Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.09.2024 10:00 Güncelleme: 10.09.2024 15:18

Uzayda dönüm noktasını işaretleyen uzay yolculuğu bugün başlayabilir

Sıradan vatandaşlardan oluşan dört kişilik mürettebat, sabahın erken saatlerinde SpaceX'in aracıyla birkaç günlük bir yolculuk planlıyor, ancak hava durumu planı bozabilir.
Uzayda dönüm noktasını işaretleyen uzay yolculuğu bugün başlayabilir

Şirketin uzmanları, bu sabah uzaya fırlatma için üç olası zaman olduğunu söylüyor, Türkiye saatiyle sabah 10:38'de, ardından saat 14:30'dan hemen önce ve sonuncusu saat 11:00'den sonra olası.

Sartların oluşmasıyla SpaceX Dragon uzay kapsülü bir Falcon 9 roketiyle bim 400 kilometre yüksekliğe fırlatılacak. Bu, herhangi bir insanlı aracın yarım yüzyılda kat ettiği mesafeden daha uzak.
 
Yolculuğun ilk gününde, kapsül güçlü güneş rüzgarı parçacıklarının hapsolduğu Van Allen radyasyon kuşağına kısa bir süreliğine girecek. Orada uzun süre kalmak insan sağlığı için tehlikeli olabilir.

Milyarder Jared Isaacman, seferin lideri, organizatörü ve finansal destekçisi.  Isaacman ne kadar para harcadığını açıklamak istemedi, ancak 2021'de SpaceX'in ilk sivil uzay uçuşuna 200 milyon ABD doları katkıda bulunduğuna inanılıyor.

Yolculuğun en önemli noktası, dört astronotun SpaceX'in yepyeni ve yüksek teknolojili astronot kıyafetlerini giyerek on beş ila yirmi dakikalık bir uzay yürüyüşüne çıkması olacak.

Yolculuğun altı gün sürmesi bekleniyor.