İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi İstanbul Haberleri Akılları karıştıran bir vaat!

Akılları karıştıran bir vaat!

Küçükçekmece’den geçen Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki Bakırköy Menekşe Mahallesi’ndeki 50 dönümlük arazi üzerinde Keleşler İnşaat'ın ’Kentsel Dönüşüm’ kapsamında inşaat vaadi vatandaşları çelişkiye düşürdü

Okunma Süresi: 4 dk

Uzunluğu 45 kilometre olarak hesaplanan ve 8 kilometrelik kısmı Küçükçekmece’den geçen Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki E-5’e cephe ve konum itibariyle bir tarafı Marmara Denizi’ni bir tarafı ise Küçükçekmece Gölü’nü gören 50 dönümlük arazi gerek 1%5000 gerekse 1/1000’lik planlarda “Yapı Yapılamaz” heyelan bölgesinde. Bu günki fonksiyonunda yeşil alan olarak geçen alanda oturan vatandaşlara toplantı düzenleyerek inşaat sözleşmesi yapan Keleş İnşaat’ın, plansız alana inşaat yapma vaadi bazı soruları da beraberinde getirdi. “Keleş inşaat bakanlıktan büyük mü? Plansız alana inşaat yapma vaadi veren Keleş İnşaat neye güveniyor? Devletin bakanlığına plan yapma yetkisi mi verecek?” 1926’da kurulan ve 1992 yılında bugünkü sınırlarına ulaşan Bakırköy’ün Basınköy Mahallesi Menekşe alanındaki 50 dönüm arazinin bir kısmının Pars Ailesi’ne ait olduğunu, işgalci konumuda olan gecekondulara iskan verilmesi koşuluyla Bakırköy Belediyesi’ne bağışladığı belirtilirken, o günden bu güne tapularını alamadığını söyleyen bazı vatandaşlar, Keleşler İnşaat’ın yaptığı toplantıda tapu olmayanların hiç bir hakkı olmayacağını söylediğini belirtti. Planı olmayan ve heyelan bölgesinde olan 50 dönümlük araziye ilişkin müteahhit firmanın böyle bir faaliyete girmesi “Müteahhit firma neye güvenip inşaat sözü veriyor?” sorusunu akıllara getirdi.
 

Müteahhit örnek hazırlamış
Eston Yapı AŞ’nin yüklenici olduğu müteahhit firmanın hazırladığı sözleşmeye göre;
* Daireler 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 ve 5+2 formlarında olacak.
* İnşaatın tamamlanma ve dairelerin teslim süresi inşaat ruhsatının alınmasından itibaren en geç 36 ay içinde tamamlanacak.
* Toplam arsa alanı 50.548 m2 olup müteahhit firma arsa alanının 1,6 katı kadar yani 80.877 m2 satılabilir alan yapacağını taahhüt ediyor.
* Yapılacak yapıların %48'i mülk sahiplerine, %52'si müteahhide ait olacak.
* Arsa alanının büyümesi durumunda dağıtım yine bu oranda yapılacak.
* Arsa karşılığı inşaat, müteahhit mal sahiplerinden yapım maliyetleri için para almayacak.
* Devletin verdiği kira yardımı dışında daire başına aylık 7.000 lira kira ödemesi ve 10 bin lira nakliye ödemesi yapacak.
 

Belediye uyuyor mu?
50 dönümlük plansız alanda dönüşüm yapmak için yaklaşık 180 hane halkına toplantı düzenleyen Keleş İnşaat’ın, düzenlediği sözleşmeden alanın hissedarı Bakırköy Belediyesi, Bakanlık ve Devlet Demiryolları’nın bilgi sahibi olup olmadığını soran vatandaşlar, “Bilgi sahibiyse neden sessiz? Bundan sonra da sessiz mi kalacaklar? Hissedarı oldukları alanı vatandaşları adına koruyacak mı” diye sordu.
 

Satışa çıkarmıştı
Keleş İnşaat’ın ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında heyelan bölgesinde kalan 50 dönüm araziye inşaat yapma talebi, Bakırköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl tamamı belediye mülkiyetindeki 33 dönüm yeşil alanı satışa çıkarma çabasını akıllara getirdi.. 8 yıldır başkanlığını yürüttüğü Bakırköy Belediye Meclisi’ne 8 kez katılmayan Başkan Bülent Kerimoğlu, 7 Haziran 2021 tarihinde katıldığı meclis toplantısına başkanlık etmiş, CHP’li 14 meclis üyesinin onayı ile mülkiyeti belediyeye ait yaklaşık 33 bin metrekare rezerv alanın satışı için yetki almıştı. Meclis oturumu öncesi yapılan grup toplantısında CHP Grup Başkanı Celal Sevinç’le birlikte 8 meclis üyesinin ‘Ret’ oyu vererek toplantıya katılmadığı kamuoyuna yansımış, kendilerine ‘Hukuk Komisyonu’na gideceği söylendiği için toplantıya katılan, oturumda ise başkanlık teklifi olarak gelen kararın okunmasıyla birlikte Ak Parti Grubu meclisi terk etmişti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 33 dönüm yeşil alanın meclis kararı ile satışa çıkarılmasını mahkemeye taşımış, “Yürütmeyi durdurma” ve ‘Satış kararının iptali’ davası açmıştı. Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’da konuyu mahkemeye taşıyarak Bakırköy Belediyesi’nden davacı olmuştu. İstanbul 13. İdare Mahkemesi, dava konusu taşınmazın hali hazırda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında "park ve dinlenme" alanında kaldığını, bu nedenle satışı yapılabilecek taşınmaz statüsünde olmadığını ve davalı idarece planda ayrıldığı fonksiyona ilişkin hizmette kullanılmayacağına yönelik herhangi bir beyanda bulunulmadığını belirtmiş, Belediye Meclisi'nin 07 Haziran 2021 tarih ve 40 sayılı kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak "Yürütmeyi Durdurma" kararı vermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *