İstanbul
Açık
10°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İzmir ulaşımında yapay zeka dönemi

İzmir ulaşımında yapay zeka dönemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımında yapay zeka dönemiiçin hazırlıklara başladı.

Okunma Süresi: 2 dk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 Mayıs tarihinde Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü’nü kurarak bu doğrultuda ilk adımı attı. Kent için inovasyon ve teknoloji odaklı projeler geliştiren İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ bünyesinde kurulan Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü, İzmir ulaşımında yapay zeka dönemini başlatmak için hazırlıklara başladı.

İzmirlilerin öneri ve şikayetlerini ilettiği Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) de yapay zeka asistanı kullanmaya başlayacak. Zaman kaybetmeye son verecek uygulama, farklı dönemlerde birden fazla tekrar eden şikayetlerin de takibini yaparak ilgili birimlere raporlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Web ve Mobil Teknolojiler Şube Müdürlüğü, tüm araç filosu süreçlerinin yönetilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla İzmir ulaşımı için Filo Takip ve Yönetim Sistemi’ni hayata geçirecek.

Yapay Zeka ve Akıllı Şehirler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sefer Optimizasyonu Çalışması, Filo Talip ve Yönetim Sistemi’nden elde edilen verilerle sefer planlamasını düzenleyecek. Aktarma yapacak yolculara da büyük kolaylık sağlayacak uygulama, diğer toplu ulaşım araçlarına entegre halde çalışacak.

İZELMAN AŞ tarafından işletilen otoparkların da insansız otoparklara dönüşmesi hedefleniyor. İnsanların çalışmadığı, abonelik aranmaksızın plaka tanıma sisteminin uygulandığı insansız otoparklar, hem kaynak ve kağıt tasarrufu sağlayacak hem de daha hızlı ve daha uygun fiyatlı bir hizmet sunulmasına imkan tanıyacak. Otopark başına yıllık 20 milyon liraya yakın tasarrufun sağlanacağı insansız otoparklar, yapay zeka destekli son teknolojinin uygulanmasıyla “Otopark 5.0” kavramını da hayata geçirmiş olacak.

Projelendirilen Hasar Tespit çalışması ise şehir içi ulaşımda kullanılan otobüslerin adeta MR’ını çekecek. Bir otobüste mevcut olan fiziksel hasarlar, yapay zeka marifetiyle birkaç saniyede algılanacak. Buna göre yolcu otobüsü, sefere çıkmadan önce ya da seferden döndüğünde oluşturulan bir tünelden geçecek.

Yapay zeka, yurttaşların öneri ve şikayetlerinin çözümü için de kullanılacak. Tasarlanan Private GPT projesi, yapay zeka destekli HİM asistanını uygulamaya koyacak. Proje kapsamında yurttaşların öneri ve şikayetleri, operatör tarafından dinlenildiği gibi yapay zeka tarafından da dinlenebilecek. Yapay zeka, vatandaşın sorununu bilgi notu haline getirerek çözüm için ilgili birimlere iletim sağlayacak.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *