Ekonomi

Hububat ve bakliyat ihracatı 9 milyar dolara yaklaştı

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), hububat sektörünün eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Abone Ol

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörünün 2024 yılı Türkiye geneli eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 düşüşle 965,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Eylül ayında İHBİR’in ihracatı da yüzde 0,06’lık artışla 303,2 milyon dolar oldu. Türkiye geneli hububat sektörü ihracatı ise yılın dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,57 düşüşle 8,72 milyar dolar olarak gerçekleşti. İHBİR’in dokuz aylık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artışla 2,66 milyar dolara çıktı.

İhracatta Irak başı çekiyor

Eylül ayında Türkiye genelinde en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk üç ülke sırasıyla Irak, Suriye ve Cezayir olurken; dokuz aylık periyotta ise en çok ihracat yapılan ülkeler Irak, Birleşik Devletler ve Suriye olarak sıralandı. İHBİR’in ihracatında eylül ayında Irak, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler ilk üçte yer alırken, dokuz aylıkta Birleşik Devletler, Irak ve Birleşik Krallık öne çıktı. Ürün gruplarına bakıldığında ise Türkiye geneli eylül ayında en fazla ihracat pastacılık ürünlerinde olurken, onu diğer gıda müstahzarları ve bitkisel yağlar takip etti. İHBİR’in ihracatında ise ilk sırayı diğer gıda müstahzarları aldı. Şeker ve şeker mamulleri ile bitkisel yağlar sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu.

‘Maliyet artışları ihracatçıyı zorluyor’

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, ihracatçıların yaşadığı en büyük sorunlardan birinin artan maliyetler olduğuna dikkat çekti. Taycı, “Maliyetler, özellikle enerji, işçilik ve ulaşım giderlerinin artışıyla birlikte kritik bir noktaya gelmiş durumda. Döviz bazında fiyatlara yansıtamadığımız bu artışlar ihracatçılarımızı ciddi anlamda zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Taycı; maliyet baskısının hafifletilmesi adına devletin enerjide, özellikle elektrik ve doğalgazda, ihracatçılara destek vermesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, SGK primlerinde de bir düzenleme talep eden Taycı, uzak pazarlara yapılan ihracatta navlun desteği verilmesinin de sektörü canlandıracağını ifade etti.

Sektörün genelinde eylül ayında yaşanan sert düşüşe karşın İHBİR olarak ayı küçük de olsa bir artışla kapatmayı başardıklarını anlatan Taycı, “Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi İHBİR’in daha çok işlenmiş tarım ürünleri, yani paketlenmiş raf ürünü üretiyor olması. Küçük gramajlar ve katma değeri yüksek ürünler sayesinde olumsuz gelişmelerden daha az etkileniyoruz. Yine, aynı şekilde İHBİR’in yıl içerisinde direkt olarak kendisinin organize ettiği 6, iştirakçi olarak da katıldığımız 5 farklı fuar var. Düzenli hedef olarak görmüş olduğumuz tüm ülkelerden satın alma heyetlerini buraya getiriyoruz. Aynı zamanda, yurt dışındaki bazı pazarlarda iyi satabileceğimiz ürünleri ve firmaları sektörel ziyaret programı altında o ülkelere götürüp pazarı görmelerini, alıcılarla buluşmalarını sağlıyoruz. İHBİR olarak, bu noktada çok aktif ve faal bir birliğiz.” dedi.