İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri İstanbul'da birçok belediye deprem ve afet komisyonu bile kuramadı!

İstanbul'da birçok belediye deprem ve afet komisyonu bile kuramadı!

Olası İstanbul depremiyle ilgili 25 yıldır yıldır yapılan çağrılar sonuçsuz kaldı. İstanbul’da riskli bina stokunun en çok olduğu ilçelerde depreme herhangi bir önlem alınmadığı görüldü. Eski binaların en yoğun olduğu Bağcılar, Üsküdar, Bahçelievler, Kağıthane, Küçükçekmece, Esenyurt, Eyüpsultan, Bayrampaşa, Pendik, Sarıyer, gibi ilçelerde Deprem ve Afet Komisyonu’nun bile kurulmadığı ortaya çıktı

Okunma Süresi: 2 dk

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen yıkıcı iki deprem sonunda tüm Türkiye'nin kalbi depremzedelerle birlikte attı. Büyük felaket sonrası gözler metropol şehir İstanbul'a çevrilirken, evlerin bitişik nizam olması, çok katlı yapısı, binaların yaşının büyük olması olası bir depremde yaşanabilecek riskleri gündeme getirdi. İstanbul'da deprem gerçeği tartışılırken ilçe belediyelerinin mecliste depremle ilgili herhangi bir karar almadıkları gibi bu öneriyi meclise getirecek bir komisyon dahi kurmadıkları ortaya çıktı.


Aradan 24 yıl geçti

İstanbul’da 2000 yılı ve öncesinde yapılan binaların en çok olduğu ilçelerin başında Fatih geliyor. Fatih Belediyesi Deprem ve Afet Komisyonu kurarak ilçe genelinde ada bazlı kentsel dönüşümlere başladı. Eski bina stokunda Fatih’ten sonra gelen Üsküdar ve Bağcılar Belediyesi’nde ise durum tam tersine gözüküyor. Bu belediyeler İstanbul depremi üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen Deprem ve Afet Komisyonu bile kurmadı.


Sadece afet yok!

Eski bina stok sıralamasında tepelerde olan diğer ilçelerde de durum vahim. Kağıthane, Esenyurt, Bayrampaşa, Sarıyer, Eyüpsultan, Küçükçekmece, Sultangazi, Sultanbeyli, Sancaktepe, Çekmeköy ilçe belediyelerinde de Deprem ve Afet Komisyonu bulunmuyor. Ümraniye Belediyesi’ndeki Deprem ve Afet Komisyonu ise İzmir depreminden sonra CHP’li bir meclis üyesinin önerisiyle kuruldu. AK Partili belediyelerin neredeyse tamamında Marmara Belediyeler Birliği Komisyonu, CHP’li belediyelerde ise Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu bulunuyor. İstanbul’daki 39 ilçe belediyesinin hepsinde olan komisyonlar ise şunlar: İmar Komisyonu, Bütçe Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Tarife Komiyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Gençlik, Spor ve Kültür Komisyonu, Esnaf Komisyonu, Halkla İlişkiler Komisyonu.

 

Komisyonlar ne iş yapar?

Belediye meclisi üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların bir yılı geçmemek üzere ne kadar süre için kurulacağı aynı meclis kararında belirtilir. İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerde plân ve bütçe ile imar komisyonlarının kurulması zorunludur. İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra belediye meclisinde karara bağlanır.

ÖZEL HABER: ERCAN ÖZTÜRK

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *