Ekonomi 20.06.2021 07:00 Güncelleme: 19.06.2021 21:19

YERLİ YAZILIMLAR AVCI, AZAD VE KASIRGA SİBER VATANA KALKAN OLDU

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yürütülen siber güvenlik faaliyetleri kapsamında, BTK kampüsünde görev yapan USOM, siber güvenlik için kaleye dönüştürüldü. Yerli yazılımlar Avcı, Azad ve Kasırga Siber Vatana kalkan oldu.
YERLİ YAZILIMLAR AVCI, AZAD VE KASIRGA SİBER VATANA KALKAN OLDU

SELİM ERCAN /ANKARA

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) siber saldırılara karşı yerli yazılımlar Avcı, Azad ve Kasırga ile verdiği mücadeleler ile Siber Vatan zararlı yazılımlardan korundu. Türkiye’nin bin 800’ün üzerindeki Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 5 bine yakın siber güvenlik uzmanından oluşan ulusal siber güvenlik yapılanması kötü niyetli hackerların da korkulu rüyası oldu.

Siber güvenliği milli güvenlik meselesi olarak gören Türkiye, son dönemde gerçekleştirdiği siber güvenlik uzmanı atılımı ile bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almayı başardı.

Yapılan araştırmalara göre siber saldırıların 2021 yılında küresel ekonomiye yıllık 6 trilyon dolar tutarında zarara sebep olacağı hesaplanırken, bu zararın 2025 yılında 10 trilyon doları aşması bekleniyor.

YERLİ YAZILIMLAR SİBER VATANA KALKAN OLDU

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde yürütülen siber güvenlik faaliyetleri kapsamında, BTK kampüsünde görev yapan USOM, siber güvenlik için kaleye dönüştürüldü.

Tamamen milli kaynaklarla geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga projeleri ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlarken, bu uygulamalarla birçok zararlı yazılım bertaraf edildi.

Pandemi sürecinde yerli ve milli uygulamalarla 750 adet sahte konferans uygulaması ve uzaktan yönetim servislerinde 25 bin 380 adet zafiyet tespit edildi. Kovid-19 ile alakalı 119 adet zararlı yazılım incelemesi ve 569 adet zararlı yazılım bilgisi SOME’lerle paylaşıldı. Ayrıca yine Kovid-19 ile alakalı bin 657 adet zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi de engellendi.

SİBER GÜVENLİK UZMANI SAYISI 5 BİNE ULAŞTI

Türkiye’de siber güvenlik alanında en önemli hususlardan biri de kritik altyapıların korunması olarak ortaya çıkarken, gerek geçmiş dönemdeki gerekse yeni Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planında kritik altyapıların korunması stratejik hedeflerden biri olarak belirlendi. Bu kapsamda kritik altyapı sektörleri USOM ve bin 800’ün üzerinde SOME ve 5 bine yakın siber güvenlik uzmanından oluşan ulusal siber güvenlik yapılanması tarafından Siber Vatan 7/24 esaslı olarak korunuyor.