Futirist kafasındaki insanların kitaplarını ve makalelerini okumayı severim.
Futirist kafasındaki insanların kitaplarını ve makalelerini okumayı severim. Benim hayal dünyamın yetmediği alanlarda, bilgileri ile hayallerini bir araya getirerek ortaya koydukları vizyonlarla hayal dünyamı zenginleştirirler. Ancak, bu kadar çok değişkenin olduğu bir matrikste geleceğe ilişkin öngörülerin genellikle fal bakmaktan çok da isabetli olmadığını belirtmek de gerek.
Bir de görünen köyün kılavuz istemediği durumlar mevcut. Bugünden yapay zeka, karma gerçeklik ve blockchain teknolojilerinin geleceğin şekillenmesinde başat rolü de geçelim, önümüzdeki bir kaç on yılda toplumsal paradigma kırılmalarına ve kaymalarına yol açacakları net. Tanım itibariyle paradigmaları sarsacak hususlar daha önce vukuu bulmuş hususlar olmadıkları için mevcut gerçeklikle uyumlu değiller ve tahmin edilmeleri çok zor. Tarihte bu tarz kırılmalara yol açan bir örnek dünyanın yuvarlak olmasının ispatlanmasıydı, mesela. Bahsekonu etkiler bu derece derin etkiler. Bir başka deyişle, toplumsal depremler.
Konuya ilişkin bir çok tartışma artık sadece bilimsel çevrelerde tartışılmıyor. Bizzat yaşanıyor. Bu durumun bir çok insanda tedirginlik yarattığı açık. Ancak bir gerçek var. Teknolojik dönüşüm öyle bir şey ki, faydaları getirmiş olduğu toplumsal zarardan daha fazla. O yüzden, 19. YY’da İngiliz tekstil işçilerinin başlattığı Nudizm hareketinde olduğu gibi, teknolojik ürünlere zarar vermek, yok etmek düşünceleri ancak duygusal ve aslında içinde biraz da acıma ve üzülme duyguları içeren düşünceler. Bir başka yol, bu değişimi beğenmiyorsak, daha iyisini ortaya koymak. Bu yolda çaba veren insanlar her toplumda en aranan insanlar. Ancak bu yol uzun ve zahmetliyse elde kalan yol, değişimin gittiği yönü takip edip uyum sağlamak. Bu da sürekli bilgiyle iç içe olmak, sürekli yeni yetkinlikler kazanmak veya olan yetkinlikleri artırmak ve değişime uyumlu olmak demek. Peki nasıl?
Kanıtları takip edin
Daha önce de yazılarımızda belirttiğimiz gibi. İş yapma şekilleri tamamen değişmekte olduğu için eski işlerin bir çoğu yok olmaya başladı ve işler o eski bildiğimiz yöntemlerle yürümeyecek. Ancak bu dönüşümle beraber yepyeni iş imkanları ortaya çıkmaya başladı bile. Bu değişime uygun yetkinlikleri ve eğitimleri alan insanlar için hayatın çok daha kolay olacağı şüphe götürmez bir gerçek ve maalesef iş dünyasının hızı, eğitim dünyasının hızından oldukça fazla olduğu için de ilgili becerileri ve yetkinlikleri okulda kazanmak da tanım gereği mümkün değil. Yetkinliklerinizi geliştirin, becerilerinizi arttırın.
Temel konularda bilgilenin
Yapay zeka, yapay zeka denip duruluyor. Nedir bu yapay zeka? Nasıl çalışır, mantığı nedir? Neden bu kadar önemli? Temel mantığını kavrayın. Blockchain kelimesini duyup duruyoruz. Böyle ekranlardan bir paralar alınıyor kripto para diye, bunlardan yüzlerce var, bir koyup bin alıyorsun falan. Oysa blockchain teknolojisi aslında ne öneriyor, nasıl değişimler öngörüyor, bunları bilin. Hem kim bilir, konuların içine girdikçe bireysel bir ihtiyacınıza binaen bir fikir geliştirirsiniz ve hem kendinize hem de insanlığa faydanız dokunur.
Sözün özü… İnsanlar rahatlığı değişime tercih ederler ve konfor alanımızı bozacak her türlü gelişmeyi “kötü” olarak damgalarlar. Çok da anlaşılmaz bir durum değildir, sonuçta bu kadar teknolojiyi de aslında daha fazla tembellik yapabilmek için geliştiriyoruz. Ama siz özellikle tam da bu dönemde konfor alanınızı terk edin. Geleceğin bizi nereye yönlendirdiğini belki kontrol edemeyiz ancak değişim için hazırlanabiliriz ve yıkıcı etkilerinden kendimizi koruyabiliriz.