Ataköy 1. Kısım 14 parselde yıllardır devam eden yeşil alana inşaat yapma çabasına itiraz eden vatandaşlar bir kez daha mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi heyetini kalabalık bir grupla karşıladı. 3 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin gelmeyeceğini bildirmesi üzerine, keşif ertelenmesin diye taraflara haber vermeden mahkemenin son dakika resen bilirkişi atamasına da itiraz eden vatandaşlar, “Bu acele niye?” dedi
Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin çağrısı ile Ataköy 1. Kısım da 564 ada, 14 parsel olarak bilinen alanın orjinalinde yeşil ve kreş alanı olduğunu belirterek inşaat yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar, mahkemenin gönderdiği bilirkişi heyetini kalabalık bir grupla karşıladı.
Söz konusu alana inşaat yapmak isteyen Albatros Turizm ve Otelcilik Şirketi avukatları ve şirketle ilgisinin ne olduğu bilinmeyen kişilerin de 14 parsel önünde toplandığı, itiraz eden vatandaşlara da parmak sallayarak sinkaflı cümleler kurduğu gözlendi.
Neler oluyor?
Yaklaşık 2 yıldır yılan hikayesine dönen 14 parselin imara açılmasıyla ilgili itirazlara son noktayı koyacak olan bilirkişi heyeti bir kez daha söz konusu alana geldi. Ataköy 1. Kısım yapılırken 2.649.69 metrekare imar artığı olarak parsellenen arsanın içinde havuz bulunan parka çevrildiğini ve kreş alanı olarak planlara işlendiğini belirten vatandaşlar adına konuşan Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ayfer Kaynar, Emlak Bankası’nın kapatılmasıyla imar atığı olan arsanın TOKİ’ye devrolduğunu, TOKİ’nin de Turistik Otel yapılmak üzere 2004 yılında arsayı Mustafa Yılmaz isimli bir şahsa sattığını, 2007 yılında ise arsanın el değiştirerek Albatros Turizm ve Otelcilik Anonim Şirketine devredildiğini anlattı.
Daha önce iptal edildi
Aynı yıl söz konusu arsanın imar durumunun turizm tesis alanına çevrildiğini belirten Kaynar, “1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılarak 0.90 olan emsal artırılarak 2.5 emsale çıkarıldı. 5 kat izni olan arsada yükseklik serbest bırakıldı. Konutların arasında içinde 50’ye yakın ağacın bulunduğu park özelliğindeki arsaya gökdelen için onay verildi. O dönemde yaptığımız çalışmalar ve itiraz davamız sonucu mahkeme, bu durumun şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararına aykırı olduğuna hükmetti. Deprem riski taşıyan bölgede 70 metre yükseklik verilmesinin sakıncalarının da anlatıldığı karar da 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile buna dayanak olan 1 / 5000 ölçekli Nazım İmar planlarını uyuşmazlık konusu olan söz konusu ada yönünden iptal etti” dedi.
Son dakikada bilirkişi değişimi
Mahkeme tarafından iptal ettirilen tüm yanlışlıkların Mayıs 2022’de yapılan planla yeniden tekrarlandığını ve ‘Kreş Alanı’ olarak belirlenen yeşil alana beton bir blok yerleştirmek amacına dönük olduğu nedeniyle Mimarlar Odası, Ataköy 1. Kısım Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Demokrat Parti, Bakırköy Sivil Toplum Kuruluşları Platformu ve çok sayıda vatandaşın imara açılan 14 parseli mahkemeye taşıması sonucu bir kez daha mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi heyeti alana geldi. Daha önce de defalarca kez bilirkişi raporu düzenlenen, Mimarlar Odası’nın dosyasını kök dosya seçerek alanla ilgili tüm dosyaların birleştirilmesi, arada çelişki varsa giderilmesi için son bir keşif yapılmasına karar veren mahkemenin 3 kişiden oluşan bilirkişi heyeti oluşturduğunu ancak 3 kişiden birinin öncesinde bildirdiği mazeretini kabul etmemesine karşılık keşfe katılmayınca yerine re'sen bir başka kişiyi atadığını söyleyen Ayfer Kaynar, “Keşfe gelen bilirkişi heyeti öncesinde taraflara bildirilir. Varsa itirazlar değerlendirilir. Bizler son dakika yapılan bilirkişi değişikliğine itiraz edeceğiz. Avukatlarımızda keşif raporuna bu şerhi koyarak imza attı” dedi.
Burası sarı öküz gibi!
Ataköy’ün kuruluşunda yapılan planlara sadık kalınmasını, Bölgedeki tüm yeşil alanların kamuya ait ve halkın nefes aldığı tek alan olduğunu belirten Ayfer Kaynar, ’Sarı Öküz’ benzetmesi yaptığı 14 parsele herkesin sahip çıkması çağrısında bulunarak, “Bu alanın Ataköy’e bir giriş kapısı olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 14 Parsel’in tam karşısında bulunan binanın da riskli yapı olduğu gerekçesi ile boşaltıldığı gözlenirken, binanın Kariyer Mühendislik ve İnşaat tarafından yenileneceği, söz konusu firmanın da Albatros Turizm ve Otelcilik Anonim Şirketi’nin kardeş firması olduğunu iddia eden vatandaşlar, “Bu alandaki binaların 7 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğuna dair alınan bağımsız raporlar var. Tabii ki risk görüldüyse yenilensin ancak beton bloklar arasında halkın nefes aldığı alanlara göz dikilmesin” diyerek, kendilerine sinkaflı cümleler kuran Albatros Turizm ve Otelcilik Anonim Şirketi çalışanları olduğunu düşündükleri kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.