İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Rami Kütüphanesi'nde ‘Anadolu Motifleri' isimli sergi açıldı

Rami Kütüphanesi'nde ‘Anadolu Motifleri' isimli sergi açıldı

Bağcılar'da Vefahane Yaşam Merkezi'ndeki 60 yaş üstü 8 kadının yaptığı el emeği 30 yöresel kıyafetin sergilendiği "Anadolu Motifleri" isimli sergisi açıldı.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 3 dk

Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği sergide, Selanik'ten Diyarbakır'a, Trabzon'dan Adıyaman'a yöresel kıyafetler yer alıyor. Serginin açılışına Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, belediye başkan yardımcıları, kursiyerler ve çok sayıda davetli katıldı.

"ANADOLU'DAKİ DÜĞÜNLERDE VE ÖZEL GÜNLERDE GİYİLEN KIYAFETLERİN ÖRNEKLERİNİ GÖRDÜK"

Çok özel bir mekan olan Rami Kütüphanesi'nde kursiyerlerin ürünlerini sergileme fırsatı bulduklarını söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, "Genel müdürümüze teşekkür ederim İstanbul'daki vatandaşlarımızla bu kıymetli ürünleri buluşturmuş olduk. Anadolu Motifleri Sergisi, Anadolu'daki o kadim geçmişimizin bir göstergesi. Bağcılar da Anadolu'nun her yerinden gelen vatandaşlarımızın yaşadığı bir ilçe, adeta Anadolu'nun bir mozaiği ve bu açıdan da geldikleri toprakların ve yörelerin geleneklerini buraya taşımış oldular. Oradaki düğünlerde kına gecelerinde giyilen kıyafetler ve özel günlerde giyilen kıyafetlerin örneklerini görmüş olduk. Bu kıymetli kıyafetleri 60 yaş üstü büyüklerimiz yaptı. Kıyafetler, Bağcılar Belediyesi olarak oluşturduğumuz Vefahane Yaşam Merkezi'ndeki 8 kursiyerimizin emeği ile ortaya çıktı. Vefahane Yaşam Merkezimizde, 60 yaş üstü 1300 vatandaşımızı ağırlamaktayız. Onları evlerinden alıp, evlerine bırakıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE YAŞLILAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ KURDUK"

Yaşam merkezi içerisinde 12 atölyede 6 farklı alanda çalışıldığını söyleyen Özdemir, "Kuaförlerimiz, kişisel bakım alanlarımız ile de katkı sunuyoruz. Ayrıca spor hocalarımız ile birebir spor yapıyorlar. Diyetisyenimiz ile daha sağlıklı bir gelece inşa ediyoruz. Aynı zamanda psikologlarımı da ruhsal destek için yardımcı oluyorlar. Yaşlanan bir dünya ve Türkiye'de özelikle yaşlı dostu bir kent olma adına da önemli bir mesafe kattettik. Türkiye'de çok önemli bir merkez kurduk. Vefahane Yaşam Merkezi ile yaşlılık ve Alzheimer ile mücadeleyi de iyi bir şekilde yürüttüğümüze inanıyoruz. Tüm Türkiye ve belediyelere de örnek olmasını diliyoruz. Bu önlemlerin de şimdiden belediyeler tarafından alınması gerektiğini de özellikle vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.

"ANADOLU'DAN ESİNLENDİK"

Vefahane Yaşam Merkezi'ndeki 60 yaş üstü kadınlarla birlikte Anadolu'nun birçok bölgesinden esinlenerek yöresel bazı kıyafetlere öncelik verdiklerini söyleyen El Becerileri ve Tekstil Öğretmeni Beyhan Özgürbüz ise "Kıyafetlerimizde yöresel temalara dokunduk. O yörelerdeki özellikleri kıyafet çizgilerine taşımaya çalıştık. Birçok yöremiz vardı İç Anadolu, Orta Anadolu, Ege, Selanik, Trakya, Doğu ve Güney Anadolu gibi yerlerdeki birçok çizgiyi göstermek istedik. Birçok kıyafette bunları görebilirsiniz. 8 kadınla birlikte 30 parça kıyafet tasarlayıp, diktik. Mesela Osmanlı Dönemi'ndeki Levazım olarak bilinen yardımcıların kıyafetleri de günümüze uyarlamaya çalıştık. Mesela kaftanları şimdiki dış giyime aktarmaya çalıştık. Camilerdeki desenleri kumaşlara aktarmak istedik. Oradaki havayı giysilerde de hissettirmek istedik" dedi.

"KIYAFETLER İLE İÇİMİZDEKİ HİSLERİ DIŞA VURDUK"

Çalıştığı arkadaşlarıyla fikir alışverişi yaparak, grupça güzel bir çalışmaya imza attıklarını belirten kursiyerlerden Sevim Koyuncu da "Kalıplar çıkardık, dikiş yaptık. Ütüsüne kadar her şeyi birlikte yaptık. Eğlenerek ve mutlu bir şekilde çalıştık. İçimizde bu ürünleri çıkarma hevesi vardı. İçimizdeki hisleri dışa vurduk bu kıyafet çalışması ile. O yüzden mutluyuz. Anadolu'nun birçok bölgesinden esinlenerek ürünler çıkarmaya çalıştık. İnşallah güzel şeyler çıkmıştır. Hocamız ve 7 arkadaşımla güzel bir çalışma gerçekleştirdik" diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *