İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Alzheimer Başucu Kitabı'na büyük ilgi

Alzheimer Başucu Kitabı'na büyük ilgi

Aynı zamanda Alzheimer-Demans-Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanlığını da yürüten Hakan Berktaş’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı Alzheimer Başucu Kitabı geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkmıştı. Berktaş, TÜYAP Kitap Fuarı’nda Alzheimer Başucu Kitabı’nın imzasını gerçekleştirdi. Kitabın imza gününe büyük ilgi gösterildi

Okunma Süresi: 4 dk

TÜYAP Kitap Fuarı'nda Alzheimer Başucu Kitabı'nı imzalayan Berktaş, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişinin Alzheimer-Demans-Parkinson hastalıklarıyla mücadele ettiğini, bunu aileleriyle birlikte ele aldığımızda yaklaşık 10 kişinin bu hastalıklardan muzdarip olduğunu kaydederek, “Multidisipliner bir bakış açısıyla ve herkesin yararlanabileceği şekilde Alzheimer Başucu Kitabımı hazırladım. Bu kitabımda özellikle şunu ve şu sloganı gündeme getirdim. Alzheimer hastaları geçmişini, ona bakanlar ise geleceğini unutur. Alzheimer hastalığını tek başına değerlendirdiğimizde kartopu gibi büyüyerek gelen bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu görürüz. Bundan dolayı bu hastalık ve beraberinde getirdiği diğer problemleri bilmek bu konuda bilinçlenmek gerekmektedir. Hastalık konusunda farkındalığın gelişmesi gerekmektedir. Bu kitabımızda Alzheimer hastaları ve hasta yakınları için çözüm yolları konusunda da çok önemli bir rehberlik hizmetini ortaya koyduk” dedi.


Hükümetimizin önlem alması gerekiyor

En fazla 5 yıllık bir süreç içinde Alzheimer hastalarının bakım ihtiyacı başta olmak üzere bir çok sorunun beraberinde geleceğini kaydeden Berktaş, hükümetimizin de bu noktada önlemler alması gerektiğini ifade ederek,  “Alzheimer, Demans Parkinson hastalıkları tek başına bir sağlık sorunu değildir. Alzheimer hastalığı ortalama 10-12 yıl süren bir süreçtir. Alzheimer hastalığı bir depremse beraberinde getirdiği sorunlar artçı depremdir. Bakım sorunu, ekonomik sorun, hukuki sorunlar, sağlık desteği sorunu, sosyal güvenlik(SGK) sorunu, hastanın güvenliğinin sağlanması sorunu(hastanın kendisinden ve karşıdakinden korunması), aile içi iletişim sorunları, psiko-sosyal sorunlar, bakan kişilerde ortaya çıkan sağlık sorunları,…vb sorunlar ortaya çıkmaktadır ve çözümlenmesi gerekmektedir. Bu konularda kitabımızda bilgilendirici ve yol gösterici olduk.Alzheimer Demans Parkinson Hasta Ve Yakınları Derneği olarak birçok faaliyetlerde bulunduk. Neler mi yaptık? İnsanların sağlık ve bakım desteği konularında rehberlik hizmeti sağlamak için Sosyal Rehberlik Merkezini kurduk. Telefon, mail, watsapp gibi iletişim kanallarıyla ücretsiz rehberlik hizmeti verilmeye başlanmıştır” diye konuştu.


Kanun tasarısı taslağı hazır

Bu konuyla ilgili Bakım Sigortası Kanun Tasarısı taslaklarını hazırlayıp TBMM’ye başvurduklarını ifade eden Berktaş, “Ailelere kısa eğitimler verdik. Yapmış olduğumuz basın toplantılarıyla ve basın açıklamalarıyla Alzheimer konusunu anlatmaya çalıştık.

Alzheimer hastalığı konusunda hizmet veren Huzurevleri Engelli Bakım Merkezleri Platformunu kurduk.Bu alanda farkındalığın ve bilgilendirmenin artması için multidisipliner bir anlayışla hazırlamış olduğum bu kitapta konuk yazar olarak 9 tane kendi alanında uzman hocalarımızın katkıları bulunmaktadır. Alzheimer alanında ihtiyaç duyulan her türlü bilgiyi bu kitapta bulabileceklerdir” ifadelerini kullandı.  Berktaş, sözlerini şöyle bitirdi: “Kitabımızda; Alzheimer, Demansın nedenleri ve belirtileri, evreleri, tedavisi konularında bilgilendirme yapılırken. Hastayla iletişim yöntemleri, yakınlarının aile içi çatışmalar nelerdir ve nasıl engellenebilir? Bu hastalara gündüzlü bakım evi uygun mu? Alzheimer hastasına bakanlarda ortaya çıkan sorunlar. Hasta yakınlarında logo terapi? Acil servisler ve Alzheimer hastaların karşılaştığı sorunlar, hastalarda ilaç kullanımı, yatak yaraları, fizik tedavi ve egzersizlerin önemi, kandaki şeker, tansiyon, kolesterol ve magnezyumun Alzheimere etkisi, Alzheimer hastalığında besinlerin rolü ne? Hastalarda beslenme nasıl olmalı? Covid 19 Alzheimer’i tetikledi mi? Hasta öyküleri, Alzheimer hasta yakınlarının sosyal hakları, hasta ve yakınlarının hukuki sorunları, Hastalığa bağlı psiko-sağlık ve sosyo-sağlık nedir? Sosyal rehberlik merkezi nedir? Bakım sigortası kanun tasarısı ve neler kazandıracak konularında bilgilendirici konulardan bahsettik. Hastalık konusunda karşılaşacağınız her türlü sorun ve çözüm yolları hakkında bilgilendirici bir başucu kitabı olarak eksik etmeyeceğiniz bir kitap hazırladık”


Berktaş’a teşekkür

TÜYAP’ta Hakan Berktaş’ın Alzheimer Başucu Kitabı’nı inceleyerek satın alan kitap severler ise Berktaş’ın çok önemli bir çalışmaya imza attığını gördüklerini ifade ederek, “Yakınlarımızda böyle bir rahatsızlık öyküsü olduğu ve olabileceği için bu kitabı satın almış bulunuyoruz. Sayın yazarımız Berktaş’a bu kitap ile bizlere yol gösterdiği için saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz. Bilgi ve birikimlerini bizimle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de yine önemli çalışmalara imza atacağına inanıyoruz” dediler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *