İlginin yoğun olduğu gösterime Filistinli yönetmen Muhammed Almughanni de katılarak film sonrası söyleşilerde seyircinin sorularını yanıtladı. Duygulu anların yaşandığı söyleşide yönetmen Almughanni Gazze işgalindeki insani ve dostane tutumundan dolayı Türkiye’ye Filistin halkı adına teşekkür etti.
Filistin Seçkisi İzleyici Karşısında
Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde ilk günkü gösterimlerin düzenlendiği Sultanbeyli Kısa Film Yarışması’nın açılış gününde, 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail’in işgali nedeniyle büyük bir insanlık dramının yaşandığı Filistin’i anmak adına Gazzeli yönetmen Mohammed Almughanni imzasını taşıyan üç kısa filmin gösterimi geçekleşti. Seçkide “Son of the Street” (2020), 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nin de yer aldığı sayısız festivalde ödüle layık görülen “Falafala” (2019) belgeseli ve “Shujayya” (2016) filmi yer aldı. İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği gösterimin ardından sinema yazarı, akademisyen Döndü Toker moderatörlüğünde yönetmen Almughanni katılımcılardan gelen soruları yanıtlarken Filistin’in içinde bulunduğu hazin duruma dair duygularını ifade etti.
Mohammed Almughanni, savaşın başlamasından 10 gün önce Gazze'den ayrıldığını ve geri dönemediğini belirtti. Almughanni sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada güvenli bir yerdeyim. Birçok Batı ülkesinde Filistin'in sesi kesilirken ben Türkiye'de, ülkemde neler olup bittiğine dair özgürce konuşabiliyorum fakat anavatanımda insanların bombardıman altında yaşadığını görünce ve elimden bir şey gelmeyince bazen kendimi faydasız hissediyorum."
Yönetmen Almughanni’ye ödül töreninin gerçekleşeceği 26 Kasım tarihinde Atlas 1948 Sineması’nda özel ödül takdim edilecek.
Festival Afişinde Gazze İçin “Umut” Var
D’art Duvar’daki özgün çalışmalarıyla bilinen tasarımcı Gökhan Yeter, işgalde yaralanan çocukların geleceğe dair umut taşıdığından ilhamla, afişi “umut” temalı tasarına dikkat çeken Sultanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Görgün Özcan “Filistin’i unutmadık ve festival afişimizde yaşanan bu acı drama yer verdik” ifadelerini kullandı.
TOPLAM 157 BİN TL ÖDÜL!
Yurt içi ve yurt dışından yoğun katılımın yaşandığı 3. Sultanbeyli Kısa Film Yarışması’nda dereceye girecek filmler için sinemacılara toplam 157 bin TL ödül ve telif verilecek. Yarışmayı birincilikle tamamlayan filme 30bin TL, ikinci filme 20 bin TL, üçüncü filme 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca “Jüri Özel Ödülü” kapsamında seçilen film ise 7 bin TL’nin sahibi olacak. Altı finalist proje ile Özel Seçki’de gösterilen 5 filme 5’ er bin TL gösterim telifi verilecek. Yarışma kapsamında ödüllerin verileceği kategoriler arasında “En İyi Müzik”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetimi”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü yer alıyor. Sinemanın mihenk taşlarına Onur ve Emek Ödülleri’nin takdim edileceği etkinlikte kısa film alanına destekleriyle öne çıkan kişi ve kurumlara da Kısa Filme Destek Ödülleri takdim edilecek.