IKBY’de 20 Ekim startı verildi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) 20 Ekim’de gerçekleşecek parlamento seçimine gün sayıyor…

Abone Ol

Sadece Kürtlerin değil tüm dünyanın gözü kulağı orada çünkü bölgenin neredeyse tek huzurlu ve güvenli alanı sayılabilecek IKBY topraklarının; “huzuru mu yoksa kaosu mu” tercih edeceği merak ediliyor.
Tam kadro seçim startı veren KDP’nin (Barzani Yönetimi) önünde güncel bir propaganda takvimi olacak. Bu takvimde IKBY’nin dünü ve bugünü kazanımlar üzerinden kıyaslanıyor. Yapılan altyapı-üstyapı çalışmaları, sosyal-kültürel faaliyetler, tarıma ve hayvancılığa verilen destekler, dünya pazarına satılan tarım ürünleri, eğitim kalitesinin üst düzeye çıkarılması, kadın istihdamının arttırılması, gençlerin üretime kazandırılması, teknolojik yatırımların hayatın her alanında işleyişe girmesi, güvenlik güçlerinin kurumsal standartlarının geliştirilmesi, yolların-köprülerin-tünellerin-alt geçitlerin dünya standartlarına uygun inşa edilmesi, can ve mal güvenliğini korumak amacıyla trafik uygulamalarının teknolojik cihazlar eşliğinde sıkı denetlenmesi, yeşil alan çalışmalarının arttırılması, su ve elektrik temini için hayata geçirilen baraj projeleri, kurumların hizmet standartlarının iyileştirilmesi ve daha pek çok hizmetin vatandaşlara aktarılması var KDP’nin seçim ajandasında…

IKBY’ye her gidişimde gerçekleştirilen hizmetlerin sebep olduğu olumlu değişimlere bizzat şahit oluyorum. Bu durum beni de mutlu ediyor çünkü komşumuzun kalkınması, huzuru, güvenliği bize de yansıyor elbette.

Başkan Mesud Barzani’nin KDP’nin aday tanıtım programında yaptığı anlamlı konuşmasından yansıyan motto niteliğindeki başlıklar Kürtlerin onlarca yılının özeti niteliğindeydi.

Başkan Mesud Barzani yaptığı konuşmada IKBY’nin tüm manevi değerlerini öne çıkarırken mücadele ve kazanım ruhuna, bugünlere gelebilmek için yürünen zorlu yollara, özgürlük mücadelesinde şehit verilenlere, Peşmerge’nin değerine değindi.

 Başkan Mesud Barzani adaylara önemli bir mesajı da vardı; “polemiklerden uzak durun”.

Adaylara; “dikkatli olun sizi gereksiz bir kavgaya sürüklemesinler. Dili uzun olanın eli kısadır. Çoğu zaman 'sorumsuz' kişilere cevap vermemek cevap vermektir aslında…” diyen Başkan Mesud Barzani bu konuşmasıyla büyük takdir topladı.

KYB’de Bafel Talabani’nin konuşması ile seçim çalışmalarına başladı. Hizmete yönelik projelere değinmeyen Bafel Talabani yaptığı konuşmanın her cümlesinde KDP’yi suçluyordu. Kürt kimliğine sahip çıkacağını ve IKBY’de yaşayan herkesi Kürt olarak gördüğünü söyleyen Bafel Talabani’yi dinleyince zihnimde Türkiye ve dünyadan  pek çok “hiddetli milliyetçinin” emsali belirdi.

Ortadoğu’nun yanıp kavrulduğu ve 3.Dünya Savaşı’nın başladığı yılları yaşarken halkların ihtiyacı olan şey milliyetçilik ve ayrıştırıcı söylemler değil elbette. Halkların ihtiyacı olan; diplomasiyi ve bürokrasiyi başarıyla yöneten, mantıklı, akılcı, kazanımcı, halkını her anlamda koruyan yöneticilerdir. Bu saatten sonra maceraya ve keskin tavırlara yer yok bu coğrafyada desek de bir kesim ısrarla kaos demeye devam ediyor maalesef.

IKBY halkı da içinde bulunduğu tablonun farkında.  Bir yanda PKK, diğer yanda yeniden ısınma turlarına başlayan DEAŞ, öte tarafta Lübnan-Suriye-Yemen’den başlaması beklenen tehlikeli göç dalgası, İran’ın varlığı ve küresel baskılar bölge ülkeleriyle birlikte IKBY’nin de önündeki ajanda da duruyor.

20 Ekim’de sandık başına gidecekler “Kürtler için ya tamam ya da devam” noktasında tarihi bir öneme sahip. Süleymaniye’nin Erbil’den ayrılması uzun zamandır dile getirilen bir proje olsa da KYB ve Süleymaniyeliler şimdi bu fikre temkinli bakıyor çünkü Ortadoğu’nun içinde bulunduğu şartlar itibarıyla bu kopuşun nereye varacağını artık kimseler tahmin edemiyor.