İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Yeşile evet betona hayır

Yeşile evet betona hayır

Ataköy 1. Kısım’da 564 ada 14 parselde yapılan imar değişikliğine karşı çıkan bir gurup vatandaş, “Yeşile evet, betona hayır” sloganları attı. Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ayfer Kaynar, söz konusu alanın betonlaşmasının tüm Ataköy’ün betonlaşması anlamına geldiğini ifade ederek, Bakırköy ve Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi; “Burada bir gurup gibi görünüyoruz ama aslında milyonlarız” dedi

Okunma Süresi: 4 dk

Geçtiğimiz ay Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Ataköy 1. Kısım’da bulunan 564 ada 14 parselle ilgili yapılan plan değişikliği için geçmişte 10 yılı bulan bir hukuk mücadelesi verdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Ayfer Kaynar, mahkeme tarafından “Üzerinde inşaat yapılanamaz” kararı olan yeşil alanlarıyla ilgili beton sevdasını sürdürenlerle mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. 564 ada 14 parselle ilgili yapılan değişikliğe “Sarı Öküz” benzetmesi yapan Kaynar, “Bu alanın imara açılması, Ataköy’ün yeşil alanlarının imara açılması demek” dedi.

Nefes aldığımız bir yer

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul ve Beyoğlu’nda yapılan kültür aktivitelerini yakından takip ettiğini ve çok beğendiğini söyleyen Ayfer Kaynar, Bakan Nuri Ersoy’un dikkatinden kaçtığı için atlamış olabileceğini düşündüğü Ataköy’le ilgili hatırlatmalarda bulundu. 1960 döneminin şehircilik ilkelerine göre yapılmış bir toplu konut bölgesi olan Ataköy’ün, İstanbul’un belleğinde modern mimarinin bir örneği olduğunu ve mevcut haliyle korunmasını istediklerini belirten Kaynar, “Burada bir avuç gibi görünebiliriz ama binlerce kişiyiz. 1960’dan beri orijinal planda ‘kamu yararına yapılacak bir kreş alanı olarak kullanılabilir’ notu ile birlikte evlerin arasında varlığını koruyan alanımız nedenini bilmediğimiz ve anlayamadığımız bir şekilde Turizm Alanı olarak ilan edildi. Oysa burası halkın nefes aldığı ve nadir kalan deprem toplanma alanlarından biridir. Buranın betonlaşması, tüm Ataköy’ün yavaş yavaş betonlaşacağı anlamına gelir. Şehir belleğinin de silinmesi anlamına gelir. Lütfen alanımızı mevcut durumu ile koruyalım” dedi.



Destek bekliyoruz

Ataköy 1. Kısım’da bulunan 564 ada 14 parselle ilgili yapılan plan değişikliği için 3 gün gibi kısa bir sürede, Bakırköy STK Platformu ile birlikte vatandaşlardan topladıkları 2 bin itiraz dilekçesini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Bakırköy Belediyesi’ne ilettiklerini söyleyen Prof. Dr. Ayfer Kaynar, İBB’nin ve ilçe belediyesinin de dava açarak kendilerine destek olmasını beklediklerini ifade etti.


3 kere revize edildi

Konuyla ilgili görüş bildiren ve öncesinde İBB’de uzun yıllar şehir plancısı olarak çalıştıktan sonra emekli olduğunu söyleyen Asuman Yarkın Yeşilırmak ise “Sadece Ataköy’den değil, gelecek kuşaklardan da sahili çaldılar. Söz konusu alanın ‘Turizm Alanına’ çevrilmesinin ana nedeni yeşil alan olarak görünen 564 ada 14 parselle birlikte, Ramada Otel’in hemen bitişiğinde bulunan Ataköy 1. Kısım Çarşı alanıdır. Bu alanla ilgili yapılan plan değişiklikleri bu güne kadar 3 kere revize edildi. Bunlar bilir kişi raporlarıyla da tespit edildi ve mahkeme kararı ile iptal edildi. Yeniden yapılan plan değişikliği ile söz konusu parsel, ‘Konut alanı’ olarak değiştiriliyor ve mevcut binalara 8-9 metreye kadar yaklaşan bir inşaat yapma fırsatı veriyor. Biz alanın mevcut haliyle korunmasını istiyoruz” dedi.


İtiraz reddedildi

Aynı durumun Ataköy 1. Kısım Çarşısı için de geçerli olduğunu vurgulayan  Asuman Yarkın Yeşilırmak, deprem riskli nedeniyle boşaltılan tek katlı yapılardan oluşan çarşılarıyla ilgili yapılan tüm itirazların reddedildiğini ifade ederek, “Planlarda çarşı olarak geçen alanın bir kısmı 70’li yıllarda bakanlar kurulu kararı ile imara kapalı turizm alanı, 90’lı yıllarda yapılan yeni bir imar nazım planı ile yoğun imarlı turizm bölgesi haline getirilerek imara açıldı ve sonrasında 20 katlı Ramada Otel yapıldı. Ramada Otel’in çarşıdaki bir çok dükkanı satın aldığını, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle de boşalttırdığını biliyoruz. Ne yazık ki bu süreçte ilçe belediyemiz milyonlarca vatandaşın nefes aldığı tek katlı yapılardan oluşan çarşının ve mülk sahiplerinin değil, otel işletmecilerinin mülkiyet hakkını korudu. Şimdilerde çarşımıza da yüksek katlı inşaat yapma girişiminde bulunacağını ve halk olarak bir mücadelenin de orada başlayacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.


TEK TEK NOT EDİYORUZ!

“Yeşile evet, betona hayır” sloganları atan grup adına konuşan Çevre Dostları Derneği ile birlikte Bakırköy Sivil Toplum Kuruluları Platformu Onursal Başkanlığını yapan Ülker Durukan, “Hiçbir yeşil alanımızı siyasilere vermeyeceğiz. Rant söz konusu olunca bütün siyasi partiler birleşiyor. Bunları tek tek not ediyoruz. Bu seçimde Bakırköy’de imara açan hiç kimse bizlerden oy alamayacak” açıklamasını yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *