Gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Mert ve köşe yazarı Osman Köse, görevine yeni atanan Büyükçekmece İlçe Kaymakamı Ali İkram Tuna'yı makamında ziyaret etti. Büyükçekmece'ye dair düşüncelerini anlatan Kaymakam Tuna, Büyükçekmece'nin İstanbul için çok özel ve örnek bir ilçe olduğunun altını çizdi. Tuna, “Büyükçekmece gibi güzel bir ilçenin kaymakamı olduğum için oldukça mutluyum. Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul'a geldiğimde Büyükçekmece'den de yolum geçmişti. Ve o zamanlar buranın diğer ilçelere göre daha farklı olduğunu gözlemlemiştim. Sahilinin korunduğunu, yeşilinin ve doğasının korunduğunu görmüştüm. Bu çok hoşuma gitmişti. Yıllar sonra tekrar geldiğimde de gördüm ki Büyükçekmece bu yapısını korumayı başarmış” dedi.
Ranta kurban gitmemiş
Büyükçekmece'nin çevresindeki Esenyurt ve Beylikdüzü gibi ilçelerdeki dikey yapılaşmaya dikkat çeken Kaymakam Tuna, “Oralarda bakıyorsunuz gökdelenler var. Esenyurt'ta hele ciddi bir betonlaşma var. Ama bakıyorsunuz Büyükçekmece'de bu yok. Geçmişte; 'Rant sermayesi burayı nasıl keşfetmemiş' diye düşünürdüm ve bugün de bakıyorum ve Büyükçekmece ranta kurban gitmemiş diyebiliyorum” şeklinde konuştu.
Büyükçekmece kendini korur
İstanbul'un çok yoğun bir göç aldığını ve önemli bir yük taşıdığını da anlatan Kaymakam Tuna, “Şehrin bu kadar güçlü bir nüfus artışının altından kalkması mümkün değil. O yüzden büyüyen nüfus Büyükçekmece'ye, Silivri'ye doğru genişleyecek gibi görünüyor. Ama biliyorsunuz ki şehirlerdeki arsa stoku bellidir. Bunu değiştiremezsiniz. O sebeple Büyükçekmece'nin kendini koruyacağını ve bu yapısını uzun yıllar daha sürdüreceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Dikey yapılaşma olmamalı
Büyükçekmece'de dikey yapılaşma olmamasının sevindirici olduğunu da vurgulayan Tuna, “Yeşil alanlarınızı, şehrinizin doğasını korumak zorundasınız. O nedenle inşallah Büyükçekmece halkı dikey yapılaşmaya izin vermez. Kentin belli bir yerinde dikey yapılaşma olabilir ama bunun kentin tamamına yayılması olumsuzluk ifade eder. Buna dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Ali İkram Tuna kimdir?
1977 yılında Siirt’ de doğdu. İlköğrenimini Siirt Kurtalan Yahya Kemal Beyatlı İlkokulunda, Orta öğrenimini ise İstanbul Üsküdar İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 2002 yılında Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler (burslu) bölümünden mezun oldu. Yükseköğrenimi döneminde sermaye piyasaları alanında staj yapan Kaymakam Tuna, 1998 yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “21. yüzyılda Dünya Ticaretini Etkileyecek Akımlar ve Türkiye” konulu makale yarışmasında birincilik ödülüne, 2000 yılında Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Beyin Göçü" konulu makale yarışmasında ikincilik ödülüne, 2001 yılında yine Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen “İhracatı Geliştirme Stratejileri” konulu yarışmada ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. 10.01.2003 tarihinde İçişleri Bakanlığı Araştırma-Planlama ve Koordinasyon Kurulunda meslek hayatına başlayan Kaymakam TUNA, Şubat 2005’te Batman Kaymakam adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine başladı. Bolu’nun Kıbrısçık ve Göynük ilçelerinde Kaymakam Vekili olarak görev yaptıktan sonra bir yıl süreyle Fransa’da Franche Comte Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Kaymakam TUNA; 2008-2011 tarihleri arasında Rize Derepazarı Kaymakamlığı, 2011-2013 Çemişgezek Kaymakamlığı, 2013-2017 Mardin Vali Yardımcılığı, 2017-2019 Ezine Kaymakamlığı, 2019 - 2022 Bulancak Kaymakamlığı görevlerinde bulunduktan sonra 21.03.2022 tarihi itibariyle Büyükçekmece Kaymakamı olarak görevine devam etmektedir. İleri düzeyde Fransızca ve İngilizce bilen TUNA, evli ve iki çocuk babasıdır.