Her kayıp zamansızdır

Abone Ol

Bundan 6 yıl önce terden ıpıslak olmuş gömleği ile eşimi hastaneye yetiştirdiğimizde onun yeni yaşamının ilk günü başlamış oldu. Kalp kriziydi. Çok şükür ki durumu olabilecek en iyi şekilde atlattı. Ancak sonradan düşününce bildiğinizi sandığınız her şeyi unuttuğunuzu fark ediyorsunuz. O an aslında ne yapmalıydım? Bizim durumumuzda yapılabilecek en iyi şey hızla hastaneye yetişebilmekti. Başardık. Ancak her zaman öyle olmuyor. Yaşayan bilir. 

Metin Arolat genç diyebileceğimiz bir yaşta aramızdan ayrıldı. Sadece bir şarkıcı değil aynı zamanda başarılı bir yönetmendi. Pek çok sanatçı ben sahnede ölmek istiyorum der. Arolat sahnedeyken fenalaşarak yaşamını yitirdi. Ancak öyle mi isterdi bilemeyeceğim. Fakat ben böyle üretken bir sanatçının daha uzun yıllar yaşamasını isterdim. Maalesef olmadı. Kalp krizini anlamak her zaman mümkün olmasa da koldaki uyuşukluk terleme vs gibi bazı belirtileri dikkate almak önemli. 

Son yıllarda kalp krizi vakalarında artış olduğuna dair yaygın bir kanı var. Bunun sık sık dile getirildiğini duyuyorum. Ancak önemli olan rakamlar. Konu özellikle pandemi sonrası oldukça konuşulur oldu. Türkiye’de her yıl 200 bin kişinin kalp krizinden hayatını kaybettiği değerlendiriliyor. Dünya üzerinde yılda 18,6 milyon kişi kalp damar hastalıkları sebebiyle yaşamını yitiriyor. Ani ölümlerin yüzde 80’i de ani kardiyak ölümler. Kalp krizi vakalarındaki artışın dikkatle incelenmesi toplum sağlığı açısından önemli. Pek çok yakınım arkadaşım kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrıldı. Ne yazık yakın zamanda yeğenim de... Son zamanlarda sağlıkta çığır açan şu yöntem hayat kurtarır nitelikte vs gibi başlıklarla dikkatimi çeken haberleri okurken aklıma sıkça gelen şey hastalık türünden bağımsız olarak söylüyorum bu yöntemle kaç kişi kurtulabilirdi oluyor. Kaç yakınım sevdiğim insan... Böyle düşünmek üzülmeme sebep olsa da sağlık alanındaki her gelişme dikkate değer.  

Hasbelkader tanışma fırsatı bulduğum 90’lar pop müziğinin unutulmaz isimlerinden olan Arolat’ın ani vefatı hepimizi üzdü. Unutulmaz şarkılara kliplere reklam filmlerine imza atan sanatçıyı her zaman sevgiyle hatırlayacağım...

Ne denir her kayıp zamansızdır. Arolat’ınki tam anlamıyla öyle oldu. Kendisine rahmet sevenlerine başsağlığı diliyorum.