Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Açık
12°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Medya İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan dezenformasyona karşı öneriler!

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan dezenformasyona karşı öneriler!

Gazeteci Hande Fırat, bugünkü yazısında İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un dezenformasyona karşı önerilerini köşesine taşıdı.

Okunma Süresi: 2 dk

Bugün kaleme aldığı köşe yazısında ‘dezenformasyon’ konusuna değinen Hande Fırat, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kitabından kesitler paylaşarak Altun'un önerilerini okurlarıyla paylaştı.

Gazeteci Hande Fırat, Hürriyet’teki bugünkü köşesinde ‘dezenformasyon’ konusunu kaleme aldı ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kitabından kesitler paylaştı.

Altun'un "Dezenformasyon ve manipülasyon konusu günümüz iletişim koşullarında patolojik bir hale bürünmüştür. Sosyal medyada kaynağı belirsiz ve kontrolsüz hesaplardan yapılan paylaşımlar geniş kitleleri çok hızlı etkiyebilmekte ve kritik konularda ikna da edebilmektedir” tespitini köşesine taşıyan Fırat, Altun’un yalan haberin tespit edilebilmesi için yeni medya kullanıcılarının dikkat etmesi gereken hususları da paylaştı.

Hande Fırat’ın bugünkü yazısından ‘Dezenformasyon Savaşı’ başlıklı bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Dezenformasyon ve manipülasyon konusu günümüz iletişim koşullarında patolojik bir hale bürünmüştür. Sosyal medyada kaynağı belirsiz ve kontrolsüz hesaplardan yapılan paylaşımlar geniş kitleleri çok hızlı etkiyebilmekte ve kritik konularda ikna da edebilmektedir.”

Bu sözler Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un editörlüğünü yaptığı ve önsözünü yazdığı “Enformasyon Savaşı’ndan Dezenformasyon Savaşı’na” kitabından...

Türkiye dünyada dezenformasyona en fazla maruz kalan ülkelerin başında geliyor. Kitapta dezenformasyon ve manipülasyon konusu hem çok boyutlu hem de çok katmanlı olarak inceleniyor. 304 sayfadan oluşan kitap uzman isimlerin incelemelerinden oluşuyor.

56416541654-hn9f-cover-jpg.webp

ALTUN’DAN YENİ MEDYA KULLANICILARINA ÖNERİLER

Altun’un kaleme aldığı “Hakikatin İktidarı mı, Dezenformasyon ve Manipülasyon Sultası mı?” makalesinde dezenformasyonla mücadele stratejilerinin oldukça zor ve karmaşık bir iletişim anlayışı gerektirdiği vurgulanırken, mücadele yollarının neler olabileceği aktarılıyor.

Altun yalan haberin tespit edilebilmesi için yeni medya kullanıcılarının dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıralamış:

- Doğrulama: Aynı haberin güvenilir farklı kaynaklarda yer alması.

- Kaynak: Haberin kaynağının neresi veya kim olduğu özellikle araştırılmalıdır.

- Şüpheci tavır: Haberlere karşı eleştirel bir tavır takınılmalı, septik yaklaşılmalıdır.

- Tarihin kontrol edilmesi: Tarihin kontrol edilmesi gerekir, yalan haberin günü ve saati kolaylıkla değiştirilebilinir.

- Paylaşım süreci: Sosyal medyada paylaşılan bir haberin provokasyonlara neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

- Hukuki sorumluluk: Paylaşımların hukuki sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır.

- Kişi hak ve hürriyetlerinin ihlali: Paylaşımlar başkalarının hak ve hürriyetlerini ihlal etmemelidir.

- Görsellerin teyit edilmesi: Kurgulanmış görüntülere karşı uyanık olunmalı, arama motorlarından kontrol edilmelidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *