İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Manşet Haber Bahçeşehir'in bağrına hançer

Bahçeşehir'in bağrına hançer

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Özgür Karabat, Bahçeşehir’de yapımı devam eden “atık dönüşüm tesisi” konusunda TBMM’de bir basın açıklaması düzenledi. Karabat, Başakşehir Belediyesi’nin “çevreci” söylemler üzerinden başlattığı projenin, ilçenin bağrına hançer gibi sağlandığını söyledi

Okunma Süresi: 3 dk

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Başakşehirşehir Belediyesi’nce Bahçeşehir bölgesinde yapımına başlanan atık dönüşüm tesisi konusunda TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamasında ‘Uluslararası kaliteli kent yaşam’ sertifikalı bir bölgeye layık görülen katı atık döşüm tesisinin bölgede ciddi çevre sorunlarını yaratacağını ifade eden Karabat, “Projeye dair eleştiri ve tepkiler vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından her fırsatta dile getirilse de halkın talep ve beklentilerini görmezden gelen bir yerel yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız” dedi. Bahçeşehir merkezi konumundaki bir alanda devam eden projenin, yerleşim yerleri için ciddi riskler oluşturduğunu belirten Karabat, 2009 yılında bölgede bir sel felaketi yaşandığını da hatırlatarak, alanın dere yatağında olmasının da insan hayatının hiçe sayıldığının açık kanıtı olduğunu savundu.


İzin verilmesi manidar

Konuyu yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine de taşıyan CHP’li Karabat, projenin bu haliyle “Bahçeşehir’in bağrına saplanan bir hançer” olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Başakşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Mer’i İmar Planı notlarında 450 Ada 1 Parselde yer alan bu projenin mülkiyeti tartışmalı. Parselde, Boğazköy Üst Birlik Yapı Kooperatifi’nin hissesi olduğu, hemen yakınındaki bir alanın da Üst Birlik Sosyal Tesisi olarak projelendirildiği, ancak dere yatağının üzerinde kaldığı için ruhsat verilmediği bilgileri ortadayken böyle bir tesise izin verilmesi manidardır. Ayrıca ada/parsel bilgileri için belediye kayıtlarına bakıldığında böyle bir kaydın olmadığı görülüyor.” dedi.


Saatte 5 ton ürün

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ise tesis hakkında "İlk geri dönüşüm tesisimizi Başakşehir Mahallemizde açtık. Kendimize hedefler belirledik ve emin adımlarla ilerledik. Başakşehirli komşularımızla el ele, omuz omuza verdik. Hedeflerimize ulaşmak için her bir konuta geri dönüşüm kutuları, poşetleri ve askıları temin ettik" açıklamasını yapmıştı. “Tesisimizin bin 250 metrekaresi kapalı alan olacak” diyen Kartoğlu, “Tamamlandığında plastik, pet, kağıt, metal, cam, karton, naylon ambalaj ürünlerini yeniden işleyeceğiz. Ayrıştırma tesisimizin bant uzunluğu 42 metre olacak ve saatte 5 ton geri dönüşüm ürünü geri dönüşüme kazandırılacak. Tesis girişinde 50 tonluk kantarımız yer alacak. Böylece giren ve çıkan araçlar dijital olarak tartılarak, ürün tonajı takip edilecek. Bölgede toplanan geri dönüşüm ürünleri sayesinde geri dönüşümün transfer süresini ve maliyetini de azaltmış olacağız" şeklinde konuşmuştu


ŞANTİYEDE TABELA YOK

CHP’li Karabat; “Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi’nde yapımı devam eden tesisin inşaatının büyük oranda tamamlandığı görülüyor. Ancak bölgenin plan dipnotlarında belirtilen uygulama alan sınırlarına uyulmamıştır. Dolayısıyla imar planlarına aykırı bir uygulama söz konusu. 1250 metrekaresi kapalı mekân olmak üzere toplam 4 bin metrekarelik bir alana yayılan bu yapının hiçbir yasal izni ve ruhsatı yok. Dahası şantiye alanında iş bilgilerini gösteren tabela bile yok. Tesis belediye eliyle adeta bir oldu bittiye getiriliyor!” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *