Sağlık 05.01.2018 03:00

​Yeni trendlerle mükemmel bir gülüş artık çok kolay

Hem dış görünüşümüzü hem de kendimize olan güvenimizi etkileyen gülüşümüzü kısıtlayacak bozukluklar, sorun olmaktan çıkıyor.
​Yeni trendlerle mükemmel bir gülüş artık çok kolay

Hem dış görünüşümüzü hem de kendimize olan güvenimizi etkileyen gülüşümüzü kısıtlayacak bozukluklar, sorun olmaktan çıkıyor. Teknolojide yaşanan son gelişmelerle dişlerdeki tüm problemler ortadan kalkarken, gülüşünüz bilgisayar ortamında test edilerek size en uygun gülümseme ayarlanıyor. Son zamanlarda sıkça tercih edilen gülüş tasarımı hakkında Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu bilgiler veriyor.

Zirkonyum diş uygulamasıyla beyaz gülüşler…

Daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerinin tedavisinde, ortodonti tedavinin tercih edilmediği ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir. Kişinin estetik beklentisine bağlı olarak kullanım alanı genişleyebilir. Doğal bir estetik görünüm sunduğu için kullanım alanı geçmiş yıllara göre artış göstermektedir.

Pembe estetik uygulamasıyla gülmekten korkmayın.

Gingivektomi yöntemi, halk arasında pembe estetik olarak bilinir. Diş hekimleri arasındaki yöntemi terimi ise diş etlerinin kesilmesi veya diş etine şekil verilmesi anlamına gelir. Bazı kişiler güldüğünde diş etleri çok görünür bu kişilerin dişleri ise küçük küçük olabilir. Böyle vakalarda diş etine ölçüm yapılarak diş etinin ve kişinin sağlığını etkilemeden diş etleri seviyesi yukarı doğru çekilebilir. Bu yöntem sayesinde kişinin dişleri daha uzun olacak, diş etleri daha az görünecektir hem de estetik gülüşe sahip olacaktır.

Inlay / Onlay uygulamasıyla eski teknikleri unutun!

Eskiden malzeme olarak amalgam dolgular kullanılıyordu. Amalgam dolgular gümüş dolgular olarak bilinir. Bu gümüş dolguların içinde civa içeriği var ve bakıldığı zamanda hoş bir görüntüye sahip değildir. Civa aslında toksit bir malzeme ve günümüzde bu malzemeleri kullanmaktan kaçınıyoruz.Eğer eski yapılmış amalgam dolgularımız varsa veya çürüklerimiz varsa estetik dolgular yaptırabiliriz. Inlay – Onlay estetik dolguları bir veya iki seansta yapılabilmektedir.

Hollywood Gülüşü ile mükemmelliği yakalayın.  

Son yıllarda Hollywood starları gülüşleri ile dikkat çekmeye başlamış ve "Hollywood smile" terimi ortaya çıkmıştır. Hollywood gülüşü için 4 altın kural var.

Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir. Üstte diş arkı geniş ve üst 1. büyük azıya kadar görünmelidir.

Dudaklar: Dudaklar simetrik olmalıdır. Dudakların simetrikliği dişlerden çok kaslar ile ilgili olabilir.

Diş eti: Üst diş etinin 2 mm kadar görünmesi gerekir.

Dudak genişliği: Yüzün genişliğinin en az yarısı kadar olmalıdır.

Hiçbir trendin eskitemediği bir trend: Temizlik!

Her ne kadar trendlerden bahsetsek de asla atlamamamız gereken en önemli uygulama diş temizliğidir. Diş fırçasından başlayan yediğimiz besinlerden kullandığımız fırçalara kadar uzanan bir süreçtir. En önemlisi de doğru bir diş temizliği güzel bir gülüşün ilk anahtarıdır.