İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Edebiyatın beşiğindeyiz

Edebiyatın beşiğindeyiz

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen Resim, Hikâye ve Şiir Yarışmaları’nda dereceye girenlere ödülleri düzenlenen bir törenle verildi. Program, “Kahraman Sağlık Çalışanları” adlı resim sergisinin açılışıyla başladı. Belediye Başkanı Yıldırım, “Türk milleti olarak edebiyatın beşiği sayılabilecek bir coğrafyada yaşıyoruz” dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Ümraniye Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) desteğiyle yapılan ve uluslararası nitelikte olan Resim, Hikâye ve Şiir Yarışmaları bu yıl 17. kez düzenlendi. Alanında marka olan ve birçok sanatçı adayının sanat dünyasına kazandırılmasına katkı sağlayan yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri yapılan törenle verildi. Ümraniye Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni sergi açılışıyla başladı. Başkan İsmet Yıldırım ve diğer protokol üyeleri serginin açılışını yaparak, eserleri inceledi. Resim kategorisinde dereceye giren ve sergileme hakkı kazanan eserler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.


Nice üstatlar yetişti

Başkan İsmet Yıldırım konuşmasına Şair Sezai Karakoç ve Mütefekkir Teoman Duralı’yı anarak başladı. Başkan Yıldırım, “Türk milleti olarak edebiyatın beşiği sayılabilecek bir coğrafyada yaşıyoruz. Milli mirasımızın bize kazandırdığı nice kıymetli eserler var ki, bugün hala yolumuza ışık tutuyor. Doğu ve Batı’nın sentez noktasında yer alan ülkemiz zengin bir yazın kültürüne sahiptir. Öyle bir medeniyetin mensuplarıyız ki yüzyıllar boyu derdimizi, tasamızı, hüznümüzü ve sevincimizi güzel söz ile şiirlere dökmüşüz” dedi. Orhun Abideleri ve Uygur metinlerinden yakın tarihe varıncaya kadar birçok eserin bugün adeta bir hazine hükmünde olduğunu kaydeden Başkan Yıldırım, “Milletimizin İslam ile şereflenmesinin ardından ortaya çıkan eserler ise yepyeni bir ruha bürünmüştür. Kendine özgü özellikleri bulunan dilimiz,  zenginliğine zenginlik katmış ve tüm birikimiyle dev bir kültür mozaiği oluşturmuştur. Anadolu’yu tasavvuf edebiyatı ile ilmek ilmek işleyen Hoca Ahmet Yesevi’den, tecrübe ve ilmini tohum tohum toprağa serpiştiren Yusuf Has Hacip’e, Yunus Emre’den, Fuzuli’ye Nabi’den Nedim’e saymakla bitmeyecek nice kalem üstadı yine bu toprakların hamuruyla yoğrulmuştur” diye konuştu. 


Kıtalara hükmettiler

Avnî mahlasıyla şiirler yazan Fatih Sultan Mehmet ve Muhibbî mahlasıyla eserler ortaya koyan Kanuni Sultan’a atıfta bulunan Başkan Yıldırım, “Kıtalara hükmeden insanlardan bahsediyoruz. Ve aynı zamanda yüzlerce eserlik dîvanları var. Güzel sözün kıymetine bu kadar vâkıf olan bir geleneğin bugünkü varisleri olduğumuz gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu kültürü ilelebet diri tutmak tarihimizin bize yüklediği bir sorumluluktur” dedi. Yıldırım son olarak, “Geleneksel hale gelmiş hikâye ve şiir yarışmalarımızın bu gayeye hizmet ediyor olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Sözlerimin sonuna gelirken, yarışmaya katılan her bir adayımızı yürekten kutluyorum. İnşallah Ümraniye Belediyemizin organize ettiği bu yarışmalardan çıkacak olan yetenekli kalemlerin daha nice önemli eserlere imza atacağına yürekten inanıyorum” diyerek konuşmasını noktaladı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *