İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Besi Bebekler görücüye çıktı

Besi Bebekler görücüye çıktı

New York’ta tez konusu olan Besi Bebekler, Adıyaman Günleri’nde İstanbullularla buluştu. Adıyaman’ın yöresel kıyafetlerini tanıtmak amacıyla oluşturulan Besi Bebekler İstanbullulardan tam not aldı

Okunma Süresi: 3 dk

Yenikapı’da başlayan Adıyaman Günleri tam hızıyla devam ediyor. Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısı Zahide Durmaz Akar da anneannesinin yöresel kıyafetlerinden yola çıkarak geliştirdiği Besi Bebekleri İstanbullularla buluşturdu. Besi bebek projesini geliştiren ve tüm dünyaya tanıtan Zahide Durmaz Akar hikayesini, “Besi benim ananemin adı, ananem geleneksel giyinirdi benim. Beni o büyüttü. O öldükten sonra, onun giymiş olduğu kıyafetleri bebeklere giydirerek adını tüm dünyaya tanıtma amacıyla başladım. Besi bebeklerin el, ayak, baş kısmı ahşaptan oluşmakta. İstediğiniz gibi hareket ettirebiliyorsunuz. Ayrıca tel var kırılma, dağılma, bozulma olmaz. Kumaşı el dokuma ipek kumaşlardan oluşuyor, kökboyama yapıyoruz” diyerek anlattı.
 

New York'ta tez konusu oldu
Besi bebeklerin New York’ta tez konusu olduğundan da bahseden Akar, “Baş bağlama şekline göre her bebeğin farklı bir köyden olduğu, zengin mi fakir mi, evli mi bekar mı, kaç çocuğu var, hangi aileden olduğu biliniyor. Besi bebekler New York Üniversitesi’nde tez konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrencilere sınav sorusu olarak soruldu.
 

Yenikapı'da görülebilir
New York’ta tez konusu olan Besi Bebekler, Adıyaman Günleri’nde İstanbullularla buluştu. Adıyaman’ın yöresel kıyafetlerini tanıtmak amacıyla oluşturulan Besi Bebekler İstanbullulardan tam not aldı. Yenikapı’da başlayan Adıyaman Günleri tam hızıyla devam ediyor. Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatçısı Zahide Durmaz Akar da anneannesinin yöresel kıyafetlerinden yola çıkarak geliştirdiği Besi Bebekleri İstanbullularla buluşturdu.
 

Adıyaman kültürü
Besi bebek projesini geliştiren ve tüm dünyaya tanıtan Zahide Durmaz Akar hikayesini, “Besi benim ananemin adı, ananem geleneksel giyinirdi benim. Beni o büyüttü. O öldükten sonra, onun giymiş olduğu kıyafetleri bebeklere giydirerek adını tüm dünyaya tanıtma amacıyla başladım. Besi bebeklerin el, ayak, baş kısmı ahşaptan oluşmakta. İstediğiniz gibi hareket ettirebiliyorsunuz. Ayrıca tel var kırılma, dağılma, bozulma olmaz. Kumaşı el dokuma ipek kumaşlardan oluşuyor,

50 kadına iş veriyor
Besi bebeklerin New York’ta tez konusu olduğundan da bahseden Akar, “Baş bağlama şekline göre her bebeğin farklı bir köyden olduğu, zengin mi fakir mi, evli mi bekar mı, kaç çocuğu var, hangi aileden olduğu biliniyor. Besi bebekler New York Üniversitesi’nde tez konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrencilere sınav sorusu olarak soruldu. Hala araştırma konusu, ödev konusu olarak da işlenmekte” dedi. Adıyamanlı kadınlara iş imkanı sağladığından da bahseden Akar, “Adıyaman’da bulunan Oturakçı Pazarı’nda tek kadın zanaatkarım. 50 kadına iş veriyorum. Kadınlarımızın ekonomik kazanç sağlayarak bağımsızlıklarını elde etmelerini sağlıyor onlara destek oluyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *