Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Kemal Çebi: İmar barışı sorgulanmalı

Kemal Çebi: İmar barışı sorgulanmalı

Damga'ya konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, olası İstanbul depremi öncesinde özellikle imar barışından faydalanan binaların taranması gerektiğini söyledi. Çebi, “İmar barışının sorgulanması lazım. Bu imkandan istifade eden binaların tek tek incelenmesi lazım. Bunu atlayamayız” diye konuştu

Okunma Süresi: 6 dk

Türkiye, Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerle sarsılırken; yerel yönetimler de olası bir depreme karşı önlem ve hazırlıklarını hızlandırdı. Konuya ilişkin Damga'ya konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “İmar barışı olan binaların hepsini taramamız lazım. Küçükçekmece’de yaklaşık 41 bin bina var. 41 binanın 380 civarında bağımsız bölüm var. Toplamında 6 bin küsur binanın yeniden tek tek taranmasını ve karne çıkarılmasını istiyoruz. Bunun için de bütün binaların girişine barkod sistemi kuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde yaptığınız yardımlarınız aniden mi oluyordu? Önceden birikimleriniz, fonunuz, arşivlemeniz tırınız var mı? Herhangi olası bir depremde Küçükçekmece Belediyesi’nin bir planlaması var mı? 

Küçükçekmece ile ilgili şunu söyleyebilirim. Arama kurtarma ekibinden malzemeleri de dahil bizde vardı. Bunları geliştirdik. Hem malzeme adetlerini hem de stoklama adetlerini yükselttik. Arama kurtarma ekibimizi hem sayısal hem de nitelik açısından geliştirdik. Eğitimlere, tatbikatlara gönderdik. 25 kişilik ekibimiz var. Yetiştirdiğimiz 25 kişimiz daha var. Bununla ilgili yeni müracaatımız var fakat henüz yapmış değiliz, üzerinde duruyoruz. Toplamda profesyonel olarak 50 kişilik ekip olacak. Yine de bu sayılar az. Bu depremi gördükten sonra belediyenin bu konudaki ekibi ve ekipmanı çok daha güçlü olması gerektiğini fark ettik. Malzeme açısından lojistik depolarımızda kısmen stok dâhilinde ilk etapta lazım olan çadır, battaniye, gıda malzemesi, ev eşyası vardı. Depreme birinci katkımız arama kurtarma ekibini intikal ettirmek. İstanbul Valiliği ve AFAD’ın taleplerine göre birlikte yapıyoruz. Hemen arkasından iş makinelerini göndermek; diğer yardımlar olarak barınma, gıda, kıyafet çalışmalarını yaptık. İlk hafta yardım malzemesi olarak 61 tır gönderdik. Yardımlar merkezlere gitti dolayısıyla köyler kaldı. Biz dördüncü günden itibaren göndermiş olduğumuz araçlarla köylere gitmeye başladık. İkinci günden itibaren halkın dayanışmasıyla yapıldı. İnsanlar bu konuda çok duyarlılık göstererek yığınla ne bulduysa getirdiler.

Sizin üzen bir detay olmuş muydu?

Evet. Hayıflandığımız bir nokta var. Bu insanların yüzde 70-80’i ölmeyebilirdi. Belki devlet de bu büyüklükteki depremi aynı anda kapasitesini kavrayamadık. Eğer kavramış olsaydık bu büyüklükteki depremden belki ölen insanların yarıdan fazlasını sağ çıkarmak mümkündü. Biz mümkün olduğu kadar ulaşmaya ve erken gitmeye çalıştık. Şehri gezdiğimde önemli bir kısmı artık şehri terk etti ama orada kalanlar var. Bunların gittikleri şehirde o imkânları bulabilirler ama deprem bölgesindeki şehirlerde bulamayacakları imkanlar var. Psikolojileri bozuldu, desteklerin gitmesi lazım. Çocukların her türlü desteğe ihtiyacı var. Hatay Samandağ’da kreş, çocuk bakımevi, oyun alanı kurduk.

İstanbul depremi konuşuluyor. İstanbul’un genel durumuyla ilgili ilçenizi nasıl değerlendirirsiniz? Bununla ilgili verileriniz var mı? 

“İmar barışının sorgulanması lazım. İmar barışı olan binaların hepsini taramamız lazım. Küçükçekmece’de yaklaşık 41 bin bina var. 41 binanın 380 civarında bağımsız bölüm var. Toplamında 6 bin küsur binanın yeniden tek tek taranmasını ve karne çıkarılmasını istiyoruz. Bütün binaların girişine barkod sistemi kuruyoruz. Okunduğu zaman bina ile ilgili tüm bilgileri veriyor.

kemal-cebi-1


KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLARIN İŞİ DEĞİL

Kentsel dönüşüm çalışmaları için neler söylersiniz?

Kentsel dönüşüm belediye başkanlarının işi değil. Öneriler olabilir ancak bu bilimin işi. Bunun içerisinde üniversiteler, belediyeler olacak ama lokomotifi üniversiteler olacak, şehir planlamacıları, mühendisler, mimarlar odası, jeofizikçiler olacak. Biz kendi kendimizin kimliğini bilmemiz lazım. Sokak sokak, bina bina hepsini bilmemiz gerekiyor ve bunlarla ilgili hızlı öneriler, raporlar hazırlayıp yetkimizi aşacağımız yerlerde bu yetkili yerleri zorlamamız gerekiyor.
Yeni bir imar yasasıyla kuralların uygulanabilmesi için sıkı denetimin yapılması gerekir. Denetleyenlerin cezası uygulayanlardan fazla olması lazım.

kemal-cebi-2


AKLIMIZ, KALBİMİZ DEPREM BÖLGESİNDE

Küçükçekmece Belediyesi, depremden etkilenen vatandaşlarımıza ulaştırılmak üzere yardım kampanyası başlattı. Kentin pek çok noktasında yardım toplama merkezleri oluşturdu. Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Kahramanmaraş ve çevre illerde hissedilen depremde, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Sivil Savunma Amirliğimize bağlı Arama Kurtarma Ekibimiz ve yardım araçlarımız yolda, deprem bölgesine ulaşmaya çalışıyor. Acımız çok büyük. Gün; dayanışma ve birlik beraberlik günüdür. Küçükçekmeceli hemşehrilerim beni hiç şaşırtmadı ve dayanışma noktalarımıza yardımlarını iletmeye başladılar. Yüzlerce vatandaşımız da kan bağışında bulunarak desteklerini gösterdi. Aklımız, kalbimiz deprem bölgesinde” dedi.


kemal-cebi-3



30 DEPREMZEDE MİSAFİR EDİLDİ

Küçükçekmece Belediyesi, afet bölgesinden ilçeye gelen 30 depremzedeyi kentteki otellere yerleştirdi. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Hizmet Binası’nda afetzedelerle bir araya gelip, ihtiyaç ve taleplerini dinleyerek, acılarını paylaştı. Kente gelen 195 depremzede vatandaşa, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından kıyafet desteği, 2671 hijyen ürünü, engelli vatandaşlara da walker desteği verildi. Depremzedelere ulaşım imkânı da sunan Küçükçekmece Belediyesi, Saha Çözüm ekibi personeli eşliğinde vatandaşları bulundukları yerden alarak, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Hizmet Binasına getiriyor.  Küçükçekmece Belediyesi Aşevi de vatandaşların yerleştirildiği adreslere, günde iki öğün sıcak yemek gönderiyor. İhtiyaç duyan depremzedelere, talep etmeleri durumunda Kadın ve Aile Hizmetleri bünyesinde hizmet veren Aile Danışma Merkezleri’nde psikoterapi hizmeti de veriliyor. Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Deprem bölgesinden gelen ve Küçükçekmecemizde misafirimiz olan vatandaşlarımızın ulaşım, barınma, giyecek ve gıda ihtiyaçlarını sağlıyor, kendilerini güvende hissetmeleri için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu anlamda ilçemize gelen depremzede vatandaşlarımızın ilgili numaradan bize ulaşmaları yeterlidir” diye konuştu. 


DAYANIŞMA İLE ATLATACAĞIZ

Küçükçekmece Belediyesi Hünerli Eller Çarşısı’ndaki kadınların, Hatay’da depremden etkilenen kadınlar için hazırladıkları kutular, dayanışmayı örmek amacıyla Hatay Samandağ’daki kadınlara gönderildi. Belediye Başkanı Kemal Çebi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün ülkemiz ve dünya tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Bugünün anısına Küçükçekmeceli kadınlar bize en büyük desteği vererek, oradaki kadınlar için el emeği göz nuru ürünler hazırladı. Bizler de hazırladığımız bu ürünleri depremden etkilenen kadınlara ulaştırdık. Şunu çok iyi biliyoruz ki bu zor günleri dayanışma içerisinde atlatacağız” diye konuştu.

SÖYLEŞİ: MEHMET MERT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *