Vakıf Katılım web
Sağlık 19.06.2022 06:20

Yazı Sağlıkla Geçirmek İçin Bu Önerilere Kulak Verin

Yaz ayları yılın en keyif veren zamanları… Ancak bu dönemde cildimizi güneşe karşı korumadığımız, sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bir çok sağlık sorunu da kaçınılmaz oluyor.
Yazı Sağlıkla Geçirmek İçin Bu Önerilere Kulak Verin

Yaz ayları yılın en keyif veren zamanları… Ancak bu dönemde cildimizi güneşe karşı korumadığımız, sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bir çok sağlık sorunu da kaçınılmaz oluyor. Doç. Dr. Emin Özlü, yaz aylarında sıcaktan korunma, beslenme ve cilt sağlığı konularında önemli ipuçları paylaşıyor.

Yaz aylarında güneş daha fazla maruz kalıyoruz. Bu durum ciltte hızlı yaşlanma, leke oluşumu, deri kanserleri gibi birçok soruna neden olabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Doç. Dr. Emin Özlü, yaz aylarında mümkün olduğunca güneşten korunmayı, güneş altında kalma zorunluluğu varsa yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmayı, güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde direkt güneş ışığına maruz kalınmamasını öneriyor. Çocukların ciltlerinin güneşe karşı daha hassas olduğunu belirten Doç. Dr. Özlü, bu nedenle çocukların uzun süreli direkt güneşe maruz kalmaması, ciltlerine uygun koruyucu kremler, giysiler ve şemsiye kullanılmasını gerektiğini hatırlatıyor. 

Güneş koruyucunuz en az 30 faktör olmalı

Güneşten korunurken kullandığımız ürünler de büyük önem taşıyor. Tercih edilecek güneş koruyucu kremlerin 30 ve üzeri koruyucu faktör içermesi, suya ve terlemeye dayanıklı olması, cildi tahriş etmemesi ve toksik olmaması gerekiyor. Güneşten korunmak için tercih edilecek koruyucu kremlerin cilt tipine göre değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Özlü, “Kuru cilde sahip olanlar daha yoğun kıvamlı ürünleri, yağlı cilde sahip olanlar ise daha akışkan ve yağlı olmayan ürünleri tercih etmeli. Güneş koruyucu kremler suya girmeden en az yirmi dakika önce sürülmeli ve iki saatte bir tazelenmeli. Güneş maruziyeti ile ciltte alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Yüksek faktörlü güneş koruyucuların kullanılmasıyla alerjik reaksiyonların önüne geçilebilir” diyor. 

Mantar enfeksiyonunu önlemek için hijyene dikkat edin

Yaz aylarında bazı cilt hastalıklarında artış görülebiliyor. Sıcaklık, terleme, yoğun güneş maruziyeti, deniz ve havuz sezonunun açılması gibi faktörler cilt yanıkları ve mantar hastalıklarına neden olabiliyor. Mantar enfeksiyonları bulaşıcı olduğu için hijyene dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özlü, önerilerini şöyle sıralıyor: “Yaz aylarında mantar enfeksiyonunu önlemek için hava geçiren ayakkabılar tercih edilmeli, ıslak kıyafetler kurusuyla değiştirilmeli. Yine bu aylarda tuzlu suyun ciltte kalarak kuruması cilt kuruluğuna neden olabilir. Kuruluğu önlemek için denizden çıktıktan sonra duş alınmalı ve uygun nemlendiricilerin kullanılmalı. Yaz aylarında cilt sağlığının korunması için ağda, epilasyon ve kimyasal soyma gibi işlemlerden kaçınılmalıdır. Vücudun güneşten korunması için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Yine bu dönemde, yoğun ve cildi kapatan makyaj malzemelerinden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında temizlenmesi kolay olan, cilde hava aldırabilecek, hafif ürünler tercih edilmelidir. Beslenme düzenine de dikkat edilmeli. Yaz aylarında bol bol su içilmeli, sindirimi kolay olan hafif gıdalar tercih edilmeli, baharat kullanımı azaltılmalı, paketli gıda tüketiminden kaçınılmalı, meyve ve sebzeden zengin beslenilmeli.”