26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki Silivri depreminde hasar gören ve yıkılma tehlikesi bulunan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü için Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, açıklamalarda bulundu. Halk arasında Mimar Sinan Köprüsü olarak da bilinen ve Mimar Sinan'ın 'şaheserim' dediği tarihi köprünün onarımı için verdikleri mücadelenin etkili olduğunu söyleyen Akgün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığı'ndan gelen yazının detaylarını paylaştı.
Ana kemer ayrıldı
Dr. Hasan Akgün, "1567 yılından beri Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü bizi taşıyor. Burada Londra'ya giden bütün araçlar bunun üzerinden geçti. Bu köprü hepimizi taşıdı ama şimdi ben taşıyamıyorum diyor. 26 Eylül 2019 yılında İstanbul'u etkileyen Silivri Depremi'nde köprünün son bölümünden ana kemer birbirinden ayrıldı. Her geçen gün de buradaki tahribat büyüyor. Bunun için birçok defa ilgili makamlara yazılar yazdık. Yazılı ve görsel basında haber oldu. Kamu duyuruları işe biraz daha önem verilmesini sağladı. Bu köprü o kadar önemli bir tarihi eser ki… Mimar Sinan'ın bu kadar yapıtı var, bu kadar önemli eserleri var ama sadece bu köprü üzerinde imzası var" dedi.
Çatlaklar zarar veriyor
6 Haziran 2022 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Dairesi Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yazı geldiğini belirten Dr. Akgün, "Gelen yazıda, 'Yerinde yapılan incelemede tarihi köprünün kemer taşlarında başlayan strüktürel çatlakların tempan duvar ve döşemede de devam ederek köprü stabilitesine zarar vermekte olduğu tespit edilmiştir' deniliyor. Bu bağlamda inşa edildiği dönemin teknik, kültürel ve mimari üslubunu yansıtan özelliklere sahip köprünün korunması bakımından en kısa zamanda ihalesi yapılacaktır" diye konuştu.
Hazırlıklar başladı
Gelen yazıda şu ifadelere yer verildi: "İnşa edildiği dönemin teknik, kültürel ve mimari üslubunu yansıtan özelliklere sahip ve Mimar Sinan'ın üzerinde imzasının yer aldığı tek eser olan, ata yadigarı Tarihi Büyükçekmece (Kanuni Sultan Süleyman) Köprüsü'nün Genel Müdürlüğümüz çalışma programı kapsamında köprüde geri dönüşü mümkün olmayan kayıplar meydana gelmeden önce, restorasyon uygulamasının ivedilikle yapılması için hazırlıklara başlanılmış olup, yıl içerisinde restorasyon uygulama ihalesinin yapılması planlanmaktadır."
DEPREMDE YIKILABİLİR
Dr. Akgün, "Yani köprünün depremde hasar aldığı ve bunun da her geçen gün daha da arttığı görülmüştür. Herkese bir kez daha teşekkür ediyorum ama behemehal, hemen ihale yapılmalı. 5'in üzerinde bir deprem olursa bu köprü yıkılacak. Mimar Sinan Köprüsü çökecek. Artık ben sizi taşıyamıyorum diyor. Sayın bakanımızdan ve yetkililerden Büyükçekmece Mimar Sinan Köprüsü'nün bakım, tamir, onarım ihalesinin bir an önce yapılmasını rica ediyoruz. Bu ülkemizin talebidir. Bu hepimizin değeri, dünya değeridir. Tarihi eserlerin korunması adına kim ne yapacaksa dünyanın her bir yerinde yapması lazım" diye konuştu. DHA