Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 03.09.2024 10:00 Güncelleme: 03.09.2024 11:46

Ziraat Yatırım: BIST100'ün bugüne de alıcılı bir görüntüyle devam etmesini bekliyoruz

Ziraat Yatırım'ın raporuna göre BIST100 endeksi, günü 10.110 seviyesinden yüzde 2,8 oranında artışla tamamladı ve böylece 20 Mayıs 2024'den bu yana en yüksek günlük artış kaydedildi.
Ziraat Yatırım: BIST100'ün bugüne de alıcılı bir görüntüyle devam etmesini bekliyoruz

Ziraat Yatırım, bu sabah ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksinin yüzde 0,5 civarında gerilediğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Haftanın ilk işlem gününde 9.880 - 10.116 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi, günü 10.110 seviyesinden %2,8 oranında artışla tamamladı. Böylece 20 Mayıs 2024'den bu yana en yüksek günlük artış kaydedildi. Endekste 90 hisse günü artıda tamamladı. İşlem hacminin 87,6 milyar TL (son 1 aylık ortalama 83 milyar TL) civarında olduğu günde, puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak AKBNK, BIMAS ve YKBNK öne çıktı. Bankacılık endeksinin (XBANK) %4,7 oranında artış kaydettiği günde, Ulaştırma endeksi (XULAS) %2,9, Holding ve Yatırım endeksi %2,8 oranında yükseldi. BIST100'ün bugüne de alıcılı bir görüntüyle devam etmesini bekliyoruz. Ek olarak dün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yeni OVP'ın 5 Eylül'de açıklanacağı ve temel çerçevenin değişmeyeceği ancak bazı güncellemelerin olacağı belirtildi. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında geriliyor. Dün ABD'de resmi tatil olması sebebiyle piyasalar kapalıydı. Bugünün veri takvimine baktığımızda, iç piyasada, haftanın kritik verisi olarak ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak (Beklenti aylık: %2,3, yıllık: %51,9). Yurtdışında ise, ABD de S&P Global imalat PMI verisinin son okuması ve ISM imalat endeksi yayımlanacak. Ayrıca, Euro Bölgesi'nde ECB yetkililerinden Nagel'ın konuşması izlenecek. Ek olarak, 6 Eylül'e kadar sürecek olan Doğu Ekonomik Forumu Rusya'da düzenlenecek.

Avrupa genelinde, son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ağustos ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edildi. Buna göre imalat PMI'lar, ağustos ayında finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI'lar, ağustos ayında Almanya'da 42,1'den 42,4'e, Fransa'da 42,1'den 43,9'a ve Euro Bölgesi'nde ise 45,6'dan 45,8 seviyesine yukarı yönlü revize edilerek imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret ederken, İngiltere'de ise öncü veriyle uyumlu olarak 52,5 seviyesinde gerçekleşerek imalat sektöründe büyüme hızının korunduğuna işaret etti.
 
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri yayımlandı. Ekonomi, başta özel tüketim ve net ihracatın desteğiyle 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre (yıllık bazda) %2,5 büyüme ile Bloomberg beklentisi olan %3,2'nin altında büyüme gerçekleştirdi, söz konusu büyüme, pandeminin etkilerinin en fazla hissedildiği 2020 yılının ikinci çeyreğinden bu yana görülen en zayıf büyüme performansı oldu. 2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH ise, çeyreksel bazda (bir önceki çeyreğe göre) %0,1 oranında sınırlı büyüme kaydetti, Bloomberg beklentisi ise ikinci çeyrekte ekonominin, çeyreklik bazda %0,5 seviyesinde daralması yönündeydi.  

2. çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, çeyreksel bazda %0,1 büyüme sergileyerek daralma beklentilerinin (%0,5 daralma beklentisi) aksine sınırlı da olsa büyüme yönünde performans kaydetti, bu yılın ilk çeyreğinde %1,4 oranında ve geçen yılın son çeyreğinde ise %1,2 oranında büyüme kaydetmişti. Böylece çeyreklik bazda büyüme hızında belirgin şekilde yavaşlama gözlenirken, son beş çeyreğin en yavaş hızda büyüme oranı gerçekleşti.

Ayrıca TÜİK, geçmiş büyüme verilerine yönelik revizyonlara da gitti. Böylece geçen yılın tüm çeyreklerinde yıllık bazda büyüme oranları yukarı yönlü revize edilerek 2023 yılı geneline ilişkin büyüme verisi %4,5'ten %5,1 seviyesine olumlu yönlü revize edildi. Bunun yanında, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin yıllık büyüme verisi ise %5,7'den %5,3 seviyesine aşağı yönlü revize edildi.

Milli gelir, 2024 yılının ilk çeyreğindeki 30,7 trilyon TL'den 2024 yılı ikinci çeyreği sonu itibarıyla 35,1 trilyon TL'ye yükselirken, dolar cinsinden 1,168 trilyon USD'den 1,202 trilyon USD'ye yükseldi.

2. çeyrekte tüketim ve net ihracat ağırlıklı büyüme kompozisyonu görülmekle birlikte, ikinci çeyrekte özel tüketimin büyümeye 1,3 puanla katkısının bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde yavaşladığı ve böylece son 16 çeyreklik dönemin (4 yılın) en düşük seviyesinde kaydedildiği gözlenmekte, 0,1 puanla kamu tüketiminin katkısının da bir önceki çeyreğe göre önemli ölçüde yavaşladığı görülmekte. 

2. çeyrekte yıllık bazda ihracattaki belirgin yavaşlamaya (%4,3 artıştan %0 oranında yatay seyre) karşın ithalattaki düşüşün belirgin şekilde hızlanmasının (%3 düşüşten %5,7 düşüşe) etkisiyle net ihracat, büyümeyi pozitif etkiledi ve 1,3 puan büyümeyi yukarı çekti ve böylece son iki çeyrekte büyümeye pozitif yönde katkı verdi, bununla birlikte pozitif yönde katkısı bir önceki çeyreğe göre kısmi azaldı.

İnşaat yatırımlarının ikinci çeyrekte yıllık artışının bir önceki çeyreğe göre kısmi yavaşlamakla birlikte güçlü seyrini sürdürmesine karşın makine yatırımlarının ikinci çeyrekte yıllık bazda daralmaya geçmesinin etkisiyle yatırımlar bir önceki çeyreğe göre 0,1 puanla sınırlı pozitif katkı verdi, söz konusu pozitif katkı 2022 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük seviyede kaydedildi, bununla birlikte bir önceki çeyrekteki pozitif katkısına (2,3 puan) göre önemli ölçüde azalma gözlendi. Bu kapsamda, ekonomide daha dengeli bir talep kompozisyonu ile tüketimde önemli ölçüde yavaşlama sağlanırken büyümenin sürdürülebilir bileşenlerinden olan net ihracatta olumlu seyir devam etmekte, yatırımlarda ise zayıflama görülmekte.

İstatistiki hatayı da içeren stok değişimi ise -0,3 puanla büyümeyi aşağı çekmeye devam etti ve talebin stoklarla kısmen karşılandığını gösterdi, bununla birlikte stokların negatif yönlü etkisinin bir önceki çeyreğe göre belirgin şekilde azaldığı gözlendi. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde özel tüketimin ve net ihracatın büyümeyi sürüklediği gözlenmekte, kamu tüketimi ve yatırımların ise sınırlı katkı verdiği görülmekte.

Ayrıca ağustos ayı S&P Global/İSO Türkiye imalat sektörü PMI verisi, talep koşullarındaki zayıflık ve zorlu piyasa koşulları kapsamında, hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesinin etkisiyle 47,2'den 47,8 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmanın kısmi yavaşlayarak sürdüğüne işaret etti, bununla birlikte son beş ayda 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini sürdürdü.
 
Bunun yanında, Ticaret Bakanlığı tarafından ağustos ayı geçici dış ticaret dengesi verisi yayımlandı. Buna göre, ağustos ayında ihracat aylık bazda %2 oranında düşüşle 22,5 milyar USD'den 22,1 milyar USD seviyesine geriledi. İthalat ise aylık bazda ağustos ayında %9,4 oranında düşüşle 29,8 milyar USD'den 27 milyar USD seviyesine geriledi. Bu kapsamda, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %32,4 oranında düşüşle 7,3 milyar USD'den 4,9 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat temmuz ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibariyle 262 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı. İthalat ise temmuz ayındaki 343,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 340,6 milyar USD seviyesine geriledi. Dış ticaret açığı da temmuz ayındaki 82,4 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 78,6 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan ağustos ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi TSİ 16.45'te ve ISM imalat sanayi ağustos ayı verisi TSİ 17'de takip edilecek. 

Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, temmuz ayı inşaat harcamaları verisi TSİ 17'de takip edilecek. 

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayımlanacak. Temmuz ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %3,10 seviyesinin hafif üzerinde %3,23 artmıştı, TÜFE yıllık bazda ise olumlu baz etkisiyle temmuz ayında %71,60'tan %61,78 seviyesine belirgin şekilde gerilemişti ve böylece mayıs ayında %75,45 ile ulaştığı zirve seviyeden ikinci ayda gerilemeyi sürdürmüştü. ÜFE ise aylık bazda haziran ayındaki %1,38'den temmuzda %1,94 seviyesine yükselmişti. Yıllık bazda ÜFE ise, temmuz ayında %50,09'dan %41,37 seviyesine gerilemişti ve böylece son dokuz ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti. Ağustos ayında ise Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, aylık medyan %2,29 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise medyan %51,86 seviyesinde gerçekleşerek gerilemesini sürdürmesi bekleniyor. 

Şirket haberleri

Borusan Boru Sanayi (BRSAN, Pozitif): Şirket'in bağlı ortaklığı Borusan Berg Pipe ile WhiteWater Midstream, LLC. iştiraki Blackcomb Supply Co, LLC arasında Kuzey Amerika'daki Blackcomb Mainline Projesi için yaklaşık 363mn USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2025 yılında gerçekleştirileceği açıklanmıştır.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında, arazi tipi güneş enerjisi santrali kurulumu gerçekleştirmek amacıyla KDV Hariç 2mn USD tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Emlak Konut GYO 2024 yılının ikinci çeyreğinde 958mn TL net dönem karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 418mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri 2Ç2024'te 5.060mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %61,5 oranında azalırken, brüt kar %32 oranında düşmüş ve 2.236mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, brüt karı marjı ise %44,2 (2Ç2023: %25) olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %2,2 oranında gerileyerek 877mn TL'ye düşerken, diğer faaliyetlerden net gelir 174mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ikinci çeyreğinde bu kalemden 213mn TL net gider yazılmıştı. Şirket'in FAVÖK'ü de %41 azalarak 1.419mn TL (2Ç2023: 2.405mn TL FAVÖK) olmuştur. Ek olarak, FAVÖK marjı 2Ç2023'teki %18,3'ten, 2Ç2024'te %28'e yükselmiştir. Şirket'in net finansman geliri ise bu çeyrekte 691mn TL (2Ç2023: 456mn TL net finansman geliri) olmuştur. 1.249mn TL'lik parasal kayıp (2Ç2023: 2.213mn TL parasal kayıp) ve 16mn TL vergi gideri sonrasında Emlak Konut GYO'nun yılın ikinci çeyreğindeki net dönem karı 958mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek sonuçlarıyla birlikte Emlak Konut GYO'nun yılın ilk altı ayındaki net dönem karı 1.047mn TL (6A2023: 3.067mn TL) olarak gerçekleşmiştir."