İnsanların başkalarına üstünlük kurma dürtüsü nedeniyle de lüksün kolaylıkla açıklanamayacak bir cazibesi var.
Bugün lüksün anlamı herkese göre farklı. Geliri ne olursa olsun herkesin kendine göre bir lüks anlayışı var. Birinin lüksü diğerinin gündelik eşyası olsa bile kişiye yaşattığı duygular benzer.
Yeni tüketici segmentinin kendi sınırlarını zorlayarak kendisini şımartma döneminde yaşamaktayız. Müşteri artık ayrıcalıklı deneyim ve hizmet satın alıyor. Satın almanın arkasındaki motivasyon ne olursa olsun lüks herkes için ayrıcalıklı hissetme simgesidir. Lüks bir ürüne ya da hizmete sahip olmak isteyen tüketiciler aslında ürünün kendisinden öte sağladığı özel hissetme ayrıcalığını satın alırlar.
İnsanların başkalarına üstünlük kurma dürtüsü nedeniyle de lüksün kolaylıkla açıklanamayacak bir cazibesi var.
Aslında lüks bir markanın ürünü, tüketicisine fiziksel bir yarar sağlamaktan çok psikolojik yarar sağlıyor. Aslında 1 karatlık bir tek taşı alan tüketici ile 100 binlerce dolaralık 10 karat üstü tek taşı alan tüketicinin beklentisi aynı. Her ikisi de kendisini ayrıcalıklı ve pırlanta gibi hissetmek istiyor.
Deneyimler artık daha önemli
Yemek ve özel tatiller gibi lüks deneyimler için yapılan harcamalar Avrupa’daki toplam lüks harcamaların yüzde 64’ünü oluşturuyor. En büyük lüks özel kulüplerin villa veya yat davetlerine katılabilmek, sadece ayrıcalık sahibi kişilerin girebildiği yerlere girmek gibi deneyimlerle tanımlanıyor. Yani lüksün tanımı artık mülkiyet sahibi olmaktan çok güvenli ve özel olan bir ağa erişebilmekle ilgili.
Sadece zevk değil ihtiyaç
“Sen buna değersin” algısından “kendini geliştirmek için buna ihtiyacın var” algısına bir geçiş yaşanıyor. Zevk uğruna yapılan harcamalar artık yerini daha çok kendini geliştirme eylemine dönüşüyor. Lüks algısındaki bu değişim, lüks markalar için de önemli fırsatlar barındırıyor.
Daha uygun ve daha çevreci
En lüks markaların düzenlediği ikinci el temalı etkinlikler, moda endüstrisinin sürdürülebilirlik çağrılarının bir sonucu olarak her geçen gün artıyor. Aşırı tüketimin yol açtığı çevresel riskler konusunda artan toplumsal farkındalık geri dönüşüm satışları yapan perakendecilerin popülaritesini artırıyor. GlobalData’nın online perakendecilerle yaptığı araştırmaya göre, ikinci el ürün satanlar lüks tüketiciler arasında da zemin kazanıyor. İkinci el pazarının son 3 yılda 21 kat daha fazla büyüdüğü görülüyor.
Sürdürülebilirlik her geçen gün önem kazanıyor
Moda endüstrisinin hissedarları ve tüketicileri en sevdikleri markalardan daha fazla şeffaflık bekliyor. Markaların hayvanlar üzerinde yapılan testlerden etik tedarik zinciri uygulamalarına ve karbon ayak izine kadar daha fazla sorumluluk almaları bekleniyor. Önümüzdeki dönemde daha fazla lüks markanın sürdürülebilir raporları yayınladığına şahit olacağız. Hatta hızlı modayı eleştiren “alışveriş utancı” gibi kavramları da daha fazla duymaya başlayacağız.
Kişisel verilerin korunması
Bilhassa lüks tüketiciler markaların sadece çalışan hakları ve kaliteli üretim konusunda değil verilerin korunması korusunda da etik uygulamalara sahip olmasını bekliyor. Aksi durumda sosyal medya üzerinden yaratılan baskı oldukça büyük. Markaların verileri nasıl yönettiği, kullandığı ve koruduğu konusunda daha şeffaf olması gerekiyor.
Samimi influencerlar dönemi
Aslında tüm tüketicilerin sosyal medyadaki influencer yorumlarından etkilenmesi yeni bir şey olmasa da artık bu influencerların “mükemmel” karakterler olmasına da gerek yok. Mükemmellik yerini samimiyete bırakıyor. En iyi influencerlar ne kadar kışkırtıcı olursa olsun çekinmeden kendi samimi fikirlerini söyleyenler olarak görülüyor. “Ya hep ya hiç” stratejisiyle bu kişilerle anlaşmak markalar için oldukça riskli olsa da rakamlar bu stratejinin işe yaradığını gösteriyor.
Nano Influencer
Dijital dönüşümle birlikte adından sıkça bahsettiren, tanıtım sektörünün başrolünde yer alan macro Influencer’ların micro’lara dönüşmesinin de devamında nano Influencer kavramı ortaya çıktı. Türk toplumunun büyük bir çoğunluğunda hüküm süren hemşericilik kavramı denildiğinde aklınıza ne geliyorsa 2020’de içerik üreticisi etkileyicilerinin stratejilerinde de bu izleri göreceksiniz. Kitlesini birebir tanıyanlar güçlenecek! Kitlenin çoğunluğundan çok, tanımı önem arz ediyor artık. Çoğunluklar arasında kaybolan içeriklerden ziyade az takipçili, çok etkili etkileyiciler 2020’de gündemde olacak.
An’da Yakalamak
Zamanın artık daha hızlı aktığı günümüzde anı yakalamak gitgide güçleşirken adını çokça kez duyduğumuz gerçek zamanlı iletişim ön plana çıkacak. Bu trende ayak uyduranların hızlı karar verme güdüsü gittikçe güçlenecek. Kaybolan geçici içeriklerin hayatımıza girmesiyle daha hızlı bir şekilde daha çok fotoğraf ve video paylaşılacak, rezervasyon yaptırmadan yemeklere çıkılacak, plan yapmadan tatillere çıkılacak, hayatı kolaylaştıran daha basit planlar konuşulacak. En büyük çaba bir kamera merceğinin arkasına geçmek ve en iyi kareyi, anı yakalamak için devamlı deklanşöre basmak olacak.
Geçici İçerik & İnteraktif İçerik
Sosyal medya mecralarının geçici içerik sunan özellikler sunmasıyla kullanıcı alışkanlıklarında meydana gelen değişimler ve markaların sosyal dinlemeyi strateji haline getirmesiyle birlikte güçlenen kullanıcı içerikleri 2020’de popülerleşecek.