Ekonomi 14.05.2019 15:43

VİŞNE TAŞI BEYAZ SARAY'DAN SONRA TESPİH OLDU

Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkan ve Kabe ve Beyaz Saray'da kullanılan vişne mermeri, dünyada ilk defa işlenerek tespih haline getirildi. Vişne mermeri Kabe ve Beyaz Saray'dan sonra bu kez ''Tesbih'' oldu. 12 günde tamamlanan 102 gram ağırlığındaki vişne mermerinden tesbihin, yurt dışı satış fiyatı 10.000 $.
VİŞNE TAŞI BEYAZ SARAY'DAN SONRA TESPİH OLDU

Her zaman Elazığ'ın taşı toprağının çok değerli olduğunu savunduklarını aktaran Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan;" En basit ürününden en kıymetlisine kadar eğer iyi ellere geçerse, emek sarf edilirse en nadide eserlere dönüşebilir. İlimizde muazzam güzelliklerin çıkmasına vesile olunabilir. Osman Kiraz usta, hep kehribar ve kuka işledi ama Elazığ’ın çok özel bir taşı var dedi. Elazığ vişnemiz, dünyada eşi ve benzeri olmayan bir taşımız. Yüksek ustalığını işin içine katarak bir tespih haline getirdi. Biz de mermer işlemenin özellikle Elazığ vişne taşının ne kadar zor işlendiğinin bilincindeyiz. O kadar muazzam bir eser çıkardı ki kendisinin emeğine sağlık. Elazığ’ın taşına toprağına değer kattı. Bu ürün İstanbul’a oradan da Katar’a gönderilecek. Osman Kiraz ve onun gibi sanatçıların yanında olup destek olmamız ve onların sayılarının artması için çalışmalar yapmamız lazım. İnanıyorum ki Elazığ vişne taşının Katar Emirliği’nde en iyi şekliyle tanıtımı ve sunumu yapılacaktır" dedi.

Çocukluğundan itibaren babasından öğrendiği bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren tespih üreticisi Osman Kiraz ise, 18 yıldır bu işi icra ediyorum. Hamdolsun, son yıllarda dünyada tanımayan kimse kalmadı. Son yaptığım tespihin malzemesi Elazığ’ın vişne mermerinden. Sertlik derecesi çok yüksek bir malzeme. İçerisinde herhangi sentetik ürün olmadığı için işlemesi bayağı bir zor, malzeme dağılabiliyor. Bu tespih, ortalama 12 gün sürdü. Sadece imamesi yaklaşık 8 saat sürdü. Sipariş üzerine yapmadım, bu benim ilk denememdi. Elazığlı olarak memleketimizde olan bir şeyi yapmamız gerekiyordu ve yaptık” dedi.

Tespihi Katar'da sergilemek için alan Kadir Başkan ise, "Bu tespih sektöründe ilk kez yapılmış bir ürün. Biz de satın aldık ve Katardaki firmamızda sergileyeceğiz. Fiyatı ise ortalama 10 bin dolar olacak. Çünkü 2 haftalık bir üretimi el emeği ve işçiliği var. Dünyada başka bir örneği yok. Çok nadide ürünler arasında duruyor. Normalde sipariş üzerine çalışıyoruz ama çok nadide bir ürün olduğu için siparişlik bir ürün değil. Bu tespihi çekmek mümkün değil, izlemelik bir sanat eseri babında kullanılacak bir ürün. Ağırlığı ise 102 gram" dedi.