İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Kaderin oyunu!

Borcuna karşılık, arkadaşından aldığı ayakkabıları satarak 1987 yılında sektöre giren iş insanı Halil Sağın şimdi borcundan dolayı icralık oldu.

Okunma Süresi: 3 dk

Büyükçekmece 2’nci İcra Dairesi, bir borcundan dolayı Pames Group’un Esenyurt’ta bulunan fabrikasının dörtte bir hissesini satışa çıkardı. Türkiye genelinde 2 bin 500 noktada satılan bir marka yaratan grubun fabrikası 14 Ağustos tarihinde 92 milyon 659 bin liradan açık artırma usulüyle satılacak. Fabrika bina ve arsasının dörtte bir hissesi satılmasa ikinci artırım 22 Eylül 2023 tarihinde yapılacak.

İlanda özetlenmiş

Resmi ilan sitesinde fabrikanın ana gayrimenkulüyle ilgili şöyle özetlenmiş: “Söz konusu parsel üzerinde MP idare ve satış binası, satış binasının arka kısmında 2 adet fabrika binası ve sonradan inşa edilen ek yapılardan ibarettir. Fabrika konum olarak, Selahaddin Eyyubi Mahallesi, TEM Otoyolu güney yan yolunda, Reba&Soylu İş Merkezinin hemen yanında Uğur Mumcu Caddesine cepheli olarak yer almaktadır. Yakın çevresinde, Evren-2 Oto Sanayi Sitesi, sanayi yapıları ve boş parseller bulunmaktadır. Parsel, çevre duvarları ve tel çit ile çevrilmiştir. Parsel üzerindeki fabrika yapıları Uğur Mumcu Caddesinden düşük kottadır. Dosyada parseldeki yapılar için 14.11.2003 tarihli Yapı Ruhsatı ve 19 bin 688 metrekare alanlı olarak düzenlenmiş 20.12.2006 tarihli Yapı Kullanma İzin Belgesi bulunmaktadır.”

Borç karşılığı ayakkabı

1987 yılında Gedikpaşa’da 50 metrekarelik bir yerde ayakkabı üretimine başlayan Pames Group şirketleri ülke genelinde 2 bin 500 noktada satılan bir markaya dönüşmüş durumdaydı. Şirket sahibi Halil Sağın, 2014 yılında bir gazeteye verdiği röportajda sektöre adım atışlarını şöyle özetlemiş: “Bizim aile işimiz beyaz eşyaydı. Üniversite için İstanbul'a geldim. Bir arkadaşa yardım etme amacıyla başlayan bir ayakkabıcılık serüvenimiz var. Ayakkabı işine başlarken borcun karşılığı bir kısım ayakkabılar vardı ve onları satalım bitirelim bu işten vazgeçelim diye başladık. Ancak bir şekilde ayakkabının içerisinde kalmak gerektiğine inandım. Zeytinburnu'nda küçük bir atölyeyle imalata başladık. Şimdi 50 bin metrekarelik alanda üretim yapıyoruz.”

s1.webp

PİYASADA SERSERİ ÇEKLER VAR

Ayakkabı sektörünün yaşadığı krizle ilgili 2019 yılında bir açıklama yapan Pames Group Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Sağın, “Ayakkabı devleri neden gitti sorusunu kimse sormuyor? Bu markalar her AVM’de bir mağaza açtılar. Bir mağaza yarışı başladı. Gün öyle bir noktaya geldi ki, bu arkadaşlar özsermaye eksikliğinden dolayı işlerini yürütemez hale düştüler. Tamamen iyi niyetli üreticiden malı aldılar. Ödemeler noktasında ise önce 4 ay dediler, 4 aydan sonra 5 ay dediler, 1.5 seneye varan vadeler oluştu. Bu üretici 1 buçuk yıllık çeklerle nasıl dönsün? Gelinen noktada müthiş bir zigzag başladı. Bir yere geldiler tosladılar. Döviz böyle artınca, hammadde böyle artınca üretici biz malımızı böyle vadelerle satmıyoruz dedi. Çeşmenin başı musluğu kapattı. Hammadde piyasası piyasalara mal vermeyince otomatik olarak bir kriz baş gösterdi. Özsermayesi 30-40 milyonluk olan bir vatandaş, 2 milyarlık ciroya gitmişti. Bunun da tamamından üretici teminat istemedi. Teminatsız serseri çekler çıktı piyasaya. Konkordato ilan edenler ağlarken, devletin el atacağı aslında üreticilerdir. Şu anda Türkiye’nin tamamına serseri çekler ve senetler dağılmış durumda” demişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *