Sırtçantam ekibi olarak 2015 yılının kış aylarında Yenice Belediyesi'nin tanıtım işini görüşmek için bölgeye gittiğimizde, günümüzde ulaşacağımız seviyeye geleceğimizden ekip olarak emindik. Yaptığımız ilk görüşmenin sonucunda Yenice Belediyesi Başkanı Zeki Çaylı'nın sunduğumuz 4 yıllık yol haritasını benimsemesi bizi rahatlattı.

Yenice’nin tanıtım projesini her yıl eser verecek şekilde planladık. İlk yıl Sırtçantam dergisine ‘Doğa Yenice’dir sloganı ile kapak konusu yaptık. İkinci yıl ‘Bir Ormana En Çok Hangi Renk Yakışır’ belgesel filmini ilgilisi ile buluşturduk. Üçüncü yıl ‘Yenice Gezi Rehberi’ ve ‘Ihlamur Kokulu Yenice’ fotoğraf albümlerini hazırlayıp bastık. Dördüncü yıl için markalaşma ve eksik kalan diğer işlerin yapılması için planladık.

2023 vizyonu

Bu arada, Yenice’nin tanıtımı için dört fragmanı ilk yılın sonunda www.dogayenicedir.com internet sitesini de aynı yıl içerisinde faaliyete soktuk. Bunlara ek olarak Yenice’nin 2023 yılına kadar yapması gereken eylem planın da bu yılın başında açıkladık.

Tüm planlarımızı 4 yıla yayarak gerçekleştirdik. Yenice Belediyesi ile Sırtçantam ekibinin hayallerini birleştirip ortak bir planda uzlaşıp çok iyi bir ekip oluşturduk. Zaman zaman görüş farklılıklarımız olsa da sonuçta bu günlere geldik.

Marka şehir

Yenice için Türk Patent’e iki marka başvurusunda bulunmuştuk. 2015 yılında tanıtım projesi ile birlikte inşaatı süren tesise de bir isim bulmamız gerekiyordu. Tesis daha bitmeden ismini koyup, tescil işlemlerini tesisin açılışına yetiştirdik. 2015 yılında Yenice Seyir Terası olarak başlayan proje; açılışı 14 Nisan 2018 tarihinde Yenice Ihlamur Teras olarak yaptı.

Ihlamur Teras’ın açılışında konuşma yapmak için ismim anons edilince açıkçası şaşırdım. Özet olarak; “Yeniceliler bugünü ve başkan Zeki Çaylı’yı hiç unutmayacaklarından eminim ve unutmamalılar” demiştim. Hala aynı fikirdeyim…

Örnek proje

Yenice Belediyesi, ülkemizde çok az görülen sabır, kararlılık ve ekip çalışması ile bölgesinin kalkınması için büyük bir adım attı. Her yılını planlanan bu adım emin olun birçok bölgeye örnek olacaktır. Ama unutulmaması gereken konu; Yenice daha uzun sürecek bir yolun başına erişti. Yolun başına ‘Ihlamur Kokulu’ bir şehir olarak çıkıyor. Mevsiminde ıhlamur kokan bu şehir kırsal kalkınmanın temelini atarak ilerleyecek. Hedeflediğimiz Cumhuriyetimizin 100. yılına sadece ülkemizde değil, tüm dünyaca bilenecek bir bölge olarak çıkacak. İşte o kutsal gün yani Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bölgenin 50 yıllık gelecek planlarını yapacak.

Nerede kalmıştık?

Bugünden sonra başta Yenicelilere, ardından bu projeyi başlatan Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı ve ekibine büyük görevler düşüyor. 2015 yılında başlayan bu projenin çok uzun soluklu ve sürdürülebilir olması için önümüzdeki günlerde elimizi hep beraber taşın altına koymalıyız. Günümüzün moda deyimi ile ‘Nerede kalmıştık’ demeliyiz. Aslında hiçbir yerde kalmadık, hep yolda idik ve olacağız. Yenicelilerden ve başkandan gelecek için kuvvetli bir çığlık daha bekliyoruz. Sadece ülkemiz için değil, dünyaya örnek olma adına bekliyoruz. Restorasyon projelerle değil, uzun soluklu planlar hazırlanarak kararlılıkla uygulanacak projelere ihtiyaç var.

UNESCO Dünya Doğal Miras Listesi

Yenice’nin bugünden sonraki hedefi UNESCO’nun ‘Dünya Doğal Miras Listesi’ne girmek olmalıdır. Bu hedefe giderken bölgedeki tarım, hayvancılık ve ormancılığı turizmi de düşünerek şekillendirmeli. Bu yılın başında açıklamış olduğumuz; 2023 Yenice Doğa Turizm Eylem Planı baz alınarak yürümekte yarar var. Eylem planı devletimizin ilgili diğer kurumlarının da görüşleri alınarak revize edilebilir. Biz ekip olarak başarı merdivenine bir basamak koyduk. Masaya konuşulacak bir fikir sürdük. Artık bu sürülen fikir üzerinden konuşabiliriz. Gerçekçi ve ayağı yeren basan bir yol haritası olarak düşündüğümüz bu eylem planını uygulamanın zamanı geldi.

Havza boyutunda eşgüdümlü çalışma yapılmalı

2015 yılından bu yana yol haritası ile çalışan bir ekip ve sonuçlar var. Ihlamur Teras isimli bir işletme ve Ihlamur Kokulu Yenice isimli şehir mottosu var. Ortada yapılan çok sayıda yayın var. Yenice projesi tüm siyasi ve bölgeci düşüncelerin dışında değerlendirilmeli. Mikro milliyetçilik ve siyasi farklılıklar olmamalı. Safranbolu, Bartın ve Devrek ile birlikte havza boyutunda değerlendirilmeli. Hatta bu değerlendirilmeye Eskipazar ve Mengen’de ilave edilmeli.

Ülkemizin bir Yenice’si daha yok. Böylesine bir blok orman yok. Karabük, Bolu, Bartın ile Zonguldak arasında kalan ıhlamur kokulu bu bölge hepimizin. Turizmde büyük paralar elde etmek için bir anda onlarca tesis yapılmamalı. 2023 yılına kadar tüm hareket gözlemlenip bölgenin sürdürülebilir turizm ekonomisi yaratılmalı.

Biz Sırtçantam ekibi olarak görevimizi yapmış bulunuyoruz. Bu aşamadan sonra yapmamız gereken yayımları yılsonuna kadar teslim edip başka coğrafyalara yelken açacağız. Ortaya, yapılan çalışmaların sonucunda bir eylem planı emanet ediyoruz. Bu emanet hepimizin. Bölgenin fabrikaya, HES gibi projelere ihtiyacı yok. Kırsal kalkınmasının temelini oluşturan tarım ve hayvancılığı turizm olgusunu da düşünerek hareket edilmesi durumunda başarı kendiliğinden gelecektir. Bölgede ormanlıkta yapılmakta. Yenice’nin kendisi fabrika yani.

Umarım Yenice hep ıhlamur kokar…