralandı.

İddiaya göre, Yalova'nın Altınova ilçesindeki bir tersanede kaynak yapımı sırasında oksijen tüpünün sıkışması nedeniyle patlama meydana geldi.

Olayda yaralanan 5 işçi, 112 Acil Sağlık ekiplerince Yalova Devlet Hastanesine götürüldü.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki Tersaneler Bölgesi'nde kruvaziyer gemi üretimi başladı https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-tersaneler-bolgesinde-kruvaziyer-gemi-uretimi-basladi-8980/

Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 33'ü birliklerine ait olmak üzere 37 tersanenin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Uzun, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımlarının bulunduğu tersanelerde 23 bin civarında personelin çalıştığını anlattı.

Tesislerdeki üretime ilişkin Uzun, şu bilgiyi verdi:

"Dünyanın en büyük balıkçı gemileri bölgemizde inşa ediliyor. Yine özel gemiler, feribotlar, elektrik tahrikli gemiler olmak üzere çok spesifik gemiler üretiliyor. Türkiye'de, Uzak Doğu'daki gibi büyük tonajlı gemiler yapılmıyor ama çok özel tip gemiler inşa ediliyor. Yani yükte hafif, pahada ağır gemiler ve hepsinde birbirinden farklı özel işler yapılıyor. O nedenle dünyadan bu bakımdan farklıyız, biraz da öndeyiz.

Türkiye'de ilk defa kruvaziyer gemi inşaatına başlandı. Bu Türkiye'miz için çok önemli. Bugüne kadar her türlü gemiyi inşa etmemize rağmen büyük yolcu gemileri yapılmıyordu. Türkiye çok şükür bölgemizdeki bir tersanemizin 4 yolcu gemisi siparişi almasıyla kruvaziyer gemi üretimine de adım atmış olduk."

"2022 yılı sonuna kadar alınan yeni inşa talepleri var"
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasıyla gemi yapımı kontratlarında yavaşlama yaşandığına işaret eden Uzun, bunun alıcı firmaların belirsizlik nedeniyle ötelemeye gitmelerinden kaynaklandığını dile getirdi.

Bu nedenle 2021 yılı için çok fazla gemi inşa talebi alınamadığını bildiren Uzun, şunları kaydetti:

"İnşallah bu pandemi sona erdiğinde veya yavaşlatıldığında talepler hızla artacaktır. Zaten 2022 yılı sonuna kadar alınan yeni inşa talepleri var. Onlar da 2022 yılı sonlarına kadar teslim edilecek. Bölgemizdeki tersanelerimiz yüzde 35-40 kapasitelerle bu rakamları yakaladı. İnşallah yüzde 75-80'lere kapasitemiz yükseldiğinde çalışan sayımız bölgemizde çok daha fazla artacak. Şu an 23 bin olan çalışan sayımız, bu oran arttığında 45 binleri çok rahat bulacaktır. Kapasitemizin bu kadarıyla bile bu ihracatı, bu iş hacmini temin ediyoruz. Onun için kendimizi başarılı kabul ediyoruz ve ileriye dönükte umutlarımız gelecek açısından çok yüksek."

Gemi tamir ve bakımından yıllık 600 milyon dolar kazanıyorlar
Uzun, gemi inşasının yanı sıra tersanelerde tamir ve bakım işlerinin de yapıldığını söyledi.

Bu bakımdan Altınova ve İstanbul'un Tuzla ilçesindeki tersanelerin ön planda olduğunu vurgulayan Uzun, "Tamir bakımından bölgemiz, ülkemize yılda 600 milyon dolar civarında bir gelir sağlıyor. Yıl boyunca tüm havuzlarımız dolu vaziyette. Dünyanın her yerinden ülkemize tamir bakım için büyük tonajlı gemiler geliyor. Bunların bakım ve onarımları titizlikle yapılmakta ve müşterilerimiz de ülkemizden çok memnun ayrılmaktadır." diye konuştu.

Kovid-19 salgınının etkilerine rağmen 2020'nin ocak-eylül döneminde Türkiye'nin gemi ve yat ihracatının 922 milyon doları bulduğuna dikkati çeken Uzun, 726 milyon dolar olan geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 artış kaydedildiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
BAŞKAN VEKİLİ TUTUK ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ https://gazetebirlik.com/haber/baskan-vekili-tutuk-calismalari-yerinde-inceledi-8720/

Asfaltlama çalışmaları öncesi İstanbul Caddesi ve bu caddeye bağlı bazı sokakların ömrünü tamamlamış olan kanal hatları ve içme suyu hatları yenilenmişti. Bu çalışmalarının hemen akabinde ise İstanbul Caddesinde asfaltlama çalışmalarına başlandı. Gece gündüz devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkan Vekili Tutuk, vatandaşların taleplerini ve isteklerini ise dinledi.

İstanbul Caddesinin özlenen bir görüntüye kavuştuğunu belirten Belediye Başkan Vekili Tutuk; “İstanbul caddesi ile ilgili göreve geldiğimiz günden bugüne kadar gerek esnafımızdan, gerek ise vatandaşlarımızdan talepleri aldık değerlendirdik. Yapmış olduğumuz değerlendirmeler sonuncunda caddesinin asfaltlanması ilk önceliğimiz oldu. İlk önce alt yapı çalışmalarını kısa sürede bitirdik. Ardından ise asfaltlama çalışmalarına geçtik. Asfaltlama çalışmasının bitmesiyle yine vatandaşlarımızdan ve esnafımızdan gelen talepler doğrultusunda iyileştirme çalışmaları yapacağız ve caddemizi cazibe merkezi haline getireceğiz” dedi.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Armutlu'da 11 yıl önce küle dönen ormanda 128 bin fidan büyüyor https://gazetebirlik.com/haber/armutluda-11-yil-once-kule-donen-ormanda-128-bin-fidan-buyuyor-8582/

Yalova'nın Armutlu ilçesinde 11 yıl önce yanan 333,4 hektarlık ormanlık alan, Tarım ve Orman Bakanlığının diktiği fidanlarla yeşermeye başladı.

Hayriye köyü civarında 23 Ağustos 2009'da çıkan orman yangını, Fıstıklı köyü yakınına kadar ilerledi. Ekipler tarafından köylülerin de desteğiyle söndürülen yangın, 333,4 hektar alanı adeta küle çevirdi.

Olaydan bir yıl sonra Tarım ve Orman Bakanlığınca bölgeye 128 bin fıstık çamı ve sahil çamı fidanı dikildi.

Aradan geçen 10 yılda boyları uzayan fidanlar, etrafındaki ormanlık örtüyle yavaş yavaş bütünleşmeye başladı.

Tüm kurumlar seferber oldu

Yalova Orman İşletme Müdürü Rıdvan Kalelioğlu,yangın ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yangının Armutlu Orman İşletme Şefliği sorumluluk sahasında çıktığını belirten Kalelioğlu, "Hükümetimiz, Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüzün talimatıyla bölgeye yangınla mücadelede kullanılan tüm unsurlar gönderilmiş ve alevler söndürülmüştü. Bir yıl sonra Bakanlığımızın talimatıyla alan temizlenmiş ve çam fidanları dikilmişti. Bu fidanların bakımı her yıl düzenli yapıldı ve yanan saha yeniden orman haline getirildi." dedi.

Yangın sırasında ekiplerin yardımına koşan Hayriye köyü sakinlerinden Abdulkerim Güney de o gün korku dolu saatler yaşadıklarını dile getirdi.

Poyrazın çok sert esmesi nedeniyle alevlerin hızla yayıldığını anlatan Güney, şöyle konuştu:

"Ekiplerin yoğun çabasıyla 10 saatte yangın kontrol altına alındı fakat 50 yıllık ağaçlar kül oldu. Orman İşletme teşkilatı büyük bir mücadele verdi. Biz ise onlara hortum ve malzeme taşımada yardım ettik. Ağaçların boylu olmasından dolayı devasa bir ateş ortaya çıkmıştı o gün. Dolayısıyla ormandaki canlılar kaçamadı. Maalesef yabani hayat yandı. İnsanlardan, özellikle de piknikçilerden ricamız, yaktıkları mangal ateşini söndürerek ayrılsınlar. Bu doğa, bu ormanlar hepimizin ve bunları korumak hepimizin görevi."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da üretilen doğal dezenfektan üniversite yerleşkesinde kullanılmaya başlandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-uretilen-dogal-dezenfektan-universite-yerleskesinde-kullanilmaya-baslandi-5092/

Yalova Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Recep Özcimder ile Kimya Bölümü öğretim üyeleri, hipokloröz asit ve antibakteriyel iyonik gümüş çözeltisi içeren doğal dezenfektan üretti.

Araştırmalar sonucunda bu ürünün, Kovid-19'un yanı sıra tüberküloz, lejyonella, H1N1 (domuz gribi), HIV ve Hepatit B gibi ciddi virüsler dahil olmak üzere birçok bakteri ve mantar üzerinde yüzde 99,7 sterilizasyon gerçekleştirdiği görüldü.

Proje hakkında AA muhabirine bilgi veren Özcimder, virüslere karşı "oksijen, klor ve ultraviyole ışın" olmak üzere 3 etkili yöntem olduğunu, araştırmalarının ardından doğal dezenfektan imal edebilmek için klor kullanmaya karar verdiklerini söyledi.

Çamaşır suyunda da klor bulunduğunu ve negatif yüklü olduğu için insanlara zarar verdiğini vurgulayan Özcimder, "Hipokloröz asitteki klor ise nötr yüklü olduğu için mikroorganizmaların zarından içeri girerek virüsü yok edebiliyor. Bunun üzerine hipokloröz asit üretmeyi kararlaştırdık." dedi.

Özcimder, dizayn ettikleri cihaz sayesinde pH değeri 6 olan ve cilde zarar vermeyen hipokloröz asit elde ettiklerini aktardı.

Ürettikleri doğal dezenfektanın vücuda herhangi bir yan etkisinin bulunmadığına, solunmasında da mahsur olmadığına dikkati çeken Özcimder, şöyle devam etti:

"Hazırladığımız dezenfektan ile maskelerimizi dezenfekte edebiliyor, yüzümüze dahi sıkabiliyor, soluyabiliyoruz. Bu şekilde hem kendimizi dış etkenlere karşı koruyabiliyor hem de virüslere karşı etkili bir savunma geliştiriyoruz. Biz bu çalışmayı daha da etkili hale getirebilmek için ürettiğimiz hipokloröz asit içerisine nano gümüş iyonu katıyoruz ve etki zamanını uzatıyoruz. Gümüş iyonu katarak dezenfektanın etki zamanını iki günden bir haftaya uzattık. Hipokloröz asidin yapısının kolay olması, herhangi bir kimyasal ve özellikle alkol içermemesi ile ürünümüzün doğal ve etkili bir dezenfektan olarak günümüzde yerini alacağını düşünüyorum. Ürünümüz, bütün testleri yapıldıktan ve ruhsat alındıktan sonra raflardaki yerini alacaktır. Özellikle cami ve ibadethanelerde rahatlıkla kullanılabilecek."

Dizayn ettikleri cihazla saatte 300 litre dezenfektan üretilebiliyor
Özcimder, rektörlük giriş kapısına kurulan dezenfektan tünelinde kullanılmaya başlanan ürünün talep olması halinde kamu kurumları veya özel sektör tarafından da uygulanması konusunda yardımcı olabileceklerini dile getirdi.

Kış mevsiminde Kovid-19'un gribal enfeksiyonlarla birleşme ihtimalinin olduğunu anlatan Özcimder, buna karşı şimdiden tedbir alınması gerektiğini belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Özcimder, "Ürünümüzle rahatlıkla sebze ve meyvelerimizi, yaşadığımız bütün alanlarımızı hatta evde beslediğimiz evcil hayvanlarımızı bile dezenfekte edebiliriz. Deneysel amaçla dizayn ettiğimiz cihazımız küçük olmasına rağmen saatte 300 litre dezenfektan üretme kapasitesine sahip. Biz ihtiyaç duyduğumuz takdirde bunun daha büyüğünü de dizayn edebilir, yeterince üretim yapabiliriz." diye konuştu.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İstanbul'da sağanak etkili oldu https://gazetebirlik.com/haber/istanbulda-saganak-etkili-oldu-3736/

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarındaki bazı ilçelerde aniden bastıran yağış, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde devam ediyor. 

Yağmur sebebiyle yollarda oluşan su birikintileri, trafikte aksamaya neden oldu. Seyir halindeki bazı motosiklet sürücüleri de üst geçitlerin altında yağmurun dinmesini bekledi.

Bazı vatandaşlar ise otobüs duraklarına ve iş yerlerinin tentelerinin altına sığınarak, yağmurdan korunmaya çalıştı.

Yalova'da yağış
Yalova'da etkili olan sağanak nedeniyle şehir merkezinde su baskınları yaşandı.

Kent merkezinde aniden bastıran sağanak, kısa sürede etkisini artırdı. 

Yağış dolayısıyla bazı caddelerde su birikintisi oluştu. Yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ise zor anlar yaşadı. 

Su biriken kavşak ve yollarda sürücüler ilerlemekte zorlandı. Bazı caddelerde ise iş yerlerini su bastı.

Yalova Belediyesi ekipleri, yollarda oluşan su birikintilerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Valiliği Yürüyen Köşk arazisinin Millet Bahçesine dönüştürüleceği iddiasını yalanladı https://gazetebirlik.com/haber/yalova-valiligi-yuruyen-kosk-arazisinin-millet-bahcesine-donusturulecegi-iddiasini-yalanladi-4933/

Yalova Valiliğinden yapılan açıklamada, sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında "Atatürk'ün mirası Millet Bahçesi oluyor." konulu haberlere yer verildiği hatırlatıldı.

Millet Bahçesi için Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde 113 bin 396 metrekarelik arazinin tahsis edildiği duyurulan açıklamada, Yürüyen Köşk'ün de bulunduğu taşınmazın ise Süleymanbey Mahallesi'nde 524 bin 748 metrekarelik alan olduğu aktarıldı.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce Ar-Ge çalışmalarında kullanılan ve Yürüyen Köşk'ün de yer aldığı parsellerin tahsislerinde herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanan açıklamada, "Millet Bahçesi olarak halkın hizmetine sunulacak olan taşınmazın Yürüyen Köşk'e uzaklığı yaklaşık 1300 metredir. Taşınmazın üzerinde zeytin ağaçları bulunan kısmının muhafaza edilmesi koşuluyla Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca uygun görülmüştür." ifadesi kullanıldı.

Yürüyen Köşk
Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kaldı. Kenti çok seven Atatürk, 1929'un ağustos ayında Ertuğrul Yatı ile Bursa'ya giderken dikkatini Yalova İskelesi yakınında bulunan Millet Çiftliği'ndeki büyük bir çınar ağacı çekti.

Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk'ün isteğiyle yat durduruldu ve karaya çıkıldı. Ağacın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, buraya köşk yapılması emrini verdi. Bunun üzerine 21 Ağustos 1929'da inşasına başlanan köşk, 22 günde tamamlandı.

Köşkün çalışanları, 1930 yazında kente yeniden gelen Atatürk'e "yandaki çınarın dalının binanın çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini" söyleyerek, ağacın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istedi. Atatürk ise çınarın kesilmesi yerine binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi. Bunun üzerine köşk, temelinden yaklaşık 5 metre kaydırıldı.

Bu olay nedeniyle "Yürüyen Köşk" diye anılmaya başlanan yapı, 2006'da Yalova Belediyesince restore edilip ziyarete açıldı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sultan Reşad'ın yaptırdığı 111 yıllık çeşme restore edilip turizme kazandırılacak https://gazetebirlik.com/haber/sultan-resadin-yaptirdigi-111-yillik-cesme-restore-edilip-turizme-kazandirilacak-4034/

Osmanlı padişahlarından 5. Mehmed Reşad Han'ın tahta çıkmasının ardından Yalova merkeze bağlı Güneyköy köyünde yaptırdığı 111 yıllık çeşme, restore edilip bulunduğu meydan yeniden düzenlenerek turizme kazandırılacak.

Yüksekliği 3,65 metre, genişliği 2,20 metre olan tarihi çeşme, Dağıstan'dan 1880'li yıllarda göç eden vatandaşların torunlarının yaşadığı Güneyköy'de yer alıyor.

Yalova'daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri kabul edilen ve 1909'da yapılan çeşme, İl Özel İdaresince hazırlanan 940 bin lira bütçeli "Güneyköy Kültür Turizm Destinasyonu Kapsamında Tarihi Sultan Reşat Çeşmesi Meydan Düzenlemesi ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi" ile yeniden eski ihtişamına kavuşturulacak.

Osmanlının klasik çeşmeleri tarzında yaptırılan ve halen su akan çeşme ile köy meydanındaki çalışmalar, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından finanse edilecek.

 "Sultan Reşad'ın tahta çıktığında yaptırdığı ilk eserlerden biri"

Köy muhtarı Hacı Murat Erhan, AA muhabirine, Güneyköy'de yerleşimin 1880'lerde inşa edilen caminin çevresinde şekillendiğini söyledi.

Çeşmenin, Sultan Mehmet Reşad'ın 1909'da tahta çıktığında ilk yaptırdığı eserlerden olduğunu belirten Erhan, şöyle devam etti:

"Zamanın evliyalarından Şeyh Şerafeddin Hazretleri, sarayla ikili ilişkilerinden dolayı köyümüzün ihtiyaçlarından birinin köy çeşmesi olduğunu kendilerine bildirir. Bunun üzerine Sultan Reşad bu çeşmeyi köyümüze yaptırır. Bu çeşme, Türkiye'deki 36 bin köy arasında bir padişah tarafından yaptırılan tek çeşme olması nedeniyle çok önemli."

Erhan, onaylanan projenin yapım çalışmalarına eylül ayında başlanmasının planlandığını bildirdi.

Köy meydanının da düzenlenip Osmanlı kültürüne yakışır hale getirileceğini ifade eden Erhan, "Meydanda Osmanlı kültürüne uygun olan bir evi model olarak alıp çevresindeki evler ona göre düzenlenecek." dedi.

Güneyköy sakinlerinden Mehmet Erhan da çeşmenin halen kullanılmakta olduğuna değindi.

Erhan, 5 yıl önce de restore edilen tarihi yapının kendileri için çok değerli olduğunu kaydederek, "Yeni projeyi gördüm ve çok çok güzel olacağını düşünüyorum. İnşallah çok iyi bir sonuç alırız. Ayrıca, yeşillendirme de olacağını biliyorum. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da karantinadaki 156 kişi evlerine gönderildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-karantinadaki-156-kisi-evlerine-gonderildi-8261/

Özbekistan'dan getirilerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Yalova'da yerleştirildikleri yurtta karantinaya alınan 156 kişi, Sağlık Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda evlerine uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonu ve Dışişleri Bakanlığının çalışmasıyla gerçekleştirilen tahliye kapsamında 13 Mayıs'ta Özbekistan'dan getirilen 156 Türk vatandaşı, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Termal Öğrenci Yurdu'nda karantinaya alındı.

Sağlık Bakanlığınca valiliklere gönderilen ve "Yurt dışından planlı uçuşlarla gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonlarının artık KYK yurtlarında yapılmayacağı, hava alanlarında muayeneleri sonrası evde izolasyonlarının ve izlemlerinin yapılacağı" belirtilen genelge kapsamında 156 kişinin karantina süreci tamamlandı.

Karantinadakilerin bazıları kendi araçlarıyla evlerine giderken, çoğunluğu ise AFAD tarafından organize edilen 2'si otobüs 19 araçla memleketlerine uğurlandı.

58 farklı ile gidecek vatandaşları uğurlayan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Kalyon, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1'i bebek 156 misafirin genelge kapsamında tahliye edildiğini ifade etti.

Kalyon, misafirlerin burada 8 gün kaldığını belirterek, "Bakanlar Kurulunun kararı, Sağlık Bakanlığının talimatıyla bundan sonraki süreci evlerinde geçirecekler. Biz de bu karantina sürecini böylelikle tamamlamış oluyoruz." diye konuştu.

Yurttan ayrılan vatandaşlar ise karantina sürecinde kendilerine verilen hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yurt görevlilerine teşekkür etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Sayıları azalan endemik bitkiler laboratuvarda çoğaltılıyor https://gazetebirlik.com/haber/sayilari-azalan-endemik-bitkiler-laboratuvarda-cogaltiliyor-8623/

Yalova Üniversitesi (YAÜ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında doğada sayıları azalan endemik bitki türleri, laboratuvar ortamında çoğaltıldıktan sonra doğal ortamlarına kavuşturuluyor.

Yalova'nın karasal ve iç su ekosistemleri envanter ve izlemesinin yapıldığı proje kapsamında, doğada sayılarının azaldığı tespit edilen uludüğme, hevajo, akbaşlı çalba, ipek sığırkuyruğu, öküz çıngırağı, kulindor ve adrasan düğmesi bitkilerinden tohum toplandı.

Toplanan tohumlar, YAÜ ve DKMP Şube Müdürlüğü arasında şubat ayında imzalanan protokol sayesinde Yalova Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı seralarında fideye dönüştürüldü.

Mart ayında tohumlarından elde edilerek DKMP Çınarcık Şube Şefliği arazisinde oluşturulan koleksiyon bahçesine dikilen fideler, buradaki işlemin ardından ekipler tarafından örnek alındıkları doğal ortamlarına taşınarak toprakla buluşturuldu.

Türlerin yaygınlaştırılması planlanan projede görev alan DKMP Şube Müdürlüğünde görevli biyolog Esra Keskin Uzel, yaptığı açıklamada, envanter çalışması kapsamında Yalova'da 27 endemik bitki türü belirlediklerini söyledi.

Tespit edilen türlerle ilgili şubat ayında YAÜ ile protokol imzalanarak endemik bitki türlerinin 7'sini çalışmaya başladıklarını dile getiren Uzel, "Mart ayında da doğadan tohumları toplanan bu 7 türün üniversitenin seralarında Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı Dr. Öğr. Üyesi Gül Yücel tarafından yetiştirilmesi sağlandı. Ardından bu fideler Çınarcık şefliğimizde oluşturulan koleksiyon bahçesine nakledildi." diye konuştu.

"Yerinde muhafazasını sağladık"
Kalan 20 türde de aynı çalışmayı yapacaklarını ve koleksiyon bahçesinde koruma altına alacaklarını aktaran Uzel, şunları kaydetti:

"Genel Müdürlüğümüz endemik bitki türlerine yönelik güzel çalışmalar yapmakta. Biz de şube müdürlüğü olarak bu çalışmalara destek veriyoruz. Böylelikle endemik bitkiler korunuyor. Bu türler alanda çok az sayıda kalmıştı. Biz de onlara değer verdik ve bu türleri çoğalttık. Şimdi de bulundukları ortama naklederek yerinde muhafazasını sağladık."

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Hersek Lagünü'nde 3 yeni kuş türü tespit edildi https://gazetebirlik.com/haber/hersek-lagununde-3-yeni-kus-turu-tespit-edildi-7515/

Yalova'nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü'nde yapılan son sayımda 3 yeni kuş türü tespit edildi.

Altınova Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Hersek Lagünü'nde yapılan son kuş sayımında "Küçük kartal", "Çam baştankarası" ve "Kındıra kamışçını" kuş türleri belirlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Marmara bölgesinin önemli sulak alanlarından biri olan Hersek Lagünü'nde yapılan son çalışmayla birlikte kuş türünün 224'e çıktığını belirtti.

Oral, lagüne daha çok değer katacak projeleri hayata geçireceklerini bildirerek "40 dönüm üzerine tıbbı aromatik bahçemizin projemiz bitme aşamasında. Oradan buradaki lagüne ulaşacağız. Burada bisiklet ve yürüyüş yollarıyla devam edeceğiz. Hemen karşımızda da kuş gözlem kulemiz var. Türkiye'nin tek engellilere uygun, asansörlü kuş gözlem kulesi, arkasında da onun Doğa Eğitim Merkezi yapılıyor. İçinde kuş takip merkezi, kuş tedavi merkezi, kafeteryalarıyla buranın turizmine, doğanın turizmine, tanıtımına hizmet edecek bir alan yapılıyor. Bu projelerle Hersek Bölgesi dünyaya açılacak." ifadelerini kullandı.

Altınova Belediyesi Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül ise Türkiye'de şimdiye kadar 480 kuş türü görüldüğünü ve kayıt altına alındığını hatırlattı.

Hersek Lagünü'nde son yapılan çalışmalarla lagündeki kuş türünün toplamda 224'e ulaştığını aktaran Bülbül, şunları kaydetti:

"Önemli Kuş Alanı (ÖKA) özelliği de bulunan Hersek Lagünü'nde kuş türü sayısı 2019 yılında 221'e çıkmıştı. Alanda yılbaşından bu yana yapılan çalışmalarla 3 yeni tür daha gözlenmiş olup böylelikle tür sayısı toplamda 224'e ulaşmıştır. Göç sırasında gözlenen küçük kartal (booted eagle), çam baştankarası (coal tit) ile kındıra kamışçını (sedge warbler) görülmüş olup kayıtlara geçirilmiştir."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da Ro-Ro taşımacılığında yolcu ve araçlar yasaklandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-ro-ro-tasimaciliginda-yolcu-ve-araclar-yasaklandi-1314/

Yalova İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Ro-Ro taşımacılığı kapsamında yalnızca dorse ve konteyner taşımacılığı yapılacağını duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, meclis toplantısının Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında yapıldığı belirtildi.

Toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında birçok ülke ile sınır kapılarından geçişlerin durdurulduğu ve pek çok ülke vatandaşının ülkeye girişinin yasaklandığı ancak İçişleri Bakanlığınca dış ticaretin devam etmesi adına ülkeye giriş çıkış yapması zorunlu olan tır şoförleri, uluslararası ticaret kapsamında ilden transit geçecek araç ve şoförler ile giriş çıkış yapacak araç ve şoförlerin belirtilen şartları sağlanması halinde geçişine izni verileceği vurgulandı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ro-Ro taşımacılığı kapsamında yalnızca dorse-konteyner taşıması yapılacak olup, yolcu ve komple araç taşımacılığına izin verilmeyecektir. Liman Mülki İdare Amirinin uygun göreceği zaruri durumlar sebebi ile şoför alınacak olması halinde bu kararlarda belirtilen tüm kuralların ilimize giriş ve çıkış esnasında kendileri için de uygulanacağı şoförlere tebliğ edilecektir. Gemilere binmesi uygun görülen şoförlerin, gemi mürettebatı ve varsa yolcular ile sosyal izolasyonunun sağlanması zorunluluğu gemi kaptanına ve diğer ilgililere Liman Mülki İdare Amirliğince tebliğ edilecektir. İlimize Ro-Ro seferi ile gelen tırlar şoförlerine teslim edilmeden önce şoför kabini başta olmak üzere araçların dezenfeksiyonu yapılacaktır."

Sürücüler zaruri haller dışında duraklama yapamayacak
Salgınla mücadele kapsamında ayrıca araç şoförlerinin sağlık kontrolünün sağlık birimlerince yapılacağı, bahse konu hastalığa ilişkin semptomların görüldüğü kişi veya kişilere geçiş izni verilmeyeceği vurgulandı.

Kente giriş yapan araçların dezenfeksiyon işlemine de tabi tutulacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şoförlerin il içindeki molalarında ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, dezenfektan, uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları sağlanacaktır. İlimiz içinden transit geçecek şoförlerden zaruri haller dışında duraklama, bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince ilimize giriş noktalarında bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoför, yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde kendisine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilecektir."

14 günlük karantinayı kabul eden şoförün girişine izin verilecek
Karar kapsamında kente giriş yapacak araç şoförlerinin sağlık kontrolünün sağlık birimlerince yapılacağı, hastalığa ilişkin semptomların görüldüğü kişi-kişilere giriş izni verilmeyeceği belirtildi.

Giriş yapan araçların dezenfeksiyon işlemine de tabi tutulacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şoförlere il içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, dezenfektan, uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları gerektiği bildirilecek, ihtiyaç görülmesi halinde mola yerlerinin valilik tarafından belirlenebileceği ve eskort eşliğinde yolculuk edebilecekleri hususu İçişleri Bakanlığı birimlerince şoförlere tebliğ edilecektir. Şoförlerin Türk uyruklu olması halinde, sağlık ekiplerince muayene edildikten ve ikametgahında 14 günlük ev karantinasını kabul ettiklerini belirten taahhütnameyi imzaladıktan sonra ilimize giriş yapmalarına izin verilecek, ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilecektir."

Yabancı uyruklu şoförlerin ise izole alanda şoför değişimi veya dorse-yük değişimi suretiyle yapılması, mümkün olmaması halinde 14 günlük karantina süresini bekledikten sonra kente girişlerine izin verileceği ifade edildi.

1 Ocak 2000 sonrası doğmuş otizm, ağır mental retardasyon, down sendromlu çocuk ve gençlerin, ebeveyn veya bakıcıları refakatinde kurallara uyma koşulu ile park ve bahçelerde dolaşmalarına, Yalova sınırları içinde araçla seyahat etmelerine izin verildiği belirtildi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesindeki zimmet soruşturmasında tutuklu sayısı 18'e çıktı https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesindeki-zimmet-sorusturmasinda-tutuklu-sayisi-18e-cikti-4140/

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca, Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belediyeden usulsüz ödeme aldıkları iddiasıyla C.Ö. ve A.G'nin ardından T.Ç. ve Ö.Y'yi de gözaltına aldı.

Ö.Y, emniyetteki işlemlerinin ardından salıverildi. Adliyeye çıkarılan zanlılardan A.G, çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı, C.Ö. ve T.Ç. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

A.G'nin de tutuklanmasıyla soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 18'e çıktı.

Soruşturma süreci
Yalova Belediyesi yetkililerince 6 Şubat'ta, Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Denizli'de yakalanarak Yalova'ya getirilen Reşat E'nin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Mali Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan K. ve müteahhit Bekir B. tutuklanmış, gözaltına alınan zanlılardan belediye personeli S.Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Daha sonra gözaltına alınan Güleç'in sekreteri B.T. ile soruşturma dosyasında adı geçen bir şirketin muhasebe personeli O.G. de tutuklanmış, Güleç'in şoförü B.E. adli kontrol şartıyla salıverilmişti. Ayrıca, T.T, H.Ç. ve E.G. de cezaevine gönderilmişti.

Belediyeden usulsüz ödeme aldıkları iddia edilen 8 zanlının daha tutuklanmasıyla soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 17'ye yükselmişti.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmış, Salman hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediye Başkanı Vekilliğine meclis üyesi Mustafa Tutuk seçildi https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediye-baskani-vekilligine-meclis-uyesi-mustafa-tutuk-secildi-2100/

Görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın yerine Belediye Başkan Vekilliğine meclis üyesi Mustafa Tutuk seçildi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesindeki zimmet soruşturmasında 3 zanlı daha tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesindeki-zimmet-sorusturmasinda-3-zanli-daha-tutuklandi-6886/

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor. 

Soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 2 Mart'ta yakalanan A.R.A, T.K, A.D, T.D. ve T.T'nin Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.

Belediyeden usulsüz ödeme aldıkları iddia edilen şüpheliler, Yalova Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.

Savcılıktaki sorgularının ardından Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen zanlılardan A.R.A, T.K. ve T.D. tutuklanırken, A.D. ile T.T. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı ise 17'ye yükseldi.

Soruşturma süreci
Yalova Belediyesi yetkililerince 6 Şubat'ta, Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Denizli'de yakalanarak Yalova'ya getirilen Reşat E'nin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Mali Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan K. ve müteahhit Bekir B. tutuklanmış, gözaltına alınan zanlılardan belediye personeli S.Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Daha sonra gözaltına alınan Güleç'in sekreteri B.T. ile soruşturma dosyasında adı geçen bir şirketin muhasebe personeli O.G. de tutuklanmış, Güleç'in şoförü B.E. adli kontrol şartıyla salıverilmişti. Ayrıca, T.T, H.Ç. ve E.G. de cezaevine gönderilmişti.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmış, Salman hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesindeki zimmet soruşturmasında gözaltı sayısı 10'a yükseldi https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesindeki-zimmet-sorusturmasinda-gozalti-sayisi-10a-yukseldi-2377/

Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ve daha önce 9 kişinin "resmi belgede sahtecilik, zimmet, nitelikli dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklandığı soruşturmada, belediyeden usulsüz olarak para aldıkları iddia edilen A.R.A, T.K, A.D, T.D. ve T.T. hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda bu kişiler yakalandı.

İfadeleri alınmak üzere emniyete getirilen zanlıların, belediye personeli olmadığı öğrenildi.

Geçen hafta yakalanarak emniyetteki işlemleri süren 5 şüphelinin ardından en son gözaltına alınan bu kişilerle şüpheli sayısı 10'a yükseldi.

9 şüpheli tutuklandı
Yalova Belediyesi yetkililerince 6 Şubat'ta, Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Denizli'de yakalanarak Yalova'ya getirilen Reşat E'nin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Mali Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan K. ve müteahhit Bekir B. tutuklanmış, gözaltına alınan zanlılardan belediye personeli S.Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Daha sonra gözaltına alınan Güleç'in sekreteri B.T. ile soruşturma dosyasında adı geçen bir şirketin muhasebe personeli O.G. de tutuklanmış, Güleç'in şoförü B.E. adli kontrol şartıyla salıverilmişti. Ayrıca, T.T, H.Ç. ve E.G. de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç, 27 Şubat'ta İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmış, Salman hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca "ihaleye fesat karıştırmak ve zimmet" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki zimmet soruşturmasında Belediye Başkan Yardımcısı tutuklandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-zimmet-sorusturmasinda-belediye-baskan-yardimcisi-tutuklandi-4420/

Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor. 

Gözaltında bulunan 3 şüpheliden, Belediye Başkan Yardımcısı Halit G'nin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Yalova Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen zanlı, adliyeye getirildi.

Savcılıktaki sorgusunun ardından Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan Halit G'nin sekreteri ve şoförünün emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Soruşturma
Yalova Belediyesi yetkililerince 6 Şubat'ta, Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan Reşat E'nin muhasebe kayıtlarında yaptığı usulsüz işlemlerin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Bu sırada kayıplara karışan Reşat E, Denizli'de gözaltına alınarak Yalova'ya getirilmiş, Mali Hizmetler Müdürü Şenay Reyhan K. ve çalışanlardan S.Ö. ile müteahhit Bekir B. de yakalanmıştı. Bu kişilerden Reşat E, Şenay Reyhan K. ve Bekir B. tutuklanmış, S.Ö. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Halit G. ile sekreteri ve şoförü de gözaltına alınmıştı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova Belediyesindeki zimmet soruşturmasında 3 gözaltı https://gazetebirlik.com/haber/yalova-belediyesindeki-zimmet-sorusturmasinda-3-gozalti-7548/

Cumhuriyet Başsavcılığınca, Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan R.E'nin zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri belediye binasına geldi.

Polis, Belediye Başkan Yardımcısı H.G'nin odasında inceme yaptı. Ekipler, daha sonra H.G. ile sekreteri ve şoförünü gözaltına aldı.

Şüpheliler, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.

Soruşturma
Yalova Belediyesi yetkililerince 6 Şubat'ta, Mali Hizmetler Müdürlüğünde çalışan R.E'nin muhasebe kayıtlarında yapılan usulsüz işlemlerinin tespitinin ardından İl Emniyet Müdürlüğüne başvurulmuş, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.

Bu sırada kayıplara karışan R.E. Denizli'de yakalanarak Yalova'ya getirilmiş ve soruşturma kapsamında ilgisi bulunduğu tespit edilen bir müteahhit tutuklanmıştı.

R.E'nin gözaltı işlemleri sürdürülüyor.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Alıcı kılığına giren jandarma ekipleri, 862 bronz ve altın sikke ele geçirdi https://gazetebirlik.com/haber/alici-kiligina-giren-jandarma-ekipleri-862-bronz-ve-altin-sikke-ele-gecirdi-2903/

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da ikamet eden M.M'nin elinde bulunan tarihi sikkeleri satmak istediği bilgisine ulaştı.

Şüpheliyle alıcı gibi irtibata geçerek 862 altın ve bronz sikkeyi almak istediklerini belirten ekipler, bir aylık pazarlık sonrası altınları tanesi 800, bronzları ise 300 liradan almak üzere anlaştı.

İstanbul'dan otomobiliyle Yalova'ya hareket eden M.M'yi takibe alan ekipler, Kirazlı mevkisinde alıcı kılığındaki görevlilere tarihi sikkeleri veren şüpheliyi gözaltına alındı.

Şüphelinin ilk ifadesinde, sikkelerin dedesinden babasına, ondan da kendisine kaldığını ileri sürdüğü öğrenildi.

Yakalanan sikkelerin ise incelemenin ardından müze yetkililerine teslim edileceği belirtildi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Özel çocuklara beş yıldızlı otel konforunda eğitim kampüsü https://gazetebirlik.com/haber/ozel-cocuklara-bes-yildizli-otel-konforunda-egitim-kampusu-7693/

Yalova'da otizmli, down sendromlu, zihinsel engelli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığınca yapımına başlanan Özel Eğitim Kampüsü bu yıl hizmete girecek.

İsmetpaşa Mahallesi'nde deniz manzaralı ve kente hakim bir tepede 12 bin 766 metrekare alanda yaptırılan Yalova Özel Eğitim Kampüsü, tanı, teşhis, yönlendirme ile ihtiyaç duyulan tüm özel eğitim uygulamalarını tek çatı altında buluşturacak.

Bakanlığın Türkiye'deki ilk özel eğitim kampüsü niteliğiyle bu yıl açılması planlanan merkez, havuzları, açık ve kapalı spor alanları, uygulama evleri, hobi bahçeleri, anaokulu, müzik ve dil konuşma odaları, teknoloji tasarım laboratuvarları, eğitim atölyeleri, konferans salonu ve yemekhaneleri ile özel çocuklara 5 yıldızlı otel konforu sunacak.

Türkiye'nin ilk kampüsü
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de örnek olacak kampüsün, 35 derslik, 24 atölye, iki havuz, konferans salonu, müzik ve resim atölyeleri gibi birçok birime sahip olduğunu söyledi.

Ağırlık düzeylerine göre çocukların katlara yerleştirileceğini ve hazırlanan özel alanlarda eğitim verileceğini belirten Tosun, şöyle devam etti:

"Bütün özel eğitim çocuklarımızın her türlü etkinliği yapabileceği, velilerimiz için bekleme odaları, veli eğitim alanı ve dinlenme ile ihtiyaçlarını giderebileceği çok donanımlı bir özel eğitim kampüsünü ilimize kazandırdık. 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde donatımlarını yaparak açmayı planlıyoruz. İlimize, ülkemize ve özel çocuklarımıza hayırlı olsun. Özel kampüs olarak bu şekilde Türkiye'nin ilk kampüsü. Yalova, özel eğitim alanında örnek bir projeyle ülkemize hizmet edecek. Kampüs konseptinde ilk olacak. İnşallah bundan sonra diğer illerimize de yapılacağını düşünüyorum."

Tosun, Yalova'da özel eğitim öğrencilerinin fiziki imkanları yeterli gelmeyen birçok okulda eğitim gördüğünü aktardı.

Servis ve yemek planlamasında sıkıntı yaşadıklarını, veliler için bekleme alanlarının bulunmadığını ifade eden Tosun, "Anne ve babaları, çocuklarıyla ilgilenmeleri dışında kalan zamanlarında iyi bir şekilde ağırlamayı istiyorduk. Bu düşünceyle, özel eğitim ve rehber öğretmenlerimizle, ilgili şube müdürümüzle oturup uzun soluklu bu projeyi tasarladık." dedi.

Tosun, 5-6 yıllık emeklerin sonucunda projenin tamamlanma aşamasına getirildiğini vurguladı.

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kaldırımda yatan köpeği soğuktan korumak için üzerine hırka örttüler https://gazetebirlik.com/haber/kaldirimda-yatan-kopegi-soguktan-korumak-icin-uzerine-hirka-orttuler-9803/

Soğuk havanın etkili olduğu kent merkezinde vatandaşlar, İstanbul Caddesi'ndeki bir dükkanın önünde yatan köpeğin üşüdüğünü fark etti.

Üşümemesi için hayvanın üzerine hırka örten vatandaşlar, önüne yiyecek koymayı da ihmal etmedi.

Köpeğin yanına giderek ilgilenen kent sakinlerinden Nurcan Erkan,yaptığı açıklamada, sokak hayvanlarına şiddet olgusunun gündemde olduğu bugünlerde böyle hoş görüntülerle karşılaşmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi.

Hayvanseverlerin bu davranışını takdir ettiğini belirten Erkan, "Çok insancıl bir duygu. Daha da iyi bir şey yapılabilirdi. En azından bir barınağa bırakılabilirdi. Üşüdüğü için insani bir duyguyla yaklaşılmış. Merhametimizi, insanlığımızı gösteren duygulardan. Hem üstünü örtmeleri hem yanına yemek bırakmaları, duyarlı olmamız çok güzel." diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
'Bütünlemenin kaldırılması' itirazına mahkemeden yürütmenin durdurulması kararı https://gazetebirlik.com/haber/butunlemenin-kaldirilmasi-itirazina-mahkemeden-yurutmenin-durdurulmasi-karari-2060/

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Hukuk Fakültesinden 5 öğrencinin, Üniversite Senatosunun bütünleme sınavlarının kaldırılmasına ilişkin uygulamasını idare mahkemesine taşımasının ardından mahkemeden "yürütmenin durdurulması" kararı çıktı.

Fakültenin son sınıfında okuyan Ceyda Türkoğlu, Halide Nesrin Yavuzkasap, Cihat Ceylan, Kerim Ozan Uzun ve Süleyman Yılmaz, Üniversite Senatosunca 30 Mayıs 2019'da kabul edilen "Yaz Okulu Uygulaması" kararı ile bütünleme sınavlarının kaldırılmasına yönelik uygulamanın iptali için Bursa 2. İdare Mahkemesine başvurdu.

Hukuki bir destek almadan, derslerde öğrendikleri bilgiler doğrultusunda dilekçelerini hazırlayan gençlerin 19 Aralık'ta yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme, aynı gün yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Mahkemenin kararında, "Dava konusu işlemin, Anayasa'da yer alan eğitim hakkına ilişkin olduğu, bütünleme sınavlarının yakın tarihlerde başlayacağı, sınav döneminin bitmesi durumunda öğrenciler açısından maddi ve manevi telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağından uygulanması halinde etkisinin tükenecek bir nitelik arz etmesi nedeniyle bu ara kararı cevabı ve davalı idarenin savunması alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oy birliğiyle karar verildi." ifadesi kullanıldı.

Buna göre, üniversite yönetimi için tanınan itiraz süresi 30 Aralık'ta sona erecek. İdarenin, yürütmenin durdurulmasına kararına ilişkin İstanbul Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunmaması durumunda, 31 Aralık'tan itibaren 30 gün içinde konuyla ilgili karar alınması gerekiyor.

Fakültede aldıkları kaliteli eğitim sonucunda bu kazanımı elde ettiklerinde hemfikir olan öğrenciler, üniversite yönetiminin karara uyarak bütünleme sınavı uygulamasına dönmesini bekliyor.

"Üniversitedeki tüm öğrenciler için bir kolaylık olsun istedik"
Davayı açan öğrencilerden Ceyda Türkoğlu, yaptığı açıklamada, senatonun aldığı yaz okulu kararının, üniversite yönetmeliğine aykırı olduğunu savundu.

Yönetmelikte bütünleme sınavlarının olduğunu ancak 2019-2020 akademik takviminde buna yer verilmediğini belirten Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Bütünleme sınavlarına girmek istiyoruz. Bütünleme sınavlarının kısıtlanması bizi yaz okullarına sevk ediyor. Özellikle 4'üncü sınıf öğrencileri olarak yaz okullarına kalmak bizim için büyük bir külfet. Yaz okullarında açılan veya açılmayan dersler oluyor. Başka okullarda da olabiliyor, biz de başka şehirlerdeki okullardan yaz okulu dersleri almaya çalışıyoruz. Bu yüzden bütünlemelerin geri gelmesini istedik. Sadece bizim için değil üniversitedeki tüm öğrenciler için bir kolaylık olsun istedik. Bizim bu davayı açıp bir şeyler elde etmeye çalışmamız sadece bizim için değildi. Sadece kendi arkadaşlarımızdan değil tüm okuldan çok olumlu dönüşler aldık."

Türkoğlu, kararı sosyal medya hesaplarından paylaştıktan sonra Türkiye'nin farklı yerlerinde görev yapan hukukçular ile ünlülerden de tebrik mesajları aldıklarını dile getirdi.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Norveçli firma için Yalova'da inşa edilen gemi denize indirildi https://gazetebirlik.com/haber/norvecli-firma-icin-yalovada-insa-edilen-gemi-denize-indirildi-5389/

Tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Tersan Tersanesi'nde yapımı tamamlanan 84,25 metre uzunluk ve 19 metre genişliğe sahip "Bjorg Pauline" adlı gemi için tören düzenlendi.

Törende konuşan Tersan Genel Müdürü Mehmet Gazioğlu, Nordlaks firmasıyla iki gemi yapımı için anlaştıklarını söyledi.

Bunlardan ilkini teslim etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Gazioğlu, "Bu gemi, tersanemiz ve ülkemiz için çok önemli çünkü yeni nesil off-shore kültür balıkçılığı sektöründe hizmet veren, en son teknolojilerle donatılmış öncü gemilerin ilki olacak. Bu canlı balık taşıma gemisi, Nordlaks ile aynı zamanda Norveç ile olan güçlü ve geleceğe taşınacağına inandığımız partnerliğimizi de temsil ediyor." dedi.

Gemide iki adet, 2 bin metreküp kapasiteli balık taşıma tankının bulunduğunu aktaran Gazioğlu, LNG hibrit konsepti ile doğal gazdan elektrik üretilerek geminin pervane ve güç sistemlerinin çalıştırıldığını dile getirdi.

Gazioğlu, gelecek yıl ilkbaharda teslim etmeyi planladıkları ikinci gemide ise ayıklama, oksijen ve hidrojen peroksit sistemleri ile ozon jeneratörü çalışmalarının yapılacağını anlattı.

Nordlaks yetkilisi Inge Berg de tersanenin tüm çalışanlarına teşekkür etti.

Yalova Valisi Muammer Erol ve diğer protokol üyelerinin kurdele kesiminin ardından geminin suya indirme işlemi tamamlandı.

 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki işletmelerin kanuna aykırı çıkmaları kaldırılıyor https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-isletmelerin-kanuna-aykiri-cikmalari-kaldiriliyor-9290/

Yalova Belediyesince kanuna uygun olmadığı gerekçesiyle Gazipaşa Caddesi'nde yer alan işletmelerin kapalı çıkmaları kaldırılmaya başlandı.

Şehrin en işlek caddesi olan Gazipaşa Caddesi'ndeki işletmelerin kapalı çıkmalarının kaldırılması için verilen sürenin dolmasının ardından bu sabah saat 05.30'da yıkım çalışması başlatıldı.

Yalova Belediyesine bağlı çok sayıda zabıta, özel güvenlik ve temizlik personeli yıkım çalışması öncesi caddede görev aldı.

İtfaiye, ambulans ve iş makinelerinin de bölgede bulunduğu yıkım çalışması öncesi çok sayıda çevik kuvvet ve asayiş ekibi güvenlik önlemi aldı.

Yıkım çalışması öncesi esnafın bir kısmı kapalı çıkmalarını kendi imkanlarıyla kaldırmaya devam etti.

Caddeye giriş ve çıkışları sağlayan sokaklar ise iş makineleri ve zabıta araçlarıyla kapatıldı.

"Sahil nefes aldı"
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, yıkım çalışması öncesi belediye başkanı yardımcıları ve birim müdürleriyle caddede inceleme yaptı.

Salman, caddede çok sayıda temizlik personeli eşliğinde yürüyerek yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Belediye çalışanlarına burada bir konuşma yapan Salman, sürecin devam edeceğini söyledi.

Caddede kanun kapsamında gerekenin yapıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Şimdi yürürken aklıma hep çocukluk yıllarım geldi. 1970'te de böyleydi ama o zaman nüfus 10 binlerdeydi şimdi nüfus 130 küsur binlere geldi. Haliyle genişleyeceği yerde daralıyordu. Sahil iyi bir nefes aldı. Bende çok mutlu oldum. Tekrar tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Başta Sayın Valimize, Emniyet Müdürümüze. Onlar da bize özveriyle destek verdiler. Ben dün akşam Emniyet Müdürümüzle de görüştüm. Zaten gördünüz, görevli arkadaşlarımız da burada ama siz benim ailemsiniz, size ayrıca bir teşekkür ediyorum."

Salman'ın konuşmasının ardından ekipler, verilen süre içinde iş yerlerinden kaldırılmayan çıkmaların toplanması için çalışma başlatıldı.

Çıkmaların kaldırılma çalışmalarına iş makineleri de eşlik etti.

Gazipaşa Caddesi'ndeki iş yerlerine ait kanuna aykırı çıkmaların ekiplerce kaldırılmaya devam edileceği öğrenildi.

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
 ATATÜRK İLE ANKARA TREN GARI'NDA KARŞILAŞTIM https://gazetebirlik.com/haber/ataturk-ile-ankara-tren-garinda-karsilastim-6329/

15 yıllık bakıcısına 19 Mayıs doğumlu olduğunu söyleyen ancak kimliğinde sadece doğum yılı yazılı olan Hoşses'in ziyarette 100. yaş günü kutlandı.

Hoşses ziyarette, 17 yaşındayken Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Ankara Tren Garı'nda karşılaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ankara Tren Garı'nda Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaştığımda, ilk olarak dudaklarımın arasından 'Ay Paşam' cümleleri döküldü. Kendisi sesimi duydu ve sonrasında yanıma geldi, elimden tuttu. Bana 'Bu küçük kız nereden nereye gidiyor?' dedi. Ben de 'Ay paşam ben küçük değilim, 17 yaşındayım. Akraba ziyaretleri yaptım' dedim. Sonrasında bana 'Vay çok mu büyüksün?' diyerek gülümsedi. Kendisi de bana 'Ben başöğretmenim, sen de öğretmen misin?' dedi. 'Senin gibi güzel bir kız da başöğretmen (müdür) olmalı' dedi. Bu beni oldukça gururlandırdı ve hoşuma gitti. Kendisine kitaplarım olduğunu söyledim. Daha sonra yanındakilere talimat vermiş olacak ki Çorum'da bir okula tayinim oldu ve başöğretmen (müdür) olarak atandım."

Salman ise 100 yaşında asırlık bir çınarın kentte yaşamını sürdürmesinden dolayı mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kendisine sürpriz yaparak 19 Mayıs öncesinde erken bir doğum günü kutlaması düzenlediklerini vurgulayan   Salman, "Böyle bir değeri, asırlık çınarı, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Benim Kentim' dediği Yalova'da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Anneler Günü Orkideleri Yalova’da üretiliyor https://gazetebirlik.com/haber/anneler-gunu-orkideleri-yalovada-uretiliyor--134033/ Anneler Gününde evlatlar annelerine sevgilerini Yalova’da üretilen yerli orkidelerle gösterecekler. Türkiye ihtiyacının yüzde 70’i yerli üretim orkidelerle karşılanacak.

Anneler Günü’ne sayılı günler kala Türkiye’nin ilk ve tek orkide üreticisi konumundaki Yalova Solo Plant’ta yoğun günler yaşanıyor. Ülkenin her bölgesinden gelen taleplerin karşılanması için hummalı bir çalışma ortaya koyan firma yabancı orkideye oranla daha fazla çeşit, daha dayanıklı çiçek ve daha uygun fiyat avantajlarını ortaya koyuyor. Kısa süre içerisinde ülkenin orkide üretimindeki dışa bağımlılığını kırmayı başaran Solo Plant Firması ülkenin orkide ihtiyacının yüzde 70’ini karşılıyor.

Anneler Günü’nde daha ucuz orkidenin de müjdesini veren Solo Plant Satış Sorumlusu Mergül Beşgül, “Anneler Günü’nde yoğunluk yaşıyoruz. Ama geçen seneye oranla yüzde 30 bir düşüş yaşıyoruz. Yıllık 2.5 milyon adet orkide üretimimiz var. İlerleyen yıllarda üretimimizi daha da arttırmayı hedefliyoruz. Orkide kadına ve özellikle annelerimize çok yakışan nadide ve zarif bir çiçek. Orkide sevgiyi temsil ediyor” dedi.

Yalova’da üretilen milyonlarca orkide ülkenin değişik yerlerindeki çiçekçilerde ve ülke genelindeki büyük alış veriş zincirlerinin mağazalarında da satışa sunuluyor.

(Saim Çotuk /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Semt77 Yalova Belediyespor Farklı Yendi https://gazetebirlik.com/haber/semt77-yalova-belediyespor-farkli-yendi-203614/

Türkiye Basketbol Ligi’nin 29. haftasında Semt77 Yalova Belediyespor evinde Edirnespor’u 115-96 mağlup etti.

Çekişmeli geçen mücadelede iki takımda da 5’er oyuncu çift haneli sayılar üretti. Yalova ekibinde 18 sayı kaydeden Melih Kapucu ise en skorer isim oldu.



Salon: 90. Yıl

Hakemler: Uğur Özen , Ahmet Taner İbin, Mesut Öztürk 

Semt77 Yalova Belediyespor: İsmet Baran Avşar 12, Onur Sonsırma 14, Salih Uğraşan 14, Hadi Doğan  15, Stephen Hurt 7, Oğuzhan Tosun, İlker Er 12, Mert Konuk 8, Bertan Baştan 3, Bahadır Şimşek 5, Melih Kapucu 18, Mustafa Baştürk 7

Edirnespor: Doğancan Tokmak 15, Oğuzhan Varol 9, İsmail Esmeray 2, Oğuzhan Sungur 15, Okan Özpamir 14, Erol Yiğit Yaşa Şekeroğlu 15, Cem Han 14, Atakan Denk 8, Erdem Yeşil 

1. Periyot: 20-23 (Edirne lehine)

Devre: 54-47 (Yalova lehine)

3. Periyot: 84-73 (Yalova lehine)


]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
15 Günlük Miraç Bebeğin ölümünde İhmal İddiası https://gazetebirlik.com/haber/15-gunluk-mirac-bebegin-olumunde-ihmal-iddiasi--192202/ Yalova Devlet Hastanesi’ne sarılık tedavisi için yatırılan 15 günlük Miraç bebeğin, hastane görevlilerinin verdiği anne sütünün akciğerlerine kaçması sonucu beyin ölümü gerçekleştiğini iddia eden ailesi suç duyurusunda bulundu.

Armutlu ilçesinde yaşayan Mahmut ve Aydanur Şamdanlı çifti, 1 Nisan’da ilk çocukları Miraç bebeği kucaklarına alma heyecanı yaşadı. Miraç bebeğe doğumdan 3 gün sonra kontrole götürüldüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde sarılık teşhisi koyuldu. Doğumun gerçekleştiği hastanede ışın tedavisine alınan bebeğin ailenin iddiasına göre, hemşireler tarafından verilen anne sütünün akciğerlere kaçması sonucu kalbinin durduğu, sonrasında ise özel bir hastaneye sevk edildiği bildirildi. Beyin ölümü gerçekleşen Miraç bebek özel hastanede yoğum bakımda tutuluyor.

Bebeklerinin beyin ölümünden hastaneyi suçlu tutan aile, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına giderek suç duyurusunda bulundu. Konuyla açıklamalarda bulunan baba Mahmut Şamdanlı, Yalova Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan bebeğin sarılık seviyesinde düşüş yaşandığını dile getirerek, "Çocuğum gayet normaldi. Akşam dediler ki annesi gelebilir. Biberonla değil de annesi emzirebilir dediler. Biz akşam çıkışını da yaparız dediler. Çocuk iyi oldu ama hafta sonuna girdiği için pazartesiyi beklemeniz lazım dediler bize yukarıda oda açtılar. Aynı gün akşam saatlerinde kendilerine hastanedeki nöbetçi doktordan telefon geldi. Dedi ki çocuğun ciğerlerine süt kaçırdık. Çok telaşlanmışlardı. Artık itiraf ettiler orada. Biz çocuğun ciğerlerine süt kaçırdık çocuğa erken müdahale yapamadık çocuğun kalbi durdu beyni oksijensiz kaldı oksijen tedavisi için Uzmanlar Hastanesi’ne sevk etmemiz lazım bizim burası 2. derece yoğun bakım. 3. dereceye sevk etmemiz lazım. Tabii o anda ilk çocuğumuz ne yapacağımızı şaşırdık kime hesap soralım kime ne diyelim derken baktım sedyeciler sedyeyi taşımıyorlar çekemiyorlar tuttum çocuğum yaşasın diye sedyeyi çekmeye çalıştım. Yani o anda çocuğumu kurtarmanın derdine düştüm. Baktım ki çocuğuma yardım eden yok taşıyan yok hastanede. Tuttum sedyeyi ben taşıdım" dedi.

Bebeğin beyin ölümünde ihmalin olduğunu ileri süren Şamdanlı, “Savcılığa dilekçemizi verdik bir şey çıkacağını sanmıyorum ama 100 defa bu dava düşse 101’inci defa dava açacağımı bilsin herkes" diye konuştu.

Devlet Hastanesi yetkilileri ise, iddiaları kabul etmeyerek, normal tedavisi devam ederken bebeğin kalbinin durduğunu söyledi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Düzce Belediyesi, Semt77 Yalova Belediyespor’u Mağlup Etti https://gazetebirlik.com/haber/duzce-belediyesi-semt77-yalova-belediyesporu-maglup-etti-210716/ Türkiye Basketbol Ligi’nin 27. haftasında küme düşme potasında bulunan Semt77 Yalova Belediyespor ilk yarısını 51-44 geride tamamladığı maçta Düzce Belediyesi’ne 91-80 mağlup oldu.

Konuk ekipte 32 sayı ve 16 ribauntla oynayan Steve Taylor Jr. maça damgasını vurdu. 5 ismin çift haneli sayı ürettiği Yalova ekibinde ise 16 sayıyla Troy Selim Şav en etkili isim oldu.



Salon: 90.Yıl

Hakemler: Yücel Çilingir xx, Aydın Karaçam xx, Ogün Cılız xx

Semt77 Yalova Belediyespor: Onur Sonsırma x, Salih Uğraşan x 3, Jordin Williams xx 13, Hadi Doğan xx 11, Stephen Hurt xx 15, Troy Selim Şav xx 16, Mert Konuk x, Melih Kapucu x 7, Mustafa Baştürk x 3, İsmet Baran Avşar xx 12

Düzce Belediye: İsiah Jubree Umpig xx 14, Serhat Uğur xx 10, Hüseyin Akın Kandemir x 8, Uğur Can Aksoy x 4, Steve Taylor Jr. xxx 32, Mert Ali Sert x 6, Eren Ocaktürk x 2, Eray Aydoğan x 8, Doruk Dora xx 12

1. Periyot: 24-24

Devre: 44-51 (Düzce lehine)

3. Periyot: 73-66 (Yalova lehine)

(Erdinç Bulun /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da oylar tekrar sayımı tamamlandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-oylar-tekrar-sayimi-tamamlandi-4329/

İlçe Seçim Kurulunca, 5 sandıktaki maddi hatalar ve 64 sandıktaki geçersiz oyların sayımının ardından CHP'li Vefa Salman'ın 28 bin 779, AK Parti adayı Yusuf Ziya Öztabak'ın 28 bin 441 oy aldığı bildirildi.

Yapılan sayımla 613 olan fark 338'e indi.

AK Parti'den İl Seçim Kuruluna itiraz
İlçe Seçim Kurulundaki sayımın ardından AK Parti, İl Seçim Kuruluna itirazda bulundu.

Yalova Adliyesi bahçesinde açıklamada bulunan AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından ilk başta teyit edilen 613 oy farkının inceleme ve değerlendirmeler neticesinde düştüğünü belirterek, "Maddi hatalar sebebiyle gerekse de 5 sandığın açılarak geri kalan 64 sandıkta da sadece geçersiz oyların sayılması sonucu şu anda fark 305 oya inmiştir. Bu da şunu göstermektedir ki 292 sandıktan sadece 5'inin açılmasıyla başta 613 olan fark şu anda yarının altına inmiş ve 305 rakamına gelmiştir. Netice itibarıyla az önce İl Seçim Kuruluna gerekli sandıkların tamamının sayılması için başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Biz inanıyoruz ki bu başvuru neticesinde diğer sandıklar da sayıldığında büyük ihtimalle seçimin sonucu değişecektir." diye konuştu.

AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise hakkın, hukukun, vatandaşların kendilerine emanet ettiği oyların peşinde olduklarını ifade etti.

Bu yönde çalışma yürüttüklerini söyleyen Büyükgümüş, şöyle konuştu:

"Sizin aracılığınızla da şunu düzeltmek isterim. Maalesef tecrübeli siyasetçiler olmalarına rağmen bazı arkadaşlarımızın oyların tamamının sayıldığı ve buna rağmen bu durumun ortaya çıktığına yönelik bir beyanı oldu. Sadece 5 sandık ve geçersiz oylarında yüzde 20'si sayıldı, bunlar değerlendirildi. Burada 613 olarak ilan edilen fark 305'e düştü. Bu bizim İl Seçim Kuruluna yaptığımız itirazın temel mesnedini teşkil ediyor. Bu kadar sınırlı bir sayıya bakıldığı halde böylesine bir değişiklik olması, maddi hataların olması bizi bu noktada oylarımızın, hakkımızın, hukukumuzun takibi bakımından bu başvuruyu bizler için gerekli, zorunlu kılıyor. Yalova halkının hangi istikamette karar verdiği açık bir şekilde ortaya çıksın. Bugün İl Seçim Kuruluna müracaatımızı gerçekleştirdik."

AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol da sayım sonrasında az bir oyun kaldığını ifade etti. Akyol, her iki tarafın seçmeninin iradesini sandıktan sonra koruyup, kollamak ve onun takipçisi olmanın, her iki tarafın da en büyük vazifesi olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak ise İstanbul'da cereyan eden benzer hadiselerin Yalova'da da söz konusu olduğunu dile getirdi.

Sandıkların çok azının açılması ve geçersiz oyların yüzde 20'sinin sayılması halinde bile neticenin nereye geldiğini görmüş olduklarını vurgulayan Öztabak, "Bu da şunu gösteriyor, tamamının sayılması durumunda seçim sonuçları değişecektir. Biz herhangi bir şekilde muhakkak suretle durum değişikliğiyle ilgili değil, Yalovalı hemşehrilerimizin bize emanet ettiği oyların takipçisi olmak zorundayız. Yalova'mız, Yalovalılar eğer bu oyları bize verdiyse, bunun takipçisi olup bunu ortaya çıkarmamız lazım. Hayır, CHP'ye verdiyse de biz zaten saygı duyuyoruz." şeklinde konuştu.

"Fark 338 oldu"
Yalova Adliyesi bahçesinde açıklamada bulunan Belediye Başkanı Vefa Salman ise AK Parti'lilerin açıklamalarını eleştirerek, şunları kaydetti:

"Madem öyle haktan, hukuktan bahsediyorlar Çınarcık'taki oyları saydırsınlar, sıkıyorsa. Yalova'daki fark 10-15-30-40-50-100 fark değil. Sıkıyorsa delikanlı gibi olsunlar oyları saydırsınlar. İkincisi şu, siyaseti doğru öğrensinler. Neden biliyor musunuz? İl Seçim Kurulu’nda oylar sayılmaz. Oyların tamamı sayılmaz. İlçe Seçim Kurulunda itiraz edilen sandıklar hangisi ise ancak onlara bakılır. Bu itirazlarını ben kurulda görev yapan hakimlerin kabul edeceğini zannetmiyorum. Resmi tutanak burada. Birleştirme tutanağı, İlçe Seçim Kurulu tutanağı imzalandı. Birleştirme tutanağının orijinali burada. İmzalandı, alındı. Neden, 305 oydan bahsediyor. Utanmadan, sıkılmadan yalan söylüyor. Niye biliyor musunuz? 613 dediği farkı benim ağzımdan soruyorum basın mensupları hiç 600'lü bir rakam duydunuz mu? Duydunuz ilk rakam 357'ydi. 332 açıkladım daha sonra bana 333 diye gelmişti bilgi. Hazırlamıştım zaten. İnsan gülümserken 333 der ya. Size gerekeni biraz önce söylemiştim ama kurban olduğum Allah verdikçe verdi. 5 tane daha verdi. Oyumuz artmaya başladı ve oyumuz arkadaşlar görüldüğü üzere benim oyum 28 bin 779, arkadaşın oyu 28 bin 441. Fark 338 oldu."

Yalova'yı bir 5 sene daha bu şekilde yönetmeye devam edeceğini ifade eden Salman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"613 oyda biz maddi hata olduğunu biliyorduk. Matematik de bilmiyorlar. Sağ olsun bizim milletvekilimiz Özcan Özel de matematikçi. Sağlamasını da en son ona yaptırdık, kendimiz yaptık. 357 olarak açıkladığımız fark hiç değişmedi. İtirazı yaptılar, tamamını da saydırdılar. Geçersiz oyları da saydırdılar. İşte sonuçta 338 oyla Merkez İlçe Seçim Kurulu sonucu açıkladı. Bıktım bunları yenmekten, gerçekten bıktım. Ne yaparlarsa yapsınlar, sandıkta da masa başında da Vefa Salman 2014'te de galip geldi, 2019’da da galip geldi. Buyursunlar itiraz etsin. Tebliğ edilmemiş, resmi tutanağa bakmamışlar, birleştirme tutanağına bakmamışlar, itiraz dilekçesi veriyorlar. İnsanlarla alay etmesinler. Yalova ile alay ediyorlar yazıklar olsun." 

 

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da oylar tekrar sayılmaya başlandı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-oylar-tekrar-sayilmaya-baslandi-4965/

Kesin olmayan sonuçlara göre CHP adayı Vefa Salman'ın kazandığı kentteki seçim sonuçlarına AK Parti'nin Merkez İlçe Seçim Kuruluna yaptığı itiraz kabul edildi.

Seçim kurulu, Yalova Belediye Başkanlığı seçiminde tutanaklarda çelişki olması sebebiyle 5 sandığın, belediye meclis üyeliğinde de sonuç tutanağında tutarsızlık olması nedeniyle 2 sandıktaki oyların, 73 sandıkta ise sadece geçersiz oyların sayılmasına karar verildi.

Oy sayım işlemleri sürüyor.

Öte yandan partililer adliye etrafında toplandı, polis çevrede güvenlik önlemi aldı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Finalspor’den Muhteşem Geri Dönüş https://gazetebirlik.com/haber/finalsporden-muhtesem-geri-donus-211342/ Türkiye Basketbol Ligi’nin 25. haftasında Semt77 Yalova Belediyespor’a konuk olan Finalspor ilk yarıyı 55-30 geride kapatmasına karşın maçı 87-83 kazandı.

Bursa temsilcisinde 23’er sayıyla oynayan Lennard Freeman ve Lace Dunn karşılaşmanın yıldızı oldu.



Salon: 90.Yıl

Hakemler: Sami Özel xx, Önder Yılmaz xx, Ahmet Taner İbin xx

Semt77 Yalova Belediyespor: Onur Sonsırma x 3, Salih Uğraşan x 7, Jordin Williams x 9, Hadi Doğan x 8, Stephen Hurt xxx 24, İsmet Baran Avşar x, Mustafa Baştürk x, Melih Kapucu xx 13, Mert Konuk xx 13, Troy Selim Şav x 6, İlker Er x

Finalspor: Umar Atın xx 10, Berkay Genç x 8, Lennard Freeman xxx 23, Melih Yıldız x 2, Lace Dunn xxx 23, Utku Bayraktar x, Umut Geçen xx 10, Serdar Yavuz x 2, Cihat Turan x, Alparslan Uruk xx 11 Muhammed Faik Altınkalem x

1. Periyot: 28-15 (Yalova lehine)

Devre arası: 55-30 (Yalova lehine)

3. Periyot: 69-61 (Yalova lehine)

5 Faulle çıkan: Onur Sonsırma (Semt77 Yalova Belediyespor)

(Erdinç Bulun /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Antarktika'da Kalıcı Bir Üs Kurmak İstiyoruz" https://gazetebirlik.com/haber/antarktikada-kalici-bir-us-kurmak-istiyoruz-1217/

Bunun vizyonlu bir proje olduğuna vurgu yapan Varank, şöyle devam etti:

"Bu konu Sayın Cumhurbaşkanımızın Şili ziyaretinde gündeme gelmişti. Biliyorsunuz orada Antarktika Antlaşmalar Sistemi dahilinde mevcudiyet yürüten ülkeler var. Bu ülkeler orada bilimsel çalışmalar, faaliyetler yürütüyorlar. Biz bu antlaşmalar sisteminde gözlemci ülke statüsündeydik. Bizim orada verimli bir şekilde dünyanın geleceğini araştırabilmemiz, bilimsel araştırmalar yapabilmemiz için üye ülke statüsünde olmamız gerekiyordu. Bunun da birtakım şartları var, oraya bilimsel seferler düzenlemeniz gerekiyor, geçici bir üs kurmanız gerekiyor, orada çevresel etki raporunu hazırlamanız lazım, bilimsel faaliyetler vizyonunuzu ortaya koymanız lazım. Biz bunları bugün itibarıyla yerine getirmiş olduk. Bu seferde, geçici bilim üssümüzü kurduk ve orada bayrağımızı dalgalandırdık. İnşallah bundan sonraki süreçte Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde gerekli faaliyetleri yürütüp üye ülke statüsüne geçip orada kalıcı bir üs kurmak istiyoruz. Bizim oradaki mevcudiyetimiz diğer, yanılmıyorsam 56 ülke ile orada devam etsin, biz de burada geleceğimize etki edecek bilimsel faaliyetler yürütelim istiyoruz."

"Terörden arınmış, huzurun hakim olduğu bir bölge var"
Bakan Varank, birkaç haftadır doğu illerini ziyaret ettiğini, Kars, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Siirt ve Batman'ın ardından son olarak Tunceli'ye gittiğini hatırlattı.

Bölgenin terörden arındırıldığına dikkati çeken Varank, "Hamdolsun terörden arınmış, huzurun hakim olduğu bir bölge var. Tunceli’de eskiden terörün kol gezdiği yerlerde Sayın Valimiz ile rafting yaptık. Teröristlerin cirit attığı dağlarda, 1950 rakımlı Çeliktepe'de askerimizle beraber çayımızı içtik. Huzur gelince de hizmetlerin katlandığı bir dönem yaşandı. Bugün hizmetlerin tadını almış bir bölge var. Tüm isteğimiz bu tablonun aynen devam etmesi." değerlendirmesinde bulundu.

"CHP belediyeciliği Yalova'ya 5 yıl kaybettirmiştir"
Yalova'yı önemsediklerini anlatan Varank, bu ilin önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Kent merkezinin 5 yıl hizmetten uzak kaldığını söyleyen Varank, şunları dile getirdi:

"31 Mart'ı iple çeken, hizmetle buluşmak için gün sayan bir Yalova var. CHP belediyeciliğinin ne olduğunu görmek isteyenler, gelsin bir Yalova'yı ziyaret etsin diyoruz. Maalesef bugün borç batağı içinde yüzen, icralarla boğuşan, bir yıllık bütçesinin tamamını borca yatırsa ödeyemeyecek bir Yalova Belediyesi mevcut. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımız defaatle dile getiriyor, 'CHP demek çöp demektir, çukur demektir, susuzluk demektir.' diye. İşte Yalova. İcralık araçları yüzünden sokaklarında çöp birikintileri olan bir şehir. Diğer yandan, içme suyu altyapısı bakımından Yalova oldukça eski bir altyapıya sahip, kayıp kaçak oranı oldukça çok yüksek. Güzelim sularımız evlere ulaşmadan neredeyse yarısı boşa akıp gidiyor. Asbestli borular hastalık saçıyor. İşte bu sorunu bilip de şu 5 yılda buna yönelik bir kazma bile çakmayan bir belediye Yalova'yı yönetiyor. CHP belediyeciliği dediğimiz de işte budur. CHP belediyeciliği Yalova'ya 5 yıl kaybettirmiştir. Zaman, Yalova'da CHP'ye veda zamanıdır."

Varank, 31 Mart'ın Yalova'nın CHP'den kurtulacağı, tekrar hizmetlerle buluşacağı bir dönem olduğunu ifade ederek, AK Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yusuf Ziya Öztabak'ın ortaya koyduğu tüm projelerin, kendisinin de projesi olduğunu vurguladı.

"24 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşacak"
Reel sektörün Yalova'ya daha çok yatırım yapmasını istediklerine değinen Varank, bunun için var güçleriyle çalıştıklarını aktardı.

Varank, Yalova'da 17 yılda 13 milyar liralık özel sektör yatırımını teşvik ettiklerini ve bu sayede 31 bin kişiyi yeni iş imkanına kavuşturduklarını bildirdi.

Yalova'da 2002 öncesi hiç Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmadığını anımsatan Varank, "Biz 17 senede 6 OSB kurduk. Buralarda 4 binin üzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. Eğer buralar tam olarak faaliyete geçerse inşallah 24 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşmuş olacak." ifadelerini kullandı.

Bir müjde vermek istediğini dile getiren Bakan Varank, "Avrasya Giyim İhtisas ve İMES Makina İhtisas OSB'lerin Bakanlığımızdaki tüm işlerini de hızlandırıyoruz. Amacımız buraların hızlıca yatırımcılarla buluşması. Tabii şehrimizde, Sayın Vekilimiz bana söyledi, ihtisas sanayi OSB'lerle ilgili şayia dolaşıyormuş. Değerli arkadaşlar biz buraları organize ihtisas sanayi bölgesi olarak kurduğumuz için bunun takibini yapacak olan bizleriz. Şehir planlarında bunların nasıl işaretlendiğinin bir önemi yok. Burada ihtisas OSB olarak kurduğumuz OSB'ler aynı şekilde devam edecektir." bilgilerini paylaştı.

"Yalova 31 Mart'ta eskinin telafi edildiği bir hizmet dönemine 'merhaba' diyecek"
Varank, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 20 milyon liralık bir kaynağı Yalova'ya aktaracağını ve 24 Mayıs'a kadar başvurular devam edeceğini belirtti.

Yalova'nın eğitime verdiği öneminin de farkında olduklarını kaydeden Varank, şöyle konuştu:

"Zaten şehrimize üniversiteyi biz kazandırdık. Geleceğin teminatı çocuklarımız için Yalova'da çok vizyoner bir projeyi hayata geçirecek. İlimize Deneyap Teknoloji Atölyesi kazandırmak istiyoruz. Bu noktada belediyeyle iş birliği içinde çalışmamız gerekiyor. Yer seçimi ve bina yapımı belediyemizden, içinin en yeni ekipmanlarla donatılması ve eğitim faaliyetleri de bizden olacak. Çocuklarımız burada robotik, kodlama, tasarım ve yapay zeka gibi alanlarda projeler geliştirebilecekler. Geleceğin bilim insanları inşallah işte bu merkezlerden çıkacak. Biz merkezi hükümet olarak Yalova'ya Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne kadar 12,5 milyar liralık yatırım yaptık. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan haberleşmeye sayısız hizmeti Yalova'mıza kazandırdık ancak gelin görün ki yerel yönetimdeki şanssızlığı yüzünden Yalova 5 yılını kaybetti. Daha da kötüsü, Yalova'nın geleceğine de etki edecek bir borç batağına belediyemiz sürükledi. Yalova inşallah 31 Mart'ta eskinin telafi edildiği bir hizmet dönemine 'merhaba' diyecek. Ben şimdiden AK Parti belediyeciliğinin Yalova'ya hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Ziyarette, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş, Yalova Milletvekili Meliha Akyol, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, Yalova Belediye Başkanı adayı Yusuf Ziya Öztabak hazır bulundu.

Öte yandan Bakan Varank, Yalova'daki programı kapsamında Valiliği ve Taşköprü Sanayi Sitesi'ni de ziyaret etti.

 

 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Kılıçdaroğlu'ndan Skandal İfade https://gazetebirlik.com/haber/kilicdaroglundan-skandal-ifade-213054/

Yalova’da, Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde iş dünyası ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlarla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, programda yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde iki camide cuma namazı sırasında yaşanan ırkçı ve İslam düşmanı saldırılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Olayın çok acı olduğunu, bunu yapanları lanetlediğini kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Sadece Müslümanların lanetlemesi gerekmiyor. İnsan sevgisi olan, inancı olan herkesin böyle bir olayı lanetlemesi lazım. Sonuçta insanların inançlarına, kimliklerine, yaşam tarzlarına hepimizin saygı duyması gerekir. Batılı dostlarımıza seslenmek isteriz. Müslümanlık üzerinden, inanç üzerinden siyaset yapmanın ne kadar tehlikeli sonuçlar doğuracağını Yeni Zelanda örneği gösteriyor. İnsanoğlu, inanç üzerinden siyasetin ağır bedellerini ödemiştir. Tarihte 100 Yıl Savaşları denilen ve siyaset tarihinde okutulan bir bölüm var. Sadece Hristiyan dünyası, farklı mezhepler nedeniyle 100 yıl savaşmıştır. 100 yıl insanlar birbirlerini öldürmüşler. Sonunda biz neden birbirimizi öldürüyoruz? Herkesin inancı kendisine ait. Siyaset kurumu inanç dünyasına müdahale etmemeye, dini siyasete alet etmemeye özen gösterdi. Bunu yasalarla da koydu çünkü inanç üzerinden siyasetin, kimlik üzerinden siyasetin ağır bedellere yol açtığını insanoğlu gördü" dedi.

Kin tutarak sorunların çözülmeyeceğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Kin ve intikam duygusuyla siyaset yapılamaz. Siyaset bir hizmet yarışıdır. Herkes oturur, bir topluma, bir kente nasıl hizmet yapacağını anlatır. Vatandaşlar da bakarlar, ’En iyi hizmeti o veriyorsa gideceğim oyumu ona vereceğim.’ diyecektir ama düşmanlaştırarak, kin ve nefret tohumları ekerek, insanları kutuplaştırarak, adeta birbirine düşman ederek siyaset yaparsanız bunun herkese zararı olur" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kişi ile Allah arasına kimsenin giremeyeceğini anlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kimin daha fazla Müslüman, kimin daha az Müslüman olduğunu belirlemeye hangi siyasetçinin yetkisi vardır? Bütün dünya yeniden oturup düşünmeli. Tabii dönüp İslam coğrafyasına da bakmamız gerekiyor. İslamiyet üzerinden insanların birbirlerini nasıl katlettiklerini görüyoruz. IŞİD dediğimiz terör örgüt, El Kaide dediğimizi terör örgütü kendi Müslümanlık anlayışlarını zorla dayatmaya çalışıyorlar. Eğer onlar dediklerini yapmazsanız katliniz vacip oluyor. Size bu yetkiyi kim verdi? Hangi inanç, hangi kimlik verdi ve İslam dünyasında yaşanan dram, İslam dünyasından kaynaklanan terör bütün dünyada farklı yorumlara yol açtı? İslam dünyasının da oturup düşünmesi gerekiyor, ’Neden benim ülkemde terör var?’ diye. Düşünebiliyor musunuz, bir taraf saldırıyor ’Allah Allah’ diye öldürmeye. Öbür taraf da saldırıyor ’Allah Allah’ diye karşı tarafı öldürmeye. Nasıl oluyor bu? Silahlar kimden? Silahlar kendilerini uygar diye tanımladıkları devletlerden. Silahlar oradan, birbirlerini öldürme de buradan. Bu tuzağa artık İslam dünyasının düşmemesi lazım, uyanması lazım."

“TÜRKİYE’NİN YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞINA İHTİYACI VAR”

"Türkiye’nin yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı var. Radikal bir dönüşüme ihtiyacı var" diyen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barış eksenli, huzur eksenli bir siyasete ihtiyacı var. Barışı en çok savunan kimdir? Savaş meydanlarından gelen Gazi Mustafa Kemal’dir. Kendisi savaş meydanlarından gelmiştir. Yemen’e de gitmiştir, Filistin’e de gitmiştir, Anadolu’da hemen hemen her cephede çarpışmıştır. Çanakkale’de yine o vardır ama savaşın ne kadar, acımasız bir yüzünün olduğunu görmüştür ve bunun tanıklığını yapmıştır. Orada demiştir ’Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir.’ diye. Neden savaş, neden İslam dünyasında kan akıyor? Neden bütün İslam dünyasındaki üniversite sayısı sadece Hindistan’daki üniversite sayısından bile daha az, neden? Bunların yeniden sorgulanması lazım. Yeniden oturup düşünmemiz lazım. Yeni bir yönetime, anlayışa, duruşa ihtiyacımız var. Ahlaklı bir duruş, insana saygıyı esas alan bir duruş, herkesin inancına, kimliğine, yaşam tarzına saygı duyulan bir duruşa ihtiyacımız var. Kimseyi ötekileştirmeye, kimsenin hakkının hukukunu çiğnemeye hiç kimsenin hakkı yok.Kimseyi ötekileştirmek gibi bir düşüncenin içine girmeye hakkımız yoktur. İnancımız da bu böyle öngörüyor zaten. Kültürümüz de böyle öngörüyor. Birilerinin dolduruşuna gelip bir başkasını, bir başka arkadaşı, bir başka grubu farklı görmek, onu toplumun dışına itmek asla ve asla doğru değildir. Beraber huzur içinde yaşamak zorundayız."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Bu ülkenin Temel Sorunu İşsizliktir" https://gazetebirlik.com/haber/bu-ulkenin-temel-sorunu-issizliktir-142526/ Yalova’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlar ve STK temsilcileri ile buluştu. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, “Bu ülkedeki en temel sorun işsizliktir. Bir iktidar işsizliği çözüyorsa başarılı, çözemiyorsa başarısızdır” dedi.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi’ne girişinde salonu selamlayan Kılıçdaroğlu, muhtar ve STK temsilcilerine hitap etti. Sözlerine Yeni Zelanda’da yaşanan cami saldırısını kınayarak başlayan Kılıçdaroğlu, “Her sabah yeni ve güzel bir güne başlamak isteriz. Güzel haberlerle karşılaşmak isteriz. Ama bu sefer kötü bir şey oldu ve Yeni Zelanda’dan acı haber geldi. Cuma namazı kılan Müslümanların üzerine ateş açıldığını, 49 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Acı bir haber. Bizi derinden yaralayan bir olay. Bunu yapanları lanetliyoruz. Sadece bu olayı Müslümanların lanetlemesi gerekmiyor. İnsan sevgisi, inancı olan herkesin böyle bir olayı lanetlemesi lazım. Batılı dostlarımıza da seslenmek isteriz. Müslüman üzerinden ve inanç üzerinden siyaset yapmanın ne kadar kötü sonuçlar doğuracağını Yeni Zelanda örneği göstermiştir” dedi.



“TÜRKİYE, İRAN, IRAK VE SURİYE BİR ARAYA GELMELİ”

Ortadoğu’da yaşanan soruna da değinen Kılıçdaroğlu bir kez daha OBİT’in kurulması gerektiğini yineledi. Kılıçdaroğlu, “Biz neden Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulsun diyoruz? Neden bunu dillendiriyoruz? Ortadoğu ve İslam dünyasına barış gelsin diye. Türkiye, İran, Irak ve Suriye bir araya gelmelidir. Bunlar akraba topluluklar zaten. İnanç birliktelikleri var büyük ölçüde. Neden bu ülkeler bir araya gelmiyor da bu ülkeler Ortadoğu’da sorunun kaynağı haline geliyor? Bunları aşmak zorundayız. Ortadoğu’da egemen güçlerin sahip olacağı gücü kırmak zorundayız. Ortadoğu’da barış olması Ortadoğu’ya huzurun gelmesi demektir. Buradaki düşmanlık sadece egemen güçlerin kışkırtması ile ortaya çıkıyor. Türkiye’nin de yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç var. Radikal bir dönüşüme ihtiyacı var. Barış ve huzur eksenli bir siyasete ihtiyacı var” diye konuştu.



“7.5 MİLYON İŞSİZİMİZ VAR”

Ülkedeki işsizliğe de değinen Kılıçdaroğlu, “Bu ülkedeki en temel sorun işsizliktir. Ülkemizde işsizlik rakamı %13.5’a çıktı. Bu felaket bir şey. 2002 krizinde bile böyle bir tablo yoktu. İşsiz sayımız 7.5 milyona dayandı. Bunun büyük bir kısmı da üniversite mezunu işsizler. Bir iktidar işsizlik sorununu çözüyor ya da minimize ediyorsa o iktidar başarılıdır. Eğer işsizlik sorununu çözemiyorsa başarısızdır. Dünyanın neresine giderseniz gidin. İşsizlik yüzde 13’ün üzerine çıkmışsa orada büyük bir başarısızlık var demektir” şeklinde konuştu.



“ÜLKENİN ÜRETİMDEN KOPARTILMASI NEDENİYLE BİR BEKA SORUNU VAR”

Konuşmasında üretimin arttırılması vurgusu da yapan Kılıçdaroğlu şu sözlere yer verdi:

“Bir ülkenin büyümesinin ve işsizlikle mücadelenin tüm dünyada tek yolu vardır. O da üretimdir. Üretirseniz, büyürsünüz. Üretirseniz kazanırsınız. Üretir yeni fabrikalar kurarsanız istihdam alanları açılır. Tarımı büyütürseniz çiftçiler çalışır ama Türkiye üretimden kopartıldı. Eğer bir beka sorunu aranıyorsa Türkiye’nin üretimden kopartılması nedeniyle bir beka, gelecek sorunu vardır. 17 yıl bu ülkeyi yöneteceksiniz. Sonuçta üretimden kopartılan bir Türkiye ve 7.5 milyon işsiz insan çıkartacaksınız.”

Konuşmasının ardından CHP Yalova Belediye Başkanı ve Belediye Başkan adayı Vefa Salman’ı da kürsüye çağıran Kılıçdaroğlu, Yalovalılardan oy istedi.

(Saim Çotuk - Emre Yılmaz/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Türkiye'nin İkinci Sondaj Gemisi Yalova'ya Ulaştı https://gazetebirlik.com/haber/turkiyenin-ikinci-sondaj-gemisi-yalovaya-ulasti-3969/

Bakım, yenileme ve sondaj hazırlık faaliyetleri için İspanya'nın Algeciras Limanı'ndan yola çıkan gemi, sabah saatlerinde Yalova açıklarına ulaştı.

51 bin 283 groston ağırlığında, 229 metre uzunluğundaki gemi, Çiftlikköy ilçesi açıklarında demirledi. Gemi, Altınova Tersaneler Bölgesi'ndeki Tersan Tersanesi'nde bakım ve onarıma alınacak.

Akdeniz'de 10 bin fit derinliğe kadar sondaj yapabilecek kapasiteye sahip Marshall Adaları bayraklı gemiye sahilde gezen vatandaşlar da ilgi gösterip fotoğraflarını çekti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da Deniz 10 Metre Çekildi https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-deniz-10-metre-cekildi-4924/

Gazipaşa Caddesi'ndeki Akasya Plajı'nda denizin yaklaşık 10 metre çekilmesi sonucu, kayalıklardaki yosunlar gün yüzüne çıktı. Bazı kayıklar ise karaya oturdu.

Sahilde gezen vatandaşlardan Coşkun İdiz, bu durumun mevsimsel olarak her yıl gerçekleştiğini, Yalovalıların bu duruma alıştığını söyledi.

Suyun altındaki bazı taşların ortaya çıktığını belirten İdiz, "Birkaç gün içinde kendine gelecektir. Kimsenin korkmasına, çekinmesine gerek yok." dedi.

"Endişeye kapılacak bir durum yok"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise yaptığı açıklamada, bu durumun Marmara Denizi'nde "deniz şişmesi" olarak nitelendirildiğini belirtti.

Endişeye kapılacak bir durumun olmadığını vurgulayan Ercan, şunları kaydetti:

"Tamamen rüzgar akımlarının etkisiyle, karadan gelen rüzgarlar, kıyıdaki suyu denizin ortasına doğru yığar. Deniz belli bir dönem çekilir, bu meteorolojik etkiler değiştikten sonra geri gelir. Bu bir tür tsunami dalgası değildir. Yalova'da geçmişte meydana gelen depremlerin deniz suyu çekilmesiyle ilgisi yok. Kaldı ki 10 metre denizi çekebilecek bir tsunami potansiyeli Marmara'da yok."

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
İş Makinesi Karayoluna Daldı: 5 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/is-makinesi-karayoluna-daldi-5-yarali-173055/ Yalova’da freni boşalan iş makinesi karayoluna girip minibüse çarptı. Kazada 5 kişi yaralandı.

Kaza, Yalova - Bursa karayolu 4. kilometrede meydana geldi. İddiaya göre, İbrahim Uslu Sokak üzerinde yokuş aşağı inen Uysal Polat idaresindeki iş makinesinin aniden freni boşaldı. Karayoluna çıkan kepçe Bursa istikametine seyreden Ahmet Cin Emre idaresindeki 34 EU 4168 plakalı minibüse çarptı. Çarpmanın etkisiyle hurdaya dönen minibüsteki Emre Murat, Emre Burak Deniz, Turan Demir, Ömer Faruk Erdoğan, Tolga Belgay isimli 5 kişi yaralandı. Diğer sürücülerin müdahale edip dışarıya çıkardığı yaralılar 112 ambulanslarıyla Yalova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde inceleme yapan polis, kazayla ilgili tahkikat başlattı.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
"Ülke Genelinde 700 Terörist Kaldı" https://gazetebirlik.com/haber/ulke-genelinde-700-terorist-kaldi-121813/ İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Yalova’da terörle mücadelede gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Ersoy, “Ülke genelinde 700 terörist kaldı. Terör örgütünün eylem yapma kabiliyeti ve kapasitesi kalmadı” dedi.

İzleme, Değerlendirme Sistemi çalışmaları kapsamında Yalova’ya gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Yalova Valisi Muammer Erol’u makamında ziyaret etti. Ardından basın mensupları ile buluşan Ersoy’a Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Salih Karataş, Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Tuğamiral Cengiz Fitoz, Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanı S.G Albay Tayfun Paşaoğlu ile Yalova Valisi Muammer Erol da eşlik ettiler. Burada ülkede süren terörle mücadele çalışmaları ile doğu ve güneydoğu illerindeki seçim güvenliği konularına değinen İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Sandık güvenliği açısından terörle mücadele bölgesinde de bizim herhangi bir güvenlik sorunumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkemizin her köşesinde hakimdir. Her noktada güvenlik güçlerimiz vardır. Terör örgütünün eylem yapma kabiliyeti ve kapasitesi kalmamıştır. Bu saatten sonra terör örgütü sadece ve sadece kalleşliğe dayalı el yapımı patlayıcı yerleştirmek, tuzak kurmak gibi karakterine uygun eylemler yapmaya teşebbüs edebilir. Ama asla ve asla bizim seçim güvenliğimizi etkileyecek şekilde köylere, sandıklara nüfuz edebilecek bir gücü ve potansiyeli kalmamıştır. Ülke sınırlarımız içerisinde 700 kadar bir terörist olduğunu değerlendiriyoruz. Onlar da sıçan gibi kaçacak yer arıyorlar. Sözde liderlerinin kendilerine, ‘Sakın başlarınızı inlerinizden, mağaralarınızdan çıkartmayın, hayvanlar gibi oralarda hayatınızı devam ettirmenin mücadelesini vermeyi sürdürün’ dediğini biliyoruz. Terörle mücadelede gelinen nokta budur. Hakkari’de, Şırnak’ta iş yerleri açıktır. Vatandaşlar günlük hayatlarını en iyi şekilde sürdürüyor. Kapalı bir köy ve yayla yoktur. Devletimiz tüm gücüyle sahadadır” dedi.



“HER YIL 7 BİN 500 KİŞİYİ TRAFİK KAZALARINDA KAYBEDİYORUZ”

Basın mensuplarının trafik kazaları hakkında yönelttiği bir soruyu da cevaplayan Bakan Yardımcısı Ersoy, “Bugün Türkiye maalesef terörden daha fazla can kaybını trafik kazalarında veriyor. Yılda 7 bin 500 kişiyi her yıl trafik kazalarında kaybediyoruz. Günde 20 kişiden fazla insanımız ölüyor. Yıllık 300 bin kişi trafik kazalarında yaralanıyor. 50 milyar civarında maddi zarara uğruyoruz. Bununla bu ülke baş etmenin yolunu bulmalıdır. Bunun yolu denetim ve cezadan geçiyor. Trafikte özellikle ölümlü kazaların %90’ı sürücü hatasından kaynaklanıyor. Kırmızı ışık ihlali, telefon kullanma, emniyet kemeri takmaması bu kural ihlallerinin başını çekiyor. En fazla ölüme neden olan kaza çeşitleri ve yerleri ile sürücü hatalarını belirledik. Buna yönelik bir çalışma yaptık ve değerlendirerek ihlallerle mücadeleye başladık. İhlallerle mücadele çalışması kapsamında ise 2018 yılında meydana gelen ölümlü trafik kazalarında %30 bir düşüş yaşadık” diye konuştu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy Yalova programı kapsamında muhtarlar ve meslek odalarının başkanları ile de bir araya gelecek ve şehit aileleri ile gazileri de ziyaret edecek.

(Saim Çotuk/İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koray Şener Parkının Açılışını Ali Koç Yaptı https://gazetebirlik.com/haber/koray-sener-parkinin-acilisini-ali-koc-yapti--165810/ Galatasaray-Fenerbahçe maçı öncesi tribünde kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren 22 yaşındaki Fenerbahçe taraftarı Koray Şener’in adının verildiği park törenle açıldı. Parkın açılışını Başkan Ali Koç yaptı.

Açılışa Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Teknik Direktör Ersun Yanal, takım kaptanları Volkan Demirel ve Mehmet Topal’ın yanı sıra Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’da törende yer aldı.



“KORAY’I HER ZAMAN KALBİMİZDE YAŞATACAĞIZ”

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a anlamlı hareketinden dolayı teşekkür eden Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Bu genç arkadaşı her zaman kalbimizde yaşatacağız. Bu güzel, tertemiz, genç, pırıl pırıl arkadaşlarımızın, Fenerbahçe aşkıyla yanıp tutuşan herkese örnek olacak değerler bu kardeşlerimizi örnek alalım. Bu kardeşimizin ismi barış, dostluk ve kardeşlik için bu parkta yaşayacak” dedi. Öte yandan Koray Şener Barış, Dostluk ve Kardeşlik Parkı’nın açılışında Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Beşiktaşlı taraftarlar tek yürek olarak vefat eden genç taraftar için birlikte marşlar söylediler.

Koray Şener Barış, Dostluk ve Kardeşlik Parkı’nın açılışı sonrasında Fenerbahçe kafilesi, Bursa’ya hareket ederek yarın Bursaspor ile oynayacağı maç için kentte kampa girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Koray Şener Parkının Açılışını Ali Koç Yaptı https://gazetebirlik.com/haber/koray-sener-parkinin-acilisini-ali-koc-yapti-239/

Açılışa Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Teknik Direktör Ersun Yanal, takım kaptanları Volkan Demirel ve Mehmet Topal’ın yanı sıra Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’da törende yer aldı.

“KORAY’I HER ZAMAN KALBİMİZDE YAŞATACAĞIZ”
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a anlamlı hareketinden dolayı teşekkür eden Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Bu genç arkadaşı her zaman kalbimizde yaşatacağız. Bu güzel, tertemiz, genç, pırıl pırıl arkadaşlarımızın, Fenerbahçe aşkıyla yanıp tutuşan herkese örnek olacak değerler bu kardeşlerimizi örnek alalım. Bu kardeşimizin ismi barış, dostluk ve kardeşlik için bu parkta yaşayacak” dedi. Öte yandan Koray Şener Barış, Dostluk ve Kardeşlik Parkı’nın açılışında Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Beşiktaşlı taraftarlar tek yürek olarak vefat eden genç taraftar için birlikte marşlar söylediler.
Koray Şener Barış, Dostluk ve Kardeşlik Parkı’nın açılışı sonrasında Fenerbahçe kafilesi, Bursa’ya hareket ederek yarın Bursaspor ile oynayacağı maç için kentte kampa girdi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Bu Tesis Hollanda’nın Gözünü Korkutuyor https://gazetebirlik.com/haber/bu-tesis-hollandanin-gozunu-korkutuyor-114952/ Yalova’da kurulan orkide üretim tesisi, Türkiye’nin orkide ihtiyacının yüzde 50’sini karşılıyor.

Türkiye’nin en büyük çiçekçilik kümelenme modeli içerisinde yer alan Solo Plant isimli tesis, tamamı yerli olan orkide üretimi ile ülkenin bu alandaki dışa bağımlılığını büyük ölçüde azaltıyor. Tesiste oluşturulan gen laboratuarında genden satış boyuna kadar yıllık 1 milyon 725 adet yerli orkide üretiliyor. Türkiye bu tesis kurulmadan evvel 5 oilyon orkideyi yurt dışından alıyor ve yaklaşık 25 milyon avro yurt dışına gidiyordu. Bu tesisin üretime başlamasının ardından ülkenin orkide ihtiyacının yüzde 50’lik bölümü yerli üretimle sağlanmaya başladı.

Türkiye’nin en büyük orkide pazarlarından birisi olan Türkiye’nin orkide ihtiyacını azaltan tesis Hollanda’nın korkusu oldu. Tesisin üretimi ile ilgili bilgi veren Solo Plant Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Tuğtekin, "Bu tesisin kuruluş gayesi orkide üretmek. Doku kültürü laboratuarımızda fide üretiminden başlayarak 3 yıl gibi bir sürede çiçeğini açacak hale getiriyoruz. Fide aşamasından satım boyuna kadar tamamen yerli üretim yapılıyor. 22 bin metre kare alanda üretim yapıyoruz. Geçen yıla nazaran kapasitemiz yüzde 15 oranında arttı. Ama halen tam kapasiteye ulaşmış değiliz. 2019 yılının sonuna doğru tam kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda ülkemiz yaklaşık 5 milyon orkideyi Hollanda’dan alıyor” diye konuştu.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da Yolcu Otobüsü Devrildi!.. https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-yolcu-otobusu-devrildi-9442/

Fethiye-İstanbul seferini yapan Hasan Kazan yönetimindeki 34 NK 0535 plakalı yolcu otobüsü, Yalova-Bursa kara yolunun Kocaeli istikametinde, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak devrildi.

Kazada, ilk belirlemelere göre 12 yolcu yaralandı. 112 acil servis ekiplerince Yalova Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Devrilen otobüsten çıkarılan diğer 18 kişi ise başka bir otobüsle yolculuklarına devam etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova’da Yolcu Otobüsü Devrildi:11 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-yolcu-otobusu-devrildi11-yarali--230801/ Yalova’da yolların kaygan olmasından dolayı kontrolden çıkan şehirlerarası yolcu otobüsü devrildi. Otobüste bulunan 11 yolcu ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Fethiye-İstanbul seferini yapan şehirlerarası otobüs Yalova-Bursa karayolu 2. kilometresinde, yolların kaygan olmasından dolayı kontrolden çıkarak devrildi. Kaza sonucunda otobüste bulunan 27 yolcudan 11’i çeşitli yerlerinden yaralandı. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, 11 yaralıyı Yalova Devlet Hastanesi ve çeşitli hastanelere sevk etti. Kaza sonrası Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Emniyet Müdürü Hakan Fındık olay yerine gelerek kaza hakkında bilgi aldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

(Saim Çotuk - Emre Kaya /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova’da Otobüs Devrildi: 14 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-otobus-devrildi-14-yarali--234715/ Yalova’da kar yağışı ve tipi nedeniyle kayganlaşan yolda yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 14 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Muğla’dan İstanbul’a giden H.K. idaresindeki 34 NK 0535 plakalı yolcu otobüsü Yalova Otobüs Terminali yakınında, yolun kaygan olması nedeniyle kontrolden çıktı. Kontrolden çıkan otobüs, tekerleklerinden birinin düşük bankete girmesi ile yan yatıp metrelerce savruldu. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrasında 14 yaralı Yalova Devlet Hastanesi ile ildeki çeşitli özel hastanelere kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kazada yara almadan kurtulan yolcular firmaya ait başka bir otobüsle İstanbul’a gitti. Kaza nedeniyle Yalova-Bursa yolunda ulaşım tek şeritten sağlandı.

Kazayı anlatan bir yolcu ise, “Ne olduğunu anlamadım. Otobüs bir anda devrildi. Çok korktuk” dedi. Kaza yerine Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova İl Emniyet Müdürü Hakan Fındık gelerek yetkililerden bilgi aldı.

(Emre Kaya-Saim Çotuk /İHA)]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da Yolcu Otobüsü Devrildi: 12 Yaralı https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-yolcu-otobusu-devrildi-12-yarali-8010/

Fethiye-İstanbul seferini yapan Hasan Kazan yönetimindeki 34 NK 0535 plakalı yolcu otobüsü, Yalova-Bursa kara yolunun Kocaeli istikametinde, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak devrildi.

Kazada, ilk belirlemelere göre 12 yolcu yaralandı. 112 acil servis ekiplerince Yalova Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Devrilen otobüsten çıkarılan diğer 18 kişi ise başka bir otobüsle yolculuklarına devam etti.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'da Sürücüler "Kedi Çıkabilir" Levhalarıyla Uyarılıyor https://gazetebirlik.com/haber/yalovada-suruculer-kedi-cikabilir-levhalariyla-uyariliyor-7096/

Yalova Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlatılan ve üzerinde "Kedi Çıkabilir" yazısı bulunan tabelalar, trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda araç sürücülerini yola çıkabilecek sokak hayvanlarına karşı uyarıyor. 

Yetkililer, amaçlarının sokak hayvanlarını araçlara karşı korumak olduğunu belirterek, "Yapmış olduğumuz bu çalışmayla araç sürücülerinin sokakta yaşayan hayvanlara daha fazla dikkat etmesini amaçlıyoruz. Bu şekilde sürücülerimize kentimizde yoğun olarak trafik akışının yaşandığı caddelerde yola kedi ve köpeklerin çıkabileceğini hatırlatmak istedik." dedi.

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Yalova'daki Deprem İstanbul'u Sarstı https://gazetebirlik.com/haber/yalovadaki-deprem-istanbulu-sarsti-4146/

Kandilli Rasathanesi'ndeki verilere göre, Yalova'nın Çınarcık ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul'da da sarsıntı yarattı. Sarsıntı, Sarıyer gibi İstanbul'un kuzeyinde kalan ilçelerinde de hissedildi. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com
Milli Takım Rusya Maçının Hazırlıklarını Sürdürüyor https://gazetebirlik.com/haber/milli-takim-rusya-macinin-hazirliklarini-surduruyor-7731/

9 antrenör ve 50 oyuncu ile çalışan Türkiye Korumalı Futbol (Amerikan Futbolu) Milli Takımı, Rusya maçının hazırlıklarını sürdürüyor. Ay Yıldızlılar, Yalova’daki kamp süreci tamamladıktan sonra, 10 Aralık 2016 tarihinde Beşiktaş Vodafone Park'ın önünde yapılan bombalı terör saldırısında hayatını kaybeden Koç Rams oyuncusu Yasin Görkem Yazıcı adına, uluslararası dostluk maçında Rusya ile karşılaşacak. 22 Eylül’de oynanacak müsabakaya, İstanbul Olimpiyat Stadı’nın yanındaki İstanbul Olimpik Park Atletizm Tesisi ev sahipliği yapacak. 

]]>
Gazete Birlik info@gazetebirlik.com