Halkbank web
Ekonomi 31.07.2021 07:00 Güncelleme: 31.07.2021 00:01

'Yeşil' seferberlik

Türkiye çıkan yangınlar için seferber oldu. Kaybedilen ormanlık bölgelerin tekrar ağaçlandırılması için hemen herkes harekete geçti.
'Yeşil' seferberlik

 TOBB'dan 5 milyon liralık destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yanan ormanları eski haline kavuşturmak ve daha yeşil bir Türkiye için TOBB olarak 5 milyon lira destek verdiklerini duyurdu.

Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından orman yangınları nedeniyle yaptığı paylaşımda, milletin yanında olduklarını bildirdi.

Birlikten güç ve umut doğacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, "Yanan ormanlarımızı eski haline kavuşturmak ve daha yeşil bir Türkiye için TOBB olarak 5 milyon lira destek veriyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz." değerlendirmesinde bulundu.

TİM'den ihracatçılara çağrı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), gelecek nesillere yeşil bir Türkiye bırakmak amacıyla ormanlık alanları ağaçlandırma adına yeşil seferberlik başlattı. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Yeşil büyümeye, yeşil geleceğe odaklanmış cennet vatanımızın; yangınlar sonucu kaybettiğimiz ormanlık bölgelerinde 100 bini aşkın ihracatçılarımızı geleceğimize nefes olacak fidan dikmeye davet ediyoruz.Gelecek nesillere miras bırakacağımız daha yeşil bir Türkiye’yi hep beraber inşa edeceğiz” dedi.

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakmak amacıyla çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmayı amaç edinen TİM; yangınlarda kaybedilen ormanlık bölgelerin tekrar ağaçlandırılması için yeşil seferberlik başlattı. TİM; ihracat ailesini, yangında zarar gören orman bölgelerinde geleceğe nefes olacak fidanları toprakla buluşturmaya davet etti.

 İBB'den 1 milyon fidan

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, Türkiye’yi üzüntüye boğan Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan dikme kararı aldı.

Sosyal medyadan kararı duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İBB ve iştiraklerimiz adına yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan dikeceğiz. Hiçbir şeyin, tüm yaşayan canlılarıyla yok olan ormanları birden geri getirmeyeceğini biliyoruz ancak hızlıca dikeceğimiz fidanlar doğanın canlanmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

İBB Park Bahçeler Daire Başkanlığı bünyesinde Türkiye’de ilk kez kurulan Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürlüğü, dikilecek fidanların türü, zamanı ve yerleri ile ilgili çalışmalara başladı. Tüm fidanların ekolojik sürece uygun olarak yapılacağı çalışmada, tüm fidanlar Türkiye’den temin edilecek. Özellikle yangına dayanıklı ve bölgenin ekolojik yapısına uygun ağaçlar tercih edilecek.

Antalya'daki oda ve borsalardan 500 bin lira

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ile Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, yangın bölgesinde incelemede bulundu. ATSO Başkanı Davut Çetin, "Odamız 500 bin lirayla kampanyaya destek verdi" derken, ATB Başkanı Ali Çandır, "Manavgat bölgesindeki çiftçilerin ihtiyacı doğrultusunda ilk etapta 100 ton saman ve yem bölgeye intikal ettirdik" ifadelerini kullandı.

TOSFED, Marmaris'te "Hatıra Ormanı" oluşturacak

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı, WRC Türkiye Rallisi'ne ev sahipliği yapan Marmaris'te TOSFED Hatıra Ormanı oluşturacaklarını açıkladı.

 SunExpress’ten ücretsiz taşıma

SunExpress, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde mağdur olan vatandaşlara ve bölgede çalışan ekiplere destek olmak amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyasına destek olduğunu duyurdu.

Şirket, ayrıca Antalya’nın Manavgat ilçesinde yangından etkilenen bölgeye gönderilecek kargoları ve bölgede çalışma yürüten ekip ve afet uzmanlarını ücretsiz taşıyacağını açıkladı.

TCDD'den 13 bin 500 fidan

TCDD, ülke genelinde çıkan orman yangınlarında kaybedilen alanları geri kazanmak için 13 bin 500 personel adına birer fidan bağışı yapacak.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin dört bir yanında çıkan yangınlarla, yok olan ormanlar için TCDD'nin fidan bağışlayacağı ifade edildi.

Kaybedilen ormanları geri kazanmak için 13 bin 500 personel adına birer fidan bağışlanacağı bildirilen açıklamada, yangınla mücadelede görev alanlara teşekkür edildi.

 Gaziantep'ten 97 bin fidan

Gaziantep Büyükşehir ve Şahinbey belediyeleri, yanan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi için 97 bin fidan bağışında bulundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir'den 10 bin fidan

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Antalya'nın Manavgat ilçesi başta olmak üzere yanan ormanlık alanların tekrar yeşillendirilmesi için Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne 10 bin fidan desteği sağlayacak.