Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Ali Kaya: Bakırköy Pazarı rant alanı oldu!

Ali Kaya: Bakırköy Pazarı rant alanı oldu!

75 bin metrekare alanıyla Türkiye'nin en büyük pazarları olan Büyük Bakırköy Pazarı ile ilgili konuşan eski oda yöneticisi ve pazarcı esnafı Ali Kaya, “Pazar alanımız rant alanına dönüştürüldü. Dönemin belediye başkanı Kerimoğlu ile Oda Başkanı Mesut Şengün, pazar alanımızı yandaşlarına peşkeş çekti” iddiasında bulundu. Mevcut Başkan Ovalıoğlu’na seslenen Kaya, “Odanın değil, esnafın başkanı olun. Esnafın hakkını esnafa verin” dedi.

Okunma Süresi: 7 dk

Geçmiş dönemde Pazarcılar Odası yöneticiliği de yapan Ali Kaya, Ocak 2023’te açılan Büyük Bakırköy Pazarı’yla ilgili yaşanan süreci anlattı.

 

İstanbul Umum Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün ve dönemin belediye başkanı Bülent Kerimoğlu hakkında sert sözler sarf eden Kaya, “Odaya karşı değiliz, mevcut yönetime karşıyız” dedi. Esnafın sendikası konumundaki odalarının, esnafın çıkarlarını korumak, kamu kuruluşları karşısında hakkını savunmak, sorunlarına çözüm bulmak görevlerinden uzaklaştığını belirten Kaya, “Mevcut oda yönetimi bu görevlerinden uzaklaştı işi ticarete dönüştürdü. Bir odanın yöneticileri ticaret yapmaya başladıysa oradan ya kaçmak ya da karşı durmak zorundasın” eleştirisinde bulundu. Oda yöneticilerinin de esnaflardan oluştuğunu, bu kişilerin ticaretini yapmaya devam etmesinde elbette bir sakınca olmadığını ancak yönetici olarak pazar yeri satmak ve kiraya vermek gibi işleri yapmamaları gerektiğini söyleyen Ali Kaya, “Oda’nın işi özel sektör pazarına karşı çıkıp, kamuya ait pazar yerimizi el altından avukata, doktora, gazeteciye, müteahhide değil, önüne önlük bağlayıp işi yapanlara vermektir. Bir pazar yeri açma ve kapama yetkisi de belediyelerindir. Belediye odaya yazı yazar, oda da esnafa duyurur ve isteyen esnafın listesini verir. Beş yüz tahta var ise 5 bin başvuru da olabilir. Ama bu kura ile verilir. Büyük rantlarla paralarla verilmez” diye konuştu.

 

Aniden kardeş oldular

“Bizim açılan bu pazarımız yeni açılan bir pazar yeri değil, 60-70 yıllık geçmişi olan, geçmişte meydandan taşınarak, önce Çırpıcı Çayırı’na, sonrasında Osmaniye Mahallesi’ne gelen tarihi bir pazar” diyen Kaya, “Aradan yaklaşık 25 yıl geçti buranın kapatılma meselesi gündeme geldi. Dönemin belediye başkanı Bülent Kerimoğlu ile Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün’ün ilişkileri sıfırdı. Sonrasında nasıl oldu ise kardeş oldular. Bir ay önce pazarın kapatılması reddedildi, bir ay sonra kabul edildi. Dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu pazarcı esnafı ile iftar yemeğinde bir araya gelmiş ve pazarın üstünün kapatılması sözünü vermişti. Apar topar bizi sokağa attılar ve kazmayı vurdular. O dönem bir toplantı oldu ve yaklaşık 400 esnafa 3 bin 840 belgeli tahta alanı olduğunu açıklayan Oda Başkanı Mesut Şengün, esnaftan tahta başına 10 bin artı KDV alınacağını ve müteahhidin banka hesabına yatırılacağını söyledi. Pazarın cumartesi ve pazar olmak üzere 2 gün kurulacağını söyleyerek, harita üzerinde şeklini şemalini gösterdi. Türkiye'nin en lüks pazarı olarak içerisinde yürüyen merdivenler, otoparklar, kütüphane, mescit bulunan korkunç güzel bir pazar yeri gösterdiler. Devamında pazarı sokağa taşıdılar ve İncirli’den Bakırköy Meydana kadar pazar kuruldu. Bu süreçte trafik kilit seviyeye geldi. Vatandaş da belli bir kültüre alışmış esnaf da durumdan rahatsız oldu” ifadelerini kullandı.

 

Tek çivi çakılmadı!

O dönem bir ihale yapıldığını ve ihaleye 3 firmanın girdiğini belirten Kaya, “En düşük 138 milyon teklif veren firma ihaleyi aldı. 6 ay içinde bitecek denildi, esnaf olarak biz de her şeye tamam dedik. İkinci bir toplantı yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile yükselen dolar kuru da baz alınarak ihale 238 milyon oldu dediler. Hastanenin oradaki ağırlıklı sebze olan 840 tahtalık Salı Pazarı da kaldırıldı. Salı pazarının da yeni yapılan pazar yerine taşınmasına karar verildi ve dediler ki 840 tahta. Toplamda 80 tahta fazla çıktı, bunları da belediye noter huzurunda ihale ile satacak denildi. Oldu 3 bin 920 tahta. Pazar yeri daha bitmeden, halktan gelen şikayetler nedeniyle esnafı taşıyacağını söylediler ve esnaf olarak halkın haklı isyanını görüyorduk. Yaklaşık 1 buçuk yıl kaldık ve bizi çok iyi idare ettiler. Bizi apar topar götürdüler inşaatın devam edeceğini söylediler ama o günden sonra pazar alanına tek bir çivi çakılmadı” dedi.

 

Müteahhit ortada yok

Türkiye'nin en lüks pazarının betonlarından şakır şakır su aktığını ifade eden Kaya, “Yürüyen merdivenden vazgeçtik, ne bir badana boya var, ne demirler var. Otoparkın ve pazarın arka tarafının içi su doluyor. Müteahhit ortada yok. Biz pazara girdikten sonra, pazar alanını yarım bırakan müteahhit devamında tek bir çivi çakmadı. Kim olduğunu bilmiyoruz. Dönemin belediye başkanı Kerimoğlu bilboardlara varana kadar her yerde Türkiye'nin en lüks pazarı diye reklam yaptı. Burası şu durumda Türkiye'nin en çöp pazarı haline geldi. Salı Pazarı’nı da bu kez perşembeye çevirdiler, 3 bin tahta yeri sattılar. 840 tahta hak sahiplerinin, bizim ödediğimiz 10 bin+KDV’yi onlar da ödedi. Onlara pazarın en güzel yerinden verilmesi gerekirken, öyle yerler verildi ki adamların adı haritadan silindi. O arkadaşlarımız işgaliye ödemelerine rağmen bir gün tezgah açamadılar. Şimdilerde yeniden bir Salı Pazarı kurulması gündemde ve kurulması da gerekiyor çünkü o arkadaşlarımız gerçekten mağdur” açıklamasını yaptı.

 

Rant alanına çevirdiler!

Pazardaki 3 bin 920 tahta hakkında da konuşan Kaya, “Pazarcılar Odası Başkanı Mesut Şengün, 3 bin 785 tahta belgesi var demiş. Ona da amenna. O pazar yerinde atıl alanlar vardı. 24 sene hiç açmayan esnaf vardı. O yerler hepsi iptal edildi. Orada 1500-2000 arası pazar tahtası iptal edildi. O dönem Bakırköy Meydanı’ına giden esnafın yüzde 70'i gitti ve orası otopark olarak kullanıldı, parçacılar pazar açardı. Perşembe pazarını getirdiler 3 bin pazar tahtası sattılar. Atıl alandaki yerleri sattılar. Pazarda kaç tahta olduğu belli değil. Bizim pazar alanımızı Mesut Şengün ve Bülent Kerimoğlu rant alanına çevirdiler. 238 milyona ihale ettiler ama inşaat yarım. Cumartesi ve pazar pazarında 3 bin tahta 70 bin lira ve toplamda 210 milyon ediyor. Bu parayla zaten pazarın üstü kapanıyor ve esnafın para ödemesine gerek kalmıyor. Dürüst iş yapsaydılar perşembe pazarı için esnafın cebinden kuruş para çıkmadan Türkiye'nin gerçekten en lüks pazarını yaparlardı. Atıl yerlerde kurulan tahtaları da sattılar. Sığmadı dediler, pazar alanında İBB’ye ait olan alana kurulan tahtaları da kiraladılar. Bence bu alanlarda kurulan tahta sayısı, pazar yerindeki 3 bin 920 tahtanın içinde değil. Bize verilen bilgi zaten köprüden yukarısı değil, köprünün aşağısı. Köprünün oraya da 700-800 tahta konuldu. Köstebek yuvası gibi çizildi” eleştirisinde bulundu.

 

 

OVALIOĞLU'NUN SORUMLULUĞU YOK!

Pazar alanında kayıtlı 4 gözleme tezgahı olmasına rağmen gözleme enflasyonu yaşandığını belirten Ali Kaya, “Belediye bunlara nasıl belge vermiş? Pazarın orta kapısını önce açtılar sonra yasal değil, adliyeye zararı var diyerek kapattılar. Hadi hafta içi var diyelim, peki cumartesi pazar adliye tatilken ne zararı var? Cumartesi pazar o alanda izdiham yaşanıyor. Otoparkın üst girişi var ama onu da kapattılar. Otoparkın tek bir giriş çıkışı var ve hafta sonu o bölgede trafik kilit oluyor. Ayrıca alanda 2-3 katlı pazarcılar odası yönetim binası biz esnafların parasıyla yapıldı. O bina esnafındır. Sonrasında imarı yok denildi, peki neden yapılmasına izin verdiniz? Pazarın dağılış biçiminden bugünkü haline kadar mevcut başkan Ayşegül Ovalıoğl’nun zerre sorumluluğu yok. Tüm sorumluluk geçmiş dönem belediye başkanı Bülent Kerimoğlu'nundur. Bizim esnaf olarak Sayın Ovalıoğlu’ndan istediğimiz, yürüyen merdiven değil. Müteahhit gelsin bizim yarım kalan yerlerimizi tamamlasın. Ovalıoğlu’ndan ricamız geçmiş dönem başkanın hatalarını düzeltsin, bizim hizmet binamızı parasını ödeyen esnafa teslim etsin” dedi.

 

 

ESNAFIN BELEDİYE BAŞKANI OLUN!

Bakırköy Belediye Başzkanı Ayşegül Ovalıoğlu'na seslenen Ali Kayta, “Tüm esnafın desteğini almak istiyorsanız mevcut pazarcılar odasının değil, esnafın belediye başkanı olun. Dediklerine inanmayın. Eskiden ‘Pazar yerleri ekmeğimizdir’ diye slogan atardık. Artık biz esnafın değil, oda başkanı ve yandaşı birkaç yöneticinin ekmeği oldu. Bizim değil, onların ekmeği. Pazar çığrından çıktı. Esnaftan öyle yüksek kiralar alıyorlar ki korkunç. Esnaf kirasını çıkarabilmek için ürünü yüksek fiyatla satmak zorunda kalıyor. Pazardaki fiyat AVM'lerdeki fiyatları solladı. Bir günlük kira bedeli 3-5 bin lira olur mu?” diye sordu. Başakşehir ve Bahçeşehir’de de pazar yerlerini kişilerin değil, belediyenin kiraya verdiğini ifade eden Kaya, “Belediye İSPARK gibi bir şirket kurmuş. Tahta sahibi pazarcı o gün gelmeyeceğini bildiriyor, belediye de sırasıyla pazar tezgahı kiralamak isteyen esnafa kiralıyor. Tahta sahibi de kira bedelini gidip yönetimden alıyor” diyerek, Bakırköy Belediyesi’nin de konuya el atması gerektiğini belirtti. Kaya “Pazarlar esnafın ayağının altından kaydı gitti. Bakırköy’de bir müteahhitin pazarda 70 tane tahtası var ve internet üzerinden yer kiralıyor. Bu 70 tahta nereden bu müteahhite geldi? Bunun gibi onlarca örnek var” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *