Güncel - Yaşam

İşte ruhsatı iptal edilen hastaneler listesi

Türkiye günlerdir 'Yenidoğan Çetesi'ni konuşuyor. Skandal ismi geçen hastaneler, ruhsatlarının iptal edilmesinin ardından kapanmaya başladı. İşte yaşanan gelişmeler...

Abone Ol

Türkiye'nin gündemindeki 10 bebeğin ölümüne neden olan "yenidoğan bebek çetesi" skandalıyla ilgili soruşturma kapsamında ruhsatı iptal edilen hastane sayısı 10'a çıktı. Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun hastanesinin de bulunduğu Özel Avcılar Hastanesi'nin ruhsatı da iptal edildi.

Özel Avcılar Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde tedavi altında olan sekiz bebeğin, özel ambulanslarla çeşitli hastanelere nakledildiği öğrenildi. Hastaların sevk işlemleri gece boyunca devam etti. Bazı hasta yakınlarının ise durumu ağır olmayan hastalarını kendi imkanlarıyla hastanelerden alarak evlerine götürdüğü öğrenildi.

Mehmet Müezzinoğlu’ndan açıklama

Eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hastanesinin isminin bu skandalla anılması üzerine açıklama yaptı. Müezzinoğlu, “İnsan sağlığına zarar veren kim olursa olsun bedelini ödemelidir. Hastane yönetiminden bilgi aldım ve içim rahat. Çalışanlarımız birçok denetimden geçiyor ve görevlerini en iyi şekilde yerine getiriyorlar” dedi. Vicdanen rahat olduğunu belirten Müezzinoğlu, çeteyle bağlantılı kişilerin hukuk önünde hesap vereceğinin altını çizdi​.​

İddianamede 19 özel hastane var

Bakanlığın bilgilendirme yazısında İstanbul'da ruhsatı iptal edilen 10 özel hastane şöyle sıralandı:

Özel Avcılar Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Bağcılar Özel Şafak Hastanesi ve Özel Silivri Kolan Hastanesi, Çorlu Reyap Hastanesi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 22'si tutuklu 47 şüphelinin yer aldığı "Yenidoğan çetesi" hakkındaki iddianamede, 19 özel hastanenin "malen sorumlu" sıfatıyla yer aldığı biliniyor. Sağlık Bakanlığı'nın diğer hastanelerle ilgili incelemesi devam ettiği belirtiliyor.

OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İstanbul'da yenidoğan bebeklerin bulunduğu yoğun bakım ünitelerini ticarethane haline getiren suç örgütünün ilk olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) 27 Mart 2023 gönderilen isimsiz bir ihbar üzerine tespit edildiği öğrenilmişti.

Bakanlığın söz konusu hastanelerden Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin faaliyetlerini eylül, Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin faaliyetlerini ise mayıs ayından beri askıya almış olduğu da aktarıldı.

O tarihten beri iddianamede yer alan 19 hastanenin 10'unun faaliyetlerine son verilmiş olması da gazetecilerin ve kamuoyunun tepkisini çekti.

Gazeteci Seyhan Avşar, cumartesi günü henüz dokuz hastanenin ruhsatının iptal edildiği bilgisinin paylaşıldığı sırada X hesabından bir gönderi yayınlayarak, "İddianamede 19 hastanenin adı geçiyor. Neden 9?" diye sordu.