Geçen hafta çok önemli bir sorun nedeniyle spor konulu yazımı yazamamış ve bir haftalık ara vermiştim.

Geçen hafta çok önemli bir sorun nedeniyle spor konulu yazımı yazamamış ve bir haftalık ara vermiştim. İlginçtir ki, bu bir haftada olanlar Türk sporunun ne kadar bir kaygan zeminde olduğunu çok net gösterdi. Bir başka gerçeği de tüm çıplaklığı ile ortaya çıkardı. Bir kez daha dile getireyim. Kısa ve net; Türk sporunun en önemli dallarından biri olan TFF yönetimindeki Türk futbolu hiç iyi yönetilmiyor. Daha açık bir deyişle kapanın elinde kaldığı, neredeyse sahipsiz bir durumdaydı. Futbolun olmazsa olmazları hakemler, ki o hakemlerimizin önemli sayıdaki FIFA kokartlı birçok hakemin olduğu, bir anlamda Avrupa’da yüz akımız olan hakemlerimiz ne olduysa bir anda “tu kaka” oldular ve futbolumuzdaki kötü gidişin suçlusu ilan edildiler. Bazı çok bilmiş spor yorumcuları tarafından çok olumlu bir işlem olarak nitelendirilen bir operasyonla belirlenen neredeyse tamamına yakını FIFA kokartlı 13 hakemimiz sezon sonuna kadar görevden uzaklaştırılmışlar. Bunların içinde, UEFA ve FIFA’da en üst düzey hakemler sıralamasında gösterilen Cüneyt Çakır da dahil. Bu hakemlerimiz futbolumuzda kötü gidişin suçlusu olarak ilan edilip görevden el çektirildiler.

Bu yapılan tümüyle yanlış ve belli ki birilerinin dayatmasından gelen düzenlemeler ve istekler sonrasında, nedenin bile açıklayamadıkları bir uygulama olarak tarihe kayıt düşülmüştür. Öyle ki, futbolumuzun yönetiminde varlığı ve yokluğu belli olmayan TFF bile nedenini açıklayamadığı bu operasyon sadece yapılan kısa açıklamalarda üzeri kapatılacak gibi görünüyor.

Özellikle VAR uygulamaları sonrasında işin endazesi iyice bozulmuş, hakemlerimiz özelikle yurt içindeki karşılaşma yönetimlerinde kendilerine olan güvenlerini kaybettikleri ve her hafta en çok konuşulan oldukları bir duruma gelmişlerdi. Kendilerine olan günlerini nerdeyse tamamen kaybetmiş bir durumdaydılar. Bu durum, VAR hakemlerinin yaptığı hatalarla birleşince futbolmuz güveninin iyice kaybolduğu bir ortama terk edilmişti. Bu zaaflardan faydalanan bazı eski hakem ve futbolcu TV spor yorumcuları da futbolun bu karmaşık ortamında hakemlerimizi haksız yere eleştirmek için ellerinden geleni yaptılar, yaptıkları yanlı, eyyamcı yorumlarıyla futbolumuza verebilecekleri tüm zararları verdiler. Tüm bu olumsuzluklardan etkilenen hakemlerimiz de, olması gerekenden, maç sonuçlarını direkt etkileyen hatalar yaptılar.

Tüm bunlar olurken, sorumlular, VAR hakemleri ile sahadaki hakemler arasında var olan sorunları ve uyumsuzluğu ya göremediler ya da görmezden geldiler.

Bu durumlarda göz önünde olan sahadaki hakemler en çok konuşulanlar, eleştirilenlerdi. Bu karmaşık ortamda TFF ve MHK Başkanları neredeydi? Her iki

başkana buradan sesleniyorum, bu gelinen durumun sorumlusu sizlersiniz. Ve şimdi hiçbir suçunuz yokmuş gibi gece yarısı operasyonu gibi (!) düzenlediğiniz bazı hakemlerin görevden el çektirilmelerinden, azledilmelerinden sorumlu olmaktan kurtulamazsınız.

Kısacası, son yıllarda hakemlerimizi yalnız ve sahipsiz bıraktınız. Yurt dışı karşılaşmalarında çok başarılı olmalarına karşın yurt içindeki yönetimlerinde inanılmaz hatalar yaptılar. Ve bugüne geldiler. Öyle ki; tüm şikayetlerin odağına yerleştirildiler ve kötü gidişin tek suçlusu olarak gösterildiler. Buna birçok futbol kulübü başkanı da çanak tuttular diyebiliriz.

Hakemlerimiz hata yapmadılar mı, tabi ki, başta VAR hakemleri olmak üzere, birçoğu karşılaşma sonuçlarına etkileyen birçok hata yaptılar. Ama bu ortama gelinmesinde kimse, MHK’nın hatalı görevlendirmeleri, “bile bile lades” spekülatif hakem atamalarını asla göz ardı edemez, yok sayamaz. Ama şu yazılan eleştiri ve suçlamaları hak edecek kadar da suçlu değildiler. Medyada dile getirilenler ve bu yazılanlar, hiç de hak ettikleri bir yorum ve suçlama değildi:

“Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig’de görev alan hakem kadrosunu yeniden belirlerken toplamda 17 ismi listeden çıkardı. Hem yaş sınırı hem de kulüplerin şikayetlerini göz önünde bulunduran MHK, bu sezonu tamamlayacak hakemleri güncelledi.”

“Kurul, yıllardır tartışmalı kararlara imza atan, adaletsiz yönetimleri ile Türk futbolunun dinamikleriyle oynayan, Anadolu takımlarının umutlarını yok eden, başta Cüneyt Çakır olmak üzere 13 orta hakeme ve 4 VAR hakemine artık görev vermeyeceğini açıkladı.”

Vaaay, hiç haberimiz olmamış!. Görünen o ki, hakemler tüm bunları yapmak için bağımsız bir gurup kurmuşlar, TFF ve MHK bunu fark etmiş ve operasyon yapıp görevden almış!.

Ayıp oluyor!, Kimi kandırıyorsunuz. Bu bir operasyondur. Bakalım geride kalan hakemler bu yaptığınızı nasıl hazmedecekler, nasıl rahat maç yönetecekler?