İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Kültür yolu festivali

Kültür yolu festivali

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın beş şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivalleri bünyesinde düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1 Ekim’de kapılarını açıyor. Festival 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6 binden fazla sanatçı ve binden fazla etkinlikle İstanbullulara benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşatacak

Okunma Süresi: 4 dk

Bu yıl İstanbul, Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya olmak üzere beş şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nde geçen yıl çizilen ilk rota olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, 1-23 Ekim tarihleri arasında İstanbulluları bir kez daha kültür ve sanat zenginlikleriyle buluşturmaya hazırlanıyor. AKM’den başlayıp Galataport’a ulaşan 4,1 kilometrelik festival rotasında, Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi, Galata Mevlevihanesi, Mehmet Akif Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Garibaldi Sahnesi gibi önemli kültür turizm noktaları yer alıyor. Bakanlık, özgün cazibe merkezlerine dönüştürdüğü bu kültür rotalarında edebiyattan tiyatroya, operadan gastronomiye, eğitimden resme somut olmayan tüm kültürel mirası festival ruhu içinde gelecek kuşaklara aktarıyor.  İstanbullular festival boyunca kültür rotalarında gündüzden geceye uzanan bir dizi etkinlikle kültür ve sanat zenginliklerine erişme şansı yakalıyor.


AKM kalbi olacak

1 Ekim’de başlayıp 23 Ekim’e kadar sürecek festival kapsamında da 51 ayrı mekânda 6 binden fazla sanatçı ve binden fazla etkinlik, 88 salon ve 5 açıkhava sahnesinde sanatseverlerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), bu yıl da festivalin kalbi olacak. AKM Çok Amaçlı Salon’da Selçuk Artut’un “Geomart-UT17” adlı dijital sergisi, AKM Galeri’de de Devrim Erbil’in “Renkler ve Teknikler” sergisi sanatseverlerle buluşacak. AKM Kültür Sokağı, sanatçı Hüsamettin Koçan ve ekibinin hazırladığı “Yolda” sergisiyle festivalin en uğrak merkezlerinden biri olacak. AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterileri ve söyleşiler, AKM Müzik Kayıt Stüdyosu’nda atölyeler, AKM Çocuk Sanat Merkezi’nde çocuklar için farklı etkinlikler düzenlenecek. Festivalle birlikte tiyatroya, sinemaya gitmeyen çocuk kalmayacak. Taksim Meydanı, Galatasaray Meydanı, Tünel Meydanı ve Fransız Kültür Merkezi’nin önü gibi alanlar hem Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca, Keloğlan gibi kültürel miraslarımızla ilgili etkinliklere hem de horondan halaya, salsadan flamenkoya dünya danslarını kapsayan gösterilere sahne olacak. Özellikle Taksim Meydanı ve Gezi Parkı kukla gösterilerinden tiyatrolara, atölyelerden sergilere çocukların festivalin tadını çıkaracağı pek çok farklı etkinliğin adresi olacak.


Kubrick sergisi

Festival kapsamında İstanbul Sinema Müzesi, kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’in sergisine ev sahipliği yapacak. Sergi, başyapıtların yaratıcısı olarak sinema tarihinde çığır açmış olan sinema dehası Stanley Kubrick hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi olacak. Festivalin bir diğer iddialı sergisi, Tophane-i Amire Tek Kubbe’de açılacak. Aralarında Behçet Necatigil, Oğuz Atay, Tomris Uyar ve Orhan Pamuk’un da bulunduğu edebiyatçıların el yazmalarından oluşan sergi, sanatseverlerin beğenisine sunulacak.


Narmanlı Han’da mola

Tarık Zafer Tunaya Sanat Galerisi, amatör ya da profesyonel tüm fotoğraf severlere açık olan fotomaraton etkinliğinin sergisinden çocukları da kapsayan fotoğrafçılık atölyelerine farklı buluşmalara sahne olacak. Sanatseverler, gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral’ın da aralarında bulunduğu duayen isimlerle bir araya gelme şansı bulacak. Çukurcuma’da antikacılar sokaklara taşacak ve festival boyunca hafta sonları müzayede heyecanı yaşanacak. Yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlayan Narmanlı Han, festival boyunca bir kahve eşliğinde geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerin uğrak mekânı olacak.


Akif hatırlanacak

Festival boyunca milli şair Mehmet Akif Ersoy, Mısır Apartmanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’nde anılacak. Milli şair için birbirinden değerli isimlerin katılımıyla 23 sohbet etkinliği yapılacak. Festivalin bir diğer önemli duraklarından olan Taksim Camii Kültür Merkezi’nde de festival süresince değerli ve keyifli sohbetler olacak. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’ndan şair İbrahim Sadri’ye pek çok ismi ağırlayacak Taksim Camii Kültür Merkezi, festivalin son günü Ahmet Özhan konserine ev sahipliği yapacak. Galata Mevlevihanesi ise 23 boyunca Mevlevi Alayı’ndan sema ayinine ziyaretçilerine dolu dolu anlar yaşatacak.



MÜZİK HİÇ SUSMAYACAK

Festivalde özellikle açık hava etkinlikleri İstanbulluları sevdikleri sanatçılarla buluşturmanın yanı sıra sinema keyfi de yaşatacak. Festival boyunca hem AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde hem Galataport Meydan Sahnesi’nde hem de Şişhane Meydan Açıkhava Sahnesi’nde müzik hiç susmayacak. AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi’nde konserlerin yanı sıra Neşeli Günler’den Bergen’e, Batman’dan Star Wars: Skywalker'ın Yükselişi’ne farklı türdeki filmler de sanatseverlerle buluşacak. Aralarında Göksel, Fatih Erkoç, Ceza, Levent Yüksel, Ümit Besen & Pamela, Kubat ve Erol Evgin de bulunduğu pek çok sanatçı açık hava konserlerinde İstanbullular ile buluşacak.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *