Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.09.2024 13:01 Güncelleme: 13.09.2024 15:17

Yeni araştırma, yapay zeka destekli iş geleceğini tanımlayan 5 insan tipini belirledi

Slack'in Workforce Lab bulguları ve interaktif testi, Maksimalist'ten Asi'ye, işverenlerin çalışanlarını 'Yapay Zeka Ekibi'ne katılmalarına yardımcı olacak bir yol haritası sunuyor.
Yeni araştırma, yapay zeka destekli iş geleceğini tanımlayan 5 insan tipini belirledi

Slack'in yeniWorkforce Lab araştırması, çalışanları yapay zekayı kullanmaya motive eden faktörleri ve iş yerinde yapay zeka kullanımıyla ilgili hislerini inceledi. 5.000 tam zamanlı masa başı çalışanı ile yapılan derinlemesine röportajlar ve anket aracılığıyla, insan veyapay zeka müşterileri temsilcilerinin (AI Agents) yan yana başarıyla çalıştığı bir iş yeri oluşturmak için işverenlerin yapay zekayı uygularken ve ‘Yapay Zeka Ekibi’ne çalışanlarını dahil ederken anlamaları gereken beş farklı yapay zeka kişiliği ortaya çıkardı:

Maksimalist (Yüzde 30): Maksimalistler, işlerini geliştirmek için haftada birkaç kez yapay zekayı kullanıyor ve bunu herkese duyuruyorlar.

Yeraltı (Yüzde 20): Yeraltı insanları, sıklıkla yapay zekayı kullanan ancak bunu meslektaşlarıyla paylaşmaktan çekinen, gizli maksimalistlerdir.

Asi (Yüzde 19): Asiler, yapay zeka konusundaki heyecana katılmazlar. Yapay zekayı kullanmaktan kaçınır ve meslektaşlarının bu araçları kullanmasını adil bulmazlar.

Süper Hayran (Yüzde 16): Süper hayranlar, yapay zekada yapılan ilerlemelerden heyecan duyuyor ve hayranlık duyuyorlar, ancak henüz iş yerinde bundan en iyi şekilde yararlanmıyorlar.

Gözlemci (Yüzde 16): Gözlemciler henüz yapay zekayı işlerine entegre etmemiştir. İlgi ve dikkatle izlemektedirler.

Salesforce Perspektifi:

Salesforce şirketlerinden Slack Araştırma ve Analiz Kıdemli Başkan Yardımcısı Christina Janzer, “Yapay zeka destekli iş geleceği sadece işletmelerle ilgili değil, aynı zamanda çalışanlarla da ilgilidir ve kariyerlerden iş yeri kültürüne kadar her şeyi yeniden tanımlamaktadır. Ancak yapay zekanın vaatlerini gerçekleştirmek için şirketlerin yapay zekayı çalışanların hizmetine sunması ve herkesi Yapay Zeka Ekibi’ne dahil etmesi gerekiyor, Liderler olarak, yaklaşımımızı kişiselleştirmemiz ve her çalışanın yapay zeka destekli iş yerinde başarıya ulaşmasına yardımcı olmamız önemlidir. Araştırmada ortaya çıkan bu kişilikler, liderlere çalışanlarının yapay zeka yolculuğunda nerede olduklarını anlamaları ve onlara yapay zekanın faydalarını açığa çıkarmalarında yardımcı olmaları için güçlü bir yol haritası sunuyor.” dedi.

Salesforce Yetenek Gelişimi ve Büyüme Kıdemli Başkan Yardımcısı Lori Castillo Martinez, "Tüm sektörlerde, çalışanlar yapay zeka ile nasıl çalışacaklarını öğrenmeli, aksi takdirde geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklar. Salesforce'ta çalışanlarımızın kariyerlerini geliştirmelerini engelleyebilecek beceri açıklarını belirlemelerine ve bu açıkları kapatarak yapay zeka geleceğinden tam anlamıyla faydalanmalarına yardımcı oluyoruz." dedi.

Neden Önemli:

Yapay zekayı uygulama konusunda liderlerin aciliyeti yılın başından bu yana 7 kat arttı, ancak çalışanların üçte ikisinden fazlası henüz bu teknolojiyi iş yerinde kullanmadı. Bu eğilim devam ederse gerçek bir risk var: hem şirketler hem de çalışanlar, yapay zekayı benimsemeyereksomut faydaları kaçırabilirler. Verimliliğ artırmanın yanı sıra, yapay zeka genel performans ve üretkenlikten refaha kadar çalışan deneyimini de yükseltebilir. Slack'in yeni araştırması, çalışanları yapay zekaya entegre etmenin sadece bir tek yaklaşımı olmadığını gösteriyor.

Her bir yapay zeka kişiliğini daha derinlemesine inceleyin: Bulgular ayrıca, hangi kullanıcı kategorisine girdiklerine bağlı olarak yapay zekaya ilişkin farklı duygu ve bakış açılarının da olduğunu gösteriyor.

Maksimalist

Yüzde 65'i iş yerinde yapay zekayı kullandıklarını söylüyor ve başkalarını da bunu kullanmaya aktif olarak teşvik ediyor

İşyerinde yapay zeka kullanmalarının en büyük motivasyonu daha kaliteli işler üretmek

Neredeyse yarısı, kullanım yönergelerinin olup olmamasına bakılmaksızın, şirketlerinde yapay zeka kullanımının aktif olarak teşvik edildiğini söylüyor

Yeraltı

Yüzde 55'i haftada en az birkaç kez yapay zeka kullanıyor

Yüzde 74'ü yapay zekanın kullanımı hakkında aktif olarak paylaşımda bulunmuyor veya başkalarını yapay zekayı kullanmaya teşvik etmiyor

Yüzde 43'ü şirketlerinin iş yerinde yapay zeka kullanımını teşvik etmediğini söylüyor.

Asi

Yüzde 66'sı iş yerinde asla yapay zeka kullanmıyor

Yüzde 58'i yapay zekanın toplum için büyük bir tehdit olduğuna inanıyor

Yüzde 39'u iş arkadaşlarının görevlerini tamamlamak için yapay zekayı kullanmasının adil olmadığını söylüyor.

Süper Hayran

Yüzde 72'si ayda en az bir kereden yapay zeka kullanıyor

Yüzde 76'sı yapay zekayı yaratıcı şekillerde işlerine uygulayan iş arkadaşlarına hayranlık duyuyor.

Gözlemci

Yüzde 66'sı iş yerinde yapay zekaya karşı ilgisiz hissediyor

Üçte biri yapay zeka becerilerini öğrenmekle veya daha da geliştirmekle ilgileniyor