Kültür Sanat 23.10.2019 00:30

Türkiye'nin Gururu Avrupa Birincisi Küçük Piyanist Senfoni Orkestrası İle İlk Konserine Hazırlanıyor

Altı aylıkken piyano ile tanışan, duyduğu her sesi notaya çevirebilen absolut kulağa sahip 'harika çocuk' İlyun Bürkev, İdil Biret ve Fazıl Say'ın ardından Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile vereceği ilk konserine hazırlanıyor.
Türkiye'nin Gururu Avrupa Birincisi Küçük Piyanist   Senfoni Orkestrası İle İlk Konserine Hazırlanıyor

 Henüz 11 yaşında olmasına rağmen 6 ödül, 4 birincilik kazanan İlyun Bürkev, 25 Ekim’de Mozart’ın Piyano Konçertosu No:1 birinci bölüm ve Senfoni No:40 ile dinleyicilerin karşısına çıkacak. Son olarak geçtiğimiz Temmuz’da İspanya’nın Granada Şehrinde gerçekleşen 9. Maria Herrero International Piano Competition’da birincilik ödülü alan Bürkev aynı yarışmada tüm kategorilerde en iyi müzik kalite ödülü olan Special Prize for Musicality ödülüne de layık görülmüştü.

Geleneksel olarak gerçekleşen ve Türkiye’nin önemli müzik etkinliklerinden sayılan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası bu açılışını İdel Biret ile yaptı. Fazıl Say’ın konserinin ardından ilk kez sahne alacak olan piyanonun ‘harika çocuğu’ İlyun Bürkev, dinleyicilerle buluşacak. 11 yaşındaki Bürkev’in dünya çapında saygın müzik otoritelerinden kazandığı altı ödül bulunuyor. Birincilik ödülleri ile Türkiye’nin sembol ismi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen genç sanatçımız, Dağhan Doğu şefliğinde gitarda Sinan Kurşun ile bir araya gelecek. Konserde Mozart’ın Piyano Konçertosu No:1 birinci bölüm, Senfoni No:40 ve J. Rodrigo’nun Aranjuez Gitar Konçertosu dinleyicilere sunulacak. 

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ile vereceği ilk konserin heyecanı içinde olan İlyun Bürkev’i izlemeye gelenler arasında; kendisini yetiştiren ve halen piyano eğitimine devam ettiği hocası Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı akademisyenlerinden Prof. Dr. Burcu Aktaş Urgun’da olacak. 

Dokuz yıldır klasik müziği dinleyicilerle buluşturuyorlar

Ülkemizin saygın müzik etkinliklerinden olan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası konserleri, 2010 yılından beri Türkiye ve Dünya çapındaki önemli sanatçıları Adana halkı ile bir araya getiriyor. Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası konserleri ile dinleyiciler Geleneksel Müzik, Batı Müziği, Halk Müziklerini geniş konser programıyla birlikte dinleme şansı buluyor. Sanatçı katılımının fazla olduğu geleneksel konserde dinleyiciler klasik müziğin çeşitli dallarını deneyimleme fırsatı buluyor.

İlyun Bürkev hakkında

Dört yaşında piyano eğitimine başlayan İlyun Bürkev, altı yaşında piyano eğitimi konusunda referans kurum olarak gösterilen The Associated Board of the Royal Schools of Music’e başladı. Çevrimiçi aldığı üç yıllık eğitimini takdir belgesiyle tamamlayan Bürkev, 8 yaşında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı piyano eğitimi almaya başladı. Şu an 11 yaşında olan Bürkev, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Devlet Konservatuarı akademisyenlerinden Prof. Dr. Burcu Aktaş Urgun tarafından verilen piyano eğitimine devam etmektedir.

Bürkev ayrıca,

·         2017 yılında Hisar Okulu Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü,

·         2018 yılında Hırvatistan’ın Varazdin şehrinde düzenlenen Jurica Murai International Piano Competition B kategorisinde en yüksek puanla birincilik ödülü,

·         Temmuz 2018 tarihinde Paris’te düzenlenen International Piano Competition’da üçüncülük ödülü,

·         Nisan 2019 tarihinde Adana’da düzenlenen Rhapsody International Piano Competition’da üçüncülük ödülü,

·         Mayıs 2019 tarihinde İstanbul’da Pera International Piano Competition‘ da birincilik ödülü,

·         Temmuz 2019 tarininde İspanya’nın Granada şehrinde 9.Maria Herrero Internatıonal Piano Competition’da birincilik ve aynı yarışmada Special Prize For Musicality ödüllerini kazandı.