İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Sel baskınları tamamen bitti

Sel baskınları tamamen bitti

İSKİ, son 3 yılda gerçekleştirdiği önemli altyapı ve çevre yatırımları yaptı. Hayata geçirilen projelerle İstanbul’da kronikleşen sel baskınlarının tamamen önüne geçilirken, Marmara Denizi, Boğaz ve derelere atıksu girişi engellendi. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “İSKİ olarak, sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Okunma Süresi: 3 dk

İSKİ, 2019 yılından bu yana İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun direktifleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarla İstanbul’da önemli yatırımlara imza attı. Özellikle pandemi döneminde, yıllardır çözülemeyen ve kronikleşen altyapı problemlerine neşter vuruldu. 2019 yılından bugüne tespit edilen 107 noktanın 85’inde çalışmalar tamamlandı. 22 noktada ise çalışmalar devam ediyor. Yine kronik bir sorun olan Marmara Denizi’ne kontrolsüz atıksu deşarjları da hızla önleniyor. Atıksu altyapısı çalışmaları kapsamında 2019 yılından bugüne kadar 1.650 kilometre atıksu şebekesi ve kolektörü ile 150 kilometre yağmursuyu kanalı imalatı gerçekleştirildi. Ayrıca 6 kilometre atıksu tüneli ve 7 kilometre yağmursuyu tüneli yatırımı yapıldı.


Dere ıslahı yapılıyor

Çevre koruma projelerinin bir diğer safhası da dere ıslahları. Dere ıslahlarına büyük önem veren İSKİ, taşkın riskini önlemek amacıyla bu süreçte 69 ayrı derede 36 km dere ıslahı gerçekleştirdi. Taşkın riskine karşı dereleri ıslah eden İSKİ, ıslah ettiği derelerin kenarlarını yaşam vadisine çevirmeye devam ediyor. Yeşil alanlar, çocuk parkları, bisiklet yolları, seyir terasları ve gösteri alanları bulunan yaşam vadileri İstanbullulara yeni yaşam sahaları açıyor.  Son 3 yılda kurumumuz Kavaklıdere, Tuzla Hacetdere, Çekmeköy, Palamut Dere, Ayazma ve Büyükçekmece Serinpınar Parkında 21 km dere ıslahı gerçekleştirirken, 414 bin 400 metrekarelik  alanı da yaşam vadisine çevirdi. 3.3km dere çevresinde 271 bin metrekarelik alanda Yaşam Vadisi Projeleri devam ediyor. Yaşam Vadilerinin imalatında çalışmalarını sürdüren İSKİ, bu kapsamda 24 bin 300 metrelik dereyi ıslah ederken 685 bin 400 metrekarelik alanı da ağaçlandırarak İstanbullulara konforlu ve sağlıklı yaşam alanları kazandıracak.


Yüzde 99’u arıtılıyor

İstanbul’da atıksuların yüzde 99’unu arıtan İSKİ, arıtmada niteliği arttıracak çalışmalarına da devam etti. Bu doğrultuda Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2. Kademesi’ni devreye alan İdare, Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin 3. Kademe inşaatında da sona geldi. Yıl içerisinde açılışı gerçekleştirilecek olan tesisin hizmete girmesiyle 650 bin metreküp kapasiteli ve Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi aktif hale gelmiş olacak. İnşasında yine son aşamaya gelinen Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde geri sayıma geçildi. Yine yıl sonunda bitirilmesi öngörülen tesisle İstanbul Boğazı’nda su kalitesi artacak. Diğer taraftan yapımı devam eden Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandığında Melen Havzası atıksu tehdidinden kurtulacak.


Kesintisiz işletiyoruz

İdarenin gerçekleştirmiş olduğu yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekten devasa bir altyapıyı kesintisiz işletiyoruz. İstanbul gibi oldukça hareketli ve nüfus yoğunluğu olan bir şehri düşündüğümüzde, bu işletme faaliyetlerinin yanı sıra hızla geleceğe de hazırlanmamız gerekiyor. Biz de İSKİ olarak, bu sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun çizmiş olduğu vizyon doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul’da su ve atıksu yatırımlarına hız kesmeden devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


TARİHİ SU YAPILARI RESTORE EDİLİYOR

İstanbul’a 365 gün 24 saat kesintisiz ve içilebilir kalitede içmesuyu sağlayan İSKİ, şehrin bugünkü ihtiyaçlarını karşıladığı kadar geleceğe yönelik içmesuyu yatırımlarında da hız kesmedi. Bu doğrultuda çalışmalarına devam eden İSKİ, 600 kilometre içmesuyu ve isale hattı imalatı gerçekleştirdi, 4 adet 65 bin metreküp kapasiteye sahip içme suyu deposu da inşa etti. Bu çalışmalarla da yetinmeyen İSKİ, İstanbul’un tarihi su yapılarını da restore ediyor. Bugüne kadar bir çok çeşmeyi restore ederek suyunun akıtılmasını sağlayan Kurum, Bozdoğan Kemeri’nde restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzere. Eğri Kemer ve Uzun Kemer’de ise çalışmalar devam ediyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *