Türkiye’de kapalı alanlarda sigara içilmesi yasak ama buna uymayan işletmelerin oranı hiç de az değil! İstanbul’da her üç mekandan birinde müşterilerin sigara içmesine izin veriliyor.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner’in açıklamasını okuduğumda doğrusu biraz şaşırdım. Ben de gittiğim restoran ve kafelerin çoğunda sigara yasaklarına uyulmadığına şahit oluyordum. Ancak, İstanbul’daki yıldırım denetimlerde mekanların yüzde 30’unda sigara yasaklarının ihlal edilmesi gibi yüksek bir sonucu beklemiyordum doğrusu.
İSTANBUL’UN SİGARAYLA SINAVI...
İstanbul genelinde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen yıldırım denetimlerde gidilen mekan sayısı 100. Yasaklara uymadığı belirlenen işletme sayısı ise 30. Denetimlerde sigara içtikleri belirlenen 41 kişiye de cezai işlem uygulanmış.
Sigara ihlalleriyle mücadele için yıldırım denetimlere devam edeceklerini vurgulayan Dr. Güner, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 79 farklı ekiple bir yandan da rutin denetimlerini sürdürdüğünü söylüyor. Bu yıl gerçekleştirilen 91 bin 284 denetimde 2 bin 733 işletmeye tam 5 milyon 500 bin lira ceza kesilmiş. Kapalı alanda sigara içtiği saptanan 139 kişiye verilen ceza miktarı ise 120 bin liranın üzerinde.
İstanbul’da kapalı alanlarda sigara yasaklarına uyumu sağlayana kadar denetimlere hız vereceklerini belirten Dr. Güner, emniyet güçleri ve belediyelerle de gerektiğinde birlikte hareket ettiklerini söylüyor. Sigara içmeyen bireylerin ya da sigara kullanmasına rağmen yasaya uyum gösteren kişilerin de bu konuda bazı sorumlulukları var. Müşterilerinin sigara içmesine göz yuman, hatta zemin hazırlayan işletmeleri tercih etmemek bunların başında geliyor. Yan koltuğunuzdaki kadının fosur fosur sigara içmesi yüzünden nefesinizin neredeyse kesildiği kuaförünüzü değiştirebilirsiniz mesela. Ya da benim yaptığım gibi sigara içilen bir restoranı anında terk edebilirsiniz. Tabii, bunu yaparken restoran yetkilisine sigara içilmesine göz yumdukları için oturmayacağınızı söylemeyi de ihmal etmemelisiniz.
DUMANSIZ HAVA SOLUMA HAKKINIZI NASIL SAVUNABİLİRSİNİZ?
Peki, sigara içmeyen bireyler olarak dumansız hava soluma hakkımızı nasıl savunacak, kapalı alanlarda sigara içilmesine göz yuman işletmeler konusunda nereye ve nasıl bildirimde bulunacaksınız? İşte, yapabilecekleriniz:
. Sağlık Bakanlığı İletişim Hattı’nı (SABİM) 184 numaradan arayarak sigara içilen restoran, kafe, bar gibi mekanlarla ilgili şikayetinizi dile getirebilirsiniz.
. Yeşilay ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğiyle hizmete giren “Yeşil Dedektör” uygulamasını akıllı telefonlarınıza indirerek hem İstanbul’da, hem de Türkiye genelinde sigara ihlali yapılan işletmelerle ilgili bildirimde bulunabilirsiniz.
. Aynı amaçla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) veya Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’ne de başvuruda bulunabilirsiniz.
ÇOCUKLAR VE SİGARANIN ZARARLARIYLA İLGİLİ KAMPANYALARIN BAŞARISI
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından sigaraya karşı başlatılan yeni kampanyayı oldukça etkileyici bulduğumu söylemeliyim. Sigaranın zararlarının erişkinlere çocuklar tarafından anlatılması, yolda sigarayla yürüyen kişilerin karşılarına ‘DUR’ ihtarıyla çıkan çocukların; “Kendini de, bizi de zehirleme” sloganı ile seslenmesi son derece anlamlı. Aynı şekilde sigaralarını söndürenlere çiçek vermeleri de...
Sigaranın zararları konusunda çocuklar üzerinden yürütülen kampanyaların başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Kalp krizi, akciğer, mesane ve ağız kanseri gibi hastalıkların riski, sigarının cinsellik üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili mesajlar tiryakilerin bir kulağından girip diğerinden çıkıyor. Ancak konu kendi çocuklarının, torunlarının sağlığı olunca işler değişiyor. Bu yüzden annelerin, babaların pasif içici olarak sigara dumanına maruz bıraktıkları çocuklarını bekleyen riskleri düşünmeleri çok daha olumlu sonuç verecek.