Dünya

İsrail karıştı! Netanyahu'ya rehine baskısı

Hafta sonunda Gazze'de altı İsrailli rehinenin ölü bulunması İsrail'in çeşitli yerlerinde şiddetli gösterilerin fitilini ateşledi.

Abone Ol

CNN'e göre Pazar gecesi ülke genelinde 500 bin kadar protestocu sokaklara döküldü ve bu 7 Ekim'deki terör saldırısından bu yana düzenlenen en büyük protesto gösterisi oldu.

Özellikle başkent Tel Aviv'de binlerce protestocu sokaklara döküldü ve burada polisle şiddetli çatışmalar yaşandı.

İsrail polisine göre şu ana kadar 29 kişi gözaltına alındı.

Göstericiler, İsrail hükümetinin son İsrailli rehinelerin teslim edilmesini sağlayacak bir anlaşmayı müzakere etmeyi başaramamış olmasından memnun değil.

İşçi sendikası Hisdarut, hükümeti protesto etmek amacıyla Pazartesi günü İsrail genelinde grev ilan etti.

Uçuşlar durdurulacak

Grev kapsamında, İsrail'in dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda yerel saatle 08.00'den itibaren uçuşların durdurulacağı bilgisi paylaşıldı.

İsrail genelinde yeme içmeye yönelik işletmeler, sinema salonları ve eğlence mekanları ise esir ailelerine destek için pazar akşamından itibaren kepenk kapatacağını duyurarak müşterilerine "gösterilere katılmaları" çağrısında bulundu.

Televizyon kanallarında program değişikliği

İsrail'in Kanal11, Kanal12, Kanal13 gibi televizyon kanalları akşam saatlerinde eğlence programlarını iptal ettiklerini bunun yerine "Gazze'deki esirlerle ilgili programlar" yayınlayacaklarını duyurdu.

Bazı bankaların da içinde yer aldığı özel sektörden 200 büyük şirketin temsil edildiği İsrail İş Forumu'nun da benzer şekilde, gerçekleştireceği görüşmenin ardından greve katılması bekleniyor.

Esir ailelerinden Netanyahu'ya suçlama

Gazze’de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu platform, "son olarak Gazze-Mısır sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'nda işgali sürdürmekte ısrarı eden ve esir takası anlaşmalarını baltalayan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu" 6 İsrailli esirin ölümünden sorumlu tutmuştu.