İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Filmler artıyor, bulmak zorlaşıyor

Filmler artıyor, bulmak zorlaşıyor

Türk korku sineması, geçtiğimiz yıllarda yapım sayısı açısından ciddi anlamda atağa geçti. 2000 – 2015 yılları arasında 52 yapım vizyona girerken, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla 28, 21 ve 26 film izleyiciyle buluştu. 2019 yılının ilk yarısı itibarıyla 12 film de izleyiciyle buluşurken, vizyonda izlenmediği müddetçe bu filmlere dair bilgi bulmak da zorlaşıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Ancak bir kaynak, tüm bu filmler hakkında fazlasıyla bilgi ve analizi okurlarla buluşturmayı hedefliyor. 2017 yılında birinci, 2018 yılında ise ikinci cildi yayımlanan “Türk Korku Sineması Kronolojisi” serisinde Türk sinemasının başlangıcından bugüne değin vizyona girmiş, gireceği duyurulduğu hâlde girmemiş, çekildiği ilân edildiği hâlde devamı getirilmemiş korku filmlerinin yanı sıra korku – komedi türündeki yapımlar ile korku dizilerine dair detaylı bilgileri bulmak mümkün.

Analiz Tabloları ile Dikkat Çekiyor
Türk Korku Sineması Kronolojisi 1. Cilt’te 1914-2015 yılları arasındaki yapımlar, Türk Korku Sineması Kronolojisi 2. Cilt’te ise 2016-2017 yıllarındaki yapımlar bulunabiliyor. Filmlerin afiş, künye, çekim detaylarının yanı sıra filmlerin hikâyelerine etki eden unsurlara (köyde veya kentte geçmesi, büyü nesneleri, filmde hangi doğaüstü korku unsurunun kullanıldığı, musallat sebebi vs.) dair detaylı analiz tabloları da Türk Korku Sineması Kronolojisi ciltlerinde okurları ve konuya dair araştırma yapmayı hedefleyenleri bekliyor.

Türk Korku Sineması Kronolojisi

Korku Sinemasının Geleceği
Çalışmaların altında imzası olan Gizem Şimşek Kaya ise Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü lisans mezunu olup, yüksek lisansını ise İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Tasarımı Anabilim dalında gerçekleştirdi. Doktorasını ise Marmara Üniversitesi Radyo-TV Sinema Anabilim dalında “Sinemada Korku ve Din: 2000 Sonrası, Amerikan ve Türk Filmlerinde Cin Unsurunun Çözümlenmesi (Eleştirel Kuram ve Göstergebilimsel Metodoloji Çerçevesinde” başlıklı teziyle tamamladı. Bu tezi, 2016 yılında “Sinemada Korku ve Din” ismiyle kitaplaştırıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *