Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.09.2024 12:00 Güncelleme: 13.09.2024 15:25

Ziraat Yatırım: Dolar/TL'de 34,0 civarında hareket devam ediyor

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre Dolar/TL'de 34,0 civarında hareket devam ediyor ve günün geri kalanında da 34,0 seviyesi civarındaki yatay hareket gün boyu devam edebilir.
Ziraat Yatırım: Dolar/TL'de 34,0 civarında hareket devam ediyor

Ziraat Yatırım'ın raporunda şu ifadeler kullanıldı:

"USD/TRY: Dün ABD'de ağustos ayı ÜFE verileri takip edildi. Buna göre, manşet ÜFE, aylık bazda ağustosta %0,2 artarak beklentilerin (%0,1) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %2,1'den %1,7 seviyesine geriledi ve böylece son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Bu haftanın öne çıkan verileri olan TÜFE ve ÜFE'den önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısında yön tayin edecek net bir sonuç çıkmadı. Fed'den önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda 25 baz puan beklentileri devam ederken daha agresif indirimler ihtimalinin azalması piyasalarda stabilite sağlıyor. Japon Yen'indeki güçlenmeye karşın borsalarda kısmen de olsa iyimserlik var. Öte yandan, ECB dün beklendiği gibi faizleri 25 baz puan indirirken, EURUSD paritesi yükseliş kaydetti. Bu sabah da parite artıda kalma eğilimi var. Bugünkü veri takvimine bakıldığında ABD'de, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Yurtiçinde ise TCMB tarafından eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi bu sabah takip edildi. Buna göre Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %43,31 iken, bu anket döneminde %43,14 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %28,71 iken, bu anket döneminde %27,49 olarak gerçekleşti. Fiyatlamalar tarafında ise bir değişiklik yok. Dolar/TL'de 34,0 civarında hareket devam ediyor. Günün geri kalanında da 34,0 seviyesi civarındaki yatay hareket gün boyu devam edebilir.

EUR/USD: ABD'de bu hafta açıklanan enflasyon verileri, 17-18 Eylül'de gerçekleşecek FOMC toplantısı için 25 baz puanlık indirim beklentilerini desteklemeye devam etti. Öte yandan, dün Euro Bölgesi'nde ise beklentilerle uyumlu olarak faiz oranları 25 baz puan indirildi. ECB tarafından üç ay içerisinde ikinci kez indirilen faiz oranlarının yanında 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin büyüme tahminleri sırasıyla %0,8, %1,3 ve %1,5'e hafif geri çekildi. Veri gündemine bakıldığında ABD'de, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Avrupa tarafında üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Aylık bazda sanayi üretiminin %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Ek olarak Budapeşte'de gerçekleşecek AB ekonomi ve maliye bakanlarının toplantısına ECB Başkanı Christine Lagarde'ın katılarak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Dün %0,6 oranında yükselerek 1,1074 seviyesinden kapatan paritede 1,1120 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Diğer taraftan olası düşüşlerde 1,1040 seviyesi destek konumunda.

XAU/USD: ABD'de bu hafta açıklanan enflasyon rakamları önümüzdeki hafta yapılacak Fed toplantısında majör bir değişikliğe yol açmadı. Agresif faiz indirimlerinin biraz daha arka planda kalması ile oluşabilecek yüksek oynaklık fiyatlamalarda genel belirsizlik potansiyeli barındırmaktaydı. Bu kapsamda, Fed'den 25 baz puanlık bir indirim fiyatlaması değerli maden için olumlu bir senaryo olarak değerlendirilebilir. Dün ECB de 25 baz puan faiz indirirken, merkez bankası beklentileri değerli maden için destekleyici olmaya devam edebilir. Bu kapsamda, dün %1,9 oranında yükselerek 2.558 seviyesinden günü kapatan değerli maden için 2.590 civarı hedef olarak izlenebilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 2.552 ve 2.532 sıralı destekler konumunda."