Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.09.2024 09:00 Güncelleme: 12.09.2024 11:36

Yabancı yatırımcılar neden Çin'e daha yakın olmayı tercih ediyor?

24. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı 8-11 Eylül tarihlerinde Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Xiamen kentinde düzenlendi.
Yabancı yatırımcılar neden Çin'e daha yakın olmayı tercih ediyor?

24. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı 8-11 Eylül tarihlerinde Çin’in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin Xiamen kentinde düzenlendi.

120 ülke ve bölgeden yaklaşık 80 bin iş insanının katıldığı fuarda ilk verilere göre toplam değeri 488 milyar 920 milyon yuanı bulan 688 işbirliği projesinin sözleşmesi imzalandı.

ÇKP 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurul Toplantısı’nın temmuz ayının ortasında düzenlenmesinden bu yana Çin’in ev sahipliğinde yapılan ilk yatırım temalı uluslararası fuar olan 24. Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı, yabancı yatırımcıların Çin'i daha iyi tanıması ve yeni fırsatlar keşfetmesi için önemli bir platform haline geldi.

CMG yorumcusu Chen Tingyao, dev Çin piyasasının, dünya için daima büyük bir fırsat anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Çin’in yeni nitelikli üretici güçleri büyük ölçüde geliştirmesiyle birlikte bu dev piyasada bazı yeni özellikler de ortaya çıkıyor. Örneğin, üretim alanında Çin, yeşil dönüşümü ile temiz enerjinin geliştirilmesi ve kullanımını kapsamlı bir şekilde hızlandırırken, Çinli tüketicilerin tüketim niteliğinin sürekli yükselmesiyle birlikte, yüksek kaliteli ürün ve hizmetlere yönelik talepler de artmaya devam ediyor. Üstelik, Çin’in endüstri ve tedarik zincirlerindeki güçlü dayanıklılığı, yabancı şirketlerin Çin’de iş kurmalarına büyük güvence sağlıyor. Aslında, Çin’in endüstri ve tedarik zincirlerindeki güçlü dayanıklılığı, dış ticaret verilerine de yansıyor. Yılın ilk sekiz ayında, Çin’in mal ticareti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 arttı.”

Çin’de inovasyon gücünün artmasıyla birlikte çok sayıda yabancı şirketin, Çin’de Ar-Ge veya inovasyon merkezi kurduğuna değinen Chen Tingyao, şunları ifade etti:

“’P4 Çin-İngiltere Hassas Tıp İnovasyon Merkezi’ (P4 China UK Precision Medicine İnnovation Center), nisan ayında Beijing’de hizmete girdi. İngiltere merkezli P4 Hassas Tıp Hızlandırıcı Şirketi’nin (P4 Precision Medicine Accelerator) kurucularından biri Nathan McNally, Çin’deki bilimsel araştırma kuruluşlarıyla işbirliği kurduklarını, inovatif teknolojilerin uygulanmasını hızlandırmaya ve daha büyük bir piyasayı keşfetmeye çalışacaklarını kaydetti.”

Chen Tingyao, “Bu yılın ilk yedi ayında, Çin’de yeni kurulan yabancı sermayeli şirketlerin sayısı yıllık bazda yüzde 11,4 oranında arttı. İşletme durumuna bakıldığında, yılın ilk yarısında yabancı sermayeli sanayi işletmelerinin toplam kârı yüzde 11 arttı. Çin’de iş yapmaktan büyük getiri elde etmek, yabancı yatırımcıların Çin’e daha fazla yatırım yapmasının bir diğer önemli nedeni oldu.” dedi.

Çin Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı kapsamında 2024 Çin’in Çift Yönlü Yatırım Raporu’nun yayımlandığını bildiren Chen Tingyao, şunları kaydetti:

“Raporda, 2023 yılında Çin’in yabancı sermaye girişlerinde dünyanın en büyük ikinci ülkesi olmaya devam ettiği ve yine küresel yatırımların odağında yer aldığı belirtildi. Son günlerde Çin’in imalat sektöründeki yabancı yatırımlara yönelik kısıtlamalar kaldırıldı. Ayrıca, birçok bölgede tamamen yabancı sermayeli hastanelerin kurulmasına izin verilmesiyle birlikte, tıp sektöründe açılım sağlayan benzer pilot projeler de hızla artıyor.”

Chen Tingyao, “Çin, dışa açık bir işbirliği merkezi olarak, çok uluslu şirketlere dünya piyasasına açılmaları için güçlü bir platform sağladı. Yabancı sermayeli şirketlerin Çin pazarını keşfetmesi ve ülkenin kalkınmasından faydalanmasıyla ilgili başarı hikayeleri ise çeşitli şekillerde devam ediyor.” dedi.